Beleggersvertrouwen bereikt nieuw dieptepunt 2012

Beleggersvertrouwen bereikt nieuw dieptepunt 2012Het Beleggersvertrouwen daalde in juni verder tot een nieuw dieptepunt voor 2012. De ING BeleggersBarometer daalde van 72 punten naar 69 punten. Gedurende de maand juni waren beleggers nog steeds pessimistisch ten aanzien van de economie, de eigen financiële situatie en de waarde van hun beleggingen in het afgelopen kwartaal.

Evenals in mei, vond in juni 70% van de beleggers datde economie de afgelopendrie maanden was verslechterd. Bij bijna de helft is de eigen financiële situatie erop achteruitgegaan en bij 60% geldt dat ook voor de beleggingsportefeuille. Bij 13% was er sprake van een positief rendement.

Voor het komende kwartaal zijn de verwachtingen net zo somber als in mei: ten aanzien van de eigen financiële situatie denkt ruim een derde dat die zal verslechteren, terwijl de helft meent dat de situatie gelijk zal blijven. Gemiddeld denken beleggers dat de AEX over drie maanden op 293 zal staan. In mei was dat nog gemiddeld 300 punten. Bijna de helft verwacht een daling, terwijl 25% van de ondervraagde beleggers denkt dat de index zal stijgen.

Bijna 20% van de beleggers verwacht nieuw geld naar de beurs te brengen. De risicogeneigdheid is duidelijk afgenomen. 53% van de beleggers vindt het een slechte tijd om te beleggen in risicovolle sectoren (was 44%).

Maar ook minder risicovolle sectoren raakten uit de gratie: 32% vindt het hiervoor een slechte tijd (was 21%). 87% van de beleggers zou nieuw geld in aandelen en in obligaties (44%) beleggen. Grondstoffen zitten daarentegen wel in de lift: in deze categorie zou 50% beleggen versus 32% in mei. Beleggers achten de energiesector het meest kansrijk, gevolgd door dagelijkse consumentengoederen. Daler is echter de sector informatietechnologie.

Tijdens de vakantie houdt 50% van de beleggers de beleggingsportefeuille niet bij. Minder dan 20% van de beleggers houdt de beleggingen tijdens de vakantie wel bij en 14% draagt het beheer tijdelijk over aan een ander. 13% van de beleggers bouwt voor de vakantie de risico’s in de eigen beleggingsportefeuille voor de zekerheid af. Drie op de tien beleggers die een smartphone hebben, checkt 1 of meerdere keren per dag de koersen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.