Beleggen in de top 26 E-sport aandelen voor 2024

Beleggen in de top 26 E-sport aandelen voor 2024

Esports zullen blijven groeien in 2024. Met honderden miljoenen mensen die wereldwijd spelen en kijken, partnerships met onder meer Gucci, BMW en Coca Cola, en een showcase op de Commonwealth Games is 2023 weer een succesvol jaar is geweest voor competitief gamen. Die trend zet zich ook in 2024 door.

 

Dus wat hebben de jongere broers en zussen van de traditionele ‘echte’ sporten gepland om dat opwaartse traject in 2021 voort te zetten? Om nog even de puntjes op de i te zetten alvorens we van start gaan: eSports verwijst naar een reeks verschillende videogames die competitief worden gespeeld door professionals over de hele wereld.

 

Vaak gehost in grote stadions worden de evenementen op televisie uitgezonden en ze trekken een groot publiek. Dat publiek wordt overigens steeds groter. De eSports-markt zal tegen 2025 naar schatting € 1,9 miljard waard zijn.

 

Dominic Sacco, oprichter van Esports News UK, stelt dat de sector, voordat er sprake kan zijn van een versnelling van de groei en dus een nog groter publiek, eerst een aantal fundamentele veranderingen moet accepteren.

 

“Begin 2022 kocht een groep, gesteund door de Saoedi-Arabische regering, twee van de grootste eSports-toernooi-exploitanten ter wereld, ESL en FaceIt”, legt hij uit. “Ik denk dat we meer zullen zien gebeuren en het zal een grote trend worden.”

 

Die deal was $ 1,5 miljard waard en werd gedaan door de door de Saoedische overheid gesteunde Savvy Gaming-groep die zegt dat ze $ 38 miljard willen investeren om het land tegen 2030 om te vormen tot een wereldwijde eSports hub. Een ambitie die kan tellen.

 

Sacco legt uit dat de deal die de eSports gemeenschap heeft verdeeld, waarbij sommigen de investering verwelkomen als een manier om de groei te stimuleren. Maar de kritiek is niet achterwege gebleven: “Er is een aantal LGBTQ-talenten in de sector die op hun hoede zijn om naar evenementen in Saoedi-Arabië te vliegen, vele anderen in de gemeenschap hebben ook gezegd dat ze zich ongemakkelijk voelen om daarheen te gaan. Een Rocket League-team weigerde afgelopen zomer daar deel te nemen aan een evenement.”

 

Saoedi-Arabië is de afgelopen jaren beschuldigd van ‘sportwashing’ – veel geld investeren in populaire sporten, zoals het kopen van Newcastle Football Club of het opzetten van de nieuwe LIV-golftour – met een duidelijke bijbedoeling. Sommigen zeggen dat het wordt gedaan om de aandacht af te leiden van de mensenrechtensituatie. Sacco zegt dat sommigen in de eSports-gemeenschap het gevoel hebben dat er iets soortgelijks met hen gebeurt, wat een deel van de energie en het enthousiasme uit de scene haalt.

 

Als de trend zich doorzet zoals verwacht, zouden spelers, presentatoren, commentatoren en organisatoren van evenementen in 2023 meer tijd kunnen besteden aan serieuze ethische gesprekken over welke evenementen ze moeten bijwonen. Terwijl de machtsstrijd veroorzaakt door de oprichting van LIV-golftour eerder iets is om van voorbijgaande aard, zal het thema Saoedi-Arabië de gesprekken nog lange tijd blijven domineren.

 

Esport: De figuur van Naz Aletaha

Voor Naz Aletaha, de Global Head van League of Legends (LoL) Esports, is de sleutel tot groei in 2024 en daarna en het uitbreiden van de fanbasis, zodat er wordt gezocht naar een nieuw publiek om de populariteit van eSports in een stroomversnelling te brengen.

 

Voor wie Naz Alehata niet kent: Naz Aletaha stond aan de wieg van de moderne eSports-industrie. Nadat ze in 2012 bij Riot Games kwam, sloot ze belangrijke merkpartnerschappen af die de game-ontwikkelaar hielpen om League of Legends om te vormen tot een wereldwijd fenomeen. Nu, als Riot’s wereldwijde hoofd van League of Legends esports, mag Aletaha trots zijn op een levendige competitieve gaming-scene.

 

Het is de taak van Aletaha om de vele bewegende delen van het competitieve League of Legends-ecosysteem te begeleiden. En ervoor te zorgen dat het merk League zowel thematisch consistent is als gepositioneerd voor succes op de lange termijn. Dit omvat ook het op de hoogte blijven van de bredere krachten die aan het werk zijn binnen de eSports industrie.

 

Als uitvoerend producent van de aankomende Paramount+-serie van Riot Games is Aletaha goed gepositioneerd om de volgende fundamentele transformatie in eSports te helpen leiden – meer bepaald de voortdurende convergentie tussen de werelden van eSports en entertainment.

 

“De primaire focus voor ons zal altijd het bestaande publiek zijn”, legt Aletaha uit. “Om te groeien willen we natuurlijk ook de toetredingsdrempels verlagen, we willen de sport zo aantrekkelijk en toegankelijk mogelijk maken. Dus ik zou zeggen dat onze secundaire doelgroep mensen zijn die LoL spelen of kennen, maar dat misschien niet actief bezig zijn met de eSports kant van het verhaal.

 

LoL gaat zijn 14e seizoen in 2024 in en wordt beschouwd als een van de drie grote eSports evenementen naast DOTA 2 en Counter Strike. Tijdens de Wereldkampioenschappen in 2023 streden spelers om een deel van de prijzenpot van £ 1,8 miljoen.

 

Lil Nas X die optrad tijdens de finale van het League of Legends Wereldkampioenschap in 2022 is een voorbeeld van de cross-over van de eSport-industrie met meer reguliere markten. Het aantal en de omvang van dat potentiële publiek is aanzienlijk. Aletaha stelt dat er al meer dan 600.000.000 mensen zijn die LoL hebben gespeeld en blijven spelen” – genoeg potentiële mensen om de kijkcijfers te blijven oppompen.

Alles wat Aletaha en haar team doen, is erop gericht om hun sport zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor die mensen omdat ze hun spel al kennen, ze kennen de regels en ze kennen het universum. Hun belangrijkste middel om dat publiek om te zetten in meer toegewijde eSports-volgers is hun jaarlijkse Wereldkampioenschap, wat Aletaha omschrijft als hun “North Star”. Iets wat nog meer spelers kan aantrekken.

 

“Waarom zou dit publiek zo’n grote fan zijn van sommige van onze topspelers zoals Lee ‘Faker’ Sang-hyeok en Kim ‘Deft’ Hyuk-kyu? En al onze andere spelers over de hele wereld. Omdat deze mensen iets te bieden hebben wat de wereld graag ziet, dat en niets anders is de belangrijkste reden. Er zijn echter nog zoveel andere redenen waarom ze in hen geïnteresseerd zouden moeten zijn, dus verhalen vertellen, een verhalende opbouw brengen, is een grote focus voor ons.”

