AEX blijft in een dalende trend

AEX

2018 een jaar om snel te vergeten door beleggers

De AEX scherpte in juli nog het meerjarig record aan tot 576,90 punten, maar vervolgens is het sentiment omgeslagen. Het laagste punt voor 2018 werd verder aangescherpt tot onder 500 punten. Meer dan een zijwaartse beeld kunnen we de beweging van 2018 niet noemen en dat is nu net met een trendvolgend systeem het minst gunstig patroon. De Eurostoxx50 staat dit jaar op een verlies van circa 13%.

Mijnactiviteiten zijn tijdelijk opgeschort

We ontvingen het volgende bericht: “Alle mijnactiviteiten zijn tijdelijk opgeschort. Zoals u weet, is de prijs van BTC aanzienlijk gedaald, dus hebben we voorlopig alle mijnservices onderbroken totdat de markt zich herstelt. Hoewel niemand de toekomst kan voorspellen, geloven we dat dit een tijdelijke situatie is die ons niet lang zal hinderen. Het minen zal hervat worden zodra het weer winstgevend is.”

koers bitcoin 2018

Dit betekent dat we niet langer inkomsten krijgen uit het minen, maar ook dat de gemijnde Bitcoins en Ethereums veel minder waard zijn geworden.

Bitcoin implodeert

De koers van de Bitcoin is in de afgelopen 12 maanden gedaald van circa $ 20.000 naar $ 3500. Daarnaast is de difficulty, de moeilijkheidsgraad voor het minen die van invloed is op de opbrengst, gestegen circa een factor 5, omdat zoveel mensen zijn gaan minen, vanwege de enorme rendementen tot wel 20% per maand.

Bitcoin miners zijn uitgezet

Door de daling van de difficulty met een factor 5 en de daling van de koers van de Bitcoin met een factor 6, is de opbrengst een factor 30 gedaald. De opbrengst is nu lager dan de stroomprijs, waardoor tussen 600.000 en 800.000 Bitcoin machines sinds half november zijn gestopt. Dit is ook te zien in de grafiek, waardoor de difficulty weer is gedaald.

difficulty bitcoin

Schijnbewegingen

De aandelenstrategieën komen in 2018 niet uit de verf. De zijwaartse markt in combinatie met de vele schijnbewegingen maakt het lastig om geld te verdienen. Helaas horen dit soort jaren er nu ook eenmaal bij. Gelukkig behoort 2018 tot de uitzonderingen, maar dit jaar lijken de spaarders (met 0,03% rendement) het te winnen van de beleggers.

Beleggers verslaan spaarders nog steeds

De Dividendstrategie staat nog steeds in de plus, en heeft de spaarders nog net verslagen. AandelenAlert doet het met een plus van 10,1% sinds 1 januari ook nog steeds bijzonder goed, maar moest de afgelopen perioden ook behoorlijk inleveren. De schijnbewegingen maken het voor de optiestrategieën niet eenvoudig, maar we waren echter toch in staat om, ondanks de forse bewegingen, de ene winst na de andere winst binnen te halen.

AEX dag

Europa oogt nog steeds zwak

De Europese beurzen krijgen er in 2018 behoorlijk van langs en laten allemaal rode cijfers zien voor dit jaar. Voor aandelenbeleggers is er weinig eer te behalen, tenzij we nog een eindejaar rally gaan zien. Veel vertrouwen heb ik daar echter niet in. Het meest verstandig lijkt mij om de positie aan de zijlijn te handhaven. Door de toegenomen beweeglijkheid zijn de premies van opties gelukkig wel weer een stuk interessanter geworden.

Trading Navigator op verkopen

De Trading Navigator gaf medio oktober een verkoopsignaal. We zitten dus objectief bezien op weekbasis in een dalende trend. Er is dus al enkele maanden geen sprake meer van een stijgende trend, waardoor de daling nou ook weer niet als een complete verrassing kwam.

AEX week

De maandcyclus lijkt op zijn laatste benen te lopen

Wanneer we nog een stapje hoger gaan kijken, naar de maandcyclus, dan is daar nog steeds sprake van een stijgende trend. We zitten echter nog steeds in de tweede helft van de maandcyclus. Met de vorming van een meerjarig record is na een hogere bodem, een hogere top gevormd. Er lijkt daarom nog niet zo heel veel aan de hand…

De AEX staat op een cruciaal niveau

De vorige maandcyclus bodem werd gevormd rond 506 punten. Een slot op maandbasis onder dit niveau zou een serieuze waarschuwing zijn dat de stijgende trend, die is ingezet in 2009, teneinde is. Het is gelukkig nog geen 31 december, dus wellicht zorgt een eindejaar rally toch nog voor een positieve beeld. Mocht de maandcyclus hier een bodem vormen, dan zou dit een forse stijging tot gevolg kunnen hebben.

