De top 24 aandelen om te beleggen in zonne-energie in 2022

First Solar Inc. (FSLR) beleggen in zonne-energie.png

Er zijn veel redenen om voor zonne-energie gaan, maar de twee meest voorkomende zijn de financiële besparingen en het vooruit helpen van het milieu. Uit onderzoek van Arcadis blijkt dat 6 biljoen euro nodig is voor energietransitie. Dit biedt daarom mooie kansen om te beleggen in zonne-energie. Maar welke aandelen zijn dan interessant?

De zonne-industrie bouwt en installeert apparaten om energie van de zon op te vangen en om te zetten in elektrische energie. Bedrijven in deze sector werken samen om de wereldeconomie te helpen overstappen van fossiele brandstoffen zoals olie en aardgas naar hernieuwbare energiebronnen.

Kort samengevat praten we dan over de energietransitie. Het zal vele biljoenen dollars en vele jaren kosten om deze conversie te voltooien. Dat maakt zonne-energie een aantrekkelijke sector voor beleggers. Waarbij wel dient opgemerkt te worden dat de sector door een grote volatiliteit wordt gekenmerkt. Zorg dus dat je de juiste aandelen op het juiste moment koopt en verkoopt.

De sector omvat een grote verscheidenheid aan bedrijven met de volgende functies:

  1. Fabricage van componenten en panelen,
  2. Installeren van zonnepanelen
  3. Exploitatie van installaties voor het opwekken van zonne-energie.

De voordelen van zonnepanelen: waarom zonne-energie?

Of uw motivatie om voor zonne-energie te gaan economisch, ecologisch of een combinatie van beide is, hieronder vindt u een lijst met voordelen waarmee u rekening moet houden bij het overwegen van zonne-energie.

Financiële besparingen: hoe zonne-energie u geld bespaart

De meeste mensen die op hun huis of bedrijf overstappen op zonne-energie, doen dit voornamelijk uit economisch oogpunt. Er zijn vier manieren om over zonne-energie te denken vanuit het oogpunt van financiële voordelen:

  • Door op zonne-energie te gaan, wordt uw elektriciteitsrekening drastisch verlaagd of (op termijn) zelfs geëlimineerd.
  • Elektriciteitskosten kunnen een groot deel van uw maandlasten uitmaken, zeker nu de prijzen zo fors zijn gestegen. Met een zonnepaneelsysteem wekt u gratis stroom op gedurende de gehele levensduur van uw systeem, doorgaans meer dan 25 jaar. Zelfs als u niet 100 procent van de energie die u verbruikt produceert, verlaagt zonne-energie nog steeds uw energierekening, wat betekent dat u veel geld bespaart.
  • Door op zonne-energie over te gaan, voorkomt u stijgende energiekosten. Elk jaar blijven de elektriciteitsprijzen in de hele wereld stijgen. Door nu in een zonne-energiesysteem te investeren, kunt u de prijs die u vandaag voor elektriciteit betaalt vastzetten om u te beschermen tegen toekomstige stijgingen van de elektriciteitskosten.
  • Door zonne-energie te gebruiken, verhoogt u de waarde van uw eigendom. Hier zit een eenvoudige logica achter: huizen met zonne-energie of zonnepanelen worden meestal tegen een hogere prijs verkocht dan huizen zonder zonnepanelen. En als u bedenkt dat u met zonne-energie uw elektriciteitsrekening kunt verlagen of elimineren, is het gemakkelijk te begrijpen waarom: zou u niet kiezen voor deze milieuvriendelijke energievorm?

Door voor zonne-energie te kiezen, realiseert u een geweldig rendement op uw investering.

Uiteindelijk is zonne-energie een van de beste investeringen die u kunt doen. De gemiddelde Amerikaanse koper van zonne-energie ziet een rendement op zijn investering (ROI) van 20 procent of meer, waarbij de meeste zonnepaneelsystemen zichzelf meerdere keren terugbetalen in de loop van hun decennialange levensduur.

