Financiële planning: de sleutel tot een zorgeloze toekomst

financiele-planning

In deze handleiding nemen we je mee in de wereld van financiële planning. We laten je zien waarom het belangrijk is, wat de basisprincipes zijn en hoe je een gedegen financiële planning maakt.

 

1. Waarom financiële planning belangrijk is

Financiële planning is echt zo’n dingetje dat je makkelijk voor je uitschuift. Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe belangrijk het eigenlijk is? Het is niet alleen maar een saai klusje dat je moet doen omdat het moet. Nee, financiële planning is de sleutel tot een zorgeloze toekomst.

Misschien denk je nu: “Ja, maar ik heb toch al een spaarrekening en ik houd mijn uitgaven in de gaten. Is dat niet genoeg?” Dat is zeker een goed begin, maar er komt nog veel meer bij kijken, zoals het opstellen van een budget, het stellen van financiële doelen en het maken van keuzes over sparen en investeren. Als je je financiën goed op orde hebt, geeft dat een hoop rust en zekerheid.

1.1. Rust en zekerheid creëren

Er zijn tal van redenen waarom financiële planning je rust en zekerheid kan geven. Ten eerste, als je weet waar je geld naartoe gaat, heb je controle en controle geeft rust.

Een ander belangrijk punt is zekerheid. Zekerheid over je toekomst. Met een goede financiële planning weet je dat je op de lange termijn goed zit. Je hebt een plan voor je pensioen, voor onverwachte uitgaven, voor alles. Geen zorgen meer over wat er zou gebeuren als je je baan verliest of als de economie instort.

Financiële planning helpt je ook om je doelen te bereiken. Wil je een huis kopen? Een wereldreis maken? Met financiële planning stel je doelen en maak je een plan om die doelen te bereiken.

1.2. Voorbereiden op de toekomst

Met een goede financiële planning kun je je toekomstige uitgaven inschatten. Zo kun je bepalen hoeveel je moet sparen of investeren om je doelen te bereiken. Het is eigenlijk een soort roadmap voor je financiële toekomst. Het helpt je om de juiste stappen te zetten en de juiste beslissingen te nemen.

Iedereen kan leren hoe je een financiële planning maakt. Het is vooral een kwestie van overzicht houden en doelen stellen en natuurlijk van discipline.

2. Basisprincipes van financiële planning

Financiële planning is net als het leren van een nieuwe taal: je moet eerst de basisbegrippen begrijpen voordat je volledige zinnen kunt maken. In de wereld van financiële planning zijn die basisbegrippen onder andere het bijhouden van inkomsten en uitgaven en het begrijpen van het verschil tussen sparen en investeren.

2.1. Inkomsten en uitgaven bijhouden

Het bijhouden van je inkomsten en uitgaven is de eerste stap in financiële planning. Het is als het ware je financiële foto, het geeft je een duidelijk beeld van waar je geld vandaan komt en waar het naartoe gaat. Het helpt je om grip te krijgen op je geld.

Er zijn genoeg apps en tools die je hierbij kunnen helpen. Ze maken het makkelijk om je inkomsten en uitgaven te categoriseren en bij te houden. Zo krijg je snel en eenvoudig inzicht in je financiën.

2.2. Sparen versus investeren

Sparen is een veilige manier om je geld opzij te zetten voor later. Je zet je geld op een spaarrekening en ziet het langzaam groeien door de rente. Het is voorspelbaar en betrouwbaar., maar de rente op spaarrekeningen is tegenwoordig niet zo hoog. Dus als je echt geld wilt zien groeien, kun je naar de tweede optie kijken: investeren.

Investeren is het gebruiken van je geld om meer geld te maken. Je kunt investeren in aandelen, obligaties, onroerend goed, enzovoort. Het heeft het potentieel om meer rendement op te leveren dan sparen, maar het komt ook met risico’s. De waarde van je investeringen kan stijgen, maar ook dalen.

De keuze tussen sparen en investeren hangt af van je financiële doelen en je risicotolerantie. Als je geld nodig hebt voor een kortetermijndoel, is sparen waarschijnlijk de beste optie. Als je geld wilt laten groeien voor een langetermijndoel, kan investeren een goede keuze zijn.

3. Stappenplan voor een gedegen financiële planning

Nu we de basisprincipes van financiële planning hebben behandeld, is het tijd om een plan in actie te zetten. Een degelijke financiële planning is niet iets dat je in één dag doet.

