Update BeursBulletin Beleggingsfonds mei 2017
Het BeursBulletin beleggingsfonds heeft de vijfde maand positief afgesloten met een winst van 1,1%. De EuroStoxx50 daalde in de vijfde maand van 2017 met 0,14%. De AEX index kwam in mei ook nauwelijks van zijn plaats.
Forse stijging
De AEX index scherpte opnieuw het meerjarig record aan, ditmaal tot 537,84 punten, maar viel vervolgens terug tot onder de 520-puntengrens. De beweging van de AEX vond in mei dus plaats tussen grofweg 520 en 540 punten. Het is een bandbreedte van nog geen 4%. Deze per saldo zijwaartse beweging is positief voor onze optieposities.
Nieuwe cyclusbodem
De AEX vormt sinds de start van 2016 nog steeds hogere bodems en hogere toppen. De AEX veerde in februari 2016 op vanaf een niveau van 378 punten en lijkt zelfs steeds sneller te willen stijgen. De AEX lijkt medio mei een nieuwe dagcyclusbodem te hebben gevormd, op een hoger niveau dan de dagcyclusbodem medio april.
Een correctie in tijd
Het is nog steeds niet helemaal duidelijk of er ook een cyclusbodem van een hogere orde is gevormd: een weekcyclusbodem. Normaal zien we bij de start van een nieuwe cyclus de meest krachtige beweging omhoog. Gezien de zijwaartse ontwikkeling in mei, bestaat daarom bij mij nog steeds twijfel of de weekcyclusbodem is gevormd.
Krijgen we nog een tik naar beneden?
Een alternatief scenario is dat de weekcyclus bodem nog steeds moet worden gevormd. Dit zou inhouden dat we dan nog een tik naar beneden kunnen krijgen. Wanneer we kijken naar de maandcyclus bodem, dan lijkt deze op zijn laatste benen te lopen. Dit zou ook het zijwaarts verloop van de afgelopen maand verklaren.
Nieuwe all time high
De Duitse beurs scherpte opnieuw de all time high aan. De top van 2015 verdwijnt steeds verder uit het zicht. Bij de Duitse DAX is de stijgende trend ook nog steeds intact, al zien we hier ook een zijwaartse beweging in de afgelopen maand. Ook dit zou kunnen duiden op het einde van de maandcyclus. De cyclus van de hogere orde, de kwartaalcyclus, staat echter nog steeds aan het begin en zorgt voor veel opwaartse druk.
De Amerikanen zetten de aanval in
Ook de Amerikaanse Dow Jones-index zit nog steeds comfortabel in een stijgende trend. Hier lijkt de aanval ingezet te zijn op de all time high die begin maart werd gevormd. De Dow Jones vormde in mei een hogere bodem ten opzichte van de bodem in april. Beleggers willen kennelijk nog steeds maar één kant op: omhoog. En dat is opmerkelijk aangezien de Dow Jones in 2009 nog onder 6500 punten dook en inmiddels ruim boven 20.000 punten noteert.
Al acht jaar lang geen correctie
In de afgelopen acht jaar is er bij de Dow Jones nauwelijks sprake geweest van een correctie. Gemiddeld genomen zien we elke vijf jaar wel een correctie. De gemiddelde cyclus is 20 bars lang en dat betekent voor de kwartaalcyclus dat we na gemiddeld 20 kwartalen oftewel vijf jaar een nieuwe cyclusbodem vormen.
Er komt een correctie
We weten één ding zeker: er komt een correctie. De vraag is natuurlijk wanneer. Hoe langer de stijging duurt, hoe groter de kans natuurlijk dat deze vroeg of laat gaat plaatsvinden. Hierop vooruitlopen is zeer gevaarlijk. We houden daarom de kortere time frames, zoals de dagcyclus, goed in de gaten. Interessant is dan ook of de Dow Jones opnieuw het record aangaat scherpen of niet.
We houden ons kruit droog
Mocht de Dow Jones op dagbasis gaan verzwakken, dan kan dit een voorbode zijn voor een wat grotere correctie: een nieuwe maandcyclusbodem. Zover is het echter nog niet, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. We houden wel nog steeds een deel van ons kruit droog, ook omdat de premies van de opties op dit moment bijzonder laag zijn.