 

De kijkcijfers van eSports groeien al meer dan tien jaar gestaag en die trend zal zich blijven voort zetten. Sacco is het ermee eens dat vaste evenementen van vitaal belang zijn voor de groei van eSports in 2024, niet alleen voor LoL, maar ook voor een verscheidenheid aan andere games in de branche.

 

Hij stelt dat het hosten van grote eSports-evenementen in de VS, Europa, het VK en andere delen van de wereld de beste manier is om culturele en reguliere erkenning te smeden, en hoewel dat op de kaart staat, maakt hij zich zorgen dat andere locaties momenteel beter geplaatst zijn.

 

“De bedrijfsontwikkelingsgroep London and Partners, gesteund door de Greater London Authority, zegt dat ze van Londen de eSports-hoofdstad van Europa willen maken, maar op dit moment lopen we achter op plaatsen als Kopenhagen en Parijs”, merkt hij op.

 

“In Frankrijk heb je president Macron die zegt dat hij meer wil doen op dit gebied, hij wil eSports nog aantrekkelijker maken. Maar als het op grote evenementen aankomt, schieten we een beetje tekort, dus ik zou graag zien dat onze politici een beter begrip krijgen van eSports en de kansen die ze creëren.” Er is dus een soort concurrentiestrijd aan de gang die uiteindelijk de populariteit van het gebeuren alleen maar kan vergroten.

 

Aletaha heeft vertrouwen in het voortgaande traject van eSports, ongeacht wat 2024 brengt, omdat ze stelt dat: “Wat de echte game-wisselaar zal zijn, is wanneer we de huidige generatie zien meegroeien met eSports. Het idee dat mensen van sport houden omdat ze de regels van jongs af aan kennen en dat ze dus als ze bij het kijken geen tutorial nodig hebben.

 

Ze kunnen gewoon genieten van de verhaallijnen zonder dat ze een handleiding nodig hebben. Dus als de huidige generatie fans hun kinderen erbij betrekken, zullen we ongetwijfeld de aantrekkingskracht van de sport nog verder zien groeien.”

 

 

De groei van eSports: dit pad heeft Naz Aletaha uitgestippeld

In het wereldje van eSports is Naz Aletaha uitgegroeid tot een cultfiguur. In het kader van de onstuitbare groei van die eSports besteden we wat extra aandacht aan deze dame. Na haar afstuderen in 2006 aanvaardde Aletaha een positie als financieel analist bij Sony Pictures Entertainment.

 

Maar ze besefte al snel dat werken in de financiële wereld niets voor haar was en stapte over naar een rol als analist bij Activision Blizzard. Ze bracht de volgende vier jaar door met het beklimmen van de ladder in de retail marketing divisie van de game-ontwikkelaar totdat een aanbod van het toenmalige Riot Games-hoofd marketing Chris Enock – een voormalige medewerker van Activision – haar interesse wekte.

 

Het is die Chris Enock, een voormalig medewerker van Aletaha, die haar heeft verleid om een baan bij Riot Games te aanvaarden. De pitch was eerder ontmoedigend: het was 2012 en in vergelijking met Activision Blizzard was Riot Games veel kleiner, met ongeveer 500 werknemers. “Het was een zeer onbekende start-up toen”, zegt Enock, nu het hoofd van de wereldwijde uitgeverij voor softwarebedrijf Improbable.

 

Maar Enock – met het gevoel dat Aletaha de absoluut perfecte persoon op het juiste moment en de juiste plaats was – stelde een pitch samen. Hij had iemand nodig met kennis van retail marketing, die de wereld van videogames begreep en zijn eigen relaties kon opbouwen.

 

“Ik was op zoek naar deze eenhoorn (zoals ze dat in de Angelsaksische wereld noemen) en dat werd dus Naz Aletaha,” zei Enock, en voegde er later aan toe: “Omdat Riot nog steeds een onbekende startup was, konden we niet iemand aantrekken met 20 jaar ervaring, die miljoenen en miljoenen dollars aan contracten binnenhaalde en dienovereenkomstig werd gecompenseerd. Dus het was iemand die een beetje gek was die ik nodig had, en ik had het geluk dat Naz de telefoon opnam.

 

Ervaring in retail marketing was niet het enige nieuwe perspectief dat Aletaha in 2012 naar Riot bracht. Destijds was ze een van de weinige gekleurde vrouwen die een hoge functie bekleedde bij het bedrijf. Zelfs nu nog zijn de frontoffices en C-suites van grote game ontwikkelaars en eSports organisaties overwegend blank en mannelijk.

 

In het licht van de strijd waarmee vrouwen de afgelopen jaren te maken hebben gehad bij bedrijven als Riot en Activision Blizzard, is Aletaha steeds meer in de positie gedrongen om een rolmodel te zijn voor andere werknemers in de game industrie met gemarginaliseerde identiteiten.

 

“Riot zal haar constant in panels plaatsen en interviews doen, en dat is eigenlijk een extra inspanning die ze moet leveren”, zegt Whalen Rozelle, vice-president en hoofd eSports-operaties bij Riot, die al bijna tien jaar met Aletaha werkt. “Het is een kans, maar tegelijkertijd een last die ze moet dragen.”

Aletaha kwam bij Riot als senior manager van B2B-betalingen en scoorde al snel enkele overwinningen, waaronder het plaatsen van fysieke League of Legends cadeaubonnen in winkelrekken en in het hele land. Haar komst gaf het bedrijf de mogelijkheid om gamers (lees: jongeren) een manier te bieden om in-game valuta te kopen zonder creditcard. “Het is een belangrijke manier voor ons om geld te verdienen met het spel, en daar heeft ze zeker een hand in gehad”, zei Rozelle.

 

Aletaha speelde League of Legends zelf niet en had zelfs nog niet gehoord van het multiplayer online battle arena (MOBA) -genre voordat ze op interview kwam bij Riot. Maar toen ze het game eenmaal had gedownload, was ze meteen verslaafd. “Iedereen bij Riot speelde samen; zodra het 18.00 uur was, vormden mensen teams, ‘zei Aletaha. “Je liep door de gangen en het enige wat je hoorde was klik-klik-klik op de muis, en je wilde er deel van uitmaken.”

 

Toen Riot begon met het hosten van Riot Rumbles – intramurale League of Legends-toernooien waarbij op maat gemaakte letterman-jacks werden uitgereikt aan de winnaars – ging Aletaha’s competitieve geest in een stroomversnelling. Ze vormde haar eigen team en verpletterde de concurrentie in haar divisie.

 

Naarmate Aletaha’s passie voor League of Legends groeide, groeide ook haar interesse in de ontluikende esports scene eromheen. Een deel van haar B2B-werk bij Riot omvatte het sluiten van strategische partnerschappen, zoals een co-branded American Express-kaart die werd ingevoerd tijdens het League of Legends World Championship 2013 in de Crypto.com Arena in Los Angeles, toen bekend als Staples Center.

 

“Dat was mijn eerste kennismaking met het uitbouwen en het internationaliseren van eSports – die wereldfinale, naar Staples Center gaan,” zei Aletaha. “Dat Staples Centers is mijn thuisarena, daar ben ik opgegroeid en daar ging ik naar de LA Lakers wedstrijden. Ik denk dat toen ik het zag het moment was waarop ik dacht: ‘wow, ik moet dit fulltime doen.” Binnen twee weken nadat de Wereldfinale dat jaar was afgerond, stapte Aletaha over naar Riot’s esports team en werd hoofd van wereldwijde esports partnerships en bedrijfsontwikkeling.

