Dienstregeling seizoenspatroon rijdt op tijd

Dit jaar biedt het seizoenspatroon een goede houvast. Het bekende adagium ‘Sell in May….’ heeft zijn werk gedaan. Wat staat ons in de komende maanden te wachten als het seizoenspatroon op koers blijft?

Eerst een korte uitleg. Met het seizoenspatroon wordt gedoeld op een jaarlijks wederkerend patroon van goede en slechte beursmaanden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de zomerperiode het in belangrijke mate slechter doet dan de winterperiode. Vandaar het adagium ‘Sell in May….’. Vanaf oktober gaat het vervolgens weer beter op de beurs. Een ander fenomeen is de ‘zomerrally’. Deze vindt vaak plaats in juli en lijkt tegenstrijdig met het uitgangspunt van een zwakke zomerperiode. In de praktijk blijkt de zomerrally vaak niet veel meer te zijn dan een tijdelijke onderbreking in de zwakke maanden tussen mei en oktober. En dan is er nog de ‘eindejaarsrally’, die tussen kerst en oud en nieuw van december een feestmaand maakt. Kortom, de seizoenen blijken vaker wel dan niet invloed te hebben op de gemoedstoestand van beleggers.

Dit jaar rijdt het seizoenspatroon keurig volgens de dienstregeling. Begin mei werd een aanzienlijke koersdaling ingezet op zowel de Europese als Amerikaanse beurzen. In de tweede helft van juli werd een leuke beursrally opgetekend en eindigde de maand met een positief rendement voor zowel de AEX-index als de S&P 500.

seizoenspatroon

Bron: Tijd Beursmedia; Vlug, Davids & van Mourik research

En wat nu? Augustus en september zijn traditioneel de zwakste maanden van het jaar. Het bijgaande overzicht laat dat zien. De rendementen in dit overzicht zijn gebaseerd op koersdata van de S&P 500 vanaf 1946. Het zijn gemiddelde rendementen en in de praktijk vinden daar flinke afwijkingen van plaats. Toch blijft het algemene beeld overeind dat augustus en september beter gemeden kunnen worden. Pas in oktober wordt het weer interessant om aandelen te kopen. Er is in het overzicht gekozen voor de S&P 500 omdat deze flink meer koershistorie heeft dan de AEX-index. De praktijk leert dat beide beursbarometers zich meestal in dezelfde richting voortbewegen en er dus ook op de Nederlandse beurs sprake is van een seizoenspatroon. Ook voor Nederlandse beleggers geldt daarom dat het regenseizoen op de beurs is aangebroken.

Hendrik Jan Davids – Vlug, Davids & Van Mourik

 Hendrik Jan Davids CMT is partner en technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Zijn columns verschijnen op de technische analyse website www.quoteweb.com. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Davids geven zijn mening weer over het genoemde aandeel in zijn hoedanigheid als technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Davids belegt niet in aandelen waarin hij adviseert. Lees ook onze disclaimer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.