Laatste update:

In de periode van september tot en met december 2005 heeft BeursBulletin een onderzoek uitgevoerd onder aanbieders van online beleggingsdiensten. In het onderzoek is gebruikgemaakt van acht objectieve beoordelingscriteria waaronder de prijs en de handelsmogelijkheden.

Er is in het onderzoek duidelijk niet gekozen voor een opzet waarbij beleggende klanten worden geënquêteerd en de ingestuurde antwoorden als basis voor het onderzoek fungeren. Deze aanpak veroorzaakt naar onze mening veel ‘ruis’. Denkt u maar aan het gevaar dat alleen geïnteresseerde beleggers reageren of degenen die tijd hebben om te reageren. Of dat respondenten de dienstverlening slechts gedeeltelijk beoordelen of een onjuist beeld kunnen geven omdat veel beleggers nog niet volop bedreven zijn met hun pc of met internet. Hoe hebben de onderzoekers het dan aangepakt?

Onderzoeksopzet

Het onderzoek is gebaseerd op zowel de wensen en eisen van de ‘actieve’ als de ‘passievere’ belegger. Onder actieve belegger wordt verstaan een belegger die meer dan 250 beleggingstransacties per jaar via internet verricht. In de vergelijkingen is uitgegaan van een belegd vermogen van gemiddeld € 20.000 en transacties met een waarde van € 5.000. Het veldwerk is verricht in de periode van september 2005 tot en met december 2005. In het onderzoek zijn aanbieders van online effectendiensten beoordeeld op de volgende acht hoofdcriteria:

 1. uptime (beschikbaarheid van de website);
 2. prijs per order;
 3. snelheid van de website;
 4. handelsmogelijkheden;
 5. compleetheid van de informatie op de website;
 6. gebruiksvriendelijkheid van de website;
 7. kwaliteit van de klantenservice;
 8. voortraject.

De hoofdcriteria zijn onderverdeeld in een of meer onderdelen. Voor deze onderdelen is een normering ofwel een maximale score geformuleerd. Elke aanbieder heeft een waardering gekregen voor elk van de onderdelen. De mate waarin de aanbieder voldeed aan de norm leverde een cijfer op van 0 tot 10, waarbij 10 als ‘uitmuntend’ werd aangemerkt. Het onderzoek levert de volgende ranglijst op:

 1. BinckBank (9,3);
 2. Alex Beleggersbank (8,9);
 3. Rabobank (7,4);
 4. SNS Bank (7,2)
 5. ABN Amro (7,2);
 6. Postbank (7,1);
 7. ING Bank (6,8);
 8. Fortis Bank (5,3).

Resultaten

BinckBank scoort uitstekend op de prijs per order en verschaft de belegger zeer goede beleggingsinformatie. De broker timmert al ruim vijf jaar stevig aan de weg en zag dit het afgelopen jaar beloond met een spectaculaire groei van het aantal beleggende klanten van 20.000 in januari naar ruim 30.000 in oktober. BinckBank heeft een minder hoge score op de onderdelen klantenservice en gebruiksvriendelijkheid. De website van BinckBank is uitstekend te bereiken, hetgeen van groot belang is voor actieve beleggers.

Alex Beleggersbank scoort op een aantal onderdelen iets lager dan BinckBank. Qua transactiekosten is Alex niet de allergoedkoopste. Daarnaast kan de gebruiksvriendelijkheid van de website en de geboden beleggingsinformatie verder worden verbeterd. Het aantal klanten van Alex groeide in het afgelopen jaar van 82.000 naar 87.500. Op de derde plaats komt Rabobank die vooral de prijs en beleggingsinformatie kan verbeteren. SNS Bank heeft op veel fronten een lagere score, waarbij de prijs per order de grootste schade veroorzaakt. ABN Amro heeft eveneens een hoge prijs per order, maar ook de geboden beleggingsinformatie is voor verbetering vatbaar. Postbank doet er alles aan om de goedkoopste te willen zijn, maar dat gaat ten koste van de service en de geboden informatie. Opvallend negatief is dat de afdeling klantenservice van Postbank verwijst naar een betaald telefoonnummer. ING Bank belandt boven de laatste plaats met een goede uptime, maar met een hoge prijs per order. Fortis Bank belandde op de laatste plaats en heeft nog zeer veel te verbeteren. Deze grootbank blinkt momenteel op geen enkel hoofdcriterium uit.

De snelle ontwikkelingen van online beleggingsdiensten zijn haast niet bij te benen. Dat wordt bevestigen door het feit dat bij het ter perse gaan van het onderzoek BinckBank de tarieven opnieuw verlaagde.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.