Ben je op zoek naar beleggen tips omdat de banken nauwelijks nog rente geven over jouw spaargeld? Als je gaat beleggen, loop je wat meer risico, maar daar staat tegenover dat je meer rendement kunt maken. Door de techniek is het nu ook veel eenvoudiger geworden om te beleggen. Is beleggen ook iets voor jou?

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

  1. Beleggen tips: aandelen

Eén van de populairste en meest voorkomende manieren van beleggen, is beleggen in aandelen. Als je een aandeel koopt in een bedrijf dan word je voor een klein deel mede- eigenaar. Met het geld dat een bedrijf ontvangt van de aandelen die ze uitgeeft, kan het investeringen doen en daardoor beter presteren.

Zodra de onderneming winst maakt, profiteer jij daarvan als aandeelhouder. Je aandelen worden namelijk meer waard. Zo kun je ze verkopen voor een hoger bedrag dan je ze kocht. Natuurlijk kan een bedrijf ook slechter presteren en dan zijn je aandelen minder waard.

Een tip is om aandelen niet te snel te verkopen. Beleggen in aandelen is namelijk echt een kwestie van de lange termijn. Daarbij moet je wel een bewezen succesvolle strategie gebruiken en niet zomaar iets doen. Een andere tip is dan ook dat je alleen belegt in aandelen met geld dat je een hele tijd kan missen.

Er zijn ook bedrijven die je periodiek voor een deel mee laten delen in de winst. Je krijgt als aandeelhouder dan een deel van de winst uitgekeerd. Hoe groot dit deel is, verschilt per onderneming. Het deel van de winst die wordt uitgekeerd noemen we dividend.

  1. Beleggen tips: obligaties

Als je gaat beleggen in obligaties dan verstrek je eigenlijk een lening. Dit kan aan een bedrijf zijn, maar ook (overheid) instanties geven vaak obligaties uit. In ruil voor jouw lening ontvang je rente over de obligatie.

Een obligatie heeft altijd een vast looptijd. Als deze is afgelopen krijg je hetzelfde bedrag terug als waarvoor je de obligatie hebt gekocht. Je moet het bij deze vorm van beleggen dus hebben van de rente. De rente is op dit moment echter zo laag en soms zelfs negatief!

Aangezien instanties vrijwel altijd kapitaalkrachtig genoeg zijn om hun obligaties terug te betalen, is deze manier van beleggen minder risicovol. Een tip is dat als je obligaties van bedrijven wilt kopen, je het beste eerst goed onderzoek moet doen naar de financiële positie van het bedrijf.

Als het bedrijf of de instantie in financiële problemen komt dan is je obligatie een stuk minder (of zelfs helemaal niets meer) waard. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Wel is het zo dat het rendement van obligaties veel lager is dan bijvoorbeeld het rendement van aandelen, maar je loopt ook minder risico.

  1. Beleggen tips: beleggingsfondsen

Wil je niet investeren in één of een enkele aandelen? Dan kun je zeker overwegen om te investeren in een heleboel aandelen tegelijk. Dit doe je door te beleggen in een beleggingsfonds of liever in een ETF. Een dergelijk fonds bestaat vaak uit een pakket aandelen van verschillende bedrijven.

Het voordeel van beleggen in een ETF (Exchange Traded Fund) is dat je je risico aan het spreiden bent. Als er van een bedrijf een aandeel daalt, zit er in het fonds misschien ook wel weer een aandeel dat stijgt. Op deze manier ben je veel minder afhankelijk van de koersen van één of een paar bedrijven waar je losse aandelen van hebt.

Er zijn ook fondsen die een bepaalde index volgen. Denk hier bijvoorbeeld aan een fonds dat de AEX- index volgt. In dit fonds zitten aandelen van de 25 beste bedrijven uit de AEX- index. Dit noemen we beleggen in indexfondsen. Stijgt de AEX dan stijgt je aandelenfonds ook en maak je winst. Tip: pas op voor normale beleggingsfondsen omdat vanwege de veel hogere kosten dan bij een ETF, 96% van de fondsen de index niet verslaat. Een ETF volgt 1 op 1 de index en rekent veel lagere kosten.

