Duurzaam beleggen: Interessant alternatief met goed rendement

Bij de selectie van aandelen of aandelenfondsen bent u als belegger natuurlijk geïnteresseerd in het rendement dat u daarmee kunt behalen en welke risico’s daarmee gepaard gaan. Met name het laatste decennium kunnen we daar een criterium aan toevoegen dat voor veel beleggers ook van belang is: duurzaamheid. Steeds meer beleggers zijn zich bewuster van aspecten op sociaal en milieugebied. Zij willen dit ook in hun beleggingen naar voren laten komen.

Triodos Meerwaarde Aandelenfonds is een beleggingsfonds dat zich kwalificeert als duurzaam. Dit fonds belegt in beursgenoteerde ondernemingen die een sterke financiële positie combineren met goede prestaties op sociaal- en milieugebied. Om deze selectie zo optimaal mogelijk uit te voeren, werkt Triodos samen met Delta Lloyd. Triodos Research voert het duurzaamheidsonderzoek uit en geeft het beleggingsuniversum aan op basis van sociale- en milieucriteria. Delta Lloyd Asset Management heeft het financieel-technisch beheer in handen en stelt binnen dit universum de beleggingsmix samen.

Wanneer gesproken wordt over ”duurzaam karakter”, dan kunt u daarbij denken aan een verantwoorde omgang met ons cultureel erfgoed, het welzijn van dieren, ecosystemen, mensenrechten, natuurlijke hulpbronnen, sociale structuren en volksgezondheid. Triodos toetst deze aspecten op:

  • uitsluiten: een bedrijf  moet vrij zijn van substantiële betrokkenheid bij bijvoorbeeld kernenergie, kinderarbeid en milieudelicten. Voldoet een bedrijf niet aan de lijst met voorwaarden die Triodos stelt, dan komt deze onderneming niet voor belegging in aanmerking.
  • duurzaamheid: wanneer een bedrijf van bovengenoemde zaken kan worden uitgesloten, dan wordt gekeken of er duurzame producten of diensten worden geleverd. Denk aan biologische landbouw, milieutechnologie en duurzame energie.
  • beste in de sector: wanneer een bedrijf geen duurzame producten of diensten levert maar wel voldoet aan de uitsluitingscriteria, dan kan de onderneming voor belegging in aanmerking komen. Voorwaarde is dat de onderneming binnen de bedrijfstak tot de beste helft behoort op sociaal- en milieugebied.

Triodos

De prestaties van het Triodos Meerwaarde Aandelenfonds zijn prima te noemen. Dit geldt zowel ten opzichte van concurrerende wereldwijd beleggende aandelenfondsen die geen duurzaam karakter hebben als ten opzichte van de MSCI World Index. Het is wel goed om te weten dat de regioverdeling van de beleggingen van dit fonds enigszins afwijkt van andere wereldwijd beleggende aandelenfondsen. Zo is bijvoorbeeld aan de regio Europa een relatief zware weging toegekend. Qua sectorverdeling valt op dat het Triodos Meerwaarde Aandelenfonds een duidelijk minder zware weging toekent aan de sector financiële dienstverlening. Het verschil bedraagt in sommige gevallen meer dan 10 procent. Wat daarnaast opvalt is de relatief lage beweeglijkheid ten opzichte van het gemiddeld rendement. Voor de kenners onder u: de standaarddeviatie van dit fonds is iets lager dan 13 procent. Bij andere wereldwijd beleggende fondsen  varieert dit vaak van 16 procent tot zelfs ruim boven de 20 procent.

Kortom, duurzaamheid en goede risico-rendementkarakteristieken gaan prima samen. Zij hoeven voor u als belegger geen belemmering  te zijn voor opname in uw beleggingsportefeuille. Het onafhankelijke instituut Morningstar beoordeelt het fonds met een 4-sterrenrating (Morningstar kan maximaal 5 sterren toekennen).

Johan Tjeerdsma, Tradingadviseur Friesland Bank

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.