Wat is precies een Bitcoin?

Wat is precies een Bitcoin

Terwijl de kredietcrisis in volle gang was en overheden tientallen tot honderden miljarden aan belastinggeld aan diende te wenden om het bestaande bankenstelsel overeind te houden, introduceerde Satoshi Nakamoto in 2009 Bitcoin.

Eigenlijk introduceerde Satoshi Nakamoto de “Blockchain” techniek waarop Bitcoin gebouwd is. Blockchain is inmiddels een zeer krachtig systeem gebleken en zal zich komende jaren ontwikkelen als een techniek welke voor vele doeleinden gebruikt kan worden.

De video op https://www.bitcoin.com/ legt de basis heel helder uit:

“De Bitcoin is de eerste gedecentraliseerde digitale valuta. Bitcoins zijn digitale munten die verstuurd kunnen worden via het internet. In vergelijking met andere alternatieven hebben Bitcoins een aantal voordelen.

  • Bitcoins worden via het net direct van persoon tot persoon overgedragen zonder tussenkomst van een bank of clearinghouse.
  • Dit betekent dat vergoeding kosten veel lager zijn.
  • Je kunt ze in elk land gebruiken.
  • Je account kan niet bevroren worden.
  • En er zijn geen voorafgaande voorwaarden of willekeurige beperkingen.

Er bestaan verscheidene valuta beurzen waar je Bitcoins kunt kopen en verkopen voor Dollars, Euro’s en andere valuta.

Jouw Bitcoins worden bewaard in je digitale portemonnee op je computer, mobiel of in de cloud. Je kunt hiermee goederen online kopen zoals bijvoorbeeld pizza’s.

Op 22 mei 2010 kocht Laszlo Hanyec een pizza voor 10.000 Bitcoins. De huidige USD-waarde van die pizza is op dit moment 82 miljoen dollar! Zie de actuele stand op https://twitter.com/Bitcoin_pizza

Bij deze waarde moet eigenlijk ook nog de Bitcoin Cash mee worden genomen omdat deze Bitcoins vóór de fork werden betaald, zodat we ruim boven 82 miljoen dollar uit komen.

Het versturen van Bitcoins is zo eenvoudig als het verzenden van een e-mail en je kunt met Bitcoin alles kopen.

Het Bitcoin-netwerk wordt beveiligd door individuen die ‘miners’ genoemd worden. Miners worden voor het verifiëren van transacties beloond met nieuw gegenereerde Bitcoins. Nadat transacties geverifieerd zijn worden zij opgenomen in een transparant publiek grootboek.

  • Bitcoin opent een heel nieuw platform voor innovatie. De software is volledig open-source en iedereen kan de broncode zien.
  • Bitcoin verandert de financiële wereld gelijk aan hoe het web de manier van publiceren veranderd heeft.
  • Bitcoins zijn een excellente manier voor bedrijven om transactievergoedingen te minimaliseren.
  • Het kost niets om te beginnen met het accepteren van Bitcoins en het is eenvoudig op te zetten.
  • Er zijn geen chargebacks en je zal extra handel kunnen drijven vanuit de Bitcoin-economie.

Waarop is deze Blockchain techniek ontwikkeld?

De kracht van Blockchain is dat, door het aan elkaar te koppelen van computers, wereldwijd, men in staat is om informatie decentraal op te slaan op zeer veel verschillende locaties. Dit kan zowel openbaar toegankelijk zijn, als in gesloten omgevingen. De hoeveelheid locaties waar de informatie opgeslagen staat, zorgt voor de betrouwbaarheid van het systeem.

Je kunt immers niet alle computers tegelijk aanvallen.

Transacties, bijvoorbeeld met Bitcoins, worden qua informatie getoetst met de verschillende locaties wereldwijd. Wanneer de transactie correct is en op de verschillende locaties geverifieerd is, dan wordt de transactie uitgevoerd. Wanneer er verschillen ontstaan in de verificatieprocedure, dan zal deze transactie niet uitgevoerd worden.

Voorgaande klinkt nog niet heel bijzonder, computers die met elkaar verbonden zijn, dit is al sinds de start van het internet in 1969 (ARPANET).

Dit klopt. Wat de Blockchain techniek zo speciaal en krachtig maakt, is dat het functies kan vervullen welke in onze huidige maatschappij uitsluitend weggelegd zijn voor bijvoorbeeld financiële instellingen of notarissen.

Wat is precies een Bitcoin

Met bijvoorbeeld de euro of de dollar kan uitsluitend giraal betaald worden met tussenkomst van een financiële instelling,

  • dan wel voor het uitgeven van giraal geld,
  • dan wel van als de 3de partij die de overschrijving regelt van de ene naar de andere bankrekening.

