Beleggen in de top 39 Europese dividend aristocraten voor 2024

Europese dividend aristocrate.

Deze 39 Europese dividend aristocraten hebben hun dividenden minstens 10 jaar op rij opgetrokken. Dividend aristocraten vormen de basis voor een stabiele portefeuille met een groeiende inkomstenstroom.

 

Inhoudsopgave

Europese dividend aristocraten

De meeste beleggers kijken, als het over dividend aristocraten gaat, naar de beurs op Wall Street. De Europese dividend aristocraten worden nogal eens over het hoofd gezien. Er zijn verschillende lijsten van dividend aristocraten in de VS, maar de bekendste is de S&P 500 Dividend Aristocrats Index. Bedrijven op deze lijst met dividend aristocraten:

 

  • Hebben hun dividenduitkeringen elk jaar gedurende ten minste 25 opeenvolgende jaren verhoogd.
  • Beschikken over een marktkapitalisatie van ten minste $ 3 miljard.
  • Hadden een gemiddelde dagelijkse handelswaarde van ten minste $ 5 miljoen in de laatste drie maanden voor de laatste herbalancering van de S&P 500 Dividend Aristocrats Index.
  • Zijn opgenomen in de S&P 500-aandelenindex.

 

S&P Dow Jones Indices stelt de jaarlijkse lijst samen van in aanmerking komende dividend aristocraten op basis van informatie over het voorgaande jaar. S&P herbalanceert het percentage dat elk bedrijf op de lijst per kwartaal inneemt.

 

Om de status als lid van de dividend aristocraten te behouden, moet een bedrijf zijn dividenduitkering minstens 1 keer per jaar verhogen. Nieuwe bedrijven worden aan de lijst toegevoegd als ze de drempel van 25 jaar bereiken. Zodra een bedrijf echter van de lijst valt door een dividendverhoging over te slaan, moet het weer 25 jaar wachten om weer op de lijst te komen.

 

Ook Europa heeft zijn dividend aristocraten

Europese dividend aristocraten zijn blue chip aandelen waarvan is bewezen dat ze aandeelhouders over een lange periode belonen met stijgende dividenden. Hoewel historische dividendbetalingen geen garantie bieden voor toekomstige uitkeringen, kan het beleggers helpen bij het inschatten van de kans dat een bedrijf aandeelhouders blijft belonen.

 

Hoe komen Europese dividend aristocraten op de lijst terecht?

Dividend aristocraten worden in Europa en de Verenigde Staten anders gedefinieerd omdat er anders te weinig Europese dividend Aristrocraten zijn. Europese bedrijven kwalificeren zich al als dividend aristocrat onder de volgende voorwaarden:

 

  • Moet lid zijn van S&P Europe 350 Index.
  • Tien opeenvolgende jaren van stijgende dividenden.
  • Beschikken over een voor de float gecorrigeerde marktkapitalisatie van (omgerekend) ten minste US$ 3 miljard.
  • Heeft een gemiddeld dagelijks handelsvolume van (omgerekend) minimaal US$ 5 miljoen.

 

Tien jaar is veel minder dan de 25 jaar die van de bedrijven in de S&P 500 wordt geëist om te worden opgenomen in de lijst met dividend aristocraten. Doorgaans hebben Europese bedrijven de neiging om een meer conservatieve benadering te hebben bij het belonen van aandeelhouders met dividenden.

 

Een ander belangrijk verschil is dat Europese bedrijven graag een uitbetalingsratio tussen 40% en 60% hebben. Eigenlijk komt het zelden voor dat u een Europees bedrijf tegenkomt met een pay out ratio van meer dan 70%. Vanuit het oogpunt van dividendlevensduur zou deze conservatieve benadering de houdbaarheid van het dividend kunnen verbeteren.

 

Europese dividend aristocraten

De volgende bedrijven kwalificeren als Europese dividend aristocraten en behoren dus tot de meest betrouwbare aandelen voor betrouwbare dividenden.

 

1.   L’Oréal S.A. (OTC:LRLCY of OR.VI)

L’Oréal S.A. is als Franse fabrikant en verkoper van cosmetische producten. Het bedrijf opereert via vier divisies: consumentenproducten, L’Oréal Luxe, professionele producten en actieve cosmetica. Het aanbod aan producten omvat shampoos, haarverzorgingsproducten, huidverzorgingsproducten, haarkleuren, stylingproducten, deodorants, zonverzorgingsproducten, make-up en parfums.

 

L’Oréal wordt vaak beschouwd als een betrouwbaar blue chipaandeel voor lange termijn beleggers. De afgelopen 10 jaar genereerde de Franse cosmeticagigant een totaalrendement van ongeveer 250% en presteerde daarmee ruimschoots beter dan zijn Amerikaanse concurrenten Revlon (REV) en Coty (COTY). Het bedrijf wordt tot de Europese Dividend Aristocrats gerekend.

 

In tegenstelling tot technologiebedrijven besteden exploitanten van luxemerken niet altijd veel geld aan de ontwikkeling van innovatieve, nieuwe producten. Integendeel, deze bedrijven hebben de neiging om interessante winstgevende merken over te nemen wanneer ze hun aanbod willen diversifiëren.

 

De afgelopen jaren zijn er verschillende grote namen in luxe mode gekocht. LVMH kocht bijvoorbeeld Tiffany’s voor ongeveer $ 16 miljard in 2021. In november 2022 verwierf Estée Lauder het merk Tom Ford in een deal van $ 2,8 miljard.

 

De grondgedachte achter deze deals is dat het overnemende bedrijf veel meer krijgt dan een merk of een nieuwe reeks producten. In zekere zin is het geschiedenis kopen. Bekende merken hebben vaak zeer loyale klanten. Kijk naar Apple als een goed voorbeeld van deze theorie.

L’Oreal klopte bij Natura & Co aan om schoonheids- en wellnessafdeling Aēsop over te nemen. Volgens het persbericht van L’Oreal genereerde het in Australië gevestigde Aēsop in 2022 circa $ 537 miljoen aan verkopen. Dat geeft het een waardering van 4,7 keer de omzet op basis van de dealprijs.

 

Het is niet elke dag dat een bedrijf zijn grootste overname ooit doet. L’Oreal betaalde weliswaar een premie voor Aēsop, maar ondanks de hoge prijs lijkt het nog steeds een goede deal te zijn het bedrijf.

 

Naar verluidt waren er meer kandidaten in de running, waaronder LVMH en het Japanse huidverzorgingsconglomeraat Shiseido die met L’Oreal concurreerden om Aēsop binnen te halen. Bovendien meldde Axios dat verschillende private equity-bedrijven, waaronder KKR, ook geïnteresseerd waren.

 

De toekomst voor cosmeticabedrijven ziet er nog steeds goed uit. Terwijl make-up- en huidverzorgingsproducten het midden houden tussen basisconsumptiegoederen en duurzame consumptiegoederen, is de verkoop van cosmetica doorgaans veerkrachtig in tijden van recessie. Zoals Brown opmerkte:

 

Managementadviesbureau McKinsey & Co. publiceerde een rapport over de situatie in de sector van de luxe mode. McKinsey stelt dat de luxesector naar verwachting tussen 5 en 10 procent zal groeien in 2023, aangedreven door een sterk momentum in China (naar verwachting tussen 9 en 14 procent groeien) en in de Verenigde Staten (naar verwachting tussen 5 en 10 procent groeien) .

 

Omdat cosmetica een belangrijk onderdeel van de mode is, mag worden aangenomen dat markten zoals China de komende jaren een grote rol zullen spelen in de sector van de luxe huidverzorging.

 

Dus hoewel Aēsop tot op heden een minieme voetafdruk heeft in China, zou het merk in staat moeten zijn om de activiteiten en winkelpuien van L’Oréal daar te benutten om een nieuwe markt te penetreren. Dit zou een heel duidelijke reden kunnen zijn om L’Oréal-aandelen te volgen.

 

Volgens JPMorgan blijft de vraag naar luxegoederen ook naar 2024 toe stevig, ook al bezuinigt de Amerikaanse consument op niet-essentiële artikelen. Uit het onderzoek van het in New York gevestigde gediversifieerde financiële dienstverlener bleek dat de luxegoederenindustrie in het vierde kwartaal van 2022 met 7% op jaarbasis groeide, wat het vermogen van de sector om uitdagingen het hoofd te bieden onderstreept.

 

Consumenten hebben een voorkeur voor die luxegoederen getoond door gebruik te maken van hun opgebouwde spaargeld uit de periode van de plandemie om volop onder andere cosmeticaproducten te kopen. De bevindingen van JPMorgan suggereren dat de overtollige besparingen in de VS in het tweede kwartaal van 2021 een piek bereikten van ongeveer 2,1 biljoen dollar en in het tweede kwartaal van 2022 daalden tot ongeveer 800 miljard dollar. Verwacht wordt dat deze besparingen in het vierde kwartaal van 2023 volledig zullen zijn uitgeput. Wat niet belet dat de vooruitzichten voor de sector in 2024 er nog steeds goed uitzien.

 

De Chinese consumenten hebben, net als hun Amerikaanse tegenhangers, aanzienlijke spaartegoeden opgebouwd. JPMorgan schat dat de gemiddelde spaarquote in China is gestegen van 29,9% in 2019 naar 33,5% in 2022. De eerste maanden van 2023 waren getuige van een opmerkelijke stijging van de detailhandelsverkopen in China, met een stijging van 17% op jaarbasis met als gevolg het bereiken van een piek voor de afgelopen vier jaar.

 

Met name goud en sieraden, cosmetica en kleding waren de belangrijkste drijvende krachten achter deze hausse in de detailhandel. Het hoofd Europese luxe- en sportartikelen bij JPMorgan, Chiara Battistini, is van mening dat als de opgekropte vraag naar luxegoederen zich volledig wordt doorzet, dit zou kunnen resulteren in een omzetgroei in 2023 op jaarbasis van 35% tot 40% op de Chinese markt.

 

Matteo Lunelli, de president en CEO van de prominente producent van mousserende wijn Ferrari Trento, citeert bevindingen uit de Altagamma Luxury Study uitgevoerd door Bain and Company en benadrukte dat de mondiale luxegoederenindustrie in 2022 een omzet van $1,53 biljoen (€1,4 biljoen) realiseerde. Een bedrag dat dit jaar ongetwijfeld overtroffen zal worden. Door de mondiale economische onzekerheid bestaat er een wijdverbreid geloof dat de verkoop en marktomvang van de luxegoederenindustrie de komende jaren zal toenemen.

 

De studie voorspelt een aanzienlijke stijging van het totale aantal consumenten van luxe goederen, en voorspelt een stijging van 400 miljoen consumenten nu naar 500 miljoen tegen het einde van dit decennium. India zal naar verwachting uitgroeien tot een van de snelst groeiende markten voor luxegoederen ter wereld, aangezien de omvang van de sector tegen het einde van dit decennium naar verwachting 3,5 keer zo groot zal zijn als gevolg van de veranderende voorkeuren van jongere demografische groepen.

 

Inmiddels blijft L’Oreal het goed doen. Het Franse bedrijf boekte een omzet van € 10 miljard ($ 10,54 miljard) in de drie maanden tot 30 september, een stijging ten opzichte van € 9,58 miljard in dezelfde periode van 2022.

 

De in Parijs gevestigde groep, die labels bezit variërend van Maybelline tot Lancoma, zei dat de omzet in Noord-Azië met 4,8% daalde en de verwachtingen van een omzetstijging met 14,4% miste. Het bedrijf wees op een impact van strengere controle door de Chinese regering van wederverkopers bekend als Daigou, wat op de resultaten woog.

 

Op het vasteland van China steeg de omzet in de eerste negen maanden met 7,7% en daar bleef L’Oreal marktaandeel winnen.

China, waar een hoge implementatie van jongeren en een onroerendgoedcrisis de rebound van het land na betalingen hebben gecompliceerd, is een belangrijke focus voor beleggers geweest.

 

Zelfs als de Chinese economie trager dan verwacht herstelt, blijft L’Oreal ‘zeer ambitieus’ voor het land, zo stelde een woordvoerder van het bedrijf. L’Oreal, dat vorig jaar het grootste aandeel van de $ 78,9 miljard grote Chinese schoonheids- en persoonlijke zorgmarkt in handen had, heeft daar de afgelopen maanden marktaandeel gewonnen. Het bedrijf is er met voorsprong marktleider in high -end cosmetica.

 

2.   Henkel (HEN3.DE)

Dit in Duitsland gevestigde bedrijf voor consumptiegoederen houdt zich wereldwijd bezig met kleeftechnologie, schoonheidsverzorging, wasgoed en huishoudelijke verzorging. Het bedrijf heeft geprofiteerd van het samenvoegen van alle consumentenactiviteiten in Henkel Consumer Brands. Deze Europese Dividend Aristocrat biedt een dividendrendement van 2,50% bij een huidige koers-winstverhouding van ongeveer 25.

 

Door de consumentenactiviteiten was- en huishoudproducten en schoonheidsverzorging samen te voegen tot Henkel Consumer Brands, wist Henkel zijn klantenbestand te verbreden en zijn portfolio te optimaliseren om zo hogere groei te realiseren en tegelijkertijd zijn margeprofiel te verbeteren. Het bedrijf is in het verleden getuige geweest van een robuuste organische omzetgroei, gedreven door kracht in alle business units en regio’s. Bovendien ziet ook de toekomst er goed uit.

 

Henkel lijkt namelijk klaar te zijn om te profiteren van aanzienlijke prijsstijgingen, strikt kostenbeheer en verdere efficiëntieverbeteringen, die waarschijnlijk de effecten van inflatie van inputkosten zullen compenseren. De consensusschatting voor de omzet en winst in 2023 geeft een jaar-op-jaar groei van respectievelijk 0,4% en 5,8% aan.

 

Het bedrijf verhoogde zijn omzet- en winstbegeleiding voor het volledige jaar na het melden van een omzetstijging van 17% tot 5,98 miljard euro in het derde kwartaal. De divisie lijmen en andere kleefmiddelden rapporteerde de omzetgroei van 22,6% in de periode van juli-september en droeg voor de helft bij aan de groepsomzet.

 

Het bedrijf verwacht voor 2023 een organische omzetgroei van 7-8% na een eerdere voorspelling van een toename met 5,5-7,5%. Het aangepast rendement op de omzet zal nu dit jaar op 10-11% uitkomen in plaats van 9-11%.

 

De bedrijven uit de sector zeep- en schoonmaakmiddelenindustrie hebben geprofiteerd van de aanhoudend solide vraag naar consumentenproducten en -merken, kostenbesparende inspanningen en een sterke vraag. De bedrijven die zich richten op het transformeren van activiteiten, groei van de digitale handel, innovatie en het opbouwen van een portefeuille sterke merken hebben duidelijk marktaandeel gewonnen.

 

Desalniettemin blijven de bedrijven in de sector worstelen met tegenwind in verband met hogere productie- en logistieke kosten, hogere grondstofkosten en lagere volumes. Ook wordt verwacht dat hogere uitgaven voor reclame en verkooppromotie op korte termijn de marges zullen aantasten. Het is dus niet allemaal koek en ei bij bedrijven als Henkel, maar het bedrijf heeft niettemin een reputatie hoog te houden.

 

De zeep- en schoonmaakmiddelenindustrie heeft op alle markten een herstel van de vraag ervaren. De solide vraag naar zijn producten en merken, dankzij de aanhoudende merkrelevantie, en een gunstige prijsmix hebben de prestaties van de bedrijven uit de sector een boost gegeven.

 

De grote spelers op de markt konden ook genieten van verbeterde organische verkooptrends, voornamelijk dankzij de winst gerealiseerd door het optrekken van de prijzen en dankzij initiatieven op het gebied van omzetbeheer. De bedrijven hebben op alle markten gedurfde prijsinitiatieven genomen om de stijgende kosten als gevolg van de aanhoudende inflatie, hogere vrachtkosten en valutaproblemen tegen te gaan. Deze aanpak lijkt te hebben gewerkt. Sommige bedrijven hebben hun toevlucht genomen tot op kosten gebaseerde prijsmaatregelen, die eveneens een gunstige afloop hebben gekend.

 

Investeringen in productontwikkeling om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van consumenten hebben de goede gang van zaken bij de bedrijven in de zeep- en schoonmaakproductensector ondersteund. Investeringen in innovatie, productportfolio en digitale mogelijkheden zijn de sleutel geweest tot het stimuleren van de omzet van de bedrijven in kwestie. Daarnaast hebben de spelers prijs-, verpakkings- en marketinginitiatieven ondernomen, samen met herstructureringsacties, waaronder overnames en desinvesteringen.