 

Tijdens haar vroege dagen in de eSports partnerschappendivisie van Riot deed Aletaha het werk dat werd gedaan door 50 mensen bij Activision”, zei Enock. Destijds hadden grotere ontwikkelaars zoals Activision Blizzard toegewijde samenwerkingsteams voor grote klanten zoals Walmart en Best Buy, naast specifieke teams voor verkoop en retailmarketing; bij Riot vervulde Aletaha die rollen en nog veel meer.

 

“Ze nam enorm veel aan”, erkent Enock nu. Tegenwoordig heeft Riot nog steeds een gecentraliseerd bedrijfsontwikkelingsteam, maar met kleinere teams die zich toeleggen op verschillende aspecten van het bedrijf, zoals esports, naast regionale specialisten.

 

Aletah geeft prioriteit aan groei op lange termijn boven winst op korte termijn en was zodoende kieskeurig over de sponsors die ze tekende, en zorgde ervoor dat deze pasten bij het gamerpubliek van Riot. MasterCard was de eerste grote naam, maar

merken als Mercedes Benz, Louis Vuitton en State Farm volgden snel als nieuwe merkpartners voor Riot.

 

Aletaha’s succes bij het laten groeien van Riot’s eSports partnerschappen was een integraal onderdeel van het maken van League of Legends eSports tot een levensvatbare onderneming, in plaats van een marketinguitgave.

 

Door deze successen viel ze op tussen de concurrenten voor haar volgende rol. In oktober 2021 begon ze in haar functie als wereldwijd hoofd van League of Legends eSports bij Riot Games. John Needham, nu Riot’s president van eSports, had eerder die functie vervuld voordat hij begin 2020 werd gepromoveerd tot wereldwijd hoofd van eSports. Naarmate de invloed van Aletaha bij het bedrijf toenam, werd het duidelijk dat zij de juiste persoon was om de leiding te nemen.

 

“Ze begrijpt de sport, ze zit al jaren in ons team, ze begrijpt fans en ze begrijpt hoe ze leiding moet geven in een mondiale omgeving, wat voor ons een van de meest uitdagende zaken is”, zei Rozelle, eraan toevoegend: “We moeten navigeren tussen zoveel verschillende culturen en het hoofd bieden aan zoveel verschillende uitdagingen en unieke situaties en dat is een opdracht die op haar lijf is geschreven.”

 

Het moraal van het verhaal is dat de sector eSports volwassen is geworden en dankzij flamboyante figuren als Aletaha aan de vooravond van een periode van groei staat. Daar kunnen ook de beleggers van profiteren door de aandelen te kopen van de belangrijkste aandelen uit de sector. De beste Esportaandelen voor 2024:

 

1.   Huya (HUYA)

Dit Chinese streamingplatform voor liefhebbers van videogames heeft een marktkapitalisatie van minder dan $1 miljard, maar bijna $1,2 miljard aan contanten op de balans. Het heeft zodoende een negatieve ondernemingswaarde van $237 miljoen. Of met andere woorden: het aandeel Huya wordt verhandeld aan minder dan het bedrag aan liquiditeiten dat het bezit.

 

Er zijn inderdaad enkele goede redenen voor de beleggers om het aandeel Huya toch maar te mijden. Ten eerste is het een Chinees groeiaandeel. Het bedrijf draait om jonge gamers, een niche die al jaren in het regelgevende vizier van het dichtbevolkte land staat.

 

Ten tweede is er in het geval van dit aandeel niet bepaald sprake van groei. De omzet is acht opeenvolgende kwartalen achtereenvolgens gedaald, in die periode was er sprake van een halvering van de omzet.

 

Het goede nieuws is dat de meeste aandelen met een negatieve ondernemingswaarde geld verliezen, maar Huya was tot en met 2021 consistent winstgevend. 2022 was een rotjaar, hoewel het bedrijf in elk van de eerste drie kwartalen van dit jaar nog winstgevend is geweest. De cijfers over 2023 waren op moment van schrijven nog niet bekend. Het lot van dit bedrijf hangt echter aan een zijden draadje.

 

2.   Electronic Arts (EA)

Op de beurs van Wall Street geldt Electronic Arts al geruime tijd als een ondergewaardeerd aandeel. Het identificeren van de beste ondergewaardeerde aandelen vereist een genuanceerde aanpak. Het gaat niet alleen om het vinden van aandelen met aantrekkelijke indicatoren.

 

Hoewel daar uiteraard rekening mee moet worden gehouden, moet een alomvattende evaluatie ook rekening houden met de vooruitzichten van de sector in zijn geheel. Zodat uiteindelijk een goed gefundeerde investeringsbeslissing kan worden genomen.

 

Maar het vakkundig selecteren van ondergewaardeerde aandelen in volatiele markten biedt aanzienlijke kansen, zo leert ons het verleden. Dit blijkt uit de groei van de S&P 500 na de crisis van 2008, waarbij een investering toen van $100 een rendement van bijna 350% zou hebben opgeleverd. Dergelijke historische prestaties onderstrepen het potentieel van achtergebleven aandelen.

 

En dit Electronic Arts Incorporated geldt algemeen als zo’n achterblijver. Het bedrijf onderscheidt zich in de gamingsector met zijn sterke financiële cijfers en met zijn marktveerkracht. Bovendien is de marktpositie van EA recentelijk versterkt, gedreven door nieuwe releases en door een grote gebruikersbetrokkenheid.

 

Daarnaast wordt er goed op de kosten gelet. Electronic Arts heeft een aantal werknemers ontslagen bij de Britse dochter Codemasters, die het in 2020 voor ongeveer $ 1,25 miljard in contanten heeft overgenomen. Deze dochter staat bekend om het haar autoracegames.

 

Verschillende andere gamebedrijven hebben onlangs ook werknemers ontslagen, waaronder Epic Games, Ubisoft Entertainment en Unity Software.

 

3.   Take-Two Interactive Software (TTWO)

De videogame-industrie heeft in 2023 zoals verwacht in totaal $183 miljard dollar gegenereerd en in de toekomst zal de industrie alleen maar blijven groeien, zoals ze al tientallen jaren doet. Take-Two is een van de toonaangevende gameproducenten, met een jaaromzet van meer dan $5 miljard. Van de vlaggenschiptitel Grand Theft Auto (GTA) V zijn de afgelopen tien jaar meer dan 190 miljoen exemplaren verkocht.

 

De volgende release werd officieel aangekondigd op 5 december en moet een positief effect hebben op de resultaten in 2024. GTA VI staat gepland voor een release in 2025. Hoe dan ook, het zou een van de meest veelbelovend producten in de sector moeten worden. Het management van Take-Two Interactive Software geeft aan dat de omzet de komende jaren de kaap van $8 miljard zal benaderen en van daaruit verder zal groeien.