Hiermee reguleren de financiële instellingen alle financiële transacties.

Middels de Blockchain techniek waarop Bitcoin werkt zijn gebruikers in staat om financiële transacties uit te voeren zonder tussenkomst van een financiële instelling.

Het systeem (de Blockchain) controleert of de transactie die opgegeven wordt, klopt met het decentrale grootboek, wanneer dit zo blijkt te zijn, wordt de transactie direct uitgevoerd en geregistreerd in het grootboek. Dit gebeurt nagenoeg gratis en nagenoeg direct naar elk willekeurig ‘adres’ ter wereld.

Waaraan ontleent Bitcoin zijn waarde?

Voordat we deze vraag beantwoorden, kijken we even naar de waarde van goud. Waaraan heeft goud haar waarde te danken? Goud is een zeer gewild edelmetaal doordat het wereldwijd geaccepteerd wordt als ruilmiddel.

De reden dat de prijs van goud zo hoog ligt, vergeleken met bijvoorbeeld de euro of de dollar is doordat goud schaars is. In de 17de eeuw, ontstond ‘goudkoorts’. Goud was relatief eenvoudig te vinden en dit koste relatief weinig energie. Tot dat al het makkelijk te delven goud gedolven was.

Vandaag de dag wordt er nog steeds goud gedolven, maar hiervoor dient vaak vele honderden kubieke meter aan grond verplaatst en gewassen te worden om net een kilo te vinden. Echter, hoe moeilijker het wordt om goud te vinden, hoe hoger de prijs van goud (vraag en aanbod).

Er zijn veel parallellen te trekken tussen goud en Bitcoin. Satoshi Nakamoto heeft Bitcoin bewust zo geprogrammeerd dat in de beginjaren de Bitcoin vrij makkelijk te ‘delven’ was, in digitale valuta wordt dit ‘minen’ genoemd, synoniem aan het ‘minen’ van bijvoorbeeld goud.

Dit ‘minen’ gebeurt virtueel, binnen de Blockchain worden de transacties, welke met Bitcoins uitgevoerd worden, in een block. Een block bevat een deel van de transacties van het Bitcoin netwerk. Het block is versleuteld met een code (encrypted).

Deze code/puzzel dient gekraakt/opgelost te worden zodat de transacties uitgevoerd kunnen worden. Degene, of de pool, die de oplossing als eerste biedt ontvangt hiervoor een beloning, zijnde Bitcoins.

Voor elke opgeloste puzzel ontvangt men 12,5 Bitcoin. In het begin waren dit 50 Bitcoins, echter elke 210.000 blocks halveert de beloning. Eind 2013 heeft een halvering plaatsgevonden naar 25 Bitcoins per block, inmiddels is de 3de reeks van 210.000 blocks bezig.

In de begindagen kwam men erachter dat het minen van Bitcoins vooral effectief is met de processoren van grafische kaarten (GPU) uit computers in plaats van met de processoren van de computer zelf (CPU).

Satoshi Nakamoto heeft Bitcoin zo ontwikkeld dat naarmate de tijd vordert en er steeds meer computers komen waarmee codes gekraakt kunnen worden, de codes waarmee de Bitcoins versleuteld zijn steeds complexer worden.

Inmiddels is er wereldwijd zoveel rekenkracht (welke uitgedrukt wordt in Hashing power) losgelaten op Bitcoin dat het voor een particulier niet meer de moeite loont om vanuit huis te gaan minen.

Ook hier zijn de parallellen met goud te trekken. Inmiddels kost het serieus veel tijd en energie om Bitcoins te verkrijgen. Dit maakt de Bitcoin langzaam maar zeker schaars. Mede doordat de vraag naar Bitcoins stijgt en de complexiteit van de encryptie en dus de benodigde rekenkracht alleen maar toeneemt, stijgt de prijs.

De schaarste waaraan goud mede haar waarde aan ontleent, is de derde parallel welke Nakamoto ingebouwd heeft. Hij zorgde ervoor dat er maximaal 21 miljoen Bitcoins uitgegeven worden. 21 Miljoen voor een wereldwijde betaaleenheid is extreem weinig wanneer dit vergeleken wordt met bijvoorbeeld de hoeveelheid beschikbare euro’s en dollars.

Doordat deze maximale aantallen hard geprogrammeerd zijn, kan hier niet vanaf geweken worden waardoor waardevermindering door ‘bijdrukken’, zoals dit continue gebeurd met de euro en de dollar niet plaatsvinden.

Op basis hiervan zou voorspeld kunnen worden dat de waarde van de Bitcoin alleen nog maar verder zal stijgen in waarde ten opzichte van conventionele valuta’s.

