Brokeronderzoek: BinckBank is de beste

binckbank

In de periode van september tot en met december 2005 heeft BeursBulletin een onderzoek uitgevoerd onder aanbieders van online beleggingsdiensten. In het onderzoek is gebruikgemaakt van acht objectieve beoordelingscriteria waaronder de prijs en de handelsmogelijkheden.

Er is in het onderzoek duidelijk niet gekozen voor een opzet waarbij beleggende klanten worden geënquêteerd en de ingestuurde antwoorden als basis voor het onderzoek fungeren. Deze aanpak veroorzaakt naar onze mening veel ‘ruis’. Denkt u maar aan het gevaar dat alleen geïnteresseerde beleggers reageren of degenen die tijd hebben om te reageren. Of dat respondenten de dienstverlening slechts gedeeltelijk beoordelen of een onjuist beeld kunnen geven omdat veel beleggers nog niet volop bedreven zijn met hun pc of met internet. Hoe hebben de onderzoekers het dan aangepakt?

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

Onderzoeksopzet

Het onderzoek is gebaseerd op zowel de wensen en eisen van de ‘actieve’ als de ‘passievere’ belegger. Onder actieve belegger wordt verstaan een belegger die meer dan 250 beleggingstransacties per jaar via internet verricht. In de vergelijkingen is uitgegaan van een belegd vermogen van gemiddeld € 20.000 en transacties met een waarde van € 5.000. Het veldwerk is verricht in de periode van september 2005 tot en met december 2005. In het onderzoek zijn aanbieders van online effectendiensten beoordeeld op de volgende acht hoofdcriteria:

 1. uptime (beschikbaarheid van de website);
 2. prijs per order;
 3. snelheid van de website;
 4. handelsmogelijkheden;
 5. compleetheid van de informatie op de website;
 6. gebruiksvriendelijkheid van de website;
 7. kwaliteit van de klantenservice;
 8. voortraject.

De hoofdcriteria zijn onderverdeeld in een of meer onderdelen. Voor deze onderdelen is een normering ofwel een maximale score geformuleerd. Elke aanbieder heeft een waardering gekregen voor elk van de onderdelen. De mate waarin de aanbieder voldeed aan de norm leverde een cijfer op van 0 tot 10, waarbij 10 als ‘uitmuntend’ werd aangemerkt. Het onderzoek levert de volgende ranglijst op:

 1. BinckBank (9,3);
 2. Alex Beleggersbank (8,9);
 3. Rabobank (7,4);
 4. SNS Bank (7,2)
 5. ABN Amro (7,2);
 6. Postbank (7,1);
 7. ING Bank (6,8);
 8. Fortis Bank (5,3).

Beleggen op de automatische piloot?

Bouw zelf je vermogen uit. Volg het bewezen systeem: groen is kopen, rood is verkopen. Eenvoudig, vrij van grote risico’s, rendementen per jaar gemiddeld 7,4 – 20,6%. Bekijk je mogelijkheden op https://www.bfm.tools

 

Resultaten

BinckBank scoort uitstekend op de prijs per order en verschaft de belegger zeer goede beleggingsinformatie. De broker timmert al ruim vijf jaar stevig aan de weg en zag dit het afgelopen jaar beloond met een spectaculaire groei van het aantal beleggende klanten van 20.000 in januari naar ruim 30.000 in oktober. BinckBank heeft een minder hoge score op de onderdelen klantenservice en gebruiksvriendelijkheid. De website van BinckBank is uitstekend te bereiken, hetgeen van groot belang is voor actieve beleggers.

Alex Beleggersbank scoort op een aantal onderdelen iets lager dan BinckBank. Qua transactiekosten is Alex niet de allergoedkoopste. Daarnaast kan de gebruiksvriendelijkheid van de website en de geboden beleggingsinformatie verder worden verbeterd. Het aantal klanten van Alex groeide in het afgelopen jaar van 82.000 naar 87.500. Op de derde plaats komt Rabobank die vooral de prijs en beleggingsinformatie kan verbeteren. SNS Bank heeft op veel fronten een lagere score, waarbij de prijs per order de grootste schade veroorzaakt. ABN Amro heeft eveneens een hoge prijs per order, maar ook de geboden beleggingsinformatie is voor verbetering vatbaar. Postbank doet er alles aan om de goedkoopste te willen zijn, maar dat gaat ten koste van de service en de geboden informatie. Opvallend negatief is dat de afdeling klantenservice van Postbank verwijst naar een betaald telefoonnummer. ING Bank belandt boven de laatste plaats met een goede uptime, maar met een hoge prijs per order. Fortis Bank belandde op de laatste plaats en heeft nog zeer veel te verbeteren. Deze grootbank blinkt momenteel op geen enkel hoofdcriterium uit.

De snelle ontwikkelingen van online beleggingsdiensten zijn haast niet bij te benen. Dat wordt bevestigen door het feit dat bij het ter perse gaan van het onderzoek BinckBank de tarieven opnieuw verlaagde.

De resultaten van dit onderzoek laten een trend zien die in meerdere onderzoeken zichtbaar is, ook buiten Nederland. BinckBank is een e-commerce deel van de brokersmarkt. En de opkomst van dit soort brokers is een zware uitdaging geweest voor de dominantie van de traditionele brokers. Deze laatsten hielden beter stand naarmate de bereidheid van consumenten om voor research over aandelen te betalen groter was. Om de studie concreter te maken, werden gelijktijdig transacties geplaatst bij traditionele full-service brokers en bij online brokers. Het hoeft waarschijnlijk geen betoog wanneer we stellen dat de komst van de online brokers de sector stevig op zijn kop heeft gezet[1].

Uit ander onderzoek blijkt dat de website inderdaad een belangrijke rol speelt voor online beleggers. Forums en blogs over beleggen, zoals bij beleggen.com en bij onze community, waren van doorslaggevend belang om voor een bepaalde broker te kiezen blijkt uit onderzoek uit 2017[2]. Wanneer je meedoet aan onze trainingen krijg je meerdere opties voor brokers die je kunnen helpen met online beleggen.

Plan een afspraak in

Als je meer wilt weten over hoe wij jou kunnen helpen, plan dan een gesprek in. We kijken wat je nu doet, kijken waar de gaten zitten en stippelen een plan uit om het te repareren. Als het lijkt alsof we je kunnen helpen om meer rendement te maken, dan laten we je zien hoe dat er uit ziet en kan je zelf beslissen of je er mee aan de slag wil of niet. Deal? Hier is de link om jouw gesprek te boeken: https://www.binnen5minuten.nl/call

Bronnen:

[1] https://pubsonline.informs.org/doi/abs/10.1287/isre.1050.0064#

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0969698916302168

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.