Knallers in de weekaanbieding

Chapeau voor Harm en zijn club. Zoveel analisten waren er niet die op 24 mei hun nek durfden uit te steken door te stellen dat de index op 16 juni richting de 420 zou gaan. Toen stonden we nog vlak onder de 440 en de optimisten waren al aan het bodemvissen. En ook chapeau omdat hij het aandurft om, in goed Nederlands, zijn geld te stoppen waar zijn mond is. Want de CoOptionportefeuille is meer dan alleen een advies. Hij belegt ook daadwerkelijk zelf mee. Zijn pijn is dus uw pijn en zijn winst is ook de uwe.

Maar er gebeurt meer bij Co. Zoals u wellicht weet zijn er nu ook weekexpiraties op de AEX en juist daar gebeuren heel leuke dingen in ons winkeltje. Zo hadden we de afgelopen week een serie waarin, dankzij de winstdeling, geen enkele Co Plus Belegger geld heeft verloren en de winnende range een rendement maakte van netto 360%. Een serie zonder verliezers, dat is waar je als coöperatie natuurlijk van droomt. Maar als het om winnaars en knallers gaat dan kan het bij Co nog veel gekker.

Op woensdag 7 juni openden wij een inschrijving op de expiratie van 9 juni. De index stond rond de 430 en stuiterde alle kanten op. Door de volatiliteit in de markt waren de prijzen relatief laag, zelfs al was de expiratie nog maar twee dagen weg. Op deze lage prijzen wisten wij ook nog eens een zeer groot inkoopvoordeel te behalen. De zogenaamde Low range konden we daarom uitgeven op €14,64, een inkoopvoordeel ten opzichte van de vergelijkbare constructie op de beurs van maar liefst 70,49% (alleen geldig voor bonuskaarthouders en zonder Wuppies). En laat de index nu precies sluiten in het midden van deze Low range, namelijk op 425,06 punten. Hierdoor kregen de beleggers in deze range een netto rendement van 1472%. En dat in twee dagen, terwijl de index zakte met iets meer dan 1%. Dat is pas een hefboomwerking.

Nu ben ik benieuwd hoeveel lezers er zijn die wel eens meer dan 1000% rendement hebben gemaakt op een optieconstructie in een korte periode. Ik hoor graag uw succesverhaal op [email protected]. Ik verwacht niet dat er veel van deze verhalen zullen komen. En eigenlijk is dat gek. Want met de hefboomwerking van opties moeten toch dat soort duizelingwekkende rendementen heel eenvoudig zijn? Maar particuliere beleggers halen vaak nooit het maximale effect uit hun hefboom. Verliezen en winsten zijn in opties razendsnel te behalen, maar één ding gaat nog sneller, namelijk de omzetsnelheid van een optiecontract.

U herkent dit vast wel. U koopt een optie en nog geen vijf minuten later kijkt u al op uw scherm of u winst of verlies hebt. En staat u een dubbeltje of vijf in de plus, dan heeft u de onweerstaanbare dwang om uw winst te nemen. Want daar is tenslotte toch nooit iemand armer van geworden. En blijkt u op een klein verlies te staan? Dan laat u het lopen terwijl u uzelf kwalijk neemt dat u niet het juiste instapmoment hebt gekozen. Winsten worden vaak te vroeg genomen en verliezen juist te laat. Dit alles wordt nog eens aangemoedigd door de beurzen en online brokers die u graag voorzien van de snelste systemen en streaming koersen, om u te stimuleren meer te handelen. Het gaat hen er namelijk om dat u koopt, koopt, koopt en weer verkoopt, verkoopt, verkoopt. Ondertussen krijgt u vanuit diverse websites meningen naar uw hoofd geworpen, door analisten, chartisten, vermogenbeheerders, koffiedikkijkers, sterrenwichelaars, daghandelaren en ander deskundigen die allemaal menen te weten wanneer de steun een weerstand wordt en wanneer de weerstand uitbodemt om als een elastiek op te veren richting het Bollinger correlatie niveau tenzij de Fibonacci curve op een tegenzijdse trendbreuk afstevent en u na de zoveelste dubbele kop-schouderformatie de moed in de schoenen zakt om ooit weer te beleggen en u pas over vijf jaar, als de index op 750 staat, toch weer uw rekening activeert om een calletje AEX 760 te kopen waarna het hele spel weer opnieuw begint.

Maar goed, ik dwaal af en laat me meeslepen. Punt is, ik denk dat het anders kan én anders moet. Voor de korte termijn mag een belegger best een beetje speculeren. Zolang het maar niet met teveel van het vermogen is en zolang u zich maar realiseert dat u – ondanks uw supersnelle online systeem – geen daghandelaar bent en ook nooit zult worden. Ons antwoord is Co Range Options. U bepaalt de range waarin u verwacht dat de index gaat sluiten en nadat u de keuze hebt gemaakt is deze onomkeerbaar tot aan de expiratie. Misschien 100% verlies, of een heel leuke winst.

En doe dit dan met bedragen die u gemakkelijk kunt missen. Dat kunt u doen door een fractie te nemen van het bedrag wat u gewoonlijk aan premie zou kopen in een reguliere optie. Een voorbeeld: Koopt u gewoonlijk voor € 1000 aan premie in opties? En neemt u bij € 700 al uw verlies en pakt u bij € 1300 al uw winst? Dan zou u voor € 300 eens een Co Range Option kunnen kopen. U verliest dan ook nooit meer dan die € 300 maar omdat u tussentijds niet kunt sluiten, moet u de winst wel laten lopen tot expiratie en dan kan het behoorlijk oplopen. Lees voor meer informatie hierover ons artikel ‘Bumperkleven’ dat in onze eigen nieuwsbrief verscheen. De beurs en de broker zullen iets minder blij met u zijn, maar wordt het niet eens tijd om voor uzelf te kiezen?

Ferry Boekholt

Ferry Boekholt is vice-voorzitter van CO en heeft als oprichter en lid financiële belangen in CO. Als bestuurder mag hij, onder voorwaarden, beleggen in de producten van CO. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.