 

Take-Two heeft echter meer dan alleen GTA VI in de maak. Het bedrijf bereidt zich voor om de komende jaren tientallen andere releases op mobiel en console te lanceren. Het plan is om schaalgrootte in de branche op te bouwen en een winstgevender videogamebedrijf op te bouwen. Om uiteindelijk één van de sterkste spelers in zijn sector te worden.

 

De waardering van het aandeel biedt aantrekkelijke rendementsvooruitzichten. Op basis van Wall Street-schattingen voor het begrotingsjaar 2025 bedraagt de verwachte prijs-omzetverhouding 3,42. Deze multiple betekent een grote korting op historische waarderingen voor toonaangevende gamemakers.

 

Microsoft heeft namelijk ongeveer 8,5 keer de omzet betaald voor Activision Blizzard. Naarmate Take-Two zijn groeistrategie uitvoert en de marges verbetert, zou het aandeel in 2030 aanzienlijk meer waard kunnen zijn dan nu het geval is.

 

De opwinding over de komende release van Grand Theft Auto VI camoufleert het probleem dat Take-Two Interactive Software Inc. de aandacht van investeerders afleidt van een groot probleem: de $12 miljard die het bedrijf investeert in de krimpende mobiele games-industrie.

 

Met slechts een kleine aanwezigheid in het snelst groeiende segment van de gamesmarkt – titels die op smartphones worden gespeeld – heeft Take-Two in 2022 veel geld uitgegeven aan Zynga, oorspronkelijk bekend van Facebook-games als FarmVille en Words With Friends. Het was de grootste deal ooit op het gebied van videogames en verhoogde de omzet uit mobiele titels tot de helft van Take-Two’s jaarlijkse omzet van $5,3 miljard.

 

Helaas voor Take-Two en oud-CEO Strauss Zelnick werd de deal gesloten op het moment dat de mobiele gamessector op weg was naar een recessie. Met het einde van de Covid-19-beperkingen wendden consumenten die tijdens de pandemie de games hadden omarmd, zich tot andere vrijetijdsbestedingen. Tegelijkertijd bouwde Apple Inc. nieuwe privacyfuncties in zijn software, waardoor het voor Zynga moeilijker werd om nieuwe spelers aan te trekken.

 

Volgens onderzoeker SensorTower is de omzet van de vijf meest winstgevende games van Zynga sinds het voorjaar van 2022 met 23% gedaald. Volgens onderzoeker NewZoo maakt deze evolutie deel uit van een bredere daling van de markt voor mobiele games ter waarde van $90,4 miljard, die in 2021 begon en naar verwachting in 2024 en zelfs daarna zal blijven duren. Op basis van de eigen schattingen van Take-Two zal Zynga het boekjaar 2023 afgesloten hebben met een omzetdaling.

 

4.   Modern Times Group MTG AB (MTG-B)

Modern Times Group MTG AB biedt via haar dochterondernemingen gamefranchisediensten in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, de rest van Europa, Singapore, India, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en internationaal. Het houdt zich ook bezig met reclame gerelateerde activiteiten.

 

Het bedrijf ontwikkelt en publiceert mobiele en online games onder de namen InnoGames en Kongregate. Het biedt zijn producten aan onder de merken ESL en Dreamhack. Het bedrijf werd opgericht in 1987 en heeft zijn hoofdkantoor in Stockholm, Zweden. In een moeilijke omgeving kon dit bedrijf in 2023 het hoofd boven water houden, maar dat verliep niet zonder problemen.

 

De afgelopen twaalf maanden waren een van de meest tumultueuze maanden ooit in de gamesindustrie. Microsoft is er eindelijk in geslaagd de overname van Activision Blizzard af te ronden, wat met $68,7 miljard veruit de grootste overname ooit in de gamesindustrie is, waardoor Microsoft onmiddellijk de rechten kreeg op grote franchises zoals Call of Duty, Diablo, World of Warcraft en Candy Crush.

 

Maar in het bredere beeld heeft de gamesindustrie een proces van catastrofale inkrimping ondergaan, met naar schatting 8.000 ontslagen sinds het begin van het jaar 2023, onder meer als gevolg van de reactie van bedrijven op hoge inflatiecijfers en eerdere overexpansie. Tegelijkertijd dreigt de opkomst van generatieve AI in videogames banen op laag niveau te vervangen.

 

5.   Enthusiast Gaming Holdings (EGLX)

Enthusiast Gaming is het toonaangevende gamingmedia- en entertainmentbedrijf in Noord-Amerika en bouwde het grootste platform voor liefhebbers van videogames en esports-fans om wereldwijd verbinding te maken en te spelen.

 

Door de elementen van de vijf kernpijlers te combineren: makers, inhoud, communities, games en ervaringen, biedt Enthusiast Gaming een unieke kans voor marketeers om geïntegreerde merkoplossingen te creëren om in contact te komen met het felbegeerde Gen Z- en Millennial-publiek.

 

Via zijn eigen mix van digitale media, content en gaming-middelen blijft Enthusiast Gaming zijn netwerk van gemeenschappen uitbreiden, wat de schaal en diversiteit van gaming-enthousiastelingen van vandaag weerspiegelt.

 

Enthusiast Gaming Holdings heeft einde 2023 een belangrijke update aangekondigd voor Shockwave.com, een van de langst bestaande internetsites en gamingplatforms, de thuisbasis van duizenden online en downloadbare games. De site is al jaren een essentieel onderdeel van de gaminggemeenschap en is opnieuw gelanceerd met een frisse nieuwe look en mobielvriendelijke ervaring.

 

6.   Tencent Holdings Ltd ADR (TCEHY)

Als Chinese speler valt dit bedrijf uiteraard onder een heel ander regime. China heeft in de loop van 2023 namelijk een reeks nieuwe maatregelen afgekondigd om de uitgaven en de inhoud van online games in toom te houden. Dit luidt het begin in van een nieuwe golf van repressie in de sector die ruim $54 miljard aan de beurswaarde van Tencent Holdings Ltd. heeft weggevaagd.

 

De belangrijkste kansspelregulator van Peking heeft in de kerstdagen van 2023 nieuwe regels gepubliceerd die in grote lijnen bedoeld zijn om praktijken aan te pakken die spelers aanmoedigen om meer geld en tijd online door te brengen. Ze omvatten onder meer een verbod op beloningen voor veelvuldig inloggen, gedwongen duels tussen spelers en een (weliswaar) vaag verbod op inhoud die geacht wordt staatsgeheimen te schenden.

 

De ingrijpende beperkingen, die spelers uit de industrie en investeerders hebben verrast, suggereren dat Peking zich klaarmaakt om opnieuw hardhandig op te treden tegen ’s werelds grootste arena voor mobiele gaming.

 

De regering van Xi Jinping heeft geprobeerd de gameverslaving te bestrijden en geeft online entertainment de schuld van de opmars van bijziendheid onder jongeren. Critici hebben de opkomst ervan ook in verband gebracht met verschillende kwalen, van werkloosheid tot lage geboortecijfers.

 

Op het hoogtepunt van het harde optreden in de technologiesector bevroor de regering de goedkeuringen voor nieuwe titels en startte ze verschillende onderzoeken naar de inhoud, waardoor ontwikkelaars, waaronder Tencent, werden gedwongen bepaalde games aan te passen.

