De aanstaande aandelencrash (waarom en wanneer)

De aanstaande aandelencrash

Aandelencrash? Tja…De oudste aandeelhouders van Amerika moeten binnenkort verplicht hun aandelen gaan verkopen. Dit is de start van een massale verkoopgolf op de aandelenmarkt. Het is namelijk in de wet geregeld: de IRA oftewel Individual Retirement Account. Het kapitaal dat belastingvrij werd opgebouwd, moet worden verkocht, waarna daar belasting over moet worden afgedragen.

Af te dragen belasting

Het grootste deel van de mensen, die hun aandelen gaan verkopen, moet de opbrengst hiervan gebruiken om van te leven, nadat zij hierover belasting hebben betaald. Zelfs al zouden deze mensen hun aandelen verkopen en opnieuw aankopen via hun privérekening, dan kunnen ze minder aandelen terugkopen vanwege de verplicht afgedragen belasting.

Demografische tijdbom

Maar de meeste mensen zullen het pensioengeld nodig hebben om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. De enorme golf aan babyboomers gaat nu dus massaal hun aandelen verkopen. Deze demografische tijdbom tikt al decennia en zal binnenkort afgaan.

Economische ramp

Wanneer er relatief weinig oudere beleggers zijn, die hun aandelen kapitaal verkopen en relatief veel beleggers, die aandelen kopen om daarmee hun pensioenreserve op te bouwen, is er niets aan de hand. Nu er echter relatief weinig jongeren en juist veel ouderen zijn (de babyboomers) dreigt dit een economische ramp te worden omdat de afbouw van kapitaal veel sneller gaat dan de opbouw die zorgt voor een aandelencrash.

Meer verdienen en meer belasting betalen

Kinderen dragen in de regel niet bij aan de van de economie. Na het 20e levensjaar gaan ze geld verdienen en dus belasting afdragen. Naarmate ze ouder worden, en meer ervaring krijgen, gaan ze meer verdienen en dus meer belasting betalen. Er komt een moment, waarop ze per saldo meer opleveren dan kosten voor de gemeenschap.

De grootste uitgevers

Tussen 45 en 55 jaar behoren mensen tot de grootste uitgevers. Ze wonen dan in de grootste huizen, betalen veel voor het onderhoud van hun kinderen, ze kopen verhoudingsgewijs de meeste auto’s in hun leven, kopen auto’s voor hun kinderen en betalen hun opleiding, et cetera.

De grootste spaarders

Na 55 jaar, wanneer de kinderen het huis uit zijn, behoren ze tot de maximale spaarders. Zij realiseren zich dat ze te weinig hebben gespaard voor hun pensioen. Zij beginnen te sparen en kopen aandelen en stuwen daarmee de aandelenkoersen omhoog.

Bezittingen verkopen veroorzaakt aandelencrash

Op hun 65e belanden ze in de categorie waar ze de samenleving het meeste geld kosten. Ze produceren geen goederen en diensten meer en de kosten voor gezondheidszorg lopen fors op. Ze gaan hun bezittingen verkopen. Ze leven van hun opgebouwde vermogen.

kosten van zorg naar leeftijd

De klassieke bevolkingspiramide

De aanstaande aandelencrash

De golf aan babyboomers zet zich door

De bovenstaande grafiek was de demografie van 1940: veel jongeren en weinig ouderen. De klassieke bevolkingspiramide. Dit was dus nog voor de babyboom. Na 1950 is de babyboom duidelijk zichtbaar en deze golf zet zich door in 1960.

Meer mensen verkopen dan kopen aandelen

The Baby Boom Tsunami That Is Set To Drown The Economy 2020

In 2010 zien we de Golf af te zwakken en verplaatst zich naar de categorie werkenden. In 2030 komt de grote omslag waarbij er meer mensen ontsparen dan mensen die sparen. Er zijn dus meer mensen aan het verkopen dan aan het kopen op de aandelenmarkt.

Een bij wet geregelde aandelencrash

De eerste effecten van deze wettelijke crash op de aandelenmarkt, begint dit jaar en bouwt in de komende jaren steeds verder op. De mensen die geboren zijn in 1950 bereiken nu de leeftijd van 70, 5 jaar, waarop zij verplicht aandelen moeten gaan verkopen. En ieder volgend jaar moeten zij opnieuw een deel van hun portefeuille verplicht gaan verkopen.

