Thuis geld verdienen is sinds de uitbraak van de coronacrisis de gewoonste zaak van de wereld geworden. Maar helaas is het niet voor iedereen weggelegd om vanuit het thuiskantoor de dagelijkse boterham te verdienen. Gelukkig zijn er manieren waarmee het mogelijk is om van huis uit (wat extra) geld te verdienen. Aandelen is één van die manieren.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ en maak winst op de beurs: https://www.10stappen.com

Robinhood beleggers stelen de show

Thuis geld verdienen met aandelen heeft een extra dimensie gekregen door de opkomst van het handelsplatform Robinhood in de US of America. Deze app laat toe om zonder kosten in aandelen te beleggen. Vooral jongeren voelen zich aangetrokken om via Robinhood te handelen. Deze jonge beleggers hebben massaal geld verdiend tijdens de hausse in het tweede kwartaal van 2020. De gebruikers van het platform hebben zich tijdens de coronacrisis massaal op de beurs gestort, terwijl de gewone beleggers langs de zijlijn bleven staan wachten.

De activiteiten van Robinhood-beleggers laat zien dat particuliere beleggers actief betrokken waren bij zowel momentum- als short-handel. In de beginfase van de COVID-19-crisis werd de focus verlegd van momentum naar het innemen van short-posities. Tevens werd vastgesteld dat de impact van de Robinhood-beleggers op basis van verschillende maatstaven van marktkwaliteit varieerde afhankelijk van de marktomstandigheden, met een betere marktkwaliteit tijdens minder stressvolle periodes en een slechtere marktkwaliteit tijdens de eerste weken van de pandemie in de VS(1).

Thuis geld verdienen via beleggen in aandelen

Maar thuis geld verdienen via aandelen voorstelt een bepaalde vorm van voorkennis. Daarom komen wij eerst even terug op de theorie van het beleggen in aandelen. Een aandeel is een bewijs van deelneming in een onderneming, zo stelt Rabobank. Als aandeelhouder ben je voor een stukje mede-eigenaar van het bedrijf. De meeste bedrijven keren elk jaar een deel van de winst uit. Deze uitkering heet dividend. De koers van een aandeel weerspiegelt de verwachting van beleggers over de toekomstige winsten. Die koers kan bewegen, onder andere onder invloed van gewijzigde verwachtingen wat betreft die toekomstige winsten.

Waarom geven bedrijven aandelen uit?

Thuis geld verdienen kan op verschillende manieren, onder andere via aandelen. Dan is het belangrijk om zo veel mogelijk te weten over aandelen.  Bedrijven geven aandelen uit om werkkapitaal te krijgen. Met dat geld kan een bedrijf activiteiten ondernemen en investeringen doen. Als u een aandeel in een bedrijf koopt, bent u deelnemer in het kapitaal van het bedrijf. Vaak heeft u daarmee ook stemrecht op de aandeelhoudersvergadering en ontvangt u dus dividend (zie boven). Dat is het geld dat een bedrijf uitkeert aan de aandeelhouders als er winst is gemaakt. Aandelen kunnen aan de beurs genoteerd zijn, maar dat hoeft niet.

Thuis geld verdienen via aandelen: wat met het rendement?

De waarde van aandelen is afhankelijk van de prestaties van het bedrijf en de ontwikkelingen op de financiële markten. Het rendement op aandelen bestaat uit waardestijging van het aandeel en uit het dividend. Beleggen in aandelen is interessant als u kans wilt maken op een hoger rendement dan bij andere vermogenscategorieën, zoals obligaties. Op die manier verdient u uw geld.

Jeremy Siegel total return stock for the long run

Bekijk de koersen op internet

Daarom is het noodzakelijk dat u de koersevolutie van de door u geselecteerde aandelen op de voet volgt. De koersen kunnen gedurende de openingsuren van de beurs voortdurend veranderen. Thuis geld verdienen komt kort neer op het laag kopen en hoog verkopen van aandelen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. U als belegger kan daaarom zowel mikken op koerswinst als op het dividend en op die manier thuis geld verdienen. Dividenden liegen niet, schreef Geraldine Weiss in haar boek. Een bedrijf zal echt winst moeten blijven maken om in staat te zijn om daadwerkelijk het dividend uit te kunnen betalen.

Het is ontzettend belangrijk om de beurzen goed te volgen. Vooral als je aan Day Trading doet. Uit Zuid-Koreaans onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat individuele beleggers daar aanzienlijke verliezen leden door day trading. Terwijl professionals wel aanzienlijke winsten maakten. Wat opmerkelijk was in die zin dat hun daghandel slechts klein deel van de totale day trading op de Zuid-Koreaanse termijnmarkt uitmaakte(2).

Bij beleggen.com helpen we individuele beleggers met een systeem dat je helpt om te zien wat je moet doen om zo veilig mogelijk te beleggen en hoe je koersen dan in de gaten houdt.

