Optie Trade van de Week: Extra rendement ABN AMRO met geschreven call optie

Deze week krijgt u van OptieAcademy Extra rendement ABN AMRO met geschreven call optie als Optie Trade van de Week gepresenteerd. ABN AMRO is met tickersymbol ABN (wederom) aan de Amsterdamse effecten- en optiebeurs genoteerd.

Fundamentele analyse ABN AMRO:
ABN AMRO Group (kortweg ABN AMRO) is een bedrijf uit Nederland en heeft activiteiten in de sector financiën. ABN AMRO Group is anno 1720 opgericht, heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam en heeft ruim 22.000 werknemers in dienst. ABN AMRO richt zich op het bedienen van retail-, private- en corporate banking klanten. Een uitgebreid en compleet pakket aan producten en diensten wordt aangeboden via zogenaamde ‘omnidistributiekanalen’, waaronder geavanceerde mobiele applicaties en internetbankieren.

Het bedrijf is met name actief in Nederland en de rest van Europa. Bekende merken van ABN AMRO zijn ABN AMRO Hypotheken Groep, ABN AMRO Pensions, ABN AMRO Verzekeringen, ALFAM, International Card Services, MoneYou, Banque Neuflize OBC, Bethmann Bank, Neuflize Vie, ABN AMRO Clearing, ABN AMRO Commercial Finance, ABN AMRO Lease, ABN AMRO Funding USA LLC en Stater. Onder leiding van de CEO, Gerrit Zalm, heeft ABN AMRO Group in het boekjaar 2014 een omzet van €8,1 miljard en een nettoresultaat van €1,1 miljard gerealiseerd. Op 17 februari 2016 publiceert ABN AMRO de resultaten van het 4de kwartaal van 2015. 

De fundamentele analyse desk van OptieAcademy heeft de volgende kengetallen gevonden.

Kengetallen:
– Marktkapitalisatie: €18,57 miljard.
– Omzet (2014): €8,1 miljard.
– Nettoresultaat: €1,1 miljard.
– Dividendrendement: 5%.
– Koers/winst-verhouding: 8,5.

Uurgrafiek ABN AMRO:
ABNAMRO uurgrafiek
ABN AMRO kende op 20 november een introductiekoers van €17,75 hetgeen tevens de laagste koers van dit jaar betekende. Vervolgens ging het aandeel hard omhoog: een stijging van ruim 11% in nog geen 2 weken tijd. Wij verwachten dat dit aandeel een verdere lichte stijging zal laten zien, zeker als je de koersstijging van Nationale Nederlanden na de beursintroductie bekijkt. Hoewel NN een pure verzekeraar is en ABN AMRO meer een bank, kunnen we de vergelijking met een ‘dividendaandeel’ met potentie wel maken.

Weerstand ligt bij €19,85 terwijl een stevige steunzone bij €17,75 ligt. Deze situatie leent zich voor het opzetten van een long positie, in de vorm van de koop van de aandelen in combinatie met een call erop schrijven (verkopen). Dit is een beperkte hausse-positie, want het opwaarts potentieel is beperkt vanwege de geschreven call, zie onderstaande uitleg. Een stop-loss hanteren we evenwel onder €17,75.

Op dit moment hebben we een positie in ABN AMRO. Onlangs hebben we een trade opgezet, die we uiteraard exclusief aan onze OptieActief-abonnees hebben gecommuniceerd. Onderstaand lichten we de opgezette ‘covered call’ op ABN AMRO toe.

Steun- en weerstandsniveaus:
Eerste weerstand: €19,90.
Tweede weerstand: n.v.t.
Eerste steun: €19,255.
Tweede steun: €18,77.

Extra rendement op ABN AMRO met geschreven call
Onlangs hebben we onderstaande trade uitgevoerd, nadat we aandelen ABN AMRO binnenkregen uit hoofde van de emissie:

“Toelichting:
We hebben 100 aandelen ABN AMRO (tickersymbol: ABN) in portefeuille, die we via de emissie hebben binnengekregen. Hierop gaan we nu gedekt 1 out of the money call schrijven. Koers ABN: €19,52.

Bestaande positie:

Long: 100 aandelen ABN @ €17,75.

Transactie:
We verkopen (Open Sell): 1 ABN DEC 20,50 Call @ €0,16.

Nieuwe positie:
Long: 100 aandelen ABN @ €17,75.
Short: 1 ABN DEC 20,50 Call.”

