De Top 13 Aziatische dividend aristocraten aandelen voor 2023

Aziatische Dividend Aristocrats

Aziatische dividend aristocraten zijn in opmars. Amerikaanse beleggers zijn al langer vertrouwd met de dividend aristocraten. Deze hoogrenderende aandelen worden op de beurs op de voet gevolgd. In Europa zijn de dividend aristocraten ook in opmars. In deze periode van lage rentevoeten hebben de Europese beleggers de aantrekkingskracht van interessante rendementen ontdekt.

 

In Azië staan de dividend aristocraten echter nog in de kinderschoenen. Bijkomende handicap is dat de meeste Aziatische aandelen Europese beleggers niet zo veel zullen zeggen. Toch lijkt het ons hoog tijd dat de Aziatische dividend aristocraten eens van dichtbij worden bekeken. Mogen we u voorstellen: de Dividend Aristocrats Yield Enhanced strategie.

 

De Dividend Aristocrats Yield Enhanced strategie is een strategie die in de VS erg populair is. Het streeft naar dividendgroei en een verbeterd rendement door te beleggen in een portefeuille van 30 dividend aristocraten en verkoop van gedekte callopties. Dividendaristocraten zijn componenten van de S&P 500-index die gedurende ten minste vijfentwintig jaar elk jaar het dividend hebben verhoogd.

 

De Amerikaanse lijst met de dividend aristocraten bestaat historisch gezien uit ongeveer 50 bedrijven, maar dit aantal kan variëren. De strategie selecteert dertig van de bedrijven voor opname. De portefeuille kan dus fluctueren. Beleggen kan zowel in de aandelen zelf als via opties, meer bepaald via een gedekte call.

 

Een gedekte call is een optiestrategie waarbij een belegger de aandelen koopt en daarop callopties schrijft (verkoopt), om meer inkomsten te genereren. Aandelen uit het lijstje met dividend aristocraten, die in de strategie zijn opgenomen, worden geselecteerd op basis van de winstraming, prijs/kasstroom, schuld ten opzichte eigen vermogen en rendement op activa. Op basis van diverse fundamentele factoren dus.

 

De Dividend Aristocrats Yield Enhanced-strategie weegt elke positie gelijkelijk bij aanvang van de portefeuille en houdt slechts in beperkte mate contanten aan, dit om het potentieel van het rendement te maximaliseren.

 

De gedekte calls voor de Dividend Aristocrats Yield Enhanced-strategie worden doorgaans 4% tot 10% out-of-the-money geschreven en bij zeldzame gelegenheid, In The Money (ITM of in het geld). Van wie wil beleggen in opties, wordt overigens wel enige kennis vereist.

 

Het extra geld van de Covered Calls wordt opnieuw geïnvesteerd in het Dividend Aristocrats Yield Enhanced Strategie, waardoor extra opties kunnen worden gekocht. Hierdoor is er sprake van een soort hefboomeffect.

 

Deze strategie met dividend aristocraten wordt ook in toenemende mate op andere beurzen dan de Amerikaanse toegepast. Wat de Aziatische beurzen betreft, is er een duidelijk verschil wat betreft de omschrijving van dividend aristocraten.

 

De S&P Pan Asia Dividend Aristocrats Index meet de prestaties van bedrijven binnen de S&P Pan Asia Broad Market Index (BMI) die gedurende ten minste 7 opeenvolgende jaren een beleid hebben gevolgd om het dividend elk jaar consequent te verhogen, waar dat in de VS 25 opeenvolgende jaren zijn.

 

De Aziatische dividend aristocraten worden dus anders geïnterpreteerd dan de Amerikaanse (of de Europese). Maar laten we alvorens te kijken naar individuele Aziatische dividend aristocraten nog even kijken naar het algemene principe.

 

In de wereld van beleggen zijn dividend aristocraten bedrijven met een bewezen staat van dienst in het jaarlijks verhogen van hun dividend. Vanwege deze consistente prestaties beschouwen veel beleggers ze als de beste beleggingen in aandeleninkomsten die u kunt doen.

 

Wat zijn eigenlijk dividend aristocraten?

 

Dividend aristocraten zijn beursgenoteerde bedrijven die op lange termijn elk jaar consequent dividenden hebben verhoogd. Er zijn verschillende lijsten van dividendaristocraten, maar de bekendste is de S&P 500 Dividend Aristocrats Index.

 

Een officiële lijst met Aziatische dividend aristocraten is er nog niet. Wel bestaan er enkele onofficiële lijsten. Bekijken we nog even naar de voorwaarden voor opname in de VS:

 

 • Hebben hun dividenduitkeringen elk jaar gedurende ten minste 25 opeenvolgende jaren verhoogd.
 • Beschikken over een marktkapitalisatie van ten minste $ 3 miljard.
 • Zag een gemiddelde dagelijkse handelswaarde van ten minste $ 5 miljoen voor de drie maanden vóór de laatste herbalancering.
 • Zijn opgenomen in de S&P 500-aandelenindex.

 

S&P Dow Jones Indices stelt de jaarlijkse lijst samen van in aanmerking komende dividend aristocraten, op basis van informatie over het voorgaande jaar. S&P herbalanceert het percentage dat elk bedrijf op de lijst per kwartaal inneemt en publiceert de meest recente dividend aristocraten lijst.

 

Om de status als lid van de dividend aristocraten te behouden, moet een bedrijf zijn dividenduitkering minstens één keer per jaar verhogen. Nieuwe bedrijven worden aan de lijst toegevoegd als ze de drempel van 25 jaar bereiken. Zodra een bedrijf echter van de lijst valt door een dividendverhoging over te slaan, moet het weer 25 jaar wachten om weer op de lijst te komen.

