Beleggers in Europa zijn het eens, wegwezen!

Het felle herstel van vorige week maakte bij veel beleggers de verwachting los dat de bodem was bereikt. “Niet zo snel de conclusie trekken”, zou ik de optimisten willen toeroepen. Een proces van bodemvorming duurt namelijk langer dan twee dagen.

Unaniem richting gekozen in Europa

Waarschijnlijk zit het ingebakken in de mens, altijd verwachten dat het morgen beter gaat. In het dagelijks leven een zeer goede houding, maar op de beurs kan deze kostbaar blijken. Een eenmaal ingezette neerwaartse tendens heeft namelijk de neiging om zich voort te zetten. Neem nu een aantal beurzen in Europa. Begin juni zijn zowel de CAC40, de DAX als de AEX-index gelijktijdig onder een belangrijk steunniveau gezakt. Het feit dat dit gelijktijdig gebeurt, geeft aan dat beleggers in Europa unaniem zijn in hun afkeer van de beurs. In het elektronische stemhokje van de belegger is massaal op de knop ‘Verkopen’ gedrukt. En net als in een democratie heeft ook op de beurs de meerderheid gelijk. Daarbij is het niet meer dan logisch dat ook neerwaartse trends bestaan uit golfbewegingen. Opwaartse herstelbewegingen horen daarbij, maar deze hoeven niet direct een definitieve koersbodem achter zich te laten. De herstelbeweging van vorige week is stukgelopen op het voormalige steunniveau dat in de bijgaande grafieken nu dienst doet als weerstand. Vanuit het perspectief van technische analyse een logisch niveau om hernieuwde verkoopdruk te verwachten.

Lagere toppen wijzen de weg

Naast de unanieme koersval onder Europese steunniveaus is er nog iets dat kenmerkend is in de bijgaande grafieken. De opeenvolgende koerstoppen bevinden zich op een lager niveau. In de leer van technische analyse duidt dit op een bereidheid onder beleggers om op lagere niveaus te verkopen. Deze bereidheid is wat mij zorgen baart. Zolang de opeenvolgende koerstoppen op een lager niveau in de grafiek worden geplaatst, blijft het overheersende sentiment negatief.

CAC40-index (Bron: ChartNet; Vlug, Davids & van Mourik research)

Mijn bovenstaande betoog dient een doel. Aan de hand van de collectieve mening van beleggers laten zien dat de overheersende tendens nog steeds neerwaarts is gericht. Natuurlijk, uiteindelijk zal een keer een bodem worden bereikt. Waar deze ligt, is moeilijk op voorhand aan te geven. Wel leert de ervaring dat het proces van bodemvorming langer duurt dan een herstel van twee dagen. Voor een duurzame verbetering van het technisch beeld is dan ook een structurele verandering van het collectieve beleggingsgedrag nodig. Bijvoorbeeld door de vorming van een hogere koersbodem of hogere koerstop. En daarvan is op dit moment geen sprake.

Hendrik Jan Davids – Vlug, Davids & Van Mourik

Hendrik Jan Davids CMT is partner en technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Zijn columns verschijnen op de technische analyse website www.quoteweb.com. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Davids geven zijn mening weer over het genoemde aandeel in zijn hoedanigheid als technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Davids belegt niet in aandelen waarin hij adviseert. Lees ook onze disclaimer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.