De Top 10 meme aandelen om in te beleggen in 2023

meme aandelen

Beleggen in een Meme aandelen: doen of niet doen? Jonge beleggers hebben vaak een heel andere instelling dan oudere beleggers. Dat is de afgelopen jaren vooral gebleken met de ontwikkeling rond de Meme aandelen. Veel beleggers zijn met deze Meme aandelen veel minder vertrouwd. Daarom besteden we er vandaag extra aandacht aan.

 

Wie zijn de nieuwe beleggers op de beurs van Wall Street die zich op Meme aandelen focussen?

 

De miljoenen nieuwe beleggers die het afgelopen jaar op de beurs zijn begonnen te handelen, hebben waarschijnlijk een heel ander profiel dan de meerderheid van de financiële media van hen heeft geschapen. Beelden van jonge mannen en vrouwen die in de VS hun stimuleringscheques gebruikten om Meme aandelen te verhandelen, zijn waarschijnlijk sterk overdreven.

 

Volgens een recente enquête onder de dagelijkse nieuwsbrieflezers van een financiële site is bijna 60% van degenen die zeiden dat ze de afgelopen twee jaren begonnen zijn met handelen in aandelen tussen de 40 en 74 jaar oud.

 

36% is jonger dan 40, maar slechts 4% is tussen de 18 en 24. De meeste van de 1.300 respondenten aan de enquête omschrijven zichzelf als autodidact, waarbij 47% zegt dat ze websites en boeken gebruiken om zichzelf te informeren over beleggen en handelen. Met daarbij extra aandacht voor Meme aandelen.

 

22% zegt te leren van financiële adviseurs, terwijl slechts 6% zegt te leren van online forums zoals Reddit, waar beleggers in Meme aandelen thuis zijn. Slechts 5% zegt voor de eerste ervaringen te hebben opgedaan via sociale media zoals TikTok en Twitter. 86% van de respondenten, waaronder zowel nieuwe als ervaren beleggers, beweert winst te hebben gemaakt in het afgelopen jaar. Maar wie geeft er graag toe geld te hebben verloren? Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat 90% van de beleggers niet succesvol is…

 

53% van de nieuwe investeerders gaf toe ook verliezen te hebben geleden, in veel gevallen met Meme aandelen. Een derde van alle respondenten zei dat ze in de afgelopen 12 maanden minstens $ 50.000 hebben geïnvesteerd in de beurs door (regelmatig) in aandelen te handelen.

 

Fouten? Ze geven toe er een paar te hebben gemaakt. Wie heeft dat niet gedaan? Van het proberen om de markt te timen, tot handelen op basis van een ‘onderbuikgevoel’, tot handelen op marge.  Maar al doende leert men natuurlijk. Daarom is het hoog tijd dat we eens kijken wat die Meme aandelen precies zijn.

 

Wat zijn Meme aandelen?

Meme aandelen zijn de aandelen van een bedrijf die online en via sociale-mediaplatforms een cult-achtige aanhang hebben gekregen. Deze online communities kunnen doorgaan met het opbouwen van een hype rond een aandeel door middel van verhalen en gesprekken die zijn uitgewerkt in discussies op websites zoals Reddit en berichten op platforms zoals Twitter en Facebook.

 

Gemeenschappen van Meme aandelen beleggers kunnen dus de koersen van die aandelen beïnvloeden door gecoördineerde inspanningen om bijvoorbeeld short squeezes te initiëren in sterk geshorte namen. Als gevolg hiervan kunnen Meme aandelen schijnbaar overgewaardeerd raken ten opzichte van hun fundamentals, maar toch gedurende langere tijd hoog blijven noteren, aangezien leden van de Meme aandelen gemeenschap hun koersen op peil houden.

 

Meme aandelen gemeenschappen hebben ook een verklarende woordenlijst ontwikkeld van informeel jargon en marktterminologie, zoals “diamant handen” (sterke handen die zelfs bij dips niet verkopen), “tendies” (winst), en “naar de maan” (anticiperen op extreem bovengemiddelde rendementen). Daarover vindt u hieronder nog wat meer informatie.

 

Meme aandelen zijn dus aandelen van bedrijven waaromheen online communities zijn gevormd om verhalen te promoten en op te bouwen, met de bedoeling om de koers van het aandeel in kwestie in een bepaalde richting te sturen.

 

Meme aandelen, in hun huidige vorm, zijn in het jaar 2020 ontstaan uit de subreddit r/wallstreetbets. GameStop (GME) wordt algemeen beschouwd als het eerste Meme aandeel, waarvan de aandelenkoers in de loop van enkele maanden met maar liefst 100× steeg toen leden van de Meme aandelen gemeenschap een spectaculaire shortsqueeze veroorzaakten.

 

Meme aandelen hebben hun eigen jargon en taal ontwikkeld die worden gebruikt in online forums en sociale media.

 

Een meme is een idee of een element van de populaire cultuur dat zich door de hoofden van mensen verspreidt en vermenigvuldigt. Memes kregen een steeds grotere prevalentie en relevantie naarmate het internet en sociale media groeiden, waardoor mensen snel grappige, interessante of sarcastische video’s, afbeeldingen of berichten naar anderen over de hele wereld konden verspreiden. Het snelle en vermenigvuldigende effect van het delen van dergelijke berichten kan ervoor zorgen dat ze viraal gaan.

 

Met internet ontstonden ook chatrooms en discussieborden die gewijd waren aan beleggen en het promoten van aandelen. Aan het eind van de jaren negentig en het begin van de jaren 2000 hielpen deze sites de prijzen van zogenaamde dotcom-aandelen te promoten en op te drijven – een zeepbel die overigens op spectaculaire wijze uit elkaar spatte. Van Meme aandelen was toen echter nog geen sprake.

 

Meme aandelen kwamen echter pas in het jaar 2020 echt naar voren via het Reddit-forum r/wallstreetbets. In tegenstelling tot zijn voorgangers en andere investeringsborden, werd WallStreetBets bekend om zijn onconventionele en vaak oneerbiedige toon.