Als u (eveneens) positief gestemd bent ten aanzien van ABN AMRO, dan zou u 100 aandelen kunnen kopen en daarop gedekt een call kunnen schrijven. Onderstaand de winst/verlies-grafiek van 100 gekochte aandelen ABN AMRO op €17,75.

ABNAMRO dag p en l

Het is ook mogelijk om extra rendement hierop te maken door er gedekt een call op te verkopen (schrijven). Het opwaarts potentieel is dan beperkt tot de uitoefenprijs van de geschreven call, vanwege de leverplicht van 100 aandelen per geschreven call.

Wat is een geschreven call?
Bij een geschreven call, oftewel verkochte call, heeft de verkoper van een call optie een verplichting (maar niet het recht) om een vastgestelde hoeveelheid van een onderliggende waarde te leveren tegen een vooraf bepaalde prijs, de uitoefenprijs.

Een schrijver van een calloptie kunt u het beste vergelijken met een verzekeraar die speculeert op het niet geschieden van een bepaalde gebeurtenis: een onderliggende waarde (in ons geval ABN AMRO) die tot het einde van de looptijd van een optie niet stijgt boven een bepaalde prijs.

Voorbeeld ongedekte verkochte (short) Call ABN AMRO
Stel dat u 1 call ABN AMRO ongedekt (zonder dekking van aandelen) schrijft met afloopdatum december met uitoefenprijs €20,50 en u ontvangt €0,16 per contract:

Short 1 ABN DEC 20,50 Call @ €0,16. Dan ziet de grafiek er als volgt uit:
ABNAMRO short call

De grafiek van een ongedekte verkochte call (zie bovenstaande figuur) is het omgekeerde van de gekochte call. De winst is beperkt tot de ontvangen premie, in dit geval €0,16. De geschreven calloptie komt in het verlies zodra het aandeel boven de uitoefenprijs van €20,50 uitstijgt.

Het verlies op een expiratiekoers van €21 bedraagt dan €(0,50-0,16) = €0,34 per contract maal €100 is dus €34. Het break-even-point, vanwaar de grens van winst naar verlies wordt gemarkeerd, ligt op €20,50 + €0,16 = €20,66. Vanaf €20,66 loopt het verlies op met €100 per punt-stijging van ABN AMRO.

Combinatie 100 aandelen ABN AMRO + geschreven call optie
Als we 100 gekochte aandelen ABN AMRO op €17,75 combineren met 1 geschreven Call ABN DEC 20,50 Call @ €0,16. Dan ziet de gecombineerde winst/verliesgrafiek er als volgt uit:

ABNAMRO covered call

Voorbeeld Long ABN AMRO + Short Call:
Long: 100 ABN @ €17,75 en
Short: 1 Call ABN DEC 20,50 @ €0,16
Scenario op december-expiratie (derde vrijdag van december):

Break-even-point op expiratie, zijde de derde vrijdag van december: €17,59 zijnde de aankoopkoers van ABN AMRO op €17,75 minus de ontvangen premie ad €16.

De maximale winst op expiratie is bij een expiratiekoers van €20,50 of hoger: koerswinst aandelen (€20,50 – €17,75)*100 + ontvangen premie ad €16=€291.

Verlies wordt geleden als ABN AMRO daalt onder het break-even-point van €17,59.

Als we ABN AMRO niet verkopen, dan kunnen we dus (op expiratie) €291 op deze affaire verdienen. Let wel, het neerwaarts risico blijft gewoon bestaan ongeacht welke call u schrijft, maar de ontvangen premie zorgt voor enige neerwaartse bescherming van het aandeel. Vandaar dat we altijd adviseren om voor de aandelen een stop-loss te hanteren, oftewel bepaal een niveau waaronder u de positie gaat sluiten om zo het risico te beperken.

Zo ziet u dat u met opties alle kanten (kopen en verkopen) op kunt, afhankelijk van uw visie. Het schrijven van 1 call op het bezit van 100 aandelen zorgt voor extra rendement. Momenteel ontvangt u minder dan 1% rente per jaar op een spaarrekening. In dat perspectief is extra rendement op aandelenbezit, door het schrijven van een call, bovenop het dividendrendement zeker het overwegen waard. U hoeft de optie overigens niet tot het eind van de looptijd te houden, maar u kunt altijd iedere beursdag uw optie sluiten, mocht uw visie veranderen.

Wij wensen u veel succes met het optieb eleggen!

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957
E-mail: [email protected]
Website: http://optieacademy.nl/?ref=1

Disclaimer
Het OptieAcademy-team heeft een positie in ABN AMRO. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.