Schattingen hierover lopen uiteen van $ 10.000 mogelijk al in 2018 (dit is al in november 2017 behaald) tot $ 500.000 richting 2022. Er zijn zelfs experts die schatten dat de waarde kan toenemen tot $ 1 à 2 miljoen dollar tussen 2022 en 2025.

Hoe ontwikkelt de Bitcoin zich als betaalmiddel?

Bitcoin wordt als betaalmiddel wereldwijd steeds breder geaccepteerd. Inmiddels zijn er al ruim 100.000 bedrijven wereldwijd welke Bitcoins accepteren als betaalmiddel.

Grote bedrijven als Microsoft, Google, Amazon en zelfs Apple hebben hun webshops aangepast en geschikt gemaakt om te kunnen betalen met Bitcoin. Op http://spendBitcoins.com/ is een overzicht te vinden van de bedrijven waar je met Bitcoin kunt betalen.

Op dit moment worden dagelijks circa 300.000 transacties per dag gedaan. Volg het verloop op https://charts.Bitcoin.com/chart/daily-transactions#b2k

Daarbij zijn het ook de grote zaken iconen zoals Sir Richard Branson en Bill Gates die aangeven dat Bitcoin de wereld zal veranderen en “Here to stay” is.

Om met Bitcoins te kunnen betalen, is er een E Wallet nodig. Wat houdt dit in? Omdat bijvoorbeeld Bitcoin digitaal geld is, is hier ook een digitale portemonnee voor nodig. Deze werkt met een unieke code, een reeks van cijfers, letters en tekens, ook wel ‘Bitcoin adres’ genoemd. Dit kan gezien worden als een rekeningnummer.

Het overmaken van digitaal geld van wallet naar wallet gaat eenvoudig door te kiezen voor betalen en het invoeren van het ‘adres’, vaak ook weergegeven als een QR code welke gescand kan worden met de telefoon.

Om Bitcoins te kopen kan er gebruik gemaakt worden van een exchange partij, maar tegenwoordig zijn er ook aanbieders waar tegen een iDeal betaling Bitcoins aangekocht kunnen worden. Door het adres van uw wallet in te vullen en de iDeal transactie te voltooien worden de Bitcoins overgemaakt naar uw wallet.

Hiervoor worden transactiekosten voor in rekening gebracht, vaak meer dan bij een exchange, echter wordt dit gezien als één van de veiligere manieren om Bitcoins aan te kopen. www.bitonic.nl is één van de partijen die dit aanbiedt.

Op de site van Bitonic lezen we: “Wilt u zo goedkoop mogelijk aan (een hoop) Bitcoins komen en heeft u daar tijd en moeite voor over? Dan kan dat waarschijnlijk goedkoper dan bij een wisseldienst als Bitonic. Kiest u voor Bitonic, dan betaalt u weliswaar iets meer (gemiddeld ongeveer 1%), maar daar krijgt u gemak, snelheid en zekerheid voor terug.”

Bitonic is in 2012 opgericht als een soort webshop waar klanten via iDeal Bitcoins kunnen kopen.

Bitonic lanceerde Bitcoinbeurs BL3P, de enige cryptocurrency exchange gevestigd in Nederland, maar werd daarbij tegengewerkt door gevestigde banken die hen geen rekening wilden verschaffen. BL3P hanteert een fee van 0,25% op handelstransacties.

Een ander Nederlands wisselkantoor is bijvoorbeeld Bitrush (www.bitrush.nl).
Kijk voor andere mogelijkheden op www.bestebank.org/Bitcoin-exchange

In hoeveel delen kan je een Bitcoin kopen bijv. net als goud?

Wanneer we vandaag de dag kijken naar de waarde van een Bitcoin, dan schommelt deze tussen de $ 10.000 en inmiddels $ 17.000. Niet erg praktisch wanneer men een kop koffie of een bezoek aan de kapper af wil rekenen en de munt alleen in hele Bitcoins verhandeld kan worden.

Gelukkig is hier rekening mee gehouden bij de opzet van Bitcoin. Bij gewoon geld kun je een munt opdelen in centen. Een Bitcoin kun je opdelen in 8 cijfers achter de komma. Je zou dus 0,00000001 Bitcoin kunnen betalen. Die kleinst deelbare eenheid wordt een ‘Satoshi’ genoemd.

Ook met de huidige koers van $ 8.000 tot $ 17.000 is de Bitcoin op te delen naar $ 0,00008 of $ 0,00017. Dus zelfs al zou de koers van Bitcoin stijgen naar $ 100.000 zoals door sommige analisten voorspellen, dan nog is Bitcoin als betaalmiddel zeer goed bruikbaar.

Hoe kan je investeren of beleggen in Bitcoins?