 

Bedrijven willen natuurlijk ook uitbreiden naar nieuwe markten en kanalen. Het ontwikkelen van producten met milieuvriendelijke en natuurlijke ingrediënten is een ander aandachtsgebied van de bedrijven, omdat consumenten steeds vaker de voorkeur geven aan milieuvriendelijke ingrediënten in hun dagelijkse gebruiksartikelen. De online beschikbaarheid van producten is een andere belangrijke verkoopmotor op verschillende markten vanwege het gemak en het winkelgemak. Bedrijven in consumentengoederen ondernemen productiviteits- en kostenbesparende plannen om de marges te vergroten.

 

3.   Enagas (OTCMKTS:ENGGY)

Met een huidig dividendrendement van ruim 12% behoort ook dit aandeel tot de Europese Dividend Aristocrats. Het aandeel van de Spaanse nutsgroep noteert nu aan een koers-winstverhouding van ruim 8. Op basis van de cijfers ziet de toekomst er goed uit.

De nettowinst ligt op schema om de doelstelling van 310 miljoen voor het boekjaar 2023 euro te halen. Deze netto winstdoelstelling voor 2023 omvat de netto meerwaarde van ongeveer 40 miljoen euro door de verkoop van het belang in Gasoducto de Morelos. Het bedrijf voert overigens een actieve overnamepolitiek.

 

In januari 2023 kondigde Enagas een overeenkomst aan om zijn belang in TAP te verhogen van 16% naar 20%. Deze transactie maakt deel uit van de activa rotatiestrategie die werd aangekondigd in het Strategisch Plan 2022-2030 en zal naar verwachting in de tweede helft van 2023 worden afgerond.

 

Op 28 februari tekenden Enagas en Reganosa vervolgens een overeenkomst waarbij Enagas het netwerk van 130 km gaspijpleidingen van Reganosa verwerft voor 54 miljoen euro en Reganosa 25% anderzijds van de hervergassingsinstallatie El Musel van Enagas in Gijón koopt voor 95 miljoen euro. Enagas is ook de ontwikkelaar van de waterstofpijpleiding Guitiriz-Zamora die gepland staat voor 2030.

 

De algemene vergadering van aandeelhouders van 30 maart 2023 keurde alle voorstellen op de agenda goed, inclusief de uitkering van een dividend van € 1,72 bruto per aandeel. Dit betekent de uitkering van een slotdividend van € 1,032 bruto per aandeel.

 

Nog iets anders dat in het voordeel van dit bedrijf pleit: Enagas handhaaft zijn leiderschap in de belangrijkste duurzaamheidsindices, met name in de Dow Jones Sustainability Index World, waarin het voor het 15e opeenvolgende jaar is opgenomen, met een van de hoogste scores in zijn sector, en in de Top 5% S&P Global ESG Score 2022. Enagas is ook de wereldleider in zijn sector in de Bloomberg Gender Equality Index en heeft de hoogste ESG-rating in zijn sector in de FTSE4Good Sustainability Index.

 

Na een decennium van ongekende expansie zal de groei van de mondiale vraag naar aardgas naar verwachting de komende jaren vertragen naarmate de consumptie in volwassen markten afneemt, zo blijkt uit de nieuwe middellange termijn voorspelling van het IEA.

 

De mondiale vraag naar gas ligt op koers om tussen 2022 en 2026 met gemiddeld nog 1,6% per jaar te groeien, vergeleken met een gemiddelde van 2,5% per jaar tussen 2017 en 2021, aldus het Gas 2023 Medium-Term Market Report. Het rapport merkt op dat de komst van de mondiale energiecrisis in 2022, veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne, een ander tijdperk heeft ingeluid voor de mondiale gasmarkten na hun decennium van sterke groei tussen 2011 en 2021.

 

De totale vraag naar gas op de volwassen markten in Azië-Pacific, Europa en Noord-Amerika piekte in 2021 en zal naar verwachting tot 2026 jaarlijks met 1% afnemen, aldus het rapport. Een versnelde uitrol van hernieuwbare energiebronnen en een verbeterde energie-efficiëntie behoren tot de belangrijkste drijvende krachten achter de neerwaartse trend voor aardgas op deze markten. Voor Europa zette het verlies aan aardgas uit Rusland, na de invasie van Oekraïne, regeringen ertoe aan alternatieve oplossingen te zoeken om de energiezekerheid te handhaven.

 

De afnemende vraag op volwassen markten over de hele wereld – een verzameling landen die bijna de helft van de mondiale gasconsumptie vertegenwoordigen – betekent dat de groei sterk geconcentreerd zal zijn in de snelgroeiende Aziatische markten en in enkele belangrijke economieën in het Midden-Oosten en Afrika. Verwacht wordt dat China alleen al tussen 2022 en 2026 bijna de helft van de totale groei van de mondiale vraag naar aardgas voor zijn rekening zal nemen, waarbij het gebruik zal maken van de brandstof om zijn industriële productie, energiesector en stedelijke gebieden te bedienen.

 

Verwacht wordt dat een toename van de hoeveelheid nieuwe capaciteit voor vloeibaar aardgas (LNG) die in gebruik wordt genomen de marktdynamiek in 2025 en 2026 zal beïnvloeden door een deel van de krapte te verlichten. De mondiale LNG-capaciteit zal naar verwachting tussen 2022 en 2026 met 25% toenemen, waarbij de Verenigde Staten hun positie als ‘s werelds grootste LNG-exporteur zullen consolideren door de bouw van nieuwe vloeibaarmakingsinstallaties.

 

De groei van het LNG-aanbod duidt op een verschuiving naar een meer gemondialiseerde gasmarkt, wat de veerkracht en het vermogen van leveranciers en consumenten om te reageren op vraag- en aanbodschokken zal verbeteren. Enagas is een aandeel dat alleszins de moeite van het volgen waard is.

 

4.   Nestlé (OTCMKTS:NSRGY)

Bij de Europese Dividend Aristocrats verdient ook Nestlé een vaste plaats. Dit Nestlé is qua groei een van de aantrekkelijkere aandelen in de voedingsindustrie en dat met recht en reden. Voor 2023 wordt een dubbelcijferige omzetgroei verwacht, waarbij de omzet naar verwachting met 10% zal stijgen tot $ 105,31 miljard.

 

Het bedrijf staat vooral bekend als wereldleider in koffie (Nescafe) en mineraalwater (Perrier) en de vooruitzichten zien er zonder meer goed uit. De winst van Nestlé zal naar verwachting met 8% stijgen in fiscaal 2023 en met nog eens 7% in FY24. Met 22x de toekomstige winst is de K/W-waardering van Nestle redelijk, aangezien de WPA-schattingen hoger zijn en het dividendrendement van bijna 3% geschikt is voor inkomenszoekers.

 

Als onderdeel van het initiatief voor de herstructurering van zijn portfolio, kondigde Nestlé in de eerste helft van 2023 een joint venture aan met private equity firma PAI Partners voor de diepvriespizza-activiteiten van Nestlé in Europa. De transactie werd in de tweede helft van 2023 afgerond.

 

Nestle heeft over de eerste negen maanden van 2023 een daling van de verkoopvolumes bekendgemaakt, waarbij de klanten werden afgeschrikt door hogere prijzen. Het bedrijf zei dat het zijn prijzen voor de eerste negen maanden van 2023 met 8,4% heeft verhoogd vanwege de aanhoudende voedselinflatie.

 

Volgens het bedrijf hebben de gestegen prijzen bijgedragen aan de organische groei van 7,8% over de periode, maar dit gebeurde terwijl het volume van de door klanten gekochte producten met 0,6% daalde. Wat dan weer een negatief gevolg was van de prijsstijgingen. In de zomer beschuldigde de Franse regering van Emmanuel Macron Nestlé en rivalen als Unilever, ervan te weigeren lagere kosten door te berekenen aan gezinnen.

 

Nestle wees in de toelichting op de cijfers over het derde kwartaal onder andere naar een sterke verkoop van huisdierverzorgingsproducten in Europa (Nestle/PA). Mark Schneider, CEO van Nestle zei het als volgt: “De groei werd gedreven door prijsstelling terwijl we door historische inflatieniveaus bleven navigeren.” De prijzen stegen het sterkst in de Europese activiteiten, waar de klant te maken kreeg met een prijsstijging van gemiddeld 11,1%, wat leidde tot een daling van de volumes met 2,3%.

 

Nestle zei dat de totale omzet van het bedrijf in de negen maanden tot september met 0,4% daalde tot 68,8 miljard Zwitserse frank, omdat deze ook aanzienlijk werd beïnvloed door wisselkoersen. In Europa lag de totale omzet 1,3% hoger doordat de lagere volumes werden gecompenseerd door prijsstijgingen.

 

Het bedrijf voegde eraan toe dat vooral de Purina PetCare-activiteiten de groei aanjaagden, te midden van ook sterke prestaties van Felix, Gourmet en Purina One. Nestle zei dat KitKat marktaandeel bleef winnen omdat zijn zoetwarentak, waartoe ook merken als Smarties en Quality Street behoren, een hoge eencijferige groei kende, ondersteund door hogere prijzen.

 

De sterke vraag naar Nescafé hielp ook bij het stimuleren van de “mid single-digit groei” van de koffieactiviteiten. Schneider keek ook even naar de toekomst: “Het herstel van ons volume en onze mix is aan de gang. “We zien de voordelen van onze initiatieven voor portfolio-optimalisatie en toenemende marketinginvesteringen achter onze miljardairmerken.

 

Deze stappen onderbouwen ons vertrouwen dat de echte interne groei – de som van volume en mix – in de tweede helft van het jaar positief zal worden en in de toekomst opnieuw de belangrijkste motor van de groei zal worden.” Het bedrijf ziet 2024 dus met vertrouwen tegemoet.

 

5.   Unilever PLC (NYSE:UL)

Bij de Europese Dividend Aristocrats is ook Unilever opgenomen, dat momenteel (eind 2023) kan uitpakken met een dividendrendement van 3,90%. De koers-winstverhouding staat op iets meer dan 13.

 

Unilever PLC, met hoofdkantoor in Londen, is een fabrikant en leverancier van fast-moving consumer goods. Zeg maar voedingsmiddelen, cosmetica, artikelen voor persoonlijke verzorging, dranken, artikelen voor thuisverzorging, vitamines, mineralen en voedingssupplementen die allemaal deel uitmaken van de uitgebreide productlijn van het bedrijf.

 

Momenteel heeft Unilever PLC ongeveer 400 merken  in aanbod. Enkele van de meest bekende merken zijn onder andere Ben & Jerry’s, Dove, Sunsilk, Knorr, Lux, Sunlight, Lux, Rexona, Hellmann’s, Knorr en Magnum.

 

Het bedrijf heeft enige druk ondervonden aan de kostenkant door de recente inflatiegolven en problemen met de toeleveringsketen in de hele economie. Deze problemen lijken echter af te nemen nu de grondstoffenprijzen eind 2023 beginnen te normaliseren. Analisten zien de komende jaren een gestage mid-single-digit winstgroei, en dat is niet slecht voor een bedrijf met slechts 17 keer de verwachte winst dat actief is in een defensieve recessiebestendige sector.

 

Er is ook een katalysator voor verandering op komst in de vorm van een wijziging in het management. Toen activistische investeerders de vorige CEO van het bedrijf tot vertrek dwongen, kondigde Unilever aan dat Hein Schumacher vanaf juli 2023 de nieuwe CEO zou worden. Wat inmiddels een feit is. Schumacher stond eerder aan het hoofd van een groot zuivelbedrijf en zou Unilever een nieuw perspectief en een nieuwe bedrijfsstrategie kunnen geven in zijn sector. Waardoor de winstgevendheid kan verbeteren.

 

De sector basisconsumptiegoederen op de beurs omvat ook andere bedrijven die essentiële goederen produceren, zoals voedsel, dranken, huishoudelijke artikelen en artikelen voor persoonlijke verzorging die mensen kopen om hun dagelijks leven te ondersteunen, ongeacht de toestand van de economie of hun eigen financiële situatie.

 

Bovendien bieden de bedrijven uit de sector basisconsumptiegoederen doorgaans aantrekkelijke dividenden aan beleggers vanwege hun consistente vermogen om winst te genereren. Bijgevolg zijn de aandelen van deze bedrijven in tijden van economische onzekerheid relatief stabiele investeringen.

 

De sector basisconsumptiegoederen deed het in 2022 aanzienlijk beter dan de brede markt, ondanks de hoge inflatie. Zoals blijkt uit de evolutie van de S&P Consumer Staples Select Sector index verliep 2023 echter een stuk moeilijker. Het volstaat daarvoor om naar de koersevolutie van Unilever te kijken.

 

Met een marktkapitalisatie van $121 miljard is het Britse Unilever een van de grootste bedrijven op het gebied van consumentengoederen ter wereld. Het produceert zowel voedsel, schoonmaakmiddelen als hygiëne, waardoor het een grote markt aanboort in de basisproductensector. Opvallend is dat ongeveer 60% van de omzet van het bedrijf afkomstig is uit opkomende markten, wat groei op de lange termijn aantrekkelijk maakt naarmate consumenten in die gebieden hogerop komen op de sociaal-economische ladder.

 

Dat gezegd hebbende, heeft het bedrijf ook gewerkt aan een herpositionering van zichzelf via een aantal ingrijpende wijzigingen. Zo heeft het bijvoorbeeld een aantal langzamer groeiende bedrijven (thee) verkocht en kleinere merken met een groter groeipotentieel gekocht (Liquid IV). Het management heeft ook gewerkt aan het stroomlijnen van de bedrijfsvoering, het verwijderen van verschillende managementslagen om de besluitvorming te versnellen en de beloning van de managers nauwer aan de geleverde prestaties te koppelen.

 

Er zijn dus meerdere mogelijkheden voor verbetering. En het management heeft de moeilijke post-pandemische periode redelijk goed doorstaan, waarbij de prijzen vrij snel zijn gestegen zonder het volume aanzienlijk te verminderen.

 

6.   Roche AG (OTCMKTS:RHHBY)

De geneesmiddelen- en biotechsector heeft het ondanks de macro-economische tegenwind goed gedaan in 2023, met aantrekkelijke waarderingen en sterke fundamentele factoren die het beleggersoptimisme voor de sector aanwakkerden. De grote medicijnfabrikanten doen het goed, bewijzen hun veerkracht tegen recessies. Deze bedrijven zullen ook naar verwachting de komende jaren sterk blijven.

 

Opnieuw zal innovatie in 2023 waarschijnlijk de groei in de sector stimuleren. De M&A-deals trekken ook aan, wat wijst op onderliggende groei. Verwacht wordt dat de lancering van nieuwe geneesmiddelen en positieve resultaten van de pijplijn de focus van beleggers op de sector zullen houden. Onder de grote medicijnfabrikanten is Roche zeker de moeite waard om te volgen.

 

Het bedrijf is sterk aanwezig op de oncologiemarkt. Het bedrijf domineert met name de borstkankersector met een sterke vraag naar zijn HER2-franchisegeneesmiddelen.

 

De nieuwe medicijnen van Roche, namelijk Hemlibra (hemofilie), Ocrevus (multiple sclerose), Evrysdi (spinale musculaire atrofie) en Tecentriq (kanker) doen het goed, waardoor de afnemende vraag naar de COVID-19-producten van Roche wordt goedgemaakt.

 

De acceptatie van het nieuwe ooggeneesmiddel Vabysmo (gelanceerd begin 2022) was uitstekend en het is nu al een van de belangrijkste groeimotoren voor het bedrijf. De inspanningen van Roche om nieuwe medicijnen te ontwikkelen om de achteruitgang van medicijnen waarvan de licentie vervalt tegen te gaan, zijn bemoedigend. Ook de demografische curve speelt in het voordeel van dit bedrijf.

 

Helaas worden we allemaal ouder en ook nog ongezonder. De WHO schat dat 1 op de 6 mensen in 2030 ouder dan 60 zal zijn. Tegen 2050 zal het aandeel van de bevolking dat ouder is dan 60 bijna verdubbeld zijn tot 22% ten opzichte van het niveau van 2015.

 

Het is een onmiskenbare kans voor de gezondheidszorgmarkt, en een kans die wordt verergerd door de groeiende obesitas-epidemie. Tegen 2035 zal naar verwachting meer dan de helft van de wereldbevolking overgewicht of obesitas hebben. Deze ‘aandoening’ zal naar verwachting jaarlijks ongeveer $ 4,32 miljard kosten, of ongeveer 3% van het wereldwijde bbp.

 

Dat maakt de aandelen van de farmaceutische industrie zoals Roche tot een belegging met een grote toekomst. Terwijl de behandeling van zwaarlijvigheid een topprioriteit zal zijn, zal het beheersen van de aandoeningen die eruit voortkomen ook een grote zaak zijn. Er is een onbetwistbaar verband tussen obesitas en kanker en met de stijgende gemiddelde leeftijd zal er zodoende steeds meer vraag zijn naar geneesmiddelen tegen kanker.

 

Gewrichtsvervanging is een andere markt die de moeite waard is om in de gaten te houden. De verwachting is dat deze de komende jaren snel zal groeien naarmate veroudering en zwaarlijvigheid een tol eisen.