We beginnen met het krijgen van inzicht in je financiën. Vervolgens gaan we doelen stellen. Daarna gaan we kijken naar budgetteren en tot slot bespreken we het sparen en investeren.

3.1. Inzicht krijgen in je financiën

Zonder inzicht in je financiën vlieg je blind. Je weet niet waar je geld naartoe gaat en waar het vandaan komt. Dat maakt het lastig om doelen te stellen, laat staan ze te bereiken. Het krijgen van dat inzicht is makkelijker dan je denkt. Het gaat er vooral om dat je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn.

3.1.1. Hoe maak je een overzicht van je inkomsten en uitgaven

Allereerst, noteer al je inkomsten. Denk aan je salaris, eventuele toeslagen, alimentatie, rente op je spaarrekening enzovoort.

Vervolgens, noteer al je uitgaven. Dit kan een beetje lastig zijn, omdat we vaak kleine uitgaven vergeten. Houd gedurende een maand een lijstje bij waarop je alles noteert wat je uitgeeft.

Als je dit hebt, trek je je totale uitgaven af van je totale inkomsten. Wat er overblijft, is wat je kunt sparen of investeren. Als je merkt dat je meer uitgeeft dan je binnenkrijgt, is het tijd om naar je uitgaven te kijken en te zien waar je kunt bezuinigen.

Er zijn ook verschillende apps en online tools die je hierbij kunnen helpen. Ze maken het bijhouden van je inkomsten en uitgaven een stuk makkelijker en geven je een duidelijk overzicht.

3.2. Doelen stellen

Als we het over financiële planning hebben, kunnen we niet om doelen stellen heen. Doelen geven je iets om naar te streven, iets om voor te werken. Het maakt niet uit hoe groot of klein je doelen zijn, het belangrijkste is dat ze realistisch en haalbaar zijn.

Het stellen van financiële doelen kan in het begin wat overweldigend zijn, maar met een beetje planning en discipline wordt het een fluitje van een cent. Het gaat erom dat je duidelijk hebt wat je wilt bereiken, hoeveel geld je daarvoor nodig hebt en hoe lang je denkt dat het gaat duren om dat geld bij elkaar te krijgen.

Het is ook belangrijk om je doelen regelmatig te evalueren en indien nodig bij te stellen. Het leven verandert, en dat geldt ook voor je financiële doelen.

3.2.1. Korte termijn versus lange termijn doelen

Het is belangrijk om je financiële doelen op te delen in korte termijn en lange termijn. Korte termijn doelen zijn doelen die je wilt bereiken in de komende paar jaar. Denk aan het sparen voor een nieuwe auto of een vakantie. Lange termijn doelen zijn doelen die je wilt bereiken in de komende tien jaar of langer. Denk hierbij aan sparen voor je pensioen of het afbetalen van je hypotheek.

Het is handig om je doelen op te delen, omdat de strategie om ze te bereiken vaak verschilt. Voor korte termijn doelen wil je misschien meer risico nemen met je investeringen, omdat je sneller rendement wilt zien. Voor lange termijn doelen is het vaak beter om een meer conservatieve aanpak te kiezen, omdat je meer tijd hebt om je geld te laten groeien.

Het stellen van zowel korte termijn als lange termijn doelen kan je helpen om balans te vinden in je financiële planning. Het zorgt ervoor dat je zowel aan je huidige behoeften voldoet, als aan je toekomstige behoeften denkt en dat is uiteindelijk waar financiële planning om draait: zorgen dat je geld hebt voor wat je nu nodig hebt, maar ook voor wat je in de toekomst nodig hebt.

3.3. Budgetteren

Hoe zorg je ervoor dat je je aan je plan houdt? Daar komt budgetteren om de hoek kijken.

Budgetteren is eigenlijk niets meer dan een plan maken voor je geld. Je beslist op voorhand waar je geld naartoe gaat, zodat je niet aan het einde van de maand met lege handen staat.

Budgetteren kan best lastig zijn. Het kan overweldigend voelen om elke euro die binnenkomt een bestemming te geven. Gelukkig zijn er verschillende methodes van budgetteren en er is er vast eentje die bij jou past.