 

In dit en andere forums die sindsdien zijn opgedoken, werken gebruikers samen om doelaandelen te identificeren en deze vervolgens te promoten, terwijl ze ook hun eigen geld aan het werk zetten. In tegenstelling tot online pump-and-dump-schema’s die gericht zijn op het bedriegen van onwetende beleggers, omvat de promotie van meme-aandelen grotendeels het kopen en vasthouden met de bovengenoemde sterke handen, zelfs na de prijspieken.

 

GameStop: het eerste Meme aandeel

 

In augustus 2020 plaatste de YouTube figuur Roaring Kitty een virale video waarin werd uitgelegd waarom de aandelen van de fysieke videogame-retailer GameStop Corp. (GME) zouden kunnen stijgen van $ 5 naar $ 50 per aandeel. De echte naam van Roaring Kitty is Keith Gill, hij was ook op Reddit als u/deepF***value en actief op de subreddit r/wallstreetbets. Met hem ging het tijdperk van de Meme aandelen van start, hij mag dus als een pionier worden beschouwd.

 

In zijn video legde hij uit dat het aandeel GameStop een van de grootste shortbelangen in de markt had, grotendeels met shortposities die werden aangehouden door hedgefondsen – en dat deze fondsen hun posities zouden moeten indekken in het geval van een enorme shortsqueeze, waardoor de koers van het aandeel nog hoger vliegt.

 

Een paar dagen later kochten de voormalige CEO van Chewy.com en investeerder Ryan Cohen een onbekende hoeveelheid GME-aandelen, wat Gill op Twitter toegaf. In november 2020 werd bekend dat Cohen een aandeel van 10% in het bedrijf had. Op 12 januari trad hij toe tot het bestuur en het aandeel steeg $20.

 

Door twee dagen later te sluiten, verdubbelde de waarde; een stijging van 8x ten opzichte van de prijs ten tijde van de eerdere berichten van Cohen en Gill. Het kan dus snel gaan met Meme aandelen.

 

In januari 2021 vond de shortsqueeze die The Roaring Kitty had aangekondigd wel degelijk plaats, waarbij de prijs van GME-aandelen explodeerde tot bijna $ 500 te midden van een razernij van short-covering en paniekaankopen.

 

De belangrijkste slachtoffers van de krapte waren uiteindelijk een handvol hedgefondsen, waarvan sommige gedwongen werden te sluiten vanwege zware verliezen. Als gevolg hiervan kreeg het concept van Meme aandelen een David vs. Goliath- of Robin Hood-connotatie van het afnemen van de rijke Wall Street-elite en het belonen van de kleine particuliere belegger.

 

De Meme aandelen activiteit kreeg vervolgens een geweldige boost van zich vervelende individuen die thuis opgesloten zaten tijdens COVID-19-lockdowns in combinatie met broker apps zonder commissie zoals Robinhood. Robinhood zag zelfs een overweldigende groei van handelsvolume, dankzij de Meme aandelen.

 

De Meme aandelen veroorzaakten heel wat onrust op de beurs van Wall Street, wat meerdere handelsvertragingen, uitval en platformcrashes veroorzaakt. Dit leidde tot verontwaardiging van gebruikers, samen met class action-rechtszaken, boetes en een restitutie van ongeveer $ 70 miljoen.

 

Andere Meme aandelen

Hoewel GameStop het eerste succesvolle Meme aandeel was, was het niet de enige. WallStreetBets-gebruikers identificeerden snel andere onderdrukte aandelen waarvan ze kans zagen om de koers op te jagen. De Meme aandelen waren geboren.

 

Andere Meme aandelen zijn onder andere AMC Entertainment Holdings Inc. (AMC), de bioscoopketen die de winst zag dalen tijdens de COVID-19-pandemie, en Blackberry Limited (BB), de verouderde smartphonemaker. Beide aandelen zagen hun aandelen ook snel stijgen.

 

Toen dit erkende Meme aandelen werden, begonnen leden van r/wallstreetbets en soortgelijke verkooppunten de humor in te zien om dergelijke bedrijven uit de as van de aandelenmarkt te doen herrijzen, tot wanhoop van ‘gewone’ beleggers.

 

Sommige Meme aandelen deden het niet zo goed als andere, zelfs niet met af en toe een shortsqueeze. Andere namen van meme’s zijn onder meer Bed Bath & Beyond Inc. (BBBY), Koss Corp. (KOSS), Vinco Ventures (BBIG), Support.com en zelfs de Meme aandelen enabler Robinhood Markets Inc. (HOOD), die dus een koekje van eigen deeg kreeg.

 

Een Meme aandelen woordenlijst

Meme aandelen gemeenschappen hebben een specifiek jargon ontwikkeld dat in hun online berichten wordt gebruikt. Sommige van deze termen zijn inmiddels gemeengoed geworden, samen met emoji’s die worden gebruikt om ze online aan te duiden:

 

  • Apen: dit zijn leden van de gemeenschap van Meme aandelen. Sommigen hebben deze naam toegeschreven aan een meme die verband houdt met de film Rise of the Planet of the Apes, maar anderen hebben gesuggereerd dat het label afkomstig is van het samenbrengen van “domme apen” om het op te nemen tegen de Wall Street-elite.

 

  • BTFD: een acroniem voor “buy the f***ing dip.” Het kopen van de dips betekent long gaan op een aandeel nadat de prijs op korte termijn is gedaald en het is de bedoeling dat dit na elke dergelijke daling wordt herhaald. Beleggers in Meme aandelen gebruiken deze term constant.

 

  • Diamanten handen: dit betekent het vasthouden van een aandeel ondanks (zelfs zware) verliezen, in het vertrouwen dat de prijs zal stijgen. Meme aandelen zijn niet altijd winstgevend.

 

  • FOMO of “angst om iets te missen”: zoals in, als je niet snel op de Meme aandelen golf springt, zul je er spijt van krijgen.

 

  • Houd de lijn vast: een strijdkreet om anderen aan te moedigen pal te staan met diamanten handen in het licht van de volatiliteit van Meme aandelen.