Probeer die ROI maar eens uit obligaties te halen! Wat geldt voor de Amerikanen, geldt ook voor de Europeanen. Zonne-energie is een goede investering, hoewel dat niet altijd in dezelfde mate geldt voor aandelen.

Waarom zonne-energie: voordelen voor het milieu

De tweede belangrijkste reden waarom mensen zonne-energie installeren, is vanwege de voordelen voor het milieu. Volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) is de elektrische sector verantwoordelijk voor 27 procent van de Amerikaanse koolstofemissies.

Op fossiele brandstoffen gestookte elektriciteitscentrales zorgen voor koolstofemissies en dragen ook bij aan lokale luchtvervuiling in gebieden in de buurt van elektriciteitscentrales.

Door zonne-energie te installeren, kunt u uw eigen ecologische voetafdruk verkleinen. Wanneer u een zonnepaneelsysteem op uw eigendom plaatst, kunt u voorkomen dat u CO2-emitterende elektriciteit van het net koopt.

In plaats daarvan gebruikt u zuivere milieuvriendelijke energie die u rechtstreeks van uw zonnepanelen betrekt. En zelfs als u de zonne-elektriciteit niet rechtstreeks gebruikt, compenseert u de behoefte aan CO2-emitterende opwekking door uw zonne-energie op het net te zetten.

Aan het eind van de dag zal een typisch residentieel zonnepaneelsysteem elk jaar drie tot vier ton koolstofemissies elimineren – het equivalent van het planten van meer dan 100 bomen per jaar.

Voor bedrijven kan het gebruik van zonne-energie aantonen dat u als bedrijfsleider zich inzet voor duurzaamheid, het moreel van werknemers verhogen en tegelijkertijd duurzame waarden demonstreren aan potentiële klanten.

De voordelen van zonne-energie stoppen niet alleen bij financiële besparingen en milieuvoordelen. Er zijn nog tal van andere redenen om voor zonne-energie te gaan.

Zo draagt zonne-energie bij aan lokale banen, waardoor de lokale economie een boost krijgt.

Volgens de jaarlijkse Solar Jobs Census van The Solar Foundation heeft de zonne-industrie meer dan een kwart miljoen mensen in dienst, van wie de meesten werken voor lokale zonne-energiebedrijven in uw regio. Door te investeren in zonne-energie, investeert u ook in uw lokale banen.

Beste zonne-aandelen om in te investeren

De markt voor zonne-energie versnelt en dat in een stevig tempo. Volgens het National Renewable Energy Laboratory zal de industrie tot eind 2022 circa 10 gigawatt (GW) aan nieuwe zonnecapaciteit toevoegen. Dat zou in de periode 2023-2030 kunnen toenemen tot gemiddeld 18 tot 20 GW per jaar.

Het aandrijven van die piek is een dramatische daling van de kosten. Zodoende ligt zonne-energie op schema om de komende jaren de goedkoopste bron van bulkenergie te worden. Of toch alleszins één van de goedkoopste, want ook waterstof is een kanshebber.

De zonne-energie-industrie is snel gegroeid, ook al blijven fossiele brandstoffen de dominante bron van het wereldwijde energieverbruik. Bedrijven in de zonne-industrie komen uit meerdere sectoren, waaronder nutsbedrijven, industrie en energie, en omvatten populaire aandelen zoals SolarEdge Technologies (SEDG), Sunrun Inc. (RUN) en nog vele anderen.

Hoewel sommige grote nutsbedrijven en energiebedrijven divisies voor zonne- en hernieuwbare energie hebben, zijn deze bedrijven doorgaans niet opgenomen in de lijsten van de sector omdat de primaire focus van het moederbedrijf niet op zonne-energie ligt.

Zonne-aandelen, vertegenwoordigd door een exchange-traded fund (ETF) – de Invesco Solar ETF (TAN) – presteerden het afgelopen jaar aanzienlijk slechter dan de bredere markt. TAN heeft in 2021 een totaalrendement van -6,3% opgeleverd, ruimschoots achter het totale rendement van de Russell 1000 van 26,6%.