3.3.1. Verschillende methodes van budgetteren

Er zijn verschillende manieren om je geld te budgetteren. Een populaire methode is de 50/30/20-regel. Hierbij besteed je 50% van je inkomen aan noodzakelijke uitgaven, zoals huur, boodschappen en rekeningen. Vervolgens gebruik je 30% voor leuke dingen, zoals uit eten gaan, hobby’s en vakanties. De resterende 20% zet je opzij voor sparen of investeren.

Een andere methode is het enveloppensysteem. Hierbij verdeel je je geld over verschillende ‘enveloppen’, elk voor een specifieke uitgave. Denk aan enveloppen voor boodschappen, huur, uitjes, enzovoort. Zodra het geld in een envelop op is, kun je niet meer uitgeven aan dat specifieke doel tot de volgende maand.

Een derde optie is het zero-based budget. Bij deze methode geef je elke euro die binnenkomt een bestemming. Het doel is om je inkomsten en uitgaven op nul uit te laten komen. Dit betekent niet dat je al je geld uitgeeft, maar dat je elke euro toewijst aan een uitgave, spaardoel of investering.

Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is dat je een methode kiest die bij jou past en die je helpt je financiële doelen te bereiken.

Budgetteren is geen exacte wetenschap. Het is een hulpmiddel om je te helpen je geld beter te beheren. Het is oké om aanpassingen te maken als je merkt dat iets niet werkt. Het belangrijkste is dat je je aan je budget houdt en je financiële doelen in het oog houdt.

3.4. Sparen en investeren

Het is nu tijd om te kijken naar het laatste stukje van de puzzel: sparen en investeren.

Dit is waar je daadwerkelijk gaat werken aan het opbouwen van je vermogen. Met alleen inkomsten en uitgaven bijhouden en budgetteren kom je er niet. Je moet ook actief werken aan het groeien van je geld.

3.4.1. Hoe begin je met sparen

Sparen is net als tandenpoetsen, je moet het gewoon doen. Het begint allemaal met het openen van een spaarrekening. Kies een bank die je vertrouwt en die een goede rente biedt. Maak vervolgens een plan. Hoeveel wil je elke maand sparen? Het hoeft niet veel te zijn, elke euro telt.

Het helpt om automatisch geld over te maken naar je spaarrekening. Stel een automatische overboeking in voor de dag nadat je salaris is gestort. Zo hoef je er niet aan te denken en spaar je zonder moeite.

Probeer ook onnodige uitgaven te verminderen. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Neem bijvoorbeeld je eigen lunch mee naar je werk in plaats van elke dag iets te kopen. Of zeg dat extra tv-pakket op dat je toch nauwelijks gebruikt.

Tot slot, wees geduldig. Vermogen opbouwen kost tijd. Maar met consistentie en discipline kom je er wel. Onthoud, sparen is een marathon, geen sprint.

3.4.2. Hoe begin je met investeren

Investeren kan in het begin best intimiderend lijken. Maar het is makkelijker dan je denkt. Het begint allemaal met het kiezen van een investeringsplatform. Dit kan een bank zijn, een online broker of een app.

Zorg ervoor dat je een platform kiest dat je vertrouwt en dat past bij je behoeften. Sommige platforms zijn bijvoorbeeld beter voor beginners, terwijl andere meer geschikt zijn voor ervaren beleggers.

Vervolgens moet je beslissen wat je wilt investeren. Dit kunnen aandelen zijn, obligaties, vastgoed, enzovoort. Elke investering heeft zijn eigen risico’s en rendementen, dus zorg ervoor dat je goed onderzoek doet voordat je je geld investeert.

Bepaal ook hoeveel geld je wilt investeren. Een goede vuistregel is om alleen geld te investeren dat je bereid bent te verliezen. Investeren brengt altijd risico’s met zich mee, dus het is belangrijk om verstandig te zijn met je geld.

Tot slot, wees geduldig. Net als bij sparen, kost het tijd om je vermogen op te bouwen door te investeren. Maar met consistentie en discipline kan investeren een krachtig hulpmiddel zijn in je financiële planning.

4. Veelvoorkomende valkuilen bij financiële planning

Ondanks al je goede bedoelingen en harde werk, kan het zijn dat je in bepaalde valkuilen trapt bij het maken van een financiële planning. Het goede nieuws is, als je weet wat deze valkuilen zijn, kun je ze makkelijker vermijden. Hieronder bespreken we de twee meest voorkomende valkuilen.