Er zijn verschillende manieren waarop in Bitcoins geïnvesteerd kan worden. Een daarvan is het kopen van Bitcoins met de verwachting dat de koers van Bitcoins verder toeneemt. De kennis die u nodig heeft om op deze manier in Bitcoins te investeren is beperkt.

Inmiddels bieden verschillende platformen de mogelijkheid om te handelen in futures, CFD’s en opties in Bitcoin (zie voor meer informatie omtrent dit onderwerp het hoofdstuk: Handelen in Bitcoins).

Een derde mogelijkheid is het minen van Bitcoins. Zoals hiervoor aangegeven, loont het nauwelijks meer de moeite om zelf thuis te minen. Er zijn slechts nog een beperkt aantal apparaten wat dit mogelijk maakt. Bijvoorbeeld een Antminer S9 van Bitmain is een van de meest effectieve machines op de markt vandaag de dag.

Hou echter wel rekening met flink wat geluid wat de ventilatoren van dit apparaat produceren en daarbij de warmte welke van het apparaat afkomt, zeker wanneer er meerdere van deze apparaten geplaatst worden.

Dit is niet iets om in huis te plaatsen, dit zou kunnen in een schuur of garage. Houdt u tevens rekening met het feit dat u deze apparaten zelf dient aan te sluiten om ze te laten minen incl. het installeren van bijbehorende software, voor een ervaren IT-er een koud kunstje, bent u minder technisch dan kan dit een serieuze horde opleveren.

Een alternatieve vorm van zelf minen kan gevonden worden in de vorm van “cloudminen”. Cloud minen houdt in dat een onderneming grote mining farms (soort datacenters waar honderden tot duizenden mining machines draaien) exploiteren.

Deze zijn vaak op locaties geplaatst waar het van nature koud is, IJsland, delen van China, Noorwegen en Zweden. Dit scheelt veel in de energiekosten ten behoeve van het koel houden van de processoren.

Cloud Mining bedrijven verkopen computerkracht. Particulieren kunnen hier een deel van deze computerkracht kopen en gaan voor u minen.

Een voorbeeld hiervan is Genesis Mining. Bij deze partij koopt u bijvoorbeeld voor een eenmalig bedrag een aantal Gigahashes (GH/s).

Wanneer u met deze vorm van investeren in Bitcoins van start wilt gaan adviseren wij u om goed onderzoek te doen naar de partij die dit aanbiedt. Helaas is in het recente verleden gebleken dat hier de nodige oplichters tussen hebben gezeten. De volgende bedrijven werden aangemerkt als frauduleus:

Biteminer

Hashocean

Bitsrapid

CLDmine

Topmine

Bitcoincloudservices

PBmining

Cloud Mining Website

Cloudminr.io

Nexus mining

Skycoinlab,

Scrypt.cc

Cointellect

Gawminer

Zenminer

Zeushash

Terabox.me

Mintsy

Partijen waarvan wij nu een positief beeld hebben zijn de hiervoor genoemde Genesis Mining. Ook over Hashnest lezen we meerdere positieve verhalen (geen eigen ervaring).

Moet je een computernerd zijn om te kunnen handelen?

Doordat er verschillende mogelijkheden zijn om te handelen in Bitcoins is deze vraag op verschillende manieren te beantwoorden.

Wanneer je van plan bent om zelfstandig te gaan minen, dus zelf apparatuur aanschaffen, installeren en configureren, dan dien je behoorlijk wat verstand van computers te hebben om dit voor elkaar te krijgen. In de volksmond, dien je dan inderdaad een computernerd te zijn.

Wil je handelen in Bitcoin of andere crypto door te kopen en te verkopen, dan kan dit veelal bij bekende online exchange platformen. Het grootste verschil is dat je dan alleen een wallet aan dient te maken met een adres. Dit is dan het ‘rekeningnummer’ waar de Bitcoins op bijgeschreven of afgeschreven kunnen worden.

Doordat dit niet bij een ‘vertrouwde’ bank gebeurt, kan dit in eerste instantie onwennig aanvoelen (zie voor het openen van een wallet en partijen waarbij dit gedaan kan worden het onderdeel Platformen en Wallets).

De derde mogelijkheid welke gehanteerd kan worden om te handelen in Bitcoins of andere cryptocurrencies is Cloud mining. Hierbij koop je middels een pakket, meestal in dollars, computerkracht (Hash power) bij een partij die complete mining farms hebben staan. Dit zijn grote loodsen vol met speciaal geprepareerde computers voor het minen van een specifieke coin.

