Beleggen in de top 18 elektrische voertuigen aandelen van 2023

elektrische voertuigen

Beleggen in elektrische voertuigen: halverwege dit decennium zouden elektrische voertuigen 10% van de verkochte nieuwe auto’s uitmaken. De aandelen van bedrijven actief in de sector van de EV’s mogen daarom tot de kanshebbers op de beurs worden gerekend. En dit ondanks meestal belabberde prestaties in het beursjaar 2022.

 

Elektrische voertuigen worden steeds populairder

IHS Markit is van mening dat de acceptatie van elektrische auto’s door de consument zal blijven groeien naarmate meer bedrijven zich aansluiten bij het streven naar emissievrije aandrijflijnen. Zo werden bijvoorbeeld al enkele grote stappen door General Motors gezet.

 

De traditionele autobedrijven bewegen zich met grote stappen voorwaarts op de markt voor elektrische wagens, ze lijken niet van plan om zich de kaas van het brood te laten eten. Door zelf EV’s aan te bieden, hopen de grote jongens een deel van deze markt te veroveren.

 

De toenemende vraag naar BEV’s (Battery Electric Vehicle) in Europa zal zonder enige twijfel het verbruik van batterijmetalen zoals lithium en nikkel en chemicaliën zoals kobalt en nikkelsulfaat in de komende jaren stimuleren, aldus onderzoeksbureau Argus.

 

De megafabrieken komen eraan

Het aantal ‘gigafabrieken’ voor de productie van batterijen om de onverzadigbare trek in elektrische voertuigen van Europa te voeden, groeit elke maand. In de afgelopen periode hebben verschillende ‘majors’ verdere capaciteits-uitbreidingen aangekondigd. Dat was onder meer het geval met VW, dat volgens Benchmark Mineral Intelligence plannen heeft aangekondigd voor in totaal zes 40 GWh-locaties in Europa in 2040.

 

Bovendien wil Europa een onafhankelijke toeleveringsketen voor batterijen. Dat betekent lokaal geproduceerd lithium, kobaltgrafiet, nikkel en alle andere grondstoffen. Om de overstap te maken naar de beurs: een aantal Australische batterijbedrijven zullen hiervan profiteren. Dat geldt voor Minnow Volt Resources (ASX: VRC) en voor meer gevestigde spelers Talga (ASX: TLG) en Mineral Commodities (ASX: MRC).

 

Deze bedrijven streven naar het bouwen van een geïntegreerde productiecapaciteit voor grafietmijnen en batterij-anodes in Europa. Wat lithium betreft: dan komen de aandelen van bedrijven als European Lithium (ASX: EUR), Vulcan Energy (ASX: VUL) en Infinity Lithium (ASX: INF) in beeld. Dit laatste in Spanje gevestigde bedrijf is momenteel verwikkeld in een aantal vervelende rechtszaken.

 

Het valt af te wachten of er een oplossing voor dit probleem in zicht is. Vergeten we niet Conico (ASX: CNJ) en Alicanto Minerals (ASX: AQI) die op jacht zijn naar de ontginning van grote kopervoorraden in respectievelijk Groenland en Zweden.

 

Een enorme sprong voorwaarts

Hoe dan ook, de wereldwijde markt voor elektrische voertuigen heeft het afgelopen decennium een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Maar ook al hebben we al een ongelooflijke groei gezien in het aantal verkochte elektrische voertuigen wereldwijd, voorspellingen uit de industrie suggereren dat we nog maar net aan de start staan van iets wat enorm ingrijpend zal zijn. Momenteel zien we dus nog maar het topje van de ijsberg.

 

Er liggen hier voor beleggers nog kansen weggelegd, maar eerst zal de EV-sector haar kinderziekten moeten overwinnen. Daarover leest u hieronder meer. De verwachtingen van de beleggers met betrekking tot de EV-aandelen waren hooggespannen, maar die verwachtingen werden tot op heden nog niet ingelost.

 

2021 en 2022 waren voor de sector jaren om zo snel mogelijk te vergeten. De belangrijkste reden daarvoor is dat de mist boven de sector nog niet is opgetrokken. Het is vooralsnog onduidelijk wie in de sector tot de winnaars en wie tot de verliezers zal behoren. Daarom kan de sector tot nader order alleen maar speculatief ingestelde beleggers aanspreken.

 

Welke lessen moeten we nog leren?

 

Tegen 2030 zullen elektrische voertuigen mogelijk een derde van de verkoop van nieuwe auto’s uitmaken. Welke lessen moeten we nog leren? Naarmate de verstedelijking toeneemt, tegen 2050 zullen er nog eens 2,5 miljard mensen extra in steden wonen, zullen steden en voorsteden ingrijpende veranderingen ondergaan om duurzame leefomstandigheden voor hun inwoners te creëren.

 

Energie en mobiliteit zijn de twee pijlers van deze transformaties en beide zullen radicale aanpassingen vereisen om aan de demografische en economische groei te voldoen zonder toenemende congestie en vervuiling. De vraag is of beleidsmakers en bedrijfsleiders de geboden kansen kunnen benutten om de voordelen, zoals kostenefficiëntie, economische groei en ecologische voetafdruk, te maximaliseren.

 

De vierde industriële revolutie biedt een ongekende kans, ook voor de beleggers zoals we hieronder zullen zien. Naarmate elektrische voertuigen (EV) betaalbaarder worden, voorspellen sommigen dat ze tegen het einde van het huidige decennium dus een derde van de verkoop van nieuwe auto’s zullen uitmaken.

 

Het delen van ritten (sharing) blijft eveneens toenemen met schattingen dat deze tegen 2030 goed zullen zijn voor meer dan 25% van alle gereden kilometers wereldwijd, tegenover 4% nu. Deze veranderingen zijn slechts de eerste signalen van wat komen gaat, aangezien we binnenkort zullen meemaken dat autonome voertuigen (AV) en commerciële wagenparken bestaande uit elektrische voertuigen geïntegreerd zullen worden als onderdelen van ons dagelijks leven.

 

In de toekomst zullen AV’s ook aanzienlijk minder kosten per kilometer dan voertuigen met een interne verbrandingsmotor voor persoonlijk gebruik. Het kan gaan om een vermindering met wel 40% en zouden ook congestie en verkeersincidenten kunnen helpen verminderen.

 

In Hong Kong stimuleert de lokale overheid ontwikkelaars van EV-infrastructuur door hen in staat te stellen Octopus te integreren, een populair slim betalingssysteem dat ook wordt gebruikt voor toegang tot het openbaar vervoer. Dit geeft EV-rijders een gemakkelijke en vertrouwde manier om energie te kopen en is bedoeld om meer mensen aan te moedigen om met EV’s te rijden door de beschikbaarheid van een netwerk van openbare laadstations te garanderen.

 

De infrastructuur moet worden ingezet in combinatie met zogenaamde grid edge-technologieën, zoals gedecentraliseerde opwekking, opslag en slimme gebouwen. Denk daarbij ook aan de integratie in slimme netwerken en tegelijkertijd ook aan digitale end-to-end klantervaringen.

 

Dit zal de voordelen van grid edge-technologieën vergroten: meer betrouwbaarheid, veerkracht, efficiëntie, vermindering van de CO2-uitstoot en het creëren van nieuwe diensten voor klanten gecombineerd met de creatie van nieuwe banen. Maar ook voor de beleggers liggen er grote kansen weggelegd op de markt voor EV’s. Hieronder geven we een round up van de situatie op de markt.

 

Bent u op zoek naar de beste EV-aandelen om te kopen? Er valt met deze aandelen naar onze bescheiden mening nog veel geld te verdienen nu het proces van het vervangen van ICE-voertuigen (interne verbrandingsmotor) door hun elektrische tegenhangers (EV) stilaan op snelheid komt. De koersen van deze EV-aandelen kunnen exploderen zodra meer consumenten de nieuwe technologie omarmen en elektrische auto’s, vrachtwagens en SUV’s aanschaffen.

 

De verschuiving naar EV’s zal onvermijdelijk plaatsvinden omdat de ICE-technologie verouderd is. De eerste commercieel succesvolle verbrandingsmotor werd rond 1860 gemaakt door Étienne Lenoir en dat is inmiddels meer dan 150 jaar geleden. Gedurende tientallen jaren reden de weggebruikers in benzine verslindende voertuigen omdat dit de norm was.

 

Overheden over de hele wereld willen nu dat hun burgers voertuigen met schone energie omarmen. Elektrische voertuigen bestrijden klimaatverandering door de koolstofemissies te verminderen, zo luidt het argument.

 

Elektrische auto’s behouden hun waarde langer, vergen minder onderhoud en kosten minder geld om op te laden. De EV-explosie is nog maar net begonnen en er zijn veel nieuwe, opwindende bedrijven die marktaandeel zullen veroveren van autofabrikanten zoals Ford, General Motors en Toyota.

In de toekomst zullen regeringen wetten goedkeuren om de weggebruikers te dwingen voor elektrische voertuigen te kiezen. Zo zullen elektrische autofabrikanten enorme inkomsten genereren en hun aandelenkoersen zien stijgen. De EV-verkopen zullen dit decennium waarschijnlijk omhoogschieten. We bevinden ons momenteel in de vroege stadia van de EV-boom.

 

De huidige stand van zaken van elektrische voertuigen

Dit zijn de 3 belangrijkste factoren die de verkopen afremmen. De verkoop van elektrische voertuigen neemt toe, maar de overgang naar schoner vervoer gaat misschien niet snel genoeg om de klimaatdoelstellingen te halen. Elektrische voertuigen (EV) zijn een belangrijk onderdeel van de inspanningen om de transportsector koolstofarm te maken.

 

Er is echter een aantal factoren waar een remmend effect van uitgaat. Bezorgdheid over de aanloopkosten, voldoende toegang tot laadinfrastructuur en een beperkt rijbereik weerhouden sommige automobilisten ervan om over te stappen op een EV.

 

Deze elektrische voertuigen zijn anderzijds stil, relatief goedkoop in gebruik en vriendelijk voor het milieu. Deze emissievrije voertuigen worden gezien als de toekomst van het transport, maar ondanks hun potentieel om de wereld koolstofarm te maken, is de wereldwijde verkoop traag op gang gekomen.

