Update BeursBulletin Beleggingsfonds augustus 2009

In augustus zette het BeursBulletin Beleggingsfonds de stijgende lijn voort. Het rendement van het fonds steeg met 7,8% en versloeg hiermee overtuigend de AEX en onze benchmark de EuroStoxx50. Zoals u in onze voorgaande updates heeft kunnen lezen, heeft het BeursBulletin Beleggingsfonds zich de afgelopen maanden goed gepositioneerd voor een verder stijgende aandelenbeurs.

We hebben maandenlang moeten wachten op een uitbraak van de aandelenmarkten. In juli was het dan eindelijk zo ver. Wij hebben inmiddels een aantal mooie winsten gerealiseerd, terwijl er nog een groter aantal veelbelovende aandelen in het fonds opgenomen is. Ons geduld werd weliswaar een aantal maanden op de proef gesteld, maar dit werd eindelijk beloond. De verwachting is dat het fonds de stijgende lijn zal doorzetten.

Structureel herstel beurzen?

De AEX zat tussen eind vorig jaar en juli dit jaar gevangen in een brede bandbreedte van circa 75 punten. Nadat de AEX in juli de zware weerstand rond 272 punten -zijnde de neklijn van een groot, omgekeerd hoofd-schouderpatroon- wist te doorbreken (zie bijgaande grafiek), ging de index op recordjacht. In augustus steeg de AEX 4,5% en passeerde hiermee voor het eerst sinds oktober 2008 de 300-puntengrens. De Amsterdamse beurs stond hierin niet alleen, want de belangrijkste mondiale beurzen scherpten eveneens recordniveaus van dit jaar aan.

AEX

De omgekeerde hoofd-schouderformatie is een zeer betrouwbaar bodempatroon. In 80% van de gevallen wordt het koersdoel na de voltooiing van dit patroon behaald. In dit geval kan het koersdoel worden becijferd ver boven 300 punten. Bovendien is het 200-daags exponentieel gewogen gemiddelde positief gedraaid, wat aangeeft dat de lange termijn trend positief is geworden.

Eind mei kreeg de AEX reeds een koopsignaal van de Coppock-indicator. De door ons veelbesproken ‘rouwindicator’ staat nog steeds op ‘kopen’. De Coppock-indicator geeft zeer betrouwbare signalen af. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de S&P500 16 van de 17 keren in de jaren na een koopsignaal aanzienlijk is gestegen. Kortom, de AEX heeft een bodemproces van vele maanden afgerond, waarmee een belangrijk positief signaal werd afgegeven.

De lange termijn indicatoren zijn positief gedraaid, maar er kunnen uiteraard korte termijn correcties plaatsvinden. De AEX mag weliswaar wat corrigeren, maar dient bij voorkeur niet onder 270 punten duiken. De AEX vormde in de 280-puntenzone een island reversal, welke eveneens als steun kan fungeren. De AEX heeft een stap in de goede richting gezet door de dalende trend sinds 2007 om te buigen, maar er is nog wel wat werk aan de winkel.

De vraag is of de aandelenmarkten in het algemeen, en de AEX in het bijzonder, de stijgende lijn kunnen voortzetten. De statistisch gezien ‘moeilijke’ maand september is begonnen. Wij plaatsen eveneens enige kanttekeningen bij de recente stijging van de AEX-index. Het is een slecht teken dat de rente langzaam maar zeker richting het vriespunt zakt. Beleggers spelen liever op safe, getuige de gestegen obligatiekoersen en dus gedaalde rente. Een dalende rente duidt tevens op een deflatoir scenario. Volgens cijfers van Eurostat bedroeg in juli de industriële prijsdaling in Nederland op jaarbasis maar liefst 14,8%.

Dat bij beleggers de onrust toeneemt, blijkt tevens uit de oplopende VIX. Deze volatiliteitsmeter van de AEX-index is de laatste tijd opgelopen tot 30. Vorig jaar september nam de VIX eveneens toe en bereikte in de maanden daarna zelfs een waarde van 80. De AEX daalde in deze periode tientallen procenten. Hoewel we niet alle fiches van tafel hoeven te halen, blijven we wel waakzaam. We hebben een aantal mooie winsten verzilverd. Eventuele correcties binnen de stijgende trend bieden ook weer mooie kansen.

BeursBulletin Beleggingsfonds goed gepositioneerd
In augustus nam de waarde van het BeursBulletin Beleggingsfonds met bijna 8% toe. De posities die wij een aantal maanden geleden reeds hadden ingenomen, stegen fors in waarde. Concrete voorbeelden hiervan zijn: BinckBank, Vopak, ArcelorMittal en Fugro. Deze posities staan inmiddels op een winst tussen 50% en 100%. De winsten kunnen exponentieel stijgen, aangezien we op zeer lage niveaus zijn ingestapt. Ter illustratie: bij een aankoop op € 10, inmiddels verdubbeld naar € 20, zal bij een volgende verdubbeling naar € 40 een koerswinst van 300% kunnen worden opgetekend. ArcelorMittal bewoog in de hoogtijdagen rond € 66. Vanaf het huidige niveau betekent dit nog een winstpotentieel van meer dan 150%. Daarnaast hebben wij aanzienlijke winsten verzilverd op een aantal fondsen zoals AMG en SBM Offshore.

Het beleggingsbeleid van het fonds is gebaseerd op strategieën voor zowel de lange als de wat kortere termijn. Middels het afkappen van verliezen en het laten doorgroeien van winsten, verslaat BeursBulletin jaar in jaar uit de benchmark. Uiteraard zijn er periodes waarin we minder goed presteren dan de beurzen, met name in zijwaartse markten, zoals van november tot juli het geval was. In de afgelopen vijf jaar echter presteerde het systeem aanzienlijk beter dan de AEX-index (zie bijgaande grafiek van de portefeuille Energie & Financiële dienstverlening). De AEX daalde in de afgelopen 5 jaar met 11% terwijl deze portefeuille ruimschoots in waarde verdubbelde en zelfs weer op recordjacht is.

Beursbulletin

Het fonds heeft een uitstekende uitgangspositie indien de AEX de stijgende lijn sinds maart weet vast te houden. Er kan immers met een trendvolgend systeem alleen geld worden verdiend zodra er daadwerkelijk een trend is. Mocht de AEX onverhoopt toch weer gaan dalen, dan kan er een groot aantal winsten worden gerealiseerd op huidige posities. Nu de AEX eindelijk kleur heeft bekend, na circa negen maanden in een zijwaartse markt te hebben rondgedoold, kan er een mooie stijging in het verschiet liggen. Hiervan zou het BeursBulletin Beleggingsfonds de vruchten kunnen plukken. Het geduld van onze trouwe beleggers werd beloond in een verdere verbetering van de performance. Het systeem heeft zich opnieuw bewezen. Wij vertrouwen er op dat ons systeem in de komende tijd, net als in de afgelopen 5 jaar, opnieuw zijn waarde zal bewijzen.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.