 

  • Papieren handen: dit is een denigrerende term voor degenen die geen diamanten handen hebben. Deze worden gezien als zwakke individuen zonder overtuiging die hun Meme aandelen te snel verkopen.

 

  • Stonks: een ironische spelfout van het woord ‘aandelen’. Deze meme dateert van vóór WallStreetBets en toont vaak een grof ontworpen kale man in een pak die wezenloos naar een pijl staart die in prijs omhoog wijst. Stonks wordt vaak gebruikt door beleggers in Meme aandelen.

 

  • Tendies: afkorting van chicken tenders, “tendies” verwijzen naar winsten gemaakt in Meme aandelen. Er zijn verschillende beweringen waarom dit fastfoodproduct wordt gebruikt voor het verzamelen van winst.

 

  • Naar de maan: Het idee dat een aandeel buitengewoon hoog zal stijgen, als naar de maan. Meme aandelen staan inderdaad bekend vanwege hun volatiliteit.

 

  • YOLO of “je leeft maar één keer” en daarom dus Meme aandelen kopen, het kan de kans van je leven zijn.

 

Goed om te weten

Hoewel Meme aandelen (soms) een succesvolle zaak zijn geweest voor individuele beleggers, daghandelaren en brokerplatforms, hebben bedrijven ook (vrij letterlijk) geprofiteerd van het fenomeen Meme aandelen.

 

Als gevolg van torenhoge prijzen en aanhoudende vraag naar de aandelen bij individuele beleggers, profiteerde Adam Aron, CEO van AMC Theaters, van de hoge waardering en deed hij een reeks secundaire (vervolg)aanbiedingen in 2021, waarmee hij meer dan $ 1,5 miljard ophaalde in het eerste kwartaal (Q1) van dat jaar van vraatzuchtige Meme aandelen kopers.

 

GameStop volgde dit voorbeeld in 2021 en haalde bijna $ 1,7 miljard op via een secundair aanbod van 8,5 miljoen extra aandelen tegen een gemiddelde prijs van meer dan $ 200 per aandeel.

 

Waarom zijn Meme aandelen zo controversieel?

In feite is dit een vraag die heeft geleid tot eindeloze debatten door beleggers van alle ervaringsniveaus zonder dat deze discussies tot een sluitende conclusie hebben geleid.

 

Sommigen zijn volledig mee met deze door de sociale media gevoede beweging. Anderen denken dat Meme aandelen een vorm van roekeloos beleggen is dat in de toekomst tot grotere problemen zal leiden. Laten we eens dieper ingaan op de toekomst van deze investeringstrend die de Amerikaanse markten stormenderhand heeft veroverd.

 

Wat worden Meme aandelen in de toekomst?

De term ‘Meme aandelen’ is eind 2021 en een groot deel van 2022 het middelpunt van de aandacht van beleggers geworden en de belangstelling ervoor is groeiende. Samen met cryptocurrencies is dit momenteel het meest controversiële onderwerp binnen de financiële sector.

 

Een Meme aandeel is een beursgenoteerd bedrijf dat te maken krijgt met een buitensporig handelsvolume van particuliere beleggers op sociale media. Over het algemeen is het een aandeel dat ‘viraal’ gaat op verschillende sociale-mediaplatforms, wat leidt tot torenhoge aandelenkoersen.

 

Dit begon allemaal met een gemeenschap van investeerders op het Reddit-forum “WallStreetBets” die een trend herkenden van grote hedgefondsen die short gingen op GameStop-aandelen (NYSE: GME). Deze hedgefondsen waren met name van mening dat GameStop een bearish vooruitzicht had vanwege de sluiting van winkels in het hele land. Daarom besloten ze om aandelen te lenen van andere beleggers en deze te verkopen of te ‘shorten’.

 

De Reddit-community reageerde door massaal aandelen van GameStop te kopen. Dit zorgde ervoor dat de aandelenkoers omhoogschoot in wat bekend staat als een shortsqueeze.

 

Als gevolg hiervan begonnen verschillende handelsplatforms zoals Robinhood en TD Ameritrade de handel in GameStop-aandelen te beperken of volledig stop te zetten vanwege de volatiliteit en andere onderliggende financiële vereisten. En zo werden de Meme aandelen geboren.

 

Kun je rijk worden van Meme aandelen?

Kunnen die Meme aandelen je rijk maken? Vanwege de volatiliteit begonnen hedgefondsen miljarden dollars te verliezen aan Meme aandelen, terwijl beginnende beleggers behoorlijke winsten binnenhaalden. Dit leidde op zijn beurt tot verdere interesse van nieuwe investeerders. En GameStop was nog maar het begin.

 

Daarna kwamen AMC Entertainment (NYSE: AMC) en BlackBerry (NYSE: BB). Sommige experts beschouwen Dogecoin in de categorie Meme aandelen vanwege het virale succes op sociale media.

 

Van elk van deze aandelen zijn de aandelenkoersen de afgelopen twee jaar omhooggeschoten tijdens de periodes van grote invloed van sociale media voor deze Meme aandelen. Desalniettemin tonen gegevens aan dat elk bedrijf te maken kreeg met grote volatiliteit na de oorspronkelijke stijging van de aandelenkoers. Dus terwijl sommige beleggers geweldige rendementen opleverden, verloren anderen waarschijnlijk grote delen van hun investering.

 

Natuurlijk kan je met Meme aandelen rijk worden, maar je maakt evenveel kans om alles kwijt te raken. Meme aandelen dragen een veel hoger risico vanwege hun grote afhankelijkheid van sociale media. Daarom is het zo belangrijk om uw portefeuille in evenwicht te houden en goed onderzoek te doen voordat u in virale aandelentrends en dus in Meme aandelen investeert.

 

Een aantal Meme aandelen van dichtbij bekeken

Drie jaar na de grote doorbraak van de meme aandelen, worden er bij wijze van spreken dagelijks nieuwe meme aandelen gecreëerd. Dit terwijl de oude zeker nog niet zijn afgeschreven. Dit omdat individuele investeerders steeds op zoek zijn naar nieuwe manieren om de aandelenmarkt te verslaan. Hieronder een overzicht van de oudere én van de nieuwste meme aandelen.