Deze partij organiseert alles rondom het minen van de betreffende coin, van de hardware, de software, het onderhoud, beveiliging en elektriciteit. Ook hier is de hiervoor besproken wallet nodig, want dit is het adres waarnaar de verdiende coins bijgeschreven worden.

Vervolgens kunnen de geminde coins verhandeld worden via een exchange. Voor deze laatste 2 manieren van het handelen cq. verkrijgen van Bitcoins is het dus niet nodig om een ‘computernerd’ te zijn. Wel is het handig om je vooraf te verdiepen, bijvoorbeeld door een korte online training te volgen (zie bijvoorbeeld de training op https://deslimstebelegger.nl/resources).

Stel dat de waarde keldert, ben ik dan mijn geld kwijt?

Doordat er verschillende manier zijn van het investeren in Bitcoin is het antwoord op deze vraag tweeledig. Wanneer je ervoor gekozen hebt om euro’s of dollars om te wisselen voor Bitcoins en de koers van Bitcoin gaat hard onderuit, dan is er sprake van een flinke daling van het vermogen wat in Bitcoins gestopt is.

Heb je echter gekozen om te investeren in (cloud) mining en dus de euro’s of dollars in apparatuur dan wel computerkracht gestopt, dan hoeft dit niet het geval te zijn.

Wanneer je het contract aanpast, dan kun je de rekencapaciteit gebruiken om bijvoorbeeld aan de slag te gaan met een andere Blockchain, bijvoorbeeld met smart contracts. De koers van de Bitcoin kan natuurlijk wel invloed hebben op het rendement dat behaald wordt met de investering.

Wat is precies een Bitcoin berekenen

Zie dit voorbeeld van 8 december 2017. De koers stond op het moment van schrijven op $ 15.215.

De opbrengst per maand (uitgaande van een gemiddelde koers zoals genoemd) levert $ 103,03 op. Dit is een rendement van 81,11/ 500 * 100 = 20% per maand op het moment van schrijven.

Dit betekent dat in dit geval de investering in 5 maanden terugverdiend zou zijn. Stel dat de koers van de Bitcoin een flinke val maakt en terug zakt naar bijvoorbeeld $ 4.000 dan kan de maandopbrengst terug zakken naar $ 31,99 (uitgaande van gelijkblijvende difficulty). Dit resulteert in een rendement van 6,4% per maand, oftewel 76,8% op jaarbasis.

Dit is beduidend lager dan de 120 * 12 = 240% bij een koers van $ 15.212, maar nog steeds aanzienlijk meer dan bijvoorbeeld op een spaarrekening (op het moment van schrijven ontvang je ongeveer 0,05% aan spaarrente).

Waar kan ik koers informatie vinden over Bitcoin?

Koersinformatie over de Bitcoin is op diverse websites te vinden. Op iedere exchange komt de koers van de Bitcoin tot stand door middel van vraag en aanbod.

Enorme verschillen zullen er echter niet zijn, omdat er dan door middel van arbitrage handelaren zijn die de Bitcoin laag kopen op de ene exchange en hoog verkopen op de andere exchange.

In Japan en Zuid-Korea noteerde de virtuele munt op 28 november ruim boven 10.000 dollar, maar op vijf andere toonaangevende beurzen stond de munt toen nog ruim 1% onder die grens.

De koersen van de cryptomunt lopen dus uiteen. De handel is niet gecentraliseerd, dus er bestaan verschillende koersen. De prijsverschillen nodigen uit tot arbitrage zodat deze verschillen verdwijnen.

Op https://www.Bitcoinsvergelijken.nl/ is een aantal aanbieders onder elkaar gezet zodat de prijzen per exchange kunnen worden vergeleken.

Door de grote fluctuaties is het echter de vraag of je daadwerkelijk tegen de aangeboden koers kunt handelen. Het voordeel van https://bitonic.nl/ is dat zij een voorraad Bitcoin’s aanhouden, die direct worden overgemaakt.

Op https://nl.investing.com/currencies/btc-usd?cid=49799 is een uitgebreid overzicht te vinden van Bitcoin’s aangeboden in dollars. Gezien de forse verschillen, loont het de moeite om de prijzen vooraf te vergelijken.

Wat gebeurt als het maximale aantal Bitcoins wordt bereikt?

In de code van de Bitcoin is hard geprogrammeerd dat er niet meer dan 21 miljoen Bitcoins kunnen worden gemaakt. Dit betekent dat door vraag en aanbod (er komt dus geen aanbod meer bij) de prijs van de Bitcoin mogelijk verder stijgt.

De Bitcoin lijkt in dat opzicht wat op goud. Er is een beperkte hoeveelheid goud op de wereld en meer zal het nooit worden. Dit zorgt ervoor dat de koopkracht van goud redelijk stabiel is. Dit natuurlijk in tegenstelling tot de koopkracht van de euro of de dollar.

