Maak gebruik van de daling

Maak gebruik van de daling

De AEX opende dit jaar op 312,45 punten en kwam goed uit de startblokken. De stijgendelijn van de voorgaande maanden werd voortgezet. In maart bereikte de AEX een jaarrecord rond 337 punten. De AEX nam vervolgens gas terug om het eerste kwartaal af te sluiten op een stand van 323,51 punten. Inmiddels staan we weer rond de 300-puntengrens en staat de AEX voor 2012 op een min van 4%. Hoe kunnen we hier van profiteren?

Dalende trend

Het (voorlopige) hoogtepunt voor dit jaar ligt rond 337 punten, met een laagste stand rond 295 punten. Vanaf de top in maart ging het mis en daalde de index aanzienlijk. Het is niet toevallig dat de AEX-index weerstand ondervond van de dalende weerstandslijn, die getrokken kan worden vanaf de top in 2007. De dalende trend heeft met het afketsen op de dalende weerstandslijn een nieuwe impuls gekregen.

Griekenland

Griekenland speelde opnieuw een belangrijke rol in het negatieve sentiment. De verkiezingsuitslag van zondag werd niet bepaald beloond door beleggers. In maart werd een akkoord gesloten met schuldeisers voor een herstructurering van de Griekse schuldenlast. Meer dan 85% van de schuldeisers bood voor een bedrag van ruim € 150 miljard aan Griekse staatsobligaties aan. In totaal moesten banken daardoor 70% op hun leningen afboeken.

300-puntengrens

Het is positief dat de AEX vanaf de bodem 2009 nog steeds een proces van hogere bodems laat zien. In combinatie met de dalende weerstandslijn spreken we van een consolidatiedriehoek. Veel meer dan een zijwaarts verloop kunnen we dit dus niet noemen. Sinds oktober 2008 cirkelen we rond de 300-puntengrens.

De top van 2011

Pas als de AEX afscheid weet te nemen van de dalende weerstandslijn, kan koers worden gezet richting de top van 2011 op 374,19 punten. De weg naar deze top is echter lang. Het is voor de index zaak om niet te ver terug te vallen en spoedig een hogere bodem te vormen ten opzichte van de bodem in december.

Stijgende trend

Dit jaar kan de beweging van de index opnieuw per saldo als ‘zijwaarts’ worden betiteld. Het is positief dat de stijgende trend vanaf het dieptepunt in september nog steeds intact is. Daar staat echter tegenover dat er weinig kracht achter de beweging zit.

LTRO-programma

Europese banken zijn voor de komende 3 jaar onder de pannen: de banken hebben in het eerste kwartaal bij de ECB € 529 miljard opgehaald tegen een rente van 1%. De Italiaanse ECB-president heeft het geldloket wagenwijd opengezet. Het LTRO (Long Term Refinancing Operation)-programma werd maximaal benut: sinds eind december hebben banken voor ruim € 1 biljoen ingetekend.

Eenvoudig enorme rendementen

De vraag is waar al dat geld is gebleven. Waarschijnlijk hebben de banken grote gaten te vullen, waaronder de grote afboekingen op Grieks en ander staatspapier. Met het goedkoop verkregen geld werden banken in de gelegenheid gesteld om eenvoudig enorme rendementen te maken, bijvoorbeeld door de aankoop van Zuid-Europese staatsobligaties.

Bankbalansen

Er zit echter ook een groot nadeel aan dit gratis geld. Er wordt verlies gemaakt als deze obligatiekoersen verder dalen. Spanje zit nog steeds in de hoek waar de klappen vallen, wat de koers van de Spaanse staatsobligaties niet ten goede komt. Als de koersen verder dalen (en de rente van deze landen verder stijgt) heeft dit ernstige gevolgen voor de bankbalansen.

SNS Bank in de problemen

In Nederland heeft alleen SNS Bank ingetekend voor het LTRO-programma, omdat de andere banken het risico te groot vonden dat het imago te veel zou worden geschaad door mee te doen aan LTRO. SNS heeft, gezien de koersontwikkeling, echter weinig keus.De koers van SNS laat maandag een nieuw record dieptepunt noteren.

Verlaging kredietbeoordeling Europese landen

Medio januari verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de kredietwaardigheid van een groot aantal Europese landen. De belangrijkste daarvan was Frankrijk, dat haar AAA-status verloor. De keuze voor de anti-Europese Hollande lijkt nauwelijks van invloed op de Franse rente. Het renteverschil (de ‘spread’) met Duitsland loopt slechts licht op.

