Profiteren van de daling van ING

Profiteren van de daling van INGING heeft het dit jaar weer zwaar te verduren. De koers duikelde van € 7,905 naar onder € 6. Geen goede start voor dit jaar dus. Het voordeel van de daling is dat de premies van de opties ook aardig zijn opgelopen. Tijd dus voor een mooie constructie met ING. 

ING blijft achter bij de AEX, maar ook bij de Europese bankenindex. Niet zo gek natuurlijk als er net weer in Nederland een bank is genationaliseerd. Na ABN Amro is SNS de tweede bank die door de belastingbetaler werd gered. Kennelijk zijn er nu ook twijfels ontstaan over ING, getuige de koersdaling. 

Het probleem met ING is echter dat deze te groot is om te redden. Met een balanstotaal van € 1.279.228 miljoen is dit circa tweemaal het bruto nationaal product van Nederland. ING mag dus niet omvallen, want dan hebben we allemaal een enorm probleem. 

Ervan uitgaande dat ING dus niet omvalt (of als het wel gebeurt, dan hebben we nog wel meer problemen), lijkt het interessant om gebruik te maken van de forse daling van de afgelopen maanden. 

ING heeft de eerste maanden afgetrapt met een daling richting € 6 per aandeel. Nu zou het zomaar kunnen dat ING nog verder gaat dalen, maar het niveau wordt weer interessant om, net als vorig jaar (zie https://beleggen.com/maak-gebruik-van-de-daling/) weer de stukken te kopen en er opties op te schrijven.

Door de geschreven optieposities kan ook van een zijwaartse tot licht dalende markt worden geprofiteerd. De tijds- en verwachtingswaarde loopt immers uit de opties waardoor dus een aardige buffer ontstaat. Het liefst maken we dan gebruik van een covered short straddle.

Het verschil met de ‘naakte’ of ongedekte short straddle is dat bij de covered short straddle de geschreven call wordt gedekt door gekochte aandelen. Dit is dus hetzelfde als een gedekte callstrategie met een extra geschreven put. De winstpotentie, maar ook het verliespotentieel, wordt vanwege de geschreven put wel groter.

Daarom kies ik opnieuw voor een uitoefenprijs die duidelijk onder de huidige koers ligt. Ik heb zo dus een buffer voor als de koers nog verder daalt. Het break-evenpoint komt daarmee ook lager te liggen.

Break-evenpoint: (aankoopkoers aandeel + uitoefenprijs – ontvangen premie)/2. De maximale winst is: ontvangen premie + uitoefenprijs – aankoopkoers aandeel.

Covered short straddle ING Bank

Het aandeel ING noteert op het moment van schrijven € 6,011

De ING DEC 17 call 4 noteert € 2,65

De ING DEC 17 put 4 noteert € 0,92

De ontvangen premie is € 3,57 en dit is tevens de maximale winst bijexpiratie boven € 4. 

Bij 1000 gekochte aandelen ING op € 6,11 bedraagt de begininvestering € 2.525,02. Omdat we de calls met uitoefenprijs € 4 hebben geschreven, weten we dat we eind 2017 € 4 voor de aandelen ontvangen, tenminste als de koers boven € 4 staat. Dit is een rendement van 10,1% op jaarbasis, exclusief een eventueel dividend. Dit is meer dan de spaarrekening van ING biedt. 

Het break-evenpoint is: (€ 6,011 + € 4 – € 3,57)/2 = € 3,22. Met andere woorden als ING halveert, heb ik slechts een beperkt verlies. Dit is dus minder risicovol dan alleen de aandelen kopen. Je moet alleen wel vertrouwen hebben in het voortbestaan van ING. 

ING

dec-17

€ 4,00

Aandeel bij koop

€ 6,01

Aand. bij verkoop

€ 4,00

Waarde call optie

€ 2,65

Waarde put optie

€ 0,92

Dividend

€ 0,00

Aantal jaren

4,79

Rendement per jaar

10,1%

Break-even koers

€ 3,22

Begin investering

€ 2.525,02

Opbrengst aandeel

€ 4.000,00

Totale opbrengst

€ 4.000,00

Wie denkt dat het aandeel wel voldoende is gedaald, kan ook opties met uitoefenprijs € 5 schrijven. Dit is wel risicovoller, maar het rendement is ook hoger, namelijk 15,3%. Merk op dat het break even point 0,50 euro hoger is dan met de combinatie met de uitoefenprijs 4. 

ING

dec-17

€ 5,00

Aandeel bij koop

€ 6,01

Aand. bij verkoop

€ 5,00

Waarde call optie

€ 2,22

Waarde put optie

€ 1,35

Dividend

€ 0,00

Aantal jaren

4,79

Rendement per jaar

15,3%

Break-even koers

€ 3,72

Begin investering

€ 2.525,02

Opbrengst aandeel

€ 5.000,00

Totale opbrengst

€ 5.000,00

Wie het maximale rendement nastreeft en denkt dat ING te zwaar is afgestraft, die kijkt naar de opties met uitoefenprijs € 6. Er is dan een rendement van 20,8% perjaar te verdienen. Het aandeel moet dan alleen niet onder € 4,17 zakken. 

ING

dec-17

€ 6,00

Aandeel bij koop

€ 6,01

Aand. bij verkoop

€ 6,00

Waarde call optie

€ 1,67

Waarde put optie

€ 2,00

Dividend

€ 0,00

Aantal jaren

4,79

Rendement per jaar

20,8%

Break-even koers

€ 4,17

Begin investering

€ 2.425,02

Opbrengst aandeel

€ 6.000,00

Totale opbrengst

€ 6.000,00

Handleiding Geld verdienen met opties

Meer strategieën zoals deze vindt u in de handleiding Geld verdienen met opties. Download op https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties. U ontvangt tevens als bonus Excel spreadsheets, waarmee u eenvoudig de beste opties kunt selecteren. Met mijn ‘30 dagen niet goed, geld terug garantie’ loopt u geen enkel risico. 

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan deze column.

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

6 antwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Beste Hans,

   Welke constructie wordt gekozen, hangt af van de visie.

   Ga je voor veiligheid, dan kies je de opties met uitoefenprijs € 4.

   Wie denkt dat het aandeel wel voldoende is gedaald, kan ook opties met uitoefenprijs € 5 schrijven.

   Wie het maximale rendement nastreeft en denkt dat ING te zwaar is afgestraft, die kijkt naar de opties met uitoefenprijs € 6.

   Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   De aandelen vervangen door Spinters heeft niet zoveel zin, omdat de Sprinters niet als dekking worden gezien door de bank of broker.

   Bovendien bestaat het risico dat de Sprinters worden uitgestopt en dan is de dekking weg.

   Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Dank je wel bvdtas.

   Het mooie van de constructie is dat je als de koers van ING oploopt, de tijdswaarde sneller uit de opties loopt. Je kan dan al eerder de constructie sluiten.

   Mocht ING dalen tot onder het break even point, dan kan je natuurlijk ook de positie sluiten.

   Je hoeft dus niet de hele rit uit te zitten.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.