CoOptions in begrijpelijke taal

Lang niet iedereen heeft tijd om zich te verdiepen in complexe optieconstructies. Dat is ook niet meer nodig: de Beleggers Coöperatie Nederland (kortweg ‘Co’) heeft ingewikkelde derivatencombinaties vertaald naar transparante en eenvoudige beleggingsproducten: de CoOptions. Allard Gunnink legt uit hoe beleggers, niet gehinderd door diepgaande kennis, met CoOptions toch zeer fraaie rendementen kunnen behalen op de optiebeurs.

In een tijd van financiële bijsluiters, beurswaakhonden en belangenorganisaties wordt op allerlei manieren benadrukt dat kennis van zaken een must is in de beleggingswereld. En terecht: zowel onoplettende beleggers als nalatige financiële instellingen hebben in de afgelopen jaren veel leergeld betaald, zo blijkt bijvoorbeeld uit de continuing story rond dubieuze aandelenlease-constructies.

Co heeft transparantie en voorlichting dan ook hoog in het vaandel staan: beleggers dienen te weten waar ze mee bezig zijn, wat ze kunnen verdienen, maar ook wat de risico’s zijn.

Vanuit het idee dat er meerdere wegen naar Rome leiden, zijn op www.cooption.nl daarom verschillende ‘leermethoden’ ingezet: door te lezen, video’s te bekijken en mee te doen aan de spelvariant van de CoOptions (de CoGame) wordt de werking van de producten van Co inzichtelijk gemaakt. Bovendien is er op de website een uitgebreide prospectus te downloaden, waarin alle informatie rond CoOptions en de achterliggende coöperatieve processen gedetailleerd is beschreven.

Eenvoud staat voorop

Toch hoeven potentiële beleggers in CoOptions niet bekend te zijn met alle ins en outs van de optiewereld, om zich als lid bij Co te kunnen aanmelden. Bij Co staat eenvoud namelijk voorop, waarbij het vertalen van complexe optieconstructies naar eenvoudige en transparante beleggingsproducten de doelstelling is.

CoOptions zijn gebaseerd op de zogenaamde butterfly-constructie, een ingewikkelde optiecombinatie die op de beurs wordt ingenomen.

Is het relevant dat beleggers de werking van een dergelijke constructie begrijpen? Nee.

Co vermoeit beleggers niet met ingewikkelde verhalen over geschreven en gekochte calls, put spreads en ander vakjargon: de resultaten zijn namelijk niet afhankelijk van optiekennis, maar van een juiste visie op de ontwikkeling van de AEX-index.

Een doorgewinterde optiebelegger moet namelijk dezelfde afweging maken als een belegger die amper een call van een put kan onderscheiden: waar staat de AEX-index op de derde vrijdag van de maand?

Back to the basics

Co gaat met de CoOptions daarom terug naar de basis van het beleggen in ranges: het voorspellen van de bandbreedte waarin de AEX staat op het moment dat de indexopties expireren.

Iedere week worden op gezette tijden series koers-ranges uitgegeven: per serie kan worden gekozen uit een vijf- of zevental ranges. Uitgaand van de huidige stand van de AEX-index (535 punten op het moment van schrijven) zou een serie er als volgt uit kunnen zien:

Lower Low Neutral High Higher
<510-520 520-530 530-540 540-550 550->560

Het enige dat een belegger in CoOptions hoeft te doen, is zijn/haar beursvisie bepalen: zal de AEX op korte termijn stijgen, dalen of zijwaarts bewegen?

Stel, iemand gaat er vanuit dat de AEX-index ten tijde van de maandexpiratie rond 525 punten zal staan. U raadt het al: deze visie wordt vertaald naar een belegging in de Low range. Mocht de expiratiekoers inderdaad tussen 520 en 530 punten liggen, dan wordt er met de Low een prachtig rendement gerealiseerd, variërend van enkele (tientallen) tot zelfs honderden procenten! Het beste resultaat wordt behaald, als de expiratiekoers precies in het midden van de gekozen range valt, in het voorbeeld van de Low is dat dus precies 525 punten.

Succesvol beleggen in CoOptions staat of valt met een juiste verwachting van het verloop van de AEX. Dit is de grote uitdaging voor de belegger, Co kan immers niet voor hem/haar bepalen in welke koers-range(-s) belegd dient te worden. Wat Co wél kan, is innovatieve beleggingsproducten ontwikkelen, waarmee de belegger zijn of haar eigen strategieën en visies optimaal kan omzetten in een investering die daarbij past. En dat doen we dan ook.

Voor hulp bij het bepalen van uw visie kunt u natuurlijk terecht bij BeursBulletin, die de afgelopen maanden hierin zeer succesvol is gebleken. CoOptions en BB blijken dan ook een succesvolle combinatie.

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op www.cooption.nl en/of www.cogame.nl .

Allard Gunnink

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.