JP Morgan denkt dat de recordrun van bitcoin wordt aangedreven door inflatie

recordrun van bitcoin door inflatie

Volgens de analisten van JPMorgan Chase & Co. stuwt inflatie Bitcoin en de andere digitale valuta naar recordhoogtes. “Op zichzelf is het onwaarschijnlijk dat de lancering van BITO een nieuwe fase in gang zet waarbij aanzienlijk meer vers kapitaal richting bitcoin stuurt”, waarbij analist Nikolaos Panigirtzoglou verwijst naar de ProShares Bitcoin Strategy ETF. “In plaats daarvan geloven we dat de perceptie van Bitcoin als een betere inflatiehedge dan goud de belangrijkste reden is voor de huidige opleving, die sinds september een verschuiving veroorzaakt van ETF’s die beleggen in goud naar Bitcoin.”

Toenemende zorgen over inflatie hebben de interesse van beleggers in activa die als hedge kunnen dienen, hernieuwd – en dat geldt ook voor Bitcoin. Goud heeft de afgelopen weken niet gereageerd op de toegenomen bezorgdheid over de stijgende kostendruk en de verschuiving van goud ETF’s naar Bitcoin is zodoende in een stroomversnelling geraakt. Deze stroomverschuiving blijft intact en ondersteunt een bullish vooruitzicht voor Bitcoin tot het einde van het jaar”, aldus Panigirtzoglou en zijn team.

Vierde maand op rij van uitstroom goud

Neem bijvoorbeeld de SPDR Gold Shares ETF van $ 56 miljard, ticker GLD, die op schema ligt om zijn vierde opeenvolgende maand van uitstroom te zien, uitstroom die tot nu toe in totaal meer dan $ 3,6 miljard bedraagt ​​in die periode van vier maanden, dit volgens gegevens verzameld door Bloomberg. Ondertussen hebben bitcoin beleggers al een “veelvoud aan investeringskeuzes”, zo stelt JPMorgan. De strategen van de bank wijzen op de lancering van de Purpose Bitcoin ETF (ticker BTCC) in Canada, die aanvankelijk een warm onthaal kende, waarna de interesse echter langzaam afnam. “De aanvankelijke hype met BITO zou tegen die achtergrond ook na een week of een paar weken kunnen verdwijnen”.

​​​​Bitcoin stijgt naar recordhoogte

Bitcoin bereikte woensdag 20 oktober een mijlpaal toen het voor het eerst boven $ 66.000 kwam. Beleggers en analisten hebben de doorbraak grotendeels toegeschreven aan optimisme over een grotere acceptatie door de mainstream na de succesvolle lancering van het inaugurele exchange-traded fund voor Amerikaanse investeerders. De BITO van ProShares markeerde die week ook een belangrijk moment toen het dinsdag debuteerde als het op één na meest verhandelde fonds ooit. Het zette zijn hot streak voort op de tweede dag van de notering: BITO zag woensdag 21 oktober een handelsvolume van meer dan 29 miljoen aandelen, wat neerkomt op meer dan $ 1,2 miljard. Het fonds bereikte op dat moment een vermogen van $ 1,1 miljard. Daarmee is het volgens Bloomberg Intelligence de snelste ETF die de grens van $ 1 miljard heeft bereikt.

Nieuwe bitcoin futures ETF kan een rally tot $ 168.000 inluiden

Volgens analisten van Fundstrat kan de prijs van Bitcoin een serieuze boost krijgen van een nieuwe ETF. Het team van Fundstrat, dat eerder een bitcoin prijsdoel van $ 100.000 aan het einde van dit jaar vooropstelde, zegt nu dat de koers van bitcoin zou kunnen stijgen tot $ 168.000 als het ProShares exchange traded fund (ETF) dat op de New York Stock Exchange (NYSE ) een grote stroom van nieuwe investeerders aantrekt.

Meer interesse bitcoin dan voor QQQ

Fundstrat voorspelt dat de nieuwe ETF voor bitcoin-futures een hogere instroom in het eerste jaar zal opleveren dan wat de Invesco QQQ Trust Series 1 fonds ETF (QQQ) in 2002 kon aantrekken door de Nasdaq 100-index te volgen. “De nieuwe bitcoin ETF zal enorm veel meer individuen in staat stellen om in crypto’s te beleggen”, stelt Tom Lee, mede-oprichter van Fundstrat Global Advisors. We denken dat de vraag naar Bitcoin de instroom voor QQQ zal overtreffen.” Securities & Exchange Commission (SEC) voorzitter Gary Gensler heeft herhaaldelijk zijn openheid gesignaleerd voor een ETF die is gekoppeld aan bitcoin futures, dit in tegenstelling tot een future die in bitcoin zelf belegt (waar hij minder enthousiast over is). In de visie van Fundstrat is het enthousiasme van beleggers voor een fonds dat is gevestigd in bitcoin-futures moeilijk in te tomen.