 

Tal van bedrijven hervormen de toekomst in de farmaceutische sector, zoals ook deze Zwitserse gezondheidszorggigant Roche Holding. De groep heeft een sterke staat van dienst wat betreft omzetgroei en de pijplijn ziet er veelbelovend uit voor de komende jaren.

 

De aandelen van Roche stonden in het beursjaar 2023 echter onder druk nu de markt de impact van de lagere verkopen van Covid-19-diagnostiek en mislukte proefresultaten verwerkt. Maar dit zou een aantrekkelijk instappunt kunnen zijn voor lange termijn beleggers die dividend op prijs kunnen stellen.

 

Verwacht wordt dat de door Covid veroorzaakte vraagverliezen van de groep zullen worden gecompenseerd door de groei van twee nieuwe behandelingen om lymfoom aan te pakken. De bestaande portefeuille van Roche is zwaar gericht op oncologiegeneesmiddelen en de pijplijn volgt een vergelijkbaar traject. Het heeft 47 medicijnen in fase 3-onderzoeken, wat suggereert dat er in de nabije toekomst nieuwe inkomstenstromen online zou kunnen komen.

 

Thomas Schinecker heeft de functie van CEO bij Roche overgenomen en begeleidt de overgang naar een efficiëntere organisatie. Dit zou het tempo van verandering bij Roche moeten versnellen, waardoor het bedrijf meer uit zijn veelbelovende pijplijn kan persen.

 

Tegen die achtergrond kondigde Roche in oktober 2023 dat het had ingestemd met de aankoop van een experimenteel immunologisch medicijn van Roivant Sciences (ROIV) en Pfizer (PFE) voor 7,1 miljard dollar. Het medicijn blokkeert een ligand dat geassocieerd is met ontstekingen, genaamd TL1A. Het wordt getest om colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn te behandelen.

Roche is de derde grote medicijnfabrikant die zich op de TL1A-markt begeeft sinds april, toen Merck (MRK) de overname van Prometheus Bio ter waarde van $10,8 miljard aankondigde. Nog in oktober sloot Sanofi (SNY) een deal ter waarde van maximaal 1,5 miljard dollar om het TL1A-medicijn van Teva Pharmaceutical (TEVA) mede te ontwikkelen.

 

In juli deden al geruchten de ronde dat Roche de maagziektebehandeling van Roivant zou kunnen kopen voor ongeveer 7 miljard dollar. Enkele maanden later werd dit gerucht dus bevestigd.

 

“Wij zijn er sterk van overtuigd dat dit nieuwe, op TL1A gerichte antilichaam het transformationele potentieel heeft om een significant verschil te maken voor patiënten die leven met inflammatoire darmziekten en mogelijk andere ziekten”, aldus Thomas Schinecker, CEO van Roche in een verklaring naar aanleiding van de overname.

 

7.   Novartis (NYSE:NVS)

Novartis heeft als Zwitsers farmaceutisch bedrijf een sterke en gediversifieerde portfolio. Een solide momentum in belangrijke merken zoals Entresto, Kesimpta, Zolgensma, Kisqali en Leqvio voedt de groei van Novartis en compenseert de impact van de toenemende generieke concurrentie.

 

De voortgang van de pijplijn is ook indrukwekkend. Het bedrijf heeft enkele veelbelovende kandidaten. De focus van het management op kostenbesparingen zou ook het bedrijfsresultaat moeten stimuleren. De geplande spin-off van de Sandoz divisie blijft op schema voor de tweede helft van 2023. Dankzij de spin-off kan Novartis zich concentreren op zijn farmaceutische kernactiviteiten.

 

De consensusschatting voor de winst per aandeel voor 2023 is gestegen van $ 6,56 per aandeel naar $ 6,67, terwijl die voor 2024 is gestegen van $ 7,05 per aandeel naar $ 7,22.

 

Het management startte in 2022 een ingrijpende herstructurering, consolideerde haar oncologie- en therapeutische activiteiten en volgt nu een vooral op de VS gerichte strategie. Het bedrijf streefde naar jaarlijkse besparingen van $ 1,5 miljard door banenverlies en operationele stroomlijning. Zowel de divisie Sandoz als de divisie Innovative Medicines kenden een groei van 4%.

 

Ongetwijfeld is de farmaceutische industrie een van de financieel meest lonende sectoren ter wereld. Binnen dit uitgestrekte veld zijn bedrijven als Novartis naar voren gekomen als invloedrijke krachten, die consequent aanzienlijke winsten genereren en het gezondheidszorglandschap transformeren.

 

Volgens recente financiële statistieken behoren Johnson & Johnson, Pfizer, Roche samen met Novartis tot de beste farmaceutische bedrijven ter wereld, die elk tientallen miljarden aan omzet per jaar genereren. Deze marktleiders hebben hun positie bereikt door baanbrekende medicijnen te ontwikkelen, gebruik te maken van baanbrekend onderzoek en zwaar te investeren in innovatie en ontwikkeling. Met de aanhoudende vraag naar effectieve en veilige medische behandelingen ziet de toekomst van deze bedrijven er rooskleuriger uit dan ooit.

 

De farmaceutische industrie is een zeer competitief en lucratief werkveld dat een zorgvuldige afweging van verschillende sleutelfactoren vereist om winstgevendheid en succes te garanderen. Deze factoren omvatten onderzoeks- en ontwikkelingskosten, octrooibescherming, naleving van regelgeving, prijsstrategieën en marktvraag. Effectief beheer van deze factoren kan leiden tot hogere winsten en aanhoudende groei voor farmaceutische bedrijven, terwijl het niet aanpakken ervan kan leiden tot financiële verliezen en een kleiner marktaandeel.

 

Volgens recente financiële statistieken werd de wereldwijde farmaceutische markt in 2021 gewaardeerd op $ 1250 miljard en zal ze naar verwachting in 2025 circa $ 1700 miljard bereiken, met een CAGR van 8%. Onderzoeks- en ontwikkelingskosten vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de uitgaven van een farmaceutisch bedrijf, met een geschatte gemiddelde prijs van 2,6 miljard dollar per geneesmiddel.

 

De wereldwijde farmaceutische industrie evolueert voortdurend en staat voor nieuwe uitdagingen terwijl bedrijven ernaar streven de concurrentie voor te blijven. De marktdynamiek speelt een belangrijke rol bij het vormgeven van de branche, waarbij factoren als veranderende regelgeving, opkomende technologieën en verschuivende consumentenvoorkeuren allemaal van invloed zijn. In 2022 genereerde de wereldwijde farmaceutische industrie $ 1,48 biljoen aan inkomsten.

 

Een van de grootste uitdagingen waarmee farmaceutische bedrijven tegenwoordig worden geconfronteerd, zijn de stijgende kosten van onderzoek en ontwikkeling. Naarmate nieuwe technologieën opduiken en wettelijke vereisten strenger worden, investeren bedrijven meer tijd en geld in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, waardoor de kosten voor gezondheidszorg stijgen en farmaceutische bedrijven onder druk worden gezet om nieuwe manieren te vinden om te innoveren en concurrerend te blijven. In deze wereld is Novartis goed geplaatst om één van de toonaangevende spelers te worden.

 

Novartis is namelijk een topaandeel in de gezondheidszorg. De afgelopen vijf jaar heeft de koers echter niet zo veel gedaan. De focus op innovatieve medicijnen maakt het aandeel niettemin een aantrekkelijke optie voor groei-investeerders. Het bedrijf heeft onlangs zijn generieke activiteiten, Sandoz, afgesplitst om zich te concentreren op groeimogelijkheden op de lange termijn.

 

Novartis heeft veel veelbelovende geneesmiddelen in zijn portfolio. Het medicijn tegen hartfalen Entresto genereerde in de eerste helft van het jaar 2023 een omzet van meer dan 2,9 miljard dollar, waarbij de omzet met 35% steeg vergeleken met het voorgaande jaar. Het bedrijf heeft ook veel medicijnen waarvan de omzet ten opzichte van vorig jaar ruimschoots is verdubbeld, waaronder de behandeling tegen multiple sclerose Kesimpta, die tot nu toe $873 miljoen aan omzet heeft opgeleverd (een stijging van 103% op jaarbasis).

 

Het groeipotentieel van Novartis is indrukwekkend: het bedrijf heeft momenteel ongeveer 150 projecten in ontwikkeling die meerdere therapeutische gebieden bestrijken. Het heeft de afgelopen vier jaar ook meer dan 11 miljard dollar aan vrije kasstroom gegenereerd, waardoor het robuuste middelen heeft om in de ontwikkeling van zijn medicijnen (en mogelijk meer overnames) te pompen.

 

Met een koers van slechts 13 maal de geschatte toekomstige winst is dit een topaandeel. Novartis keert ook een dividend uit dat 3,7% rendement oplevert, waardoor het een uitstekende optie is voor inkomensbeleggers. Gezien het dividend, de sterke vrije kasstroom en een veelbelovend groeipotentieel is dit een aandeel om in de gaten te houden.

 

8.   Ashtead (OTCMKTS:ASHTY)

Ashtead, gespecialiseerd in de verhuur van materieel, is een minder bekende Europese Dividend Aristocrat. Met een koers-winstverhouding van iets minder dan 20 bedraagt het dividendrendement hier ongeveer 1,50%.

 

Het Britse beursgenoteerde bedrijf zei dat de winst vóór belastingen voor het boekjaar 2022-2023 tot 30 april 2023 met 30% is gestegen tot 2,2 miljard dollar, terwijl de omzet tegen constante wisselkoersen met 24% toenam tot 9,7 miljard dollar. De VS, waar het bedrijf actief is onder de naam Sunbelt Rentals, is goed voor ongeveer 90 procent van de omzet van Ashtead.

 

Het bedrijf realiseerde een groei van de huurinkomsten van 22% en een verbetering van 27% in de aangepaste winst per aandeel in de fiscale resultaten van 2023. In fiscaal 2023 investeerde het $ 3,8 miljard aan kapitaal op bestaande locaties en greenfields, en $ 1,1 miljard in 50 aanvullende overnames.

 

Het bedrijf voegde 165 locaties toe in Noord-Amerika. Ashtead is goed voorbereid om sterke resultaten te boeken, geholpen door een gunstige situatie op haar diverse eindmarkten, lagere schulden en inspanningen om haar marktpositie te versterken. Initiatieven om de cashflow te optimaliseren en kapitaaluitgaven en operationele kosten te verlagen, zullen waarschijnlijk bijdragen aan de groei. Daardoor kan het aandeel meer in het gezichtsveld van de beleggers belanden.

 

Het bedrijf blijft investeren in een programma voor digitale transformatie dat de klantervaring zal verbeteren. Het bedrijf beschikt daarnaast over een sterke pijplijn van strategische acquisitiemogelijkheden om zijn organische groeiplan aan te vullen. Een vloot van goede kwaliteit en een sterke financiële positie zijn andere positieve signalen.

De consensusschatting voor de inkomsten voor het boekjaar 2023-2024 gaat uit van een jaar-op-jaar groei van 14,5%. Het bedrijf heeft een geschatte winstgroei op lange termijn van 15%. Wat percentages zijn die tellen.

 

Ashtead Group verlaagde in september echter de guidance voor de huuropbrengsten in het Verenigd Koninkrijk van 10% tot 13% naar 6% tot 9%, daarbij verwijzend naar de moeilijkere marktomstandigheden.

 

Het bedrijf, dat in de Verenigde Staten actief is onder de naam Sunbelt Rentals, handhaafde de rest van zijn vooruitzichten na een stijging van 11% in de gecorrigeerde winst vóór belastingen naar $615 miljoen in het eerste kwartaal eindigend op 31 juli.

 

In de Verenigde Staten, de grootste markt, verwacht de groep te kunnen profiteren van het toenemende aantal megaprojecten en recente wetgevingshandelingen zoals het groene energiesubsidiepakket van de Amerikaanse overheid ter waarde van 430 miljard dollar en een halfgeleiderproductie- en onderzoeksprogramma van 52 miljard dollar.

 

De activiteiten van Ashtead in het Verenigd Koninkrijk daarentegen hebben te lijden onder de inflatiedruk die de kostenbasis en marges aantast.

 

“Ondanks dat de omstandigheden op de Britse markt verslechteren, verwachten we dat de algemene prestaties in lijn zullen zijn met onze verwachtingen en kijkt de Raad van Bestuur met vertrouwen naar de toekomst”, aldus CEO Brendan Horgan in een verklaring.

 

9.   British American Tobacco PLC (NYSE:BTI)

Dit bedrijf verkoopt sigaretten, rookproducten die niet verbranden, dampen (vaping) en nicotinezakjes wereldwijd. Grote tabaksfabrikanten staan bekend om hun lucratieve dividendrendementen en de aandelen van British American Tobacco zien er momenteel aantrekkelijk uit met een dividendrendement van bijna 8,50 procent.

 

Hoge dividendrendementen doen vaak ook een rode vlag wapperen, maar de dividenduitkeringsratio van British American is met 62% redelijk te noemen. Het bedrijf gaat zijn boekje dus niet te buiten door te veel geld uit te geven. De koers-winstverhouding bedroeg op moment van schrijven iets minder dan 9.

 

Bovendien wordt nu verwacht dat de winst in het fiscale boekjaar 2023 met 4% zal stijgen en in FY24 nog eens met 5% tot $ 5,05 per aandeel. De totale omzet zal dit jaar naar verwachting met ongeveer 1% dalen, maar zal daarna herstellen om in FY24 met 4% te stijgen tot $ 36,43 miljard.

 

British American Tobacco wordt verhandeld tegen slechts 6,9x de verwachte winst, wat aantrekkelijk onder het sectorgemiddelde van 9,5x en de 20,3x van de benchmark ligt.

Het management bevestigde medio 2023 nogmaals zijn verwachting voor het lopende boekjaar en gaat uit van een enkelcijferige groei, ondanks enige tegenwind op de wisselmarkten. Wisselkoersverhoudingen zijn voor als een bedrijf als dit erg belangrijk.

 

Een grote herschikking binnen de directiekamer bij British American Tobacco moet het bedrijf een extra boost kunnen geven. De nieuwe chief operating officer probeert sneller over te gaan op producten zoals vapen en de Amerikaanse groei nieuw leven in te blazen.

 

Twee oude BAT-executives – Johan Vandermeulen en Kingsley Wheaton – hebben hun invloed na de stoelendans zien toenemen. Vandermeulen zal de rol van nieuw gecreëerde chief operating officer op zich nemen en toezicht houden op de regionale activiteiten van de sigarettenfabrikant, waaronder het in de VS gevestigde Reynolds American, terwijl Wheaton chief strategy and growth officer wordt en de verantwoordelijkheid op zich neemt voor de vaping-drive van de tabaksgigant en zijn ESG-push.

 

De aandelen van deze tabaksgigant worden verhandeld tegen een ongelooflijk lage waardering van slechts 6,4 keer de winst over de afgelopen twaalf maanden, omdat de verkoop van sigaretten nog sneller daalt dan verwacht. In de eerste helft van 2023 daalden de sigarettenvolumes jaar-op-jaar met 5,7%.

 

Met hulp van prijsstijgingen rapporteerde British American Tobacco een totale verkoop van ‘brandbare’ producten die jaar op jaar met 0,2% steeg bij constante wisselkoersen. De verkoop van de niet-brandbare producten van het bedrijf steeg jaar op jaar met 15,3%, maar dit segment is verantwoordelijk voor minder dan een vijfde van de totale omzet.

 

De dalende sigarettenvolumes zijn misschien een blok aan het been, maar dit bedrijf heeft een prijszettingsvermogen dat het verschil kan blijven goedmaken. British American Tobacco is eigenaar van merken als Newport, American Spirit en Camel, waarvan de jongste al ruim 40 jaar oud is. Zware reclamebeperkingen die van kracht werden nadat deze merken zich hadden gevestigd, maken het voor starters onmogelijk om nieuwe merken op te bouwen die kunnen concurreren met de bestaande.

 

De dividend uitbetaling van British American Tobacco is met 18,2% gestegen sinds het in 2018 begon met het betalen van een kwartaaldividend. Het zal waarschijnlijk niet het snelst groeiende dividend in uw portefeuille zijn, maar de kans is groot dat het rendement van 9% dat het aan de huidige koers biedt die koers zal blijven ondersteunen.

 

10.                 Sanofi (SNY)

Sanofi mag terugblikken op een rijke bedrijfsgeschiedenis. Het oudste deel van dit Franse bedrijf dateert uit de 19e eeuw. Sanofi’s marktkapitalisatie van bijna $ 135 miljard maakt het de op twee na grootste niet-Amerikaanse medicijnfabrikant ter wereld. Het huidige dividendrendement bedraagt ongeveer 3,50% en dat met een huidige koers-winstverhouding van minder dan 15.