AEX maand

Gaat 2018 de geschiedenisboeken in als het jaar waarin alles veranderde?

Het alternatief, een maand slot onder de 506 punten, zou vanwege het einde van de stijgende trend van de afgelopen jaren een duidelijke omslag in het sentiment kunnen inluiden. Het lijkt dus een kwestie van erop of eronder. 2018 zou dan de boeken ingaan als een transitiejaar. Of toch als een consolidatiejaar, waarna in 2019 de koersen weer stijgen en we handelsoorlog en Brexit achter ons laten? Wie het weet mag het zeggen…

De kwartaalcyclus vormt een midcycle low

Bij de kwartaalgrafiek lijkt een midcycle low in de maak te zijn, zodat we ook hier in de tweede helft van de cyclus lijken te zitten. De kwartaalcyclus is natuurlijk veel dominanter dan de lagere cycli. Wanneer de midcycle low bodem is gevormd, dan zou dit betekenen dat de AEX opnieuw hogere koersen op de borden kan laten zien. Een alternatief scenario is dat de top van 2007 te zwaar bleek te zijn en dat de kwartaalcyclus gaat bodemen… Maak dan de stoelriemen maar vast…

AEX kwartaal

Optiebeleggers halen opnieuw mooie winsten

Iedere grote beweging, begint bij een kleine beweging, dus daarom houden we de daggrafiek en de weekgrafiek scherp in de gaten. De lagere toppen en lagere bodems van de AEX in de afgelopen maanden, voorspellen weinig goeds. Dat wil zeggen, voor de aandelenbeleggers, want voor de optiebeleggers bleken de afgelopen maanden bijzonder interessant en winstgevend te zijn.

optie-alert

De voordelen van een robot

We zijn de klap van februari bijna weer te boven. Dat was een harde, maar ook leerzame les. Het heeft mij geleerd om meer te concentreren op het doorrollen van posities (zie ook https://www.youtube.com/watch?v=u_wLJE7KwtM) en het gebruik van algoritmes. Binnenkort is de robot af en dat heeft niet alleen als voordeel dat transacties zonder emotie worden uitgevoerd, maar ook zonder fouten…deze kans blijft namelijk altijd aanwezig als de menselijke factor niet kan worden geëlimineerd.

De Amerikanen leveren de winst van dit jaar weer in

De Amerikaanse indices doen hebben de winst van 2018 ook moeten inleveren. De technologie index Nasdaq is nog de enige index die voor 2018 zwarte cijfers laat zien. De Dow-Jonesindex, de S&P 500 en de kleinere fondsen van de Russell staan inmiddels onder de openingskoers van 2018.

Veel minder aandelen in een stijgende trend

Wanneer we kijken naar de trendindicator, dan zitten er momenteel slechts 8 van de 30 aandelen in een stijgende trend, waar dat vorige maand nog 9 aandelen waren. 22 aandelen zitten dus nu in een dalende trend, zodat de daling van de AEX index steeds breder wordt gedragen. Heel sterk oogt het beeld in ieder geval niet…

Hogere optiepremies

De optiepremies zijn, door de toegenomen beweeglijkheid weer wat opgelopen. De impliciete volatiliteit staat op dit moment op 17,9%. Het percentiel staat op 70%, wat aangeeft dat circa 30% van de waarnemingen een lagere waarde had dan de huidige van 17,9%. Wanneer we dit echter in historisch perspectief bekijken, dan is de beweeglijkheid nog steeds bijzonder laag. Van paniek is dan ook geen sprake.

Vix kwatrtaal

Behoorlijke turbulentie

Het waren de afgelopen jaren pittige tijden voor optiebeleggers. Zeker gezien het feit dat de impliciete opties/volatiliteit-beweeglijkheid/” title=”volatiliteit”>volatiliteit zo laag is en dus ook de premie op opties. De aandelenportefeuilles zoals de SuperMomentumPortefeuille (2017: + 85,1%) en de TopPortefeuille (2017: + 65%) deden het in 2017 fantastisch. Aanzienlijk beter dan de AEX index (+12,7%) of de Stoxx 50 (+6,5%). In 2018 doet AandelenAlert het met een winst na aftrek van kosten van circa 10% het bijzonder goed.

aandelenalert

De kracht van spreiding

Dit is dus de kracht van spreiding. Op het moment dat enkele strategieën minder goed presteren, presteren andere strategie juist weer beter. En AandelenAlert doet het dus ook prima. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe strategieën om daarmee een nog bredere spreiding te krijgen.

dividendportefeuille

Met gepaste trots presenteer ik: de Nasdaq trendportefeuille

Het eerste resultaat hiervan is de introductie van de Nasdaq trendportefeuille.