Hoewel verschillende grote bedrijven zich richten op zonne-energie en zouden moeten profiteren van de groei van de sector, hebben ze niet allemaal strategieën om de waarde voor hun aandeelhouders te vergroten. Het komt er dus op aan om de juiste keuzes te maken.

#1 JinkoSolar Holding Co. Ltd. (JKS)

JinkoSolar is een Chinese houdstermaatschappij die zonnecellen, modules en andere materialen met betrekking tot zonne-energie produceert. Het behoort tot de topproducenten van zonnepanelen wereldwijd op basis van geleverde gigawatt (GW).

JinkoSolar beleggen in zonne-energie.png

Het bedrijf bedient klanten in China, de VS, Europa, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. Op de beurs consolideert de koers van JinkoSolar al een tijdje.

#2 Canadian Solar Inc. (CSIQ)

Canadian Solar Inc. is een ontwikkelaar van zonneproducten die modules ontwerpt, bouwt en verkoopt voor residentiële, commerciële en industriële toepassingen.

De producten van het bedrijf omvatten zonnepanelen, omvormers en systeemkits. Dit aandeel heeft binnen zijn sector niet slecht gepresteerd.

#3 First Solar Inc. (FSLR)

First Solar levert zonnepanelen, fotovoltaïsche energiecentrales en aanverwante diensten zoals aanleg, onderhoud en recycling van deze producten.

First Solar maakt gebruik van een dunne-film-halfgeleidertechnologie om verbeterde efficiëntie en duurzaamheid in zijn zonnemodules te bereiken. Sinds de zomer van 2021 heeft de koers van First Solar een forse correctie ondergaan.

#4 GCL-Poly Energy Holdings Ltd. (GCPEF)

GCL-Poly Energy Holdings is een in Hong Kong gevestigd bedrijf dat polysilicium vervaardigt voor gebruik in zonne-energieproducten. Het bedrijf exploiteert ook warmtekrachtkoppelingsinstallaties in China. Als penny stock is dit aandeel misschien minder interessant voor beleggers die op veiligheid spelen.

#5 SunPower Corp. (SPWR)

SunPower ontwerpt en bouwt silicium fotovoltaïsche cellen en aanverwante materialen voor zonne-energie. Het bedrijf biedt klanten over de hele wereld zonne-energieproducten en diensten met betrekking tot deze producten.

SunPower is een geïntegreerd bedrijf voor zonne-energieproducten, -systemen en -diensten dat voornamelijk verkoopt aan particuliere en commerciële klanten over de hele wereld. Het bedrijf ontwerpt en produceert zonnepanelen en systemen.

Op 8 december 2021 lanceerde SunPower SunPower Financial, een financiële dienstverlener die zich richt op het betaalbaar maken van hernieuwbare energie voor meer Amerikaanse huiseigenaren.

De Amerikaanse markt voor residentiële zonne-energie zal naar verwachting tegen 2030 verviervoudigen en daar moet dit bedrijf van kunnen profiteren. Hou er rekening mee dat de koers zich erg volatiel kan gedragen.

#6 SolarEdge Technologies Inc. (SEDG)

SolarEdge Technologies bouwt en distribueert apparatuur en technologie voor fotovoltaïsche arrays. Het bedrijf levert tevens optimalisatiediensten en monitoringoplossingen voor fotovoltaïsche systemen.

SolarEdge Technologies Inc. (SEDG) beleggen in zonne-energie.png

De producten van SolarEdge omvatten monitoringapparatuur, optimizers en omvormers. SolarEdge is gevestigd in Israël, maar de aandelen noteren ook aan de Nasdaq. De koers gedraagt zich vrij volatiel.

#7 Xinyi Solar Holdings Ltd. (0968.HK)

Het Chinese Xinyi Solar Holdings produceert zonneglas. Het bedrijf houdt zich bezig met R&D, productie, technische verkoop en soortgelijke diensten.

Xinyi is een houdstermaatschappij die haar producten en diensten levert via dochterondernemingen en klanten over de hele wereld bedient. Opvallend: dit aandeel keert dividend uit.