 

“Dit zal een klap toebrengen aan de sector van de games in China. Bedrijven zullen hun modellen voor het genereren van inkomsten moeten herzien, inclusief de manier waarop ze geld in rekening brengen van verschillende niveaus van spelers”, zegt Zeng Xiaofeng, vice-president bij Niko Partners.

 

De nieuwste regels ontstonden nadat Beijing in de loop van 2023 een soepeler houding leek aan te nemen tegenover de sector. Ambtenaren hadden de afgelopen maanden bijvoorbeeld esports aangemoedigd als motor voor de post-Covid-economie. Xi woonde zelf de openingsceremonie bij van de 19e Aziatische Spelen in Hangzhou, waar voor het eerst professioneel gamen onder de medailles viel.

 

In december 2022 kreeg Tencent groen licht voor een reeks grote releases, waaronder Valorant en Pokémon Unite – een mijlpaal die de hoop versterkte dat China zijn twee jaar durende optreden tegen Big Tech zou versoepelen.

 

Toch voert de Communistische Partij sinds 2020 campagne tegen een particuliere sector die volgens haar steeds meer macht vergaart en zich als een inktvlek uitbreidt. Het optreden tegen gaming dateerde al van vóór die beweging, waarbij de eerste opschorting van gamegoedkeuringen rond 2018 begon.

 

Volgens het ontwerp wil de regering nu een limiet instellen voor hoeveel geld elke speler binnen een bepaalde titel kan uitgeven.

 

De regelgeving vroeg ook dat game uitgevers die in het buitenland opereren de Chinese wetten en cultuur respecteren en de nationale veiligheid niet in gevaar brengen, zonder daar verder op in te gaan. Tencent is ’s werelds grootste game uitgever, met investeringen in studio’s van Epic Games Inc. in de VS tot Supercell in Europa.

 

7.   Skillz Inc. (SKLZ)

Skillz is het toonaangevende mobiele gamesplatform met een missie om het beste in iedereen naar boven te halen door middel van leuke en eerlijke concurrentie. Die missie klinkt in ieder geval goed naar de buitenwereld toe.

 

Het Skillz platform helpt ontwikkelaars franchises van meerdere miljoenen dollars te creëren door sociale concurrentie in hun games mogelijk te maken. Door gebruik te maken van de gepatenteerde technologie organiseert Skillz miljarden mobiele gaming toernooien voor miljoenen spelers over de hele wereld. Als pionier op het gebied van op vaardigheden gebaseerde concurrentie voor mobiel gamen heeft Skillz erkenning gekregen met onderscheidingen als Parity.Org’s 2022 Best Companies for Women to Advance, Deloitte 2022 Tech Fast 500 en een van Fast Company’s meest innovatieve bedrijven in 2023.

 

Dit toonaangevende platform voor mobiele games heeft op 22 juni 2023 aangekondigd dat de Raad van Bestuur een omgekeerde aandelensplitsing van 1 op 20 heeft goedgekeurd van de gewone aandelen Klasse A en gewone aandelen B van het bedrijf. De omgekeerde aandelensplitsing, die werd goedgekeurd door de aandeelhouders van Skillz tijdens de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders op 20 juni 2023, is bedoeld om Skillz weer te laten voldoen aan de normen voor voortgezette notering van de New York Stock Exchange.

 

De omgekeerde aandelensplitsing werd van kracht op 23 juni 2023 en de gewone aandelen van Klasse A van het Bedrijf zullen werden verhandeld op een voor de splitsing aangepaste basis wanneer de markt op 26 juni 2023 wordt geopend. De gewone aandelen van Skillz zullen blijven handelen op de New York Stock Exchange onder het tickersymbool “SKLZ” maar met een nieuw CUSIP-nummer van 83067L208.

Als gevolg van de omgekeerde aandelensplitsing werden elke 20 uitgegeven en uitstaande gewone aandelen van Skillz automatisch omgezet in één uitgegeven en uitstaand gewoon aandeel, zonder enige verandering in de nominale waarde per aandeel.

 

De omgekeerde aandelensplitsing zal alle aandeelhouders op uniforme wijze beïnvloeden en zal het procentuele belang van de aandeelhouders in het eigen vermogen van de Vennootschap niet veranderen, behalve voor zover de omgekeerde aandelensplitsing ertoe zou leiden dat een aandeelhouder een fractioneel aandeel zou bezitten.

 

8.   Turtle Beach Corporation (HEAR)

Turtle Beach gevestigd in San Diego, Californië, is een populaire fabrikant van gaming accessoires. Met de opkomst van geavanceerde videogames en een omringend ecosysteem zou Turtle Beach een mooie toekomst moeten hebben. Over het algemeen bieden videogames relatief goedkoop entertainment en zouden ze goed bestand moeten zijn tegen tegenwind in de consumenteneconomie.

 

Het aandeel Turtle Beach gedroeg zich erg volatiel in 2023. Toch kunnen speculanten moed putten uit de veerkracht van de videogame-industrie. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Turtle Beach niet de sterke financiële cijfers kan voorleggen als sommige grotere ondernemingen in de sector. Het heeft bijvoorbeeld duidelijk te lijden onder negatieve operationele en nettomarges. Het is echter ook een entiteit zonder schulden en biedt dus financiële flexibiliteit.

 

In december werd opnieuw een baanbrekende toevoeging aangekondigd aan zijn enorm succesvolle VelocityOne-vluchtsimulatiereeks, de Turtle Beach VelocityOne Flightdeck. De VelocityOne Flightdeck is Turtle Beach’s premium gevechts-HOTAS (Hands-On Throttle And Stick) vluchtsimulatiebesturingssysteem, ontworpen voor Windows 10- en 11-pc’s en ontworpen om dominantie over het volledige spectrum te leveren in vlucht- en ruimtegevechtspellen. Van deze nieuwkomer wordt in 2024 en daarna veel verwacht.

 

9.   Gfinity plc (GFIN.L)

Gfinity plc ontwerpt, ontwikkelt en levert samen met een aantal dochterondernemingen esports-oplossingen aan uitgevers, houders van sportrechten, commerciële partners en mediabedrijven in het Verenigd Koninkrijk, Noord-Amerika en internationaal.

 

Het bedrijf biedt onder andere Commune.ly aan, een community intelligence-platform waarmee de klanten de kracht van door gebruikers gegenereerde inhoud en online communities kunnen benutten, maar ook Athlos, een competitief gamingplatform ingebed in apps en communitywebsites, en Manifold, een technologieplatform dat wordt gebruikt om de volgende generatie digitale publicaties mogelijk te maken.

 

Het bedrijf levert verder esports-gerelateerde technologie en diensten voor derden, het bezit en exploiteert acht op gamers gerichte websites, waaronder gfinityesports.com, realsport101.com, stealthoptioneel.com, racinggames.gg, epicstream.com, mtgrocks.com, siege.gg en stockinformer.

 

Daarnaast biedt het IT-ontwikkelings- en toernooidiensten, evenals evenementendiensten. Het bedrijf werd opgericht in 2012 en is gevestigd in Londen, Groot-Brittannië.

