37 procent rendement met Akzo Nobel

Akzo Nobel zit al jaren in een zijwaarts patroon. Beleggers die opties schrijven, kunnen gebruik maken van het feit dat je dan met Akzo Nobel tijds- en verwachtingswaarde kunt opstrijken.

Het schrijven van opties is met name interessant bij een aandeel dat zijwaarts beweegt, zoals Akzo Nobel. Bij aandelen die zijwaarts bewegen kun je namelijk zowel callopties als putopties schrijven. En daarmee kun je aan twee kanten verdienen en dus mooie rendementen behalen.

Scenario: Akzo Nobel blijft gelijk

Akzo Nobel vormde de afgelopen maanden hogere toppen en hogere bodems. De druk van de stijgende steunlijn zorgt voor een vangnet onder de koers van Akzo Nobel. Door het schrijven van opties, bijvoorbeeld met een short strangle, kunnen we profiteren van deze zijwaartse beweging.

Scenario: Akzo Nobel mag circa 40% dalen

Ik koos voor een putoptie ruim onder de stijgende steunlijn uit 2003 en voor een call boven de top van 2007, het recordniveau. Ik koos voor een call 80 en een put 32 met expiratiedatum 17 december 2015. De aandelen Akzo Nobel zouden dus circa 40% mogen dalen. Vanaf het huidige niveau kan tot expiratie de koers nog circa 58% stijgen (uitgaande van dividend) zonder dat we in de problemen komen.

Short strangle AKZ

Ik ontving € 0,74 voor de calls AKZ DEC15 80 en voor de puts DEC15 32 ontving ik € 0,71. Voor deze short strangle ontving ik als combinatie totaal dus € 1,45. Voor 1 short strangle wordt door Alex, Binck en SNS een margin gevraagd van circa € 1721. Omdat we € 725 ontvingen, werd er direct € 702,50 op de rekening bijgeschreven, vanwege de transactiekosten.

Nettorendement van 37%

Uitgaande van € 1711 aan margin en een premieontvangst van € 702,50 is er dus een netto investering van € 1008,50. Dit levert dan een nettorendement op van 70% in 685 dagen. Dit komt dan neer op 37% op jaarbasis, veel meer dus dan op een spaarrekening en voldoende om de 1,2% vermogensrendementsheffing en de 3% inflatie te kunnen trotseren.

Iedere maand € 31 tijdswaarde

Per dag ontvangen we gemiddeld € 1,02 voor het risico dat we lopen. Per maand is dat gemiddeld € 31 waar we verder niets meer voor hoeven te doen. Maand in, maand uit en dat dus 22 maanden achter elkaar.

Bijsturen

We kunnen, zeker met langere opties, natuurlijk altijd bijsturen door aandelen te kopen en er een opties/covered-optie-2/” title=”covered”>covered strangle van te maken of opties door te rollen of er een driepoot van te maken of de positie te sluiten.

Covered call

Een andere mogelijkheid is om te werken met een covered call. Je schrijft dan de calls op de aandelen die je in bezit hebt. Of als je een lagere investering wilt, koop je Sprinters long in plaats van de aandelen.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

6 antwoorden
 1. Peter
  Peter zegt:

  Valt er niet meer rendement te halen door een lange call te kopen en daarna op korte termijn calls te schrijven. Daarbij kan de uitoefenprijs vrij scherp gezet worden. Bij een verkeerde beslissing kan de optie doorgerold worden.
  Misschien is deze strategie niet voor iedereen geschikt omdat de beurs strikt moet opgevolgd worden.

  Je kan hetzelfde toepassen met de aankoop van een lange put en daarna op korte termijn puts schrijven.
  Mvg-Peter

  Beantwoorden
 2. Bram
  Bram zegt:

  Klinkt op zich goed. Jammere van opties vind ik, vooralsnog, dat ze per 100 stuks gaan. Dus het is gelijk een redelijk forse investering.
  Zijn er nog meer typisch zijwaartse aandelen?

  Beantwoorden
  • Peter
   Peter zegt:

   Geachte,
   Ondanks het feit dat opties een onderliggende waarde van 100 aandelen hebben, is het toch aantrekkelijk om in opties te beleggen.
   De transactiekosten liggen veel lager in vergelijking met aandelentransacties. Dat is al aardig meegenomen.

   Er zijn veel aandelen die goedkoper noteren dan 54 euro. Hoe goedkoper het aandeel, hoe lager de margin bij geschreven opties of hoe lager de aankoopprijs van de optie.

   Met behulp van opties kan ik mijn portefeuille beter diversifiëren net doordat ik met kleinere bedragen toch een positie in een aandeel(optie) kan innemen.

   Het hangt er vanaf hoe lang je tijdspanne is om van een zijwaartse koers te spreken: zelf zou ik kiezen voor Philips en unilever.

   Mvg,
   Peter

   Beantwoorden
 3. Robbie
  Robbie zegt:

  Ik weet niet op welke lagere school u heeft leren rekenen. Bij mijn weten is 100 maal 1,45 nog steeds 145 en blijft er met 22,50 aan kosten dan 122,50 Euro over, in plaats van de door u gemelde 702,50. De netto investering 1711 – 122,50 is 1588,50. Daarmee komt de maximale opbrengst op 122,50 / 15,8850 = 6,45% in bijna 2 jaar. Helaas kunnen we zo niet slapend rijk worden, want onze regering zorgt wel voor (belasting)inflatie zodat de koopkracht van de werkende Nederlander niet toeneemt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.