Er zijn echter nog meer fondsen waarin je kunt beleggen. Zo heb je bijvoorbeeld ook obligatiefondsen. In principe komt deze manier van beleggen op hetzelfde neer als investeren in aandelenfondsen. Het verschil is dat je nu een pakketje obligaties koopt.

Net als bij losse obligaties, leveren obligatiefondsen minder op dan bijvoorbeeld aandelenfondsen, maar het risico is ook minder hoog. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een mixfonds. Je belegt dan in een fonds met zowel aandelen als obligaties. Ook hier zijn de kosten hoog, gemiddeld tussen 3% en 5% per jaar, zonder dat dat deze fondsen een meerwaarde hebben. Kies daarom altijd voor ETF’s en nooit voor fondsen.

  1. Beleggen tips: opties

Bij het beleggen in opties, koop je het recht om bijvoorbeeld aandelen te kopen of te verkopen voor een vaste prijs. De premie van de optie is afhankelijk van een aantal factoren. Dat zijn: de koers van het aandeel, maar ook de beweeglijkheid van het aandeel is belangrijk, evenals de periode wanneer je mag (ver) kopen.

Bij beleggen in opties gaat het meestal om pakketten van honderd aandelen die je voor een kleine investering koopt waardoor je een (grote) hefboom creëert. Een tip is dan ook dat je als beginnende belegger niet (direct) voor handelen in opties gaat. Dit is slechts weggelegd voor de ervaren belegger die precies weet wat hij of zij doet.

Er zijn twee soorten opties: call- opties en put- opties. Met een call- optie koop je het recht om de aandelen te kopen voor een vaste prijs binnen een bepaalde periode. Met een put- optie koop je het recht om aandelen te verkopen onder bovengenoemde voorwaarden.

Het is ook mogelijk om opties te verkopen. Je verkoopt dan dus niet de aandelen, maar het recht en jij gaat dus een plicht aan. Jij ontvangt voor het aangaan van de plicht een premie, net als een verzekeraar dat doet voor bijvoorbeeld een brandverzekering.

Dalen de aandelen waar jij een calloptie op hebt gekocht dan wordt het lastig. De opties zijn dan minder waard en alleen te verkopen tegen een veel lagere premie. Een tip is om altijd je risico’s goed af te dekken want anders kunnen de verliezen enorm oplopen.

Er is ook onderzoek uitgevoerd naar hoe winstgevend een portefeuille met en zonder opties is. Elke optieportefeuille werd samengesteld met behulp van opties met verschillende looptijden en expiratieprijzen, waarbij rekening werd gehouden met zowel de bed-askspreads, de transactiekosten en de margevereisten. De rendementen van de optieportefeuilles werden vergeleken met een benchmarkportefeuille met alleen long posities in de onderliggende waarde.

Uit de studie blijkt dat het opnemen van opties in de portefeuille meestal resulteert in een underperformance ten opzichte van de benchmarkportefeuille. Een portefeuille met geschreven opties kon echter beter presteren dan de benchmark, zo bleek(1).

  1. Beleggen tips: vastgoed

Je kunt beleggen in papieren zoals aandelen en obligaties, maar ook in stenen. Als je belegt in stenen dan investeer je in vastgoed. De meest simpele vorm van deze manier van beleggen is een woning kopen en deze verhuren. Je kunt natuurlijk in allerlei vormen van vastgoed beleggen zoals in parkeergarages, studentenkamers of garageboxen.

Zet je schrap: de waterstofgolf is op komst. Met deze aandelen ben je als belegger van de partij

Download nu het gratis rapport. Alternatieve brandstoffen trekken uiteraard ook de aandacht van de beleggers, wat blijkt uit het feit dat de koersen van heel wat aandelen die van ver of van dichtbij met waterstof zijn gelinkt een forse stijging te zien gaven Klik op de link om te downloaden: https://www.30aandelen.nl/water/?utm_source=organic&utm_medium=website

Belangrijk bij het beleggen in vastgoed is dat je het juiste pand op de juiste locatie koopt en dat is nog niet zo eenvoudig. De locatie van je pand moet makkelijk huurders aantrekken en dat geldt lang niet voor iedere locatie. Daarnaast moet het pand ook onderhoudsvriendelijk is, anders ben je te veel geld kwijt aan het onderhoud.