#8 Yingli Green Energy Holding Co. Ltd. (OTC Pink: YGEHY)

Yingli Green Energy Holding Co. is een houdstermaatschappij iedereen die onderzoek doet, ontwerpt, bouwt en fotovoltaïsche modules verkoopt via haar dochterondernemingen. Het bedrijf is gevestigd in China. De aandelen van Yngli Green Energy Holding worden verhandeld op de pink sheets en zijn dus minder interessant voor gewone belegger.

#9 SMA Solar Technology AG (S92.DE)

Het Duitse bedrijf SMA Solar Technology produceert een verscheidenheid aan apparatuur voor zonne-energie, waaronder omvormers voor zonne-energie en wisselstroomomvormers.

Het bedrijf bedient klanten over de hele wereld. Het aandeel SMA Solar Technology heeft de afgelopen maanden een glijpartij achter de rug, het aandeel was de afgelopen tijd dus zeker geen hoogvlieger.

#10 Daqo New Energy Corp. (DQ)

Daqo New Energy is een in China gevestigd zonne-energiebedrijf dat polysilicium produceert voor verkoop aan fabrikanten van zonnecellen en -modules. Ook dit aandeel was recent geen hoogvlieger op de beurs, verre van zelfs. Hetgeen aangeeft dat de sector zonne-energie een hoogst volatiele sector blijft.

#11 ReneSola Ltd. (SOL)

ReneSola Ltd.: ReneSola is een internationaal bedrijf voor hernieuwbare energie dat energieprojecten bouwt en beheert. Het bedrijf richt zich voornamelijk op de ontwikkeling, het bouwbeheer en de financiering van zonne-energieprojecten. Het bedrijf schreef de omzetstijging tijdens de voorbije kwartalen grotendeels toe aan de verkoop van zonne-energieprojecten in de Verenigde Staten en Polen. Op de beurs slaagt dit aandeel er maar niet in om een vuist te maken.

Onze 3 favoriete aandelen uit de sector zonne-energie

Sunrun en Atlantica Sustainable Infrastructure behoren tot de zonne-energiebedrijven die naar verwachting tot 2025 hun omzet met dubbele cijfers kunnen laten groeien. Ze genieten daarom onze voorkeur.

De zonne-aandelen hebben een aantal korte termijn beleggers weggejaagd vanwege hun volatiele gedrag. Deze aandelen bieden een kans voor degenen die een succesvolle overgang naar een schone, duurzame bron van elektriciteit voor huizen en bedrijven verwachten.

Om te illustreren hoe volatiel de sector kan zijn: de Invesco Solar ETF is in 2021 met 42% gestegen, maar deze tracker daalde vervolgens tot eind september met 37% ten opzichte van de 52-weekse intraday-high op 25 januari.

We voegen daarom aan onze top 3 ook een gevestigde waarde als Consolidated Edison toe. Hieronder onze 3 favoriete zonne-energieaandelen

Sunrun Inc. (RUN)

Sunrun Inc. houdt zich bezig met het ontwerp, ontwikkeling, installatie, verkoop, eigendom en het onderhoud van residentiële zonne-energiesystemen in de Verenigde Staten. Sunrun verkoopt ook zonne-energiesystemen en producten, zoals panelen en stellingen.

Daarnaast biedt het bedrijf batterijopslag aan samen met zonne-energiesystemen. De belangrijkste klanten zijn particuliere huiseigenaren. Het bedrijf commercialiseert en verkoopt zijn producten via direct-to-consumer-benadering via online, detailhandel, massamedia, digitale media, werving, veldmarketing en verwijzingskanalen, evenals via het partnernetwerk. Sunrun Inc. is opgericht in 2007 en heeft zijn hoofdkantoor in San Francisco, Californië.

Aan het begin van de regering-Biden waren de aandelen van zonne-energie gloeiend heet. Tussen de verkiezingen van november 2020 en de inauguratie in 2021 steeg de prijs van Sunrun-aandelen met bijna 52%.

Vooral met de Democraten die de controle veroverden over het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, naast het presidentschap, zou een robuust tijdperk van uitgaven voor schone energie moeten beginnen, zo meldden analisten.