 

De jaarlijkse wereldwijde verkoop van elektrische voertuigen zou in 2022 circa 10,6 miljoen kunnen bereiken en dat is een minder forse stijging dan door optimisten was verwacht. Dat wil niet zeggen dat de verkopen niet stijgen. In de eerste helft van 2022 werden wereldwijd ongeveer 4,3 miljoen nieuwe batterij aangedreven EV’s (BEV’s) en plug-in hybride elektrische voertuigen (PHEV’s) verkocht.

 

De verkoop van BEV’s groeide met 75% ten opzichte van het jaar voordien en die van PHEV’s met 37%. En er wordt meer groei voorspeld, waarbij de verkopen naar verwachting met 57% zullen stijgen tot zoals hierboven al aangegeven 10,6 miljoen stuks.

 

Beleidsmakers in verschillende economieën hebben data vastgesteld om de verkoop van benzine- en dieselauto’s geleidelijk af te schaffen. Een EU-breed verbod op de verkoop van deze auto’s zal in 2035 van kracht worden, terwijl het VK zijn eigen uitfaseringsdatum heeft vervroegd naar 2030 vanaf 2035. China – ’s werelds grootste automarkt – streeft naar 40% van de verkochte voertuigen in het land om in 2030 elektrisch te zijn.

 

Naarmate de wereld op weg is naar strengere emissiedoelstellingen, zijn er vragen of de wereldwijde omschakeling naar EV’s snel genoeg en op een voldoende grote schaal gebeurt.

 

Uit een recent RAC-onderzoek in het VK blijkt dat slechts 14% van de chauffeurs van plan is om hun volgende auto elektrisch te laten zijn, tegen 10% in 2021. Het aantal chauffeurs dat verwacht in de komende vijf jaar een elektrische auto te kopen, is zelfs gedaald van 17% naar slechts 15%.

 

Dus, wat houdt de verkoop van EV’s tegen? Dit zijn de drie belangrijkste redenen waarom mensen terughoudend zijn om over te stappen van fossiele brandstof naar batterijstroom.

 

Hoge initiële kosten van elektrische voertuigen

Hoewel elektrische auto’s vaak veel goedkoper zijn in het gebruik – tot wel de helft van de kosten per kilometer – dan vergelijkbare benzine- of dieselvoertuigen, zijn ze over het algemeen duurder in aanschaf.

 

De kosten van het opladen van een elektrisch voertuig zijn afhankelijk van waar, wanneer en hoe het wordt gedaan. EV-bezitters met oplaadfaciliteiten in huis kunnen profiteren van goedkopere stroomtarieven, vooral tijdens de daluren.

 

De kosten stijgen aanzienlijk wanneer chauffeurs openbare opladers gebruiken. Snelle of ultrasnelle laders kunnen de kosten per kilometer dicht bij of zelfs boven de bedrijfskosten voor benzine- of dieselauto’s brengen.

 

De Russische invasie van Oekraïne heeft de energiemarkten in beroering gebracht, waardoor de kosten van elektriciteit, die nodig zijn om een ​​EV te laten draaien zijn gestegen, hoewel de pompprijzen voor olie en diesel natuurlijk ook (flink) zijn gestegen.

 

Maar de kosten van het kopen van een elektrische auto kunnen ook een barrière vormen, vooral wanneer de inflatie op veel plaatsen hoog is en de stijgende rente de kosten voor het lenen van een nieuwe auto verhoogt.

 

De kosten van elektrische voertuigen verschillen aanzienlijk van regio tot regio en elk land heeft zijn eigen subsidies, belastingen en stimulansen. In alle delen van de wereld zijn nieuwe EV’s momenteel echter nog steeds duurder dan hun benzine- of dieselequivalenten, zo blijkt uit een onderzoek van het Nickel Institute.

 

Beperkte toegang tot laadinfrastructuur

Een gebrek aan openbare oplaadinfrastructuur is de belangrijkste belemmering voor de wereldwijde acceptatie van elektrische voertuigen, volgens een recent onderzoek van professionele dienstverlener EY.

 

Het belangrijkste obstakel voor de introductie van elektrische voertuigen is een gebrek aan oplaadinfrastructuur. Meer dan een derde van de respondenten noemde onvoldoende toegang tot oplaadpunten in de omgeving als de belangrijkste reden om niet over te stappen op een elektrische auto. Dit vervangt de zorgen over het hoge prijskaartje van een elektrisch voertuig, dat voorheen de grootste barrière was voor adoptie.

 

Terwijl thuisladen een optie is voor mensen die in woningen met garages of parkeerplaatsen wonen, maar niet voor diegenen die zonder parkeergelegenheid op eigen terrein zijn aangewezen op werkplek- of openbare oplaadfaciliteiten, die ongelijk verdeeld zijn en een kostbare optie kunnen zijn. Uit de RAC-enquête in het VK bleek dat ongeveer een derde van de Britse automobilisten thuis geen enkele manier heeft om een ​​elektrisch voertuig op te laden.

 

De meeste eigenaren van elektrische voertuigen laden hun voertuigen wel thuis of op hun werkplek op, maar het aantal beschikbare openbare oplaadpunten steeg in 2021 met 40%. Wereldwijd waren er in 2021 ongeveer 1,8 miljoen beschikbaar, waaronder ongeveer 600.000 snelle laadpunten.

 

Zorgen over EV-bereik

Bereikangst – zorgen over de afstand die een EV kan afleggen na één enkele oplading – is een andere belangrijke belemmering voor de adoptie van elektrische voertuigen.

 

Volgens de EY-enquête zegt dat ongeveer een derde van de automobilisten van over de hele wereld zich zorgen maken over het rijden van lange afstanden in elektrisch aangedreven auto’s.

 

De actieradius van een EV hangt grotendeels af van de batterijcapaciteit en motorefficiëntie, maar kan ook worden beïnvloed door factoren zoals het weer, de rijsnelheid en of het voertuig op stadswegen of een snelweg rijdt.

 

Vergeleken met de afstand die een voertuig met een verbrandingsmotor kan afleggen op een volle tank, hebben EV’s nog een lange weg te gaan om het gat te dichten, hoewel het bereik van EV’s toeneemt.

 

De gemiddelde actieradius van elektrische voertuigen is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld.

 

Door de vooruitgang in batterijtechnologie is het gemiddelde EV-bereik in het afgelopen decennium meer dan verdubbeld, van 138 km (86 mijl) in 2011 tot 349 km in 2021. Dit is te vergelijken met 665 km voor een gemiddelde auto op fossiele brandstof in de VS.

 

Welke weg moet nog afgelegd worden?

Batterijtechnologie speelt een steeds belangrijkere rol bij het koolstofarm maken van transport en in andere delen van de energietransitie.

 

Het World Economic Forum heeft 42 fabrikanten, grondstoffenproducenten en andere organisaties samengebracht als onderdeel van de Global Battery Alliance, die tot doel heeft leidende principes vast te stellen voor een duurzame batterijtoeleveringsketen tegen 2030.

 

Pogingen om een ​​duurzame batterij-industrie op te zetten, zouden de uitstoot van broeikasgassen door batterijen tegen het einde van het decennium kunnen halveren. Succes hier berust volgens de Alliance op het opzetten van een gecoördineerde, gerichte en gedurfde samenwerking tussen de publieke en private sector.

 

Hoe kan de weg naar een grote EV-toekomst veilig worden gesteld?

Over de hele wereld stimuleren regeringen de verschuiving van auto’s op fossiele brandstoffen naar elektrische voertuigen. Maar verschillende problemen vormen nog steeds obstakels voor de wijdverbreide acceptatie van EV’s.

 

Eind 2021 kondigde Duitsland aan dat de verkoop van nieuwe voertuigen met een verbrandingsmotor (ICE) in 2030 zou stop gezet worden. Deze stap verraste de sector niet, ondanks het feit dat het land een van de grootste ICE-vloten ter wereld heeft en de trotse thuisbasis van traditionele merken zoals Mercedes-Benz, Audi en Porsche.

 

Met meer dan 40 landen die beloofden om ICE-voertuigen vóór 2050 uit te faseren, deed Duitsland mee aan de internationale race om de uitstoot te verminderen en het transport te elektrificeren.

 

Wereldwijd groeide de verkoop van elektrische voertuigen (EV’s) in 2021 in totaal met 80% en bedrijven als Toyota en Volkswagen kondigden $ 170 miljard aan investeringen in elektrificatie aan.

 

Naast het elimineren van uitlaatemissies en het aanpakken van een deel van de 23% van de wereldwijde CO2-uitstoot die wordt bijgedragen door de transportsector, bieden EV’s ook belangrijke flexibiliteit aan het net terwijl we overstappen op een groter aandeel van de levering van hernieuwbare energie (RE).

 

Ondanks deze wereldwijde druk waren EV’s in 2021 echter slechts goed voor 7,2% van de wereldwijde autoverkopen. De elektrische revolutie heeft dus nog een lange weg te gaan.

 

Uitdagingen voor de wijdverbreide adoptie van EV’s

Kapitaalkosten zijn altijd een belangrijke factor geweest bij de aankoop van een EV, waarbij 63% van de consumenten van mening is dat een EV hun budget te boven gaat.

Met de dalende kosten van batterijen en de kostenpariteit tussen EV’s en ICE-voertuigen die tegen 2026 moeten worden bereikt, verschuift de aandacht echter naar de uitdaging om de noodzakelijke infrastructuur en levering van grondstoffen op te schalen om de massale acceptatie van EV’s mogelijk te maken.

 

4 problemen waarmee elektronische voertuigen worden geconfronteerd

 

  1. Ontoereikende laadinfrastructuur

In vergelijking met traditionele benzinestations zijn laadstations moeilijker te vinden, normaal gesproken beperkt door investeringskosten en moeilijke infrastructuurontwikkeling.

 

De installatiekosten – van $ 2.500 voor een langzamere lader tot $ 35.800 voor een snellader – plus diverse kosten, zoals vergunningen en voorschriften, hebben laadstations tot een dure investering gemaakt.