 

Het is niet verwonderlijk dat het bedrijf op alle fronten sterk staat. Van de tientallen medicijnen en vaccins in Sanofi’s portfolio, zijn er zeven klaar om in 2023 de status van blockbuster of mega-blockbuster te behalen (dit laatste komt neer op een jaarlijkse omzet van minstens $ 5 miljard).

 

Op middellange termijn en daarna heeft Sanofi verschillende groeikatalysatoren. Ten eerste toonden de recente overname van Provention Bio voor $ 2,9 miljard en, daarmee samenhangend, de type 1-diabetesvertragende behandeling Tzield aan dat het bedrijf zichzelf kan versterken met aanvullende overnames.

 

Ten tweede zou nirsevimab, zijn kandidaat-vaccin voor het respiratoir syncytieel virus (RSV), mede-eigendom van AstraZeneca, tot $ 3 miljard aan jaarlijkse inkomsten kunnen genereren voor de twee bedrijven. Opbrengst die uiteraard verdeeld moet worden tussen beiden.

 

Ten slotte heeft Sanofi meer dan 70 molecules in de pijplijn die zich momenteel in verschillende stadia van klinische ontwikkeling bevinden. Om deze redenen denken analisten dat de winst van het bedrijf de komende vijf jaar elk jaar met 7,4% zal groeien.

 

Sanofi’s dividendrendement van meer dan 4% eind 2023 is vrij genereus in vergelijking met de S&P 500-index. En aangezien de uitbetalingsratio van het dividend de komende 12 maanden ongeveer 39% zal bedragen, lijkt dit hoge dividendrendement veilig. De forward P/E-ratio van het aandeel van 5,8 is minder dan de helft van het gemiddelde van 13,2 in de farmaceutische industrie.

 

Sanofi heeft aangekondigd in de zomer van 2023 dat de Internationale Kamer van Koophandel een arbitrageclaim van branchegenoot Boehringer Ingelheim heeft afgewezen met betrekking tot mogelijke aansprakelijkheid van lopende class action-geschillen rond het maagzuurmedicijn Zantac.

 

Boehringer had getracht contractuele bepalingen te doen gelden waarvan het zei dat Sanofi verplicht zou zijn het bedrijf schadeloos te stellen voor alle verliezen die zouden kunnen voortvloeien uit de Zantac-rechtszaak. Het ICC-tribunaal verwierp dat argument en bevestigde dat Sanofi Boehringer niets hoeft te betalen in verband met lopende rechtszaken.

 

Sanofi maakte ook van de gelegenheid gebruik om zijn vertrouwen uit te spreken dat het uiteindelijk zal zegevieren in de rechtszaken voor de Amerikaanse rechtbanken rond Zantac. Eisers in die zaken hebben beweerd dat Zantac een gevreesde kankerverwekkende stof bevatte, wat producenten, waaronder Sanofi, Boehringer, Pfizer en GSK, ertoe bracht terugroepacties aan te kondigen. Sanofi heeft steeds weerlegd dat er geen betrouwbaar wetenschappelijk bewijs bestaat dat Zantac in verband brengt met kanker en doet dat nog steeds.

 

De aandelen van Sanofi daalden in oktober 2023 in één enkele sessie met meer dan 15% als gevolg van de bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal. Sanofi presteerde inderdaad niet bijzonder goed in het derde kwartaal. De netto-omzet van het bedrijf van bijna 12 miljard euro ($12,7 miljard) daalde jaar op jaar met 4,1%, hoewel ze bij constante wisselkoersen met 3,2% groeiden. De winst per aandeel van de biotech daalde jaar op jaar met 11,5% tot 2,55 euro ($2,70).

 

Beleggers waren echter meer gefocust op de aangekondigde bedrijfssplitsing van Sanofi. Het bedrijf zei dat het zijn consumentengezondheidsactiviteiten zou afsplitsen in een beursgenoteerde, zelfstandige entiteit met het hoofdkantoor in Frankrijk. Sanofi is van plan de scheiding op zijn vroegst in het vierde kwartaal van 2024 af te ronden. Verschillende farmaceutische giganten hebben de afgelopen jaren iets soortgelijks gedaan, waaronder Johnson & Johnson, Pfizer en Novartis.

 

De aankondiging van het bedrijf dat het, als gevolg van de toegenomen investeringen in de pijplijn, in 2025 niet langer een bedrijfswinstmarge van 32% zal nastreven, maar zich eerder zal richten op winstgevendheid op de lange termijn, gecombineerd met de weinig indrukwekkende financiële resultaten van Sanofi, deed de beurskoers kelderen.

 

Maar reageerde de markt niet overdreven? Het derde kwartaal van Sanofi was niet alleen maar slecht. Verschillende producten van het bedrijf vertoonden aanzienlijke groei, te beginnen met de eczeembehandeling Dupixent, waarvan het de rechten deelt met Regeneron. In het derde kwartaal steeg de omzet van Dupixent jaar op jaar met 32,8% (in constante valuta) tot 2,8 miljard euro ($3 miljard). Dupixent is klaar voor een aantal belangrijke labeluitbreidingen – inclusief bij de behandeling van COPD – die de naald op betekenisvolle wijze zouden kunnen bewegen. Het lijkt dus nog te vroeg om Sanofi als Dividend Aristocrat af te schrijven.

 

11.                 Coloplast (OTCMKTS:CLPBY)

Coloplast A/S ontwikkelt en verkoopt intieme gezondheidsproducten en -diensten in Denemarken, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en internationaal. Het bedrijf is actief in de segmenten Chronic Care, Interventional Urology, Voice and Respiratory Care en Wound & Skin Care. Het dividendrendement bij deze Europese Dividend Aristocrat bedraagt 2,3%, de koers-winstverhouding bedraagt (op het moment van schrijven) 37.

 

Als onderdeel van een generatiewisseling zal de grootste aandeelhouder van Coloplast A/S, Niels Peter Louis-Hansen, een nieuwe holdingmaatschappij oprichten. Het nieuwe bedrijf zal worden opgericht samen met de op een na grootste aandeelhouder van Coloplast, de Aage & Johanne Louis-Hansen Foundation. De holdingmaatschappij zal de stabiele en lange termijn ontwikkeling van Coloplast mogelijk maken. De gezamenlijke houdstermaatschappij zal ongeveer 30% van het bedrijfskapitaal bezitten en ongeveer 52% van de stemmen in Coloplast hebben.

 

”Coloplast profiteert al bijna zeven decennia van een stabiele en langdurige eigendomsstructuur. De aankondiging van de grootste aandeelhouder van Coloplast, Niels Peter Louis-Hansen, wijst op de duidelijke intentie om een structuur te creëren die een even stabiel en langdurig eigendom garandeert voor de komende decennia. Uiteraard ondersteunen de raad van bestuur van Coloplast en het uitvoerend leiderschap dit volledig”, zei Lars Rasmussen, voorzitter van de raad van bestuur van Coloplast.

 

De nieuwe holding zal ervoor zorgen dat de twee grootste aandeelhouders van Coloplast met één stem zullen blijven spreken over zaken die met het bedrijf te maken hebben. De holding zal Niels Peter Louis-Hansen ook de kans geven om op een later tijdstip een nieuwe stichting zonder winstoogmerk op te richten door een schenking van de Coloplast-aandelen die hij bezit via de holding.

 

Coloplast realiseerde in het tweede kwartaal een organische groei van 8% en een EBIT-marge van 28%. De vrije kasstroom bedroeg DKK 795 miljoen, een daling van 13% ten opzichte van vorig jaar (exclusief acquisities), beïnvloed door een daling van de kasstroom uit bedrijfsactiviteiten, voornamelijk als gevolg van een toename van het netto werkkapitaal en hogere betaalde inkomstenbelasting. De Raad van Bestuur heeft besloten dat het bedrijf een halfjaarlijks interim-dividend van DKK 5,00 per aandeel uitkeert, voor een totaal bedrag van DKK 1,062 miljard.

 

Er wordt nu voor het lopende boekjaar gerekend op een organische omzetgroei rond 8% in constante wisselkoersen, dit in vergelijking met 7-8% voorheen. De gerapporteerde groei in DKK zal nu naar verwachting 8-9% bedragen, van voorheen 9-10%. Dit als gevolg van de negatieve impact van valutakoersen.

 

Bijgevolg wordt de gerapporteerde EBIT-marge nu verwacht in een range van 28-29%, waar dat voorheen 28-30% was. De historische piekkoersen voor dit aandeel liggen op de beurs van Kopenhagen rond het niveau van 1.000 DKK. En daar raakt de koers voorlopig niet meer aan.

 

Coloplast heeft de overname van Kerecis, aangekondigd op 7 juli 2023, in het vierde kwartaal afgerond na goedkeuring van alle relevante autoriteiten en het bereiken van een acceptatieniveau voor aandeelhouders van 100%. De voorwaarden van de transactie en de financiële veronderstellingen vermeld in het beursbericht van Coloplast nr. 03/2023 met betrekking tot de overname van Kerecis bleven ongewijzigd. De kapitaalverhoging in verband met de financiering van de overname werd op 30 augustus 2023 afgerond.

 

Kerecis is een innovatief, snelgroeiend bedrijf in het biologische wondzorgsegment met een sterke commerciële aanwezigheid in de VS. Het bedrijf heeft een klinisch gedifferentieerde technologie ontwikkeld en gepatenteerd, gebaseerd op intacte vissenhuid. De vissenhuidtechnologie is minimaal verwerkt, duurzaam en schaalbaar. Gesteund door overtuigend klinisch bewijs, is de technologie al gebruikt om tienduizenden patiënten te behandelen.

 

Met de overname van Kerecis verkrijgt Coloplast een lange termijn groeibedrijf met een sterk potentieel voor uitbreiding van de winstgevendheid, goed gepositioneerd voor waardecreatie op lange termijn.

 

12.                 Diageo (NYSE:DEO)

Diageo plc (NYSE:DEO) is een van de grootste producenten van alcoholische dranken ter wereld. Het bedrijf is actief op meer dan honderd locaties over de hele wereld en verkoopt een verscheidenheid aan verschillende alcoholische dranken, waaronder whisky, bier enzovoort.

 

Het aandeel was nieuw in het eerste kwartaal in de portefeuille van Warren Buffett. Zijn Berkshire Hathaway opende toen een kleine positie (naar zijn maatstaven) van $ 40 miljoen. De aankoop van aandelen uit de sector consumentenproducten zou er op kunnen wijzen dat Buffett verwacht dat de Amerikaanse economie een mogelijke recessie tegemoet gaat. Hij speelt het met andere woorden op veilig.

 

Diageo is eigenaar van veel van ’s werelds gerenommeerde merken likeuren en gedistilleerde dranken, waaronder Captain Morgan, Johnnie Walker, Tanqueray, Guinness en meer. Het aandeel wordt (momenteel) verhandeld tegen een K/W van iets minder dan 20, onder het lange termijn gemiddelde van 24. Het dividendrendement bedraagt iets minder dan 2,50%. De analisten denken dat de winst per aandeel (EPS) de komende jaren met 8% per jaar zal groeien.

 

Diageo is een veerkrachtig bedrijf dat producten verkoopt waarop consumenten in moeilijke tijden kunnen steunen. De tijd zal uitwijzen of Berkshire de positie in Diageo al dan niet verder uitbouwt, maar investeerders die op zoek zijn naar een blue-chip aandeel in consumentenproducten, kunnen zich in ieder geval focussen op Diageo.

 

Diageo is om vele redenen een goede keuze in de sector consumentenaandelen, niet in de laatste plaats vanwege de indrukwekkende portefeuille merken, waaronder Guinness-bier en Tanqueray gin. Dankzij deze herkenbare namen heeft de groep tot nu toe de prijzen ruim 7% kunnen opdrijven zonder veel in te leveren op het vlak van de volumes. Waarmee het effect van de inflatie werd geneutraliseerd. Dat is in alle opzichten indrukwekkend en onderstreept hoe waardevol een goede naam is als er onzekerheid op de markt heerst.

 

Diageo is ook goed gepositioneerd voor groei in een aantal belangrijke markten. De groep bevindt zich in een sterke positie om te profiteren van de groeiende middenklasse in opkomende markten zoals China en India. Terwijl consumenten in die delen van de wereld hun besteedbaar inkomen zien stijgen, zullen ze op zoek gaan naar meer premiumproducten, waar Diageo klaar voor is.

 

Het management verwacht de komende jaren een omzet- en winstgroei met middelmatige tot hoge eencijferige cijfers, een doelstelling die haalbaar lijkt gezien de prestaties van de groep tot nu toe. Het lijkt erop dat de sterke positie van het land het komende duistere jaar zal doorstaan en op de lange termijn sterke rendementen zal opleveren voor beleggers.

 

Volgens Allied Market Research kan de wereldwijde markt voor alcoholische dranken een omvang bereiken van $ 2 biljoen te bereiken tegen 2031, met een CAGR van 2,2% tijdens de periode tussen nu en 2034. Daar moet Diageo van kunnen profiteren.

 

13.                 Air Liquide (AI.PA)

Air Liquide, wereldleider op het gebied van gassen, technologieën en diensten voor industrie en gezondheidszorg, is aanwezig in 73 landen met ongeveer 67.100 werknemers en bedient meer dan 3,9 miljoen klanten en patiënten. Zuurstof, stikstof en waterstof zijn essentiële kleine moleculen voor leven, materie en energie. Ze belichamen het wetenschappelijke terrein van Air Liquide en vormen sinds de oprichting in 1902 de kern van de activiteiten van het bedrijf.

 

Vandaag actie ondernemen en tegelijkertijd de toekomst voorbereiden, vormt de kern van de strategie van Air Liquide. Met ADVANCE, haar strategisch plan voor 2025, mikt het bedrijf mondiaal op sterke bedrijfsprestaties, waarbij financiële en extra-financiële dimensies worden gecombineerd.

 

Gepositioneerd op nieuwe markten profiteert de groep van belangrijke troeven zoals haar bedrijfsmodel dat veerkracht en kracht combineert, haar vermogen om te innoveren en haar technologische expertise. De groep ontwikkelt oplossingen die bijdragen aan het klimaat en de energietransitie – vooral met waterstof – en onderneemt actie om vooruitgang te boeken op het gebied van de gezondheidszorg, digitale en hoogwaardige technologieën.

 

Om de daad bij het woord te voegen: Air Liquide en Vattenfall, een van Europa’s toonaangevende producenten en detailhandelaren van elektriciteit, tekenden in oktober een nieuwe Power Purchase Agrement (PPA) voor 115 MW aan hernieuwbare geïnstalleerde stroomcapaciteit.

 

Deze tweede PPA van een dergelijke schaal in Benelux breidt de totale hernieuwbare voeding van Air Liquid in de regio aanzienlijk uit. Het bevestigt opnieuw de toewijding van Air Liquide om de weg te wijzen in het koolstofarmen van de Europese industrie, terwijl zijn eigen CO2 -voetafdruk wordt verlaagd, in overeenstemming met de doelstelling van duurzame ontwikkeling.

 

De PPA is afgesloten voor een periode van 15 jaar die begint in 2026 en zal de totale hernieuwbare stroomcapaciteit beschikbaar bieden tot ongeveer 270 MW in Benelux. Deze capaciteit biedt energie die meer dan 70% van het bestaande elektriciteitsverbruik van de groep in Benelux vertegenwoordigt. De nieuwe hernieuwbare energie zal worden gegenereerd door de Hollandse Kust Zuid (HKZ) subsidie-vrij, wereldschaal offshore windpark door Vattenfall voor de Nederlandse kust.

 

14.                 Allianz (ALV.DE)

Allianz Group is een van ’s werelds toonaangevende verzekeraars en vermogensbeheerders met meer dan 122 miljoen particuliere en zakelijke klanten in meer dan 70 landen. De klanten van Allianz profiteren van een breed scala aan persoonlijke en zakelijke verzekeringsdiensten, variërend van eigendoms-, levens- en ziektekostenverzekeringen tot hulpdiensten, kredietverzekeringen en wereldwijde zakelijke verzekeringen.

 

Allianz is tevens een van de grootste investeerders ter wereld en beheert ongeveer 714 miljard euro namens zijn verzekeringsklanten. Bovendien beheren de bekende vermogensbeheerders PIMCO en Allianz Global Investors ongeveer 1,7 biljoen euro aan activa van derden. Dankzij een systematische integratie van ecologische en sociale criteria in de bedrijfsprocessen en investeringsbeslissingen behoort het bedrijf tot de leiders in de verzekeringssector in de Dow Jones Sustainability Index. In 2022 realiseerden de ruim 159.000 medewerkers samen een totale omzet van 152,7 miljard euro en een bedrijfsresultaat van 14,2 miljard euro voor de groep.