 

1.   Rivian Automotive (RIVN)

Rivian bevindt zich momenteel midden in de ‘productiehel’, een uitdrukking die werd bedacht door Elon Musk, CEO van Tesla, toen zijn bedrijf probeerde de fabrieksproductie op te voeren om de verliezen in te dammen. Rivian heeft problemen gehad om zijn elektrische R1T-truck de deur uit te krijgen, maar het bedrijf boekt stapsgewijs vooruitgang.

 

Op dit moment is het een race tegen de klok. De vrije kasstroom was nog $ 1,8 miljard negatief in het eerste kwartaal van 2023. Rivian moet zichzelf naar het break-even zien te tillen voordat zijn kas- en kortetermijninvesteringssaldo ($ 11,2 miljard eind maart 2023) opdroogt.

 

De CEO van Rivian, RJ Scaringe, zei dat het aanstaande EV-oplaadpartnerschap van zijn bedrijf met Tesla niets zal veranderen aan de manier waarop de betalingsinformatie en -gegevens van Rivian-klanten worden verwerkt, een vraag die de analisten bezighoudt, aangezien een groeiend aantal fabrikanten van elektrische auto’s de unieke oplaadstandaarden van Tesla overnemen.

 

“Er is geen enkele gegevensoverdracht ingebouwd in de relatie”, zei Scaringe tijdens een telefoongesprek met analisten op 8 augustus 2023 nadat Rivian de resultaten van het tweede kwartaal had gerapporteerd. “Het is een laadrelatie waarbij onze klanten toegang krijgen tot het netwerk en uiteindelijk betalen voor het opladen van hun wagen en dat dankzij de inbreng van Tesla.”

 

Rivian kondigde in juni een samenwerking aan met Tesla waardoor eigenaren van Rivian hun voertuigen vanaf volgend jaar kunnen opladen bij de meer dan 12.000 Tesla superchargers in de VS en Canada. Tesla gebruikt een speciale stekker die bekend staat als de North American Charging Standard (NACS) en die niet compatibel is met het industriestandaard Combined Charging System (CCS). Scaringe is van mening dat deze technologie de auto’s van zijn bedrijf aantrekkelijker zal maken voor de klanten.

 

In mei waren Ford en General Motors de eersten die vergelijkbare oplaadovereenkomsten met Tesla sloten. Rivian, Polestar, Volvo en Mercedes Benz volgden snel. Volgens hun overeenkomsten zullen de partner EV fabrikanten van Tesla sommige bestaande klanten voorzien van een adapter voor toegang tot Tesla-superchargers vanaf 2024. De NACS-laadpoorten worden in nieuwe EV-modellen geïnstalleerd vanaf 2025. Rivian is het eerste bedrijf dat duidelijk maakt dat betalen voor de service nodig is.

 

De voordelen van samenwerken met Tesla liggen voor de hand. Tesla is de enige EV-maker die een zinvol groot oplaadnetwerk heeft gebouwd. De superchargers zijn goed voor ongeveer 60% van de totale snelladers die beschikbaar zijn in de VS, volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Energie. De meeste concurrenten van Tesla vertrouwen op opladers van derden vanwege de hoge bouwkosten.

 

Rivian zei dat het, naast het Tesla-partnerschap, ook zal doorgaan met het uitbouwen van zijn eigen snel laadnetwerk genaamd Rivian Adventure. Het bedrijf heeft al enkele honderden laadstations gebouwd en is van plan het netwerk uit te breiden naar meer dan 3.500 laders in de VS.

 

“Dat stelt ons met ons netwerk in staat om gebruik te maken van een veel makkelijkere toegang tot toekomstige winstgevendheid”, vertelde Scaringe aan analisten.

 

In het tweede kwartaal leverde Rivian 12.640 voertuigen af, bijna 300 procent meer dan een jaar geleden. Het bedrijf produceerde in het kwartaal 13.992 voertuigen, vergeleken met 4.401 vorig jaar.

 

De kwartaalomzet bedroeg $ 1,12 miljard, beter dan de schattingen van analisten. Rivian boekte een net zo groot nettoverlies van $ 1,2 miljard, of $ 1,27 per aandeel, tegen $ 1,71 miljard, of $ 1,89 per aandeel, in 2022. Op de beurs stabiliseert de koers van het aandeel Rivian.

 

2.   Blackberry (BB)

Dit Canadese bedrijf staat bekend om het pionieren met de smartphone. Het was één van de eersten op de markt met zo’n smartphone, maar het moest al snel bakzeil halen toen Apple een revolutie teweegbracht in het universum van de smartphone. Tegenwoordig is Blackberry een softwarebedrijf dat beveiligingssoftware en andere Internet of Things-beheerproducten levert voor klanten zoals de auto-industrie.

 

In het afgelopen decennium heeft BlackBerry zichzelf dus noodgedwongen opnieuw moeten uitvinden om het verlies van de smartphonemarkt aan Apple en Google van Alphabet te compenseren.

 

Om die transformatie te versnellen, stopte BlackBerry in 2016 met de productie van zijn eigen first-party hardware (zeg maar de eigen smartphones), kocht het cyberbeveiligingsbedrijf Cylance in 2019, verkocht een aantal van zijn zwakkere dochters en stimuleerde de groei van QNX – dat het in 2010 verwierf – als de ’s werelds toonaangevende embedded besturingssysteem (OS) voor verbonden voertuigen.

 

Dat turn around plan voorkwam dat BlackBerry failliet ging, maar het aandeel is de afgelopen tien jaar niettemin in koers fors gedaald. Het handelt ook 97% onder het hoogste punt ooit van $ 147,55 in 2008, toen het merk nog synoniem was met smartphones.