3 redenen om dividend aristocraten te kopen voor uw pensioen

 

Hoewel veel bedrijven dividenden uitkeren – voornamelijk meer gevestigde bedrijven met minder groeipotentieel – zijn er verschillende niveaus voor bedrijven die dividend uitkeren. Bedrijven die erin zijn geslaagd om hun jaarlijkse dividenduitkering gedurende ten minste 25 opeenvolgende jaren te verhogen, worden in de VS beschouwd als dividend aristocraten. Hierboven kon u lezen dat die drempel in Azië op 7 jaar werd gelegd.

 

Hier zijn drie redenen waarom u dividend aristocraten zou moeten overwegen voor uw pensioenportefeuille.

 

 1. Dividend aristocraten zijn beter bestand tegen bearmarkten

Een bullmarkt wordt gedefinieerd als een langdurige periode van gestage stijgingen van de aandelenkoersen, terwijl een bearmarkt wordt gedefinieerd door een gestage daling van de aandelenkoersen.

 

Historisch gezien heeft de aandelenmarkt aangetoond dat het vatbaar is voor zowel bull- als bearmarkten, en geen van beide zal eeuwig duren. Beleggers houden van bullmarkten omdat de aandelen in hun portefeuille in waarde toenemen. Maar een bearmarkt kan sommige beleggers in paniek brengen wanneer ze hun portefeuilles in waarde zien afnemen.

 

Een van de beste dingen van dividend aristocraten is dat ze hebben laten zien dat wat er ook gebeurt in de bredere economie, hun bedrijf doorgaans fundamenteel gezond genoeg is om tegenwind te doorstaan.

 

Neem bijvoorbeeld drankgigant Coca-Cola. Coca-Cola heeft de afgelopen 59 jaar zijn jaarlijkse dividend verhoogd. Hetzelfde geldt voor Procter & Gamble, dat zijn dividend al 65 jaar op rij heeft verhoogd.

 

Gedurende die tijd hebben beide bedrijven bearmarkten, recessies en andere moeilijke economische tijden doorstaan. Ze zijn erin geslaagd hun dividenden te behouden en te verhogen. Dit geldt in mindere mate voor Aziatische dividend aristocraten, hoewel die toch ook hun mannetje kunnen staan.

 

 1. Beleggers worden beloond, ongeacht de koersbewegingen van de aandelen.

Er zijn twee manieren om geld te verdienen met het bezit van aandelen:

 • een aandeel verkopen voor meer dan u ervoor hebt betaald en
 • het ontvangen van dividenduitkeringen.

 

Hoewel de eerste de meest voor de hand liggende manier is, kunnen sommige beleggers over het hoofd zien hoeveel geld er met de laatste kan worden verdiend. Dividenden, die over het algemeen driemaandelijks of jaarlijks worden uitbetaald, zijn een manier voor bedrijven om beleggers te belonen voor het vasthouden van hun aandelen.

 

Stel je voor dat je investeert in een dividendaristocraat als 3M, die al meer dan 100 jaar ononderbroken dividenden uitkeert aan zijn aandeelhouders en de afgelopen 64 jaar zijn dividenduitkering elk jaar heeft verhoogd.

 

In de afgelopen vijf jaar zag 3M zijn aandelenkoers met meer dan 20% dalen, maar het bedrijf heeft in die tijd meer dan $ 28 aan dividenden per aandeel uitbetaald.

 

Als u in maart 2017 tien aandelen van 3M kocht voor $ 191 en die aandelen nog steeds aanhoudt op een prijs van $ 141, zou u $ 500 aan niet-gerealiseerde verliezen hebben. Maar u zou ook meer dan $ 280 aan dividenden hebben verdiend. Wat dus een goede buffer vormt.

 

Als u een lange termijn belegger bent, zouden die niet-gerealiseerde verliezen op korte termijn u als belegger niet zo moeten afschrikken. Goede, gevestigde bedrijven vinden manieren om op de lange termijn te floreren. Een verlies is dan alleen een verlies van geld als u besluit uw belegging te verkopen. Als de koers weer stijgt naar waarvoor je het hebt gekocht, worden die dividenden dus winst. Dat is dus de kracht van de dividend aristocraten.

 

 1. Ze kunnen u helpen duizenden aan jaarlijkse pensioeninkomen te verdienen

Het gebruik van gemiddelde aankoopkosten en het doen van consistente investeringen in dividend aristocraten kunnen een betrouwbare bron van inkomsten blijken te zijn bij pensioen. Dat geldt voor Amerikaanse dividend aristocraten, maar ook voor Europese of Aziatische.

 

De S&P Pan Asia Dividend Aristocrats Index

 

Standard & Poor’s is een in de VS gevestigde leverancier van financiële marktinformatie, waaronder ratings, beleggingsonderzoek, risico-evaluatie en -gegevens, en verschillende soorten indices. Van de vele verschillende indices is er één index die de aandacht trekt en dat is de index van de Dividend Aristocrats.

 

De Dividend Aristocrats is een index die bestaat uit S&P500-bedrijven die al 25 jaar of langer continu hun dividend verhogen. Dat wil zeggen, elk jaar blijft het dividend per aandeel stijgen. Als een bedrijf het dividend in een bepaald jaar verlaagt, wordt het uit de index verwijderd.

 

Op markten in Azië of andere delen van de wereld was het moeilijker om een aantal kwalitatief hoogstaande bedrijven te vinden die jaar na jaar consequent hun dividenden verhoogde. Buiten de Verenigde Staten is er een gebrek aan consistentie in de manier waarop bedrijven de dividendstrategie beheren, of de manier waarop het overheidsbeleid dividenden aan bedrijven en gewone aandeelhouders belast.

 

Met de sterke groei van de Aziatische markten in het afgelopen decennium heeft S&P niettemin de knoop doorgehakt en heeft het de “Dividend Aristocrat Index” voor pan-Aziatische bedrijven bedacht. Deze index wordt Pan Asia Dividend Aristocrat Index genoemd. De indexconstructie kent de volgende kernpunten:

 

De S&P Pan Asia Dividend Aristocrats Index is ontworpen om de prestaties te meten van bedrijven uit de regio Azië-Pacific (inclusief Australië) die gedurende ten minste 7 opeenvolgende jaren een dividendbeleid hebben gevolgd waarbij de dividenden elk jaar consequent worden verhoogd. De index wordt gewogen op basis van het dividendrendement met limieten voor de concentratie van één aandeel.

