Beleggers nerveuzer door handelsoorlog en rente

Volatiliteit juni

De Europese markten daalden in juni opnieuw. De handelsoorlog met de VS en de oplopende rente laten sporen na op de Europese beurzen. De Eurostoxx50 daalde in juni met 0,32%. Het BeursBulletin beleggingsfonds leverde 0,18% in.

2018 is een turbulent jaar

De AEX wist het meerjarig record op 23 januari aan te scherpen tot 572,81 punten om vervolgens op 9 februari een laagste stand van 515,96 punten te laten optekenen. Het tweede kwartaal verliep positiever, maar we staan nog steeds rond de openingskoers van dit jaar.

Schijnbewegingen

De optiestrategieën worden weer iets interessanter door de oplopende premies. De aandelenstrategieën hebben het in 2018 zwaar door de zijwaartse markt en de vele schijnbewegingen. De dividend- en de ETF-strategie doen het tot op heden goed. Het blijft echter lastig om in een zijwaartse markt met aandelen een mooi rendement te behalen.

AEX dag

Europa oogt zwak

Het enthousiasme is in Europa nog ver te zoeken. De Europese beurzen noteren voor 2018 nog steeds rond de start van het jaar. De Duitse DAX en de Stoxx 50 staan onder de start van het jaar en zijn nog ver verwijderd van de top van 2018. De Euronext 100 wist het record voor 2018 in mei wel verder aan te scherpen, maar leverde in de afgelopen weken weer terrein in.

Trading Navigator op kopen

De Trading Navigator gaf begin april weer een koopsignaal. We zitten dus objectief bezien op weekbasis nog steeds in een stijgende trend. Sinds het koopsignaal is de AEX verder opgeklommen, maar in de afgelopen weken is de AEX afgeketst op de top van 2018. Er is dus sprake van een neutrale markt binnen de stijgende trend.

AEX week

De maandcyclus vormt een midcycle low

Wanneer we nog een stapje hoger gaan kijken, naar de maandcyclus, dan is er steeds sprake van een stijgende trend. We lijken aan de tweede helft van de maandcyclus te zijn begonnen, met de vorming van een midcycle low in maart 2018. Per saldo is de AEX sinds oktober 2017 nog niets opgeschoten.

AEX maand

De kwartaalcyclus vormt een midcycle low

Bij de kwartaalgrafiek lijkt inmiddels ook een midcycle low te zijn gevormd zodat we ook hier met de tweede helft van de cyclus lijken te zijn begonnen. Dit zou betekenen dat de AEX hogere koersen op de borden kan laten zien. Vooralsnog ontbreekt het echter nog aan enthousiasme onder beleggers.

Het vertrouwen onder beleggers neemt weer af

Iedere grote beweging, begint bij een kleine beweging, dus daarom houden we de daggrafiek en de weekgrafiek scherp in de gaten. De daggrafiek heeft nu een lagere bodem gevormd, nadat in juni een lagere top werd gevormd ten opzichte van mei. Al met al geen sterk teken.

AEX kwartaal

De Amerikanen tonen een verdeeld beeld

De Amerikaanse indices tonen een verdeeld beeld. De Dow Jones en de S&P 500 proberen nog steeds te herstellen van de klap in februari. De technologie index Nasdaq scherpte in juni het recordniveau van 2018 verder aan. De kleinere fondsen van de Russell 2000 hebben eveneens het record voor 2018 verder aangescherpt.

Minder aandelen in een stijgende trend

Wanneer we kijken naar de trendindicator, dan zitten er momenteel slechts 13 van de 30 aandelen in een stijgende trend, waar dat vorige maand 22 aandelen waren. 17 aandelen zitten dus nu in een dalende trend, zodat de stijging van de AEX index niet breed wordt gedragen. Meer dan de helft van de fondsen zit dus een dalende trend, zodat de vraag is hoe lang de AEX nog in een stijgende trend blijft.

Lage optiepremies

De optiepremies zijn door de daling van de markten weer heel iets opgelopen. We krijgen nog steeds weinig vergoeding voor het risico dat we lopen. De impliciete volatiliteit staat op dit moment op 11%. Het percentiel staat op 13,7%, wat aangeeft dat circa 86% van de waarnemingen een hogere waarde had dan de huidige van 11%.

Volatiliteit juni

Behoorlijke turbulentie

Het waren de afgelopen jaren pittige tijden voor optiebeleggers. Zeker gezien het feit dat de impliciete opties/volatiliteit-beweeglijkheid/” title=”volatiliteit”>volatiliteit zo laag is en dus ook de premie op opties. De aandelenportefeuilles zoals de SuperMomentumPortefeuille (2017: + 85,1%) en de TopPortefeuille (2017: + 65%) deden het in 2017 fantastisch. Aanzienlijk beter dan de AEX index (+12,7%) of de Stoxx 50 (+6,5%).

TopPortefeuille

De kracht van spreiding

Dit is dus de kracht van spreiding. Op het moment dat enkele strategieën minder goed presteren, presteren andere strategie juist weer uitstekend. Ook de ETF-Portefeuille en de DividendPortefeuille doen het uitstekend. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe strategieën om daarmee een nog bredere spreiding te krijgen.

dividendportefeuille

Het gemiddelde resultaat voor 2017 was 25,1%

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs. De dip door optieposities, werd het afgelopen jaar ruimschoots gecompenseerd door onze aandelenposities. Het spreiden over verschillende beleggingsstrategieën, blijkt opnieuw zeer waardevol. Het gemiddelde resultaat van onze portefeuilles in 2017 was 25,1%.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.