Geld verdienen met een aandelenportefeuille in een dalende beurs

Voor alle beleggers die bij de pakken neerzitten: geef de moed niet op! Wie de beurzen de afgelopen maanden heeft gevolgd, kan zomaar de indruk krijgen dat geen enkel aandeel het droog heeft weten te houden. De aandelenindices leverden stuk voor stuk vele procenten in, dat is waar. Maar dat betekent niet dat er geen koopwaardige aandelen meer te vinden zijn op de beursvloer. Sterker nog: ook in het treurige beursklimaat van de afgelopen tijd leverde een belegging via de RatioPortefeuille aanzienlijk meer op dan de gemiddelde spaarrekening zoals we in de column van vorige week hebben kunnen zien.

In februari 2008 introduceerde BeursBulletin de RatioPortefeuille. Het principe van deze portefeuille is even simpel als doeltreffend: koop ondergewaardeerde aandelen van bedrijven die een sterke winstgroei laten zien en een mooi dividend uitkeren. Ofwel, hanteer onder meer de onderstaande selectiecriteria:

  • lage koers/winstverhouding
  • sterke winstgroei
  • hoog dividend

Op basis van onder andere deze criteria selecteren we iedere maand aandelen die zijn opgenomen in de Euronext 100 en Next 150. Uiteraard gaan we niet met pen en papier aan de slag, hiervoor beschikken we over geavanceerde software. We hanteren daarbij een optimale mix van onder meer de bovenstaande, veel gehanteerde kwantitatieve analysemethodes.

Maandelijkse selectie

Eén keer per maand wordt een overzicht van de tien meest kansrijke aandelen samengesteld en aan de abonnees op de RatioPortefeuille verstrekt. De markt is namelijk altijd in beweging, hetgeen weer nieuwe kansen biedt. U bent als belegger uiteraard niet gebonden aan de Top 10 die BeursBulletin maandelijks publiceert. U kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld eenmalig de Top 5 aan te schaffen en deze een jaar aan te houden. Of u kunt iedere maand op basis van de selectie uw portefeuille stapsgewijs verder uitbreiden zodat u spreidt over meerdere aandelen en meerdere aankoopmomenten.

Overigens is het niet zo dat iedere maand vijf of tien nieuwe aankopen moeten worden gedaan. Het komt vaak voor dat de selectie overlap vertoont met de selectie van de voorgaande maand. Aangezien de selectie van de maand ervoor al is opgenomen in de portefeuille, kan de portefeuille dan worden aangevuld met de nieuwkomers. In februari, de startmaand, werden vijf aandelen aangekocht zodat het rendement van de RatioPortefeuille is gebaseerd op de Top 5 van de startmaand.

In maart bijvoorbeeld was de Top 5 identiek aan die van februari. In april konden desgewenst drie nieuwe aandelen worden toegevoegd, in juli vijf, in augustus één en in december weer één. U bent als belegger niet gebonden aan de Top 5 die BeursBulletin maandelijks volgt: u kunt er ook voor kiezen om iedere maand de volledige selectie -tien aandelen- bij te houden en aan de hand daarvan uw portefeuille samen te stellen.

Gespreid aankopen

Het aantal aankopen per maand kan dus verschillen, maar per saldo worden op zeer regelmatige basis nieuwe aandelen aan de portefeuille toegevoegd. Waarom leggen we hier de nadruk op? Omdat een gespreid aankoopbeleid ten goede komt aan een solide opbouw en performance van de portefeuille zoals ook vorige week in de column van Harry Geels werd bepleit. Door regelmatig nieuwe aandelen toe te voegen aan de portefeuille, wordt een bredere spreiding gerealiseerd zowel qua fondsen als qua aankoopmomenten. Op die manier worden de risico’s binnen de perken gehouden en wordt de kans vergroot dat er een vette vis in het net zwemt. Een goed voorbeeld is Geodis, waarmee dankzij een overnamebod een winst van 74,1% werd binnen gehengeld. Dat gespreid aankopen lonend is, werd in de afgelopen maanden ook weer goed zichtbaar. De zware klappen die de beurzen aan het begin van dit jaar kregen, zorgden dat de aandelen die in februari werden aangekocht zonder uitzondering in de min doken. De aandelen die in de maanden daarna werden gekocht, deden het in de regel aanzienlijk beter omdat deze op een lager niveau werden opgenomen zoals uit de tabel blijkt.

Alle gekochte aandelen worden vervolgens minimaal één jaar aangehouden, aangezien het geruime tijd kan duren voordat de markt de onderwaardering onderkent. De gekochte aandelen, die nu nog niet optimaal presteren, kunnen dat dus op een later tijdstip alsnog gaan doen. Vanzelfsprekend worden de posities wel streng bewaakt, zodat er -indien nodig- tussentijds kan worden bijgestuurd.

Het resultaat

De portefeuille gebaseerd op de Top 5 van februari daalde net als de beurzen wereldwijd en staat momenteel op een verlies van circa 20%. Om misverstanden te voorkomen: deze portefeuille bestaat enkel en alleen uit aandelen en deze wordt niet afgedekt met optieposities, Turbo’s, Sprinters of Speeders. De RatioPortefeuille bewijst daarmee dat beleggen in aandelen -ook in tijden van dalende beurzen- zijn waarde bewijst.

