ING beleggen: handig of zijn er betere alternatieven?

ING Beleggen

ING beleggen biedt heel wat mogelijkheden als je wilt gaan beleggen. Het spreekt voor zich dat een bank je dan kosten gaat aanrekenen. Wat biedt ING en wat is de kwaliteit ten opzichte van de prijs? Bij ING beleggen is het kiezen uit drie mogelijkheden. Maar misschien eerst even kijken waarom je belegger moet worden.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.tienstappen.nl/7geheimen/?utm_source=organic&utm_medium=website

Bij ING beleggen: beleggen is het nieuwe sparen

We hoeven het u ongetwijfeld niet meer te vertellen: spaargeld brengt vrijwel niets meer op. Wie zijn spaargeld wilt doen renderen, moet dus uitkijken naar alternatieven. Buiten de beurs zijn er weinig of geen alternatieven meer te vinden. De belegger moet zich dus wel tot de beurs wenden. Vaak horen we zeggen dat beleggen het nieuwe sparen is en daar zit zeker een grond van waarheid in.

Actief of passief beleggen

Bij ING beleggen wil grosso modo zeggen: kiezen uit drie keuzemogelijkheden. We vermelden: Eenvoudig beleggen (of passief beleggen via fondsen), Vermogensbeheer (voor bedragen vanaf 25.000 euro) en Zelf op de beurs beleggen (via de Mobiel Beleggen App of via Mijn ING).

ING beleggen: wat zegt de bank zelf?

Beleggen is volgens de website van de bank niet alleen een interessante optie, maar misschien zelfs een logische keuze. Bij ING beleggen wil dus zeggen, kiezen uit bovenstaande drie keuzemogelijkheden[1]. Voor iedere belegger is er, naar eigen zeggen, een passend aanbod.

Bij ING beleggen: wat is beleggen?

Bij ING beleggen veronderstelt dat je weet wat beleggen is. De bank geeft je dan de mogelijkheden: wie belegt, investeert zijn of haar geld. Mogelijkheden zijn aandelen, obligaties of opties. De belegger krijgt een duidelijke raad mee van de mensen van ING: beleggen is nooit zonder risico. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen, laat daar geen misverstanden over bestaan. Over het algemeen kun je stellen: hoe meer risico je neemt, hoe groter de kans op winst. Maar ook hoe groter de kans op verlies van (een deel van) je geld. Bovendien geldt: hoe langer het geld belegd is, hoe groter de kans is dat je investering meer waard wordt. Het staat zo te lezen op de site van ING en we kunnen het daar alleen maar eens mee zijn.

Past beleggen bij mij?

Dat is de vraag die iedereen zich moet stellen die wil beleggen bij ING. De mensen van de banken winden er geen doekjes om: iedereen kan leren beleggen. Maar voor je begint is het belangrijk om goed na te denken over een aantal factoren. Het is namelijk altijd verstandig om goed na te denken alvorens je met iets begint. Er zijn vier factoren waarnaar wordt verwezen.

Beleggingshorizon is belangrijk

Wie wil beleggen bij ING zal op de eerste plaats gevraagd worden naar zijn of haar beleggingshorizon. De periode waarin je belegt, wordt ook wel beleggingshorizon genoemd. Een gouden stelregel is dat je het geld waarmee je belegt, niet nodig hebt in de periode waarin je belegt. Beleg met andere woorden niet met het geld dat je nodig hebt om in het dagelijks levensonderhoud te voorzien. Omdat beleggen het nieuwe sparen is, zou een deel van het spaargeld belegd kunnen worden.

Welk doel heb je voor ogen?

Een andere vraag die zal worden gesteld aan wie wil beleggen bij ING is die naar het doel van de belegging. Dat doel kan veelvuldig zijn. We citeren: de een weet precies waarvoor hij belegt zoals het maken van een wereldreis, de studie voor een (klein)kind of eventueel een aanvulling op het pensioen. Voor de ander is het doel nog wat vager en niet nauwkeurig omschreven, zoals bijvoorbeeld een appeltje voor de dorst. Bedenk in ieder geval of je doel is om je vermogen te laten groeien. Of om het in stand te houden (na aftrek van inflatie en belasting).

