Voorspellingen van experts: luister er niet naar

Voorspellingen van experts

Niemand kan de toekomst voorspellen. Ik ook niet. Toch zie ik nog regelmatig diverse experts een poging doen om te voorspellen welke aandelen gaan stijgen en welke gaan dalen. Op de site van IEX lezen we dat de experts van mening waren dat beleggers het beste aandelen ING, KPN, Heineken en ASR moesten kopen.

De toppers daalden harder dan de floppers

ING en ASR daalden beide ruim 14% in mei. De aandelen die werden getipt om te kopen, daalden zelfs harder dan de aandelen waarvan de experts vonden dat deze de floppers van de maand mei zouden worden. Wat heb je dan aan deze tiplijstjes?

ASR zit in een dalende trend

Wanneer we kijken naar het aandeel ASR, dan valt op dat sinds de start van 2018 het aandeel per saldo niets heeft gedaan. De Trading Navigator, een objectief systeem dat koopsignalen geeft wanneer de trend stijgt en verkoopsignalen geeft wanneer de markt daalt, gaf begin mei een verkoopsignaal.

Waarom zouden we ASR dan moeten kopen?

Een aandeel dat in een tradingrange zit, daar verwacht ik persoonlijk niet heel veel van. Tenzij je het aandeel koopt voor het dividend. ASR heeft een dividendrendement van ruim 5% op dit moment. 41% van de winst wordt uitgekeerd in de vorm van dividend aan de aandeelhouders. Met een koers-winstverhouding van 8,2, lijkt er geen sprake van een aandeel dat we nu per se in portefeuille zouden moeten hebben.

ING zit al jaren in een dalende trend

Het andere aandeel dat werd getipt was ING. Een verrassende keuze, aangezien het aandeel sinds begin 2018 in een dalende trend zit. Tenzij je als belegger de aandelen aantrekkelijk vond rond € 17, dan zijn deze aandelen rond € 10 natuurlijk een koopje. Zoals we bij Fortis en SNS hebben gezien, kunnen de koersen van banken lang in een dalende trend blijven.

ING week Voorspellingen van experts: luister er niet naar

Waarom zouden we ING moeten kopen?

Tenzij je ook hier geïnteresseerd bent in het dividendrendement van 6,8%. 58% van de winst wordt gebruikt voor het dividend. En met een koers-winstverhouding van 8,4, kunnen we ook niet echt spreken van een aandeel dat aan de vooravond staat van een gigantische stijging. Of weten deze experts dan meer dan wij?

ING is een internationale systeembank

ING is natuurlijk wel een systeembank. Niet alleen een systeembank voor het Nederlandse systeem, maar ING behoort tot de groep banken die internationaal als systeembank wordt aangemerkt. Wanneer ING dus omvalt, dan is het laatste waarschijnlijk waar je je zorgen over maakt is dat ING omvalt…

Koop de stijgers en laat de dalers links liggen

Hoe dan ook, ik begrijp de voorkeur niet voor aandelen die steeds goedkoper worden. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken weten we immers dat we niet de dalers, maar juist de stijgers moeten kopen. Ik heb hier reeds diverse malen aandacht aan besteed zoals in https://beleggen.com/geld-verdienen-bewezen-systeem-zonder-trend

Momentum in financial markets

KPN zit in een stijgende trend

Bij KPN kan ik me dan nog iets voorstellen. Hoewel dit aandeel sinds de start van 2018 in een dalende trend zat, kregen we begin 2019 een koopsignaal. De neerwaartse trend lijkt te zijn omgebogen. Ik ga echter niet voorspellen dat het aandeel gaat stijgen. Ik geloof dat de enige die geld kan verdienen met voorspellen, op de kermis staat met een glazen bol.

KPN week

Heineken klimt steeds verder op

Ook Heineken zit al enige tijd in een stijgende trend. Dan begrijp ik inderdaad waarom beleggers enthousiast zijn over dit aandeel. De koers van Heineken is na het koopsignaal steeds verder opgelopen. Blijkbaar zijn de grote partijen van mening dat Heineken koopwaardig is. Het maakt niet uit wat deze partijen zeggen, maar wat zij doen.

Heineken week

Luister niet naar beleggers, maar kijk wat zij doen

Wanneer deze grote partijen in de markt stappen, dan blijft dit niet onopgemerkt. Het spoor van deze grote beleggers, de grote olifanten, is vrij eenvoudig te volgen. Het enige dat wij hoeven te doen is het spoor van deze grote olifanten te volgen. Luister dus niet naar alle luidruchtige beleggers, die voortdurend roepen wat je moet kopen en wat je moet verkopen.