Spread 10-jaars rente

Ook Oostenrijk verloor de hoogste ‘credit rating’ en Nederland moet ook vrezen voor een neerwaartse aanpassing vanwege het vallen van kabinet Rutte I in april. De ‘spread’ tussen de Nederlandse 10-jaars rente en de Duitse rente nam na het vallen van het kabinet aanzienlijk toe.

Kunduz coalitie

Onlangs sloot het demissionaire Nederlandse minderheidskabinet met de ‘Kunduz coalitie’ een begrotingsakkoord. De politieke situatie blijft in Nederland naar verwachting in 2012 echter volatiel, zo oordelen analisten van Moody’s Investors.

Politiek onzekere situatie

Moody’s stelde voorts: “toch maakt het ontslag van de regering vervroegde verkiezingen op 12 september noodzakelijk, waardoor een politiek onzekere situatie is en blijft bestaan omtrent de soevereine schuld van het land, totdat een nieuwe regering is gevormd”, aldus Moody’s.

0,6% krimpen

“De Nederlandse economie zal waarschijnlijk in 2012 met 0,6% krimpen en in 2013 weer aantrekken met een groei van 1,2%, waarna de Nederlandse economie zich geleidelijk zal versterken, aldus Moody’s.

Kredietwaardigheid van Nederland

De vraag is echter in hoeverre de Amsterdamse beurs wordt beïnvloed door een eventuele verlaging van de kredietwaardigheid van Nederland. De AEX index wordt door een groot deel bepaald door Unilever, Royal Dutch Shell, ASML en ING. Deze hoofdfondsen opereren voornamelijk internationaal en zijn dus gevoeliger voor mondiale ontwikkelingen.

Ondergewaardeerde aandelen

De AEX heeft het tweede kwartaal afgetrapt met een daling richting de 300-puntengrens. Het is niet zo fraai dat de dalende trend sinds medio maart nog niet is verlaten. Aan de andere kant biedt dit perspectief om ondergewaardeerde aandelen en fondsen met een stevig dividendrendement in portefeuille op te nemen.

Tijds- en verwachtingswaarde

In combinatie met geschreven optieposities kan ook van een zijwaartse tot licht dalende markt worden geprofiteerd, waarbij tijds- en verwachtingswaarde uit de optiepremie verdampt.

Covered short straddle

Dit kan bijvoorbeeld met een covered short straddle. Het verschil met de ‘naakte’ of ongedekte short straddle is dat bij de covered short straddle de geschreven call wordt gedekt door gekochte aandelen. In feite is dit hetzelfde als een gedekte callstrategie met een extra geschreven put. De winstpotentie (en uiteraard het verliespotentieel) wordt vanwege de geschreven put vergroot ten opzichte van een gedekte callstrategie.

Maximale winst

Om die reden kies ik liever voor een uitoefenprijs die onder de huidige koers ligt, zodat ik een buffer heb als de koers wat daalt. Dit vertaalt zich in een lager break-evenpoint. De maximale winst is: ontvangen premie + uitoefenprijs – aankoopkoers aandeel. Break-evenpoint: (aankoopkoers aandeel + uitoefenprijs – ontvangen premie)/2.

ING Bank

Het aandeel ING noteert op het moment van schrijven € 4,98

De ING DEC 15 call 4 noteert € 2,12

De ING DEC 15 put 4 noteert € 1,30

De ontvangen premie is € 3,42 en is tevens de maximale winst bij expiratie op € 4.

Minder risicovol dan aandelen

Bij 100 gekochte aandelen ING @ € 4,98 bedraagt de maximale winst: € 3,42 + € 4 – € 4,98 = € 2,44 (28,1% op jaarbasis, exclusief dividend). Het break-evenpoint is: (€ 4,98 + € 4 – € 3,42)/2 = € 2,78. Met andere woorden als ING halveert, heb ik slechts een beperkt verlies. Dit is dus minder risicovol dan alleen de aandelen kopen. Je moet echter wel vertrouwen hebben in het voortbestaan van ING.

Handleiding Geld verdienen met opties

Meer strategieën zoals deze vindt u in de handleiding Geld verdienen met opties. Download op https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties. U ontvangt tevens als bonus Excel spreadsheets, waarmee u eenvoudig de beste opties kunt selecteren. Met mijn ‘30 dagen niet goed, geld terug garantie’ loopt u geen enkel risico.

OptieAlert

De bovenstaande combinatie is per e-mail en sms verstuurd aan de abonnees van www.optiealert.nl BeursBulletin hanteert voor deze portefeuille een systeem dat uniek is in de beleggingswereld. U betaalt hier niet voor een periode maar voor het behaalde rendement. Ga voor meer informatie naar www.optiealert.nl.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.de-beurs.nl

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.