 

Bovendien brengt het opladen van een EV, thuis of op het werk, zijn eigen uitdagingen met zich mee, zoals het omgaan met appartementsgebouwen met meerdere eigenaars, het beheer van de netaansluiting en de beschikbaarheid van laadpunten. Dit resulteert in een kleiner netwerk van functionele laadpalen en heeft consumenten afgeschrikt om over te stappen op EV’s.

 

  1. Risico op overbelasting van het net

Elektriciteitsnetten staan ​​al onder druk omdat we te maken hebben met de uitdaging van een meer intermitterende energievoorziening. Toenemende acceptatie van EV’s verhoogt de elektriciteitsbelasting, waardoor nieuwe investeringen in netwerkinfrastructuur nodig zijn om aan deze toegenomen vraag te voldoen.

 

Voorspellen wanneer en waar deze stroom nodig is, is een andere uitdaging voor nutsbedrijven en stroomgeneratoren terwijl ze worstelen om de snelgroeiende EV-markt te begrijpen. Er is echter een lager risico op overbelasting van het net als EV’s zouden worden opgeladen tijdens de daluren, dat wil zeggen ’s avonds laat of’ s morgens vroeg.

 

  1. Elektriciteitsnetten stoten nog steeds te veel CO2 uit

De huidige elektriciteitsnetten, met hun grote afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, verminderen de effectiviteit van EV’s als een manier voor bedrijven en consumenten om hun uitstoot te verminderen. Daarom is het cruciaal om het net zoveel mogelijk koolstofarm te maken om kopers ervan te overtuigen dat hun overstap naar een EV de moeite waard is en de CO2-uitstoot vermindert.

 

  1. Eindige kritische mineralen en zeldzame aardmetalen

EV’s gebruiken ongeveer zes keer meer minerale inputs dan ICE-voertuigen. De voorspelling van het IEA van 70 miljoen EV’s op de weg tegen 2040 zal gepaard gaan met een 30-voudige toename van de vraag naar mineralen.

 

Er is geen tekort aan deze hulpbronnen ondergronds, maar eerder de zorg of ze duurzaam zullen worden gewonnen, in overeenstemming met governance op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, en op tijd om aan de vraag te voldoen. Er wordt verwacht dat er een tekort aan nikkel zal zijn, maar ook een gebrek aan beschikbaarheid van lithium.

 

Dit aanbodtekort kan er ook toe leiden dat fabrikanten minerale inputs van lagere kwaliteit gebruiken, wat de batterijprestaties nadelig beïnvloedt.

 

Vooruitgang in technologie kan deze uitdagingen helpen verminderen

Technologie zal een belangrijke rol spelen bij het mogelijk maken van laad- en netwerkinfrastructuur en het in stand houden van een constante toevoer van kritieke mineralen om de wijdverbreide acceptatie van EV’s tegen betaalbare kosten te ondersteunen.

 

Hoe kan de evolutie van EV in een stroomversnelling gebracht worden?

 

  1. Slim en flexibel opladen

Auto’s staan ​​normaal 95% van de tijd stil. Slimme en flexibele laadtechnologie maakt gebruik van ongebruikte stroom van auto-accu’s om in tijden van piekvraag extra stroom aan het net te leveren of, in sommige gevallen, gewoon intelligent te pauzeren of het laadvermogen te verminderen.

 

Omgekeerd stelt het consumenten in staat om tijdens de daluren op te laden tegen een derde of minder van de laadprijs tijdens de piekuren, waardoor de netcongestie tijdens de piekuren en de kosten voor de consument worden verminderd.

 

Door eigenaren van elektrische voertuigen in staat te stellen het laden te plannen op basis van stroombeperkingen, prijs en prioriteit, en ongebruikte stroom terug te verkopen aan het net, kan het laadsysteem beter anticiperen op plotselinge pieken in de vraag naar elektriciteit.

 

De technologie stelt het netwerk ook in staat om de capaciteit te vergroten, te voldoen aan de toegenomen vraag van elektrische voertuigen tegen lagere kosten voor de consument, stress op het netsysteem te verminderen en stijgingen van de energieprijzen te voorkomen.

 

  1. Slim energiebeheer voor effectief beheer van de EV-lading

Energiebeheersystemen orkestreren de opwekkingsmiddelen (zoals zonne- of windenergie-installaties) en vraagactiva (zoals EV-opladers, verwarmings- en koelsystemen en verlichting) van een energiesysteem op een geïntegreerd digitaal platform.

 

Dit maakt realtime monitoring van de gezondheid en prestaties van activa mogelijk via Internet of Things (IoT)-connectiviteit en AI-gestuurde algoritmen, die op hun beurt het verbruik van hernieuwbare energie maximaliseren, waardoor de operationele kosten en systeeminvesteringen worden verlaagd.

 

Het maakt het ook mogelijk om EV en stationaire opslag samen te optimaliseren met andere activa die op het net zijn aangesloten, waardoor extra netstabiliteitsdiensten worden geboden die compatibel zijn met lokale hernieuwbare energiebronnen, om de belasting in evenwicht te brengen en een stabiele energievoorziening en stabiele marktprijzen te garanderen.

 

  1. Batterijmonitoring, analyse en recycling

AIoT-compatibele batterijbewaking en -analyse voor EV’s en stationaire opslag maakt voorspellend onderhoud en gebruiksoptimalisatie mogelijk die de levensduur van de batterij kan verlengen, waardoor de behoefte aan nieuwe batterijen en de druk in de toeleveringsketen worden verminderd.

 

Bovendien kunnen gegevens betere beslissingen ondersteunen over wanneer batterijen opnieuw moeten worden gebruikt of gerecycled en kunnen individuele cellen worden geïdentificeerd die beschadigd zijn (in plaats van het hele batterijpakket te vernietigen), waardoor het recyclen van lithium-ionbatterijen wordt vereenvoudigd en geoptimaliseerd.

 

De weg vooruit ligt wijd open

Nu de overgang naar elektrische voertuigen in volle gang is, aangewakkerd door toenemende milieuproblemen, overheidswetgeving en financiële prikkels, worden de uitdagingen verbonden aan deze verschuiving alleen maar groter. Gelukkig, samen met de al beschikbare hardware-, productie- en supply chain-oplossingen, stelt de technologie ons in staat om veel uitdagingen het hoofd te bieden.

 

Slimme laadtechnologie verbetert de laadinfrastructuur en de klantervaring. Slim energiebeheer verbetert het beheer van elektrische voertuigen en stationaire belasting, vermindert het risico op overbelasting van het net en maakt een groter verbruik van hernieuwbare energie mogelijk.

 

Batterijmonitoring, -analyse en -recycling verminderen aanbodtekorten die worden geconfronteerd met de stijgende vraag naar de benodigde batterijmineralen door de levensduur en herbruikbaarheid te verlengen.

 

Met het wereldwijde streven om de uitstoot te verminderen, in combinatie met technologieën die de elektrificatie van transport versnellen, zullen meer landen Duitsland en andere landen volgen bij het verbieden van de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotor.

 

Wetende dat het verbod al in 2030 kan worden afgedwongen, blijft de vraag: zijn bedrijven, districten en steden klaar om in dit decennium over te stappen op EV’s? Het antwoord op deze vraag is uiteraard belangrijk voor onderstaande bedrijven die een toonaangevende rol spelen in de overstap van wagens met klassiek aangedreven motoren naar EV’s.

 

Welke zijn de belangrijkste en de veiligste EV-aandelen?

Steeds meer landen voeren beleid uit om klimaatverandering te bestrijden, maar elektrische voertuigen (EV’s) beginnen pas een mainstream keuze te worden voor consumenten.

 

Vanaf medio 2022 was bijvoorbeeld slechts 5% van de Amerikaanse autoverkopen EV’s. Volgens een recent Climate Action Tracker-rapport zouden elektrische voertuigen tegen 2030 circa 75% tot 95% van de autoverkopen moeten uitmaken om de opwarming van de aarde te beperken.

 

Schattingen als deze suggereren dat de wereldwijde EV-markt een enorm groeipotentieel heeft. Auto’s die worden aangedreven door koolstof-emitterende brandstoffen zullen nog geruime tijd een groot deel van de markt blijven, en de meeste grote autofabrikanten doen al mee aan de EV-revolutie. Maar pure-play EV-aandelen hebben nog steeds een grote impact op de markten.

 

Hieronder een lijstje met de belangrijkste EV-aandelen die momenteel op de markt te koop zijn.

 

1.   Tesla Inc (TSLA)

Tesla staat bekend om zijn elektrische auto’s en zijn baanbrekende gebruik van disruptieve technologieën, met name kunstmatige intelligentie. Het bedrijf regeert al meer dan tien jaar de wereldwijde EV-markt. Andere bedrijven komen echter op en dreigen een einde te maken aan de onbetwiste dominantie van het bedrijf van Elon Musk.

 

De grootste concurrent is in het laatste kwart van 2023 de Chinese autofabrikant BYD Company Limited (BYDDY), die in 2022 11,9% van het totale BEV-marktaandeel voor zijn rekening nam, vergeleken met 17,15% van Tesla.

 

Andere grote concurrenten van Tesla zijn een aantal andere Chinese bedrijven. Daarnaast natuurlijk ook de reuzen uit de auto-industrie, zoals Ford Motor Company (F), General Motors Company (GM) en Toyota Motor Corporation (TM) die de afgelopen jaren zijn begonnen hun EV-productie op te voeren. Maar die laten we in deze handleiding bewust onbehandeld.

 

Zelfs de Italiaanse supercarfabrikant Ferrari N.V. (RACE) is van plan om in 2025 zijn eerste puur elektrische auto te onthullen. Niettemin onderneemt Tesla, Inc. de nodige stappen om zijn dominantie te behouden. Het bedrijf heeft zijn voertuigprijzen in 2023 zes keer verlaagd.

