Investeren in windenergie: de toekomst & mogelijkheden
Investeren in windenergie is populair. Offshore windparken halen de krantenkoppen vanwege hun omvang en vanwege het verkrijgen van overheidssteun over de hele wereld. Het stimuleren van offshore windenergie wordt gezien als een manier om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de energietransitie te versnellen. Maar het creëert ook banen en economische groei.
Er zijn nog steeds uitdagingen te overwinnen om de technologie op te schalen. Vooral voor drijvende offshore windenergie, die nog niet geïndustrialiseerd is. En dus biedt investeren in windenergie of windmolens nog steeds goede kansen. Lees in dit artikel meer over de toekomst van windenergie, offshore windparken en de beste windenergie aandelen om in te beleggen in 2023.
Inhoudsopgave
ToggleDe toekomst van windenergie
Groei wereldwijde windenergie
Volgens een rapport van adviesbureau Wood McKenzie zal de wereldwijde capaciteit van grootschalige windparken naar verwachting vertienvoudigen. Van 34 GW in 2020 tot 330 GW in 2030, verspreid over 24 landen (tegenover negen landen vandaag de dag). Er wordt geschat dat er de komende tien jaar $1 biljoen in de offshore windindustrie zal vloeien.
Groei Europese windenergie
Kincardine, voor de kust van Schotland, is momenteel ’s werelds grootste drijvende windmolenpark. In augustus 2022 beloofden acht EU-landen aan de Oostzee om de opwekkingscapaciteit van offshore windenergie tegen 2030 te verzevenvoudigen, vergeleken met de huidige 2,8 GW, waarvan het grootste deel in Deense en Duitse wateren.
Groei Amerikaanse windenergie
Om de hernieuwbare-energiesector nog meer wind in de zeilen te geven, onthulde de regering-Biden in de VS in september 2022 haar Floating Offshore Wind Shot. Het doel is om tegen 2035 de kosten van drijvende technologieën met meer dan 70% te verlagen en de capaciteit te verhogen tot 15 GW. Dit is genoeg om 5 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Dit komt bovenop de doelstelling van 30 GW aan offshore windenergie in 2030.
Groei Chinese windenergie
De Zuid-Chinese stad Chaozhou plant momenteel een windmolenpark dat volgens Bloomberg alle elektriciteitscentrales van Noorwegen samen in het niet zal doen vallen. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwacht dat China tegen eind 2022 de grootste geïnstalleerde offshore windcapaciteit zal hebben – meer dan het VK en de EU samen. Kortom, investeren in windenergie kan enorme afmetingen aannemen.
De toekomst van offshore windparken
Drijvende vs. vaste bodem offshore windparken
Het verschil tussen drijvende offshore windparken en offshore windparken met vaste bodem komt neer op locatie. Drijvende windmolens hoeven niet in de zeebodem te worden geaard, zoals degenen met een vaste bodem. Ze kunnen dus verder op zee worden geplaatst in water dieper dan 60 meter, waar de wind sterker is. Volgens het Noorse staatsenergiebedrijf Equinor worden ze vervolgens met meerdere landvasten aan de zeebodem verankerd.
Terwijl windparken met een vaste bodem minder kosten om te installeren, drijft het echte potentieel voor energieopwekking aan de horizon. Het IEA ontdekte dat in 2019 het potentieel voor offshore windenergie wereldwijd 18 keer de huidige wereldwijde vraag naar energie zou kunnen zijn – met de meerderheid waar water dieper is dan 60 meter en beter geschikt voor drijvende turbines.
Groei offshore windparken Hornsea
Kincardine mag dan ’s werelds grootste drijvende windmolenpark zijn, Hornsea 2, voor de kust van Yorkshire in het Verenigd Koninkrijk, is ’s werelds grootste offshore windpark met vaste bodem. Het werd in september 2022 volledig operationeel. De 165 windmolens van Hornsea 2 worden gerund door het Deense energiebedrijf Ørsted, dat 30 jaar geleden pionierde met de eerste offshore windparken.
De 165 windmolens van Hornsea 2 staan naast het oudere broertje Hornsea 1. In juli 2022 kreeg Ørsted het contract toegewezen voor Hornsea 3, dat 3,2 miljoen huishoudens van stroom zal voorzien, terwijl Hornsea 4 het planningsproces doorloopt en begin 2023 een besluit wordt verwacht.