 

Toch moeten we deze nieuwe BlackBerry niet met dezelfde lens bekijken als de oude BlackBerry. In plaats daarvan moet de BlackBerry van vandaag worden vergeleken met andere cyberbeveiligingsbedrijven zoals CrowdStrike (CRWD), aangezien zijn cyberbeveiligingsportfolio 63% van de omzet van het bedrijf genereerde in fiscaal boekjaar 2022-2023 (dat eindigde op 28 februari).

 

Dus kan BlackBerry blijven groeien en net zo belangrijk worden als CrowdStrike, waarmee Cylance concurreert op het gebied van endpoint-cyberbeveiligingsservices? Laten we de situatie eens van dichterbij bekijken.

 

De belangrijkste verschillen tussen BlackBerry en CrowdStrike zijn niet zo moeilijk te onderscheiden. Cylance en CrowdStrike bewaken beide netwerkeindpunten op mogelijke bedreigingen met een mix van AI-tools en menselijke analisten. Het belangrijkste verschil is dat Cylance zijn diensten inzet via on-site apparaten en cloud gebaseerde diensten, terwijl CrowdStrike zijn diensten alleen levert via de cloud, die volgens het bedrijf eenvoudiger, goedkoper en gemakkelijker schaalbaar is.

 

Cylance gebruikt minimale systeembronnen in vergelijking met CrowdStrike en andere grotere eindpuntbeveiligingsplatforms. CrowdStrike gebruikt meer bronnen, maar biedt een gebruiksvriendelijkere interface voor IT-professionals. CrowdStrike’s nieuwe generatieve AI-chatbot Charlotte vereenvoudigt dat systeem verder met natuurlijke taalopdrachten.

Het cyberbeveiligingsbedrijf van BlackBerry, dat het grootste deel van zijn inkomsten uit Cylance haalt, bracht slechts $ 418 miljoen aan inkomsten op. Dat is een daling van 12%. Het gaf die vertraging voornamelijk de schuld van de macro-economische tegenwind die dreef bedrijven ertoe hun software-uitgaven in toom te houden.

 

CrowdStrike kreeg echter te maken met dezelfde macro-economische tegenwind en zag zijn omzet nog steeds met 54% groeien tot $ 2,24 miljard in fiscaal 2023 (dat eindigde op 31 januari). Voor 2024 verwacht het dat de omzet nog eens met 34% tot 36% zal stijgen. Analisten verwachten dat de omzet van CrowdStrike zal groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 30% van fiscaal 2023 tot fiscaal 2026, wat impliceert dat de jaarlijkse omzet in slechts drie jaar tijd meer dan kan verdubbelen tot $ 4,91 miljard.

 

BlackBerry verwacht alleen dat zijn totale omzet zal stijgen met een CAGR van 12% tot 15% tussen fiscaal 2023 en fiscaal 2026, aangedreven door een CAGR van 9% tot 12% voor zijn cyberbeveiligingsactiviteiten en een CAGR van 18% tot 22% voor zijn IoT-activiteiten. Maar zelfs aan de bovenkant van die voorspelling zou de omzet van BlackBerry slechts stijgen van $ 656 miljoen in fiscaal 2023 tot ongeveer $ 1 miljard in fiscaal 2026.

 

Die vooruitzichten zijn niet al te somber, maar het onthult dat de cyberbeveiligingsactiviteiten van BlackBerry de komende jaren niet in de buurt zullen komen van die van CrowdStrike. Het suggereert ook dat BlackBerry sterker zal vertrouwen op de seculiere expansie van de markt voor verbonden voertuigen – die meer autofabrikanten ertoe zou moeten aanzetten om QNX in hun voertuigen te installeren – en onvoorspelbare patentverkopen om de tragere groei van zijn cyberbeveiligingsactiviteiten te compenseren.

 

Maar laten we geen appels met peren vergelijken. BlackBerry’s Cylance concurreert met CrowdStrike op de endpoint security markt, maar deze underdog is nog niet serieus te vergelijken met de marktleider. CrowdStrike genereerde vorig jaar bijna vijf keer zoveel omzet als de cyberbeveiligingsactiviteiten van BlackBerry en zal de komende drie jaar waarschijnlijk meer dan twee keer zo snel groeien.

 

BlackBerry zou aantrekkelijker kunnen zijn voor beleggers die op zoek zijn naar waarde en scoort op dat vlak beter dan CrowdStrike, aangezien het slechts drie keer de omzet van dit jaar verhandelt, terwijl zijn sneller groeiende rivaal een vergelijkbare ratio van 12 heeft.

 

3.   Sofi Technologies (SOFI)

Veel zogenaamde meme-aandelen zijn geen geweldige bedrijven. Enkele van de meest spraakmakende meme-aandelen zijn onlangs zelfs failliet verklaard. Aan de andere kant kunnen sommige uitstekende lange termijn investeringen zijn als ze hun enorme marktkansen kunnen benutten.

 

Er is geen tekort aan financiële technologiebedrijven die ontwrichtende alternatieven hebben gecreëerd voor traditionele bankproducten. Er zijn bijvoorbeeld apps die beleggen gemakkelijker maken dan ooit tevoren, en tal van online banken bieden spaarrekeningen aan met jaarlijkse rendementen (APY’s) die gewone banken niet kunnen evenaren. Maar geen enkele is uitgegroeid tot een bedrijf dat de bestaande bankrelatie van een klant volledig kunnen vervangen.

 

SoFi is echter een ander verhaal. Het biedt betaal- en spaarrekeningen, creditcards, leningen, effectenrekeningen en nog veel meer, allemaal in één gebruiksvriendelijk en goedkoop platform. Het is snel doorgegroeid naar 6,24 miljoen leden en groeide in het tweede kwartaal jaar van 2023 met 44%. De netto rentemarge van de bank van 5,74% ligt ver boven het gemiddelde van de concurrenten, en het depositoplatform is gegroeid van nul begin 2022 tot $12,7 miljard vandaag.

 

SoFi is nog steeds een relatief kleine instelling. Met ongeveer $ 25 miljard aan activa is SoFi ongeveer even groot als City National Bank of Florida of Beal Bank USA. Wat op zich ook al geen reus is in de bankwereld.

