Inflatie – een Havenstein moment

Rudolf Havenstein was president van de Reichsbank gedurende de Weimarrepubliek. Vandaag de dag nemen centrale banken helaas dezelfde route die hij nam, welke leidde tot vernietigende hyperinflatie en de ondergang van de Reichsmark begin jaren ’20. Fysiek goud en zilver kunnen u hierbij beschermen.

De voortdurende koopkrachtvermindering van nationale valuta wordt gemaskeerd door vermogensvernietiging van overgewaardeerde vermogensbestanddelen als huizen die terugzakken naar realistische niveaus. Deze vermogensafname door dalende prijzen voelt als deflatie, maar is het niet. In feite is het een afleiding, die onze ogen afhoudt van het werkelijke probleem: dat van de euro, de dollar en de meeste andere nationale valuta die koers hebben gezet richting hyperinflatie. Over hyperinflatie schreef ik reeds eerder.

De ECB meldt dat monetaire maatstaven als M1 en M2 gegroeid zijn met respectievelijk 10,3% en 1,4% over de laatste twaalf maanden. M3 blijft ongeveer gelijk met een kleine -0,2% daling. De Federal Reserve rapporteert M3 niet meer, maar de Amerikaanse M1 en M2 zijn gegroeid met 7,1% en 1,7% gedurende dezelfde periode. Deze groeipercentages betekenen dat de euro en de dollar worden geïnflateerd, ofwel dat de hoeveelheid geld wordt vergroot, met name M1, ten opzichte van de aanwezige hoeveelheid goederen en diensten die worden geproduceerd in de huidige, depressieve economie.

Deze inflatie is duidelijk te zien in marktprijzen. Ruwe olieprijzen bijvoorbeeld zijn meer dan verdubbeld sinds de bodemprijzen na het Lehman debacle. Ook breder genomen zien we dat de prijsindex van 19 grondstoffen, samengesteld door het Commodity Research Bureau, is gestegen met 46% gedurende dezelfde periode.

In zijn uitstekende boek over banken en inflatie “The Mystery of Banking”, observeert Murray Rothbard: “Wanneer prijzen sneller stijgen dan de geldhoeveelheid, zullen mensen een ernstig tekort aan geld ervaren, omdat zij relatief gezien een kastekort hebben ten opzichte van de hogere prijsniveaus. Totale kasgelden zijn niet langer voldoende om transacties te doen tegen de hogere prijs.”

Deze omstandigheden zien we ook vandaag. M1 en M2 zijn niet zo sterk gestegen als ruwe olie en andere grondstofprijzen. Het daaruit resulterende ’tekort aan geld’ wordt veelal verkeerd geïnterpreteerd als deflatie, hetgeen exact gebeurde vlak voor de Reichsmark werd meegezogen in een hyperinflatoire wervelwind. Laten we het een ‘Havenstein moment’ noemen.

Met zijn gebruikelijke briljante inzicht legt Rothbard uit wat er gebeurt op het moment dat een ‘Havenstein moment’ wordt bereikt. Er zijn twee alternatieven. “Als de overheid haar eigen riem aanhaalt en stopt met bijdrukken van nieuw geld, dan zullen de inflatoire verwachtingen omkeren en prijzen vallen – hiermee het kastekort verlichtend door lagere prijzen. Maar als de overheid haar natuurlijke neiging tot valsemunterij volgt en hieraan toegeeft door geld bij te drukken om zo het volk haar kastekorten aan te laten vullen, dan is de race begonnen. Geld en prijzen zullen elkaar volgen in een accelererende spiraal naar boven, totdat prijzen uiteindelijk wegrennen (ofwel hyperinflateren)”.

De Reichsbank koos voor het tweede alternatief, en helaas, zo ook de beleidsmakers bij de ECB en de Federal Reserve, lijkt het. De euro en dollar bevinden zich in een traject richting hyperinflatie. Om jezelf hiervoor te beschermen, dien je de euro en dollar zoveel als mogelijk te mijden. En te beschikken over fysiek goud en fysiek zilver.

James Turk, www.beursbox.nl

James Turk is oprichter en zit in de raad van commissarissen van GoldMoney.com – The Best way to buy gold and silver.  Hij is mede-auteur van The Collapse of the Dollar en uitgever van de Free Gold Money Report.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.