In de afgelopen 100 jaar kon je met circa 15 ounce goud 1 keer de Dow Jones index (de oudste aandelenindex van de Verenigde Staten, ook wel bekend als de Dow 30) kopen. De ene keer wat meer en andere keer wat minder.

Maar omdat goud niet kan worden bijgedrukt, heeft goud in de afgelopen 100 jaar zijn koopkracht behouden. Op het moment van schrijven, staan we rond 10. Zijn aandelen nu goedkoop of is goud duur?

Wat is precies een Bitcoin Dow gold ratio

Ook wanneer we naar de prijs van huizen kijken in vergelijking tot goud, dan zien we dat in de afgelopen decennia gemiddeld voor 10 kg goud een huis konden kopen. Soms iets meer, soms iets minder.

Wanneer het maximale aantal Bitcoins is bereikt, dan verwacht ik dat de prijs van de Bitcoin zich stabiel ontwikkelt ten opzichte van bijvoorbeeld goud en de huizenprijs. Het kan natuurlijk dat door een verdere waardedaling van de dollars, euro’s en bijvoorbeeld de Japanse Yen dat de koers van de Bitcoin verder oploopt.

Als er geen nieuwe Bitcoins meer worden uitgegeven als beloning voor het minen van de Bitcoin, zullen deze naar verwachting schaarser worden waardoor de prijs van de Bitcoin stabiel op een hoog niveau zou kunnen blijven (vergelijkbaar met bijvoorbeeld goud en de huizenprijs). Al moet ik hierbij opmerken, dat voorspellen moeilijk blijft. Zeker wanneer het de toekomst betreft… ;-)

Naar verwachting wordt in 2140 de limiet van 21 miljoen Bitcoins bereikt. We zullen dus nog even geduld moeten hebben om te weten wat er dan met de waarde van de Bitcoin gebeurt.

Wat is precies een Bitcoin huizenprijzen in kilo goud

Waarom klopt het volgens jou dat de munt zo hoog staat?

De markt heeft altijd gelijk. De prijs komt tot stand door vraag en aanbod. De leermeester van de bekende belegger Warren Buffett vergeleek de markt met een individu, genaamd Mister Market. Dit individu kent grote stemmingswisselingen. Soms is Mister Market euforisch en de andere keer depressief.

Ga echter nooit tegen de markt in. De markt kan langer irrationeel zijn dan jij en ik solvabel, zo zei de bekende econoom Keynes al. De vraag is nu natuurlijk of de markt irrationeel is. En als de markt irrationeel is, wordt de markt dan nog irrationeler?

Het lastige is natuurlijk dat dit een nieuw concept is en niemand kan voorspellen hoe de Bitcoin zich gaat ontwikkelen. We weten allemaal dat het voortdurend bijdrukken van geld geen oplossing is. We weten ook dat de schuldenberg steeds verder groeit. Kijk maar eens op http://www.usdebtclock.org/

Hier zie je de staatsschuld van de Verenigde Staten dagelijks steeds verder oplopen. Per Amerikaanse belastingbetaler bedragen de verplichtingen op het moment van schrijven ruim $ 900.000. In vergelijking tot het bruto nationaal product van Amerika valt het met de schuld van de Amerikanen nog wel mee: circa 75% van het bruto nationaal product.

Kijken we bijvoorbeeld naar de schuld van Japan (246% van het bruto nationaal product) of bijvoorbeeld Italië (138% van het bruto nationaal product) of Griekenland met 172% van het bruto nationaal product, dan hebben deze landen nog een groter probleem.

Het probleem wordt natuurlijk pas echt een probleem wanneer de rente gaat oplopen. Een verdubbeling van de rente van bijvoorbeeld 1% naar 2% betekent ook een verdubbeling van de rentelast. Gezien de enorme omvang van de schuld, kan dit enorme consequenties hebben.

Het is daarom niet zo vreemd dat een aantal personen voorsorteert op een nieuwe geldstandaard. De waarde van geld wordt bepaald door het vertrouwen in het geld.

Wanneer het vertrouwen in de munt daalt, bijvoorbeeld omdat de geldpers op volle toeren draait (ondanks een goed draaiende economie) of omdat de schuldenberg enorm hoog is geworden, gaan mensen op zoek naar een alternatief.

Staat de Bitcoin dan hoog? Of staat deze juist nog bijzonder laag? Hieronder is de geldhoeveelheid te zien van de Verenigde Staten tussen 1959 en oktober 2017.

Jaarlijks werd er gemiddeld 7% giraal en chartaal geld bij gemaakt, zo blijkt uit cijfers van http://www.shadowstats.com/charts/monetary-base-money-supply

Dit houdt in dat de geldhoeveelheid elke 10 jaar gemiddeld in omvang verdubbelt.

