Peter Lynch de beste fondsbeheerder aller tijden

One-Up-on-Wall-Street-Peter-LynchPeter Lynch wordt ook wel gezien als de beste fondsbeheerder aller tijden. Hij beheerde het Magellan Fund en in 13 jaar behaalde hij een gemiddelde winst van bijna 30%. Slechts twee jaren presteerde het fonds slechter dan de S&P 500-index.

Lynch publiceerde een aantal boeken, waaronder One up on Wall Street, Beating the Street en Learn to Earn. Eén van de criteria die Lynch hanteerde is de PEG-ratio, wat staat voor Price, Earnings en Growth. Hierbij wordt de koers-winstverhouding afgezet tegen het groeipercentage van de winst. Deze indicator werd bedacht door Jim Slater.

Van $ 1.000 naar $ 28.000

Iemand die $ 1000 had ingelegd op het moment dat Peter Lynch portfolio manager werd van Fidelity’s Magellan Fund, zou zijn inleg na 13 jaar hebben zien toenemen tot $ 28.000.

Particuliere belegger

Ondanks de indrukwekkende resultaten, was Lynch ervan overtuigd dat de particuliere belegger beter in staat is om ‘stocks te picken’, dan de gemiddelde professionele belegger. Hij voerde daarbij aan dat een particuliere belegger een aantal voordelen heeft ten opzichte van de professional, wat hem dus in staat zou stellen om experts te kunnen verslaan.

Lynch stelde echter daarmee niet dat het eenvoudig zou zijn voor een particuliere belegger om een ‘outperformance’ te behalen. Een particuliere belegger die succesvol wil zijn, zou volgens Peter Lynch een aantal eenvoudige stappen moeten ondernemen om succesvol te kunnen worden op de markt.

Huiswerk doen

Peter Lynch stelt dat beleggers alleen zouden moeten beleggen in aandelen die zij kennen. Een voorbeeld: een belegger zou bijvoorbeeld in een restaurantketen kunnen beleggen, die bijvoorbeeld heel goed draait. Hij stelde bijvoorbeeld in zijn klassieker ‘One Up On Wall Street’, dat een belegger eerst de onderneming zou moeten analyseren, voordat hij zijn geld erin zou steken.

De belegger zou dan dus zijn huiswerk moeten doen, waarbij de financiële conditie van een bedrijf en resultaten van een onderneming worden geanalyseerd.

Aangezien de zogenoemde fundamentele analyse een tijdrovend proces is, zou een belegger dus maar ongeveer 8 tot 12 fondsen kunnen bijhouden. Metaforisch stelde Lynch dat het beleggen in aandelen zonder het bedrijf te kennen, hetzelfde is als pokeren zonder je kaarten te bekijken.

Buit een voordeel uit

Lynch was er stellig van overtuigd dat iedereen een bepaalde ‘edge’ oftewel een voordeel heeft, die de belegger zou kunnen uitbuiten, met als gevolg dat daarmee de experts zouden kunnen worden verslagen. Peter Lynch was er dan ook voorstander van om 3 tot 5 bedrijven te kiezen, die een belegger behoorlijk goed kent.

Heb geduld

De meest eenvoudige beleggingsles van Lynch is nog wel: heb heel veel geduld en beleg voor de lange termijn. Dit is echter voor veel beleggers gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Lynch heeft vaak gesteld dat hij geen enkel idee had op de aandelenmarkt zou doen in 1 of 2 jaar. Wel had hij meer vertrouwen te weten wat aandelen zouden doen over 10, 20 of zelfs 30 jaar. Hij geloofde er dan ook in dat tijd aan de zijde van de particuliere belegger zou zijn en dat hij daarom een voorstander was van lange termijn beleggingen.

Peter Lynch op lange termijn

Peter Lynch beseft echter ook wel dat er soms (lange) periodes waren dat de aandelenmarkt het niet zo goed deed. Hij beseft ook wel dat de tijden waren dat er geen correlatie leek te bestaan tussen een aandelenkoers en de prestaties van een bedrijf.

Echter, op lange termijn is er een honderd procent correlatie tussen het succes van een bedrijf en het succes van een aandeel, volgens Lynch. Dit is volgens Peter Lynch dan ook “de sleutel tot het winstgevend beleggen”.

Des te eenvoudiger, des te beter

Ooit stelde Peter Lynch: “des te eenvoudiger, des te meer ik ervan hou”. In een omgeving waarbij informatiestromen steeds meer toenemen, zou volgens Lynch het eenvoudig houden, de zogenoemde ‘edge’ kunnen zijn voor de particuliere belegger.

Beleggen is eenvoudig maar niet makkelijk

Nogmaals, ‘eenvoudig’ wil echter niet zeggen: ‘gemakkelijk’. Je zult als belegger om geld te verdienen op de beurs, veel meer moeten doen dan alleen de 3 bovenstaande lessen in acht te nemen.

Handleiding Geld verdienen met aandelen

Dit is een klein onderdeel uit de handleiding Geld verdienen met aandelen. Het introductieaanbod geldt nog enkele dagen. Kijk voor meer informatie op

Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.