 

Op basis van de gerealiseerde resultaten heeft de Aristocrats-index de afgelopen 7 jaar een hoger rendement en een lagere volatiliteit behaald in vergelijking met de S&P Pan Asia BMI. Het cumulatieve dividendrendement van de indexrendementen lag tussen 2,8% en 5,1%. Over het algemeen is dit ongeveer 100 tot 150 basispunten boven het totale marktrendement.

 

De dividendbijdrage aan het totale rendement van Pan Asia Aristocrats lijkt sterk op die van S&P Dividend Aristocrats. Bijna een derde van het totale rendement komt uit dividenden. Of met andere woorden: beleggen in Aziatische Dividend Aristocrats kan zeer lucratief zijn. Dit zijn momenteel onze favoriete Aziatische Dividend Aristocrats:

 

1.   Industrial and Commercial Bank of China Ltd (ICBC)

Industrial and Commercial Bank of China Limited opereert via de segmenten Corporate Banking, Personal Banking en Treasury Operations. Het bedrijf werd opgericht in 1984 en is gevestigd in Beijing, de Volksrepubliek China. De resultaten over het eerste halfjaar werden bekendgemaakt nadat de op één na grootste economie ter wereld in het tweede kwartaal ternauwernood aan een krimp kon ontsnappen toen de COVID-19-lockdowns en de instortende vastgoedsector het vertrouwen van consumenten en bedrijven ernstig schaadden.

 

China Construction Bank Corp (CCB) en Bank of China Ltd (BoC) rapporteerden een toename van 68% en 20% in slechte vastgoedkredieten in de eerste helft van dit jaar. Dan deed ’s werelds grootste commerciële geldschieter, gemeten naar activa, Industrial and Commercial Bank of China Ltd (ICBC), het met een stijging van 15% in de probleemkredieten in de vastgoedsector in dezelfde periode het niet eens zo slecht.

 

“Beïnvloed door de epidemie en de neerwaartse druk op de economie, is de huidige werkomgeving voor banken complex en grimmig”, zei vice-president Wang Jingwu van ICBC op een persconferentie na de publicatie van de resultaten. “Het is moeilijk voor sommige sectoren en klanten die sterk worden getroffen door de epidemie en door de negatieve economische cyclus om te opereren. Wat automatisch op de vastgoedsector weegt”, voegde Wang eraan toe.

 

Deze stelling werd herhaald door CCB-president Zhang Jinliang tijdens een persconferentie na de winst. “De Chinese economie staat dit jaar onder vrij grote neerwaartse druk en dat zal voorlopig niet veranderen”, zei Zhang.

 

ICBC, BoC en CCB zijn maar enkele van de Chinese banken die melding maken van groeiende oninbare vorderingen in de vastgoedsector, te midden van een sombere eerste helft waarin toenemende wanbetalingen van ontwikkelaars woningbouwprojecten stopzetten, wat leidde tot hypotheekboycots. De waarschuwingen van de Bank of Communications (BoCom) en Agricultural Bank of China Ltd (AgBank) voor voorzichtigheid omtrent de oplopende problemen met kredieten in de vastgoedsector spraken in dat verband boekdelen.

 

Harry Hu, een senior director bij S&P Global Ratings schat dat de non-performing ratio van Chinese banken in de vastgoedsector tegen het einde van het jaar 2023 zal stijgen tot ongeveer 5,5% tot 5,6%, vergeleken met een sector brede NPL-ratio van 2,6% aan het eind 2022. Ondanks de oplopende oninbare schulden drongen de staatsraad en toezichthouders er bij de bank op aan om de kredietverlening aan de vastgoedsector te verhogen, zei chef Liu Jin van BoC tijdens een aparte persconferentie. Wat op zich natuurlijk tegenstrijdig is.

 

Het in gebreke blijven van hypotheken is niet alleen een probleem voor de sociale stabiliteit van de kredietnemers, maar ook een potentieel probleem voor de financiële stabiliteit van de banken, omdat hypotheken meestal activa van goede kwaliteit zijn voor banken”, zei vice-president Wang Jingwu van ICBC. “Regionale banken die zich op die lokale markten concentreren, zijn meer blootgesteld aan de schok van een meer dan gemiddelde daling van de huizenprijzen”, zegt Nicholas Zhu, een bankanalist bij Moody’s.

 

De winsten van Chinese banken zullen onder neerwaartse druk blijven staan, zo stelde Jingwu nog .Ondanks dit probleem keert zijn bank nog steeds een dividendrendement van bijna 8% uit. Het aandeel mag dus tot de Aziatische Dividend Aristocrats gerekend worden.

 

2.   Takeda (TANK)

Met een rendement van 4,20% is dit aandeel ook een gewaardeerd lid van de Aziatische Dividend Aristocrats. Takeda Pharmaceutical Company Limited beleefde een succesvol jaar in 2022, met een omzetstijging van 13,7%. Het bedrijf behaalde wereldwijde goedkeuringen voor zijn knokkelkoortsvaccin, Qdenga, en deed aanzienlijke investeringen in de productie.

 

Takeda’s portfolio van plasma-therapieën groeide met 18%, het Japans bedrijf lanceerde met succes Livtencity en Exkivity en breidde tegelijkertijd de marktaanwezigheid van merken als Entyvio en Alunbrig uit. Takeda Pharmaceutical Company Limited verwacht in 2023 echter te maken te krijgen met generieke concurrentie voor Vyvanse en Gattex, maar verwacht dat zijn gastro-intestinale producten de impact daarvan zullen compenseren. Met name liet Entyvio op zichzelf al een aanzienlijke groei zien. Maar ook daar zijn kapers op de kust.