Verwacht: meer vraag naar crypto’s

Beleggers hebben al de mogelijkheid om zelf Bitcoin te kopen en vast te houden via beurzen zoals Coinbase en anderen, maar Lee is van mening dat een nieuwe ETF een nog grotere vraag kan losmaken. Hij verwees naar de Invesco QQQ ETF, die diversificatie bood tussen de toptechnologienamen in een tijd dat beleggers al de mogelijkheid hadden om in technologieaandelen te beleggen. De QQQ tracker zag een instroom van $ 36 miljard in het eerste jaar van de ETF. Fundstrat voorspelt dat de ProShares bitcoin ETF dat zal overtreffen door in het eerste jaar $ 50 miljard binnen te halen, wat ongeveer $ 50 miljoen extra vraag naar bitcoin per dag zou betekenen. Dat, in combinatie met de huidige koersen voor bitcoin, brengt Fundstrat tot een koersdoel van $ 168.000 per bitcoin.

Prijs van bitcoin kan blijven stijgen

Analisten hebben met de QQQ ETF een referentiekader om te kunnen zien hoe een succesvolle instroom eruit zou kunnen zien. Volgens Bloomberg Intelligence heeft het SPDR Gold Shares Fund (GLD) de snelste klim naar $ 1 miljard aan beheerd vermogen tot dusver opgeleverd, dat gebeurde in slechts drie dagen. Wat zegt Lee daarover? “Er zijn een aantal analisten die van mening zijn dat de komst van de ETF al in de prijsevolutie van bitcoin verdisconteert zit, ook al voor de goedkeuring werd gegeven,” zo denkt Lee. “Tot op zekere hoogte is dit waarschijnlijk waar, aangezien bitcoin de afgelopen weken bijna tot recordhoogte is gestegen. Maar naar onze mening zal de prijs van bitcoin blijven stijgen, ruim na daadwerkelijke goedkeuring van de ETF.” De ProShares bitcoin ETF op de NYSE verhandeld worden met de ticker “BITO”.

$ 1,3 miljard marktkapitalisatie

Toen de prijs van bitcoin afgelopen weken nieuwe recordhoogtes bereikte, debuteerde het aandeel van een bitcoin mijnwerker uit Pennsylvania op de Nasdaq met een winst van 52% op de eerste handelsdag. Stronghold Digital Mining (SDIG) begon te handelen aan $ 19 per aandeel en sloot af op meer dan $ 28 per aandeel, wat het bedrijf een marktkapitalisatie van ongeveer $ 1,3 miljard opleverde. Stronghold concurreert op een gloeiend hete markt met bedrijven als Riot Blockchain, Marathon Digital en Core Scientific. De bedrijven hebben allemaal geprofiteerd nadat China alle cryptocurrency mining en transacties in het land verbood.

Afval van steenkool naar bitcoin

Stronghold brengt afvalkool als bijproduct naar zijn twee elektriciteitscentrales in Pennsylvania, waar het ketels gebruikt om gifstoffen te verwijderen. Dat helpt bij het produceren van stroom die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken voor het minen van bitcoin. Ondanks de waardering van een miljard dollar, heeft Stronghold tot nu toe slechts een paar honderd bitcoin gedolven en de inkomsten bedroegen slechts ongeveer $ 8 miljoen in de afgelopen zes maanden. Maar het bedrijf zegt dat het, omdat het zijn energie- en mijnbouwhardware bezit, stroom kan opwekken tegen een prijs die de helft van het industriegemiddelde is. Stronghold zegt dat het de $ 115 miljoen die het van de IPO heeft opgehaald, zal gebruiken om nieuwe bitcoin en stroomgenererende activa te verwerven.

De olieprijsrally van 2021 is nog lang niet voorbij

Over inflatie gesproken: zelfs nadat de olieprijzen de afgelopen dagen de hoogste niveaus in verschillende jaren hebben bereikt, is er deze winter nog ruimte om te stijgen. Volgens analisten suggereren de fundamentals op korte termijn simpelweg hogere koersen. De olievoorraden over de hele wereld zijn gedaald tot onder het pre-pandemische vijfjaarsgemiddelde, aangezien de voorraden opraken, terwijl de vraag stijgt te midden van een zwakkere aanbodreactie van producenten. De energieschaarste in Europa en Azië en de recordhoge aardgas- en steenkoolprijzen voegen meer argumenten toe aan de bullish case voor olie in de komende maanden, aangezien een omschakeling van gas naar olieproducten zoals stookolie en diesel, vooral in Azië, al aan de gang is.

Voorraden zijn gedaald

De structuur van de oliefutures curve over één jaar wijst ook op een krappe markt en ruimte voor hogere ruwe prijzen. Aandelen trekken omhoog naarmate de vraag terugkeert. Aan de vraagzijde hebben herstellende economieën en mobiliteit de wereldwijde vraag naar olie de afgelopen maanden gestimuleerd, wat heeft geleid tot voorraadafnames waardoor de wereldwijde voorraden tot onder het recente gemiddelde zijn gedaald. In zowel de Verenigde Staten als de ontwikkelde economieën van de OESO als geheel zijn de commerciële olievoorraden gedaald tot onder het vijfjaarlijks gemiddelde van vóór Covid, nadat de enorme stijgingen van de lente en de zomer vorig jaar meer dan omgekeerd waren, merkt marktanalist John Kemp van Reuters op.

