Het fonds van weduwen en wezen

Het is één van de trekpaarden van de AEX. En bovendien ook nog een groeiaandeel. Het mag daarom eigenlijk in geen enkele portefeuille ontbreken. Bovendien keert het ook nog een hoog dividend uit, dat in de lange bestaansgeschiedenis nog nooit verlaagd is. Het wordt daarom ook wel het fonds voor weduwen en wezen genoemd. Want het dividend zorgt voor mooie regelmatige inkomsten. En de koers stijgt intussen als spaarpot voor de toekomst gestaag door. We hebben het hierbij uiteraard over Koninklijke Olie. Na vele vette jaren hebben echter ook de Olies met een aantal magere jaren te maken gekregen. Weliswaar was het dividend over 2004 met € 1,79 weer netjes € 0,03 hoger dan de € 1,76 over 2003. Maar de koersontwikkeling van de Koninklijke is sinds 2001 flink wisselvallig geworden.

Koninklijke Olie

Eerst is de koers in deze periode met meer dan 50% teruggevallen. En pas nu komt hij weer zo’n beetje in de buurt van het niveau van 1997 en 1998. Voor de weduwen en de wezen zijn dat dus al zeven magere jaren. Maar voor de wat meer actieve belegger uiteraard niet. Want intussen is er natuurlijk wel van alles gebeurd. En waar bewogen wordt, valt er voor een oplettende belegger altijd iets te verdienen. Bij een stijging kan dat met aandelen of met opties. Bij een daling vooral met opties. En zelfs als de koers vooral zijwaarts beweegt, kunnen we daar als optiebelegger ons voordeel mee doen.

De afgelopen twee jaar was dat bij de koers van RD duidelijk het geval. Allereerst was er meer dan een jaar sprake van een trading range tussen € 38 en € 42. Vervolgens vormde zich een tweede range tussen € 40 en € 44. Hierbij is heel mooi te zien hoe de nieuwe weerstand na de uitbraak gevormd werd door het omklappen van de afstand tot de laatste bodem. En op 21 januari brak de koers weer uit. De nieuwe weerstand kwam daarbij weer precies 2 punten hoger te liggen. Je kon daarom verwachten, dat er weer een trading range aan zat te komen. Dit keer tussen € 42 en € 46. Het recente verkoopsignaal van de RSI(14) bevestigde dat. Diezelfde RSI heeft in de laatste twee jaar al acht keer eerder een uitstekend signaal gegeven.

Dankzij de koersontwikkeling van het afgelopen jaar kunnen we ook een opgaand (paars getekend) trendkanaal onderscheiden. De weerstand daarvan ligt nu precies op € 48. En de weerstand van de trading range op € 46 werd woensdag gebroken. De € 46 als steun/weerstand stamt al uit oktober 2002. We lijken dus nu op € 48 af te stevenen.

Koninklijke Olie

Uitbraak dus! Maar gelijktijdig is de RSI ook weer boven de 70 in het overbought gebied gekomen. Bovendien heeft ook de EMA(7) van de MACD(12,26,9) een verkoopsignaal gegeven. Maar hoewel die EMA(7) het laatste half jaar heel betrouwbaar was, is dat signaal al 11 dagen oud en dus vrijwel ‘uitgewerkt’.

En hoewel de RSI weer boven de 70 is gekomen, is dat nog geen garantie dat hij morgen weer onder de 70 komt en daarmee een verkoopsignaal geeft. Want de RSI kan heel goed meer dan een week boven de 70 blijven en dan zou de koers toch weer een mooi stukje hoger kunnen liggen. En omdat wij gelovers zijn in “vele kleintjes maken ook een grote”, zouden we best een klein ritje in de Koninklijke mee willen maken. In feite hebben we te maken met een tegenstrijdig signaal. Want RD is uitgebroken boven € 46 en dat betekent kopen, maar de RSI zegt pas op. In zulke gevallen kijken we naar de risk-rewardratio. Ook wel de rendement-risicoverhouding genoemd.

In het laatste uur van de handel konden we RD gisteren aanschaffen onder de € 46,40. Met een stijgingspotentieel tot 48 en een stoploss op 46 geeft dat een winst/verlies ratio van 1,60/0,40=4. Dat vind ik mooi en daarom hebben wij aan de abonnees van de portefeuille Energie en Financiële dienstverlening van BeursBulletin een koopadvies gegeven. En bewaken we de stop-loss op 46 met een ijzeren discipline.

Met bewaking is beleggen leuker.

Bert van Arkel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.