Er is echter slechts beperkte wettelijke tractie voor groene energie. Die staat niet bepaald centraal in het beleid van president Biden. Veel van de aandacht van Washington D.C. is gericht op omgaan met de maatschappelijke en economische gevolgen van de Covid-19 maatregelen.

Pogingen om het Build Back Better infrastructuurplan goed te keuren, zijn deels mislukt. Het plan werd teruggebracht tot een veel kleiner pakket.

Dit heeft de zonne-industrie hard getroffen met kleinere, meer speculatieve namen zoals SunRun. Maar dit bedrijf heeft nog heel wat troeven in handen.

Sunrun is actief in de zonne-energie thuis en heeft een ongelooflijke groei laten zien – meer dan 30% – ondanks het feit dat het al over een grote basis beschikte.

Sunrun werd echter op alle fronten geraakt. Het gebrek aan verwachte subsidiesteun heeft de verwachtingen op korte termijn doen afnemen. Ondertussen dreigen de problemen met de toeleveringsketen en inflatie de winstmarges te verpletteren.

Bovendien heeft het bedrijf zwaar geleend in betere tijden en wordt het nu geconfronteerd met een groeiend scepticisme van investeerders rond zijn balans.

Maar het slechte nieuws zit nu in de beurskoers verrekend. Sunrun wordt daarom op ons lijstje wordt opgenomen.

Atlantica Sustainable Infrastructure (AY)

Een van de interessantere trends in het afgelopen decennium in de sector grondstoffen zijn de royaltybedrijven. Wat wil dit concreet zeggen? Gespecialiseerde financieringsfirma’s zullen financiering verstrekken aan een olie- en gas- of mijnbouwbedrijf en in ruil daarvoor een deel van de productie krijgen zodra het project online komt.

Hetzelfde systeem wordt ook gebruikt bij goudmijnbedrijven. Ook daar spelen royalty’s een belangrijke rol.

Atlantica biedt investeerders een gelijkaardige structuur aan op het vlak van hernieuwbare energie. Het financiert duurzame energieprojecten die gebouwd gaan worden. Nadat de activa voor de opwekking van hernieuwbare energie operationeel zijn, levert Atlantica energie aan de eindkopers en die eindverkopers zitten breed gespreid.

Dit geeft beleggers een royaltystructuur die een stabieler rendement en een meer solide dividend zou moeten opleveren in wat van oudsher een volatiele sector is. Atlantica heeft ook enkele andere activa, namelijk investeringen in water, transmissielijnen en aardgas.

Ongeveer 75% van de activa is echter in hernieuwbare energiebronnen zoals wind en geothermie. AY-aandelen bieden momenteel een dividendrendement van 5,5%, waardoor het een interessante keuze kan zijn voor investeerders in groene energie, die ook wat directe inkomsten willen.

Consolidated Edison (ED)

Consolidated Edison is een van de pioniers op het gebied van duurzame nutsvoorzieningen. Het energiebedrijf in New York City is een van ’s werelds oudste energiebedrijven. Ondanks zijn legendarische geschiedenis is het erin geslaagd om met de tijd mee te gaan.

Het management leeft dus niet in het verleden. Tegenwoordig is het de op één na grootste exploitant van zonne-energie op nutsschaal in de VS.

Gezien het politieke klimaat aan de oostkust is de focus op hernieuwbare energie bijzonder nuttig. Consolidated Edison loopt al voorop wat betreft het verhogen van zijn investeringen in groene energie, terwijl andere nutsbedrijven zich zullen moeten haasten om te voldoen aan de geleidelijke afschaffing van het gebruik van vuilere brandstoffen.

Vanuit het perspectief van een belegger is Consolidated Edison een klassieke groei- en inkomstenholding. Het bedrijf heeft zijn dividend 48 jaar op rij verhoogd en is daarmee een van de weinige dividendaristocraten in de energiesector.

Consolidated Edison aandelen hebben decennialang gestaag stijgende dividenden en enige kapitaalgroei opgeleverd. De snelle acceptatie van hernieuwbare energiebronnen zou die reeks nog vele jaren moeten voortzetten.