 

10.                 Guild Esports Plc (GILD.L)

Guild Esports Plc opereert als een teamorganisatie en lifestyle-merk dat professionele spelers inzet in gaming competities onder de vlag van moederbedrijf Guild in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Het bedrijf heette voorheen The Lords Esports plc en veranderde de naam in Guild Esports Plc in april 2020. Guild Esports Plc werd opgericht in 2019 en heeft zijn hoofdkantoor in Londen, het Verenigd Koninkrijk.

 

CEO Jasmine Skee aankondigde in de loop van 2023 de lancering aan van Guild Studios, een intern productie- en creatief bureau dat is ontworpen om merken en media-eigenaren in contact te brengen met esports-, gaming-, Gen-Z- en Gen-Alpha-doelgroepen.

 

11.                 Corsair Gaming, Inc. (CRSR)

Corsair Gaming is een toonaangevende wereldwijde leverancier en innovator van hoogwaardige apparatuur voor gamers, streamers, makers van inhoud en bouwers van gaming-pc’s. De eigen aanpak van het bedrijf blijkt uit zijn engagement voor duurzaamheid en behoud van het milieu. Tegen die achtergrond werden een aantal bestaande duurzaamheidsinitiatieven genomen.

 

Door de eerste indiening van het Carbon Disclosure Project (CDP) in 2023, werd het bedrijf in zijn totaliteit onder de loep genomen. Wereldwijd bleek in 16 faciliteiten 59,28% van alle elektriciteit die het bedrijf kocht afkomstig van hernieuwbare bronnen. Dit is een bewijs van een duidelijke toewijding aan het verbeteren van duurzame praktijken in al de activiteiten. Ook bemoedigend is dat vijf van de faciliteiten, waaronder de grootste Europese locatie in Almere, Nederland, en het hoofdkantoor in Californië, nu 100% hernieuwbare elektriciteit gebruiken.

 

In 2024 wordt een nieuwe grote stap voltooid met de installatie van zonne-energie op het dak op het hoofdkantoor in Milpitas, California. Bedoeling is uiteraard om het effect duurzaamheid ook naar de klanten toe uit te spelen.

 

12.                 DouYu International Holdings Limited (DOYU)

Dit bedrijf kwam in 2023 op een minder positieve manier in het nieuws. Live streamingplatform-exploitant DouYu International Holdings zei in november 2023 dat een interim-managementcomité was gevormd om zijn activiteiten te beheren, na de arrestatie van de CEO.

 

De commissie bestaat uit Mingming Su, directeur en chief strategy officer, Hao Cao, directeur en vice-president en Simin Ren, een vice-president, en deze commissie zal tot nader order de activiteiten leiden.

 

DouYu moest eerder toegeven dat CEO en voorzitter Chen Shaojie op 16 november werd gearresteerd in de zuidwestelijke Chinese stad Chengdu.

 

De politie van Chengdu publiceerde op 22 november een bericht waarin stond dat ze een 39-jarige man met de naam Chen had gearresteerd op verdenking van het openen van een casino.

 

Gesteund door de Chinese technologiegigant Tencent, is DouYu qua aantal gebruikers het toonaangevende streamingplatform voor videogames in China. Het is nog niet duidelijk of de arrestatie van de topman de werking van het bedrijf zal afremmen.

 

13.                 Bilibili Inc. (BILI)

Bilibili, dat na de oprichting in 2009 een eerste groeiperiode kende als anime-streamingsite, is uitgegroeid tot een van de grootste videoplatforms van China door zich te richten op Millennials en Gen Z-gebruikers.

 

Volgens het laatste financiële rapport groeide het aantal dagelijks actieve gebruikers in het derde kwartaal van 2023 met 14 procent tot 102,8 miljoen. Sinds de beursgang op de Nasdaq in 2018 heeft het nog geen winst gemaakt en in 2023 heeft het zich hoofdzakelijk geconcentreerd op kostenbesparende maatregelen.

 

De populariteit ervan bij jongere gebruikers heeft van Bilibili een trendsetter op het gebied van internet gemaakt. En dat heeft alles te maken met het eigen karakter van het bedrijf, met een focus op de Chines eigenheid van de bedrijfscultuur. Het begon in 2017 met het publiceren van de populairste bullet-commentaren van het jaar.

 

De beste reactie van 2023 was youya, wat ‘elegant’ of ‘sierlijk’ betekent, wat als compliment wordt gebruikt tijdens indrukwekkende momenten in video’s.

 

In 2022 was het woord van het jaar pofangle, dat wordt gebruikt om het gevoel uit te drukken emotioneel kwetsbaar te zijn, vergelijkbaar met de term ‘I’m shook’ in het Engels. Hiermee zal duidelijk zijn dat Bilibili geen bedrijf is als alle anderen.

 

14.                 NetEase, Inc. (NTES)

De aandelen van de Chinese gaminggigant Tencent en de kleinere concurrent Netease daalden in de laatste dagen van 2023 scherp nadat de autoriteiten meer regelgeving hadden onthuld die erop gericht was de uitgaven van spelers aan online gaming te beteugelen (zie ook hierboven bij Tencent).

 

De National Press and Publication Administration (NPPA) – de entiteit die verantwoordelijk is voor het verlenen van licenties en het reguleren van videogames in China – zei dat het bestedingslimieten zal opleggen aan online games, en van operators zal eisen dat ze deze duidelijk uitleggen in hun games.

 

De voorgestelde regels stemmen overeen met het hardhandig optreden tegen online gamen door de Chinese autoriteiten, die herhaaldelijk hun bezorgdheid hebben geuit over videogame- en internetverslaving onder de jeugd van het land.

 

Maar de nieuwe beperkingen botsen ook met eerdere signalen uit China dat het de beperkingen tegen zijn internetreuzen zal versoepelen, in een poging de economische groei in het land te stimuleren.

 

De Chinese videogame-industrie zag dit jaar enkele tekenen van herstel na een periode van verzwakking die in 2021 begon. De NPPA had de goedkeuring van nieuwe game-releases acht maanden bevroren, maar was dit jaar opnieuw begonnen met het goedkeuren van nieuwe games.

 

Netease, wiens inkomsten bijna volledig uit online games komen, zag in het derde kwartaal van 2023 een omzetstijging van 11,6% op jaarbasis.

 

15.                 Capcom Co., Ltd. (9697.T)

Capcom is een toonaangevende wereldwijde ontwikkelaar, uitgever en distributeur van interactief entertainment voor gameconsoles, pc’s, draagbare en draadloze apparaten. Het bedrijf, opgericht in 1983, heeft honderden games gemaakt, waaronder de baanbrekende franchises Resident Evil™, Monster Hunter™, Street Fighter™, Mega Man™, Devil May Cry™ en Ace Attorney™.

 

Capcom heeft vestigingen in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Hong Kong, Taiwan, Singapore en Tokio, met het hoofdkantoor in Osaka, Japan.

 

Capcom Co., Ltd. heeft in december 2023 aangekondigd dat Monster Hunter Wilds, de volgende game in de populaire Monster Hunter-serie, in 2025 zal verschijnen. Dat zou de resultaten in dat jaar een duwtje in de rug moeten kunnen geven.