In 15 jaar verplicht afbouwen

Deze verkopers worden vergezeld door de mensen die geen IRA hebben, maar toch hun pensioenreserves moeten gaan verkopen om daarvan te kunnen leven. Over het algemeen bouwen mensen in 35 jaar een pensioenpot op. Het afbouwen van de pensioenpot gebeurt in 15 jaar. Vanuit de IRA moet dit binnen 15 jaar worden afgebouwd en de uitgestelde belasting moet worden afgedragen.

Drie verkopers tegenover een koper leidt tot een aandelencrash

Over de afgelopen 65 jaar, waren er gemiddeld drie kopers tegenover iedere verkoper. De komende 25 jaar (op basis van de bevolkingspiramide) zijn er drie verkopers tegenover iedere koper. Een aandelencrash lijkt niet te vermijden. In 2015 werd er circa $1073 miljard opzij gezet. Tegelijk werd er $ 526 miljard aan effecten verkocht.

Retiree-stock-sellers

Steeds grotere verkoopdruk

Na 2030 ligt het omslagpunt. In 2040 wordt er $ 979 miljard opzij gezet, maar $ 1048 miljard onttrokken door de 70,5-jarigen en ouder. Bij een volgende correctie stappen beleggers niet in (particulieren kopen doorgaans op de top en verkopen op de bodem) en zal er zelfs een steeds grotere verkoopdruk ontstaan op de dan al lagere aandelenkoersen door de verplichte verkoop door de gepensioneerden.

Kwantitatieve geldverruiming

De Fed, en mogelijk de ECB, zal samen met de Japanse en de Zwitserse centrale bank, overgaan tot het kopen van aandelen in een poging om de aandelenmarkt te redden. Na het QE experiment (Quantitative Easing) ook wel kwantitatieve versoepeling of kwantitatieve geldverruiming genoemd, volgde QE2 en 3 en zo kunnen we waarschijnlijk nog wel een tijdje doorgaan.

dollar groei

Zwitserse centrale bank kocht al $ 63 miljard aan Amerikaanse aandelen

De Zwitserse centrale bank (SNB) heeft al een aandelenportefeuille met Amerikaanse aandelen opgebouwd van $ 63 miljard aldus een bericht op Bloomberg op 8 februari 2017 . Dit bleek uit de verplichte melding aan de Amerikaanse toezichthouder. SNB wilde niet reageren op het bericht, maar gaf wel aan dat het een monetair doel betreft en niet gaat om winst te maken met aandelen Apple, Microsoft en Exxon Mobile.

SNB U.S. Equity Holdings Hit $63 Billion Record on Market Rally

Overal ter wereld staat de geldpers in de hoogste versnelling

Overigens zien we overal ter wereld een enorme groei van de hoeveelheid geld. De geldpers staat overal op volle toeren te draaien. Ook in Singapore, Australië, Zuid-Afrika, China Rusland is de afgelopen jaren de hoeveelheid geld verveelvoudigd. Dit zou tot hyperinflatie moeten leiden…

china groei

Schulden worden afgeboekt, wat deflatoir is

De enorme schuldenberg, niet alleen bij de overheden, maar ook bij de particulieren heeft bij een oplopende inflatie catastrofale gevolgen. Door een oplopende rente zullen veel schulden niet worden afgelost, waardoor deflatie kan ontstaan. Schulden worden afgeboekt, wat deflatoir is. En zoals in 2008 zagen, gaan alle koersen onderuit bij deleveraging (schuld afbouw): aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen et cetera. Behalve dus grond. Grond steeg opmerkelijk genoeg juist in waarde in 2008.

grondprijs 10 jaar

De grondprijs steeg de afgelopen jaren steeds veder…grond kan niet worden bijgedrukt…de huidige Coronacrisis zorgt ervoor dat er nog meer geld wordt bijdrukt, dus de kans dat de grondprijs, door inflatie verder stijgt is aanwezig:

Agrarische grondprijzen boven de 65.000 euro per ha

Grond is de enige echt veilige haven

De prijs van agrarische grond steeg in 2008 opmerkelijk genoeg van € 35.000 per hectare naar € 45.000 per hectare. Ook goud daalde in 2008 van meer dan $ 1000 naar onder $ 700. Goud bleek dus geen veilige haven, zoals altijd werd aangenomen.

Goud 2008

Ben jij voorbereid op een aandelencrash? Weet jij wat je moet doen om je bezit te beschermen? Hoe scheidt je het kaf van het koren?

