AEX-verwachting 7 december 2020: vermoeidheidsverschijnselen

AEX 240

De AEX-index kruipt steeds verder omhoog, maar toont steeds meer vermoeidheidsverschijnselen. De AEX steeg tussen eind oktober en eind november van circa 528 punten naar boven de 616 punten. De top uit dit voorjaar (632,12 punten) lijkt binnen handbereik, maar heeft de index nog genoeg kracht om deze te passeren?

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

AEX jaar 1960-2020

Meer dan de helft van de bedrijven haalt het einde van 2021 niet

Wanneer we kijken naar de jaar grafiek van de AEX dan lijkt er geen vuiltje aan de lucht. De stijgende trend is nog steeds intact. Wanneer we niet beter zouden weten, dan lijkt dit een normaal jaar. Onderzoeksbureau McKinsey verwacht dat meer dan de helft van het midden- en kleinbedrijf in 2021 failliet[1] gaat door het gevoerde coronabeleid van de overheid. De situatie in andere landen is helaas niet veel beter.

Het bruto nationaal product in waarde gehalveerd

Wanneer meer dan twee derde van de beroepsbevolking, dat werkzaam is in het MKB, zonder baan zit, dan heeft dit grote economische gevolgen. De uitgaven van de overheid zullen enorm stijgen en meer dan de helft van het bruto nationaal product verdwijnt. Wie kan de producten kopen van de bedrijven die nog overblijven? Beleggers lijken zich dit totaal niet te realiseren, getuige de steeds verder oplopende koersen.

De geldpers draait in de hoogste versnelling

De AEX-index steeg sinds 2009 van onder 200 punten naar boven 600 punten. De beurs lijkt geen enkele relatie meer te hebben met de economie. Er is echter wel een sterke relatie met de hoeveelheid geld die wordt bij gedrukt. In 2020 steeg de M3 geldhoeveelheid met 1000 miljard tot ruim 14.000 miljard euro. In de Verenigde Staten bleek in oktober al 22% van de dollars in 2020 te zijn geprint. Hoe meer geld er in omloop is, hoe minder het geld waard is. Beleggers vluchten daarom onder andere in aandelen, vastgoed en grondstoffen.

AEX kwartaal

Het jaarrecord rond 630 punten op een haar na genaderd

Er lijkt aan het begin van dit jaar een nieuwe, derde, kwartaalcyclus te zijn gestart sinds 2009. Omdat de start van cyclus doorgaans het meest krachtig is, moeten we rekening houden met een stijging tot boven het jaarrecord rond 630 punten. Wellicht realiseren beleggers zich dat de economische schade aangericht door de overheid te groot is dat dit geen recordniveau rechtvaardigt. Door de enorme geldcreatie kiezen beleggers er echter voor om hun geld te investeren in iets wat overheid niet kan bijdrukken: aandelen, vastgoed, grondstoffen, Bitcoin et cetera et cetera.

AEX maand

De grootste stijging van het afgelopen decennium

November bleek een maand met de grootste stijging van het afgelopen decennium. De nieuwe maandcyclus, die in maart 2020 is gestart, kreeg een nieuwe impuls, wellicht door de hoop dat op korte termijn we terug kunnen naar de oude situatie. Ik vrees echter dat de schade inmiddels onherstelbaar groot is geworden. Hoe langer deze situatie voortduurt, hoe groter de economische, psychische, en sociale schade. Wanneer we dit in perspectief plaatsen op basis van het aantal opnames en sterfgevallen, is het dan waard om hiermee de volledige economie te gronde te richten? Zeker wanneer we bedenken dat de gemiddelde leeftijd waarop mensen zijn overleden met corona rond de 80 jaar is, wat overeenkomt met de gemiddelde levensverwachting in Nederland.

AEX week

De AEX-index bevindt zich nog steeds in een neutrale fase

De eerste twee weekcycli, van deze nieuwe maancyclus, verlopen tot op heden zeer positief. De tweede weekcyclus is begin september gestart, maar de AEX kwam pas in november in beweging. Op weekbasis is opnieuw sprake van een stijgende trend. Het beeld is echter nog steeds neutraal, getuige ook de RSI. Deze oscillator toont met waardes tussen 40 en 60 aan dat we nog steeds in een neutrale fase zitten. Met 14 weken, lijken wij inmiddels ook al aan het einde van deze cyclus te staan.

AEX dag

De AEX loopt op zijn laatste benen

Eind oktober is er een dagcyclusbodem gevormd, die de start van de tweede helft van de weekcyclus heeft ingeluid. Gezien de lengte van de cyclus lijken we op 20 november begonnen te zijn met de tweede dagcyclus binnen de tweede weekcyclus. De start van een cyclus is meestal het meest krachtig. We hebben echter nog weinig kracht gezien. Is er wellicht sprake van vermoeidheid?

Twee derde van de aandelen zit alweer in een stijgende trend

Door de adempauze zitten er van de 30 aandelen nog maar 17 aandelen in een stijgende trend. 13 aandelen zitten dus in een dalende trend. Bij de 30 indices zien we dat er nog 20 indices in een stijgende trend zitten en 10 indices dus nog in een dalende trend zitten op basis van de Trading Navigator. Veel indices zitten ook in een zijwaarts patroon, waardoor dit weer heel snel kan omslaan, bijvoorbeeld wanneer de economische realiteit door dringt.