 

16.                 Nintendo Co., Ltd. (NTDOY)

Sinds de oprichting in 1889 heeft Nintendo een lange geschiedenis in de gamingsector.

Gebaseerd op het intellectuele eigendom van Nintendo was de Super Mario Bros.-film een kassucces, met een omzet van $1.363 miljard. Dit succes onderstreept Nintendo’s concurrentievermogen op de markt en de unieke waardepropositie, die verder gaat dan gewone ideeën en karakters.

 

Filmmakers doen steeds meer hun best om nieuwe, interessante verhalen te vinden om te vertellen nu het superhelden genre opnieuw aan populariteit wint. Mediabedrijven sluiten meer licentieovereenkomsten met Nintendo af om films te produceren op basis van de beroemde personages en verhalen.

 

In 2023 bereikte de Nintendo-hype een kookpunt. Speculatieve berichten gonsden over een mogelijke samenwerking of overname waarbij Google en Microsoft betrokken zouden zijn. In september van dat jaar verschenen de eerste geruchten over een mogelijke samenwerking tussen Nintendo en Google.

 

Deze samenwerking zou gericht op de ontwikkeling van een innovatieve headset van de volgende generatie voor virtual reality (VR)-games. Vervolgens lieten gelekte e-mails doorschemeren dat Microsoft van plan was het Japanse gamingbedrijf over te nemen.

 

Dergelijke speculaties suggereren dat het bedrijf niet alleen zijn concurrentievermogen behoudt, maar ook profiteert van de aanhoudende populariteit en interesse in gaming wint. En dit ongeacht of een mogelijk partnerschap of overname vooralsnog wordt bevestigd. Want tot dusver is er nog niets concreets bekendgemaakt.

 

17.                 Ubisoft Entertainment SA (UBI.PA)

Ubisoft, de bekende uitgever die verantwoordelijk is voor populaire games als Assassin’s Creed en Rainbow Six Siege, breidde in de loop van 2023 zijn betrokkenheid bij blockchain-gaming uit via een samenwerking met Immutable, een bedrijf gespecialiseerd in crypto-infrastructuur en gaming. Het gezamenlijke doel is het ontwikkelen van een ‘Web3-game-ervaring’ door gebruik te maken van de expertise van Immutable op het gebied van blockchain-technologie.

 

Immutable, bekend om zijn laag-2 blockchain, Immutable X, die NFT-integraties mogelijk maakt in games als Gods Unchained en Guild of Guardians, werkt samen met Ubisoft om een innovatieve game-ervaring te creëren binnen het Web3-framework. Het partnerschap heeft tot doel het potentieel van Web3 te ontsluiten, waardoor spelers crypto-elementen naadloos in hun spelactiviteiten kunnen integreren.

 

Nicolas Pouard, vice-president van Ubisoft’s Strategic Innovation Lab, uitte zijn enthousiasme over de samenwerking en benadrukte het vermogen van Immutable om game-ontwikkelaars soepele integraties te bieden. De gezamenlijke inspanning is erop gericht om ‘digitaal eigendom’ te introduceren bij spelers, en zo een ecosysteem tot stand te brengen dat het succes van deze baanbrekende onderneming garandeert.

 

Hoewel de specifieke details over het project voorlopig nog beperkt zijn, kan het mogelijk gaan om de ontwikkeling van een nieuw blockchain-spel, integratie in een bestaand Ubisoft-spel of een gamified-ervaring zoals een ‘collect to earn’-project. Dit initiatief volgt op eerdere uitstapjes van Ubisoft naar de NFT– en blockchain-ruimte en onderstreept haar toewijding aan het verkennen van innovatieve mogelijkheden binnen de gaming-industrie.

 

18.                 Square Enix Holdings Co., Ltd. (9684.T)

Square Enix Co., Ltd. ontwikkelt, publiceert, distribueert en licentieert entertainmentcontent van de merknamen SQUARE ENIX en TAITO over de hele wereld. De Square Enix-bedrijvengroep omvat een wereldwijd netwerk van toonaangevende ontwikkelingsstudio’s en beschikt over een waardevol portfolio aan intellectueel eigendom, waaronder: FINAL FANTASY, waarvan wereldwijd meer dan 173 miljoen exemplaren zijn verkocht. En DRAGON QUEST, waarvan wereldwijd meer dan 85 miljoen exemplaren zijn verkocht. Evenals de legendarische SPACE INVADERS. Square Enix Co., Ltd. is een in Japan gevestigde, volledige dochteronderneming van Square Enix Holdings Co., Ltd.

 

Het bedrijf lanceerde in 2023 de officiële website voor zijn ‘SYMBIOGENESIS’ digitale verzamelkunstervaring. Deze speelt zich af in de Web3-spelwereld.

 

19.                 Konami Group Corporation (9766.T)

Konami Group Corporation is voornamelijk actief in digitaal entertainment, amusement, gaming en systemen en sport. De Digital Entertainment Business van het bedrijf houdt zich bezig met de productie, productie en verkoop van digitale inhoud en aanverwante producten, waaronder mobiele games, kaartspellen en computer- en videogames.

 

Het amusementsbedrijf houdt zich bezig met het ontwerp, de productie en de verkoop van amusementsmachines; en biedt online gamediensten aan. De Gaming & Systems Business van het bedrijf ontwikkelt, produceert, distribueert en onderhoudt speelautomaten en casinobeheersystemen.

 

De sportactiviteiten exploiteren sportclubs en geven sportlessen, waaronder zwemmen, gymnastiek, dans, voetbal, tennis en golf, en produceren en verkopen sport gerelateerde goederen. Het bedrijf is actief in Japan en andere landen van Azië/Oceanië, de Verenigde Staten en Europa.

 

Het bedrijf heette voorheen Konami Holdings Corporation en veranderde de naam in Konami Group Corporation in juli 2022. Konami Group Corporation werd opgericht in 1969 en heeft zijn hoofdkantoor in Tokio, Japan. Dochter Konami Gaming is vooral actief in de VS.

 

 

20.                 Logitech International SA (LOGI)

Logitech ontwerpt hardware- en softwareoplossingen die bedrijven vooruit helpen en mensen samenbrengen tijdens het werken, creëren, gamen en streamen. Merknamen van Logitech zijn onder meer Logitech, Logitech G, Streamlabs en Ultimate Ears.

 

Logitech International, opgericht in 1981 en met hoofdkantoor in Lausanne, Zwitserland, is een Zwitsers beursgenoteerd bedrijf dat genoteerd staat aan de SIX Swiss Exchange (LOGN) en aan de Nasdaq Global Select Market (LOGI).

 

Logitech is van plan de veelbelovende markt voor accessoires aan te boren door innovatie na te streven en zijn productlijnen uit te breiden. Het bedrijf heeft innovatieve aanbiedingen vervaardigd, zoals flexibele show-and-tell, audiomixsoftware en golftoetsen.