Online training

Succesvol beleggen is behoorlijk complex. Vandaar dat ik donderdagavond om 20 uur ik de online training geef:

“Succesvol beleggen zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën.”

Zeer waardevol voor beginnende en meer ervaren beleggers. Ik onthul hierin 3 belangrijke geheimen:

Geheim #1 Hoe je 20% rendement per jaar maakt met eenvoudige software…

Geheim #2 Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…

Geheim #3 Hoe je duizenden euro’s per jaar aan kosten kan besparen…

Meld u aan op https://beleggen.com/training

Ik hoop dat u er bij bent!

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

Harm van Wijk is directeur van Beleggen.com / BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

5 antwoorden
 1. W J Doele
  W J Doele zegt:

  ik woon, zoals je weet, sinds 1995 6 maanden per jaar in Florida, in een gated community met allemaal senior people. Een soort ouwelullenkamp dus, maar met 2 golfbanen, tennisbanen, 2 clubhuizen met de allerbeste koks, 1 grote bar + dagelijks vertier. Het kan niet mooier/beter. en ik zie aan den lijve hoe amerikanen omgaan met hun IRA’s. Ze hebben er hun credit card aan gekoppeld en gebruiken die voor hun dagelijkse behoeften, as usual. Het IRA is ondergebracht bij een asset manager en aan het begin van het jaar, wanneer de tax return moet worden afgehandeld, worden de credit card uitgaven verrekend en daarover belasting betaald.Voorzover ik meemaak (en ik heb de financien van een bejaarde dame gedaan), is er geen sprake van een aandelen dump, want het gaat met grote geleidelijkheid. Grote uitgaven worden geleased, de maandelijkse lasten worden verrekend middels de CC. Er is geen verplichting alles in 1x te liquideren, maar wat vrijvalt wordt belast. Daar helpt geen lieve moedertje aan…… wel, goed verhaal Harm

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Dank je wel Wil en dank je wel voor je ervaring uit de praktijk. Ik vraag mij alleen wel af in hoeverre jouw waarneming representatief is voor de gehele VS?

   En zou het kunnen dat wanneer de expiratiedatum van de houder van de credit card daar is, dat de stukken verkocht worden, onder andere om de belasting te betalen door de erfgenamen?

   Beantwoorden
 2. wouter
  wouter zegt:

  wat een wereld leven we in corona virus 10 miljoen mensen dood gaan denk ik dat is op 12 miljard mensen over de wereld niet veel
  het moest er van komen dat de mensen met de neus op de fijten werden gedrukt
  steeds meer en meer lijd tot de waanzin van de dag aandelen stijgen huizen hoog
  ik las dat een kroegbaas 50 cafees gat open gooien om zijn bedrijfen te redden van de onder gang klm gaat faliet aan deze virus
  is toch nog niet normaal met deze wed loop mensen worden in de vliegtuigen gepropt voor meer omzet
  de vakanties worden met grote getallen vermeden nu met dit virus gaat alles op de schop
  de wereld word geteistert door branden oorlogen
  een president die allerlij onzin uit kraamt
  en nu ook met zijn neus op de fijten word gedrukt
  wanner komt hier een eind aan
  dat dit virus nu de wereld teistert is een voorbode dat alles moet veranderen
  ik hoop dat dat gebeurd
  want al die miljarden helpen niet als de mensheid niet veranderd
  hoogachtend wouter van hoorn

  Beantwoorden
  • Theo
   Theo zegt:

   Fijt=pijnlijke infectiewond aan een vinger die het bot aantast. Passend begrip dat nu boven komt in tijden van coronafeiten en -lijden! Maar waar dit toe leidt? In elk geval neemt de hoeveelheid geld enorm toe nu de drukpersen amper nog stil staan…daarvan zal toch ook een groot deel zn weg naar de beurs vinden denk ik.

   Beantwoorden
 3. Maarten
  Maarten zegt:

  Leuk verhaal. Maar als alle landen geld bijprinten dan zal er voor de landen onderling weinig inflatie komen. De munten blijven relatief gelijk aan elkaar. Wel komt steeds meer geld in de economie en zal alles “duurder” worden zoals aandelen en grondstoffen.
  Het lijkt mij dat de wereldeconomie in de ban is van de aandelenkoersen en dat de hele wereld uiteindelijk draait om die koersen. Waar het vroeger om militaire macht ging gaat het nu om economische macht.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.