 

Eind april 2023 kondigde het Amerikaanse bedrijf Morphic positieve resultaten aan van zijn fase 2a-studie met patiënten met colitis ulcerosa (CU) voor zijn MORF-057-medicijn in ontwikkeling voor de behandeling van CU. De tweemaal daagse orale pil zou kunnen concurreren met Takeda Pharmaceutical’s Entyvio, dat naar schatting $ 5 miljard per jaar kost. Maar de vooruitzichten voor Takeda blijven er onverminderd goed uitzien

 

Ongetwijfeld is de farmaceutische industrie een van de financieel meest lonende sectoren ter wereld. Binnen dit uitgestrekte veld zijn specifieke bedrijven zoals Pfizer Inc. (PFE), ’s werelds grootste farmaceutische bedrijf, maar dus ook Takeda naar voren gekomen als invloedrijke krachten, die consequent aanzienlijke winsten genereren.

 

De farmaceutische industrie is een zeer competitieve en lucratieve sector dat een zorgvuldige afweging van verschillende sleutelfactoren vereist om winstgevendheid en succes te garanderen. Deze factoren omvatten onderzoeks- en ontwikkelingskosten, octrooibescherming, naleving van regelgeving, prijsstrategieën en marktvraag. Effectief beheer van deze factoren kan leiden tot hogere winsten en aanhoudende groei voor farmaceutische bedrijven, terwijl het niet aanpakken ervan kan leiden tot financiële verliezen en een kleiner marktaandeel.

 

Volgens recente financiële statistieken werd de wereldwijde farmaceutische markt in 2021 gewaardeerd op $ 1250,24 miljard en zal naar verwachting in 2025 $ 1700,97 miljard bereiken, met een CAGR van 8%. Onderzoeks- en ontwikkelingskosten vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de uitgaven van een farmaceutisch bedrijf, met een geschatte gemiddelde prijs van 2,6 miljard dollar per geneesmiddel.

 

De Verenigde Staten is het nr. 1 land in de farmaceutische industrie, met Pfizer Inc. (PFE) en Johnson & Johnson (JNJ) als de grootste farmaceutische bedrijven in de VS. De VS zijn goed voor ongeveer 41% van de wereldwijde farmaceutische uitgaven in 2021.

 

China kwam naar voren als de op een na grootste markt, met een marktaandeel van bijna 12%. Maar ook Japan moet niet onderschat worden, in het land van de rijzende zon zijn buiten Takeda nog heel wat andere farmaceutische bedrijven actief.

 

Bovendien speelt octrooibescherming een cruciale rol in de branche, met een typische octrooiduur van 20 jaar vanaf de datum van aanvraag. Naleving van de regelgeving is ook essentieel voor farmaceutische bedrijven, aangezien niet-naleving kan leiden tot dure boetes en juridische stappen. Prijsstrategieën moeten zorgvuldig worden overwogen om winstgevendheid in evenwicht te brengen met betaalbaarheid voor patiënten.

 

Ten slotte is het begrijpen van de marktvraag en het aanpassen aan veranderende trends cruciaal voor duurzame groei en succes. Door deze sleutelfactoren effectief te beheren, kunnen farmaceutische bedrijven hun winst vergroten en een sterke marktpositie behouden in deze zeer competitieve industrie. Wat de beurskoers van Takeda Pharmaceutical Company in de komende jaren moet kunnen ondersteunen.

 

3.   Ramsay Health Care Limited (RHC.AX)

Ramsay Health Care Limited is een wereldwijde ziekenhuisgroep die een uitgebreide reeks zorginstellingen bezit en exploiteert in Australië, Frankrijk, Indonesië, Maleisië en het Verenigd Koninkrijk. Op moment van schrijven had Ramsay Health Care Limited) een marktkapitalisatie van meer dan A$ 12 miljard. Het huidige dividendrendement bedraagt 1,80%.

 

Hoewel de aandelen van Ramsay Health Care Limited het tot 2015 erg goed deden, is de koers van het aandeel sinds dat jaar niet veel meer gestegen. Niettemin heeft het bedrijf een vrij aantrekkelijk vrij kasstroomrendement.

 

Als Ramsay de vrije kasstroom en inkomsten kan vergroten, is er groeipotentieel op de lange termijn. Gezien de stijging van de rentetarieven is dit tegenwind geweest voor veel Amerikaanse vastgoedaandelen. Zou Ramsay Health Care Limited ook met dezelfde tegenwind te maken kunnen krijgen en zou het aandeel op korte termijn ondermaats kunnen blijven presteren? Maar het bedrijf is hoe dan ook operationeel op een aantrekkelijke markt.

 

Op de lange termijn blijft Australië namelijk aantrekkelijk in termen van groeipotentieel, gezien het grote grondgebied van het land, de relatief lage bevolkingsdichtheid en de nabijheid van grote Aziatische economieën. In termen van de nabijheid van Azië als groeipool vermeldt de Australische regering: “Twee andere factoren ondersteunen onze veerkracht: locatie en diversiteit.

 

Het snelgroeiende Azië zal tegen 2026 circa 44% van het wereldwijde bbp bepalen. De Australische handel is al gericht op de Aziatische economieën – vooral in mineralen, energie, diensten en landbouw. Bovendien is onze diverse en zeer productieve economie veerkrachtig tegen economische schokken, waaronder de aanhoudende pandemie.”

 

In termen van het aandeel van de individuele industrie in de output van Australië, draagt ​​de mijnbouwsector 14,6% bij, de gezondheids- en onderwijssector 13%, de financiële sector 7,6%, de bouwsector 7,3% en de productiesector 5,8%.

 

In termen van exportaandeel per bestemming gaat 36% van de Australische export naar China, 12,2% gaat naar Japan, 7,1% gaat naar Zuid-Korea, 4,7% gaat naar India, 4,6% gaat naar de Verenigde Staten en 3,6% gaat naar de Europese Unie.