 

De Logitech Reach, gelanceerd in september 2023, is een flexibele en aanpasbare camera-oplossing waarmee gebruikers naadloos niet-digitale inhoud kunnen delen tijdens persoonlijke presentaties, lessen, telefonische vergaderingen en streams. Het is geschikt voor makers, docenten, gamers, streamers, ontwerpers en voor zakelijke doeleinden. De Logitech Reach is ontworpen om tegemoet te komen aan de uiteenlopende behoeften van gebruikers en om hun camera-ervaring te verbeteren.

 

21.                 Super League (SLE)

Super League is een toonaangevende strategisch geïntegreerde uitgever en maker van games op (naar eigen zeggen) de meest meeslepende digitale platforms ter wereld. Van metaverse krachtpatsers zoals Roblox, Minecraft en Fortnite tot de meest populaire Web3-omgevingen zoals Sandbox en Decentraland, tot op maat gemaakte werelden gebouwd met behulp van de meest geavanceerde 3D-creatietools: de innovatieve oplossingen van Super League bieden onvergelijkbare toegang voor een groot publiek dat samenkomt in meeslepende digitale ruimtes om te socialiseren, spelen, ontdekken, samenwerken, winkelen, leren en creëren.

 

Als een echte end-to-end activeringspartner voor tientallen wereldwijde merken biedt Super League een compleet scala aan ontwikkelings-, distributie-, inkomsten- en optimalisatiemogelijkheden die zijn ontworpen om gebruikers te betrekken via dynamische, energieke programma’s.

 

Als grondlegger van nieuwe ervaringen, gevoed door een netwerk van topontwikkelaars, een uitgebreide reeks eigen tools voor makers en een toekomstgericht team van creatieve professionals, versnelt Super League IP- en publiekssucces binnen de snelst groeiende sector van de media-industrie.

 

22.                 Allied Esports Entertainment Inc (Nasdaq: AGAE)

Allied Esports International Inc., een volledige dochteronderneming van Allied Gaming & Entertainment Inc. (Nasdaq: AGAE), bezit en exploiteert HyperX Arena Las Vegas, ’s werelds meest erkende esports-faciliteit evenals ook Allied Esports Trucks.

 

Allied Esports International biedt een verscheidenheid aan esports- en gaminggerelateerde inhoud, waaronder toernooien van wereldklasse, live en virtuele evenementen en originele programmering om voortdurend een betrokken gaminggemeenschap te bevorderen.

 

Allied Gaming & Entertainment Inc. is anderzijds een wereldwijd ervaringsentertainmentbedrijf dat zich richt op het bieden van unieke ervaringen aan een groeiend publiek van gamers via gerenommeerde middelen, producten en diensten.

 

23.                 Esports Entertainment Group, Inc. (GMBL)

Esports Entertainment Group is een wereldwijde, op esports gerichte, iGaming B2C-operator met een MGA-licentie en een op de VS gerichte B2B-aanbieder van esports-oplossingen. Het bedrijf bezit en exploiteert een toonaangevend beheersysteem voor e-sportlocaties, dat momenteel wordt ingezet op meer dan 800 locaties wereldwijd, waaronder meer dan 100 hogescholen en universiteiten.

 

De strategie van het bedrijf is om te kapitaliseren op de miljardenmarkt voor esports en esports-weddenschappen door gebruik te maken van zijn leidende positie in de sector. Het bedrijf richt zich ook op de snelgroeiende markt voor korte esports-inzetbare content, met competitieve, korte cyclische onderlinge competities die zijn geoptimaliseerd voor weddenschappen. Naast de plannen om esports-inhoud te distribueren, biedt het bedrijf momenteel B2C-gerichte weddenschappen aan via zijn door de MGA gelicentieerde reeks merken.

 

Het bedrijf maakte enkele dagen voor kerstmis 2023 bekend dat de Raad van Bestuur een omgekeerde aandelensplitsing van 1 voor 400 van de gewone aandelen van het bedrijf, met een nominale waarde van $0,001, heeft goedgekeurd. De omgekeerde aandelensplitsing werd van kracht op 21 december 2023.

 

24.                 NACON (NACON.PA)

NACON is een onderdeel van de BIGBEN Group, opgericht in 2019 om zijn knowhow te optimaliseren door sterke synergiën op de videogamemarkt.

 

Door zijn 16 ontwikkelingsstudio’s, de publicatie van AA-videogames en het ontwerp en de distributie van premium gaming-apparaten samen te brengen, stelt NACON 30 jaar expertise ten dienste van spelers. Deze nieuwe, verenigde business unit versterkt NACON’s positie op de markt en stelt NACON in staat te innoveren door nieuwe, unieke concurrentievoordelen te creëren.

 

Het bedrijf maakte in 2023 bekend dat het een overeenkomst had getekend met de studio Aesir Interactive voor de publicatie en distributie van de game Ambulance Life: A Paramedic Simulator, een simulatie die de speler onderdompelt in het dagelijkse leven van een paramedicus. De titel zal in september 2024 beschikbaar zijn op PlayStation®5, Xbox Series X|S en pc

 

25.                 CD Projekt S.A. (CDR.WA) / (OTLGY)

CD Projekt S.A. houdt zich bezig met de ontwikkeling, publicatie en digitale distributie van videogames voor personal computers en videogameconsoles wereldwijd. Het werkt via twee segmenten, CD PROJEKT RED en GOG.com.

 

De productportfolio van het bedrijf omvat The Witcher; The Witcher 2: Moordenaars der Koningen; The Witcher 3: Wilde jacht; Thronebreaker: de Witcher-verhalen; Gwent: Het Witcher-kaartspel; en Cyberpunk 2077. Het distribueert ook videogames via het GOG.com-distributieplatform en de GOG GALAXY-applicatie. CD Projekt S.A. werd opgericht in 2001 en heeft zijn hoofdkantoor in Warschau, Polen.

 

De grootste game-ontwikkelaar van Polen, CD Projekt, zei dat het in juni een marketingcampagne zal starten voor de langverwachte eerste en enige uitbreiding naar Cyberpunk 2077 onder de titel Phantom Liberty.

 

De lancering wordt “het grootste evenement voor ons dit jaar”, zei bestuurslid Michał Nowakowski, maar “verwacht geen campagne die vergelijkbaar zal zijn met de lancering van een compleet nieuwe AAA-game.”

 

26.                 Paradox Interactive AB (PDX.ST)

Paradox Interactive AB ontwikkelt en publiceert games en merken voor pc-, mobiele en consoleplatforms, voornamelijk in Noord- en Latijns-Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Afrika en de regio Azië-Pacific. De gameportfolio van het bedrijf omvat verschillende franchises en merknamen, waaronder Stellaris, Europa Universalis, Hearts of Iron, Crusader Kings, Prison Architect, Cities: Skylines, Surviving Mars, Magicka, Age of Wonders, Victoria en the World of Darkness. Paradox Interactive AB (publ) werd opgericht in 1999 en heeft zijn hoofdkantoor in Stockholm, Zweden.

 

Met een sterke positie in de hele waardeketen en een grote en betrokken gemeenschap is Paradox Interactive goed gepositioneerd om samen te werken met de beste ontwikkelaars en distributeurs wereldwijd. De verkoop van Paradox is voornamelijk digitaal en op de eerste plaats gericht op pc- en consoleplatforms.

 

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen (of dalen). Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator

of de online training https://beleggen.com/training

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.