Verreken de risico’s

De mensen van de bank zullen ook naar het risico vragen wanneer je wil beleggen bij ING. Uitgangspunt is dat de belegger zelf bepaalt hoeveel risico hij of zij neemt. Meer risico betekent een grotere kans op winst, maar ook een grotere kans op verlies. Dat is een gouden regel in de beleggingswereld die de belegger zich goed in de oren moet knopen.

De eigen financiële positie

Ook de eigen financiële positie is belangrijk voor wie wil beleggen bij ING. Maar wat wordt met die financiële positie eigenlijk bedoeld? Dit is het totaalplaatje van je financiële situatie. Denk daarbij aan inkomen, gezinssituatie en financiële verplichtingen zoals een (koop)woning enzovoort. Beleggen is niet voor iedereen, je moet er wel over een bepaalde financiële positie voor beschikken. De lat ligt uiteindelijk niet zo hoog. Uiteindelijk komen de meeste mensen in aanmerking als belegger.

Beleggen bij ING via de experts?

Beleggen bij ING kan ook via de experts die de bank ter beschikking stelt van zijn klanten. Dat is geen verplichting, een belegger die al wat ervaring heef opgedaan kan er de voorkeur aan geven om zijn beleggingen zelf te doen. Wie de basiskennis mist, kan zich inschrijven bij een beleggersclub of een cursus volgen. De basisbeginselen zijn snel aangeleerd, waarna je zelf aan de slag kan. Gebrek aan tijd, kennis of interesse (kan ook, waarom niet?) kan echter een hinderpaal vormen.

Wat kost beleggen bij ING?

Voor niets gaat alleen de zon op en een bank is geen liefdadigheidsinstelling. Ze zal dus geld vragen voor geleverde prestaties. Het kostenplaatje bij de banken is iets op wat heel wat kritiek stuit. Vaak is de kostenstructuur bij een bank niet bepaald transparant wat betreft de aangerekende kosten voor beleggen betreft. Het bedrag dat de klant wordt aangerekend, zal uiteraard verschillen naargelang de keuzes Eenvoudig beleggen, Vermogensbeheer en Zelf op de beurs beleggen.

Het verschil tussen offensief en defensief beleggen?

Beleggen bij ING kan op een offensieve of defensieve manier. Bepalend daarbij is de samenstelling van de portefeuille. Met name de verdeling tussen aandelen en obligaties geldt als norm. In een defensieve portefeuille zal meer aandacht besteed worden aan obligaties, omdat die een minder volatiel karakter vertonen. In een offensieve portefeuille zal de post aandelen overwegen. Het wordt zo niet op de website van ING verteld, maar een verdeling van 60% aandelen en 40% obligaties geldt doorgaans als neutraal. Daarboven wordt over offensief (bijvoorbeeld 80% aandelen en 20% obligaties) of defensief (bijvoorbeeld 20% aandelen en 80% obligaties) gesproken.

Beleggen op de automatische piloot?

Bouw zelf je vermogen uit. Volg het bewezen systeem: groen is kopen, rood is verkopen. Eenvoudig, vrij van grote risico’s, rendementen per jaar gemiddeld 7,4 – 20,6%. Bekijk je mogelijkheden op https://www.bfm.tools

Wat zijn de tarieven van Eenvoudig Beleggen bij ING?

Het tarief van Eenvoudig Beleggen bij ING bestaat uit een servicefee en fondskosten[2]. Je betaalt geen transactiekosten, opzegkosten of andere verborgen kosten, zo stelt de bank duidelijk op haar website. Dit is kort samengevat het kostenplaatje:

 1. Servicefee

Voor Eenvoudig Beleggen betaal je een servicefee van 0,40% per jaar over je belegd vermogen met een minimum van € 12.

 1. Fondskosten

Voor Eenvoudig Beleggen betaal je naast de servicefee ook fondskosten tussen de 0,59% en 0,74% per jaar over je belegd vermogen. Voor het meest defensieve profiel is dat 0,59% en voor het meest offensieve profiel 0,74%.

De vermelde tarieven zijn inclusief btw. Bij Eenvoudig Beleggen betaal je over 100% het tarief van 21% btw.

Wat moeten we verder nog weten?

