Opties vaak liever schrijven; Actief optieposities bewaken is van groot belang

Geregeld hoor of lees ik de waarschuwing om niet ongedekt opties te schrijven.

Laat ik het voor eens en voor altijd duidelijk maken. Als u als belegger niet tegen verlies kunt, doe dan het allerbeste dat u kunt doen: zet uw geld op een spaarrekening met hoge rente. Ieder jaar winst en geen enkel koersrisico.

Als u een ongedekte geschreven putpositie aanhoudt en de volatiliteit (bewegelijkheid) neemt toe terwijl de beurs ook nog eens een dalende beweging inzet, dan zit u verkeerd in de markt. Ik hoop dat u het tot zover begrepen heeft. Als het goed is, heeft u voor u een positie innam, al voor uzelf een exitstrategie vastgelegd. U neemt actie als dat punt bereikt is.

Of dat nu € 100 of € 500 verlies is, doet er niet toe. U neemt actie.

Beleggen is actief, hopen is passief

U heeft echter wel alternatieven als u tijdig ingrijpt. Zo kan u putopties kopen om van een verdere daling te profiteren, u kan doorrollen naar een verdere maand en lager gelegen uitoefenprijs en u kan de positie simpelweg terugkopen. Als u de positie al enige tijd heeft, hoeft dit laatste niet eens altijd verlies nemen te betekenen. Maar het kan zijn dat u de positie met verlies moet sluiten. Altijd jammer, maar u doet aan beleggen, niet aan hopen.

Goede winstkansen bij opties schrijven

Veel beleggers vinden het schrijven van opties een speculatieve bezigheid. Dat is het ook, maar het is minder speculatief dan het kopen van opties. Als u een optie koopt, zijn uw winstkansen immers veel kleiner dan uw winstkansen als u een optie schrijft.

U koopt een optie:
– de beurs gaat snel in de door uw gewenste richting: winst
– de beurs gaat langzaam in de door u gewenste richting: neutraal
– de beurs blijft op haar plek: verlies
– de beurs gaat langzaam niet de door u gewenste richting op: verlies
– de beurs gaat snel de niet door u gewenste richting op: verlies

U schrijft een optie
– de beurs gaat snel in de door u gewenste richting: winst
– de beurs gaat langzaam in de door u gewenste richting: winst
– de beurs blijft op haar plek: winst
– de beurs gaat langzaam niet de door u gewenste richting op: neutraal
– de beurs gaat snel de niet door u gewenste richting op: verlies

U ziet, de kans om winst te maken is bij geschreven posities veel groter.

In theorie is het verlies onbeperkt

Het tegenargument dat met name veel banken hanteren, is dat in theorie uw verlies bij gekochte posities “slechts” uw inleg is, terwijl het verlies in theorie bij geschreven posities onbeperkt is. Het is zeker zo, als u een passieve belegger bent die een positie tot de laatste snik aanhoudt. In feite opereren veel kopers van opties zo. Het resultaat is vaak een stevig verlies en een flinke aanslag in het voor beleggen beschikbare vermogen. De meeste kopers van opties zijn dan ook na een jaar wel uitgekeken op deze tak van sport. Als ze geluk hebben, is er nog genoeg kapitaal over om echt in opties te gaan handelen en serieus optiebelegger te worden.

Echte beleggers beleggen als ondernemers

Beleggers willen posities kunnen verdedigen en hun geld voor zich laten werken. Dat alles kan met geschreven opties, waarbij niemand u dwingt om dat ongedekt te doen.

Tegen een snel toenemende volatiliteit kan men met ongedekt geschreven posities weinig goeds doen. Sluiten is vaak het beste alternatief. Andere mogelijkheden zijn er ook, maar die beperken dan de toekomstige handelingen. Een sterk toenemende volatiliteit is wel een situatie die vrij zeldzaam is en door beleggers vaak al aangevoeld wordt. Bij een lage opties/volatiliteit-beweeglijkheid/” title=”volatiliteit”>volatiliteit is de premie die u krijgt voor geschreven opties immers ook vrij laag. In dat geval kan het kopen van opties wel eens logischer zijn. Ook daar zit dan namelijk weinig premie in. Zou dan de volatiliteit gaan toenemen, dan hebt u als actieve belegger aardige kans dat u net in gekochte posities zat.

Toename van volatiliteit waarschijnlijk

De kans is vrij groot, dat de volatiliteit in het komende halfjaar gaat toenemen. Als u dus ook in deze markt altijd geschreven posities in bezit heeft, gaat u dat een keer een rondje beschermen/verlies nemen opleveren. Daarna is het uw tijd weer, want de hoge volatiliteit zal ook weer afnemen en dat zijn gouden tijden voor schrijvers. De premie is nu soms zo laag, dat het kopen interessant kan zijn.

Het mooie van opties is, dat er zo ontzettend veel mee mogelijk is. U hoeft het Griekse alfabet niet uit uw hoofd te kennen om succesvol in opties te kunnen handelen. Vaak laten “de kenners” graag veel Griekse letters vallen om te laten zien hoeveel ze van de materie weten… Uiteindelijk komt het er vaak op neer dat ze over een dubbeltje te veel of te weinig ontvangen premie praten, terwijl de positie een euro kon opleveren als ze ook daadwerkelijk iets gedaan hadden. Prik er dus doorheen als er weer iemand zijn of haar intellectuele hoogtepunt zit te beschrijven. Het gaat onder de streep om de pegels, zo ordinair is het beleggen op de beurs nu eenmaal.

Tom Lassing, De Optiespecialist 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.