 

Tesla lanceerde ook goedkopere versies van Model S en X. Volgens CEO Elon Musk waren de rentetarieven een van de drijvende factoren achter de prijsverlagingen. Tijdens de publicatie van de cijfers over Q2 van Tesla, Inc. zei hij:

 

“En weet je – en dan is er natuurlijk nog een uitdaging: het renteklimaat. Naarmate de rente stijgt, neemt de betaalbaarheid van alles wat daarmee wordt gekocht af, waardoor de prijs van de auto feitelijk stijgt.

 

Dus als de rente dramatisch stijgt, moeten we feitelijk de prijs van de auto verlagen, omdat de rentebetalingen de prijs van de auto verhogen. Dit is tenminste – tot voor kort was het de scherpste rentestijging in de geschiedenis. We hebben ons dan ook moeten aanpassen.”

 

Er worden ook andere krachten ingezet om de concurrentiepositie te versterken. Tesla maakt gebruik van AI om zijn activiteiten en fabrieken te optimaliseren voor meer efficiëntie en effectiviteit.

 

Tesla is bijvoorbeeld sterk afhankelijk van robots om taken uit te voeren zoals lassen, schilderen en assembleren, die allemaal worden aangestuurd door geautomatiseerde, door AI aangedreven software. Bovendien is AI cruciaal bij de planning, prognoses en het supply chain management van het bedrijf.

 

Een andere belangrijke markt waar AI op het punt staat een cruciale rol te spelen voor Tesla zijn de autonome auto’s. Omdat er wereldwijd miljoenen Tesla-voertuigen over de wegen rijden, beschikt het bedrijf over een uitgebreide dataset als basis voor zijn AI-modellen.

 

Deze enorme gegevensopslagplaats stelt de AI-software in staat om te leren van een ongelooflijk breed scala aan complexe scenario’s uit de echte wereld, waardoor Tesla voorop loopt in de race op het gebied van autonome voertuigen.

 

Bovendien staat Tesla bekend om zijn verkenning van nog onontgonnen markten, met als meest recente onderneming de ontwikkeling van humanoïde robots. Om deze ambitieuze onderneming te laten slagen, moet Tesla geavanceerde AI inzetten om deze robots uit te rusten met de mogelijkheid om mensachtige activiteiten uit te voeren, waaronder interactie met mensen en het begrijpen van hun omgeving. Tesla’s ervaring met de ontwikkeling van autonome voertuigen zal van cruciaal belang zijn om van de Tesla-robot een commerciële realiteit te maken.

 

De steile opkomst van Tesla blijft de beleggers verrassen. Met een marktkapitalisatie van (moment van schrijven) meer dan $ 750 miljard is het nu al een van de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Nu de productie dit jaar op een jaarlijks niveau van 2 miljoen stuks uitkomt, is het bedrijf een sterke speler geworden in de EV- en batterij-industrie.

 

Maar ondanks zijn succes en enorme omvang zou het een meer opmerkelijke innovator op AI-gebied kunnen worden. De chips en neurale netwerken bereiden Tesla voor om volledige zelfrijdende mogelijkheden aan te bieden binnen een Software-as-a-Service (SaaS)-platform, of robotaxi.

 

Zodoende gelooft de toonaangevende innovatie-investeerster Cathie Wood en haar team bij Ark Invest dat de technologie en de voertuigen van Tesla de komende jaren de markt voor autonoom rijden hun definitief uitzicht zullen geven. Het gelooft dat het robotaxi-platform Tesla ook tot een van de grootste bedrijven ter wereld zal maken.

 

Daarom voorspelt Ark Invest dat de aandelen van Tesla in 2027 een koers van $ 2.000 per aandeel zullen bereiken. Als die voorspelling uitkomt, zou die aandelenkoers de marktkapitalisatie van Tesla op meer dan $ 6 biljoen brengen. Ter vergelijking: de huidige marktleider op het gebied van marktkapitalisatie, Apple, heeft (op moment van schrijven) een marktkapitalisatie van ongeveer $ 2,5 biljoen. Tesla zou dus nog veel groter kunnen worden dan Apple.

 

Daarnaast schetste Ark Invest een bear case waarbij Tesla stijgt naar $1.400 per aandeel als de inkomsten uit het robotaxi-platform achterblijven bij de verwachtingen. Toch brengt die aandelenkoers de marktkapitalisatie van Tesla op ongeveer 4,5 biljoen dollar, wat Tesla nog steeds tot een van de drie grootste bedrijven zou kunnen maken.

 

Beleggers hebben goede redenen om Wood en haar team serieus te nemen. De vroege investeringen van Ark in Nvidia en Bitcoin leverden enorme rendementen op. Ook zei Wood in 2018 dat Tesla een voor de splitsing gecorrigeerde $ 266 per aandeel zou bereiken, wat destijds een aandelenkoersstijging van 1.100% betekende. Tegenwoordig handelt het in de buurt van dat niveau na het bereiken van een hoogste punt in 52 weken van $ 313 per aandeel.

 

Toegegeven, verschillende technologiebedrijven ontwikkelen platforms voor autonoom rijden. Bovendien hebben andere bedrijven en analisten de technologie jarenlang gehyped zonder een volledig zelfrijdend product op de markt te brengen.

 

Niettemin heeft Tesla lange tijd gediend als een technologische innovator. Als het lukt met robotaxis, zou het AI-aandeel een van de grootste bedrijven ter wereld kunnen worden.

 

Tesla Inc. heeft zijn Model 3 sedan inmiddels vernieuwd met een strakker uiterlijk en een grotere actieradius, terwijl de prijzen van zijn premium voertuigen zijn verlaagd in een allesomvattende poging om de verkoop te stimuleren.

 

De autofabrikant heeft de voorkant van zijn instapsedan afgeslankt tijdens de eerste grote facelift van de Model 3 sinds deze zes jaar geleden in productie ging. In China zou de auto 606 kilometer (377 mijl) kunnen rijden met één oplaadbeurt, een verbetering van 9%. Andere upgrades zijn onder meer een nieuw 8-inch touchscreen aan de achterkant en toegevoegde luidsprekers aan het geluidssysteem.

 

Tesla heeft zowel in de VS als China de prijzen voor de Model S sedan en de Model X SUV fors verlaagd. Tesla rekent nu $ 74.990 voor het basismodel S en $ 79.990 voor het Model X, volgens de Amerikaanse website. De twee voertuigen begonnen het jaar met vanaf prijzen van respectievelijk $ 104.990 en $ 120.990.

 

Door het basismodel X onder de $ 80.000 te laten vallen, komt de SUV in de VS in aanmerking voor het federale belastingvoordeel van $ 7.500, nieuw leven ingeblazen door de Inflation Reduction Act.

 

Hoewel de vernieuwde Model 3 in China een duurder dan verwacht prijskaartje van 259.900 yuan ($ 35.800) heeft – 12% meer dan de oudere versie – was een vernieuwing nodig om gelijke tred te houden met binnenlandse rivalen, waaronder BYD Co. 3 miljoen voertuigen dit jaar, evenals Nio Inc. en Xpeng Inc., die hun assortiment uitbreiden.

 

“Tesla heeft ontdekt dat je, om te winnen op de hypercompetitieve EV-markt van China, sneller moet racen dan waar ook ter wereld”, zegt Bill Russo, een voormalig directeur van Chrysler en nu CEO van Automobility Ltd., een in Shanghai gevestigd adviesbureau.

 

Het verkopen van een model dat in een dergelijke markt al zes jaar niet is bijgewerkt, is het auto-equivalent van het kopen van een oudere iPhone, zei Russo, eraan toevoegend dat het “zeer uitdagend” zal zijn om een hogere prijs voor de nieuwe versie aan te houden en toch aanzienlijk volume verkopen. “Als je niet de nieuwste en beste bent, heb je prijskortingen als je enige wapen”, zei hij.

 

De leveringen vanuit de Tesla-fabriek in Shanghai daalden in juli tot het laagste niveau van dit jaar, nadat het bedrijf had aangekondigd dat het downtime zou plannen voor fabrieksupgrades. De autofabrikant verlaagde vervolgens vorige maand meerdere keren de prijzen binnen enkele dagen, waardoor een prijzenoorlog in China opnieuw oplaaide en de winstmarges werden uitgehold.

 

Lokale rivalen, waaronder Xpeng en het merk Zeekr van Geely Automobile Holdings Ltd., hebben ook modellen afgeprijsd en nieuwe producten gelanceerd om frontaal te concurreren met Tesla, terwijl Nio heeft beloofd het eerste product van zijn nieuwe merk voor de massamarkt te lanceren.

 

Musk onthulde de Model 3 voor het eerst met veel ophef in maart 2016, waarna hij maandenlang een ‘productiehel’ doormaakte terwijl het bedrijf worstelde om de productie op te voeren. Dat optrekken van de productie is inmiddels meer dan geslaagd. En dan drukken we ons nog zwak uit.

In het tweede kwartaal van 2023 behaalde Tesla een recordverkoop van elektrische voertuigen dankzij prijsverlagingen. De wereldwijde EV-leider maakt vier modellen, voornamelijk de Model 3 sedan en de Model Y crossover SUV. De langverwachte Cybertruck verschijnt dit jaar. Er zijn ook plannen voor de Semi en Roadster, waarvan de lanceringsdata zijn uitgesteld.

 

Tesla verwacht het aantal leveringen jaarlijks met 50% te laten groeien. In 2022 steeg de autoverkoop jaar na jaar met 40% tot 1,31 miljoen. De productie steeg met 47% tot 1,37 miljoen.

 

2.   NIO Inc (NIO)

Elektrische voertuigen (EV) zijn een belangrijke disruptor in de auto-industrie geworden. In sommige landen hebben elektrische voertuigen de markt voor voertuigen met interne verbrandingsmotor (ICE) bijna volledig overgenomen. Zo was 79% van alle in 2022 in Noorwegen geregistreerde voertuigen elektrisch.

 

Aan de andere kant vertegenwoordigden de pure ICE’s slechts 7% van het totale aantal verkochte voertuigen in het land. In 2022 werden er ruim 10 miljoen elektrische voertuigen verkocht, inclusief plug-in hybride voertuigen (PHEV). Ongeveer 7,657 miljoen daarvan waren batterij-elektrische voertuigen (BEV).

