Eenvoudig beleggen met winst

Hoe kan ik rendement maken met beleggen?

Door het gebruik van bewezen strategieën kan de emotie worden uitgeschakeld, wat de grootste vijand is van de belegger. Manage het risico en het rendement volgt daar automatisch uit. Eenvoudig beleggen met winst

Volgens superbelegger Warren Buffett moeten we het niet moeilijker maken dan nodig: “”There seems to be some perverse human characteristic that likes to make easy things difficult.” Ik deel zijn mening en hanteer strategieën die het liefst zo eenvoudig mogelijk zijn en die zichzelf hebben bewezen.

Financieel IQ

De beginstappen van het beleggen zijn ook heel simpel. Begin op papier, zodat verkeerde keuzes geen grote gevolgen hebben. Leer over beleggen en blijf leren. Een onderbelicht onderdeel is het financiële IQ. Hier wordt op scholen weinig aandacht aan besteed en de meeste mensen vinden het bovendien dodelijk saai.

90% verliest structureel geld

Mensen besteden meer tijd aan het uitzoeken van een vakantie dan aan het uitzoeken van een hypotheek of ander financieel product. Is het dan vreemd dat 90% van de particuliere beleggers structureel geld verliest? Dit blijkt overigens uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht onder 60.000 cliënten van Alex.

Strategie die bij je past

AEX kwartaalbasisAls je de basis van het beleggen onder de knie hebt, kies dan een strategie die bij je past en die zich zelf bewezen heeft, zeker in de afgelopen beursjaren. In de afgelopen 12 jaar is de AEX-index gehalveerd. Als met een strategie in deze periode winst kon worden gemaakt, dan biedt dit hoop voor de toekomst.

Emoties van een belegger

Leer vervolgens alles van deze strategie wat er te leren valt, want hoe beter je deze strategie begrijpt (en weet wanneer deze strategie minder goed presteert), hoe groter de kans dat je deze strategie blijft volgen. Want hier gaat het vaak mis! De grootste vijand van een belegger is namelijk de belegger zelf. Meer specifiek: de emoties van een belegger.

Bewezen systeem

Om emoties bij het beleggen zo veel mogelijk uit te sluiten en er voldoende zeker van te zijn dat je winstgevend belegt, is een bewezen systeem noodzaak. De beslissingen zullen dan consequent zijn en geven houvast om op terug te vallen. De heilige graal bestaat echter niet. Aandelenkoersen worden bepaald door de houding van beleggers. Deze houding is veelal consistent, maar ook regelmatig volstrekt irrationeel.

Toekomst voorspellen

Iedere groep beleggers (particulier, pensioenfonds, lange termijn of kort, technisch, kwantitatief of fundamenteel) reageert redelijk voorspelbaar, maar omdat de samenstelling van de totale groep verandert, blijft de markt onvoorspelbaar. Bovendien is de toekomst voorspellen erg lastig, zoals we ook de afgelopen jaren hebben gezien.

Spreiden over strategieën

Gelukkig hoeven we de toekomst niet te kunnen voorspellen om geld te verdienen op de beurs, daar hebben we immers een systeem of strategie voor. Ik concentreer mij op systemen die zichzelf hebben bewezen. Dat deze niet perfect zijn, is zeker. Het belangrijkste is echter dat deze systemen geld opleveren, ook al is dat niet onder alle marktomstandigheden zo. Het spreiden over strategieën verdient daarom de voorkeur.

Reproduceerbaar

Het liefst gebruik ik strategieën die onderling een lage correlatie hebben. Niets is perfect, maar dat hoeft gelukkig ook niet om succesvol te beleggen. Als emoties er voor zorgen dat je anders handelt dan het handelssysteem aangeeft, dan weet je nooit of het handelssysteem werkt. Je kunt dan nooit beoordelen of het systeem goed is of niet. De transacties moeten dus altijd reproduceerbaar zijn.

Handelssystemen

Als het plan goed is en je het plan blijft volgen, dan zul je uiteindelijk meer winst maken dan verlies. Er zijn handelssystemen waarbij in meer dan 50% van de gevallen verlies wordt gemaakt, maar waaraan ‘overall’ toch geld wordt verdiend. Dit vanwege het feit dat de winsten per saldo groter zijn dan de verliezen.

