Vergeet de redenen voor beurscrisis

Na al het hijgerige commentaar over de beursmalaise van 1987, hierbij een aantal adviezen om een beurscrisis te overleven. Op 19 oktober 1987 was het zover: Black Monday op Wall Street waar de Dow Jones in één dag met 508 punten omlaag dook, ofwel met meer dan 20%. Wat kunt u het beste doen bij een beurscrisis? Het antwoord is afhankelijk van uw eigen persoonlijke situatie. Dat stelt John F. Wasik, columnist voor Bloomberg.

Wat niet gebeurd is

Om een idee te krijgen hoe u paniek op de beurzen kunt overleven, moet u kijken naar wat niet gebeurd is. Hoewel de crisis van oktober 1987 een paniekaanval heeft veroorzaakt, eindigde de toonaangevende beursgraadmeter S&P500-index aan het eind van dat jaar alweer 2% hoger. Volgde er toen een bear market? Nee, het daaropvolgende jaar steeg de S&P500 meer dan 16% (inclusief herbelegging dividenden). In de periode 1987-1993 verdubbelde de beursgraadmeter in waarde. De correctie van Black Monday had weinig effect op de groei van de Amerikaanse economie en banken gingen niet op slot. Er volgde geen depressie. Bedrijven investeerden in nieuwe technologieën die de productiviteit verhoogden en daarmee banen creëerden. De cyber tech periode was in volle bloei. Het verschil tussen de huidige situatie en toen is dat er nu veel veiligheidsinstanties zijn die een vrije val tot staan zullen brengen. De weinig gecontroleerde hedgefunds die een groot deel van de handel voor hun rekening nemen, vormen echter wel een gevaar. Uiteindelijk kan geen enkele toezichthouder tegen de markt op. Het is dus belangrijk dat particuliere beleggers voorzorgsmaatregelen nemen.

Verzekering tegen daling

Gezien de aard van het kapitalisme zullen er ongetwijfeld meer beurscrises en bear markets volgen. In elke crisis vernieuwt het systeem zich. In een periode van laagconjunctuur zoeken bedrijven naar nieuwe technologieën, waardoor de winstgevendheid weer gaat stijgen. Op een gegeven moment is dit effect uitgewerkt en jaagt “te veel geld op te weinig goederen”. De vraag is dan, of u blijft of uw biezen pakt. Ongeacht wat u doet, is de kans groot dat u op het verkeerde moment een beslissing neemt. U zou bijvoorbeeld een enorm rendement gemist hebben als u op Black Monday uit was gestapt. Daarom is een persoonlijke tijdshorizon van cruciaal belang. Als u het zich kunt veroorloven om 20% kwijt te raken, hoeveel tijd kost het u om dan vervolgens dat verlies goed te maken?

Risicobeheersing

De angst om geld te verliezen is een krachtige factor in de beleggingswereld. Beleggers richten echter hun oog teveel op meer rendementen dan op het beheersen van de risico’s. Wasik geeft een voorbeeld: stel dat u goed geleerd hebt van de beurscrash in 1987 en besloten hebt om te beleggen in drie verschillende categorieën die niet gelijk op bewegen. Toen de internetzeepbel uiteenspatte, had u het beter gedaan als u deze strategie had gevolgd. Vanaf 24 maart 2000 tot 9 oktober 2002 zou uw portefeuille met aandelen van grote bedrijven met 47% gedaald zijn. Als u een deel van uw vermogen belegd had in obligaties, zou u daarmee een winst van 26% behaald hebben, en zo het verlies op de gehele portefeuille hebben beperkt. Als u daarnaast ook in vastgoed belegd had, had u nog eens een rendement van 32% behaald. Zelfs als u alleen in aandelen van grote bedrijven had belegd in de periode maart 2000 tot nu, zou uw portefeuille met 12% in waarde zijn toegenomen.

Nadruk op doelen

U kunt zich volgens Wasik dagelijks kwellen met de vraag of de markt omhoog of omlaag zal gaan, maar dat heeft geen zin. Het is meer ruis die u in verwarring brengt. Richt uw aandacht meer op uw levensloopplan. Waarvoor belegt u? Wilt u eerder met pensioen of uw huis afbetalen? U moet er voor zorgen dat u op een rijtje zet wat voor u belangrijk is. Daarmee voorkomt u onaangename verrassingen als markten een duikvlucht nemen. Dat betekent, dat u zich moet beschermen tegen inflatie, verlies van toekomstig inkomen en bear markets.

Satilmis Ersintepe, https://mijn.beleggen.com/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.