Historisch lage niveaus van de impliciete volatiliteit
De impliciete volatiliteit van de AEX is op dit moment 9,7%. De historische volatiliteit, gebaseerd op de laatste 20 handelsdagen is zelfs 9,3%. De impliciete volatiliteit is bijzonder laag: in IVX percentiel bedraagt slechts 1,2%. Dit betekent dat circa 99% van de waarnemingen van de historische impliciete volatiliteit hoger ligt dan de actuele impliciete volatiliteit.
Turbulentie in 2017
De vraag is natuurlijk of dit de bekende stilte voor de storm is, of dat alle wereldproblemen inmiddels opgelost zijn en we kunnen verwachten dat de komende jaren alleen maar voorspoed gaat brengen. Wie het weet, mag het zeggen. Ik hou er echter wel rekening mee dat we nog wel wat turbulentie zullen zien in 2017…
Nog niet overal feest
De brede Eurotop100-index staat inmiddels ook boven de top van 2015. De Eurostoxx50 staat hier echter nog onder. Nog niet op alle plaatsen binnen Europa is het dus feest. De small cap index AScX scherpte opnieuw het all time high niveau aan en wist de magische grens van 1000 punten te passeren.
Kleinere fondsen presteerden beter
Opvallend genoeg deden kleinere fondsen het aanmerkelijk beter dan bijvoorbeeld de AEX-index. De kleinere fondsen hebben zelfs al de top van 2007 ver achter zich gelaten. Ook de Amerikaanse small cap fondsen, opgenomen in de Russell 2000 index, doen het zeer goed en zelfs beter dan de grootste 500 fondsen: de S&P 500.
Dalende kleinere aandelen luidde een correctie in
Ook is dit opmerkelijk omdat de kleinere fondsen geassocieerd worden met een hoger risico (je kunt er nu eenmaal wat moeilijker uit, zeker als je met zijn alle door dezelfde deur naar buiten wilt). In 2007 bijvoorbeeld zagen we een lagere top bij de Russell 2000, die vervolgens een forse correctie inluidde op de wereldwijde aandelenbeurzen. Ook in het jaar 2000 zagen we de Russell 2000 index al dalen terwijl de S&P 500 nog doorsteeg. Hou dus ook de kleinere fondsen scherp in de gaten!
Veel aandelen in een stijgende trend
De weg van de minste weerstand is nog steeds omhoog voor veel aandelen. Wanneer we kijken naar de trendindicator, dan zitten 24 van de 30 aandelen in een stijgende trend en heeft de trendindicator dus een koopsignaal gegeven. Slechts 6 aandelen zitten in een dalende trend, zodat nog steeds sprake is van een breed gedragen stijging, wat positief is.
Beleggers hebben er vertrouwen in
De AEX wist sinds begin 2016 op te klimmen van 378,53 punten naar 537,84 punten (circa 42%). Een forse stijging, zonder noemenswaardige correctie. Dit uit zich dus onder andere in een lage volatiliteitindex, ook wel VIX of paniekindicator genoemd. Het gevaar is natuurlijk dat wanneer iedere belegger zich in slaap heeft laten sussen, er zich plotseling een forse correctie voordoet.
Lage optiepremies
Zoals we in de voorgaande maanden ook al constateerde, een lage volatiliteit houdt niet automatisch in dat de volatiliteit moet stijgen. De volatiliteit is opnieuw verder gedaald en kan lang op dit lage niveau blijven. De optiepremies zijn nog steeds bijzonder laag en je ontvangt dus weinig voor het schrijven van opties. We hebben hier opnieuw van weten te profiteren, maar blijven natuurlijk wel voorzichtig met het opzetten van nieuwe optieposities.
Diverse nieuwe records
Niet alleen de optieportefeuille doet het erg goed. Ook de aandelenportefeuilles hebben opnieuw geprofiteerd van de forse stijging. Zo scherpten de DividendPortefeuille (+78%), de SuperMomentumPortefeuille (2007: +27%) en de TopPortefeuille (2007: +29%) het record verder aan. Ook AandelenAlert wist fors te stijgen en staat sinds 1 januari ruim 20% in de plus.
Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs.
Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com
Met hartelijke groet,
Drs. Harm van Wijk
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!