4.1. Te strak budgetteren

Het is heel begrijpelijk dat je je budget strak wilt houden. Je wilt tenslotte geld overhouden om te sparen of te investeren. Een te strak budget kan averechts werken. Het kan ervoor zorgen dat je je beperkt voelt en uiteindelijk uit frustratie te veel geld uitgeeft.

Houd bij het opstellen van je budget rekening met wat ruimte voor leuke dingen. Je moet ook kunnen genieten van je geld. Het is niet realistisch om al je inkomsten te besteden aan noodzakelijke uitgaven en sparen.

Zorg ervoor dat je budget flexibel is. Het leven is onvoorspelbaar en je financiële situatie kan veranderen. Misschien krijg je een onverwachte rekening of heb je plotseling minder inkomen. Je budget moet in staat zijn om deze veranderingen op te vangen.

Zie je budget als een hulpmiddel, niet als een straf. Het is er om je te helpen je financiële doelen te bereiken, niet om je plezier in het leven te ontnemen. Als je merkt dat je je budget vaak overschrijdt, is het misschien tijd om het te herzien. Kijk waar je kunt aanpassen om het meer in lijn te brengen met je werkelijke uitgaven en behoeften.

4.2. Niet voorbereid zijn op onverwachte uitgaven

Het leven zit vol verrassingen. Soms zijn die verrassingen onverwachte uitgaven. Denk aan een kapotte wasmachine, een lekkend dak of een onverwachte autoreparatie. Zulke dingen kunnen een flinke deuk slaan in je budget, vooral als je er niet op voorbereid bent.

Het is daarom belangrijk om een deel van je inkomen opzij te zetten voor onvoorziene uitgaven. Dit noemen we ook wel een noodfonds. Hoeveel je opzij moet zetten, hangt af van je persoonlijke situatie, maar een goede vuistregel is om genoeg geld in je noodfonds te hebben om drie tot zes maanden van je uitgaven te dekken.

Het opbouwen van een noodfonds kan even duren, vooral als je net begint met sparen. Begin klein en bouw het langzaam op. Elke euro die je opzij zet, brengt je een stap dichter bij financiële zekerheid.

Een noodfonds is er voor noodgevallen. Het is niet bedoeld voor vakanties, nieuwe kleren of andere niet-noodzakelijke uitgaven. Het is je financiële vangnet voor als het leven onverwacht een curveball gooit. Houd je aan je plan en laat je noodfonds intact tot je het echt nodig hebt.

Wil jij een zorgeloze financiële toekomst opbouwen?  Schrijf je nu in voor onze GRATIS online training op Beleggen.com/training en ontvang ons waardevolle GRATIS boek op Boek.Beleggen.com. Begin vandaag met het realiseren van jouw financiële dromen!

5. Handige tools voor je financiële planning

Er zijn tegenwoordig tal van handige tools en apps die je kunnen helpen bij je financiële planning.

Neem bijvoorbeeld ‘You Need A Budget’ (YNAB). Dit is een budgetteringsapp die je helpt om elke euro die binnenkomt een bestemming te geven. Het is gebaseerd op het zero-based budget principe dat we eerder hebben besproken. Het helpt je om bewust te zijn van je uitgaven en om geld opzij te zetten voor je doelen.

Een andere handige tool is ‘Mint’. Deze app houdt niet alleen je inkomsten en uitgaven bij, maar geeft je ook inzicht in je financiële doelen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te sparen voor een nieuwe auto en Mint helpt je om te zien hoe dicht je bij dat doel bent.

‘PocketGuard’ is een app die je helpt om te voorkomen dat je te veel uitgeeft. Het houdt je inkomsten, uitgaven en spaardoelen bij en laat je zien hoeveel geld je ‘veilig‘ kunt uitgeven zonder je budget te overschrijden.

En tot slot is er ‘Personal Capital’. Deze app is meer gericht op investeringen. Het geeft je een overzicht van al je investeringen en helpt je om je portfolio te beheren en je investeringsdoelen te bereiken.

Deze tools zijn slechts het topje van de ijsberg. Er zijn nog veel meer apps en tools beschikbaar. Het belangrijkste is dat je een tool kiest die bij jou past en die je helpt om je financiële doelen te bereiken. Deze tools zijn er om je te helpen, maar de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor je financiële planning ligt bij jou.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.