Wat is precies een Bitcoin M1 money Supply

Gaat Bitcoin de klassieke valuta vervangen?

Het is moeilijk om de toekomst te voorspellen, maar de opkomst van de digitale munten lijkt niet meer te stuiten. Dit heeft enerzijds te maken met de lage transactiekosten.

Anderzijds heeft het te maken met het vertrouwen van mensen in het fiat geldstelsel. Een andere ontwikkeling is het verdwijnen van het chartale (munten en briefjes) geld.

Wanneer je geld over wilt maken naar het buitenland rekenen de banken nog steeds behoorlijke bedragen. Rabobank bijvoorbeeld berekent bovenop een vast tarief van € 7, een percentage van 0,1% van het over te maken bedrag met een minimum van € 5 en maximum van € 25. De kosten van de Bitcoin betaling zijn aanzienlijk lager.

De geldpers draait nog steeds op volle toeren, ondanks dat de economie behoorlijk aantrekt. De Europese centrale bank heeft al voor €2.118.000.000.000 aan staats- en bedrijfsobligaties opgekocht sinds oktober 2014.

De ECB heeft besloten het opkoopprogramma te halveren, maar heeft dit wel verlengd tot september 2018. In plaats van € 60 miljard wordt er nu voortaan € 30 miljard per maand opgekocht.

Veel mensen zijn bang dat het extra geld, dat in omloop wordt gebracht, zal leiden tot verder koopkrachtverlies. Niet alleen de ECB heeft enorm veel geld bijgedrukt, ook in Amerika, Canada, Japan of waar ook ter wereld draaien de geldpersen op volle toeren.

Ook zien we dat het chartaal geld steeds verder wordt teruggedrongen. In Zweden bijvoorbeeld nemen veel horecagelegenheden en winkeliers geen contanten meer aan. 80% van alle transacties in Zweden gebeurt digitaal. In de detailhandel is het zelfs al 95%. Geldautomaten verdwijnen steeds meer uit het Zweedse straatbeeld.

In Europa is het uitgeven van het 500-eurobiljet gestopt. Ook dit lijkt een eerste stap op weg naar een volledig digitaal betalingsverkeer. Ook wordt er getwijfeld of het huidige geldstelsel nog lang kan standhouden, gezien de enorme schulden wereldwijd.

Vaak wordt gewezen op het feit dat alle vroegere fiat geldsystemen uiteindelijk allemaal zijn geëindigd op de intrinsieke waarde: nul.

Waarom investeren in Bitcoin en niet in andere cryptocurrency die nog lager in prijs zitten en die nog meer groeipotentieel hebben?

De basis voor Bitcoin is gelegd in 2009 met de introductie van de Blockchain techniek. Mede hierdoor is de Bitcoin veruit de meest populaire digitale munt.

Op het moment van schrijven, is de marktkapitalisatie van de Bitcoin circa $148.000.000.000. De nummer twee, Ethereum, Is circa $19.000.000.000 waard. Circa 15% van de waarde van de Bitcoin.

De totale waarde van de digitale munten is inmiddels opgelopen tot circa $224.000.000.000. De waarde van de Bitcoin bedraagt dus meer dan de waarde van de duizenden andere digitale munten bij elkaar opgeteld.

De enorme waarde van de Bitcoin heeft natuurlijk te maken met de grote vraag naar Bitcoins. Dit wordt mede veroorzaakt door het feit dat er op zoveel plaatsen inmiddels al kan worden betaald met de Bitcoin.

Het is natuurlijk leuk om een digitale gulden te kopen voor circa 1 cent, maar als je er maar op weinig plaatsen mee kunt betalen, dan heb je er niet zo heel erg veel aan.

De vraag is echter of de Bitcoin ook last zal krijgen van de wet van de remmende voorsprong. Zoals vroeger Yahoo! een van de grootste zoekmachines en is ingehaald door Google. Jaren geleden liep iedereen rond met een Nokia telefoon, en tegenwoordig heeft bijna iedereen een Apple iPhone.

Wel zien we steeds vaker dat de markt een Winner-takes-all karakter krijgt. Zo zien we bijvoorbeeld dat het marktaandeel van Google rond 90% staat.

De nummer twee Bing moet het doen met slechts 7%. Yahoo! is teruggezakt naar 1,43%. Een ander voorbeeld is Amazon die in Amerika inmiddels marktaandeel heeft van 40% en Facebook slokt een steeds groter deel op van het totale advertentiebudget.

