Ethereum is minstens zo interessant als de Bitcoin

Ethereum is minstens zo interessant als de Bitcoin

Ethereum is de op een na grootste block chain gemeten in marktkapitalisatie. Op het moment van schrijven is de totale omvang van de crypto currency markt $ 356.446.708.578 groot. De Bitcoin neemt meer dan de helft voor zijn rekening met circa $ 200.000.000.000. De nummer twee is Ethereum met circa $ 44.000.000.000 met een zeer interessante opmars bezig. Zie voor een overzicht https://coinmarketcap.com/

Open source software

Ethereum is namelijk meer dan alleen een munt. Net als de Bitcoin is Ethereum gebaseerd op open source software. Dit betekent dat iedereen de code kan bekijken en het systeem dus volkomen transparant is. Ethereum is de enige block chain die smart contracts (slimme contacten) ondersteunt.

Block chain technologie

De andere overeenkomst met de Bitcoin is dat gebruik wordt gemaakt van de block chain technologie. Dit decentrale platform bestaat uit een groot aantal computers die de transacties die worden verricht verwerken. Een block chain is, zoals de naam al zegt, een keten van blokken waarin informatie wordt opgeslagen. Je kunt het digitaal graniet noemen: het is niet meer te veranderen.

Decentrale databases

De database wordt decentraal bijgehouden door een groot aantal knooppunten waardoor manipulatie en fraude vrijwel onmogelijk is geworden. Een welkome aanvulling op het internet, dat open is, en daardoor ook veiligheidsrisico’s kent. Een perfecte combinatie.

Ethereum is een ontwikkelplatform

Het verschil met de Bitcoin is dat Ethereum het mogelijk maakt om nieuwe crypto currency’s en token’s te laten draaien. Ethereum is in feite een ontwikkelplatform dat kan worden gebruikt voor de ontwikkeling van verschillende soorten programma’s zoals handelsplatformen of voor de gaming industrie. Op het mining netwerk worden smart contract uitgevoerd. De betaaleenheid binnen het netwerk is de Ethereum.

50% stijging in de afgelopen maand

De koers van Ethereum (ETH) is op het moment van schrijven in 1 maand meer dan 50% in waarde gestegen, zo lezen we op www.koersethereum.nl De prijs van Ethereum is zelfs nog harder gestegen dan de Bitcoin. Sinds de zomer van 2017 is de koers van Ethereum, uitgedrukt in Bitcoin, ongeveer gehalveerd. Geen enkele stijging gaat echter in een rechte lijn.

Tulpenbollenmanie

De halvering van de koers heeft natuurlijk alles te maken met de enorme stijging van de koers van de Bitcoin. Toch zien veel mensen meer potentie in Ethereum dan in de Bitcoin. Ook dit heeft natuurlijk te maken met de enorme stijging van de koers van de Bitcoin, waardoor veel mensen de vergelijking trekken met de tulpenbollenmanie.

5000% stijging sinds 1 januari 2017

Sinds 1 januari is de koers van Ethereum met ruim 5000% gestegen van $ 8,36 naar $ 464. De stijging van de Bitcoin sinds 1 januari van $ 1000 naar bijna $ 12.000 is dan met slechts 1000% stijging aanzienlijk minder (al blijft het natuurlijk leuk).

Ethereum heeft mooie kaarten in handen

De vraag is dus nu gaat het kleine broertje van de Bitcoin, Ethereum, de Bitcoin inhalen? Wanneer we kijken naar de populariteit van Ethereum bij de grote partijen zoals Microsoft en J.P. Morgan, dan heeft Ethereum mooie kaarten in handen.

Ethereum Enterprise Alliance

Aan het begin van 2017 is een samenwerkingsverband van circa 30 grote bedrijven gestart onder de naam Ethereum Enterprise Alliance. In het voorjaar hebben zich nog eens 87 bedrijven aangesloten waaronder Samsung en Toyota. Op het moment van schrijven zijn er al meer dan 150 leden aangesloten bij de Ethereum Enterprise Alliance.

Ethereum wordt snel volwassen

“De Ethereum Enterprise Alliance verbindt de de Fortune 500 bedrijven, start-ups, academici en technologiebedrijven” zo lezen we op https://entethalliance.org/ Het feit dat er zoveel grote professionele partijen betrokken zijn, geeft aan dat Ethereum al zeer volwassen is. Het streven van de alliantie is om de veiligheid en de prestaties nog verder te verbeteren.