 

De Duitse verzekeraar is optimistisch over de vooruitzichten voor het volledige boekjaar, nadat het een beter dan verwachte stijging van 18% van de nettowinst in het tweede kwartaal had gerapporteerd. Het bedrijf, een van Europa’s grootste financiële dienstverleners, wees op de kracht van zijn schadedivisie, geholpen door lagere claims als gevolg van natuurrampen. Op moment van schrijven waren de resultaten over het derde kwartaal nog niet bekend.

 

Allianz handhaafde zijn doelstelling van een bedrijfswinst van tussen 13,2 en 15,2 miljard euro in 2023, met een CFO van de verzekeraar die optimistisch was over de vooruitzichten. “Het is moeilijk voor te stellen dat we niet in de bovenste helft van die range terecht zullen komen”, vertelde Giulio Terzariol, financieel directeur in de toelichting op de cijfers. Hij is tevens positief voor de toekomst.

 

De analisten reageerden positief op de resultaten. “Allianz leverde de stabiliteit die we wilden zien, waarbij aan de verwachtingen wat betreft de kwaliteit van de cijfers werd voldaan”, aldus analisten van de Bank of America in een rapport. Het resultaat over het tweede kwartaal betekende een herstel ten opzichte van een jaar eerder, toen het tweede kwartaal werd afgeremd door volatiele markten in de nasleep van de invasie van Oekraïne.

 

Het bedrijf kreeg vorig jaar ook te maken met een probleem bij een van zijn fondsenafdelingen, die werd getroffen door een fraudezaak die resulteerde in 6 miljard dollar aan schikkingen en boetes. De CFO van Allianz wees op een aantal markten, zoals Groot-Brittannië en Australië, waar nog werk aan de winkel is om de winstgevendheid te vergroten. Terzariol zei dat Allianz zijn tarieven in Australië verhoogde en in 2024 betere resultaten verwachtte.

 

15.                 Bayer (BAYN. DE)

Bayer Aktiengesellschaft opereert wereldwijd als een life science-bedrijf. Het is actief via de segmenten Farmaceutica, Consumer Health en Crop Science.

 

Het Farmaceutische segment biedt receptgeneesmiddelen aan, voornamelijk voor cardiologie en vrouwengezondheidszorg; gespecialiseerde therapieën op het gebied van oncologie, hematologie en oogheelkunde; en diagnostische beeldapparatuur en contrastmiddelen, evenals cel- en gentherapie.

 

Het Consumer Health-segment brengt zelfzorggeneesmiddelen, medische producten, medicinale huidverzorgingsproducten, voedingssupplementen en zelfzorgoplossingen op het gebied van dermatologie, voedingssupplementen, pijn- en cardiovasculaire risicopreventie, spijsverteringsgezondheid, allergie, verkoudheid en hoest op de markt.

 

Het Crop Science-segment biedt chemische en biologische gewasbeschermingsproducten, verbeterde planteigenschappen, zaden, digitale oplossingen en producten voor ongedierte- en onkruidbestrijding, evenals klantenservice voor de landbouw.

 

Het bedrijf is dus van alle markten thuis, maar dat pikken veel (grote) beleggers niet langer. Bayer moet grote veranderingen doorvoeren, waaronder het ‘afsplitsen’ van twee van zijn drie bedrijfstakken, zo wil institutionele investeerder Artisan Partners. Deze groep staat niet alleen met zijn eis.

 

Activist Bluebell Capital Partners riep eerder dit jaar op tot een opsplitsing van het bedrijf in kleinere, meer werkzamere eenheden. Andere grote investeerders, waaronder beleggingsfondsengroep Deka, willen eveneens dat er iets gebeurt. Sommige analisten hebben al herhaaldelijk verklaard dat een gemakkelijke oplossing zou zijn om de gezondheidszorg- en de landbouwbedrijven te scheiden. Bayer heeft een hele reeks problemen, waaronder te veel schulden, zei Deka.

 

De nieuwe CEO van Bayer is van plan managementbanen te schrappen om de besluitvorming te versnellen, als eerste stap om de omstreden Duitse industriële groep, die dus onder toenemende druk van de investeerders staat om op te splitsen, op de schop te nemen. Bill Anderson, die sinds juni aan het roer staat, wil beleggers graag snelle verbeteringen laten zien en zichzelf tijd kopen om de komende maanden bredere herstructureringsplannen uit te werken, aldus doorgaans goed betrouwbare bronnen.

 

Anderson is van plan binnenkort de eerste plannen voor bezuinigingen te presenteren tijdens een interne bijeenkomst over de strategie van het bedrijf, wat zou resulteren in nog niet gespecificeerde eenmalige kosten voor gouden handdrukken voor vertrekkende medewerkers. Het aantal bedreigde banen en het tijdstip van een aankondiging was op het moment van schrijven (medio november 2023) nog niet bekend.

 

“Er is duidelijk een gevoel van urgentie bij de nieuwe CEO. Het oude management deed vaak alsof ze alle tijd van de wereld hadden”, zegt Markus Manns, portefeuillemanager bij de Duitse beleggingsfondsenfirma Union Investment, toen hem werd gevraagd commentaar te geven op de plannen van het bedrijf. Hij merkte op dat Anderson bij zijn vorige werkgever, Roche, duidelijk afstand had genomen ten aanzien van bureaucratische structuren.

 

Anderson vertelde analisten na de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal dat te veel administratieve rompslomp – naast de schulden en de rechtszaken van het bedrijf met betrekking tot onkruidverdelger – meebracht dat het bedrijf kansen misliep.

 

“De overdaad aan rechtszaken, de bedrijfsbureaucratie, de schuldenlast, dit weegt allemaal op ons vermogen om ons op onze missie te concentreren”, zei hij in augustus 2023. Het is nu wachten tot de acties van Anderson concrete vorm krijgen. Wanneer dit inderdaad het geval wordt, dan dit de koers van het aandeel Bayer een impuls geven.

 

De benoeming van Anderson werd door de aandeelhouders breed verwelkomd als een gekwalificeerde CEO-keuze om het structurele plaatje van Bayer grondig te herschikken, ter vervanging van voorganger Werner Baumann, die kritiek had gekregen omdat hij niet reageerde op de zorgen op de kapitaalmarkt.

 

Maar de nieuwe CEO zal waarschijnlijk slechts een korte respijtperiode hebben om met concrete strategische voorstellen te komen. Investeerder Artisan Partners vertelde in oktober aan Reuters dat het bedrijf zijn drie belangrijkste activiteiten moet scheiden: landbouw, geneesmiddelen op recept en gezondheidsproducten voor consumenten. Dus een opsplitsing in 3 in plaats van in 2.

 

Activist Bluebell Capital Partners riep eerder dit jaar eveneens op tot actie. Andere topinvesteerders, waaronder beleggingsfondsengroep Deka, gingen flink te keer tegen het eerdere leiderschap van het bedrijf. Anderson heeft hoe dan ook de taak gekregen om de aandelenkoers van Bayer nieuw leven in te blazen, die ondermaats heeft gepresteerd ten opzichte van de rivalen. Ze staat nog steeds onder druk door de aanhoudende kosten van Amerikaanse rechtszaken over onkruidverdelgers.

Anderson zei vorige maand dat hij geen enkele optie uitsluit als onderdeel van zijn evaluatie van de strategie en structuur van het bedrijf, en zei dat hij “geen middel onbeproefd zou laten”. Hij voegde eraan toe dat hij de komende maanden een eerste update zou geven en begin 2024 gedetailleerde plannen zou opstellen.

 

Het bedrijf zei vorige maand in een ongeplande verklaring dat het een sterkere daling van de winst en een veel lagere kasstroom verwachtte. Sommige analisten suggereerden dat Anderson snel slecht nieuws naar buiten wilde brengen om een ​​nieuwe start mogelijk te maken. Bayer is een aandeel dat in ieder geval in de gaten mag worden gehouden.

 

16.                 BIC (BB.PA)

Société BIC SA produceert en verkoopt wereldwijd schrijfwaren, aanstekers, scheerapparaten en andere producten. Het bedrijf heeft dus een aantal consumentenproducten in aanbod. Daarnaast verkoopt het batterijen en reclame- en promotieproducten.

 

Verder is het bedrijf betrokken bij het aanbieden van bezorgdiensten, de productie van industriële apparatuur en de productie en distributie van IT-oplossingen en consumentenproducten. Het is tenslotte ook actief in vastgoed– en verzekeringsactiviteiten.

 

Het brengt zijn producten voornamelijk op de markt onder de merknamen BIC, BIC Kids, Cello, Lucky, RocketBook, Tipp-Ex, BIC Wite-Out, Tattly, ami, DJEEP, InkBox, BIC Soleil, BIC Evolution en BodyMark via een reeks kanalen waaronder een e-commercesite. Het bedrijf werd opgericht in 1944 en heeft zijn hoofdkantoor in Clichy, Frankrijk.

 

Al meer dan 75 jaar houdt het bedrijf de traditie in ere van het leveren van hoogwaardige, betaalbare, essentiële producten aan consumenten overal ter wereld. Door deze niet-aflatende toewijding is BIC een van de meest erkende merken geworden op de markt voor consumentenproducten en is het een wereldwijd geregistreerd handelsmerk.

 

De cijfers over het derde kwartaal van 2023 gaven enige ruimte voor optimisme: “Ons derde kwartaal laat zien hoe de commerciële en operationele capaciteiten die in het kader van ons Horizon-plan zijn ontwikkeld, duurzame winstgevende groei opleveren.” zei CEO Gonzalve Bich.

 

“Het brede scala aan onderling verbonden strategische initiatieven van Horizon realiseerde een netto-omzetgroei die gelijk was aan het hoogste niveau van ons op jaarbasis berekende middellange termijn range, evenals een aangepaste EBIT-margeverbetering en opnieuw een sterke kasstroomgeneratie.

 

Het opbouwen van een meer consumentgerichte portefeuille vormt de kern van onze groeistrategie. Nieuwe productinnovatie in producten met een hogere waarde, gekoppeld aan diepgaande data-inzichten om het aantal SKU’s (Stock keeping units) met meer dan 7% te verminderen sinds het begin van het jaar, vooruitlopend op onze ambitie voor 2023, stelde ons in staat de waarde van ons assortiment te maximaliseren en ons te concentreren op de hoogst renderende SKU’s . Dit geeft BIC een concurrentievoordeel op belangrijke verkooppunten om groei boven de markttarieven te realiseren en tegelijkertijd de winstgevendheid te verbeteren.”, aldus Bich.

 

De CEO sloot zijn boodschap af met: “Hoewel het belangrijk is om rekening te houden met de economische druk waarmee consumenten in de toekomst vooruitkijken, zijn we enthousiast over onze vooruitzichten voor 2024. We hebben er vertrouwen in dat naarmate onze Horizon-initiatieven zich verder ontwikkelen, we op koers zullen blijven om aan onze middellange termijndoelstellingen te voldoen.”

 

De verwachting van het management is dat de netto-omzet voor het volledige jaar 2023 bij constante wisselkoersen tussen de 5% en 7% zal groeien, gedreven door een gunstige mix van volumes en prijs. BIC verwacht voor 2023 de aangepaste EBIT, de aangepaste EBIT-marge en de brutowinstmarge te verbeteren, hoewel dit gedeeltelijk zal worden gecompenseerd door aanhoudende investeringen in activiteiten en merkondersteuning gericht op het stimuleren van de Horizon-ambitie om winstgevende groei op lange termijn te realiseren.

 

17.                 Bouygues (EN.PA)

Bouygues SA is een conglomeraat actief in de bouw-, energie-, telecom- en mediasector in Frankrijk en internationaal. Het bedrijf ontwerpt, bouwt, renoveert, exploiteert en deconstrueert bouw-, infrastructuur- en industriële projecten.

 

Verder biedt het telecomdiensten aan, evenals mobiele en vaste netwerkdiensten. We mogen Bbox Fiber, een internetbox, niet vergeten. Daarnaast levert het bedrijf ontwerp-, installatie- en onderhoudsdiensten op verschillende gebieden, waaronder koeling en brandbeveiliging, facility management, digitaal en ICT, elektrisch, mechanisch en robotica, evenals verwarming, ventilatie en airconditioning. Het bedrijf werd opgericht in 1952 en is gevestigd in Parijs, Frankrijk.

 

Bouygues overtrof de kernwinst- en omzetverwachtingen over de negen maanden van 2023, vooral dankzij de energietak Equans. De gediversifieerde groep rapporteerde een operationele winst uit de kernactiviteiten van 1,62 miljard euro ($1,72 miljard) voor januari tot september, vergeleken met 1,57 miljard die werd verwacht door de analisten die het bedrijf volgen.

 

Equans, opgericht nadat Bouygues in oktober 2022 de dienstenafdeling van Engie had gekocht en deze had gecombineerd met zijn eigen energie- en dienstenactiviteiten, vertegenwoordigde in de periode van negen maanden bijna 34% van de omzet van de groep. De overname van vorig jaar markeerde een strategische verschuiving voor het familiebedrijf Bouygues, dat al aanwezig was in de civiele techniek, bouw, media en telecom, terwijl het groei nastreeft in de energietransitie- en dienstenmarkt.

 

De sterke bijdrage van Equans compenseerde een omzetdaling bij vastgoedbedrijf Immobilier, omdat het marktklimaat in de vastgoedsector uitdagend bleef en er weinig zicht was op herstel, aldus Bouygues.

 

Het bedrijf zei dat Immobilier de lancering van bepaalde projecten uitstelde nadat de bestellingen voor nieuwe woningen met 23% waren gedaald ten opzichte van een jaar eerder en de verkoop van commercieel vastgoed tot stilstand was gekomen omdat investeerders hun beslissingen uitstelden.

 

Bouyges bevestigde zijn vooruitzichten voor het volledige boekjaar 2023, zowel op groepsniveau als voor zijn verschillende business units. Dit aandeel blijft dus, hoe dan ook, de moeite van het volgen waard.

 

18.                 Danone (BN.PA)

Danone S.A. is actief in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie in Europa, Noord-Amerika, China en de rest van de wereld. Het bedrijf is actief in drie segmenten: Essential Dairy & Plant-Based, Specialized Nutrition en Waters.

 

Het segment Essential Dairy & Plant-Based produceert en distribueert yoghurt; melkproducten; koffiecreamers, dranken en dranken; plantaardige producten; ijsjes, diepvriesdesserts en kaasproducten onder de Actimel, Activia, Alpro, Aptamil, Danette, Danio, Danonino, evian, Nutricia, Nutrilon, Volvic, Danone, Prostokvashino, Light & Free, Oikos, Danissimo, YoPRO, International Delight , SToK, Silk en So Delicious merknamen.

 

Het segement Specialized Nutrition staat voor Dunkin’ Donuts, maar levert ook gespecialiseerde voedingsproducten voor zwangere moeders, moeders die borstvoeding geven, zuigelingen en jonge kinderen onder de merknamen Aptamil, Nutrilon, Gallia, Cow & Gate, Bebelac, Blédina, Olvarit en Happy Family Organics.

 

Daarnaast biedt dit segment sondevoedingsproducten aan onder de naam Nutrison, orale voedingssupplementen onder de namen Fortimel en NutriDrink; en hypoallergene producten voor kinderen met allergieën, voornamelijk onder de merknamen Aptamil ProSyneo, Aptamil Pepti Syneo en Neocate Syneo.

 

Het segment Waters verkoopt water met natuurlijke fruitextracten, vruchtensap en vitamines onder de merken evian, Volvic, Aqua, Mizone, Bonafont, Salus, Hayat, Sirma, Fontvella, Lanjarón, Zywiec Zdroj, Villavicencio en Villa del Sur.

 

Het bedrijf distribueert zijn producten via winkelketens en traditionele marktplaatsen; supermarkt; ziekenhuizen, klinieken en apotheken en e-commerce. Het bedrijf heette voorheen Groupe Danone en veranderde de naam in Danone S.A. in april 2009. Danone S.A. werd opgericht in 1899 en heeft zijn hoofdkantoor in Parijs, Frankrijk.

 

De verwachtingen voor 2023 werden bij de publicatie van de negenmaandscijfers verhoogd: de like-for-like omzetgroei wordt nu verwacht tussen +6% en +7% (tegenover tussen +4% en +6% voorheen).

 

Antoine de Saint-Affrique legde uit: “18 maanden na de lancering van Renew Danone beginnen de voordelen van onze nieuw strategie zichtbaar te worden. Het derde kwartaal was het zevende achtereenvolgende kwartaal met stijgende verkopen, gezien een omzetstijging van +6,2% op vergelijkbare basis, met name ondersteund door de opeenvolgende verbeteringen in volume/mix.

 

We blijven ons richten op het aanpakken van de dochters die onderpresteren en het investeren met discipline in onze winnaars. In China boekt Mizone nu verschillende kwartalen van sterke concurrentiegroei. Met EDP Europe blijven we opeenvolgende vooruitgang boeken met de aanzienlijke transformatie die we vorig jaar in het derde kwartaal hebben geïnitieerd. Dit begint nu resultaat op te leveren. In Medische Voeding hebben we verschillende investeringen gedaan die onze capaciteit vergroten en het bereik van onze portefeuille vergroten.”