Ontwikkeling drijvende offshore windparken
Drijvende windparken zijn in feite de derde generatie windenergie. “Drijvende offshore wind zal kunnen voortbouwen op de ontwikkelingen in offshore wind op de zeebodem om nog sneller schaal te bereiken – net zoals de huidige offshore windindustrie is gebouwd op prestaties op het land”, zegt Gabriel Davies, Ørsted’s Program Director, Floating Wind.
Volgens Davies waren er in oktober 2022 slechts 50 drijvende offshore windmolens in gebruik genomen,. Maar de wereldwijde windenergie voorraad zal naar verwachting meer dan 5 GW bedragen in 2030 en 25 GW in 2035. Op grote schaal werken internationale bedrijven samen om een wereldwijd offshore windecosysteem te creëren. Investeren in windenergie zal de komende jaren daarom nog in een stroomversnelling raken.
Uitdagingen van offshore windparken
Investeringen en steun van de overheid zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat de windenergie capaciteit op een duurzame manier groeit. Maar met de groeiende concurrentie voor projecten die jaren in beslag nemen, lokale ‘inhoud’ vereisten wanneer de lokale industrie nog in de kinderschoenen staat, evenals toegang tot diepzeehavens, schepen voor de installatie van windmolens en andere essentiële infrastructuur, kan onzekerheid binnensluipen.
Lees meer over de voordelen en uitdagingen van windenergie.
Ontwikkeling overheidssteun windparken
De ambitie en wil voor wind om te investeren in windenergie is er, maar de bureaucratie rond vergunningen vertraagt het proces. Op COP27 sloten negen nieuwe landen zich aan bij de Global Offshore Wind Alliance, geïnitieerd door het International Renewable Energy Agency (IRENA), Denemarken en de Global Wind Energy Council. Deze alliance wil de barrières opheffen voor de ontwikkeling van offshore windenergie.
Ondertussen heeft de Europese Commissie een tijdelijke nieuwe noodverordening voorgesteld om het REPowerEU-plan te versnellen. Maar ook om hernieuwbare energiebronnen te ontwikkelen, om de energietransitie te versnellen en een einde te maken aan de afhankelijkheid van de EU van Russisch gas. Dit zou met name helpen om langdurige en ingewikkelde administratieve en vergunningsprocedures te versnellen die de ontwikkeling van projecten op het gebied van hernieuwbare energie tegenhouden.
Investeren in windenergie
Opkomst van windenergie
Zoals besproken in dit artikel, ziet de toekomst van windenergie er goed uit. Windenergie is zowel in Europa, maar eerst en vooral in de VS in opkomst. Windmolens produceerden 9,2% van het Amerikaanse energievermogen in 2021, aangedreven door aanzienlijke investeringen om de capaciteit te vergroten. Windenergie was goed voor 32% van de totale toegevoegde energiecapaciteit van het land in 2021. Dankzij nieuwe investeringen stijgt dat percentage elk jaar.
De schone stroombron zou in hoog tempo moeten blijven groeien. President Biden heeft ambitieuze doelen gesteld om tegen 2035 100% schone elektriciteit te bereiken en tegen 2050 een netto nul-koolstofuitstoot. Zijn regering heeft met succes aangedrongen op goedkeuring van verschillende stimulansen om nieuwe investeringen aan te moedigen. Die zouden moeten helpen bij het stimuleren van extra groei voor windenergie gerichte bedrijven.
Bedrijven in de windindustrie
Nu de vraag naar windenergie naar verwachting zal blijven groeien, zouden bedrijven die zich op de sector richten hiervan moeten profiteren. Investeren in windenergie kan via bedrijven in de windindustrie die worden opgedeeld in de volgende categorieën:
- Fabrikanten van windmolens en componenten
- Producenten van windenergie
Hoewel windenergie aan belang wint, richten weinig bedrijven zich uitsluitend op het vervaardigen van windmolens en onderdelen of het opwekken van windenergie. Slechts een paar aandelen van die bedrijven noteren op de grote beurzen. Dat laat beleggers weinig binnenlandse pure-play investeringsmogelijkheden voor windenergie over.
Beste windenergie aandelen in 2023
Vanwege de beperkte pure plays moeten investeerders een breder net uitwerpen bij het zoeken naar kansen om te investeren in windenergie. Dit zijn de beste windenergie aandelen in 2023 om te overwegen:
- NextEra Energy (NEE)
- General Electric (GE)
- Vestas (VWS.CO)
- Siemens Eenergy (ENR.DE)
- Brookfield Renewable (BEP)
- Clearway Energy (CWEN)
- TPI Composites (TPIC)
NextEra Energy (NEE)
NextEra Energy is een groot bedrijf op het gebied van hernieuwbare energie. Het exploiteert het grootste elektriciteitsbedrijf in Florida en heeft ook een grootschalig bedrijf in energiebronnen. Dit bedrijf is dus goed vertrouwd met investeren in windenergie.