 

Volgens het International Energy Agency (IEA) mag worden verwacht dat elektrische voertuigen in 2023 circa 18% van de mondiale automarkt zullen bestrijken met 14 miljoen verkopen, vergeleken met 14% in 2022.

 

Elektrische voertuigen hebben hun kracht al getoond in de eerste helft van 2023. in het eerste kwartaal steeg de omzet met 25% op jaarbasis en volgens een PwC-rapport steeg de EV-omzet alleen al met 52% in het tweede kwartaal van 2023.

 

Nio was een van de populairste aandelen in elektrische voertuigen op de markt. De Chinese EV-maker ging vijf jaar geleden naar de beurs voor $ 6,26 per American Depositary Share (ADS) en sloot op 9 februari 2021 op het hoogste punt ooit van $ 62,84. Maar vandaag wordt het aandeel verhandeld tegen ongeveer $ 9.

 

Nio maakte aanvankelijk indruk op investeerders door de jaarlijkse leveringen in 2020 en 2021 ruimschoots te verdubbelen. Maar in 2022 stegen de leveringen slechts met 34%, omdat het bedrijf te kampen had met COVID-19-lockdowns, beperkingen in de toeleveringsketen, extreme weersomstandigheden en hevige concurrentie. In de eerste helft van 2023 stegen de leveringen jaar-op-jaar met slechts 7%.

 

Omdat Nio minder voertuigen leverde, verpletterde de prijzenoorlog op de Chinese EV-markt de marges op de verkochte voertuigen. De voortdurende uitbreiding van het batterijwisselnetwerk zorgde er ook voor dat de bedrijfsverliezen in de eerste helft van 2023 jaar op jaar ruim verdubbelden.

 

Die vertraging, samen met de stijgende rentetarieven en de dreigingen gericht tegen Amerikaanse beursgenoteerde Chinese aandelen, hebben de aandelen van Nio fors onder druk gezet. De aandelen zien er op moment van schrijven echter goedkoop geprijsd uit, met minder dan twee keer de verwachte omzet voor 2023.

 

Nio sloot het tweede kwartaal van 2023 af met $ 4,3 miljard aan contanten, kasequivalenten, in pand gegeven contanten, korte termijn vesteringen en lange termijn deposito’s (vergelijkbaar met een CD). Maar het bedrijf had ook een totale schuldenlast van $ 9,5 miljard, waardoor het een hoge verhouding schulden/eigen vermogen van 4,7 had, en analisten verwachten dat het bedrijf een nettoverlies van $ 2,6 miljard voor het volledige jaar zal boeken.

 

Dat is de reden waarom veel investeerders niet zo blij waren met Nio’s recente besluit om nog eens $ 1 miljard op te halen via een aanbod van converteerbare obligaties. Verschillende rapporten suggereerden echter dat Nio dat aanbod zou kunnen laten volgen door nog eens $ 3 miljard op te halen bij externe investeerders, wat impliceert dat de leverage omhoog zou kunnen schieten naarmate de groei afkoelt en de marges kleiner worden.

 

Maar in een verklaring weerlegde Nio deze geruchten en zei dat het momenteel geen plannen heeft om extra kapitaal binnen te halen, behalve het recente aanbod van converteerbare obligaties. Dat wordt misschien niet als een belangrijke positieve ontwikkeling voor Nio beschouwd, maar het is nog steeds een groene vlag die impliceert dat het bedrijf niet zo wanhopig op zoek is naar geld als sommige beren op het aandeel misschien denken.

 

Toch dient een belangrijke aantekening bij dit aandeel worden geplaatst. Nio verliest momenteel geld op elk van zijn verkochte elektrische voertuigen, dus het zou niet veel zin hebben om uit te breiden naar een andere verzadigde markt vol onrendabele bedrijven. Toch is dat precies wat het deed toen het op 21 september 2023 tijdens een beleggersevenement in Shanghai onverwacht de ontwikkeling aankondigde van een nieuwe high-end smartphone.

 

De door Android aangedreven NIO-telefoon zal tussen de $ 900 en $ 1.000 kosten en zal worden uitgerust met een speciale autobedieningsknop met meer dan 30 auto-opdrachten. Het kan ook naadloos worden geïntegreerd in het dashboard van de auto via de NIOLink-functie.

 

Nio gelooft dat de helft van zijn huidige EV-klanten waarschijnlijk zal overstappen naar een NIO telefoon de volgende keer dat ze hun smartphones upgraden. Dat is een gewaagde bewering, aangezien Apple, Oppo, Vivo, Honor en Xiaomi volgens Counterpoint Research in het tweede kwartaal van 2023 nog steeds 81% van de Chinese smartphonemarkt in handen hadden. Het zou voor Nio wellicht logischer zijn geweest om simpelweg de mogelijkheden van zijn iOS- en Android-apps uit te breiden in plaats van een gloednieuwe telefoon uit te rollen.

 

De bulls denken misschien dat het lanceren van een high-end smartphone een gedurfde zet is die kans op slagen maakt, maar de beurs is daar minder van overtuigd. In het vierde kwartaal van 2023 liet de koers van het aandeel Nio op Wall Street (dus in dollar) een nieuw dieptepunt optekenen.

 

Hoewel het misschien niet de volgende Tesla wordt, is Nio bezig een winstgevende niche te veroveren in het hogere segment van de bloeiende Chinese EV-markt. Nio richt zich slim op een premiumsegment met zijn stijlvolle, technologisch geavanceerde voertuigen.

 

Het bedrijf verkoopt drie elektrische SUV’s met prijzen tussen de $ 50.000 en $ 70.000. Nio introduceert ook nieuwe sedanmodellen en is van plan om in 2025 een merk voor de massamarkt te lanceren. Deze voertuigen concurreren met luxemerken als BMW (OTCMKTS:BMWYY) en Mercedes (OTCMKTS:MBGYY).

 

Het concurrentievoordeel van Nio omvat onder meer de toonaangevende batterijwisselstations. Chinese consumenten hebben het gemak en de snelheid omarmd van het omruilen van lege batterijen voor volledig opgeladen batterijen, in plaats van ze aan te sluiten. Nio exploiteert meer dan 1.747 wisselstations en wil dat aantal de komende jaren vermenigvuldigen.

 

De Chinese EV-markt zal explosief stijgen van 5 miljoen jaarlijkse autoverkopen in 2022 naar meer dan 10 miljoen in 2025. Nio heeft slechts een klein stukje van deze enorme kans nodig om te gedijen. Nu de welvarende hogere middenklasse van China een hoge vlucht neemt, kan Nio de premium niche domineren en enorme winsten boeken.

 

Hoewel sommigen de focus van Nio op China als een zwakte beschouwen, produceren Chinese autofabrikanten nu voertuigen van wereldklasse. Nio zal in de loop van de tijd ook internationaal uitbreiden. Er zit dus wellicht nog potentieel in dit aandeel.

 

3.   VinFast Auto Ltd. (VFS)

VinFast Auto is een nieuwkomer op de lijst van concurrenten op de EV-markt. Bij beursintroductie op 15 augustus 2023 bereikte het bedrijf een waardering van $ 86 miljard met vervolgens op 25 augustus een marktkapitalisatie van bijna $ 160 miljard. De Vietnamese EV-maker is genoteerd aan NASDAQ en zijn aandelen zijn tussen 18 augustus en 25 augustus met 346,56% gestegen.

 

Het IEA schat dat 60% van alle voertuigen op de weg elektrisch zal zijn. De voorspelling is afhankelijk van de uitbreiding van de batterijproductie en de constante aanvoer van noodzakelijke mineralen. Reuters meldde echter dat lithiumproducenten te maken krijgen met vertragingen bij vergunningen, tekorten aan arbeidskrachten en inflatie, wat de productie van batterijen voor elektrische voertuigen kan belemmeren.

 

Bovendien is PwC van mening dat de markt voor elektrisch opladen in 2030 zal moeten vertienvoudigen om aan de vraag naar elektrisch opladen in de VS te kunnen voldoen. Dat betekent dat het beeld voor Vinfast er niet zo schitterend uitziet als men op het eerste gezicht zou denken. In het vierde kwartaal van 2023 was de beurswaardering teruggevallen tot onder $ 30 miljard.

 

4.   The Shyft Group, Inc. (SHYF)

De Shyft Group, Inc. is een Amerikaanse autofabrikant met hoofdkantoor in Michigan. De nieuwste toevoeging aan het EV-portfolio van het bedrijf is Blue Arc EV Solutions, dat zich richt op elektrische bestelwagens.

 

Voor het tweede kwartaal van 2023 boekte The Shyft Group een niet-GAAP winst per aandeel (EPS) van $ 0,25, een prestatie die de schattingen met $ 0,03 overtrof. De omzet van het bedrijf van $ 225,1 miljoen daalde echter met 3% op jaarbasis en miste de marktverwachtingen met $31,5 miljoen.

 

Het bedrijf heeft begin augustus 2023 ook een kwartaaldividend van $ 0,05 per aandeel bekendgemaakt, betaalbaar op 18 september aan de geregistreerde aandeelhouders op 17 augustus. Heartland Advisors maakte de volgende opmerking over The Shyft Group in zijn investeerdersbrief:

 

“De Shyft Group is marktleider op het gebied van speciale voertuigen, waaronder ‘last mile’-bestelwagens die in de e-commerce worden gebruikt. Ruim een jaar geleden kondigde het bedrijf plannen aan om een elektrisch voertuig voor pakketbezorging te ontwikkelen, waarbij het bij de lancering $ 75 miljoen investeerde.

 

Bezorgdheid over de verhoogde operationele risico’s en uitgaven die met het programma gepaard gingen, wogen op het aandeel, waardoor de aandelen dit jaar fors zijn gedaald.

 

Het bedrijf heeft unieke groeimogelijkheden en wij geloven dat de EV-uitgaven uiteindelijk goed besteed zullen zijn, omdat het de bereikbare markt uitbreidt en beschermt tegen concurrerende aanbiedingen. De prijs van het bedrijf bedraagt slechts 8,2 keer onze schatting voor de bedrijfswaarde ten opzichte van de EBITDA, aanzienlijk lager dan de intrinsieke waarde.”