 

Antoine de Saint-Affrique blijft optimistisch: “We blijven onze toekomst met vertrouwen tegemoet zien, ondanks een uitdagende omgeving. We verhogen onze verwachtingen voor het hele jaar en verwachten nu een like-for-like omzetgroei tussen +6% en +7%. We zullen ook ons ​​bedrijfsmodel consistent blijven inzetten en onze herinvesteringen in merken en innovatie verder vergroten.” Dit zijn uitspraken die we van een dividendaristocraat mogen verwachten.

 

19.                 Deutsche Post (DHL.DE)

Deutsche Post AG is actief als post- en logistiekbedrijf in Duitsland, de rest van Europa, Amerika, de Azië-Pacific, het Midden-Oosten en Afrika. Het bedrijf is actief in vijf segmenten: Express; Wereldwijde expeditie en vrachtvervoer; Bevoorradingsketen; eCommerce-oplossingen en Post & Pakket Duitsland.

 

Het Express-segment biedt tijdgebonden (of met andere woorden: dringende) koeriers- en expresdiensten aan zakelijke en particuliere klanten.

 

Het Global Forwarding and Freight segment biedt lucht-, zee- en landvrachtvervoerdiensten; en biedt multimodale en sectorspecifieke oplossingen. Het bedrijfsmodel van dit segment is gebaseerd op het bemiddelen in transportdiensten tussen klanten en vrachtvervoerders.

Het Supply Chain-segment levert op maat gemaakte supply chain-oplossingen aan zijn klanten op basis van modulaire componenten, waaronder opslag- en transportdiensten; en diensten met toegevoegde waarde, zoals e-fulfilment, omnichannel oplossingen en retourbeheer, leidende logistieke partner, vastgoedoplossingen, servicelogistiek en verpakkingsoplossingen voor verschillende industriële sectoren.

 

Het segment eCommerce Solutions biedt pakketbezorging en grensoverschrijdende, niet-tijdgebonden internationale diensten aan.

 

Het segment Post & Parcel Duitsland vervoert en bezorgt postcommunicatie, pakketten, fysieke en hybride brieven en speciale producten voor de bezorging van goederen; en biedt aanvullende diensten aan, zoals aangetekende verzending, rembours en verzekerde zendingen. Deutsche Post AG werd opgericht in 1490 en heeft zijn hoofdkantoor in Bonn, Duitsland.

 

Hoewel de aandeelhouders van Deutsche Post AG waarschijnlijk over het algemeen tevreden zijn met het dividendrendement, heeft het aandeel in 2023 niet goed gepresteerd. Als we verder terugkijken, heeft het aandeel over de afgelopen vijf jaar wel redelijk goed gepresteerd.

 

Over de afgelopen vijf jaar van groei realiseerde Deutsche Post een samengestelde groei van de winst per aandeel (EPS) van 12% per jaar. De groei van de winst per aandeel is indrukwekkender dan de jaarlijkse koerswinst van 6% over dezelfde periode. Daarom lijkt het erop dat de markt relatief pessimistisch is geworden over het bedrijf. Dit voorzichtigere sentiment wordt weerspiegeld in de (redelijk lage) koers/winstverhouding van 10,50.

 

20.                 DSM-Firmenich AG (DSFIR.AS)

DSM-Firmenich AG houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie en verkoop van schoonheids-, gezondheids- en voedingsactiviteiten in Nederland, Zwitserland, de rest van Europa, Noord-Amerika en de rest van de wereld.

 

De verschillende segmenten zijn via Parfumerie & Schoonheid, Diervoeding & Gezondheid (ANH), Gezondheid, Voeding & Zorg (HNC) en Food & Beverage-segmenten.

 

Het segment Parfumerie & Schoonheid biedt parfumerie en aroma-ingrediënten. Het segment Diervoeding & Gezondheid biedt essentiële producten, waaronder vitamines, premixen en carotenoïden; prestatieoplossingen, zoals enzymen, microben en eubiotica evenals precisiediensten.

 

Het Health, Nutrition & Care-segment biedt producten voor de voeding voor jonge kinderen, voedingssupplementen, farmaceutische producten, medische voeding enzovoort. Met daarnaast ook vitamines, voedingslipiden, mineralen, carotenoïden, nutraceuticals, spijsverteringsenzymen, probiotica en prebiotica.

Het Food & Beverage-segment levert ingrediënten en oplossingen voor gebruik in een reeks voedingsproducten, zoals zuivel; bakkerij, ontbijtgranen en bars; hartig eten; dranken en brouwen; zoetwaren en fruit; plantaardige vlees- en visalternatieven; en dierenvoeding. Het bedrijf werd opgericht in 1902 en heeft zijn hoofdkantoor in Kaiseraugst, Zwitserland.

 

In de afgelopen drie jaar is de omzet met 8,8% gestegen. Er wordt verwacht dat de omzet de komende drie jaar met 18% per jaar zal stijgen, aldus de analisten die het bedrijf volgen. Ondertussen zal de rest van de sector naar verwachting met 37% per jaar groeien, wat merkbaar sneller is.

 

Met deze informatie is het enigszins zorgwekkend dat DSM-Firmenich handelt tegen een koers/winstverhouding die hoger is dan die van de sector. Het lijkt erop dat de meeste beleggers hopen op een verbetering in de vooruitzichten van het bedrijf. Of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren, moet nog afgewacht worden.

 

21.                 Eiffage (FGR.PA)

Eiffage SA is actief in de bouw, vastgoedontwikkeling, stedelijke ontwikkeling, civiele techniek, metaalconstructies, wegen, energiesystemen en concessies in Frankrijk en internationaal. Het bedrijf is actief via de segmenten Bouw, Infrastructuur, Energiesystemen, Concessies en Holdingmaatschappijen.

 

Het segment Bouw biedt diensten op het gebied van stedelijke ontwikkeling, ontwerp en bouw van gebouwen, vastgoedontwikkeling, onderhoud en facilitair beheer.

 

Het segment Infrastructuur is betrokken bij het uitvoeren van civiele techniek, wegen- en spoorontwerp en -constructie, drainage, grondwerken en metaalconstructies.

 

Het segment Energy Systems ontwerpt, bouwt, integreert, exploiteert en onderhoudt energie- en telecommunicatiesystemen en -apparatuur.

 

Het segment Concessies bouwt en beheert concessiecontracten en publiek-private samenwerkingen. Het bedrijf werd opgericht in 1844 en is gevestigd in Vélizy-Villacoublay, Frankrijk.

 

De bouwsector is een cruciale sector van elke economie, en wordt ook vaak door overheden gebruikt om de economische groei te stimuleren. Deze sector biedt werk aan miljoenen mensen, en overheidsuitgaven leiden tot meer werkgelegenheid en uitgaven in de economie naarmate er huizen, appartementencomplexen, wegenwerken en andere gebouwen worden gebouwd. Dit ondersteunt op zijn beurt ook een verscheidenheid aan verschillende industrieën waarbij bouwmaterialen zoals hout, cement en staal betrokken zijn.

 

Het is dan ook geen verrassing dat de bouwsector ook een van de grootste ter wereld is en waardevoller wordt geacht dan lucratieve sectoren als ruwe olie en de automobielsector. Een onderzoeksrapport van Exactitude Consultancy schetst bijvoorbeeld dat deze sector vorig jaar 11 biljoen dollar waard was en tussen toen en 2029 met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 7,3% zal groeien tot een geschatte waarde van 17 biljoen dollar. Het onderzoeksbureau schrijft deze groei toe aan de groeiende wereldbevolking en verstedelijking.

 

22.                 EDP – Energias de Portugal, S.A. (EDP.LS)

EDP ​​​​- Energias de Portugal, S.A. houdt zich bezig met de opwekking, transmissie, distributie en levering van elektriciteit in Portugal, Spanje, Frankrijk en andere landen.

 

Het bedrijf is actief via de segmenten Renewables, Networks en Client Solutions & Energy Management. Het bedrijf genereert en verkoopt voornamelijk elektriciteit via waterkracht-, STEG-, steenkool-, wind-, zonne-, kernenergie-, warmtekrachtkoppeling- en afvalbronnen.

 

Het heeft een geïnstalleerd vermogen van 28 GW en exploiteert 380.788 kilometer aan distributienetwerklijnen. Het bedrijf houdt zich ook bezig met de levering van aardgas. Daarnaast biedt het engineering, laboratoriumtests, professionele training en energiediensten, evenals diensten voor vastgoedbeheer. De elektriciteits- en gasklanten van het bedrijf omvatten huishoudelijke, industriële, commerciële, agrarische en andere klanten. EDP ​​​​- Energias de Portugal, S.A. werd opgericht in 1976 en heeft zijn hoofdkantoor in Lissabon, Portugal.

 

De geschiedenis van EDP ​​– Energias de Portugal gaat terug tot 1976 toen 14 genationaliseerde elektriciteitsbedrijven in Portugal werden samengevoegd tot één bedrijf. Het werd vervolgens tussen 1997 en 2011 geprivatiseerd.

 

In 2008 verkocht het bedrijf 25% van zijn activiteiten op het gebied van duurzame energie, EDP Renewables (OTCMKTS:EDRVY), aan investeerders die bij de beursintroductie $2,4 miljard ophaalden. EDP ​​– Energias de Portugal blijft iets minder dan 75% van zijn aandelen bezitten.

 

EDP ​​Renewables is de vierde grootste producent van hernieuwbare energie ter wereld en exploiteert of ontwikkelt capaciteit op 28 internationale markten, waaronder de VS en het Verenigd Koninkrijk.

 

Aan het einde van het derde kwartaal van 2023 bedroeg de geïnstalleerde capaciteit van EDP Renewables 14,3 GW. Het doel van het bedrijf is om tegen 2030 circa 50 GW aan hernieuwbare capaciteit en koolstofneutraliteit te bereiken.

 

“EDPR ligt goed op koers met zijn ambitieuze groeiplan dankzij zijn recordcapaciteit van 4 GW hernieuwbare energie in aanbouw in 15 markten over de hele wereld, waardoor het bedrijf een bredere technologische diversificatie krijgt”, aldus het persbericht bij de Q3 van het bedrijf. resultaten.

 

Zowel EDP Renewables als EDP – Energias de Portugal zijn winstgevend. Bovendien bedraagt ​​de huidige ondernemingswaarde van EDPFY 8,4 keer de EBITDA. Dit ligt rond het vijfjarig gemiddelde.

 

23.                 Essilor (EL.PA)

EssilorLuxottica houdt zich bezig met het ontwerp, de productie en de distributie van oogheelkundige lenzen, monturen en zonnebrillen in Europa en de rest van de wereld. Het is actief via de segmenten Professional Solutions en Direct to Consumer.

 

Het bedrijf biedt lenzen aan onder de merknamen Crizal, Essilor, Eyezen, Stellest, Xperio, Optifog, Satisloh, Barberini, Shamir, Nikon, KODAK Lens, Oakley, OPTIFOG, Ray-Ban, Transitions, Vailux en Xperio.

 

Het biedt ook brillen en aanverwante producten aan onder de merknamen Ray-Ban, Oakley, Persol, Oliver Peoples, Alain Mikli, Costa del Mar, Native Eyewear, Luxottica, Sferoflex, Heritage, Sensaya, Miki Ninn, DbyD, Unofficial and Seen, Arnette, Vogue Eyewear, Bolon, Molsion en Ossé, evenals andere gelicentieerde merken.

 

Daarnaast ontwerpt, ontwikkelt, verkoopt en onderhoudt het bedrijf lensrand- en montage-instrumenten voor opticiens en receptlaboratoria; en optometrie-instrumenten voor oogzorgprofessionals, scholen, arbeidsgeneeskundige centra, militaire en andere instellingen.

 

Het verkoopt zijn producten aan onafhankelijke opticiens, distributeurs, externe e-commerceplatforms en grote winkelketens in de oogzorg- en brillenindustrie; en verkoopt rechtstreeks aan consumenten via het netwerk van fysieke winkels of onlinekanalen.

 

Het bedrijf heette voorheen Essilor International Société Anonyme en veranderde de naam in EssilorLuxottica Société Anonyme in oktober 2018. EssilorLuxottica Société Anonyme werd opgericht in 1849 en heeft zijn hoofdkantoor in Parijs, Frankrijk.

 

Ondanks een vertragende groei maakte EssilorLuxottica meevallende verkopen bekend over het derde kwartaal. De geconsolideerde omzet bedroeg 6,294 miljard euro, wat neerkomt op een stijging op jaarbasis van 5,2% bij constante wisselkoersen vergeleken met het derde kwartaal van 2022.

 

De uitleg bij de cijfers klonk als volgt: “Ons bedrijf is, net als onze mensen, ongelooflijk veerkrachtig. Het afgelopen kwartaal heeft elk bedrijf en elke regio in onze groep bijgedragen aan de gezonde groei, waarbij recente lanceringen zoals de Varilux XR-serie en Swarovski aan populariteit wonnen.

 

De gedurfde en transformerende aanpak die we bij EssilorLuxottica hebben beloofd, wordt vandaag de dag gerealiseerd door initiatieven als Ray-Ban Meta, Nuance Audio en Helix. Deze stappen hebben de weg voor ons bedrijf voor vele jaren geplaveid We verdubbelden onze sterke punten, inclusief onze operationele voetafdruk, met een nieuwe fabriek in Rayong, Thailand, die de visie van EssilorLuxottica echt tentoonspreidt met monturen en lenzen onder hetzelfde dak.

 

Dit is een belangrijke stap in ons streven om beter tegemoet te komen aan de groeiende mondiale behoefte aan visuele zorg en tegelijkertijd onze geografische voetafdruk uit te breiden en in evenwicht te brengen.”

 

24.                 Klepierre  (LI.PA)

Klépierre is in de vastgoedsector de Europese marktleider op het gebied van winkelcentra en combineert vaardigheden op het gebied van vastgoedontwikkeling en vermogensbeheer. De portefeuille van het bedrijf werd op 30 juni 2023 gewaardeerd op 19,4 miljard euro en omvat grote winkelcentra in meer dan 10 landen in continentaal Europa, die samen honderden miljoenen bezoekers per jaar ontvangen.

 

Klépierre heeft een controlerend belang in Steen & Strøm (56,1%), de grootste eigenaar en manager van winkelcentra in Scandinavië. Klépierre is een Franse REIT (SIIC) genoteerd aan Euronext Parijs en opgenomen in de CAC Next 20 en EPRA Euro Zone Indexen.

 

Het aandeel is ook opgenomen in ethische indexen, zoals Euronext CAC 40 ESG, CAC SBT 1.5, MSCI Europe ESG Leaders, FTSE4Good, Euronext Vigeo Europe 120, en staat op de “A-list” van CDP. Deze onderscheidingen onderstrepen het engagement van de Groep voor een proactief beleid voor duurzame ontwikkeling en haar mondiale leiderschap in de strijd tegen de klimaatverandering.

 

Op vergelijkbare basis steeg de totale omzet van de detailhandelaren in de winkelcentra van Klépierre in de eerste negen maanden van het jaar met 7% vergeleken met dezelfde periode in 2022, terwijl het aantal bezoekers met 8,0% steeg.

 

Per geografisch gebied liepen Nederland en Duitsland (een stijging van 14%) voorop wat betreft de omzet van detailhandelaren, gevolgd door Iberia (een stijging van 10%), terwijl Scandinavië een stijging van 8% kende. De omzet van de detailhandelaren steeg in Frankrijk met 5%, in lijn met de prestaties in de eerste helft van het jaar.

 

Op basis van de prestaties over de eerste negen maanden bevestigde Klépierre zijn verwachtingen voor het hele jaar en verwacht het bedrijf een netto courante cashflow van minimaal € 2,40 per aandeel in 2023, wat een groei betekent van 7% vergeleken met het bedrag van € 2,24(13) in 2022.

 

De guidance houdt ook rekening met de impact op de kosten van de verwachte inflatie in Europa voor de laatste drie maanden van 2023 en de huidige niveaus van financieringskosten, maar houdt geen rekening met de impact van verdere desinvesteringen.

 

25.                 Legrand (LR.PA)

Legrand SA is samen met een aantal dochterondernemingen wereldwijd actief in elektrische en digitale infrastructuur voor gebouwen. Het bedrijf biedt MCB’s, aardlekschakelaars en DIN-railapparatuur en aanverwante apparatuur. De producten van het bedrijf worden gebruikt in hotels, kantoren, datacentra, winkelcentra, gezondheidszorg, industrie en woongebouwen. Het bedrijf werd opgericht in 1865 en heeft zijn hoofdkantoor in Limoges, Frankrijk.