 

Gezien de groei van de Indiase economie, is het waarschijnlijk dat India in de toekomst een groter deel van de Australische export voor zijn rekening zal nemen, aangezien het land waarschijnlijk veel ijzererts nodig zal hebben om zijn infrastructuur verder uit te breiden. Ramsay krijgt dus volop de kans om de status van Aziatische Dividend Aristocrats verder uit te breiden, met voldoende uitbreidingsmogelijkheden in de richting van het Aziatisch continent.

 

4.   Woolworths (WOW.AX)

Met een dividendrendement van 2,31% mag ook dit aandeel tot de Aziatische Dividend Aristocrats gerekend worden. Woolworths is eveneens een Australisch bedrijf, het betreft meer bepaald de grootste retailer van Australië met meer dan 190.000 medewerkers in Australië en in Nieuw-Zeeland.

 

Gezien de hogere inflatie eten meer Australiërs thuis in plaats van uit eten te gaan en Woolworths Group Limited heeft daardoor geprofiteerd via hogere verkopen. Sinds het begin van 2023 zijn de voedselverkopen van het bedrijf met 6,5% gestegen, ongeveer met hetzelfde tempo als de inflatie, tegenover een groei van 2,4% in de zes maanden tot eind december 2022. Volgens Statista had Woolworths Group Limited in 2021 een marktaandeel van 37,4% van de supermarkten in Australië.

 

Hoewel de inflatie op de lange termijn zou kunnen afnemen, heeft het bedrijf nog steeds potentieel gezien de verwachte toekomstige bevolkingsgroei in Australië in de komende decennia. Bovendien zijn er heel wat expansiemogelijkheden in de regio Asia Pacific.

 

Australië is goed gepositioneerd omdat het zich in de regio Azië-Pacific bevindt, met economische grootmachten zoals China, Japan en Zuid-Korea die veel natuurlijke hulpbronnen nodig hebben die Australië heeft, zoals ijzererts. Bovendien ligt Australië niet ver van India, waarvan de vraag naar ijzererts in de toekomst zou kunnen toenemen naarmate het land zijn economische ontwikkeling voortzet.

 

ASX, wat staat voor de Australian Securities Exchange, is een van de grootste beurzen in de regio Azië-Pacific gezien de omvang van de Australische economie. Als een van de toonaangevende beurzen in het land zijn meer dan 2.000 bedrijven genoteerd op de ASX, waaronder enkele van de grootste blue chip-bedrijven van Australië. Ook deze Dividend Aristocrats uit de regio Asia Pacific noteert op de ASX.

 

5.   Japan Tobacco (2914.T of Japay)

Bij de Aziatische Dividend Aristocrats verdient, met een rendement van 6%, ook Japan Tobacco een plaats, een bedrijf dat ook buitenlandse beleggers goed bekend is. Het bedrijf voorstellen hoeft misschien niet, de naam zegt al veel over de activiteiten. Japan Tobacco Inc. is uiteraard een tabaksbedrijf.

 

Het bedrijf is actief in drie segmenten: Tabakszaken, Farmaceutica en Verwerkte voedingsmiddelen. Bekende merken zijn Winston, Camel, MEVIUS en LD. Japan Tobacco Inc. werd opgericht in 1985 en heeft zijn hoofdkantoor in Tokio, Japan.

 

Marlboro maker Altria Group Inc kondigde in 2023 een strategisch partnerschap aan met Japan Tobacco in een poging om zijn rookvrije categorie producten een boost te geven. Altria en JT hebben gezamenlijk Horizon Innovations LLC opgericht, dat verantwoordelijk is voor de Amerikaanse marketing en commercialisering van verwarmde tabakssticks (HTS) -producten die eigendom zijn van en ontwikkeld worden door beide bedrijven.

 

Altria stapte in de de joint venture via zijn dochteronderneming Philip Morris USA, die een economisch belang van 75% in Horizon heeft. Japan Tobacco International, een dochteronderneming van JT, heeft de resterende 25%.

 

De bedrijven bereiden gezamenlijk de aanvraag voor bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor de nieuwste versie van de Ploom HTS-producten die momenteel nog niet op de markt zijn. Dat zou in de eerste helft van 2025 gebeuren. Het zou een markt zijn waarvan veel wordt verwacht.

 

6.   Sonic Healthcare Limited (SHL.AX)

Sonic Healthcare Limited is een van ’s werelds grootste medische diagnostische bedrijven met wereldwijd ongeveer 41.500 werknemers. Wat zijn diensten betreft, is het bedrijf de grootste particuliere pathologie-operator in Australië, Duitsland, Zwitserland en het VK. Het bedrijf is ook de grootste exploitant van medische centra in Australië.

 

Voor 2022 rapporteerde het bedrijf een recordomzet van A$ 9,3 miljard en een nettowinst van A$ 1,5 miljard. Hoewel de aandelen van het bedrijf het tot eind 2021 zeer goed hebben gedaan op de beurs, is de koers van Sonic Healthcare Limited sindsdien gedaald van ongeveer A$ 46 naar (op het moment van schrijven) ongeveer A$ 35, dit vanwege de vertragende groei. Maar de Australische markt biedt nog heel wat groeipotentieel.

 

Hoewel het slechts 25,7 miljoen inwoners heeft, heeft Australië een ontwikkelde economie en een nominaal BBP van A$ 1.543 biljoen. In 2021 had het land ook een BBP per hoofd van de bevolking van AU$ 59.934,13, wat tot de hoogste ter wereld behoort.

 

Volgens Fitch groeide de economie van Australië voorafgaand aan de plandemie 30 jaar op rij en is ze relatief veerkrachtig. Voor de korte termijn verwacht het ratingbureau dat het bbp van het land in 2022 met 3,9% en in 2023 met 1,5% zal groeien, gezien de hoge inflatie, stijgende rentetarieven en de vertragende wereldeconomie.