Zonder op de feiten vooruit te lopen, verwachten we op de lange termijn nog veel betere resultaten. Die verwachting heeft een reden: met de RatioPortefeuille zou over de afgelopen acht jaar een gemiddeld jaarrendement van 19,8% zijn behaald, zonder dat daarvoor een hoog risico werd gelopen. In de grafiek ziet u het rendementsverloop van de RatioPortefeuille ten opzichte van de EuroStoxx50 in de periode 2000 tot en met 2007. Ter vergelijking: de AEX maakte gedurende deze periode een daling mee die de index vanaf de top in 2000 (700 punten) deed wegzakken tot recent een niveau van 250 punten. Maar met een min van 20%, had ik het beter op een spaarrekening kunnen zetten, denk u wellicht. Indien dit niet bij een Amerikaanse of IJslandse bank was, die recent is omgevallen dan heeft u, achteraf bezien, natuurlijk gelijk. Kan dat dan niet anders? Jazeker. Bijvoorbeeld door, net als bij de andere aandelenportefeuilles van BeursBulletin.nl het neerwaartse risico af te dekken. We kunnen als voorbeeld hiervoor de Turbo Short nemen die we op 2 januari 2008 kochten ter afdekking van de TopPortefeuille van € 20.000.

De AEX-index noteerde op 2 januari 2008 op 512,33 punten, hetgeen overeenkomt met een mandje AEX-aandelen van € 51.233 (512,33 maal € 100). Om een portefeuille van € 20.000 af te dekken, dienen we 20/51 van de AEX te verkopen oftewel short te gaan in de AEX. We kochten zo bijvoorbeeld voor de TopPortefeuille 20/51*100 is 390 Turbo’s Short op de AEX-index. We betaalden hiervoor € 8,85 zodat de investering hiervoor circa € 3455 was.

De koers van deze Turbo is overigens eenvoudig te berekenen door de stand van de AEX af te trekken van het financieringsniveau van 600,38 punten: 600-512 is 88 en deze delen we door de factor 10 zodat we uitkomen op de intrinsieke waarde € 8,80.

Inmiddels noteert de AEX rond 255 en door de ontvangen rente (en het betaalde dividend) op de Turbo is het financieringsniveau gedaald tot 595 zodat de koers van de Turbo opgelopen is tot 595-255 gedeeld door 10 is € 34,00. De 390 Turbo’s zijn zodoende op dit moment € 13.319 waard, oftewel een winst van € 9.865. De stijging van de short-posities met bijna 300% heeft er voor gezorgd dat ten opzichte van de portefeuille van € 20.000 een winst van 49% kan worden genoteerd, zodat het verlies op de aandelenposities kan worden gedekt.

Zouden we tevens de Ratioportefeuille op dezelfde wijze hebben afgedekt (hetgeen wij eigenlijk ook doen middels IndexAlert en natuurlijk de ProtectiePortefeuille) dan zouden we met deze portefeuille op een mooie plus staan. We kunnen als voorbeeld hiervoor weer de Turbo Short nemen op 1 februari 2008. De AEX-index noteerde destijds op 451,61 punten, hetgeen overeenkomt met een mandje AEX-aandelen van € 45.161. Om een portefeuille van € 20.000 af te dekken, zouden we 20/45 van de AEX moeten verkopen oftewel short te gaan in de AEX. We kochten dan 20/45*100 is 444 Turbo’s Short op de AEX-index. De koers van deze zelfde Turbo zou dan te berekenen zijn door de stand van de AEX af te trekken van het financieringsniveau van 600,38 punten: 600-451 is 149 en deze delen we door de factor 10 zodat we uitkomen op de intrinsieke waarde € 14,90 zodat de investering hiervoor € 6.616 zou zijn.

De koers van deze Turbo is momenteel € 34 zodat 444 Turbo’s op dit moment € 15.096 waard zijn, oftewel een winst van € 8.480. De stijging van de short-posities heeft er voor gezorgd dat ten opzichte van de portefeuille van € 20.000 een plus van 42% kan worden genoteerd zodat het verlies op de aandelenposities van 20% ruimschoots wordt afgedekt en zelfs zorgt voor een prachtige plus van 22%. Om deze reden hebben we besloten om, net als onze andere aandelenportefeuilles, het neerwaartse risico ook bij deze portefeuille af te dekken zodat ook hier het risico fors wordt verlaagd, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van het rendement. Bestaande abonnees kunnen desgewenst hiervan gebruik maken, maar ook hier geldt dat dit naar eigen inzicht gedaan kan worden.

ratioportfolio

Gezien de indrukwekkende outperformance ten opzichte van zowel de EuroStoxx50 als de AEX-index en gezien de verdere aanscherping van de strategie, houden wij veel vertrouwen in deze strategie. Bent u ook geïnteresseerd in de RatioPortefeuille, kijk dan op www.beursbulletin.nl/acties/it

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.