Gratis online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.”
Ja, vertel mij meer

Page content

Pay-out ratio

Pay-out ratio

Pay-out ratio wordt ook wel dividend pay-out ratio genoemd. Pay-out ratio is het percentage van de winst dat een bedrijf uitkeert als dividend.

Pay-out ratio percentage winst uitgekeerd als dividend

Als een onderneming (per aandeel) een jaarlijkse winst genereert van € 10 en daarvan € 2 individenden uitkeert, dan bedraagt de pay-out ratio  2 gedeeld door 10, oftewel 20%.

Volwassen ondernemingen: hoge pay-out ratio

Volwassen ondernemingen die weinig groeimogelijkheden (meer) hebben, kennen doorgaans een hoge pay-out ratio. In plaats dat een (volwassen) onderneming ‘cash op cash’ opstapelt, kiest een dergelijke onderneming doorgaans voor een hoge dividenduitkering van de winst.

Snelgroeiende bedrijven: lage pay-out

Snelgroeiende ondernemingen daarentegen, hanteren doorgaans een lage pay-out ratio. Een jong, snelgroeiend bedrijf investeert zoveel mogelijk van de winst in toekomstige groei.

Hoge pay-out ratio

Een onderneming die een pay-out ratio hanteert, biedt beleggers een goed dividendrendement op hun investering. Daarnaast kan weliswaar ook nog koerswinst worden behaald, echter de kans op hoge groeipercentages is doorgaans klein.

Beleggers in snel groeiende jonge ondernemingen, moeten het daarentegen vaak stellen zonder een hoge pay-out ratio of niet zelden zelfs zonder een dividenduitkering. De winst moet dan voor beleggers uit koerswinst komen.

DividendPortefeuille

Niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is een goede keuze. Aandelen met een relatief hoge winstuitkering worden een interessante belegging als de betrokken bedrijven opnieuw (of meer) winst maken, hun koers in een opgaande trend zit en zij het dividend verhoogd hebben.

De aandelen die aan deze voorwaarden voldoen, zijn een veilige keuze. In de afgelopen elf jaar leverde een dergelijke werkwijze met de tien beste aandelen uit de Euronext 100 en Next 150 een samengesteld rendement op van 12,5% per jaar versus een jaargemiddelde van -2,6% voor de Eurostoxx 50, de Europese hoofdindex.

Wilt u ook een hoger rendement met een lager risico maar dan zonder extra inspanning? Schrijf u nu in en profiteer direct. Kijk op http://www.beursbulletin.nl/acties/id/ voor meer informatie.

  Comment Section

  0 reacties op “Pay-out ratio


  Door Sketch Capital op 30 augustus 2012

  Goed artikel! Wat ik zou willen toevoegen zijn de gevolgen van de pay-out ratio op de waardecreatie (en daarmee de ontwikkeling van de koers).

  Je gebruikt in het voorbeeld een pay-out ratio van 20%, waar vertelt niet wat de overige 80% aan potentiële waarde gaat creëren.

  De dividenduitkering an sich is waardeneutraal. De gerechtigde ontvangt dividend, maar de aandelenkoers daalt met hetzelfde bedrag. Enkel wanneer de ontvanger meer kasstromen tegen een lager risico met het ontvangen dividend genereert dan de dividenduitkerende instelling zou kunnen doen, wordt additioneel waarde voor de ontvanger gecreëerd.

  Pas wanneer het niet-uitgekeerde deel opnieuw geïnvesteerd kan worden met een rendement op eigen vermogen hoger dan de kosten van eigen vermogen, zie je de netto contante waarde hiervan terug in de koers. Het is qua waardecreatie dus veel interessanter om te zien wat het bedrijf doet met het niet-uitgekeerde deel.

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.