 

De inflatie in het land zal dit jaar naar verwachting rond 8% uitkomen en volgend jaar afnemen. Om de inflatie te bestrijden heeft de centrale bank van Australië onlangs de rentetarieven verhoogd tot het hoogste niveau in 10 jaar van 3,1%. Ondanks de hoge inflatie heeft Australië een lage werkloosheid van rond 3,4%.

 

Sonic Healthcare Limited heeft tegen die achtergrond zijn dividend op 22 maart verhoogd tot A$ 0,42, wat 5,0% hoger was dan het bedrag van vorig jaar. Voorafgaand aan deze aankondiging werd bekendgemaakt dat het dividend van Sonic Healthcare ruimschoots gedekt door zowel de cashflow als de winst. Dit geeft aan dat een vrij groot deel van de winst weer in het bedrijf wordt geïnvesteerd.

 

Het komende jaar zal de winst per aandeel naar verwachting met 23,7% dalen. Ervan uitgaande dat het dividend zich volgens de recente trends voortzet (en dus wordt opgetrokken), denken we dat de uitbetalingsratio 66% zou kunnen zijn, waar we redelijk comfortabel mee zijn en waarvan we denken dat het haalbaar is op basis van de winst.

 

Sonic Healthcare Limited heeft een betrouwbare staat van dienst in het uitkeren van dividenden met zeer weinig fluctuaties en heeft dus potentieel als dividendaandeel. En mag zonder verder nadenken tot de Aziatische Dividend Aristocrats gerekend worden.

 

7.   APA Group (ASX:APA)

Ook dit bedrijf hoort thuis in het rijtje van Aziatische Dividend Aristocrats. APA Group zal het dividend optrekken tot A$ 0,29 op 13 september 2023. Dit brengt de jaarlijkse betaling op 5,3% van de aandelenkoers, wat hoger is dan wat de meeste bedrijven in de branche betalen. APA is actief in de energiesector, een industrietak die bekendstaat voor haar hoge dividenduitkeringen.

 

APA Group houdt zich bezig met energie-infrastructuuractiviteiten in Australië. Het bedrijf is actief in drie segmenten: energie-infrastructuur, activabeheer en energie-investeringen. Het exploiteert aardgaspijpleidingen, elektriciteitsverbindingen, gasgestookte elektriciteitscentrales, zonneparken en windparken, evenals faciliteiten voor gasopslag, -verwerking en -compressie.

 

APA heeft belangen in circa 15.000 kilometer gastransportleidingen; circa 29.500 kilometer gasleidingen en -leidingen; en 1,4 miljoen gasverbruikersaansluitingen.

 

APA biedt ook commerciële, operationele en activa-onderhoudsdiensten aan zijn energie-investeringen en derden; en investeert in niet-beursgenoteerde entiteiten. Het bedrijf is opgericht in 2007 en heeft zijn hoofdkantoor in Sydney, Australië.

 

Vraag is echter of het dividend houdbaar is op de huidige niveaus, want APA Group betaalt momenteel eigenlijk meer uit dan het verdient. Zonder stijgende winsten en cashflows zou het voor de onderneming moeilijk zijn om het dividend op dit niveau te blijven betalen.

 

De komende 12 maanden zal de winst per aandeel naar verwachting met 56,7% groeien. Als het management het huidige dividendbeleid voortzet, zou de uitbetalingsratio in 12 maanden 160% kunnen bedragen, wat een beetje hoog is en de balans onder druk zou kunnen zetten.

 

8.   China Overseas Land & Investment Limited (HKG:0688),

China Overseas Land & Investment Limited, ook bekend onder de afkorting China Overseas, is een in Hongkong gevestigd vastgoedconglomeraat dat een indirecte dochteronderneming is van China State Construction Engineering Corporation Limited.

 

Het bedrijf is operationeel via drie segmenten; het segment Vastgoed houdt zich bezig met de ontwikkeling van woningen en commercieel vastgoed; het segment Vastgoedbeleggingen houdt zich bezig met investeringen in onroerend goed voor verhuur, terwijl het segment Overige activiteiten zich bezighoudt met het leveren van vastgoedbeheerdiensten, evenals bouw- en bouwontwerp adviesdiensten.

 

Volgens een rapport van GrandViewResearch werd de omvang van de wereldwijde vastgoedmarkt in 2021 geschat op $ 3,69 biljoen en zal deze naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 5,2% van 2022 tot 2030. De markt zal naar verwachting groeien als gevolg van de stijgende bevolking en een verlangen naar persoonlijke gezinsruimte. De stijgende huizenprijzen in ontwikkelde landen, waardoor het aantal huurders stijgt, stimuleert de groei in de vastgoedsector.

 

De pandemie veroorzaakte aanzienlijke veranderingen in de vraag van de Chinese consument, waardoor bedrijven als China Overseas Land & Investment Limited hun systemen moesten moderniseren om zich beter aan deze veranderingen aan te passen. Dit omvat verbeterde analyses en strategieën om klantloyaliteit te behouden als reactie op veranderende consumentenvoorkeuren.

 

Dit geldt met name voor Gen Z, omdat deze sterk afhankelijk is van technologie en meer afhankelijk is van internet en sociale media om beslissingen over aankopen en levensstijl te nemen. Aangezien Gen Z hun hele leven technologie heeft ervaren, moeten verhuur- en marketingcampagnes voor vastgoeddiensten het gebruik van technologie omvatten om deze generatie te bereiken waar ze het meest actief zijn, waaronder sociale media of een andere internetbron.

 

Enfin, een bedrijf als China Overseas Land & Investment Limited zal zich aan deze omstandigheden moeten aanpassen als het tot de Aziatische Dividend Aristocrats gerekend wil blijven worden. Ook de vastgoedwereld is continu in beweging, zaak is voor de bedrijven uit de sector om zich tijdig aan te passen.