 

Met bijna $ 1 miljard aan contanten en equivalenten op de balans, heeft het bedrijf voldoende ruimte om de winstgevendheid te achterhalen. Beleggers zullen echter eisen dat die verliezen kleiner worden en dat de acceptatie begint te verbeteren naarmate het bedrijf blijft groeien.

 

Wie echter in aandelen SoFi belegt of meer algemeen in bedrijven die zich nog in een relatief vroeg stadium bevinden van het veroveren van hun doelmarkten – is het verstandig om een rit met vallen en opstaan te verwachten. Zelfs als het goed gaat, zullen deze aandelen waarschijnlijk niet in een rechte lijn stijgen, en zelfs kleine negatieve nieuwsitems kunnen behoorlijk wat turbulentie veroorzaken in de koers. Investeer in dit soort aandelen dus met deze gedachte in het achterhoofd.

 

De financiële diensten van SoFi – allemaal verenigd via een enkele app – zijn begonnen in de niche van studieleningen in de branche. Maar sinds het een beursgenoteerd bedrijf is geworden, is de fintech divisie agressief gegroeid, heeft het zijn marktaandeel uitgebreid en heeft het de afgelopen jaren een paar miljoen nieuwe klanten toegevoegd. Net als bij andere snel evoluerende bedrijven, is SoFi’s grootste streefdoel nu hoe snel het zich bedrijf break-even kan worden.

 

Er zijn veel fintech-bedrijven die vergelijkbare diensten leveren als SoFi, maar de bank onderscheidt zich op manieren die direct aansluiten bij de behoeften van haar klantenbestand. Het biedt een uitgebreide reeks digitale financiële diensten op zijn website die gemakkelijk te gebruiken zijn – en brengt lage kosten in rekening.

 

Er waren 584.000 nieuwe klanten in het tweede kwartaal van 2023 tot een totaal van 6,2 miljoen, een stijging van 44% ten opzichte van vorig jaar en een versnelling ten opzichte van het eerste kwartaal. Klanten kunnen leningen krijgen, stortingen doen op een bankrekening, beleggen, creditcards krijgen enzovoort via de SoFi-app.

 

De deposito’s stegen met $ 2,7 miljard tot $ 12,7 miljard. De totale omzet steeg met 37% ten opzichte van vorig jaar, wat niettemin een vertraging was ten opzichte van voorgaande kwartalen. Maar dat gebeurde in een tijd van economische volatiliteit en hoge rentetarieven, wanneer mensen op de pauzeknop drukken bij het lenen en wanneer de wanbetalingen toenemen. Het management kan dus verzachtende omstandigheden inroepen.

 

De uitgebreide reeks producten van SoFi biedt enige bescherming tegen hevige economische schommelingen. Terwijl het moratorium op leningen aan de gang is en terwijl de Amerikaanse regering zoekt naar manieren om meer kwijtschelding van leningen te garanderen, heeft SoFi zich gediversifieerd van wat het oorspronkelijke kernproduct was. De verkoop van financiële diensten, het segment dat de meeste nieuwe producten omvat, steeg in het tweede kwartaal met 223% ten opzichte van vorig jaar.

 

In het kredietsegment bleven persoonlijke leningen de resultaten van het bedrijf aandrijven, met een groei van 51% ten opzichte van vorig jaar, terwijl studieleningen met 1% daalden en woningkredieten met 27%.

 

SoFi is nog steeds niet winstgevend, maar het heeft wel een sterke run ingezet naar winstgevendheid. De aangepaste winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) steeg met 278% ten opzichte van vorig jaar tot $77 miljoen, en het nettoverlies verbeterde van $96 miljoen tot $48 miljoen.

 

Het management schreef de verbeteringen toe aan het beter te gelde maken van zijn producten, evenals aan het operationele hefboomeffect naarmate het de schaalvergroting toeneemt. En dat gebeurt snel, wat binnenkort tot nettowinst zou moeten leiden. Het management herhaalde onlangs nogmaals dat het goed op schema ligt om tegen het vierde kwartaal van 2023 netto winstgevend te worden.

 

4.   Palantir (PLTR)

Palantir, lid van de ‘red hot’ IPO aandelenklasse van 2020, trok al snel een grote aanhang van beleggers na zijn publieke debuut. Het bedrijf bouwt enterprise big data en AI-software die organisaties en bedrijven helpt hun activiteiten bij te werken voor een digitaal tijdperk. Palantir werkte aanvankelijk vooral voor overheidsinstanties, maar het management werkt snel om zijn diensten verder uit te breiden naar de particuliere sector.

 

Die bocht wordt mede mogelijk gemaakt door de recente ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en het potentieel voor aanzienlijke productiviteitswinsten, hoewel de schattingen enorm uiteenlopen. Ark Investment Management van Cathie Wood berekent dat AI-software tegen het einde van het decennium $ 14 biljoen aan economische voordelen zou kunnen opleveren. Meer conservatieve voorspellingen van Morgan Stanley en Goldman Sachs suggereren economische voordelen van respectievelijk $ 6 biljoen en $ 7 biljoen tegen 2030.

 

Het potentieel voor enorme winsten zorgt ervoor dat investeerders elke steen op de beurs omdraaien op zoek naar de aandelen die het best gepositioneerd zijn om te profiteren van de AI-revolutie. Helaas, hoewel sommige aandelen extreem lucratief zullen zijn, zal het kopen van andere meer lijken op het weggooien van je geld. Er zijn dus zowel winnaars als verliezers.

 

Palantir gaat dus zijn derde jaar als beursgenoteerd bedrijf in. Toch heeft het een geschiedenis van twee decennia in het ontwikkelen van AI-oplossingen voor inlichtingendiensten van de Amerikaanse overheid en zijn bondgenoten.

 

Het succes kwam voort uit de mogelijkheid om geïsoleerde gegevens uit verschillende particuliere en openbare databases te verzamelen en de informatie door AI-algoritmen te laten lopen om terroristen op te sporen. Palantir ging dezelfde oplossingen vervolgens toepassen op ondernemingen, waardoor deze op hun beurt bruikbare gegevens kregen.

