Obama waarschuwt voor economische 'meltdown'

De Amerikaanse president Barack Obama voorziet een economische ‘meltdown’ als het schuldenplafond van de VS niet snel wordt verhoogd. Obama meldde dit dinsdag op NBC. Vorige maand werd het wettelijke maximum bereikt. Zonder verhoging van de grens kan het land de rekeningen niet meer betalen.

Normaal is dit een futiliteit, maar nu wordt het aangegrepen om de enorme schuldenlast van de VS aan de kaak te stellen. Ook de Amerikaanse industrie, de woningmarkt en de inflatie drukten het sentiment.

En dan hebben we natuurlijk nog Griekenland. De beurs van Athene implodeerde afgelopen week opnieuw. Sinds 2007 is deze beurs circa 80% van zijn waarde verloren. De rente van Griekse 2-jaarsstaatsleningen liep donderdag op tot boven 30%, hetgeen duidt op een implosie van de Griekse staatsobligaties. De 10-jarige staatsleningen liepen op tot 18%. Beleggers beschouwen hiermee het land als verloren.

Toch houden Amerikaanse beleggers zich nog redelijk goed. De Nasdaq nam sinds begin mei wat gas terug en daalde richting het dieptepunt van dit jaar. De ‘uptrend’ sinds de bodem in 2009 is desalniettemin nog steeds intact. De RSI vormde in mei een lagere bodem ten opzichte van maart, terwijl de Nasdaq juist een hogere bodem vormde. Op basis van deze ‘set up’, kunnen wij een koersdoel van 2896,41 punten bereken. Cruciaal is evenwel de bodem van maart, daar een doorbraak hiervan een verkoopsignaal geeft.

De S&P500 noteert eveneens nog boven de bodem van maart. De Relatieve Sterkte Indicator (RSI) geeft op dagbasis echter een steeds verder verzwakkende index aan, daar de RSI nog net maar boven 30% staat. De brede Amerikaanse index zal spoedig moeten opveren om het positieve plaatje in stand te houden. De Dow laat hetzelfde beeld zien. Veel ruimte is er niet meer om te dalen. De stijgende trend is nog steeds intact, dus er mag een nieuwe opleving worden verwacht. Correcties bieden mooie kansen om op lagere niveaus (weer) in te stappen. De bodem van maart is daarbij een belangrijk niveau om in de gaten te houden. Indien deze bodem het begeeft, kan dit duiden op een omslag van het sentiment onder Amerikaanse beleggers. 

Goud consolideert in stijgende trend

Goud consolideert in stijgende trend

Goud wordt gezien als veilige haven en daarom is het ook niet verwonderlijk dat beleggers hun toevlucht steeds meer zoeken tot het glimmende edelmetaal. De turbulentie in de wereld blijft aanhouden. In maart werd Japan geteisterd door een aardbeving, tsunami en vervolgens een nucleaire ramp. Noord-Afrika en het Midden-Oosten worden geteisterd door volksopstanden. Bovendien woedt de Europese schuldencrisis nog steeds in alle hevigheid, waarbij Griekenland (vrijwel) failliet is. Goud presteert al meer dan 10 jaar aanzienlijk beter dan diverse aandelenindices. De Amerikaanse S&P500-index verloor sinds het jaar 2000 uitgedrukt in goud circa 80%. De waarde uitholling van valuta door onder meer de Fed en de ECB, doordat zij de geldpersen op volle toeren laten draaien, speelt goud eveneens in de kaart. In euro’s uitgedrukt heeft goud op 25 mei 2011 zelfs het recordniveau opnieuw aangescherpt, waarna de prijs van het edelmetaal is gaan consolideren.

Euro op zoek naar richting

 Euro op zoek naar richting

De Europese schuldencrisis blijft de gemoederen bezighouden, waarbij Griekenland en Portugal de afgelopen weken voor de nodige onrust zorgden. De Europese munteenheid staat al jaren onder druk ten opzichte van sterkere valuta, zoals de Australische dollar en de Zwitserse frank. Ten opzichte van een andere zwakke broeder, de Amerikaanse dollar, blijft het stuivertje wisselen. In 2008 werd rond $ 1,60 een ‘all time high’ bereikt, waarna de euro tot een dieptepunt onder $ 1,20 in juni 2010 daalde. De jacht op de ‘all time high’ rond $ 1,60 leek te zijn heropend, maar de euro wist niet door de barrière rond $ 1,50, zijnde de top van 2009, te breken. De euro daalde vervolgens en vormde daardoor een lagere top. Een lichtpuntje is de ‘uptrend’ vanaf de zomermaanden van vorig jaar, maar meer dan een zijwaartse beweging is dit niet te noemen.

Eurostoxx50 breekt stijgende steunlijn

 Eurostoxx50 breekt stijgende steunlijn

De Eurostoxx50 corrigeerde vanaf het meerjarig recordniveau, dat in februari werd opgetekend. De brede Europese index liet in maart een hogere bodem noteren. De index veerde op van de stijgende steunlijn en de Fibonacci ‘retracement levels’, gemeten vanaf de ‘low’ van 2010 tot aan de ‘high’ van dit jaar. De afgelopen twee jaar beweegt de Eurostoxx50 per saldo zijwaarts. Sinds de zomermaanden van vorig jaar was sprake van een opwaartse trend. De Eurostoxx50 is onder de stijgende steunlijn sinds mei vorig jaar beland, hetgeen een slecht teken was. Momenteel wordt zelfs het dieptepunt voor 2011 aangescherpt. Lichtpuntjes zijn dat de RSI nog niet in het ‘oversold’-gebied staat en dat het Fibonacci ‘retracement level’ nog steeds weet stand te houden.

De Duitse DAX houdt goed stand en noteert nog steeds boven het dieptepunt van april. De Franse CAC40 is in juni onder het dieptepunt van april gekomen, maar staat nog boven de bodem van maart. De stijgende steunlijn uit de zomermaanden van vorig jaar is echter doorbroken. De Portugese index noteert op het laagste punt sinds de zomer van 2010. Dit is een duidelijk signaal dat Portugal steeds verder afglijdt. De Italiaanse index staat op het laagste punt van het jaar. De Spaanse IBEX hield ook de afgelopen week redelijk stand. De aandacht is tevens gericht op de ontwikkeling van de bankaandelen binnen Europa. Deze kwetsbare sector noteert op het laagste punt sinds de zomer van 2010 en zal ook spoedig moeten zien te herstellen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.