 

9.   New China Life Insurance Companny Ltd (601336.SS)

New China Life Insurance Co., Ltd. ook wel bekend als New China Insurance (NCI) of Xinhua Baoxian Jituan is een Chinese levensverzekeringsmaatschappij gevestigd in Peking. De Chinese overheid bezit meer dan de helft van de aandelen van het bedrijf via het staatsfonds Central Huijin, via het staatsbedrijf Baosteel Group en via de financiële dienstverlener China Securities Finance.

 

New China Life Insurance Co. maakt deel uit van de beursindex SSE 50 Index (de blue chip index an de Shanghai Stock Exchange), de CSI 300 Index, de FTSE China A50 Index en de Hang Seng China Enterprises Index. Met een dividendrendement van 5,66% op moment van schrijven mag het aandeel New China Life Insurance tot de Aziatische Dividend Aristocrats gerekend worden.

 

Als lid van de Fortune 500, ’s werelds top 500 beursgenoteerde bedrijven volgens Forbes en ook van ‘s werelds 50 meest waardevolle verzekeringsmerken zijn de belangrijkste kenmerken van de activiteiten:

 • Een allesomvattend systeem voor ouderenzorg en gezondheidszorg van “ouderdomszorg en gezondheidszorg gemeenschap + verpleging en medicare community + leisure and tourism community + health management center.”
 • Versterkte technologietoepassing, geoptimaliseerde dienstverlening en proces, verbeterde intelligente werking en service systeem en gezondheidszorg met toegevoegde waarde.
 • Managementteam met rijke ervaring en scherp marktinzicht, professionele talenten.

 

 

10.                 MediaTek Incorporated (TWSE: 2454 of MDTKF)

MediaTek Inc. onderzoekt, ontwikkelt, produceert en verkoopt geïntegreerde schakelingen (IC’s) over de hele wereld. Het biedt multimedia, computerrandapparatuur, consumentgerichte en andere toepassings-IC’s en is één van de marktleider in het ontwikkelen van innovatieve systemen-op-chip (SoC) voor mobiele apparaten, home entertainment, connectiviteit en IoT-producten. Uiteindelijk voedt MediaTek meer dan 2 miljard apparaten per jaar – het is aanwezig in 20 procent van de gezinnen en in bijna 1 op de 3 mobiele telefoons wereldwijd.

 

Al meer dan 25 jaar heeft MediaTek zich gepositioneerd als een drijvende kracht in de markt op verschillende belangrijke technologiegebieden, waaronder zeer energiezuinige mobiele technologieën, auto-oplossingen en een breed scala aan geavanceerde multimediaproducten zoals smartphones, Chromebooks, smart TV’s, smart home-connectiviteit, AIoT en Voice Assistant Devices (VAD).

 

Ericsson kondigde onlangs een samenwerking met MediaTek aan om een record 5G-uploadsnelheid van 440 Mbps te demonstreren met behulp van Carrier Aggregation. De test werd uitgevoerd in het low-band en mid-band spectrum in een Ericsson-labfaciliteit, met behulp van de RAN Compute Baseband 6648 en een mobiel apparaat uitgerust met de MediaTek 5G smartphone-chipset.

 

Ook met Nvidia Corp werkt MediaTek Inc samen aan technologie om geavanceerde infotainmentsystemen voor voertuigen aan te drijven die video of games kunnen streamen of kunnen communiceren met bestuurders met behulp van kunstmatige intelligentie. Onder de overeenkomst, aangekondigd op de Computex-technologiebeurs in Taipei, zal MediaTek een Nvidia grafische verwerkingseenheid-chiplet en Nvidia-software integreren in het systeem-op-chips dat het levert aan autofabrikanten voor infotainmentschermen.

 

MediaTek-systemen die Nvidia-software gebruiken, zouden compatibel zijn met geautomatiseerde aandrijfsystemen op basis van Nvidia technologie, aldus de bedrijven. Dashboard displays kunnen de omgeving rond het voertuig laten zien, terwijl camera’s de bestuurder in de gaten houden.

 

“De auto-industrie heeft sterke bedrijven nodig die tientallen jaren achter elkaar succesvol met de sector kunnen samenwerken”, vertelde Nvidia-topman Jensen Huang op een persconferentie in Taipei, wijzend op een lange productcyclus voor autofabrikanten.

 

Qualcomm, de belangrijkste rivaal van MediaTek op de smartphonemarkt, heeft op zijn beurt ook de autobedrijven het hof gemaakt. Qualcomm en SalesForce kondigden eerder dit jaar een samenwerking aan om een nieuw connected voertuigplatform te ontwikkelen.

 

De samenwerking met MediaTek geeft Nvidia bredere toegang tot de markt van $ 12 miljard voor infotainmentsysteem-op-chips, aldus de bedrijven. Tijdens hetzelfde evenement zei Rick Tsai, CEO van MediaTek, dat de eerste producten gepland waren voor eind 2025. Het bedrijf is zonder discussie één van de Aziatische Dividend Aristocrats, met een dividendrendement van meer dan 10% op moment van schrijven.

 

11.                 JB Hi-Fi (JBH.AX)

Ook dit Australisch bedrijf mag met een dividendrendement van 8% tot één van de royaalste Aziatische Dividend Aristocrats worden gerekend. Hoewel JB Hi-Fi Limited op dit moment misschien niet het meest bekende aandeel is op de beurs van Sydney, beschikt het aandeel zonder enige twijfel over potentieel.

 

JB Hi-Fi Limited verkoopt samen met haar dochterondernemingen een breed gamma aan consumentenproducten voor thuisgebruik. Het bedrijf opereert via drie segmenten: JB Hi-Fi Australia, JB Hi-Fi New Zealand en The Good Guys.

 

Het levert computers, zoals laptops, desktop-pc’s, iPads, tablets, eBook-lezers, monitoren en projectoren, printers en inkt, opslagapparaten, toetsenborden en muizen, computeraccessoires, evenals software, en internet- en wifi-producten voor thuisgebruik; televisies; hoofdtelefoons, luidsprekers en audioapparaten; en slimme huishoudelijke apparaten.

