De huidige staat van staal
De staalsector is in beweging. Op dit moment verkeert een enorme fusie tussen twee grote staalbedrijven, Arcelor en Mittal, in de afrondende fase. Daarnaast stijgen de prijzen voor staal en de grondstoffen voor staal (ijzererts, steenkool en schroot) dit jaar weer met grote sprongen, mede door stormachtige ontwikkelingen in China. Wat is de huidige stand van zaken in de staalsector?
Arcelor Mittal
Werd de kans op een fusie tussen Arcelor en Mittal in mei dit jaar nog zeer gering geacht, nu is deze fusie al bijna een feit. Door het samengaan van Arcelor en Mittal ontstaat een staalconcern met een beurswaarde van 37 miljard euro en een jaarproductie van 108 miljoen ton staal, ruim tien procent van de mondiale staalproductie. Daarmee wordt Arcelor Mittal het grootste staalconcern ter wereld.
Van een overname komt een overname en met zo’n gigant als concurrent is schaalvergroting het motto: Corus denkt nu na over een eventueel partnerschap met staalfabrikanten in Rusland, Brazilië of India. En ook de Chinese overheid stuurt aan op schaalvergroting van zijn toch al grote staalfabrieken.
China
China valt op vanwege de grote productie en de even grote consumptie van staal: namelijk 360 miljoen ton staal, wat eenderde van de totale wereldproductie is.
China is, als deel van de BRIC-landen, een economisch snelgroeiend land. Door deze snelle groei is in China de vraag naar staal en grondstoffen voor staal -koolstof, ijzererts en schroot- enorm gestegen in de laatste jaren. De eigen overproductie van een paar jaar geleden gaat nu linea recta naar de eigen afzetmarkt, wat de prijzen op de wereldmarkt opstuwt. Waarschijnlijk houdt de Chinese toenemende vraag aan tot de Olympische Spelen die in 2008 in Beijing worden gehouden. Daarna zijn er weer andere scenario’s mogelijk.
Staalprijzen
De prijs van staal, de legering van ijzer en koolstof, is voor een groot deel afhankelijk van de prijs van de grondstoffen. Zoals bekend, is de voorraad grondstoffen op een dag op en zullen de prijzen van ijzer en steenkool, maar ook schroot, over het geheel genomen blijven stijgen. Verder duwt de wereldwijd toegenomen vraag naar staal de prijs omhoog. Ook in Nederland is dit jaar de vraag toegenomen door de opleving van de economie en de daarmee samenhangende hervatting van de bouwwerkzaamheden. Tussen 1999 en 2004 zijn de staalprijzen verdrievoudigd en, na een dip in 2005, is de prijs nu weer hard op weg naar de top van 2004.
Staal op de beurs
De schaalvergroting en stijgende lijn van de staalprijs zorgen in de staalsector voor golven waar staalconcerns als Corus op meedeinen, naast de gebruikelijke ontwikkelingen in de sector. Corus heeft de afgelopen tijd twee prijsstijgingen bekendgemaakt naar aanleiding van de gestegen grondstofprijs. Deze drukt natuurlijk een flinke stempel op de aandelenkoers van het staalconcern, aangezien een prijsstijging de winstverwachting opschroeft. Maar de koers reageert ook op nieuws uit fusieland. Corus profiteerde de afgelopen tijd bijvoorbeeld van de speculaties rond de fusie van Arcelor Mittal. Naar verwachting zal na de overnamegolf de rust weer wat terugkeren in de staalsector, maar of het nou echt rustig gaat worden, met name aan het Chinese front, dat valt te betwijfelen.
Linda Boersma
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!