Ethereum wordt de industriestandaard

Ethereum heeft de potentie om de industriestandaard te worden, gebaseerd op open source en daardoor gratis te gebruiken voor ieder bedrijf, die op zijn beurt opnieuw waarde kan toevoegen aan deze ontwikkeling. In augustus werd aangekondigd dat 14 grote advocatenkantoren en academische instituten zich hadden aangesloten bij de Ethereum Enterprise Alliance.

Makkelijk aanhaken voor bedrijven

Door het toetreden van belangrijke juristen, krijgt de block chain technologie een steeds belangrijkere status. Door de ontwikkeling van standaard juridische overeenkomsten, smart contracts, wordt het steeds makkelijker voor bedrijven om aan te haken bij deze ontwikkeling.

Smart contract maakt derde partijen overbodig

Een smart contract (een slimme overeenkomst) is een overeenkomst die opgesteld is in een programmeertaal. Deze overeenkomst wordt geadministreerd in een block chain. Hierdoor is geen tussenkomst van derde partijen nodig zoals bijvoorbeeld een notaris.

Transactieprotocol van regels en afspraken

Het netwerk van computers werkt geheel zelfstandig op basis van vooraf opgestelde regels en afspraken. Het transactieprotocol wordt door alle computers in het decentrale netwerk vastgelegd. Door gebruik te maken van encryptie en de block chain technologie kan de overeenkomst niet meer worden gemanipuleerd.

Ethereum wordt gebruikt voor een breed toepassingsgebied

Door de samenwerking van dit soort grote partijen kan deze techniek sneller worden toegepast op een steeds breder toepassingsgebied dan dat dit zou kunnen op individuele basis. In enkele maanden groeide deze organisatie uit tot de toonaangevende alliantie en beslaat inmiddels sectoren zoals banken, overheid, gezondheidszorg, energie, verzekeraars en een aantal snelgroeiende Ethereum start ups.

Crypto assets en equity

Omdat met Ethereum contracten kunnen worden geprogrammeerd is dit anders dan een munteenheid zoals de Bitcoin. We praten bij Ethereum dus niet over crypto currency maar over crypto assets of equity. Denk aan bijvoorbeeld effecten, testamenten, derivaten, eigendomsbewijzen et cetera et cetera.

Vooraf zijn alle voorwaarden bekend

Omdat alle betrokken partijen vooraf precies weten tegen welke voorwaarden het contract wordt uitgevoerd, is dit altijd direct te verifiëren. Een slim contract garandeert een betrouwbare afwikkeling van afspraken zodat er geen rechtspraak meer nodig is.

Je kunt Ethereum kopen

Hoe kun je nu profiteren van de ontwikkeling van Ethereum? Je kunt Ethereum kopen op een handelsplatform. Kies daarbij wel voor een betrouwbare partij die veel transacties afhandelt en daardoor liquide is en niet voor niets populair is geworden. Een populaire Nederlandse partij is bijvoorbeeld LiteBit. Zie voor meer informatie http://bit.ly/litebits

Je kunt inspelen op de koersontwikkelingen met CFD’s

Een andere mogelijkheid is om te profiteren van de koersontwikkeling van Ethereum door bijvoorbeeld de handel in derivaten zoals CFD’s. Met derivaten kan met een hefboom worden ingespeeld op een verwachte koersontwikkeling. Kijk bijvoorbeeld naar www.koersethereum.nl voor een overzicht van de mogelijkheden.

Ethereum minen

Een volgende manier is het mijnen van Ethereum. Je kunt zelf een computer aanschaffen, maar vanwege de hoge stroomkosten en de geluidsoverlast is dit niet aan te raden. Voor een eenmalige betaling van $ 500 kun je een contract afsluiten wat je maandelijks een mooi rendement oplevert. Op het moment van schrijven is deze opbrengst circa $ 50 per maand. Zie bijvoorbeeld https://www.cryptocompare.com/mining/calculator/eth?HashingPower=22&HashingUnit=MH%2Fs&PowerConsumption=0&CostPerkWh=0

Kies dan wel voor een professionele partij waar je een contract afsluit dat deze partij voor jou gaat mijnen, dit wordt Cloud mining genoemd. Kijk bijvoorbeeld naar

Aandelen kopen

Een andere mogelijkheid is natuurlijk om te investeren in de bedrijven die zich bezighouden met Ethereum en de block chain technologie. Zie voor een uitgebreide discussie en voorbeelden van bedrijven https://mijn.beleggen.com/conversations/dit-aandeel-profiteert-van-de-bitcoin-hype

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.