 

JB Hi-Fi Limited biedt ook mobiele telefoons aan; spelapparaten, zoals Xbox, Nintendo, PlayStation en pc en retro-spelapparaten; muziek en vinylproducten; films en tv-shows; en verzamelobjecten en merchandise, waaronder kleding, kaart- en bordspellen en legpuzzels. Kortom, eigenlijk te veel om op te noemen.

 

De resultaten over de eerste helft van 2023 waren goed met een omzet van A$ 5,28 miljard of 8,6% meer dan in de eerste helft van 2022. De nettowinst bedroeg A$ 329,9 miljoen of 15% meer dan in de eerste helft van 2022. De winstmarge bedroeg 6,2%, tegenover 5,9% in de eerste helft van 2022.

 

De stijging van de marge werd gedreven door een hogere omzet. De omzet was in lijn met de schattingen van analisten en hetzelfde gold voor de winst per aandeel (WPA). Vooruitkijkend wordt verwacht dat de omzet de komende 3 jaar gelijk zal blijven in vergelijking met een groeiprognose van 4,0% voor de Specialty Retail-industrie in Australië. Of met andere woorden: van een supergroeier is hier geen sprake.

 

12.                 Henderson Land Development Company Ltd (0012.HK)

Met als kernactiviteit vastgoedontwikkeling en vastgoedinvesteringen, is Henderson Land een toonaangevende vastgoedontwikkelaar met een gevestigde aanwezigheid in heel Hong Kong en het vasteland van China. De doelstelling van het bedrijf is het bouwen van bekroonde oriëntatiepunten en ontwikkelingen die de levensstijl van mensen verbeteren en buurten transformeren, terwijl zo altijd wordt bijgedragen aan een duurzame toekomst. Het bedrijf koestert dus grote ambities.

 

Henderson Land Development Company Limited, genoteerd in Hong Kong sinds 1981, is een toonaangevende vastgoedontwikkelaar met vestigingen in Hong Kong en het hele vasteland van China. Bekende realisaties zijn The Henderson en het International Finance Centre-complex in Hong Kong, evenals het World Financial Centre (wfc) in Beijing, maar ook uitzonderlijke woningen zoals Double Cove, THE HENLEY, Eden Manor en Arbour.

 

Naast de kernactiviteiten op het gebied van vastgoedontwikkeling en vastgoedbeleggingen, houdt Henderson Land Group strategische investeringen in twee beursgenoteerde dochterondernemingen, namelijk Henderson Investment Limited en Miramar Hotel and Investment Company, Limited en twee beursgenoteerde deelnemingen, namelijk The Hong Kong and China Gas Company Limited (die op haar beurt aandelenbelangen heeft in een beursgenoteerde dochteronderneming, Towngas Smart Energy Company Limited) en Hong Kong Ferry (Holdings) Company Limited. Deze portefeuille biedt aanzienlijke gedeelde synergiën.

 

Henderson Land werd in 1976 opgericht door dr. Lee Shau Kee, GBM, en hij was de voorzitter en algemeen directeur tot aan zijn pensionering op 28 mei 2019, terwijl hij uitvoerend bestuurder bleef. Dr. Lee Ka Kit en Dr. Lee Ka Shing werden elk op 28 mei 2019 benoemd tot voorzitter en algemeen directeur van Henderson Land. Henderson Land is een van de grootste zakelijke entiteiten in Hong Kong, met ongeveer 10.000 fulltime medewerkers.

 

Mag het aandeel Henderson Land tot de Aziatische Dividend Aristocrats gerekend worden? Een dividendrendement van ruim 7,50% op moment van schrijven laat daaromtrent weinig twijfels bestaan.

 

13.                 Swire Properties Limited (SWPFF)

Opgericht in Hong Kong in 1972, heeft Swire Properties geïnvesteerd in Hong Kong, het Chinese vasteland, Singapore en de VS. Met als kernwaarden integriteit, originaliteit, focus op de lange termijn en kwaliteit, streeft het bedrijf ernaar duurzame waarde te creëren door grootschalige projecten voor gemengd gebruik te ontwikkelen en te beheren die dienen als middelpunt van de omliggende stedelijke gebieden. Swire Properties is in 2012 genoteerd aan de Main Board van de Stock Exchange of Hong Kong.

 

Swire Properties werd dus opgericht in Hong Kong in 1972, met participaties in handen van B&S Industries Limited en The Taikoo Dockyard and Engineering Company of Hong Kong Limited, dat in 1974 werd omgedoopt tot Swire Pacific Limited. In 1975, Taikoo Shing, gebouwd op de voormalige Taikoo Dockyard, werd de eerste grote ontwikkeling door Swire Properties. Tung Ting Mansion, het eerste blok van Taikoo Shing, werd in januari 1976 te koop aangeboden.

 

In het volgende jaar werd Taikoo Sugar Refinery Compound omgedoopt tot de Taikoo Trading Estate (nu bekend als Taikoo Place). Swire Properties werd in 1977 voor het eerst kort genoteerd aan de Stock Exchange van Hong Kong. De aandelen werden ook verhandeld op de London Stock Exchange.

 

In 1976 besloot Swire Properties in de VS te investeren door belangen te verwerven in Berkeley Hambro Inc, een ontwikkelaar met hoofdkantoor in Tampa, Florida. Twee jaar later verwierf Swire Properties belangen in een joint venture met een Florida Cheezem Development Corporation Limited, om een terrein van 33,6 hectare te ontwikkelen op Claughton Island, Miami. Claughton Island werd later omgedoopt tot Brickell Key.

 

Het bedrijf heeft dus een indrukwekkend parcours doorlopen. Met een dividendrendement van ruim 5% mag het zonder problemen tot de Aziatische Dividend Aristocrats gerekend worden.

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen (of dalen). Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator of de online training https://beleggen.com/training

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.