 

5.   Li Auto Inc. (LI)

Het valt niet te ontkennen dat de toekomst van transport elektrisch is, en hoe eerder we ons eraan aanpassen, hoe beter het is. De acceptatie van elektrische voertuigen is echter over de hele wereld laag en er is nog een lange weg te gaan. Overheden over de hele wereld hebben prikkels gecreëerd om een grotere adoptie van elektrische voertuigen te garanderen. Dat betekent dat er een enorme vraag zal zijn naar EV’s en EV-laadnetwerken.

 

We zijn door de jaren heen al getuige geweest van het succes van Tesla en verschillende andere EV-spelers, ze veroveren marktaandeel en rapporteren sterke omzetcijfers. Hoewel de aandelen van sommige van deze EV-bedrijven al fors duurder zijn geworden, kun je nog een aantal andere aandelen aan de redelijke prijzen kopen. Met het potentieel om de komende jaren grote winsten te behalen.

 

Een van de interessantste EV-aandelen die je nu kunt kopen is Li Auto. De aandelen van dit bedrijf bleven gestaag stijgen, zelfs tijdens perioden van hoge inflatie en problemen met de toeleveringsketen. De financiële gegevens bewijzen dat het bedrijf momentum wint en in de goede richting beweegt.

 

In het tweede kwartaal van 2023 zag het een omzetstijging van 229,7% tot $ 3,86 miljard, en beschikt het over een vrije kasstroom van $ 1,33 miljard. Li Auto heeft een kassaldo van $ 10 miljard wat voldoende liquiditeit oplevert om door te gaan met uitbreidingsplannen en tegelijkertijd te investeren voor innovatiedoeleinden.

 

Het bedrijf rapporteerde een recordlevering voor de maand augustus 2023 met 34.914 auto’s. Het doel is om de komende maanden meer dan 40.000 auto’s te leveren.

 

Voor het derde kwartaal verwachtte het bedrijf tussen 100.000 en 103.000 voertuigen te leveren, en in juli en augustus zijn er al 69.048 auto’s afgeleverd. Dat betekent dat het bedrijf slechts 30.952 auto’s hoeft te leveren om aan de onderkant van de prognose te voldoen. De prominente speler, de L7 SUV, is een van de topauto’s op de Chinese markt en er is veel vraag naar.

 

De groeiende maandelijkse leveringsaantallen zijn het bewijs dat de klanten tevreden zijn met de auto en dat de prestaties vergelijkbaar zijn met die van andere topspelers. Veel mensen maken zich zorgen over Chinese bedrijven vanwege de regelgeving, maar dat geldt misschien niet voor Li. Het bedrijf is erin geslaagd een auto te ontwerpen die voldoet aan de behoeften van klanten en heeft met succes een groot deel van het marktaandeel veroverd.

 

6.   XPeng (NYSE:XPEV)

Dit bedrijf is een Chinese EV-maker die ernaar streeft de transitie naar slimme elektrische voertuigen te versnellen door middel van technologie en innovatie. Het bedrijf groeit snel in zijn kernsegment, hoewel er nog andere belangrijke factoren zijn die het overwegen waard zijn als het om dit aandeel gaat. Want XPeng is van meerdere markten thuis. En dat niet alleen met voertuigen die zich op de grond voortbewegen.

 

Opvallend is namelijk dat XPeng afgelopen oktober zijn X2-vliegende autodebuut maakte in Dubai en later een speciale vliegvergunning van de Chinese overheid kreeg. Dit betekent dat XPeng de eerste Chinese vliegende auto heeft met een vliegveiligheidscertificering.

 

De X2, geïntroduceerd in juli 2021, voltooide meer dan 3.000 experimenten en tests. In tegenstelling tot concurrenten is hij ontworpen om in een thuisgarage te passen.

 

Bovendien heeft het bedrijf de slimme EV-eenheid van het Chinese taxibedrijf DiDi overgenomen. Hierdoor kan XPEV niet alleen goedkope EV’s ontwikkelen, maar ook samenwerken aan robotaxis.

 

De geavanceerde autonome technologie van Xpeng, die al wordt getest voor robotaxis, gecombineerd met het uitgebreide klantenbestand van DiDi, belooft substantiële toekomstige winsten. Bovendien wordt verwacht dat de met DiDi geplande EV ter waarde van $ 20.000 autonoom kan rijden. Dat zal waarschijnlijk nog meer aandacht voor het bedrijf opleveren in China en de rest van de wereld.

 

7.   ChargePoint (CHPT)

ChargePoint (NYSE:CHPT) is de duidelijke leider geworden in de snelgroeiende markt voor het opladen van elektrische voertuigen (EV). Het bedrijf heeft een geschat marktaandeel van 70% in Noord-Amerika en Europa op het gebied van netwerkniveau 2-laden. Met meer dan 5.500 commerciële en fleet klanten beheert ChargePoint meer dan 173.000 laadpoorten.

 

De mondiale markt voor EV-laadinfrastructuur zal naar verwachting tussen 2023 en 2030 groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 36%, met een totaalbedrag van uiteindelijk 141 miljard dollar. Deze uitzonderlijke groei zal worden aangedreven door de stijgende adoptie van elektrische auto’s wereldwijd, aangezien de verkoop van elektrische auto’s de komende tien jaar naar schatting zal groeien met een CAGR van 23,1%.

 

ChargePoint is goed gepositioneerd om te profiteren van deze langdurige groeitrend. Het bedrijf introduceert voortdurend innovatieve nieuwe hardware- en softwareoplossingen om het opladen van elektrische voertuigen sneller, eenvoudiger en toegankelijker te maken. Dankzij het open netwerkmodel van ChargePoint kan het bedrijf zijn bereik vergroten en geld verdienen met roaming kosten.

 

Zelfs als ChargePoint in de toekomst slechts 50% van zijn bestaande marktaandeel zou behouden, zouden de inkomsten van het bedrijf nog steeds toenemen in lijn met de bredere groei van de sector. De winstmarges zouden aanzienlijk moeten stijgen, waarbij de operationele hefboomwerking in de loop van de tijd ook zal toenemen.

 

ChargePoint verwacht tegen het einde van het jaar 2023 een positieve EBITDA te hebben. Met aandelen die rond $ 5,7 worden verhandeld, biedt het CHPT-aandeel een aanzienlijk voordeel voor lange termijn beleggers die bereid zijn de potentiële volatiliteit op de korte termijn te overwinnen. Het consensuskoersdoel ligt op $11, wat een opwaarts potentieel van 93% impliceert voor beleggers die nu willen instappen.

 

8.   Rivian Automotive, Inc. (RIVN),

 

De Amerikaanse EV-maker Rivian Automotive, Inc. voert de productie op en verlaagt de kosten, terwijl het unieke aanbiedingen uitrolt in vergelijking met Tesla, Volkswagen en vele andere EV-bedrijven. De EV-pick-up van Rivian, de R1T, is strak maar veel minder futuristisch dan de Cybertruck (die nog steeds niet op de weg rijdt) en de R1S SUV is een echte SUV vergeleken met alles wat Tesla maakt.

 

Rivian maakt ook commerciële EV-bestelwagens en dankzij de samenwerking met Amazon (een grote investeerder) zal het bedrijf tegen 2030 circa 100.000 elektrische bestelwagens op de weg brengen. En in de eerste helft van 2023 werd Rivian’s R1T vierde in termen van topprestaties. -verkopen van elektrische auto’s in de VS, na alleen Tesla’s Model Y en Model 3 en de Chevrolet Bolt.

 

De wereldwijde verkoop van elektrische voertuigen steeg in 2022 met meer dan 65%, terwijl de totale verkoop van nieuwe auto’s met 1% daalde. Belangrijker nog is dat de industrie naar verwachting zal groeien van 4% van de markt in 2020 naar 50% van de verkoop van nieuwe auto’s in 2035.

 

Rivian ziet nu een jaarlijkse productiedoelstelling van 52.000 voertuigen mogelijk, terwijl de eerdere verwachting van 50.000 voertuigen was. Rivian heeft ook zijn gecorrigeerde verwachting voor het EBITDA-verlies over het hele jaar teruggebracht tot $ 4,2 miljard, vergeleken met de $ 4,3 miljard die het eerder zag.

 

De EBITDA-verliesprojectie van $4,2 miljard die Rivian nu voor 2023 ziet, is bovendien $ 1 miljard minder dan het EBITDA-verlies dat het in 2022 rapporteerde. Rivian heeft ook herhaald dat het verwacht een positieve brutowinst te behalen in 2024.

 

Rivian zei in zijn aandeelhoudersbrief dat de brutowinst per voertuig verbeterde met ongeveer $35.000 vergeleken met het eerste kwartaal. Voorlopig komt de koers van Lucid echter niet van de grond.

 

De omzet van Rivian zal naar verwachting in 2023 met 161% omhoogschieten en in 2024 met nog eens 57%, om volgend jaar $ 6,82 miljard te bereiken – een stijging ten opzichte van de $ 55 miljoen dollar in 2021. Dit bedrijf zal naar verwachting ook zijn gecorrigeerde verlies terugbrengen van  $ 6,34 negatief per aandeel vorig jaar naar $ 2,92 negatief per aandeel in FY24. Rivian is dus een ander aandeel dat in de gaten mag worden gehouden.

 

9.   Lucid Group, Inc. (LCID)

Lucid Group, Inc. is een in Californië gevestigde fabrikant van elektrische voertuigen die zich richt op luxe sport-EV’s en grand tourers. Het bedrijf rapporteerde resultaten over het tweede kwartaal die de verwachtingen overtroffen en, nog belangrijker, het verhoogde de productieverwachtingen en verkleinde de verliesprognose voor het jaar.

 

Lucid Group heeft nieuwe normen ingevoerd voor luxe elektrische ervaringen met de Lucid Air, winnaar van de World Luxury Car Award 2023, heeft in augustus vandaag de definitieve productiespecificaties onthuld voor de langverwachte Lucid Air Sapphire.