Met een trendvolgende indicator kunnen we objectief bepalen waar we instappen en uitstappen. Gewoon de trend volgen en niet tegen de stroom in gaan. Het gemiddelde resultaat tussen 1993 en 2017 met de Trading Navigator was 32,9%.

Een hoger rendement en een lager risico

De Nasdaq steeg overigens gemiddeld 12% per jaar en de bewegingen waren veel groter, zoals je ook ziet in de grafiek. In 2008 daalde de NASDAQ met 48%. Het systeem wist het verlies in het jaar, door de stoploss, te beperken tot 33%. Dit was gelijk het slechtste jaar van de afgelopen 26 jaar.

23 positieve jaren en 3 negatieve jaren

Er waren 23 positieve jaren en 3 negatieve jaren. In de positieve jaren was de winst gemiddeld 40%. Bij de negatieve jaren was het verlies gemiddeld 19%. De standaarddeviatie was 28%. Dit houdt in dat gemiddelde rendement tussen 4,5% en 61,4% lag. 90% van de waarnemingen (twee keer de standaarddeviatie) ligt tussen -24% en +90%.

De Trading Navigator werkt voor vrijwel alle aandelen

Het voordeel dus van spreiding over verschillende soorten aandelen. Je kunt de Trading Navigator ook gebruiken voor Dividend aandelen, grote aandelen, zoals de AEX en kleine aandelen zoals die van de Small cap index. Maar ook indices van landen zoals De Franse CAC40, de Duitse Dax of de Amerikaanse Nasdaq.

Zie ook de gratis online video training op www.TradingNavigator.nl

Spectaculair rendement bij de Nasdaq

Maar dus ook op de aandelen die samen de Nasdaq vormen…Voor de Nasdaq aandelen komt het gemiddelde rendement dus uit op een spectaculaire 32,9% per jaar per aandeel. Exclusief dividend of het herinvesteren van winst. Zie voor meer informatie https://iris.nl/signaalbeleggen/modelportefeuilles/trendportefeuille-us-nasdaq-20k-aandelen-2/

backtest-trend-nasdaq

Soms de ene dan de andere…

Het voordeel van het combineren van verschillende soorten aandelen is dat de verschillende aandelen het op verschillende momenten het beter doen.

Zo zagen we in de afgelopen periode dat de grotere AEX-aandelen maar weinig rendement opleverden, maar dat de kleinere aandelen van de small cap index en de Nasdaq het juist erg goed deden.

TrendPortefeuille_backtest_combinatie_van_5

Hoe breder de spreiding, hoe stabieler het resultaat.

Overigens zie je dat deze indicator het bij alle onderliggende waarden doet.

Hierboven zien we dus 5 verschillende soorten aandelen maal 30 aandelen, dus 150 verschillende aandelen. Overal gebruiken we dezelfde software met dezelfde instellingen. Een zeer robuuste indicator dus!

Gratis online training

“De techniek die ik gebruik om 20,6% rendement te maken… (zonder stress en in minder dan 10 minuten per week)”

Tijdens deze online training geef ik een kijkje achter de schermen en vertel ik je precies hoe ik beleg. Slechts 100 plaatsen beschikbaar (registreer nu via https://beleggen.com/training-b)

Je ontdekt ook…

  • Het geheime systeem dat alle succesvolle beleggers gebruiken
  • De grootste valkuil waarom 90% van de beleggers geld verliest
  • Hoe ik in minder dan 10 minuten per week mijn portefeuille beheer

ben je tevreden over je huidige rendement?

Helemaal

maar het kan altijd beter

Grotendeels

maar ik heb een hekel aan verliezen

Redelijk

maar hiermee ga ik mijn doelen niet halen

Gedeeltelijk

maar ik heb eigenlijk te weinig tijd

Helemaal niet

maar ik wil het wel leren

Het gemiddelde resultaat voor 2017 was 25,1%

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs. De dip door optieposities, werd het afgelopen jaar ruimschoots gecompenseerd door onze aandelenposities. Het spreiden over verschillende beleggingsstrategieën, blijkt opnieuw zeer waardevol. Het gemiddelde resultaat van onze portefeuilles in 2017 was 25,1%. Het jaar is nog niet om, maar ik verwacht voor 2018 overigens dat we dit niet gaan inhalen. Hopelijk kunnen we in 2019 weer dubbele cijfers gaan schrijven.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.