 

De recente resultaten van het bedrijf illustreren waarom het succesverhaal waarschijnlijk nog maar net begonnen is. Voor het tweede kwartaal van 2023 genereerde Palantir een omzet van $ 533 miljoen, een stijging van 13% op jaarbasis, wat resulteerde in een winst per aandeel (EPS) van $ 0,01, tegenover een verlies van $ 0,09 per aandeel in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit was het derde achtereenvolgende kwartaal van winstgevendheid, een trend die naar verwachting zal doorzetten in het komende kwartaal en voor het volledige jaar.

 

In de boodschap aan de aandeelhouders van Palantir merkte het management op dat zijn Artificial Intelligence Platform (AIP) – dat generatieve AI bovenop de bestaande AI-tools van het bedrijf legt – al na drie maanden meer dan 100 organisaties had aangetrokken, en dat de vraag ongekend hoog was. “Nooit gezien in de afgelopen twintig jaar”, zo luidde het.  Het bedrijf is in gesprek was met meer dan 300 ondernemingen om AIP in hun organisaties te implementeren.”

 

Het management verhoogde dan ook zijn verwachtingen voor het hele jaar en voegde daar aan toe: “Als gevolg hiervan verwachten we dat we in aanmerking komen voor opname in de S&P 500 nadat we begin november onze financiële resultaten voor het derde kwartaal van 2023 zullen hebben gerapporteerd.” Als klap op de vuurpijl kondigde Palantir een aandeleninkoop van $ 1 miljard aan.

 

De combinatie van Palantir’s lange en succesvolle bedrijfsgeschiedenis, verbeterende financiële resultaten en het vermogen om te profiteren van de kansen die AI biedt, maken het een aandeel interessant om te bekijken.

 

Misschien wel het beste nieuws in het meest recente kwartaalrapport was het vroege succes van het nieuwe kunstmatige-intelligentieplatform (AIP) van het bedrijf. De technologie, die grote taalmodellen toepast om de data-analyse te verbeteren, heeft zoals gezegd al meer dan 100 klanten aangetrokken. En we herhalen het nogmaals: meer dan 300 andere bedrijven toonden interesse in het platform.

 

Dit spreekt niet alleen over het succes van de AI-inspanningen van Palantir, maar ook over het toegenomen vertrouwen van potentiële klanten in de AI-modules van Palantir. Beleggers moeten onthouden dat Palantir geen directe concurrenten heeft. Nu bedrijven blijven zoeken naar zijn analysemogelijkheden, kunnen we meer goeds verwachten voor de toekomst van het bedrijf. En dus ook voor het aandeel op de lange termijn.

 

Op dit moment staan er iets meer dan 2,1 miljard aandelen uit. De successen van Palantir maken het aandeel ongetwijfeld interessant. Ondanks de uitdagingen blijft het nu winstgevende bedrijf de omzet met percentages van dubbele cijfers zien groeien.

 

Toegegeven, de waardering is hoog geworden en de negatieve effecten van de SPAC-investeringen zouden beleggers op korte termijn tot voorzichtigheid kunnen manen. Maar naarmate die investeringen tot onbeduidendheid vervagen, zouden dit bedrijf evenals andere SaaS-aandelen moeten blijven profiteren van de stijgende populariteit en voordelen van zijn analysesoftware.

 

5.   Virgin Galactic (SPCE)

Is Virgin Galactic een kanshebber voor de Ten-Baggers van morgen? Voortbouwend op de filosofie van Peter Lynch identificeerde Alexander Green, de Chief Investment Strategist van The Oxford Club, in een rapport uit 2016 getiteld The Ten-Baggers of Tomorrow enkele gemeenschappelijke kenmerken van de (vrij vertaald) tien-bagger-aandelen.

 

Volgens Green zijn tien-baggers ‘enorme innovators’. De analist geeft voorbeelden van Tesla en Apple terwijl deze bedrijven hun respectieve sectoren ontwrichtten en nieuwe trends zetten, wat enorme winsten voor beleggers opleverde. Een andere eigenschap van tien-baggers is dat ze een sterke omzetgroei hebben. Green legt hier de nadruk op omzetgroei en zegt dat hij het hier niet over winst heeft aangezien veel innovatieve bedrijven in het begin geen winst maken.

 

Een ander belangrijk en gemeenschappelijk kenmerk van tien-bagger-aandelen volgens Green is dat het meestal small cap- en mid cap-aandelen zijn. De reden is simpel. Kleine bedrijven hebben het potentieel om explosieve winsten te boeken en in tegenstelling tot grote, volwassen bedrijven hebben ze hun ware potentieel nog niet bereikt.

 

Op de lange termijn is Virgin Galactic een gok op een potentiële ruimtetoerisme-industrie van biljoenen dollars. Het bedrijf heeft een lange lijst met klanten die al ongeveer $ 450.000 per ticket hebben betaald om een paar minuten door de ruimte te reizen.

 

Op 12 januari kondigde het bedrijf aan dat het zich voorbereidde op commerciële ruimtevaartoperaties. Kort daarna explodeerde het SPCE-aandeel van ongeveer $ 4,25 naar een hoogtepunt van ongeveer $ 6,61. Op 8 mei kondigde SPCE aan dat het later in de maand naar de ruimte zou terugkeren. Het aandeel schoot vooruit van ongeveer $ 3,70 naar $ 5,25. Op 15 juni dook het aandeel opnieuw op nadat het bedrijf commerciële ruimtevluchten zou starten.

 

Virgin Galactic Holdings, Inc. is uiteraard een aandeel met een hoog risico dat het potentieel heeft om fors in koers te stijgen, aangezien het actief is in de ruimtevaartindustrie waar de toetredingsdrempels hoog zijn en het rendementspotentieel enorm is.