Als je wilt investeren in vastgoed moet je beschikken over een startkapitaal en dat is niet voor iedereen weggelegd. Toch kun je met beleggen in vastgoed veel verdienen als je het maar op een goede, doordachte manier aanpakt. Volg hiervoor een training zodat je precies weet wat je wel en wat je niet moet doen.

  1. Beleggen tips: futures

De laatste jaren wordt er niet alleen veel in aandelen belegt, maar ook investeren in grondstoffen is populair. Bij grondstoffen kun je denken aan goud en zilver, maar ook aan koffie of olie. Als je in deze of andere grondstoffen wilt beleggen dan kan dat via futures.

Zoals de naam al zegt, handel je bij futures in een toekomstverwachting. Je investeert namelijk in de waardeverandering van een bepaald product. Iedere dag wordt bijgehouden hoeveel een product in waarde is gestegen of hoeveel dit in waarde is gedaald.

Is de waarde van het product gestegen dan krijg je het verschil uitbetaald. Is de waarde gedaald dan moet je het verschil bijbetalen. Vooraf kies je zelf de looptijd van de future en ook de hoeveelheid van de producten waarin je belegt.

Er zijn twee soorten futures: future long en future short. Een future long koop je als je verwacht dat er een waardestijging van een product gaat komen. De waardestijging krijg je uitbetaald als winst, maar als het product in waarde daalt, kost het je geld.

Een future short gebruik je als je een waardedaling verwacht. Hoe meer het product in waarde daalt, hoe meer winst je maakt. Stijgt het product in waarde dan heb je dus verlies. Beleggen in futures brengt veel risico met zich mee. Je kunt grote winsten behalen, maar ook grote verliezen lijden vanwege de grote hefboom. Deze vorm van beleggen is daarom alleen geschikt voor de ervaren belegger die beschikt over een groot vermogen.

Het vermoeden bestond namelijk dat indextraders in contracten van landbouwproducten kunnen helpen met het voorspellen van prijsbewegingen. Aankopen van gronsstoffenindexfonsen zouden die prijzen moeten beïnvloeden. Er waren zelfs senaatcommissies in de VS die dachten dat deze de markt verstoorden(2), maar daar geen bewijs voor gevonden bij futurscontracten met een korte looptijd, dat de posities van indextraders in contracten op landbouwproducten kunnen helpen bij het voorspellen van prijsbewegen bij futurescontracten met een korte looptijd(3).

  1. Beleggen tips: cryptomunten

Een bijzonder actuele manier van beleggen is het investeren in cryptomunten. Er zijn verschillende soorten cryptomunten, waarvan bitcoin het meest bekend zijn bij het grote publiek. Je kunt cryptomunten het beste zien als digitale valuta.

Een cryptomunt is in feite geen fysiek geld, maar een code die geprogrammeerd wordt volgens een speciale techniek (blockchain). De koers van cryptomunten kan enorm schommelen. Hierdoor kun je in korte tijd veel verdienen, maar dus ook veel verliezen. Speculeren met cryptomunten is dan ook zeker niet zonder risico’s.

Natuurlijk kun je ook in cryptomunten investeren op de lange termijn. De laatste jaren hebben consumenten steeds minder contant geld bij zich en wordt er voornamelijk digitaal betaald. De overheid print steeds meer geld bij, waardoor het geld minder waard wordt. In die optiek kan beleggen in cryptomunten zeker een toekomst hebben.

  1. Beleggen tips: forex

Als je gaat beleggen in forex dan handel je in valutaparen. Forex is namelijk een afgeleide van ‘foreign exchange’. Forex beleggen mag zich verheugen in een grote populariteit, omdat er een heel grote markt voor is. Iedereen gebruikt immers geld om effecten of goederen te kopen.