“if you can’t beat em join em”

Ook hiervoor geldt dat het moeilijk is om te voorspellen wat er in de toekomst zal gaan gebeuren. Daarom is het wellicht interessant om ook hier een spreiding aan te brengen en de ontwikkelingen op de voet te blijven volgen. Zorg in ieder geval ervoor dat je de trend volgt en niet tegen de trend in gaat.

 Er kunnen maximaal 21 miljoen bestaan. Hoe moeten die dan verdeeld worden over al die investeerders?

Over het maximale aantal van 21 miljoen Bitcoins is reeds geschreven in dit boek, het verdelen van de Bitcoins over alle investeerders nog niet.

Het investeren in Bitcoin kan op verschillende manieren, wanneer Bitcoins aangekocht worden door beleggers / valuta handelaren dan drijft dit de prijs op… op basis van vraag en aanbod.

Een andere manier om te investeren in Bitcoins zijn de personen die zich storten op het minen van Bitcoins (zie voor verdere uitleg ook vraag 6: Hoe kan je investeren of beleggen in Bitcoins?) Deze ‘Miners’ investeren met elkaar in de rekencapaciteit van de Blockchain, de achterliggende techniek achter Bitcoin.

Deze investeerders worden beloond voor het aanwenden van deze computerkracht doordat zij Bitcoins ontvangen voor dit minen. Grofweg elke 10 minuten wordt er een block verwerkt en het verwerkte block levert naar verwachting tot 2020 een vergoeding van circa 12,5 Bitcoin op.

Hoe meer iemand investeert (computerkracht inzet) hoe meer kans er is op het binnenhalen van een deel van deze 12,5 Bitcoin per 10 minuten.

De miners ontvangen op deze manier de Bitcoins en staan dus aan de basis van het in de markt brengen hiervan. Hoe groter de vraag, hoe hoger de prijs, hoe hoger de beloning en dus het rendement voor de miners.

Wil je meer weten over de Bitcoin?

Dit zijn enkele vragen die werden beantwoord in het boek de meest gestelde vragen over de Bitcoin. Wil je alle vragen en antwoorden ontvangen? Ga dan naar www.Beleggen.com/boek

De Bitcoin USD (BTC-USD) is in 2019 alweer 116% gestegen…ondanks de correctie vanaf bijna 14.000 naar nu 8.000 dollar…bijna een halvering…

Wat is precies een Bitcoin BTC SP500

Tonny Robbins (zijn vermogen wordt geschat tussen 450-500 miljoen dollar) gaf tijdens zijn Business Mastery Event (kosten € 8.000) aan dat beleggers tussen 3 en 6 procent van hun vermogen zouden moeten beleggen in crypto.

De stijging in 2019 is aanzienlijk meer dan de koers van de S&P (+20%).

Is de huidige correctie weer een uitgelezen instapmoment?

Weet u eigenlijk alles wat u moet weten over de Bitcoin?

U ontvangt nu tijdelijk het boek De meest gestelde vragen over de Bitcoin gratis.

En u ontvang nu naast dit boek 2 e-books van CryptoAcademy cadeau.

Ik ben namelijk bezig met het schrijven van mijn boek

In 10 stappen succesvol beleggen. 

Bouw een maandelijks inkomen met aandelen en opties

Mijn boek komt medio december uit.

Om ruimte te maken in ons magazijn, bied ik (zolang de voorraad strekt) daarom aan om het fysieke boek De meest gestelde vragen over de Bitcoin, overal binnen Nederland te versturen voor slechts 1 euro. 

De kosten voor verzending en afhandeling zijn natuurlijk veel hoger, net als de waarde van het boek, maar om te vieren dat ik mijn eerste echte boek binnenkort dan eindelijk kan presenteren, bied ik u dit als trouwe klant graag aan.

Profiteer hier van en gebruik hiervoor de kortingscode EURO

Meld u aan op http://beleggen.com/boek

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

PS Bestel het boek volledig gratis op http://beleggen.com/boek
Voor slechts 1 euro als bijdrage in de kosten voor verzending en afhandeling stuur ik het fysieke boek toe. Misschien leuk om iemand cadeau te doen?

PPS Als u niet tevreden bent, mag u deze euro verzend- en afhandelingskosten terugvragen….U loopt dus geen enkel risico.

PPS De belangrijkste vragen én antwoorden over de Bitcoin in 1 boek geschreven door

Harm van Wijk van Beleggen.com
Herbert Robijn van Finodex.nl en Iris.nl
Leon van Dam van Optiespecialist.com
Wouter Quik van Dutchminingteam
Ad Quik van Dutchminingteam

Met elkaar hebben we meer dan 150 jaar ervaring in de financiële wereld. Het is ons doel om particuliere beleggers te helpen geld te verdienen op de beurs.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.