Top en Flop 5 voor 2013 op basis van dividend

Nova-Nieuwsuur-Top5Lynx gaat binnenkort van start met de Lynx Top 5 en heeft BeursBulletin.nl gevraagd om een Top 5 voor de aandelen in de AEX, een Top 5 voor de aandelen in de AMX en een Flop 5 voor de aandelen in de AEX voor 2013 op te stellen.

Nova Top 5

Nieuwsuur (vroeger bekend als Nova) is na 19 jaar gestopt met de Nova Top 5. De genoemde reden was dat beleggen niet meer “in” is, dat iedereen alleen nog maar spaart en dat velen het idee hebben dat beleggen niet zinnig meer is. Lynx en BeursBulletin.nl zijn het daar niet mee eens. Als we kijken naar de resultaten van de Nova Top 5, dan snappen wij waarom ze er mee stoppen.

Nieuwsuur Top 5

Beleggen is niet alleen leuk, uitdagend en leerzaam, maar is noodzakelijk voor ieders persoonlijke financiële toekomst. Lynx gaat daarom het stokje overnemen van Nova / Nieuwsuur met als doel om beleggen positief onder de aandacht te brengen. Het concept blijft dat meerdere analisten / experts hun Top 5 opstellen. Daarnaast worden er ook op een ludieke manier (dolfijnen, muntmeesters, clowns, basketballers, etc.) willekeurig 5 aandelen gekozen.

AMX Top 5

Volgend jaar wordt er gekeken wie het beter heeft gedaan. Er is nog wel een klein verschil met Nova Top 5. Niet alleen wordt er een Top 5 voor de AEX opgesteld, maar ook voor de fondsen in de AMX. Niet alleen de grote aandelen verdienen aandacht, juist de kleinere hebben dat ook nodig.

AEX Flop 5

Daarnaast wordt ook de Flop 5 geïntroduceerd, 5 aandelen waarvan de analist denkt dat deze gaat onderpresteren ten opzichte van zijn benchmark. BeursBulletin.nl heeft in 2012 met de DividendPortefeuille een rendement behaald van niet minder dan 23% waarmee de AEX en Stoxx50 ruimschoots werd verslagen. Dividend wordt bovendien belangrijker naarmate de spaarrente verder daalt.

Dividendrendement

De aandelen uit de AEX-index bieden bijna allemaal meer dividend dan u aan rente op uw spaarrekening krijgt. Dit biedt dus mooie kansen. Niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is echter een goede keuze. Aandelen met een relatief hoog dividend worden een interessante belegging als de bedrijven opnieuw (of meer) winst maken, hun koers in een opgaande trend zit en zij het dividend verhoogd hebben.

Rendement op van 12,5% per jaar

backtest-dividend versus stoxx50

De aandelen die aan deze voorwaarden voldoen, blijken een betere keuze. In de testperiode van 2000 tot en met 2010 leverde een dergelijke werkwijze met de tien beste aandelen uit de Euronext 100 en Next 150 een samengesteld rendement op van 12,5% per jaar versus een jaargemiddelde van min 2,6% voor de Eurostoxx 50, de Europese hoofdindex.

DividendPortefeuille

We kiezen normaal gesproken dus uit 250 aandelen en zijn daarom nu wel beperkt door de 25 aandelen van de AEX en de 25 aandelen van de AMX, wat natuurlijk ten koste kan gaan van het resultaat. Voor meer informatie over de DividendPortefeuille (met de meest interessante fondsen van de 250 grootste fondsen van Europa) kunt u terecht op http://www.beursbulletin.nl/acties/id/ Hieronder treft u de lijstjes van BeursBulletin.nl aan:

Top 5 voor de aandelen in de AEX

Naam Dividendrendement
CORIO 6.47
ROYAL DUTCH SHELL A 4.30
REED ELSEVIER 3.36
UNILEVER 3.26
DSM KON 2.67

Top 5 voor de aandelen in de AMX

Naam Dividendrendement
WERELDHAVE 7.81
BINCKBANK 4.76
TEN CATE 3.97
ROYAL IMTECH 2.98
NUTRECO 2.52

Flop 5 voor de aandelen in de AEX?

Naam
TNT EXPRESS
ING GROEP
SBM OFFSHORE
AIR FRANCE -KLM
DE MASTER BLENDERS

Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

4 antwoorden
 1. Dol Tie
  Dol Tie zegt:

  Betekent een daling van de prijs niet juist dat een aandeel aantrekkelijker geprijsd wordt? Of betreft dit TA?
  Als SBM helemaal los komt van het ‘anker’ Yme (11 maart?) en winstgevende, groeiende onderdelen over houdt bij een K/W van onder de 7 lijkt het aandeel (te) goedkoop? Winstgevendheid (prio 1) is dan uitstekend, de inhouding van dividenden (gedurende 2 jaar) lijkt verstandig om de balans te versterken. Die waarde ben je niet kwijt, maar zit in je aandeel. “Halvering van de koers” en “geen dividend” lijken me daarom geen juiste fundamentele redenen. Alleen het risico op nog meer kosten / afschrijvingen op af te stoten projecten.
  Grof koersdoel: WPA 1,60 x k/w 10 = 16,00 ? and counting …

  Beantwoorden
 2. WOUTERVANHOORN
  WOUTERVANHOORN zegt:

  SBMOFSHORE LIJKT MIJ EEN GOED FONDS DAAR ER NU OVER DE ELLENDE VAN HET BOOREILAND EEN COMPROMIS IS GE STELD VAN EEN MALIGE AFSCHRIJVING VAN DE RAMP

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.