Forex beleggen is eigenlijk niets anders dan de ene valuta omwisselen voor de andere, net zoals je op vakantie doet als je naar een land gaat dat geen euro’s heeft. Bij Forex beleggen koop je bijvoorbeeld Amerikaanse dollars met euro’s.

Als de koers van de dollar op dat moment minder waard is dan de euro dan krijg je meer dollars dan euro’s. Op het moment dat de dollar gaat stijgen (en dus meer waard wordt) wissel je je dollars weer om voor euro’s. Het verschil in waardestijging bepaalt je winst.

Aan de andere kant is het ook mogelijk om te speculeren op een waardedaling van bepaalde valuta. Het spreekt voor zich dat je goed moet kunnen inschatten wanneer een bepaalde munt gaat stijgen of juist gaat dalen. Hiervoor is het verstandig om de economie van verschillende landen goed in de gaten te houden en je goed te verdiepen in deze wereld voor je hieraan begint. Het is natuurlijk ook mogelijk dat een bepaalde munt waarvan jij verwacht dat hij gaat stijgen, juist gaat dalen en dan heb je verlies. Ook hier werk je met een hefboom zodat de winsten of verliezen enorm kunnen zijn.

De stijgingen en dalingen van valuta zijn vaak erg klein en je moet grote hoeveelheden kopen om flink winst te behalen. Dit is natuurlijk niet voor iedere belegger weggelegd. Wil je beleggen op de korte of de middellange termijn en heb je je goed verdiept in dit spel, dan kan Forex beleggen heel interessant zijn.

  1. Beleggen tips: turbo’s

Turbo’s zijn de laatste jaren erg populair aan het worden en dit komt vooral omdat het een versnelde manier van beleggen is (vandaar de naam Turbo, Speeder of Sprinter). In principe kun je met een turbo in allerlei soorten onderliggende waarden handelen (aandelen, obligaties, grondstoffen enzovoort). Het gaat met name om de versnelde vorm hiervan en dat noem je een ‘hefboom’.

Deze hefboom zorgt ervoor dat je meer winst kunt behalen dan als je op een ‘normale’ manier zou beleggen. Uiteraard kun je ook meer verlies lijden dan je bij een ‘normale’ manier zou verliezen. Deze manier van beleggen is dus ook behoorlijk risicovol vanwege de hefboom.

Beleggen in turbo’s lijkt wel iets op beleggen in opties, want je speculeert op de onderliggende waarde van de effecten en niet met de effecten zelf. Bij turbo’s financiert de bank voor een (groot) deel het onderliggende effect. Stel dat een aandeel honderd euro kost dan financiert de bank bijvoorbeeld tachtig euro, terwijl jij twintig euro inlegt.

Over het deel wat de bank of de broker inlegt, betaal je rente. Uiteraard gaat de rente van de eventuele winst af. Je kunt speculeren op een koersstijging, maar ook op een koersdaling. In het gegeven voorbeeld van twintig euro inleg door jou en tachtig euro door de broker heb je een hefboom van 1 : 5.

Dit betekent dat bij een stijging je belegging niet 1 euro meer waard worden, maar 5 euro. Uiteraard kan je ook vijf keer zoveel verliezen. Daarom wordt er vaak een ‘stop loss’ ingebouwd. Als de koers onder een bepaald getal zakt, stopt de turbo.

Plan een afspraak in

Als je meer wilt weten over hoe wij jou kunnen helpen, plan dan een gesprek in. We kijken wat je nu doet, kijken waar de gaten zitten en stippelen een plan uit om het te repareren. Als het lijkt alsof we je kunnen helpen om meer rendement te maken, dan laten we je zien hoe dat er uit ziet en kan je zelf beslissen of je er mee aan de slag wil of niet. Deal? Hier is de link om jouw gesprek te boeken: https://www.binnen5minuten.nl/call

Harm van Wijk

Pin ook deze handige infographic:

beleggen tips

Bronnen:

  1. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=873639
  2. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2693084
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/iere.12099