AEX 240

De AEX is overgestapt van een neutrale fase naar een stijgende trend

Op de 240 minuten grafiek is duidelijk te zien dat de AEX-index van een neutrale fase is overgegaan in een stijgende trend. De Duitse DAX maakt, ondanks de stijging, nog steeds geen sterke indruk. De Franse CAC40 en de Euronext 100 ogen daarentegen, net als de AEX, een stuk positiever. In de Verenigde Staten staat de Dow Jones inmiddels vier boven de 30.000 puntengrens. Een nieuw record. Uitgedrukt in goud, een andere valuta, staat de Dow Jones nog lang niet in de buurt van de top van 20 jaar geleden.

dow-to-gold-ratio-100-year-historical-chart-2020-12-07-macrotrends

Wie wint de The Big Race?

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Big Pharma en de strijd tegen het coronavirus https://www.30aandelen.nl/big42183810

Het beeld oogt iets minder positief

Het sentiment lijkt dus iets minder positief te worden. De kans op een nieuwe daling lijkt iets toegenomen te zijn, vanwege de iets minder breed gedragen stijging. Ook al kan ik de stijging niet rijmen met de economische werkelijkheid, we volgen gewoon de trend, hoewel dit in een neutrale fase natuurlijk lastig is. Het sentiment kan snel omslaan.

De bodem valt weg onder het overheidsbeleid

De hoop is nu gevestigd op het document waaruit blijkt dat de PCR-test, waarop het overheidsbeleid is gebaseerd, veel en grote fouten bevat. Het ontwerp van de PCR-test is zo gebrekkig dat dit niet aantoont of mensen het COVID-19 virus hebben. Mocht deze test dat wel doen, dan nog kan niet worden vastgesteld of dit virus nog actief is, of iemand hier ziek van wordt of anderen kan besmetten. Een schokkende constatering.

Corona doden

Buitenproportionele maatregelen

Door een groot aantal experts is inmiddels een rapport[2] geschreven op basis waarvan het onderzoek zou moeten worden teruggetrokken. Wanneer we kijken naar het aantal mensen dat opgenomen werd in het ziekenhuis of het aantal mensen dat is overleden, dan rechtvaardigt dit niet het overheidsbeleid waarmee het grootste deel van het midden- en kleinbedrijf ten gronde wordt gericht.

Overlijden conform de levensverwachting

Zeker niet wanneer we kijken naar de gemiddelde leeftijd waarop mensen overlijden:

De gemiddelde leeftijd van overleden mannen bij wie COVID-19 was vastgesteld was 79,7 jaar, bij vrouwen 83,8 jaar. Bij vermoedelijke COVID-19-slachtoffers lag de gemiddelde leeftijd van de overledenen iets hoger: 81,8 jaar bij mannen en 84,4 jaar bij vrouwen[3].

Hoe en wanneer eindigt dit systeem?

Dit is conform de levensverwachting van 80,5 jaar voor mannen, en 83,6 jaar voor vrouwen[4]. Natuurlijk is iedere persoon die overlijdt er een te veel. De vraag is echter wat we hebben gewonnen en tegen welke prijs. Het financiële systeem lijkt op zijn laatste benen te lopen. Het is moeilijk om te voorspellen hoe en wanneer dit systeem eindigt.

balans_fed

Het systeem heeft zijn langste tijd gehad

Wanneer we kijken naar de balans van de Fed, dan zien we dat deze steeds verder groeit. De tijd voor een volledige reset van het systeem lijkt steeds dichterbij te komen. De balans van de Fed groeide van 1 miljoen miljoen in 2007 naar 2 miljoen miljoen in 2009. Op dit moment is het balanstotaal opgelopen tot boven de 7 miljoen miljoen. De overheid lijkt de crisis te willen gebruiken als zondebok voor het opblazen van dit systeem.

Tref de nodige voorbereidingen

Wat gebeurt er wanneer er geen euro’s of dollars meer uit de geldautomaat rollen? Wat gebeurt er met de voorraden in de supermarkten wanneer dit gebeurt? We hebben in het voorjaar al een voorproefje gezien. In het kader van beter mee verlegen dan om verlegen, is het te overwegen om een reserve aan te leggen voor u en uw dierbaren. Het is beter om hier na een jaar lachend op terug te moeten kijken dan spijt hebben voor het niet tijdig treffen van maatregelen.

GRATIS HANDLEIDING Valkuilen goud en zilver VAN DRS. HARM VAN WIJK

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

Ik wens u en uw dierbaren veel succes in de komende periode.

Harm van Wijk

[1] https://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/20796/mckinsey-helft-mkb-failliet-in-2021.aspx

[2] https://cormandrostenreview.com/report/

[3] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/40/10-duizend-coronadoden-tijdens-eerste-golf-van-de-pandemie

[4] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/39/levensverwachting-in-2019-toegenomen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.