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee, zo luidt de waarschuwing die ING meegeeft. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Vanwege de kosten van Eenvoudig Beleggen is het verstandig toe te werken naar een minimum belegd bedrag van € 1.000.

Wat zijn de tarieven van Vermogensbeheer bij ING?

De tarieven van Vermogensbeheer zijn opgebouwd uit kosten die je bij beleggen bij ING aan de bank betaalt – vaste kosten (basisfee) en variabele kosten (servicefee) – en indirecte kosten aan fondsbeheerders[3]. Het plaatje ziet er als volgt uit:

 1. Vaste kosten

Bij ING betaal je een vaste basisfee van 20 euro per jaar voor je beleggingsrekening. Elk kwartaal houdt de bank 5 euro van je rekening in. Het maakt daarbij niet uit hoeveel beleggingsrekeningen je bij ING aanhoudt. Zolang de beleggingsrekeningen aan dezelfde ING Betaalrekening zijn gekoppeld, wordt de basisfee niet hoger dan 5 euro per kwartaal.

 1. Variabele kosten

ING berekent ook de variabele kosten over je belegd vermogen. Die kosten worden door de bank de servicefee genoemd. Dit bedrag brengt ING in rekening voor het bewaren en administreren van je beleggingen en voor het ontwikkelen en onderhouden van de dienstverlening. De hoogte van dit bedrag verschilt per beleggingsprofiel:

Belegd vermogen    Tarieven

< € 500.000               0,65%

€500.000 – € 1.000.000            0,40%

€ 1.000.000 – € 2.500.000        0,20%

> € 2.500.000           0,10%

De vermelde tarieven zijn inclusief btw. Bij Vermogensbeheer betaal je over 100% het tarief 21% btw. Op de site van de bank krijgt u de kans om zelf de kosten op jaarbasis te berekenen, dit op basis van uw eigen parameters.[4]

 1. Indirecte kosten voor fondsbeheerders

Bij beleggen bij ING via Vermogensbeheer komen nog meer kosten kijken. Naast vaste en variabele kosten die je aan ING betaalt, zijn er ook kosten die je indirect betaalt aan de fondsbeheerders van de bank. Deze kosten worden in de koers verrekend. Dit geldt bijvoorbeeld voor beleggingsfondsen. Fondsbeheerders rekenen namelijk kosten aan voor het fondsbeheer.

 1. Debetrente en Effectenkrediet

Voor de debetrente (rood staan) en het Effectenkrediet hanteert de bank een variabele rente van 4,00% per jaar. Dit tarief geldt vanaf 1 januari 2020.

Rente bij beleggen bij ING?

Als er geld op het gelddeel van je beleggingsrekening bij ING staat, dan is dat geld niet belegd. Je kunt daarover rente uitgekeerd krijgen of rente betalen. In onderstaande tabel staan de tarieven die gelden vanaf 1 juli 2020. De tarieven voor zakelijke klanten gelden vanaf 1 april 2020.

Beleggingsrekening Rente

Particulier tot en met € 100.000                0,01%

Particulier boven € 100.000 tot en met € 1.000.000                 0,00%

Particulier boven € 1.000.000 -0,50%

Zakelijk tot en met € 100.000  0,00%

Zakelijk boven € 100.000 tot en met € 1.000.000   0,00%

Zakelijk boven € 1.000.000     -0,50%

Goed om te weten bij de keuze Vermogensbeheer bij beleggen bij ING: wie meer dan 1 miljoen euro op zijn rekening heeft staan, moet daar een negatieve rente van een half procent op betalen. Het is maar dat u het weet. Garanties over toekomstige winsten kan de bank niet geven. We citeren de website: beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Wat zijn de tarieven voor Zelf op de Beurs beleggen bij ING?

De kosten van Zelf op de Beurs bestaan uit verschillende componenten.[5]

 1. Vaste kosten: de basisfee

Je betaalt een vaste basisfee van € 5 per kwartaal voor je beleggingsrekening. Ongeacht het aantal beleggingsrekeningen gekoppeld aan dezelfde ING Betaalrekening.

 1. Variabele kosten: de servicefee

ING berekent variabele kosten over je belegd vermogen. Dit noemen ze de servicefee. Dit zijn de kosten die gemaakt worden voor onder andere het bewaren en administreren van je beleggingen.

