Gezonde correctie grondstoffen

De correctie op de grondstoffenmarkten is gezond en lag om allerlei redenen voor de hand. Deze biedt (straks) weer een goed instapmoment. We moeten het Goldman Sachs nageven. Bijna op de top van de markt hebben ze gezegd dat we voorlopig even niets hoeven te verwachten van grondstoffen.

Goldman haalde in zijn laatste analyse terecht een groot minpunt van de grondstoffenmarkt aan: speculatieve geldstromen. Grondstoffen zijn één van de moeilijkst voorspelbare markten. En iedereen die er iets over roept, is bezig met wat we op zijn best ‘veredeld giswerk’ kunnen noemen.

Het probleem van grondstoffen is namelijk dat we zo moeilijk de waarde ervan kunnen bepalen. Wat is nu een ‘troy ounce’ goud echt waard? Bij aandelen, obligaties en vastgoed kunnen we iets meer over de waarde zeggen, door bijvoorbeeld te kijken naar kasstromen, dividenden of huurinkomsten. Bij grondstoffen is het onmogelijk en ben je eigenlijk aan de goden overgeleverd.

Kijk naar de koersgrafiek van zilver. Een klant vroeg mij in oktober vorig jaar of hij niet in zilver moest beleggen. Ik heb het hem afgeraden, om de bovengenoemde redenen. Ik vond bovendien dat zilver – ja toen al – te ver was weggelopen van zijn lange termijn gemiddelde (zie in de grafiek de rode lijn). Ik geloof in ‘mean reversion’. Als de koers te ver weg loopt van het lange termijn gemiddelde wordt een correctie steeds waarschijnlijker. Koersen zoeken vroeg of laat het gemiddelde (‘mean’) weer op.

De belangrijke vraag is hoe ver een koers kan weglopen van het gemiddelde. Dat is altijd moeilijk in te schatten, zeker bij grondstoffen. Maar vroeg of laat komt de correctie. En dan geldt een ijzeren wet: hoe verder de koers van het lange termijn gemiddelde is weggelopen, hoe harder de klap (of herstel als de koers (ver) onder het gemiddelde zit). Zilver is maar weer eens het bewijs van deze wet.

correctie grondstoffen

Wat ineens de aanleiding voor de correctie vormt, is altijd moeilijk te zeggen. Hij komt vroeg of laat en dan zoeken de media en analisten er ‘noodgedwongen’ de (vermeende) oorzaken wel bij. We lezen nu bijvoorbeeld dat de economische groei weer wat minder uitbundig wordt, dat bepaalde derivatenbeurzen de marginverplichtingen hebben opgeschroefd en dat een aantal grote Chinese bedrijven zouden zijn overstapt op ‘just-in-time’-management, waardoor ze eerst eerder opgebouwde grondstoffenvoorraden zouden afbouwen, voordat ze weer aan vraagkant gaan opereren.

Goldman verwachtte vorige week dat er een correctie zou komen die ongeveer drie tot zes maanden gaat duren, voordat de grondstoffenmarkten weer zullen herstellen. Ik geloof in grondstoffen voor de lange termijn. Veel grondstoffen hebben door de groei van de opkomende markten te maken met structureel stijgende vraag, terwijl men tegelijkertijd problemen heeft het aanbod ervan te vergroten. Sterker nog, sommige grondstoffen raken op.

In onderstaande grafiek staat de Dow UBS Commodity Index afgebeeld. Ook hierin is te zien dat de koers van de grondstoffenmarkt in zijn algemeen te ver was doorgeschoten boven het lange termijn gemiddelde. Zolang dit lange termijn gemiddelde nog stijgt (ofwel een positieve hellingshoek heeft), hoeven we ons nog niet druk te maken over de correctie, hoe vervelend die ook is.

correctie grondstoffen

Sterker nog, waarschijnlijk is de correctie goed voor de economie. Het neemt namelijk de druk op te oplopende inkoopkosten van bedrijven weg. Tevens is het goed voor de inflatie. Het inflatiespook waarde immers, mede dankzij de sterk gestegen grondstofprijzen, weer rond. De correctie – tot hoever hij ook mag reiken – zal straks weer een mooi koopmoment geven voor degenen die nog niet meedoen met dit beleggingsthema voor de lange termijn.

Wie (straks) weer wil instappen, moet niet gaan speculeren met allerlei derivaten op individuele grondstoffen. Dat is, zoals gezegd, puur gokken. En voordat je het weet, zit je in een razendsnelle correctie, zoals we die nu bij zilver zien. Probleem met veel derivaten is ook het doorrollen, wat geld kan kosten en opleveren, een tamelijk complex onderwerp dat we hier maar even buiten beschouwing laten.

Er is, naar mijn stellige overtuiging, een betere manier om te profiteren van de ontwikkelingen in de grondstoffenmarkt, namelijk een combinatie van goede gespecialiseerde fondsbeheerders uit diverse onderdelen van de grondstoffenmarkten, zoals industriële materialen, energie, agrarische sector, water en ecologie et cetera.

Dit vullen we dan vervolgens aan met een aantal hedgefondsen, dat op de commoditymarkten ook geld kan verdienen als het niet omhoog gaat. Op deze manier zou je veel meer kans moeten hebben om goede rendementen en ‘outperformance’ te boeken. Klik hier voor een factsheet die een indicatie geeft wat deze manier van werken zou kunnen betekenen.

Harry Geels, Inmaxxa

Harry Geels is directeur Research en partner bij INMAXXA met kantoor te Naarden (www.inmaxxa.nl). Daarnaast is hij uitvoerend hoofdredacteur van Traders Club Magazine (TCM). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als directeur Research.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.