 

Als de ultieme combinatie van geavanceerde technologie, verfijnd ontwerp en veelzijdigheid op de weg, tilt de Air Sapphire de elektrische prestaties naar nieuwe hoogten, wat een monumentale stap voorwaarts betekent in de auto-innovatie.

 

De Lucid Air Sapphire is de ultieme combinatie van geavanceerde technologie, verfijnd ontwerp en veelzijdigheid op de weg, waardoor de elektrische prestaties naar nieuwe hoogten worden getild met een aandrijflijn met drie motoren, allemaal in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd door Lucid.

 

Dankzij de verbeterde vermogensafgifte van de dubbele achterwielaandrijving, die in totaal 1.234 pk en 1.430 Nm koppel produceert, kan de Sapphire in slechts 1,89 seconden van 0 naar 100 km/uur rijden en een kwart mijl afleggen in 8,95 seconden bij 258 km/uur.

 

“Met de release van de Lucid Air Sapphire zijn we getuige van een ongekend moment in de tijd. De technologie die ten grondslag ligt aan Sapphire maakt een onovertroffen mix van prestaties, wendbaarheid en veelzijdigheid mogelijk”, aldus Peter Rawlinson, CEO en CTO van Lucid Group.

 

“Het resultaat is een auto met extreme prestaties die een heerlijk reactievermogen en dagelijkse bruikbaarheid biedt. Met de Lucid Air Sapphire hebben we de lat opnieuw hoger gelegd en de kloof tussen Lucid en zijn concurrenten vergroot, waardoor ‘s werelds meest complete en veelzijdige hoogwaardige auto is ontstaan.”

 

Met een actieradius die alle verwachtingen overtreft, haalt de Lucid Air Sapphire een door de EPA geschatte afstand van 650 kilometer op één acculading, waarmee hij de norm zet voor prestatiegerichte EV-capaciteiten.

 

De Sapphire kost $ 249.000,-, volledig uitgerust, exclusief belastingen, eigendomsrechten, registratie en andere kosten in de Verenigde Staten. Informatie over de beschikbaarheid voor markten buiten Noord-Amerika zal in de toekomst worden gecommuniceerd.

 

10.                 Wallbox N.V. (NYSE:WBX)

Dit bedrijf is een toonaangevende leverancier van oplossingen voor het opladen van elektrische voertuigen wereldwijd. De hoofdzetel van het bedrijf is in Barcelona, zodat het niet in dollar maar in euro rekent. Om een stand van zaken te krijgen, keken we even naar wat het bedrijf te vertellen had bij de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal.

 

Enric Asuncion, CEO van Wallbox, zei: “In het tweede kwartaal van 2023 waren er opwindende commerciële en operationele prestaties, evenals uitdagingen in verband met de zwakte van de markt. Onze brede wereldwijde aanwezigheid en groeiende productportfolio maken een veerkrachtiger bedrijfsmodel mogelijk, zoals blijkt uit sterke groei die we hebben neergezet.

 

Onze snel laad portfolio heeft een deel van de regionale zwakte gecompenseerd. Onze distributeurs hebben in het tweede kwartaal een recordaantal AC-laders verkocht, wat onze visie versterkt dat de kanaalvoorraad het juiste niveau heeft bereikt.

 

De voorraadniveaus zijn met meer dan € 11 miljoen verlaagd. Ons kostenbesparingsprogramma zorgt voor een aanzienlijke operationele hefboomwerking binnen het bedrijf, en we blijven gebieden met extra kansen identificeren als we naar de tweede helft van het jaar kijken. Het team beheert het kapitaal op een verantwoorde manier en onze cashflow positie van €111 miljoen plaatst ons in een comfortabele positie.

 

Asuncion vervolgde: “Ik ben blij met ons vermogen om ons te concentreren op wat we op de korte termijn kunnen controleren en beïnvloeden. Nieuwe producten en diensten komen op de markt, nieuwe partnerschappen dienen zich aan en de adoptie van elektrische auto’s gaat in snel tempo door.

 

De lange termijn groeimotoren van onze markt zijn intact en onze positie is nog nooit zo goed geweest. Om deze redenen blijven we vertrouwen hebben in de kansen die we in de toekomst zien en herbevestigen we onze inzet om in het vierde kwartaal van dit jaar een break-even gecorrigeerde EBITDA te bereiken, en positieve aangepaste EBITDA volgend jaar.”

 

11.                 Blink Charging (BLNK)

Blink Charging Co. is een wereldleider op het gebied van oplaadapparatuur voor elektrische voertuigen. Het bedrijf heeft wereldwijd bijna 78.000 oplaadpoorten gecontracteerd, verkocht of geïmplementeerd, waarvan er vele op een netwerk aangesloten EV-laadstations zijn, waardoor EV-rijders gemakkelijk kunnen opladen bij een van de oplaadlocaties van Blink.

 

De belangrijkste product- en dienstenlijn van Blink omvat het Blink EV-laadnetwerk EV-laadapparatuur, EV-laaddiensten en de producten en diensten van recente overnames, waaronder SemaConnect, Blue Corner, BlueLA en Envoy.

 

Het Blink Network maakt gebruik van eigen, cloud gebaseerde software die de op het netwerk aangesloten EV-laadstations en de bijbehorende laadgegevens bedient, onderhoudt en volgt. Nu de wereldwijde EV-aankopen tegen 2030 naar verwachting de helft van de verkochte personenauto’s in de VS zullen uitmaken, heeft Blink belangrijke strategische partnerschappen opgezet voor het uitrollen van de adoptie op tal van plaatsen.

 

Het bedrijf rapporteerde een omzet van $ 32,8 miljoen over het tweede kwartaal van 2023, een stijging van 185% op jaarbasis. De penny stock werd op het moment van schrijven verhandeld tegen ongeveer $ 3. Het aandeel handelt aan een koers die veel lager dan het hoogste punt in 52 weken van $ 24, wat ruim opwaarts potentieel laat zien vanaf het huidige niveau.

 

Bij de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal verhoogde het management zijn omzetverwachting voor 2023 $ 110 miljoen naar $ 120 miljoen. Het heeft een overeenkomst getekend met AAA om EV-producten te leveren aan de aangesloten dienstverleners op verschillende locaties. Dit is een kans voor het bedrijf om zijn voetafdruk te vergroten.

 

12.                 BYD (BYDDY)

Onder de autoaandelen rekenen we BYD Company als een van de beste Chinese EV-spelers. Met de steun van Warren Buffett realiseerde het in 2023 een opmerkelijke winststijging van 204,7% in de eerste helft van 2023.

 

Bovendien werkte het bedrijf in 2020 samen met Itochu om oude EV-batterijen te recyclen tot energieopslagsystemen, waarmee het toenemende batterijafval in China werd aangepakt.

 

BYD is met name het toonaangevende EV-merk in China en een belangrijke speler in de productie van EV-batterijen, waarmee LG Energy Solutions wereldwijd wordt overtroffen. Bovendien kondigde het bedrijf een investering van $ 1 miljard aan in India voor de productie van elektrische voertuigen en batterijen. De sterke verkopen en de ‘koop’-rating van Goldman Sachs onderstrepen het momentum.

 

Ondanks deze stijging zien de aandelen BYDDF er nog steeds aantrekkelijk geprijsd uit met een koers-winstverhouding van ongeveer 27 op moment van schrijven. Onlangs heeft BYD een deal gesloten om de mobiliteitsactiviteiten van Jabil Inc. in China over te nemen.

 

Deze stap zou zijn aanwezigheid op het gebied van elektrische componenten kunnen versterken. Jabil produceert printplaten die in verschillende sectoren worden gebruikt, waaronder elektrische voertuigen en smartphones.

 

In augustus vestigde BYD een nieuw verkooprecord met de levering van 274.386 voertuigen. Dat betekent een stijging van 5% ten opzichte van juli en een aanzienlijke sprong van 57% ten opzichte van het voorgaande jaar. Het bedrijf streeft ernaar dit jaar minimaal 3 miljoen voertuigen te verkopen, waardoor de rest van het jaar een gemiddelde maandelijkse levering van bijna 302.000 voertuigen nodig is.

 

Hoewel Tesla toonaangevend is op het gebied van de wereldwijde verkoop van elektrische voertuigen, domineert BYD in China en is het de grootste autofabrikant van het land, met een tiende plaats wereldwijd in de eerste helft van 2023.

 

Financieel rekent BYD op een geweldige groei, zowel in 2023 als in de komende jaren. Het omzetgroeipercentage over drie jaar bedraagt bijvoorbeeld 54,4%, meer dan bijna 97% van de concurrenten. Dit is nog niet verdisconteerd.

 

13.                 Workhorse (WKHS)

Workhorse is een technologiebedrijf dat zich richt op het leveren van elektrische voertuigen op de grond en in de lucht voor de last-mile bezorgsector. Als Amerikaanse fabrikant van originele uitrusting ontwerpen en bouwt het krachtige, batterij-elektrische vrachtwagens en drones.

 

Workhorse ontwikkelt ook cloud gebaseerde, realtime telematica prestatiebewakingssystemen die volledig zijn geïntegreerd met de voertuigen van het bedrijf. Ze stellen wagenparkbeheerders in staat de energie- en route-efficiëntie te optimaliseren. Alle Workhorse voertuigen zijn ontworpen om het verkeer van mensen en goederen efficiënter en minder schadelijk voor het milieu te maken.

 

Het bedrijf heeft in september 2023 aangekondigd dat het IRS-goedkeuring heeft gekregen als gekwalificeerde fabrikant voor het Commercial Clean Vehicle Credit zoals gedefinieerd in 30D(d)(3) van de Internal Revenue Code. Met deze goedkeuring komen Workhorse klanten in aanmerking voor een tegoed van maximaal $ 40.000 voor leveringen van alle Workhorse-voertuigen in 2023 en daarna.

 

“We zijn gefocust op het leiden van de transitie naar commerciële EV’s om de last-mile levering efficiënter en minder schadelijk voor het milieu te maken, en zijn blij dat de IRS de inherente duurzaamheid van onze commerciële EV’s erkent”, aldus Rick Dauch, CEO van Workhorse. “We kijken ernaar uit om deze eer aan onze klanten te verlenen bij het leveren van onze volledig elektrische, betrouwbare en hoogwaardige bedrijfsvoertuigen.”