Risico en kansen

Aan de andere kant zijn er ook systemen, bijvoorbeeld met opties, die in meer dan 80% van de gevallen verdienen, maar niet altijd onder de streep geld opleveren. Belangrijk is om van tevoren in te schatten wat het risico is en wat de kansen zijn. ‘Risk is what you control, return is what you get’.

Bewezen systemen

Voorbeelden van bewezen systemen zijn dividendstrategieën. Hierbij selecteert men aandelen met het hoogste dividendrendementspercentage. De waardestrategie daarentegen rekent met de nettowinst van het afgelopen boekjaar, waarbij aandelen met de laagste k/w’s worden gekocht. Groeiaandelen worden dan weer geselecteerd op basis van bijvoorbeeld de gerealiseerde omzetstijging over drie boekjaren.

Kwantitatieve analysemethodes

Rationeel beleggen

Bovenstaande strategieën kunnen vervolgens weer gecombineerd worden, waardoor de meest kansrijke aandelen kunnen worden gevonden. Door het combineren van deze kwantitatieve analysemethodes op bijvoorbeeld de Euronext 100 en Next 150 wordt één maal per maand een selectie gemaakt en die wordt dan drie jaar aangehouden. De resultaten zijn indrukwekkend.Kwantitatieve analysemethodes

Schrijven van opties

Een andere favoriete strategie is het schrijven van opties. Dat kan zowel op gekochte aandelen als bijvoorbeeld op de AEX-index. Deze strategieën doen het juist in een zijwaartse markt erg goed en zijn daarom goed te combineren met een aandelenstrategie zoals hierboven werd beschreven. Onder de naam AEXAlert bieden wij gratis alerts aan voor beleggers die opties willen schrijven op de AEX-index.

Academische studies

Een andere strategie is bijvoorbeeld de aandelen kopen die in de voorafgaande periode het sterkst zijn gestegen. Diverse academische studies hebben aangetoond dat aandelen die goed hebben gepresteerd in het recente verleden dit een bepaalde tijd blijven doen. De London Business School deed onderzoek onder de grootste 100 aandelen op de Britse markt sinds 1900.

Het momentum effect zet Newton in zijn hemd

Een investering van £ 1 in1900 zou zijn uitgegroeid tot £ 2,3 miljoen aan het einde van 2009 wanneer gekozen werd voor de 20 winaars van de voorgaande 12 maanden. Elke maand werd de portefeuille aangepast. £ 1 in1900 belegd in de verliezers zou aangegroeid zijn tot slechts £ 49. Dit onderzoek werd al eerder gedaan op de Amerikaanse markt met vergelijkbare resultaten. Zie het artikel ‘Why Newton was wrong’ in de Economist van 6 januari 2011 en https://beleggen.com/het-momentum-effect-zet-newton-in-zijn-hemd/

Momentum beleggen

Een ander voorbeeld van momentum beleggen is om een aandeel te kopen als het 20-daags voortschrijdend gemiddelde van de prijs stijgt boven het 200-daags gemiddelde. Ook kan gekeken worden naar gewogen gemiddelden en exponentiële gemiddelden die het allemaal goed doen in een markt waar een duidelijke trend te zien is. Omdat er niet altijd een trend is, is het goed deze strategie te combineren met een strategie die het goed doet als er geen trend is, of door verschillende niet gecorreleerde onderliggende waarden te gebruiken.

Spreekt deze strategie u aan? Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

2 antwoorden
 1. P.van Dijk
  P.van Dijk zegt:

  Harm,
  hoe kun je vermijden dat je als je bv deelneemt in AEX-Alert gelijk in een afgrond valt zoals in de grafiek te zien is. Ik heb dat nl. meegemaakt bij jullie.
  Mvg
  P.van Dijk

  Beantwoorden
  • Harm
   Harm zegt:

   Zorg dat je belegt met geld dat je kunt missen en zorg er voor dat je niet te grote posities inneemt.

   In 85% van de gevallen wordt de transactie met een winst afgesloten. 15% verlies hoort er (helaas) nu eenmaal bij.

   Je ziet echter dat het verlies vrij snel weer wordt ingelopen. Een echte afgrond is het dus niet…

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.