Op de beurs heeft Consolidated Edison een goed parcours doorlopen, bekeken over een langere periode is de koers fors gestegen. In combinatie met het aantrekkelijk dividendrendement verdient dit aandeel een plaatsje in een portefeuille die meer op zekerheid is gestoeld.

Deze bedrijven zijn klaar om te profiteren van de groeiende Europese markt voor zonne-energie

De Europese markt voor zonne-energie kende in 2020 een sterke groei, ondanks de uitdagingen als gevolg van de COVID-19-maatregelen. Het is indrukwekkend hoe de vraag naar zonne-energie in Europa in 2020 toenam.

De lidstaten van de Europese Unie (EU) hebben 18,2 GW aan extra zonne-energiecapaciteit geïnstalleerd. Een verbetering van 11% ten opzichte van het niveau van 2019.

De cijfers over 2021 waren op het moment van schrijven nog niet bekend. Maar op basis van de cijfers over 2020 moeten zonne-energiebedrijven over de hele wereld de Europese markt voor zonne-energie als veelbelovend beschouwen, wat waarschijnlijk zal leiden tot meer installaties in 2021.

Kostenconcurrentievermogen van zonne-energie

Er is een aantal belangrijke katalysatoren die de zonnemarkt in de EU stimuleren. De belangrijkste reden voor de groei van zonne-energie in de EU is het kostenconcurrentievermogen van de zonne-energie-industrie.

Omdat de kosten van zonne-energieapparatuur altijd laag zijn en de installatiekosten voor zonnepanelen aanzienlijk dalen, neemt de vraag naar zonne-energie toe.

Bovendien heeft de EU de laatste tijd belangrijke maatregelen genomen om zonne-energie te stimuleren. Deze omvatten initiatieven voor

  • kostenbesparing voor zonne-energie op nutsschaal,
  • het versnellen van de overgang naar schone energie door de energiesector koolstofarm te maken,
  • een gunstig beleid ter ondersteuning van de groei van zonne-energie,

samen met andere maatregelen, waardoor zonnetechnologieën toegankelijker worden voor consumenten.

Dit wordt langzaam bereikt door het pakket schone energie voor alle Europeanen, dat een doelstelling van 32% hernieuwbare energie in 2030 vastlegt.

Wat staat de Europese markt voor zonne-energie te wachten?

In Europa zal in 2030 circa 20% van de elektriciteitsvraag worden aangedreven door zonne-energie. Volgens een rapport van Solar Power Europe zou de EU in 2021 getuige kunnen zijn van zonne-energie-installaties van 22,4 GW.

Verder zullen naar verwachting installaties van 28,2 GW worden toegevoegd in Europa. In 2022 en in 2023 zal dit het niveau van 30 GW overschrijden. In totaal zal de Europese markt voor zonne-energie binnen deze periode naar verwachting 129,2 GW aan totale capaciteit toevoegen.

De top vijf van zonne-energiemarkten van de EU

Interessant is dat Duitsland, Spanje, Nederland, Polen en Frankrijk in 2021 naar verwachting de top vijf van zonne-energiemarkten van de EU zullen zijn.

Broeikasgassen zijn volgens een aantal wetenschappers de grootste aanjager van de klimaatverandering. Koolstofdioxide wordt hier als schuldige aangewezen. De verbranding van steenkool, ruwe olie en zelfs aardgas voor energie produceert koolstofdioxide.

Tegelijkertijd is de vraag naar energie onverminderd hoog en neemt deze toe met de toenemende industrialisatie. Bovendien raken de reserves van natuurlijke hulpbronnen, met name ruwe olie, op.

Kortom: hernieuwbare energie is een van de meest relevante onderwerpen voor de (nabije) toekomst. Dit geldt natuurlijk ook voor het investeringsveld, waarin duurzame energie een belangrijk onderwerp is.

Europa is de thuisbasis van veel investeerders in hernieuwbare energie, met name de thuisbasis van veel investeerders in zonne-energie.