Wat ook wel interessant is, is dat als je bezig bent met day trading dit tijdelijk tot een grotere volatiliteit kan zorgen, met name als je heel veel aandelen day tradet. Die toegenomen volatiliteit verdwijnt wel weer binnen een uur. De volatiliteit uit het verleden had op de koop toe een stimulerend effect op de toekomstige day trading, in die zin dat de koersen van de geviseerde aandelen ook nadien zich volatieler bleken te gedragen(3).

Aandelen kopen en verkopen: de risico’s

Uw geld beleggen in aandelen brengt meer risico’s met zich mee dan beleggen in andere categorieën. Gaat het slecht met het bedrijf waarin u aandelen heeft? Dan daalt de waarde van uw aandelen. Bij een faillissement kan het zijn dat uw aandelen niets meer waard zijn. De koers van een aandeel kan zeer beweeglijk zijn. Thuis geld verdienen klinkt eenvoudig, maar waakzaamheid blijft geboden. Onder andere door je emoties onder controle te houden. Hoe meer emoties, hoe minder het verstand spreekt. Zorg daarom voor een wetenschappelijk bewezen succesvolle strategie, zoals de Trading Navigator Methode.

Dividend en koerswinst op aandelen.

Wij hebben het er hierboven al even kort over gehad: als een bedrijf winst maakt kan het er voor kiezen om (een gedeelte van) de winst uit te keren aan aandeelhouders. Dit dividend is voor veel beleggers een belangrijke reden om een aandeel te kopen. Thuis geld verdienen via aandelen kan dus zeker via de uitkering van de dividenden. Het opstrijken van het dividend op aandelen kan een interessant alternatief zijn voor een spaarrekening omdat u hier ook een inkomen mee genereert op uw vermogen.

Een bekend dividendaandeel is oliegigant Royal Dutch Shell dat in haar lange historie elk jaar dividend heeft uitgekeerd aan haar aandeelhouders. Bedrijven waar het niet goed mee gaat zullen over hun dividend verlagen of zelfs (tijdelijke) beëindigen. Dit gebeurde in 2020 met Shell. Maar zelfs bedrijven die verlies maken, kunnen toch mededelen om dividend later weer uit te keren aan de aandeelhouders. Daarmee kan de directie het signaal afgeven dat het vertrouwen houdt in de toekomst van het bedrijf.

Dividendverlaging RDS Shell

Mikken op koerswinst

Voor wie thuis geld wil verdienen met aandelen lijkt het dividend slechts van secundair belang. Thuis geld verdienen met aandelen is op de eerste plaats mikken op koerswinst. Bovendien is niet altijd een dividend beschikbaar. Een bedrijf is niet verplicht om de winst als dividend uit te keren en kan er ook voor kiezen om deze te investeren. Met name jonge bedrijven hopen op die manier harder te kunnen groeien wat uiteindelijk ook in het belang is van de aandeelhouders. Beleggers die in dit soort groeiaandelen beleggen zijn niet geïnteresseerd in het dividend, maar hopen hun rendement te behalen met koerswinst van het aandeel. Vooral jongere beleggers zijn vaak ongeduldig en proberen zo snel mogelijk in de plus te zitten met hun belegging. Bekijk beleggen bij voorkeur voor de lange termijn. Snel geld verdienen resulteert eerder in snel je geld verliezen.

Thuis geld verdienen: waarom beleggen in aandelen?

Thuis geld verdienen via aandelen is in zekere zin een noodzaak. Met de huidige lage spaarrente, inflatie en vermogensrendementsheffing zien veel mensen hun vermogen eerder afnemen dan toenemen. Om uw vermogen te laten groeien zult u dus bereid moeten zijn om meer risico te nemen dan bij sparen het geval is, want alleen met beleggen heeft u de kans om een hoger rendement te behalen. En dan komt u al snel uit bij aandelen want daarmee kunt u – gemiddeld genomen – een beter rendement behalen dan op een spaarrekening. Het rendement van de aandelen uit de AEX in de afgelopen 25 jaar was – inclusief het dividendrendement van 3% – rond de 7% per jaar. Natuurlijk staat daar tegenover dat u met aandelen wel een (koers)risico loopt. U kunt zelfs uw gehele inleg verliezen. Dit risico loopt u niet met sparen. Wie thuis geld wil verdienen met aandelen, moet zich van deze risico’s bewust zijn.

Hoe begint u met beleggen?

Maar hoe begint u daar als onervaren belegger in de praktijk mee? Een belegging is een investering waarbij geld wordt vastgelegd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Als u begint met beleggen door een aandeel te kopen, dan wordt u mede-eigenaar van een bedrijf. En daarbij deelt u het financiële lief en leed van dat bedrijf. Bij voorkeur natuurlijk het lief, want het is wel degelijk de bedoeling om geld te verdienen met uw belegging.

Waarom beleggen?