 

Workhorse wordt vermeld als een gekwalificeerde fabrikant in de IRS Qualified Manufactured index op IRS.gov. Het aandeel is een penny stock in de strikte zin van het woord, met een koers van minder dan $ 1.

 

14.                 Fisker (FSR)

Dit bedrijf is het geesteskind van Henrik Fisker, de auto-ontwerpexpert achter veel van de luxe voertuigen van BMW. Fisker startte in 2016 zijn gelijknamige autobedrijf, gevestigd in Los Angeles, om geld te verdienen aan de komende hausse aan elektrische voertuigen. Zijn bedrijf ontwerpt en bouwt de Fisker Ocean, een krachtige, volledig elektrische SUV die eerder dit jaar in volledige productie ging.

 

In zijn laatste productie-update, gedateerd 26 september 2023, meldde het bedrijf Fisker dat het in 2023 tot dusver 900 leveringen had gedaan. Het management verwachtte in 2023 nog ‘enkele honderden’ extra voertuigen te leveren. Deze leveringen zijn afkomstig van in totaal 5.000 Fisker Oceans die tot nu toe zijn gebouwd. Het bedrijf verwacht later dit jaar een mijlpaal te bereiken in de levering van 300 voertuigen per dag aan klanten in de VS en Europa.

 

De overstap naar reguliere autoproductie en de sprong in de autoleveringen leverden Fisker in het eerste kwartaal een netto positieve omzet uit de autoverkoop op. In het tweede kwartaal van 2023 rapporteerde het bedrijf een totale omzet van $ 825.000, vergeleken met slechts $ 10.000 een jaar eerder.

 

Het realiseren van een positief omzettotaal, hoe bescheiden ook, had een effect op de winst van Fisker, en het nettoverlies van het bedrijf, gerapporteerd op 25 cent per aandeel, was een merkbare verbetering ten opzichte van het nettoverlies van 36 cent per aandeel in 2Q22. Het cijfer voor het tweede kwartaal van 2023 kwam 1 cent beter uit dan de schattingen.

Voor John Babcock van Bank of America is het belangrijkste punt waar de beleggers mee rekening moeten houden dat Fisker is begonnen met reguliere productie en leveringen, wat zou moeten leiden tot een gestaag toenemend volume, omzet en winst volgend jaar.

 

“FSR zou in 2024 een scherpe buiging in omzet, winst en volume moeten zien als de productie van de Ocean CUV toeneemt. Hoewel dit voor beleggers geen verrassing hoeft te zijn, zou de mijlpaal op zichzelf kunnen dienen als een belangrijke katalysator voor de aandelenkoers, vooral omdat het bedrijf de productiedoelstellingen heeft teruggedraaid vanwege problemen met de toeleveringsketen.

 

Uiteindelijk zou de toename van de volumes ervoor moeten zorgen dat FSR in 2024 een break-even EBITDA bereikt met een omzet die naar onze verwachting de $ 3 miljard zal benaderen, een scherpe stijging ten opzichte van de $ 1,2 miljard in 2023E en slechts $ 342.000 in 2022”, meende Babcock.

 

15.                 Nikola (NKLA)

De missie van Nikola Corporation is duidelijk: baanbrekende oplossingen voor een wereld zonder uitstoot. Als geïntegreerd vrachtwagen- en energiebedrijf transformeert Nikola het commercieel transport, met zijn Klasse 8-voertuigen, inclusief batterij-elektrische en waterstof-brandstofcel-elektrische vrachtwagens, en met het energiemerk HYLA, dat de vooruitgang stimuleert van het complete waterstoftank-ecosysteem, dat de levering dekt.

 

Nikola is gevestigd in Phoenix, Arizona met een productiefaciliteit in Coolidge, Arizona. Nikola heeft als beursgenoteerd bedrijf veel meegemaakt, maar is er niet in geslaagd om op winstgevende wijze vrachtwagens te bouwen om het bedrijf op te schalen.

 

16.                 Electrameccanica Vehicles (SOLO)

Electrameccanica begon zijn activiteiten als verkoper van elektrische voertuigen met één stoel. Het bedrijf kreeg echter geen grip op de markt en het bedrijf besloot te fuseren met Tevva. Dit verandert de zakelijke focus op commerciële elektrische voertuigen.

 

Er zijn echter twee punten waar rekening mee moet worden gehouden. Ten eerste is het commerciële EV-segment zeer competitief en is een toetreding geen garantie voor succes. Verder mikt de fusieonderneming op een omzet van $ 1,3 miljard tot $ 1,5 miljard in 2028.

 

Het is waarschijnlijk dat de cashburn gedurende deze periode zal aanhouden. Dit zou een verwatering van het eigen vermogen in de komende jaren impliceren. We zie geen enkele sterke fundamentele reden waarom dit aandeel van een come back mag dromen. Tenzij het bedrijf onverwacht met een deus ex machina zou komen.

 

17.                 Hyzon (HYZN)

Hyzon Motors Inc. biedt koolstofarme oplossingen voor de markt voor bedrijfsvoertuigen en de infrastructuur voor de waterstofvoorziening. Het bedrijf commercialiseert zijn eigen brandstofceltechnologie door het assembleren en aanpassen van zware (HD) elektrische voertuigen met waterstofbrandstofcellen (FCEV’s).

 

Het richt zich vooral op het assembleren en ombouwen van FCEV’s op waterstof en het opbouwen en bevorderen van een schoon waterstofvoorzieningsecosysteem met partners en derde partijen, van grondstoffen tot waterstofproductie, distributie en financiering. Het bedrijf werd opgericht in 2020 en heeft zijn hoofdkantoor in Honeoye Falls, New York.

 

Het bedrijf kondigde in september 2023 een definitieve oplossing aan voor het onderzoek door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), onder voorbehoud van goedkeuring door de rechtbank.

 

Het onderzoek werd eerder door het bedrijf gerapporteerd in zijn huidige rapport op formulier 8-K op 12 januari 2022, en bijgewerkt in zijn jaarverslag op formulier 10-K voor het jaar eindigend op 31 december 2022 en in zijn kwartaalrapport op formulier 10-K. Q voor het kwartaal dat eindigde op 30 juni 2023.

 

Zonder de beschuldigingen in de klacht van de SEC toe te geven of te ontkennen, heeft Hyzon ermee ingestemd een civielrechtelijke geldboete van $ 25 miljoen te betalen in drie termijnen; $ 8,5 miljoen dollar binnen 30 dagen na de uitspraak van het definitieve vonnis; $ 8,5 miljoen tegen 31 december 2024; en $ 8 miljoen binnen 730 dagen na de uitspraak van het definitieve oordeel.

 

In het tweede kwartaal van 2023 boekte Hyzon een verlies van $ 22 miljoen, gebaseerd op de beoordeling van het management van het SEC-onderzoek. Tegen deze achtergrond zal het de lezer waarschijnlijk niet verbazen dat van een stormloop op de aandelen Hyzon geen sprake is.

 

18.                 Kandi (KNDY)

Kandi America houdt zich voornamelijk bezig met de distributie van elektrische recreatievoertuigen en elektrische apparatuur. Kandi heeft zich toegewijd aan het ontwerpen en produceren van elektrische voertuigen, samen met andere innovatieve producten.

 

Het bedrijf nam SC Autosports in 2018 over als exclusieve Amerikaanse distributeur. Door de jaren heen is Kandi Technologies een naam geworden voor de productie van puur elektrische voertuigen en haar dochterondernemingen staan bekend als specialisten in het maken van onderdelen en batterijen voor elektrische voertuigen.

 

Nu de Amerikaanse activiteiten in 2018 van start gaan, is Kandi America goed gepositioneerd om zijn voertuigen te ontwerpen en te distribueren via landelijke dealerpartners, zodat consumenten die milieubewust vervoer willen, toegang hebben tot betaalbare opties voor elektrische voertuigen, samen met service en ondersteuning van hun lokale dealer.

 

Het bedrijf heeft een missie om de markt voor elektrische voertuigen betaalbaar en toegankelijk te maken. Met de lancering van zijn elektrische modellen voor persoonlijk vervoer begint Kandi America een revolutie – of beter gezegd een auto-evolutie – voor iedereen.

 

Kandi Technologies Group houdt zich strikt aan elektrische voertuigen. Het Chinese bedrijf is een EV- en batterijfabrikant die het grootste deel van zijn activiteiten in zijn thuisland ontplooit. Maar ook in de VS kun je het zware voertuig Cowboy e10K, de Offroad K32-truck en het terreinvoertuig Lucky T9 kopen. Het bedrijf bouwt ook een indrukwekkend aanbod op in de productie van elektrische golfkarretjes.

 

Kandi-voertuigen hebben niet hetzelfde vermogen of dezelfde actieradius als andere elektrische voertuigen. De K32 heeft bijvoorbeeld een maximaal bereik van 80 kilometer en een topsnelheid van 90 kilometer per uur. Ze hebben zeker een nichemarkt, omdat de voertuigen uitsluitend zijn ontworpen voor offroad-gebruik.

 

En hoewel Kandi een relatief klein bedrijf is met een marktkapitalisatie van minder dan $300 miljoen, laat het aandeel indrukwekkende winsten zien. Het aandeel is in 2023 met 65% gestegen. Kandi aandelen zijn waarschijnlijk echter niet voor iedereen geschikt. Maar het is een interessante manier om voor de belegger om de positie in de automobielsector te diversifiëren.

 

De sector van de EV’s is nog maar pas in beweging gekomen en moet nog een grote afstand afleggen. Naarmate het project vordert, zullen de beleggers nieuwe kansen aangeboden krijgen. Het komt eropaan om die kansen te grijpen. Maar zelfs in het huidige vroege stadium kan het geen kwaad om enkele speculatieve EV-aandelen te volgen, om tijdig van de partij te zijn wanneer de EV zijn volle mogelijkheden ontplooit.

 

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen, zoals het verleden overduidelijk heeft aangetoond. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator of de online training https://beleggen.com/training

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.