Beleggers zitten er vaker naast dan dat zij de juiste koers kunnen voorspellen

Zijn de beleggers samen dan in staat om de beurs te voorspellen? Volgens IEX niet. In november 2011 werd teruggekeken op 10 jaar Bull/Bear Enquête. De conclusie luidde: “in slechts 46,6% van de gevallen voorspelde u de juiste richting. Ofwel, dat een positieve indicator resulteerde in een stijgende AEX en vice versa.”

De juiste aandelen

Zijn beleggers dan wel in staat om de juiste aandelen te kiezen? Ook niet, zo bleek uit de analyse van 10 jaar Bull/Bear Enquête. In de grafiek staat de AEX (roze), het resultaat van de ‘profs’ (rood) en die van de IEX-beleggers (groen). De gestaag dalende AEX-index werd nog eens flink ‘underperformed’.

IEX bull bear

Onderzoek suggereert – niet voor de eerste keer – dat je beter alles kunt negeren wat door de experts wordt gezegd. In de afgelopen 35 jaar hebben Amerikaanse bedrijfsaandelen, die werden aanbevolen door analisten, gemiddeld veel slechter gepresteerd dan aandelen waarvan werd voorspeld te floppen. Zie ook https://gizmodo.com/wall-street-analysts-are-embarrassingly-bad-at-predicti-1821960754

Contrair oogpunt

Vanuit contrair oogpunt zou dit mogelijkheden bieden, maar zo consistent fout zitten beleggers helaas niet om hier nu je hele financiële toekomst aan op te hangen. Veel sentimentindicatoren zijn optimistisch op de top en pessimistisch op de bodem. Het probleem is echter dat er niet altijd extreme waarden rond belangrijke toppen en bodems worden bereikt.

Nieuwsuur Top 5

Zijn alleen de IEX beleggers nu zulke slechte beleggers? Helaas staan de resultaten van de IEX Bull/Bear Enquête niet op zich. De Advisory Sentiment Indicator laat dezelfde conclusie trekken. Ik heb daarnaast ook al enkele malen (zie Analisten bakken er niks van) de resultaten van de Nova Top 5 / Nieuwsuur Top 5 belicht. De conclusie was dat sinds de start in 1994 jaarlijks gemiddeld 1,4% slechter werd gescoord dan de AEX.

Nova-Nieuwsuur-Top5

Combineer bewezen strategieën die bij het passen

Gebruik altijd een strategie die zichzelf bewezen heeft en stap niet zomaar blind in deze markt onderzoek welke strategie het beste bij je past, bijvoorbeeld een momentum strategie, een groeistrategie, een waardestrategie of een trendvolgende strategie. Combineer deze vervolgens met een optiestrategie, die profiteert van een zijwaartse markt, wanneer de aandelenstrategieën het laten afweten, zoals in de afgelopen jaren.

Modelportefeuille 250k 2007-2018 data

ModelPortefeuille in 2018 circa 30% beter

Wanneer we kijken naar de gecombineerde strategieën van de ModelPortefeuille die we samen met Finodex hebben ontwikkeld, dan zien we dat, ondanks dat de AEX in 2018 met 13,4% daalde, deze modelportefeuille met 16% steeg. Bijna 30% beter dus.

Rendement 16 procent per jaar na kosten en exclusief dividend

Sinds de start van de meting op 1 januari 2007, dus vlak voor de kredietcrisis, is het rendement per jaar 16%, exclusief dividend, dus een aardig eind richting de 20% na aftrek van alle kosten. En dat terwijl de AEX gemiddeld 0,4% per jaar daalde…

modelportefeuille_250k

Het risico van deze modelportefeuille was lager

En het risico van deze modelportefeuille, gemeten met de gemiddelde afwijking, was lager. 10,7% afwijking van het gemiddelde waar dat bij de AEX 12,9% was. Dus een veel hoger rendement met een aanzienlijk lager risico dus…Dat is dus de kracht van spreiden over verschillende strategieën.

Zie https://www.dropbox.com/s/l1oh576uidsmqbo/Finodex%20De%20BFM%20Modelportefeuilles%20v1%20Pages.pdf?dl=0

Eenvoudiger beleggen door gebruik van software

Beleggen.com is een samenwerking is aangegaan met Iris.nl op het gebied van beleggen. Voordelen hiervan zijn dat beleggers op een eenvoudigere manier kunnen beleggen volgens de systemen van Beleggen.com en Finodex en gebruik kunnen maken van de expertise van beide partijen.

Als particuliere belegger kunt u nu ook van profiteren van professionele systemen.

Met het combineren van strategieën is het mogelijk om het rendement te verhogen en het risico te verlagen. Dit gebeurt onder andere door tijdens (forse) dalingen uit de markt te stappen. De zeer brede spreiding (diverse aandelen- en optie-strategieën en 30 verschillende indices)  draagt tevens bij aan het spreiden van het risico en het verhogen van het rendement.

We zijn dan ook bijzonder trots dat we in samenwerking met Iris en Finodex deze vorm aan kunnen bieden.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

https://beleggen.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.