NextEra Energy Resources is een van de grootste producenten van windenergie ter wereld. Eind 2022 beschikte het over 20 GW operationele capaciteit voor windopwekking genoeg om meer dan 13,5 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. In totaal is 67% van de opwekkingscapaciteit van haar dochteronderneming windenergie.
Het bedrijf is een actieve ontwikkelaar van nieuwe windenergieprojecten. Het verwacht tegen 2025 maar liefst 10,7 GW aan nieuwe windenergiecapaciteit te bouwen. Daarnaast heeft het tot 800 MW aan windenergieprojecten in de pijplijn. Deze investeringen vervangen oudere windmolens door nieuwere, grotere die meer elektriciteit kunnen opwekken.
Hoewel het geen puur windenergiespel is, is NextEra een leider in de sector, waardoor het een solide optie is om te overwegen. Het heeft ook een uitstekende staat van dienst wat betreft het verhogen van de aandeelhouderswaarde, inclusief dividend. Investeren in windenergie kan dus via dit aandeel.
General Electric (GE)
General Electric is een toonaangevend industrieel bedrijf dat zich richt op de sectoren luchtvaart, gezondheidszorg en energie. Het conglomeraat wordt momenteel opgesplitst in drie afzonderlijke bedrijven die zich op die sectoren richten. Windenergie gaat deel uitmaken van één van die divisies.
General Electric is van plan om zijn gezondheidszorgactiviteiten begin 2023 af te splitsen. Tevens zal het zijn activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie, stroom en digitale technologie begin 2024 afsplitsen. Op deze manier kan de resterende entiteit zich concentreren op de luchtvaart.
GE’s activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie zijn een van de wereldleiders op het gebied van productie, installatie en onderhoud van windmolens. Het heeft meer dan 49.000 eenheden over de hele wereld geïnstalleerd. De installatie genereert terugkerende service-inkomsten.
Daarnaast heeft GE een groot en groeiende orderboek van onshore en offshore windontwikkelings-projecten die de komende jaren voor een gestage groei zouden moeten zorgen. Hoewel het geen puur windenergiespel is, geeft GE beleggers op korte termijn blootstelling aan de sector. En dit met een meer gerichte optie wanneer het GE Vernova afsplitst. Wat de toekomst van investeren in windenergie een nieuwe dimensie geeft.
Vestas (VWS.CO)
Het in Denemarken gevestigde Vestas is een wereldleider in de windenergiesector. Vestas ontwerpt, produceert, installeert, ontwikkelt en onderhoudt wereldwijd windenergie en hybride projecten. Het bedrijf heeft meer dan 157 GW aan windmolens geïnstalleerd in 88 landen.
Net als GE verkoopt en installeert Vestas niet alleen windmolens; het genereert een aantal terugkerende inkomsten door ze na installatie te onderhouden. Het bedrijf heeft servicecontracten voor ten minste 137 GW aan windenergie. De focus van Vestas op windmolens maakt het een van de weinige grootschalige pure-play investeringen in windenergie. Voor wie wil investeren in windenergie is dit aandeel dus een must.
Siemens Eenergy (ENR.DE)
Siemens Energy is een toonaangevend bedrijf op het gebied van energietechnologie, met activiteiten op het gebied van gasdiensten, netwerktechnologieën en de transformatie van industrieën. Het heeft ook een meerderheidsbelang in Siemens Gamesa Renewable Energy (OTCMKTS:GCTAY), een toonaangevend windenergiebedrijf gevestigd in Spanje.
Siemens Energy produceert, installeert en onderhoudt onshore en offshore windmolens, met wereldwijd meer dan 99 GW geïnstalleerd vermogen. Siemens Energy heeft aangeboden om in 2022 de resterende aandelen van Siemens Gamesa Renewable Energy over te nemen die het nog niet bezit. De voorgestelde deal zou Siemens Energy volledige controle geven over zijn in moeilijkheden verkerende dochteronderneming op het gebied van windenergie.
