Kopen op de bodem

Het lijkt erop dat we een bodem hebben. De AEX heeft steun gevonden bij het 50% Fibonacci ‘retracement level’, berekend vanaf het dieptepunt in 2009 tot aan de top van dit jaar. Zeker weten of dit de bodem is, doe je natuurlijk nooit. Wel weet je zeker dat je, vanaf de top van dit jaar circa 22% lager instapt. Durft u het aan om mooie kansen te grijpen, dan wil ik u eenmalig helpen met het wegpoetsen van uw verliezen door onze aandelenselecties hier te publiceren.

Overigens ook als dit niet de bodem zou zijn, dan is er nog geen man over boord. Op 1 februari 2008 ging de RatioPortefeuille van start. Sinds begin 2008 is de EuroStoxx50 49,7% gedaald. Desalniettemin wist de RatioPortefeuille een winst te behalen van +47,2%, oftewel een ‘outperformance’ van 97,0%.

AEX

Beproefde kwantitatieve analysemethodes

Door het combineren van de meest gebruikte kwantitatieve analysemethodes op de Euronext 100 en Next 150 signaleren we met behulp van geavanceerde software 1 maal per maand de 10 meest kansrijke aandelen. Hieronder ziet u het resultaat voor deze maand van deze methode:

La crème de la crème
De ‘La crème de la crème’ selectie bestaat uit aandelen die binnen de Top10 het beste scoren op het gebied van marktrisico en bedrijfsrisico. Deze criteria werken aanvullend op koers-winstverhouding, dividendrendement en het rendement op eigen vermogen.

Het gemiddelde resultaat op jaarbasis van de EuroStoxx50 van de afgelopen drie jaar is een daling van 16,2%. Op jaarbasis komt het verlies volgens dit ‘buy and hold’-principe uit op een verlies van -5,7%. De Top 5 zou daarentegen een winst van 44,5%, dus een jaarlijkse winst van +13,1% laten zien.

Voor de Top 10 is de totale winst 43,0%, oftewel 12,6% gemiddeld per jaar. De ‘La crème de la crème’-selectie wist zelfs een winst te behalen van 52,9% wat op jaarbasis neerkomt op een winst van +15,2%. Al met een keurig resultaat. Immers jaar in jaar uit de markt verslaan, is slechts voor weinig beleggers weggelegd. Bovendien gebeurde dit in een dalende en in een stijgende beurs.

Geeft u de voorkeur aan aandelen met een goed dividendrendement? Kijk dan eens naar onderstaande selectie:

Misschien valt het u op dat in dit lijstje niet alle aandelen zijn opgenomen met een hoog dividend. Zo mist u misschienUnibail-Rodamco met een dividendrendement van 20,29%, Postnl met 11,04%, KPN met 8,50% of Corio met een dividendrendement van 7,44%.

Ons onderzoek wijst namelijk uit dat naar meer factoren moet worden gekeken dan alleen de hoogte van het dividendrendement. Zo kijken wij bijvoorbeeld naar of er opnieuw (of meer) winst wordt gemaakt, de koers in een opgaande trend zit en of de ondernemingen het dividend verhoogd hebben. De kwaliteit van het dividend blijkt minstens zo belangrijk als de kwantiteit.

Doe uw voordeel met de uitkomsten van ons onderzoek. Bent u, net als wij, overtuigd van de meerwaarde van deze beleggingsmethoden en wilt u zich niet laten leiden door uw emotie, maar juist gebruik maken van de huidige correctie? In dat geval kunt u overwegen deze methoden te gaan volgen.

Ik wens u alvast veel succes toe in deze interessante tijd.

Drs. Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.