De beurs staat op instorten
Instorten van de beurs
Instorten van de beurs: een serieus gevaar. De recordhoeveelheid margin die op dit moment uitstaat, vormt een serieuze bedreiging voor de beurs. Staat de beurs op instorten? De The New York Stock Exchange publiceert iedere maand hoeveel margin moet worden aangehouden vanwege geschreven opties.
In een zeer waardevolle presentatie die Cees Smit gaf tijdens onze Masterclass Opties toonde hij de gevaarlijk ogende grafiek van de hoeveelheid margin op de Amerikaanse beurs en de ontwikkeling van de S&P500. Daarnaast duidt de sterke correlatie tussen de margin en de S&P500 en de daling van de margin de afgelopen maanden op een aanstaande correctie.
Pieken
De eerste piek in margin door het gebruik van een hefboom was in maart 2000, net iets voor de piek van de S&P500. Bovendien, een soortgelijke piek zagen we in 2007, 3 maanden voor de piek van de S&P500. Twee maanden geleden zagen we een piek tot een nieuw recordniveau voor de margin.
Bodems
De bodems van de margin vallen samen met de bodems van de S&P. Dus de bereidheid om risico te lopen door het schrijven van opties nam weer toe nadat de bodem in de S&P500 was gevormd.
Risicoperceptie
De reden achter de correlatie zou de risicoperceptie kunnen zijn. Op de top is iedereen optimistisch en er wordt tegen steeds hogere koersen gekocht en er worden steeds meer opties geschreven.
De berekening van de margin is als volgt:
Margin calls=Premie+%(2S-E)
Margin puts=Premie+%(2E-S)
Waarbij
S = de aandelenkoers,
E = uitoefenprijs
%= margin percentage
Optiepremie
Een belangrijke factor bij de berekening van de margin is de optiepremie. Een belangrijke factor bij de premie is de volatiliteit, ook wel bewegelijkheid genoemd. Als de bewegelijkheid verdubbelt, dan verdubbelt grofweg ook de premie.
VIX-index
De bewegelijkheid wordt bijgehouden met de VIX-index. De impliciete volatiliteit geeft aan hoe de markt de bewegelijk inprijst in de optiepremie. De VIX bereikte recent een zevenjaars dieptepunt. Voor meer info over VIX-producten van de CBOE klik hier…
Record aantal opties
Een lage VIX betekent dus lage premies en lage premies betekenen dus lage margins, maar de margin staat juist op een recordniveau, wat betekent dat er een record aantal optiecontracten is geschreven.
Instorten van de beurs door verkoop van aandelen
Nu de VIX is opgeveerd van het meerjarig recordniveau, nemen de optiepremies toe en dus zal ook de margin moeten toenemen. En dan kunnen ineens problemen ontstaan. Want beleggers die een margin call krijgen van de bank zullen geld moeten bijstorten en daarvoor zullen beleggers overgaan tot het verkoop van aandelen.
Verkooporders
Een alternatief is natuurlijk dat beleggers overgaan tot het sluiten van optieposities of dat de bank de optieposities gaat sluiten als er niets gebeurd. Omdat market makers aandelenposities aanhouden om posities af te dekken, zal dit kunnen leiden tot meer verkooporders waardoor de koersen kunnen gaan dalen.
Neerwaartse spiraal
In 2007 en 2008 zagen we ook deze deleveraging, oftewel het afbouwen van schulden, waardoor niet alleen aandelen, maar ook obligaties, goud, zilver, olie en bijvoorbeeld vastgoed snel in waarde daalden. Met andere woorden, als de belegger niet verkocht, dan verkocht de bank en zo ontstond een neerwaartse spiraal die doorging tot 2009.
Feest
Kortom, pas toen alle schulden waren afgebouwd en bijvoorbeeld de AEX van 563 punten was gedaald naar 195 punten, stopte de neerwaartse spiraal en kon het feest weer beginnen. Hogere koersen en meer margin zodat recente zowel de S&P500 als de margin een nieuw record lieten optekenen.
Margin en de VIX scherp in de gaten houden
Concluderend, als de geschiedenis zich herhaalt, bestaat de mogelijkheid dat de beurs op instorten staat en we opnieuw een forse daling zullen zien. En wat is hiervan de invloed op het consumentenvertrouwen? En op de consumentenbestedingen? Dus, het is dus zaak om wat voorzichtig te zijn en de margin en de VIX scherp in de gaten te houden.
HANDLEIDING GELD VERDIENEN MET OPTIES
Download hier de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren
+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie
Klik op de volgende link voor meer informatie: https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties/
Tot slot, ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Dus, type deze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.
Hallo Harm,
Ik denk dat je ook de baltic dry index in je analyse had mogen betrekken dat maakt de zaak nog veel duidelijker ook.
Door middel van geld drukken kunnen we wel de beurskoersen omhoog jagen maar geen welstand creeeren en dat zal zich uiten in een minder leuke heftige correctie.
mvg
Pieter
Als we nu ergens een lagere top zetten kunnen we onder 400 gaan en dan target 390 en 380 in vizier houden. Morgen draaipunt dag.
vandaag indexe flauw. Berichten onderhuids negatief
Onder 400 punten ziet het beeld er heel anders uit…dan hebben we een lagere top op 410….zie ook https://beleggen.com/aex-test-409-puntengrens/