En die voorraden zijn erg laag

In de laatste rapportageweek stonden de Amerikaanse voorraden ruwe olie op 427 miljoen vaten, ongeveer 6 procent onder het vijfjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar. De benzinevoorraden lagen ongeveer 2 procent onder het vijfjarig gemiddelde, de voorraden destillaatbrandstof waren 9 procent lager, terwijl de propaan/propyleenvoorraden maar liefst 21 procent onder het vijfjaarsgemiddelde voor deze tijd van het jaar lagen, zo bleek uit de laatste EIA-gegevens. In de OESO lagen de commerciële voorraden in augustus 162 miljoen vaten onder het pre-COVID-gemiddelde van vijf jaar, zei het Internationaal Energieagentschap (IEA) vorige week in zijn laatste maandrapport. Voorlopige gegevens voor de VS, Europa en Japan laten zien dat de voorraden in de landindustrie in september met nog eens 23 miljoen vaten zijn gedaald.

Energiecrisis kan vraag naar olie stimuleren

De energiecrisis in Europa en Azië zou de wereldwijde vraag naar olie bovendien met 500.000 vaten per dag (bpd) kunnen stimuleren in vergelijking met een “normale” markt zonder een aardgas- en steenkoolcrisis, merkte het agentschap op. De IEA verhoogde zijn prognoses voor de wereldwijde vraag naar olie voor 2021 en 2022. Het aanbod blijft achter bij de vraag omdat OPEC+ de markt krap houdt, aldus nog het IEF. Hoewel de vraag is hersteld ondanks de COVID-opflakkeringen in de zomer in de VS en Azië, blijft het extra aanbod op de oliemarkt achter bij het tempo van de groeiende vraag. Ten eerste was het orkaan Ida die de Amerikaanse olietoevoer uit de Golf van Mexico van eind augustus tot het grootste deel van september beperkte. De bevoorrading zal pas begin volgend jaar op volle capaciteit komen, aangezien een door Shell beheerd platform tot eind 2021 offline zal blijven.

OPEC+ zal de markt strak houden

Tegelijkertijd blijft de OPEC+ groep de markt strak houden en voegt elke maand slechts 400.000 vaten per dag toe aan het totale aanbod. Dat is ondanks oproepen van de VS en andere consumerende landen om de kranen open te zetten en de hoge olieprijzen te bedwingen, en ondanks de energiecrisis die nutsbedrijven heeft gedwongen om op olie gestookte energieopwekking op te starten te midden van recordhoge aardgasprijzen, waardoor de vraag naar olie toenam producten.

De OPEC+-leiders wijzen op het verwachte overaanbod voor volgend jaar en op de noodzaak om verder te kijken dan de komende twee maanden bij hun besluit om door te gaan met het terugdraaien van slechts 400.000 bpd per maand van hun bezuinigingen.

Saoedi-Arabië kijkt verder dan het puntje van de neus

De Saoedische minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman, sloot vorige week in feite de optie uit dat de alliantie zou reageren op de olieprijsstijging door meer aanbod toe te voegen dan gepland. “We moeten verder kijken dan het puntje van onze neus. “Want als je dat doet en rekening houdt met 2022, dan zit je eind volgend jaar met een enorme hoeveelheid overstocks”, aldus bin Salman. Bovendien wijzen de outputcijfers erop dat de OPEC+ eigenlijk ver onder het collectieve productieplafond pompt. Volgens schattingen van Bloomberg zou de totale productie van de groep 747.000 bpd hoger zijn geweest als alle leden van de alliantie in september aan hun respectieve productieplafonds zouden houden. Het lijkt erop dat OPEC+ zich niet al te veel zorgen maakt over de vernietiging van de vraag bij $85 olie, althans voorlopig niet. De leiders van de groep benadrukken het belang van een langetermijnvisie en stabiliteit op de markt, en verwacht in 2022 een groter aanbod uit zowel hun eigen bronnen als uit het Amerikaanse schaliegebied, dat zijn capex discipline lijkt te handhaven, zelfs bij $ 80 olie.

‘Blowout’-backwardation wijst op nog hogere olieprijzen

Aan het einde van 2021 blijft het aanbod echter krap, terwijl backwardation – een belangrijke indicator van een krapper wordende markt – tussen het Brent-contract van december 2021 en het contract van december 2022 de afgelopen dagen is gestegen tot boven $ 8 per vat. Dit is de steilste 12-maands Brent-backwardation sinds 2013, volgens gegevens van Refinitiv Eikon die door Reuters worden aangehaald. “De energiecrisis zorgt voor een bodem onder de olieprijs van $ 80/b”, zei de Japanse MUFG Bank onlangs in haar Oil Market Weekly-rapport. “De prijsexplosie bij Brent in de afgelopen weken geeft aan dat het pad [naar] nog hogere olieprijzen stevig blijft”, zo schreef het onderzoeksteam van de bank in een rapport.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.