Wat is de servicefee over je belegd vermogen?

T/m € 100.000          0,24%

Over het meerdere t/m € 500.000            0,12%

Over het meerdere t/m € 2.500.000         0,06%

Vanaf € 2.500.000   Raadpleeg je contactpersoon

 1. Transactiekosten

Het kan zijn dat je transactiekosten betaalt voor je aan- en verkopen. Dit is afhankelijk van het beleggingsinstrument waar je in handelt, want voor handelen in beleggingsfondsen en indextrackers betaal je geen transactiekosten. Ook hier zijn de kosten in een tabel gegoten:

Kosten per transactie

Beleggingsfondsen en indextrackers       Kosteloos

Aandelen, obligaties, sprinters en gestructureerde producten                 € 3,60 + 0,06% van de transactiesom

(maximaal € 150)

Opties, per contract € 2,25

 1. Indirecte kosten aan fondsbeheerders

Naast vaste en variabele kosten die je aan ING betaalt, zijn er ook kosten die je indirect betaalt aan de fondsbeheerders. Deze kosten zijn al in de koers verrekend. Dit geldt bijvoorbeeld voor beleggingsfondsen. Fondsbeheerders rekenen namelijk kosten voor het fondsbeheer.

 1. Debetrente

Voor de debetrente (rood staan) hanteert de bank een rentepercentage van 4%.

Conclusie beleggen bij ING

Het basisprincipe is bij ING veelal hetzelfde als bij de andere banken. De kostenstructuur is, zoals ook elders het geval is, nogal verwarrend. Voordeel is wel dat je op de website ing.nl de kans krijgt om de eventuele kosten zelf te berekenen. Maak hoe dan ook gebruik van die tool. Recent is het uitgebreide brokeronderzoek uitgevoerd waarin ING ook is meegenomen. De conclusie voor het onderdeel Zelf beleggen was niet positief.

De grootbanken blijven net als voorgaande jaren onvoldoendes scoren. Vooral op klantenservice, de prijs per order, beleggingsinformatie en de gebruiksvriendelijkheid.

Rabobank scoort op de prijs per order, gebruiksvriendelijkheid en beleggingsinformatie onvoldoende. Helaas heeft Rabobank beleggers ook op een ander vlak geraakt door de uitkering voor hun Rabo-certificaten te passeren. Wel verdient de grootbank een 9 voor de  klantenservice en haalt daarmee gemiddeld nog net een voldoende (5,5).

Absolute verliezer op klantenservice is ABN Amro met een rapportcijfer 2. Een medewerker beschikte amper over kennis van beleggen en kon vragen, bijvoorbeeld over Smart Routing, niet beantwoorden.

ING laat steken vallen op gebruiksvriendelijkheid (2). Wil je bij ING een beleggingsrekening openen, dan moet je eerst een privé rekening openen. Deze resultaten maken ABN Amro (4,42) en ING (5,21) hekkensluiter.

Ook de klanten zijn niet positief over ING Beleggen: ING (1,4 sterren)

Trustpilot: 1,4 van de 5 sterren: Zeer slecht. Op Google krijgt ING toch nog 2,5 sterren. Het is echter lastig te meten daar ING meerdere activiteiten heeft en meer vestigen worden beoordeeld. Het beeld is echter ‘door de bank genomen’ weinig positief.

De conclusie luidt dat ING weinig heeft te bieden aan beleggers die zelf willen beleggen. Er zijn betere en goedkopere mogelijkheden. ING Beleggen komt als 1 van de slechtste aanbieders uit de bus. Zie het gehele onderzoek op http://brokeronderzoek.com/

Over Brokeronderzoek 2020

Het Nederlands Brokeronderzoek 2020 is het 8e kwalitatieve en extensieve onderzoek naar Nederlandse aanbieders van online beleggingsdiensten en brengt het gevarieerde brokerlandschap zorgvuldig in kaart. Beleggen.com voerde het onderzoek uit met als doel de belegger te helpen in de zoektocht naar de beste bank of broker. Naast de analyse van 15 expert beleggers bepaalden de ervaringsverhalen van de beleggers zelf -in totaal vele honderden klantervaringen- de onderzoeksuitkomsten.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.