Door niet alleen in Europa maar wereldwijd te investeren, spelen Europese investeerders in zonne-energie een leidende rol in de wereldwijde energietransitie. Wij presenteren hieronder 10 bedrijven actief in zonne-energie uit Europa.

Opgelet, deze bedrijven zijn niet allemaal beursgenoteerd. Maar de niet-beursgenoteerden kunnen naar de beurs komen, zodat ze toch in de gaten mogen worden gehouden.

1. Octopus Renewables (ORIT.L)

Octopus Renewables is een bedrijf waar je niet omheen kunt in de duurzame energiesector. Sinds 2010 is deze in Londen gevestigde investeerder een van de belangrijkste investeerders in zonne-energie in Europa, naast hun belangrijke positie voor investeringen in windenergie.

Door voornamelijk in Europa te investeren, heeft Octopus Renewables nu een totaal van 2,8 GW aan totale portefeuillecapaciteit (inclusief windenergie). De oppervlakte van de geïnstalleerde zonneparken is goed voor 1.644 voetbalstadions.

Zonne-energie maakt iets meer dan 30% uit van de portefeuille van investeerders in hernieuwbare energie. De aandelen van Octopus Renewables noteren op de Londense beurs.

2. Cubico Sustainable Investments (Londen, VK)

Cubico Sustainable Investments is ook een in Londen gevestigde investeerder in hernieuwbare energie. Opgericht in 2015, heeft het bedrijf zich in slechts 6 jaar een weg naar de top gewerkt en is het een van ’s werelds toonaangevende investeringsmaatschappijen voor zonne- en windenergie.

Cubico investeert in zowel fotovoltaïsche als thermische zonne-energie, voornamelijk in Europa en in Amerika. In totaal is de in Engeland gevestigde investeerder in zonne-energie actief in 12 landen en heeft meer dan 4,2 GW aan energie geïnstalleerd. Het bedrijf is nog niet beursgenoteerd.

3. Aurea Capital Partners (Majadahonda, Spanje)

Aurea Capital Partners is een in Spanje gevestigde investeringsmanager met focus op risico gecorrigeerd en duurzaam rendement. Aurea streeft naar een gediversifieerde portefeuille en is actief in verschillende activa voor hernieuwbare energie in heel Europa, waarbij investeringen in zonne-energie een van de belangrijkste investeringsgebieden van de investeringsmanager zijn.

Het in 2013 opgerichte bedrijf is ook geïnteresseerd in hernieuwbaar gas en is actief in de ontwikkeling van zonneparken en hernieuwbaar gasprojecten. Voorlopig is er geen sprake van een beursnotering, maar dat kan nog komen.

4. Encavis AG (ECV.DE)

De Duitse investeringsgroep Envacis AG is gevestigd in Hamburg, het betreft de grootste beursgenoteerde Duitse exploitant van zonneparken en daarom zeer relevant voor de energietransitie in Duitsland maar ook in Europa. Envacis is actief in verschillende Europese landen.

Opgericht in 2018 uit de fusie van Capital Stage AG en der CHORUS Clean Energy AG, richt Encavis zich nu op investeringen in zonne-energie en windenergie. Het bedrijf keert een dividend uit, het huidige dividendrendement bedraagt iets meer dan 2%.

5. NextEnergy Capital (NESF.L)

NextEnergy Capital is een investeerder in hernieuwbare energie met een duidelijke focus op zonne-energie. Sinds de oprichting in 2007 heeft de investeerder een portefeuille van 1425 MW geïnstalleerd vermogen opgebouwd in 7 landen.

De geografische focus van NextEnergy ligt voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk en in Italië  met in totaal 324 zonnecentrales waarin is geïnvesteerd.

Daarom behoort NextEnergy Capital, met het hoofdkantoor in Londen, tot een van de belangrijkste zonne-investeerders in Europa.

Bovendien is de duurzame energiespeler vanaf het begin ook actief als ontwikkelaar met hun dochteronderneming NextPower Development (NPD). De aandelen van het bedrijf worden verhandeld op de Londense beurs.