 

Legrand kondigde in september een nieuwe samenwerking aan met Microsoft om een ​​nieuwe hybride vergaderruimte te creëren met Signature Microsoft Teams Rooms, dit inclusief producten van Legrand. Microsoft is een integraal onderdeel geworden van de manier waarop het bedrijf samenwerkingsakkoorden uitbouwt.

 

Legrand verbetert de levens door ruimtes waar mensen wonen en werken te transformeren door middel van innovatieve producten en oplossingen die stroom, licht en data leveren en die vervolgens ook beheren.

 

Na het besluit om zich terug te trekken uit Rusland, zoals meegedeeld op 25 januari 2023, en na verschillende opties te hebben onderzocht, kondigt Legrand de verkoop aan van zijn Russische activiteiten aan een lokale industriële speler, met ingang van 4 oktober 2023.

 

26.                 LVMH (MC.PA)

LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton opereert wereldwijd als een luxegoederenbedrijf. Het bedrijf biedt luxeproducten aan onder veel bekende merknamen. Het bedrijf exploiteert 5.664 winkels, werd opgericht in 1923 en heeft zijn hoofdkantoor in Parijs, Frankrijk

 

Het kopen van de aandelen die miljardairs kopen is logisch, maar waarom zouden we niet nog een stap verder gaan en investeren in een bedrijf dat is opgericht en wordt geleid door een van de rijkste mensen ter wereld, Bernard Arnault.

 

Dat is LVMH, ’s werelds grootste luxegoederenbedrijf en de moedermaatschappij van Louis Vuitton, Moët, Hennessy, Tiffany, Sephora en andere bekende merken.

 

Het segment luxegoederen biedt een aantal voordelen aan de bedrijven die in de sector actief zijn. Het heeft de neiging hoge marges te behalen vanwege de hoge prijzen die klanten bereid zijn te betalen voor deze producten, en niemand heeft deze strategie beter uitgevoerd dan LVMH. Als gevolg hiervan heeft het aandeel consequent beter gepresteerd dan de S&P 500 en is het nu een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld.

 

LVMH heeft geprofiteerd van haar wereldwijde bereik en een succesvolle acquisitiestrategie. Het aandeel wordt op het moment van schrijven echter met korting verhandeld, na een daling van de koers met een kwart ten opzichte van het recente hoogtepunt, na de update over het derde kwartaal, en dat biedt kansen.

 

In haar winstrapport over het derde kwartaal rapporteerde LVMH afnemende groeicijfers als gevolg van de economische onzekerheid in China en de VS, maar de algehele resultaten waren onderaan de streep nog steeds solide.

 

De organische omzet steeg met 9%, met bijzondere kracht in de selectieve detailhandel (het segment dat bestaat uit retailmerken), waar de organische omzet met 26% steeg. De verkoop van wijn en gedistilleerde dranken daalde met 14% omdat deze moeilijke vergelijkingen maakt met de heropeningsperiode van de pandemie.

 

LVMH rapporteerde geen winstcijfers over het derde kwartaal; we zullen moeten wachten op het volledige jaarrapport om de resultaten te zien. Maar de portefeuille van tijdloze merken zou opnieuw sterker moeten groeien zodra de wereldeconomie gezonder is. Beleggers kunnen profiteren van de uitverkoop en deze betrouwbare luxeaandelen kopen tegen een standaardprijs.

 

27.                 Munchener Ruckversicherungs-Gesellschaft AG (MUV2.BE)

Münchener Rückversicherungs-Gesellschaft Aktiengesellschaft in München of beter bekend als München Reinsurance, is een in München, Duitsland gevestigde gerenommeerde wereldwijde herverzekeringsmaatschappij. München Re is in de eerste plaats een herverzekeringsmaatschappij die verzekeringen aanbiedt voor andere verzekeringsmaatschappijen, waardoor risico’s worden gespreid en bescherming wordt geboden tegen grote verliezen.

 

Het bedrijf biedt gespecialiseerde herverzekeringen aan voor nichemarkten zoals luchtvaart-, scheepvaart- en cyberrisico’s. München Re heeft een sterk vermogensbeheerbedrijf en beheert een beleggingsportefeuille in een reeks beleggingscategorieën, waaronder aandelen, obligaties, onroerend goed en alternatieve beleggingen.

 

In 2023 heeft het bedrijf goede zaken gedaan. München Re verhoogde zijn winstdoelstelling voor het jaar nadat uit voorlopige cijfers bleek dat de winst over het derde kwartaal de verwachtingen van analisten overtrof, ondanks grote verliezen in de herverzekeringsactiviteiten voor schade aan eigendommen.

De Duitse herverzekeraar zei dat het nu een winst van 4,5 miljard euro (4,77 miljard dollar) voor het jaar verwacht, vergeleken met 4 miljard euro eerder.

 

De resultaten waren gemengd: de opbrengsten van € 17 miljard overtroffen de verwachtingen, terwijl de winst per aandeel (EPS) achterbleef. De statutaire winst bedroeg € 8,45 per aandeel, of 4,6% lager dan wat de analisten hadden voorspeld. De analisten werken hun prognoses doorgaans bij elk winstrapport bij, en we kunnen op basis van hun schattingen beoordelen of hun kijk op het bedrijf is veranderd of dat er nieuwe zorgen en/of problemen zijn waar we rekening mee moeten houden.

 

Rekening houdend met de laatste resultaten hebben de 11 analisten die het aandeel volgen over Münchener Rückversicherungs-Gesellschaft in München consensusschattingen gegeven van een omzet van € 66,1 miljard in 2023, wat 4,9% procent lager is dan eerst was verwacht. De winst per aandeel zal naar verwachting met 57% stijgen naar € 32,30.

 

 

28.                 Red Electrica Corporacion SA (RE21.DU)

Op 29 januari 1985 werd Red Eléctrica de España geboren – het eerste bedrijf ter wereld dat zich uitsluitend bezighield met de exploitatie en het transport van elektriciteitssystemen. Om de transparantie en scheiding van de gereguleerde activiteiten van de rest van de bedrijfsactiviteiten te versterken, werd in 2008 een verandering aangebracht in de bedrijfsstructuur van het bedrijf met de oprichting van Red Eléctrica Corporación, als moederbedrijf van de Groep.

 

Red Eléctrica is opgericht als een bedrijf met een meerderheid van het publiek kapitaal, bestaande uit kapitaalbijdragen van een groep openbare elektriciteitsbedrijven (Endesa en ENHER) en particuliere elektriciteitsbedrijven (onder andere Iberduero, Hidroeléctrica Española, FECSA en Unión Fenosa). Het INI (Instituto Nacional de Industria), de voorloper van SEPI (Industriële Staatsholding), had een direct belang van 1%.

 

Het bedrijf begon met 93 medewerkers en 10.500 km hoogspanningslijn, geleverd door de elektriciteitsbedrijven. Aan het hoofd van het bedrijf stond een vrouw, Paulina Beato, die tot 1988 voorzitter was.

 

Het pakket Schone Energie voor alle Europeanen, bestaande uit vier verordeningen en vier richtlijnen, is de huidige reeks regels voor de Europese elektriciteitssector. Daarvan zijn de volgende bijzonder relevant vanwege hun inhoud:

 

Verordening (EU) 2019/943 van het Europees Parlement en de Raad van 5 juni 2019 betreffende de interne markt voor elektriciteit.

Richtlijn (EU) 2019/944 van het Europees Parlement en de Raad van 5 juni 2019 betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markt voor elektriciteit en tot wijziging van Richtlijn 2012/27/EU.

 

Red Electrica Corporacion heeft als dividendaristocraat in 2023 op de beurs maar zwakjes gepresteerd. Maar toch staat dit aandeel op het lijstje met aandelen die we in de gaten houden.

 

29.                 Rubis (RUI.PA)

Rubis houdt zich bezig met de exploitatie van opslagfaciliteiten voor bulkvloeistoffen voor commerciële en industriële klanten in Europa, Afrika en het Caribisch gebied. Het bedrijf is actief in de productiesegmenten Retail & Marketing, Support & Services en Hernieuwbare elektriciteit.

 

Het exploiteert terminals die bulkopslagfaciliteiten voor vloeistoffen bieden voor brandstoffen, chemicaliën en agrovoedingsproducten; en distribueert brandstoffen, vloeibare gassen, bitumen en smeermiddelen.

 

Het bedrijf levert ook infrastructuur, transport, bevoorrading en diensten ter ondersteuning van de ontwikkeling van downstream distributie- en marketingactiviteiten; en produceert fotovoltaïsche elektriciteit. Rubis werd opgericht in 1954 en heeft zijn hoofdkantoor in Parijs, Frankrijk.

 

Op 7 september 2023 gaf Clarisse Gobin-Swiecznik, Managing Partner, volgend commentaar op de resultaten over de eerste helft van het boekjaar: “Net als het geval is sinds de oprichting van de Groep, illustreert het voorbije halfjaar hoe solide Rubis is. De geografische en productdiversificatie is relevanter dan ooit, in een context van monetaire onrust in sommige van de landen waarin we actief zijn.

 

Ondanks de valutakosten waar we het halfjaar van 2023 mee worden geconfronteerd, zijn de financiële prestaties sterk, met een nettowinst van +8%, aangepast voor de uitzonderlijke elementen van onze gezonde financiële situatie geeft ons vertrouwen in ons vermogen om groei en ontwikkeling in de toekomst te financieren.”

 

Een jaar na de overname door Rubis heeft Photosol belangrijke mijlpalen bereikt, waaronder de overname van Mobexi, waardoor de bereikbare markt in Frankrijk werd vergroot. Photosol kan tevens het begin van de internationale ontwikkeling in Europa. Het management van Rubis heeft de ambities voor 2030 dienovereenkomstig bijgewerkt en bevestigen opnieuw dat Photosol in 2030 met minstens 25% zal bijdragen aan de EBITDA van Rubis.

 

30.                 SCOR SE (SCR.PA)

Als toonaangevende mondiale herverzekeraar biedt SCOR zijn klanten een gediversifieerd en innovatief aanbod van herverzekerings- en verzekeringsoplossingen en -diensten om risico’s te beheersen en te beheren. SCOR past “The Art & Science of Risk” toe en gebruikt zijn door de sector erkende expertise en geavanceerde financiële oplossingen om zijn klanten te bedienen en bij te dragen aan het welzijn en de veerkracht van de samenleving.

 

Als toonaangevende mondiale maar ook onafhankelijke herverzekeringsmaatschappij biedt SCOR zijn klanten oplossingen met toegevoegde waarde dankzij een acceptatiebeleid dat gebaseerd is op winstgevendheid, effectief risicobeheer en voorzichtige investeringen. In termen van financiële kracht plaatsen onafhankelijke ratingbureaus (Moody’s, AM Best, S&P en Fitch) SCOR bij de best gerangschikte herverzekeringsmaatschappijen ter wereld.

 

De vier hoekstenen van SCOR – gecontroleerde risicobereidheid, een stevig kapitaalschild, hoge diversificatie en sterke franchise – zijn bewezen scheppers van waarde op de lange termijn voor dit bedrijf en voor zijn aandeelhouders. De organisatorische keuzes van de groep worden geleid door gezonde principes: het mobiliseren van vaardigheden en expertise, operationele efficiëntie, structurele eenvoud, duidelijke rapporteringslijnen en een evenwicht tussen de verschillende teams en entiteiten van de groep.

 

Het netto resultaat van de groep over het tweede kwartaal bedroeg 192 miljoen euro, wat een rendement op het eigen vermogen op jaarbasis impliceerde van 16,9% en bijdroeg ​​aan een nettoresultaat van 502 miljoen euro voor de eerste zes maanden van 2023, wat een rendement op het eigen vermogen op jaarbasis van 23,2% impliceert

 

Thierry Léger, Chief Executive Officer van SCOR, merkte op: “De resultaten over het tweede kwartaal getuigen van zowel de kracht van het bedrijfsmodel van SCOR als de complementariteit van onze kernactiviteiten. Onze inspanningen blijven vruchten afwerpen en ik heb er alle vertrouwen in dat de Groep volledig kan profiteren van de huidige marktomstandigheden.”

 

Terwijl de wereld fundamentele veranderingen blijft ondergaan, vermenigvuldigen en intensiveren de risico’s zich, waardoor ongekende uitdagingen voor de samenleving ontstaan. Dit snel evoluerende risicolandschap heeft geleid tot een groeiende vraag naar bescherming en tot gunstige marktomstandigheden voor herverzekeraars. Tegelijkertijd zal de stijging van zowel de P&C-herverzekeringstarieven als de rentetarieven naar verwachting de marges van herverzekeraars ondersteunen. Het is tegen deze achtergrond dat de activiteiten van het bedrijf geschetst moeten worden.

 

In een dergelijke omgeving is SCOR goed gepositioneerd voor zestien marktkansen en profiteert het van zijn leidende mondiale franchise, sterke balans en onderscheidende interne expertise. Forward 2026 zal de kunst en wetenschap van risico’s combineren om samenlevingen te beschermen, terwijl duurzaamheid stevig in het hart van de bestaansreden van de Groep blijft staan.

 

SCOR zal de waardecreatie de komende drie jaar versnellen. Forward 2026 stelt twee ambitieuze en even zwaarwegende doelstellingen voor de looptijd van het plan:

 

Een financiële doelstelling: een economische waardegroei van 9% per jaar, bij constante rente– en wisselkoersen.

 

Een solvabiliteitsdoelstelling: een solvabiliteitsratio in het optimale bereik van 185% tot 220%. De Groep streeft naar een AA-veiligheidsniveau voor haar klanten.

 

31.                 SES S.A. (SESG.PA)

SES S.A. biedt satelliet gebaseerde datatransmissie capaciteit en ondersteunende diensten wereldwijd. Het biedt ook oplossingen aan voor content connectiviteit, waaronder een netwerk dat satelliet- en grondinfrastructuur omspant om video- en data-oplossingen te creëren, leveren en beheren.

 

Het bedrijf levert ook data connectiviteitsdiensten via zijn vloot van geostationaire satellieten in een baan om de aarde en satellieten in een middellange baan om de aarde aan overheden, luchtvaart-, maritieme, telecommunicatiebedrijven, mobiele netwerkoperatoren en cloudindustrieën.

 

Het bedrijf biedt tevens videodiensten aan, waaronder end-to-end beheerde diensten voor het publiek; en biedt kijkervaringen op meerdere schermen en meerdere apparaten op lineaire kanalen, video-on-demand, streamingplatforms en sociale-mediasites voor omroepen, platformexploitanten en sportorganisaties.

 

Bovendien biedt SES lineaire videoaggregatie en -distributie, zoals direct-to-home, direct-to-cable en internetprotocol-tv-huishoudens; hybride videoplatformoplossingen; kanaalbeheeroplossingen inclusief playout; en live feeds en inhoud met meerdere redundantie. Het bedrijf werd opgericht in 1985 en heeft zijn hoofdkantoor in Betzdorf, Luxemburg.

 

32.                 Shell plc (SHEL)

Shell plc is als energie- en petrochemisch bedrijf actief in Europa, Azië, Oceanië, Afrika, de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Het bedrijf is actief via de segmenten Integrated Gas, Upstream, Marketing, Chemicals and Products, en Renewables en Energy Solutions.

 

Het bedrijf heette voorheen Royal Dutch Shell plc en veranderde in januari 2022 de naam in Shell plc. Shell plc werd opgericht in 1907 en heeft zijn hoofdkantoor in Londen, Groot-Brittannië.

 

De winst van Shell bedroeg in het derde kwartaal $6,2 miljard (£5,1 miljard), omdat de energiegigant werd gestimuleerd door zijn olie- en gasproductie. Het bedrijf zei dat de resultaten werden aangedreven door de stijgende olieprijzen, die een terugval in de duurzame energiedivisie, waar het bedrijf een verlies van $67 miljoen boekte, teniet deden. Dit kwam op het moment dat Shell zijn strategie voor fossiele brandstoffen heeft verdubbeld in een poging de winst te vergroten. Wat ingaat tegen de energietransitie.

 

De laatste winsten waren hoger dan de 5,1 miljard dollar die in het voorgaande kwartaal werd opgetekend, maar lager dan de 9,5 miljard dollar die in dezelfde periode vorig jaar werd verdiend. Uit de cijfers over het derde kwartaal bleek verder ook dat er voor 3,5 miljard dollar aan eigen aandelen werd teruggekocht, wat het totaal dat in 2023 aan investeerders wordt uitgekeerd op 23 miljard dollar zal brengen.

 

Uit de laatste resultaten van Shell blijkt dat er 2,5 miljard dollar winst is gemaakt uit de gasactiviteiten en nog eens 2,2 miljard dollar uit de upstream-oliefabrieken. Shell boekte ook $1,4 miljard in zijn chemiedivisie. Wael Sawan, CEO van Shell, zei in de toelichting op de cijfers: “Shell heeft opnieuw een kwartaal sterke operationele en financiële prestaties geleverd en kansen benut op de volatiele grondstoffenmarkten.”