Ondanks de groei van windenergie heeft Siemens Gamesa het de afgelopen jaren moeilijk gehad vanwege een patentgeschil met GE en stijgende staalkosten. Maar ook door problemen met zijn onshore windplatform. Er zouden echter betere dagen in het verschiet kunnen liggen voor de windturbinemaker. De International Trade Commission verwierp begin 2022 bijna alle claims van GE tegen het bedrijf.
Ondertussen zou de voorgestelde fusie met Siemens Energy kunnen helpen de onrustige eenheid om te buigen, waardoor het bedrijf beter kan profiteren van de voordelen die voor de windenergiesector in het verschiet liggen. Investeren in windenergie, we hoeven het u ongetwijfeld niet te vertellen, is één van de sectoren waar toekomst in zit.
Brookfield Renewable (BEP)
Brookfield Renewable is een toonaangevend wereldwijd infrastructuurbedrijf voor schone energie. Het heeft 23 GW aan bedrijfsmiddelen, waaronder 8,1 GW aan waterkracht, 5,9 GW aan wind, 2,8 GW aan zonne-energie en 5,9 GW aan gedistribueerde opwekking en duurzame oplossingen. Daarnaast heeft Brookfield meer dan 75 GW aan ontwikkelingsprojecten in de pijplijn.
Brookfield hanteert een gediversifieerde benadering van investeren in schone energie. Wind is echter een groot deel van zijn toekomst. Het bedrijf en zijn institutionele partners kwamen overeen om Scout Clean Energy in 2022 over te nemen, waarmee 1,2 GW aan operationele windactiva en een pijplijn van meer dan 22 GW aan wind-, zonne- en opslagprojecten werd toegevoegd. Brookfield is ook een samenwerking aangegaan met SSE Renewables om offshore windparken in Nederland te bouwen.
De recente investeringen hebben haar capaciteit om windparken te bouwen en te exploiteren uitgebreid. Ze ondersteunen ook de strategie van Brookfield om het hoogrentende dividend de komende jaren te verhogen. Dat maakt het een ideaal aandeel voor beleggers die op zoek zijn naar een gedeeltelijk door de wind aangedreven passieve inkomstenstroom. Dit aandeel is dus geen pure-play wat betreft investeren in windenergie of windmolens.
Clearway Energy (CWEN)
Clearway Energy is een van de grootste exploitanten van hernieuwbare energie in de VS. Het heeft meer dan 5 GW aan wind- en zonne-energieprojecten en 2,5 GW aan installaties voor de opwekking van aardgas. Deze faciliteiten voorzien Clearway van een stabiele cashflow, ondersteund door langetermijncontracten, waardoor het een aantrekkelijk dividend kan uitkeren.
Clearway groeit voornamelijk door operationele wind- en zonne-energiecentrales over te nemen van ontwikkelaars, waardoor ze kapitaal kunnen hergebruiken voor nieuwe investeringen. Het heeft verschillende investeringen in de rij die de dividendgroei zouden moeten ondersteunen aan of nabij de bovenkant van het jaarlijkse streefbereik van 5% tot 8% tot 2026.
Het bedrijf heeft een strategische relatie met de duurzame projectontwikkelaar Clearway Energy Group, een bedrijf dat mede-eigendom is van Global Infrastructure Partners en TotalEnergies (NYSE:TTE). Haar partners ontwikkelen nieuwe wind- en zonne-energieprojecten, die Clearway kan verwerven om haar groeiende dividend te helpen ondersteunen. Met dit aandeel zit u dus goed wat betreft investeren in windenergie.
TPI Composites (TPIC)
TPI Composites is een wereldwijde fabrikant van windbladen. Het verkocht bijna een derde van alle onshore windbladen die in 2021 zijn gemaakt (exclusief die geproduceerd in China). Het stelt fabrikanten van windmolens in staat om de productie van schoepen uit te besteden, waardoor de wereldwijde capaciteit wordt uitgebreid. TPI Composites biedt beleggers een zeer geconcentreerde investeringsoptie in windenergie, gezien het de enige is die focust op de productie van windbladen.
Net als Siemens Gamesa heeft deze focus de afgelopen jaren echter zijn problemen gekend. Een turbulente economie en problemen met de toeleveringsketen hebben de groei en winstgevendheid aangetast, maar de verwachting is dat de vraag naar windenergie zal groeien. In de toekomst zou TPI Composites een sterkere omzet en hogere winst kunnen zien. Investeren in windenergie via dit aandeel zou dus kansen kunnen bieden.
Tot slot
Niet alle windenergie aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de gratis online training.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!