6. Sonnedix (Saint Grégoire, Frankrijk)

Sonnedix is, zoals de naam al doet vermoeden, een Franse investeerder in zonne-energie. Sonnedix is ook actief in verschillende andere stappen in de waardeketen, zoals ontwikkelen en bouwen.

De onafhankelijke energieproducent (IPP) is opgericht in 2009 en heeft nu 1,6 GW geïnstalleerd vermogen met een totaal gecontroleerd vermogen van 4,2 GW zonne-energie.

De meeste zonne-energieprojecten bevinden zich in de zonnigste landen van Europa: Spanje en Italië, waar de geografische focus van de investeerder in zonne-energie ligt.

Sonnedix is wereldwijd aanwezig en bezit ook zonne-energieprojecten in het Verenigd Koninkrijk, in Zuid-Afrika, in Japan, in Puerto Rico en in Chili. Van een beursnotering is nog geen sprake.

7. A2A (A2A.MI)

Naast vermogensinvesteerders of -beheerders spelen nutsinvesteerders ook een belangrijke rol op de markt voor duurzame energie.

A2A is een Italiaans bedrijf voor hernieuwbare energie dat energie opwekt, distribueert en op de markt brengt.

Gericht op de Europese doelstellingen voor de energietransitie, is de in Brescia gevestigde investeerder in zonne-energie van plan om tegen 2030 circa 5,7 geïnstalleerde GW te bereiken.

De geografische focus van A2A ligt voornamelijk in Italië. A2A is ook van plan om in heel Europa zonne- en windprojecten te investeren en te ontwikkelen. De aandelen van het bedrijf noteren in Milaan, opmerkelijk is het dividendrendement van ongeveer 5%.

8. Finerge SA (Matosinhos, Portugal)

Het in Matosinhos gevestigde Finerge is een investeerder, actief in thuisland Portugal en in Spanje. Finerge investeert in de hernieuwbare energiebronnen wind en zonne-energie en heeft nu een portefeuille van 53 windparken en 16 fotovoltaïsche zonne-installaties die in totaal goed zijn voor 2,4 GW geïnstalleerd vermogen.

De belangrijkste aandeelhouder van de belegger is First Sentier Investors, een wereldwijde vermogensbeheerder die Finerge heeft opgericht om hun positie op de markt voor duurzame energie te verbeteren. Op iets langere termijn ligt een beursgang in de lijn van de verwachtingen.

9. SUSI Partners (Zug, Zwitserland)

Het in Zwitserland gevestigde SUSI Partners werd opgericht in 2009 en heeft voor ongeveer 1,5 miljard euro activa onder beheer. Gelovend in de noodzaak van de verschuiving van fossiele brandstoffen, richt SUSI zich voornamelijk op het investeren in zonne-energie en windenergie om hernieuwbare energie te promoten.

Bovendien is de private fondsbeheerder geïnteresseerd in batterijopslagprojecten en heeft SUSI recentelijk geïnvesteerd in meerdere opslagprojecten in het Verenigd Koninkrijk. Vanuit hun hoofdkantoor in Zug, Zwitserland, is SUSI wereldwijd actief. Ook hier is het wachten op het bericht over een mogelijke beursnotering.

10. Omnes Capital (Parijs, Frankrijk)

Omnes Capital is een in Parijs gevestigde investeerder in private equity en infrastructuur. Met ongeveer 5 miljard euro aan activa in beheer en ongeveer 13 jaar ervaring in de Europese markt voor hernieuwbare energie, heeft Omnes een portefeuille gerealiseerd met een geïnstalleerd vermogen van meer dan 4 GW.

Hun portefeuille is zeer gediversifieerd en omvat investeringen in zonne-, wind- en waterkrachtenergie. Met hun focusmarkt in Europa heeft deze investeerder een leidende rol gekregen en controleert hij energieprojecten in heel Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, België of de Scandinavische landen. Het is voorlopig niet mogelijk om te handelen in de aandelen van dit bedrijf.

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen (of dalen). Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator of de online training https://beleggen.com/training

Harm van Wijk

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.