 

Hij prees ook het versnelde aandelen inkoopprogramma, dat verband houdt met de overtuiging dat de aandelen van Shell ondergewaardeerd zijn in vergelijking met Amerikaanse rivalen.

 

Deze spanningen zijn verergerd door de recente megafusies in de VS, zoals de deal van vorige maand tussen ExxonMobil en Pioneer Natural Resources en Chevron’s overname van Hess Corporation ter waarde van 60 miljard dollar.

 

Shell bevestigde ook dat het de kapitaaluitgaven met ongeveer 2 miljard dollar per jaar verlaagt om meer geld vrij te maken voor dividenden.

 

 

33.                 Siemens Aktiengesellschaft (SIE.DE)

Siemens Aktiengesellschaft richt zich als technologiebedrijf op automatisering en digitalisering in Europa en de rest van de wereld. Siemens is actief via de segmenten Digital Industries, Smart Infrastructure, Mobility, Siemens Healthineers en Siemens Financial Services.

 

Het Digital Industries-segment biedt automatiseringssystemen en software voor fabrieken, numerieke besturingssystemen, motoren, aandrijvingen en omvormers, en geïntegreerde automatiseringssystemen voor werktuigmachines en tal van andere toepassingen.

 

Het Smart Infrastructure-segment biedt producten, systemen, oplossingen, diensten en software ter ondersteuning van de duurzame transitie in de energieopwekking uit fossiele en hernieuwbare bronnen; duurzame gebouwen en gemeenschappen; en gebouwen, elektrificatie en elektrische producten.

 

Het segment Mobiliteit biedt passagiers- en vrachtvervoer, zoals voertuigen, trams en lightrail, en forensentreinen, maar ook treinen en passagierswagons; locomotieven voor vracht- of personenvervoer en oplossingen voor geautomatiseerd transport; producten en oplossingen voor spoorautomatisering; elektrificatie producten; en intermodale oplossingen.

 

Het Siemens Healthineers-segment ontwikkelt, produceert en verkoopt verschillende diagnostische en therapeutische producten en diensten en biedt klinische adviesdiensten.

 

Het Siemens Financial Services-segment biedt schuld- en aandelenbeleggingen; oplossingen voor leasing, leningen en werkkapitaalfinanciering; en apparatuur-, project- en gestructureerde financieringsoplossingen. Siemens Aktiengesellschaft werd opgericht in 1847 en heeft zijn hoofdkantoor in München, Duitsland.

 

Op het gebied van spitstechnologie wil het bedrijf een vooraanstaande rol spelen, ook op het vlak van AI. Microsoft (MSFT) en Siemens werken samen om een ​​generatieve kunstmatige intelligentie (AI)-assistent voor de productie te lanceren waarvan de bedrijven zeggen dat deze de productiviteit zou kunnen verhogen en taken zou kunnen versnellen door werknemers in staat te stellen machines effectiever te gebruiken.

 

De Siemens Industrial Copilot heeft tot doel de productiviteit te verhogen door automatiseringscodes te optimaliseren en te debuggen en de simulatietijden aanzienlijk te verkorten. Sommige taken die in het verleden weken in beslag namen, konden volgens de bedrijven binnen enkele minuten worden uitgevoerd door het gebruik van de copiloot.

 

De bedrijven zeiden dat ze ook copiloten willen ontwikkelen die toepassingen kunnen hebben in een breed scala van industrieën, van productie en infrastructuur tot transport en gezondheidszorg, en voegde eraan toe dat er al verschillende copiloten gepland zijn in de productiesector.

 

34.                 Sodexo (DW.PA)

Sodexo S.A. ontwikkelt, beheert en levert diensten wereldwijd en dat op verschillende vlakken. Het bedrijf is bekend voor voedselbezorging, maaltijden en voedselbonnen, maar ook voor haar diensten op het vlak van werknemersmobiliteit, onkostenbeheer kinderopvang, conciërge en thuiszorg voor senioren en hun gezinnen.

 

Daarnaast biedt het facility managementdiensten, waaronder technisch servicebeheer, activabeheer, onderhoud van gebouwen, toegangscontrole enzovoort. Een volledige opsomming zou ons te ver voeren. Het bedrijf heette voorheen Sodexho Alliance en veranderde de naam in Sodexo S.A. in 2008. Sodexo S.A. werd opgericht in 1966 en heeft zijn hoofdkantoor in Issy-les-Moulineaux, Frankrijk.

 

Het management heeft in de herfst van 2023 de plannen bevestigd om het bedrijf in twee op te splitsen in een poging de onderprestatie van het aandeel Sodexo op de lange termijn ten opzichte van de Britse rivaal Compass om te keren.

 

Het voucherbedrijf Puxee, dat tickets levert die werkgevers uitdelen aan het personeel die ingewisseld kunnen worden voor maaltijden in externe restaurantketens, zou verzelfstandigd worden. Als de aandelen begin volgend jaar aan investeerders worden overgedragen, zou het bijna 5 miljard euro waard kunnen zijn.

 

Dankzij het splitsingsplan konden de aandelen van Sodexo dit jaar beter presteren dan Compass. Maar omdat de cateringtak aanzienlijk minder winstgevend is, kunnen er toch vraagtekens bij de spin-off worden geplaatst.

 

Puxee was goed voor €364 miljoen van de onderliggende bedrijfswinst, of 27 procent van het totaal van Sodexo. Het bedrijf is actief op een groeiende markt. Het gebruik van maaltijdcheques neemt toe. De kosten hiervan, samen met de commissie van Pluxee, zijn gekoppeld aan de inflatie. Hoge rentetarieven zijn de kers op de taart, aangezien Pluxee over een positief werkkapitaal beschikt.

 

Dat helpt de divisie om een ​​omzetgroei van 27 procent en operationele marges van 33% te realiseren. Dat ligt in dezelfde marge als Edenred, een grotere Franse rivaal, die naar verwachting een sterkere groei zal realiseren. Met een korting van 20 procent zou Pluxee handelen op een dertien maal veelvoud van de lopende bedrijfswinsten, voor een ondernemingswaarde van € 4,8 miljard.

 

Haal dat af van de huidige ondernemingswaarde van Sodexo van 18,6 miljard euro, en dan blijft er volgens schattingen van Bernstein een waardering over van 8,6 keer de ebitda van volgend jaar. Dit is nog steeds een korting van 25 procent ten opzichte van de concurrent Compass.

 

De operationele marges liggen nog steeds onder het niveau van de pandemie en ruim onder die van Compass. Ook de omzetgroei zal naar verwachting achterblijven bij die van zijn grotere concurrent. Pluxee als bijgerecht helpt een deel van de bittere smaak weg te nemen, maar Sodexo zal de rest van het verhaal toch zelf moeten invullen.

35.                 Solvay (SOL.BR)

Met meer dan 22.000 medewerkers in 61 landen verbindt Solvay mensen, ideeën en elementen om de vooruitgang opnieuw uit te vinden. De groep streeft ernaar duurzame gedeelde waarde voor iedereen te creëren, met name via de Solvay One Planet routekaart die rond drie pijlers is opgebouwd: bescherming van het klimaat, behoud van hulpbronnen en bevordering van een beter leven.

 

De innovatieve oplossingen van de groep dragen bij aan veiligere, schonere en duurzamere producten die te vinden zijn in huizen, voedsel en consumptiegoederen, vliegtuigen, auto’s, batterijen, slimme apparaten, gezondheidszorgtoepassingen en water- en luchtzuiveringssystemen.

 

Solvay, opgericht in 1863, behoort vandaag de dag voor het overgrote deel van zijn activiteiten tot de drie grootste bedrijven ter wereld en realiseerde in 2022 een netto-omzet van € 13,4 miljard. Solvay is genoteerd op Euronext Brussel en Parijs (SOLB). Het bedrijf zal in zijn huidige vorm niet blijven bestaan, het wordt opgesplitst.

 

Solvay kondigt de nieuwe namen aan van de toekomstige onafhankelijke beursgenoteerde bedrijven die zullen ontstaan uit de geplande opsplitsing in twee marktleiders: SOLVAY en SYENSQO. De nieuwe namen zullen van kracht worden na voltooiing van de geplande splitsing van Solvay, die op schema ligt om afgerond te zijn in december 2023, nadat aan de noodzakelijke voorwaarden is voldaan.

 

Dr. Ilham Kadri, CEO van Solvay: “Solvay heeft een nalatenschap van 160 jaar die generaties lang zal worden doorgegeven en de namen van onze nieuwe bedrijven weerspiegelen dit perfect. SOLVAY zal essentiële oplossingen creëren op het gebied van huisvesting, gezondheid, voeding en mobiliteit, en voorzien in de basisbehoeften van de mensheid.

 

Solvay zal oplossingen mogelijk maken die centraal staan in het dagelijks leven van mensen. SYENSQO wordt een bedrijf van onderzoekers die doorbraken zullen creëren en de vooruitgang van de mensheid zullen bevorderen. Ik ben zo trots op onze teams die dit mogelijk hebben gemaakt en ik ben enthousiast over de mooie toekomst van zowel SOLVAY als SYENSQO.”

 

36.                 TotalEnergies SE (TTE)

TotalEnergies is een mondiaal multi-energiebedrijf dat energieën produceert en op de markt brengt: olie en biobrandstoffen, aardgas en groene gassen, hernieuwbare energiebronnen en elektriciteit. De ruim 100.000 medewerkers zetten zich in voor energie die steeds betaalbaarder, duurzamer, betrouwbaarder en toegankelijker wordt voor zoveel mogelijk mensen. TotalEnergies is actief in bijna 130 landen en stelt duurzame ontwikkeling in al zijn dimensies centraal in zijn projecten en activiteiten om bij te dragen aan het welzijn van mensen.

 

TotalEnergies is de derde grootste LNG-speler ter wereld met een marktaandeel van ongeveer 12% en een mondiale portefeuille van ongeveer 50 Mt/j dankzij zijn belangen in vloeibaarmakingsinstallaties in alle belangrijke geografische gebieden. Het bedrijf profiteert van een geïntegreerde positie in de hele LNG-waardeketen, inclusief productie, transport, toegang tot meer dan 20 Mt/j hervergassingscapaciteit in Europa, handel en LNG-bunkering.

 

De ambitie van TotalEnergies is om de LNG-productie en langetermijnaankopen tegen 2030 met 50% te verhogen, terwijl de CO2-uitstoot verder wordt verminderd en de methaanemissies die verband houden met de gaswaardeketen worden geëlimineerd. Het bedrijf werkt ook samen met lokale partners om de transitie van steenkool naar aardgas te bevorderen.

 

TotalEnergies boekte een bescheiden stijging van de winst in het derde kwartaal, geholpen door hogere olieprijzen en raffinagemarges, en hogere aandeelhoudersuitkeringen in lijn met de onlangs opgewaardeerde strategie.

 

De Raad van Bestuur, onder voorzitterschap van de heer Patrick Pouyanné, Voorzitter en Chief Executive Officer, heeft besloten tot de uitkering van het derde interim-dividend voor 2023 van 0,74 €/aandeel, een stijging van 7,25% vergeleken met de drie interim-dividenden Deze stijging is in lijn met het aandeelhoudersrendementbeleid dat in februari 2023 door de Raad van Bestuur werd bevestigd.

 

37.                 Vinci (DG.PA)

Vinci SA is, samen met haar dochterondernemingen, wereldwijd actief in concessie-, energie- en bouwactiviteiten. Het segment Concessies ontwerpt, financiert, bouwt en exploiteert transportinfrastructuur en openbare uitrusting in het kader van publiek-private partnerschappen.

 

Het energiesegment van het bedrijf levert diensten aan de productiesector, infrastructuur, faciliteitenbeheer en informatie- en communicatietechnologie; en industriële en energie gerelateerde diensten, waaronder de ontwikkeling van concessieactiva voor hernieuwbare energie, evenals engineering-, inkoop- en bouwprojecten in de energiesector.

 

Het bouwsegment houdt zich bezig met het ontwerpen en uitvoeren van projecten, waaronder de algemene aannemer; geotechnische en structurele engineering en aanverwante digitale activiteiten, evenals levering van diensten op het gebied van nucleaire engineering; nabijheidsnetwerken met actieve lokale bedrijven, zoals de bouw, civiele techniek, wegenwerken, spoorwegwerken en waterwerken; vastgoedontwikkeling, inclusief woningen en commercieel vastgoed; en beheer van servicewoningen en vastgoeddiensten.

Vinci SA werd opgericht in 1899 en heeft zijn hoofdkantoor in Nanterre, Frankrijk.

 

De omzet in het derde kwartaal van 2023 bedroeg €18,3 miljard, een stijging van 9% op feitelijke basis en een stijging van 8% op vergelijkbare basis ten opzichte van het derde kwartaal van 2022. Deze trend bevestigt de dynamiek in de activiteiten van Vinci, zowel in Frankrijk als in de VS. in het buitenland.

 

In de eerste negen maanden van 2023 bedroegen de geconsolideerde opbrengsten € 50,6 miljard, een stijging van 12% vergeleken met dezelfde periode in 2022 (organische groei van 10,4%, een positieve impact van 2,5% door wijzigingen in de scope en een negatieve impact van 0,9% door wisselkoerseffecten). bewegingen).

 

De orderintake bij de energie- en bouwactiviteiten bedroeg in de eerste negen maanden van 2023 in totaal € 47,8 miljard. De orderinstroom groeide met 16% op jaarbasis, inclusief een stijging van 13% in het derde kwartaal van 2023, als gevolg van de sterke stroomactiviteiten en diverse recente grote contract wint.

 

Als gevolg hiervan bereikte het orderboek op 30 september 2023 een recordhoogte van € 63,3 miljard. Dit vertegenwoordigt een stijging op jaarbasis van 10% en bijna 14 maanden gemiddelde bedrijfsactiviteit in de energie- en bouwactiviteiten, waardoor de groep goed zicht op de toekomstige bedrijfsniveaus, terwijl een selectieve benadering van nieuwe activiteiten wordt voortgezet. Internationale activiteiten vertegenwoordigden 68% van het orderboek.

 

Deze dividendaristocraat biedt een dividendrendement van iets minder dan 4% en noteert aan een koers-winstverhouding van minder dan 14.

 

38.                 Vopak (VPK.AS)

Vopaks geschiedenis gaat bijna vier eeuwen terug. Tegenwoordig is Vopak wereldmarktleider op het gebied van onafhankelijke opslag van vloeibare bulkgoederen. Of het nu gaat om olieproducten, chemicaliën, plantaardige oliën of vloeibare gassen, het bedrijf biedt hoogwaardige diensten op het gebied van op- en overslag van deze producten op de terminals van het bedrijf. Vopak beschikt hiervoor over meer opslagcapaciteit dan elk ander onafhankelijk opslagbedrijf in de wereld.

 

De snelle en succesvolle groei in de afgelopen jaren komt voort uit het aanbieden van diensten voor een cruciaal onderdeel van de logistieke keten en Vopak gaat daarin nog een stap verder. Zeer strikte eisen op het gebied van operatie en veiligheid gelden voor elke terminal in elk land waar het bedrijf actief is. Hierdoor levert Vopak wereldwijd een uniforme kwaliteit van dienstverlening, ongeacht waar producten naar worden verscheept en onder welke voorwaarden deze producten opgeslagen moeten worden. De werknemers behandelen de aan het bedrijf toevertrouwde producten met grote zorg, van het schip naar de terminal en van de terminal naar het transport.

39.                 Wolters Kluwer N.V. (WKL.AS)

Wolters Kluwer is een toonaangevende wereldwijde leverancier van informatie, software en diensten voor professionals. Het bedrijf bedient klanten in meer dan 180 landen, opererend vanuit vijf divisies: Health; Belastingen en boekhouding; Bedrijfsprestaties en ESG; Financiële bedrijfsnaleving; en Juridisch en regelgevend.

 

De aandelen van Wolters Kluwer NV worden verhandeld op de beurs van Amsterdam en zijn opgenomen in de AEX– en STOXX Europe 600-indices. Het bedrijf heeft wereldwijd ongeveer 20.000 mensen in dienst.

 

Nancy McKinstry, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur, merkte op: “In de eerste negen maanden hebben we een sterke organische groei doorgemaakt in onze belangrijke terugkerende inkomstenstromen in alle vijf divisies.

 

De neerwaartse cyclus van de transactie-inkomsten heeft langer geduurd dan we hadden verwacht, maar we liggen niettemin op koers om voor het hele jaar een goede organische groei en margeverbetering te realiseren. Investeringen in productontwikkeling, inclusief in kunstmatige intelligentie, bleven op een hoog niveau terwijl we spannende mogelijkheden blijven zien om ons bedrijf te laten groeien en onze professionele klanten de komende jaren te ondersteunen.”

 

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen (of dalen). Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator of de online training https://beleggen.com/training

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.