Achter thuis geld verdienen met aandelen gaat uiteraard een motief schuil. Natuurlijk wil iedereen een appeltje voor de dorst, een bepaald bedrag  waarop in tijden dat u krap zit kan teruggevallen. Het mooie is, daar kunt u zelf heel gemakkelijk voor zorgen. Met beleggen (en/of sparen). Maar beginnen met beleggen kan erg ingewikkeld lijken. Wij herhalen het nogmaals: met sparen weet u precies waar u aan toe bent, maar het levert niet heel veel op. Sterker, na aftrek van belasting en inflatie wordt uw geld jaarlijks minder waard. Beleggen kan meer opleveren, maar is ook risicovoller.

Zelf beleggen of laten beleggen?

Zelf beleggen is over het algemeen een goede manier om wat extra rendement op te bouwen. U houdt de touwtjes in handen en plaatst eenvoudig zelf uw orders op verschillende beurzen, in diverse beleggingsinstrumenten. Laten beleggen is een andere mogelijkheid. Hebt u geen tijd, kennis of zin om het zelf te doen? Kies dan voor laten beleggen. Dat is beleggen als een professional, zonder er zelf mee bezig te hoeven zijn. Uw geld wordt gespreid belegd, met een portefeuille op maat en risicobeperking die bij u past. Maar met deze vorm van beleggen zijn de kosten over het algemeen wel veel hoger. Let daarom zeer goed uit dat u na aftrek van belasting, inflatie en de kosten zelf ook nog iets overhoudt.

Wie wint de The Big Race?

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Big Pharma en de strijd tegen het coronavirus https://www.30aandelen.nl/big42183810

Thuis geld verdienen via aandelen: hoe koopt u aandelen?

Voor het kopen van een aandeel is een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk platform onmisbaar. Bij BinckBank bijvoorbeeld investeert men al zo’n 20 jaar in het verbeteren van de beleggingswebsites. Met behulp van klanten worden de beleggingssite en ProTrader verbetert. En natuurlijk kunt u als belegger ook aandelen kopen met onze slimme app. Het inleggen van een aandelenorder gaat heel eenvoudig met enkele klikken van uw muis of een enkele swipe op uw mobiel. Kijk ook op http://brokeronderzoek.com/ naar de verschillende brokers en wat de voor- en nadelen zijn en wat de verschillen in kosten zijn. De verschillen tussen de partijen zijn namelijk groot.

Thuis geld verdienen via aandelen: hoe hoger het nagestreefde rendement, hoe hoger de risico’s

Heeft u een klein of wat groter bedrag beschikbaar en wilt u dit voor u laten werken? Dan kan aandelen kopen een slimme optie zijn, tenminste wanneer u uw kennis over beleggen in aandelen bij gespijkerd hebt. U kan bijvoorbeeld in Nederlandse, Europese of Amerikaanse bedrijven beleggen. Een ding is zeker: als u gaat beleggen, kunt u meer invloed uitoefenen op de groei van uw vermogen dan met sparen. Maar bij thuis geld verdienen zit er een addertje onder het gras: hoe hoger het rendement dat u nastreeft, hoe meer risico u moet accepteren. We herhalen het nogmaals: beleggen brengt namelijk risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen.

Verschillende soorten aandelen

Aandelen zijn deelbewijzen in het kapitaal van een onderneming. Als aandeelhouder wordt u in feite mede-eigenaar van het bedrijf. Er bestaan verschillende soorten aandelen: aandelen aan toonder, aandelen op naam (of nominatieve aandelen), preferente aandelen, etc. Een aandeel geeft de bezitter of aandeelhouder een aantal rechten zoals bv. stemrecht op de Algemene Vergadering of recht op een deel van de winst onder de vorm van een dividend.

Thuis geld verdienen via preferente aandelen

Belangrijk om te weten is vooral het onderscheid tussen gewone en preferente aandelen. Preferente aandelen geven aan aandeelhouders een aantal voorkeursrechten. Zo geven preferente aandelen recht op een dividend voordat de andere aandeelhouders een dividend ontvangen. Bij de vereffening van het bedrijf worden de preferente aandeelhouders voor de gewone aandeelhouders uitbetaald. Preferente aandelen kunnen ook extra stemrechten geven tijdens de Algemene Vergadering.

Conclusie

Bent u klaar om te beleggen in aandelen en zo geld te verdienen? Dat vraag wel degelijk de nodige voorbereiding, zoals u hierboven ongetwijfeld hebt gelezen. Thuis geld verdienen via aandelen is mogelijk, maar vergt wel een leerproces. Het kan enige tijd duren alvorens u de kneepjes van het vak onder de knie hebt. Laat daarom de moed niet te snel zakken. Ook in dit geval is de doorzetter een winnaar.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.tienstappen.nl/7geheimen/?utm_source=organic&utm_medium=website

Harm van Wijk

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

thuis geld verdienen met aandelen

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1544612321000271
  2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10293523.2012.11082543
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.2041-6156.2009.tb00014.x