 

Virgin Galactic luidde onlangs het tijdperk van het ruimtetoerisme in met zijn eerste commerciële vlucht met mensen aan boord. Het bedrijf is van plan om na een succesvolle vlucht in augustus te beginnen met maandelijkse vluchten met betalende klanten. Berichten in de media suggereren dat het bedrijf een lijst heeft van 800 klanten, van wie velen kaartjes kochten voor $ 200.000 tot $ 250.000 per stuk. Het management heeft nu de ticketprijs verhoogd naar $450.000 per stoel.

 

Virgin Galactic was de eerste special purpose acquisition company (SPAC) deal die werd gesloten door voormalig Meta Platforms (NASDAQ:FB) executive Chamath Palihapitiya. Het bedrijf, opgericht door Richard Branson, maakt deel uit van een nieuwe door miljardairs gesteunde ruimterace met Blue Origin van Jeff Bezos en SpaceX van Elon Musk.

 

Virgin Galactic voert ook wetenschappelijke onderzoeksvluchten uit. Het bedrijf mikt nu ook meer op algemene commerciële “ruimtetoerisme” -reizen voor dus een forse ticketprijs van $ 450.000 per stoel in 2023, dit na jaren van vertraging. Het commerciële ruimtevaartbedrijf van de Britse miljardair Richard Branson bereikte uiteindelijk toch de mijlpaal waar het al bijna twee decennia naar toe heeft gewerkt: toeristen de ruimte in sturen.

 

“De dynamische en multinationale bemanning van onze eerste vlucht benadrukte de rol die de commerciële ruimtevaartindustrie kan spelen bij het wegnemen van barrières die ooit bestonden om astronaut te worden”, zei Virgin Galactic in een aankondiging die vooruitblikte op de langverwachte missie die op 12 augustus (succesvol) de aarde verliet.

 

Al jaren test Virgin Galactic haar vluchten in de hoop ruimtereizen mogelijk te maken. Het bedrijf lanceerde in juni nog een commerciële ruimtevlucht, Galactic 01, met experts van de Italiaanse luchtmacht en mensen van het nationale onderzoekscentrum van Italië aan boord van de vlucht voor een onderzoeksmissie van 70 minuten.

 

Een vliegdekschip genaamd VMS Eve zal het passagiersvoertuig Unity tot ongeveer 15.000 voet de lucht in voeren en eenmaal gedropt zal Unity de suborbitale ruimte binnengaan. De reis op Unity zou enkele minuten gewichtloosheid creëren en een zicht bieden op de kromming van de aarde voor degenen die aan boord reizen.

 

De omzet van Virgin Galactic steeg enorm in het tweede kwartaal van 2023 na een succesvolle testvlucht en de daaropvolgende commerciële Galactic 01 missie, bemand door onderzoekers in plaats van toeristen. De CEO van het bedrijf, Michael Colgazier, zei destijds dat de financiële positie van het bedrijf “sterk genoeg” was om sterk te kunnen groeien.

 

Het in Orange County, Californië gevestigde bedrijf, opgericht door Branson in 2004, heeft zoals hierboven uitgelegd tickets verkocht variërend van $ 200.000 tot $ 450.000, waarbij veel beroemdheden en zakenmensen strijden om een plaats in een toekomstige raketvlucht.

 

En hoewel Virgin Galactic in 2007 hoopte mensen naar suborbitaal gebied te vliegen, was de reis naar zijn eerste ruimtemissie verre van lineair. Het bedrijf stuitte op wegversperringen zoals vluchtcrashes en een traag tempo van raketupgrades, waardoor het zijn droom om een ‘ruimtelijn voor de aarde’ te organiseren voortdurend moest uitstellen.

 

Het geesteskind van Branson is verre van alleen in de zoektocht om de gemiddelde persoon naar de ruimte te brengen. In de afgelopen jaren heeft het ruimtevaartbedrijf van Branson ook te maken gehad met concurrentie van Blue Origin van Amazon oprichter Jeff Bezos. De twee bedrijven (en hun oprichters) probeerden geruime tijd elkaar te verslaan om als eerste de ruimte in te gaan – Branson en Virgin Galactic wonnen uiteindelijk in 2021.

 

6.   Axsome Therapeutics (AXSM)

Axsome Therapeutics is een mid cap medicijnfabrikant die in 2022 een belangrijke mijlpaal bereikte toen het goedkeuring kreeg voor Auvelity, een behandeling voor depressieve stoornis. Vorig jaar nam het ook Sunosi, een therapie voor narcolepsie, over van Jazz Pharmaceuticals. Axsome had begin 2022 nog geen producten op de markt en heeft sindsdien een flinke stappen voorwaarts gemaakt.

 

Axsome Therapeutics wacht op een aantal katalysatoren, waarvan sommige de aandelenkoers zouden kunnen opdrijven en, nog belangrijker, een solide basis zouden leggen voor succes op de lange termijn. Op klinisch vlak startte Axsome onlangs een fase 3-studie voor Sunosi bij de behandeling van ADHD.

 

Het bedrijf is van plan tegen het vierde kwartaal van 2023 een fase 2/3-studie te starten voor Auvelity voor het stoppen met roken. Auvelity ondergaat ook een tweede studie in een laat stadium gericht op de agitatie van de ziekte van Alzheimer, waarvan de resultaten in de eerste helft van volgend jaar worden verwacht. Auvelity heeft al een fase 3 studie daaromtrent met succes afgesloten.

Wat de verdere pijplijn betreft, zei Axsome Therapeutics in het eerste kwartaal van 2023 dat het op het punt stond een aanvraag in te dienen voor AXS-14 voor de behandeling van fibromyalgie. Dit medicijn zou, als alles goed gaat, binnen een jaar goedgekeurd kunnen worden. Verder is het bedrijf van plan om AXS-07 als therapie voor migraine ergens in de tweede helft van het jaar opnieuw voor te leggen aan regelgevende instanties in de VS.

 

Hoewel AXS-07 vorig jaar (nog) geen goedkeuring kreeg, waren er geen problemen met de veiligheid of werkzaamheid, alleen met de productie. AXS-07 krijgt deze keer vrijwel zeker groen licht. En daarmee zal Axsome Therapeutics zijn assortiment uitbreiden en de komende jaren nieuwe indicaties voor zijn bestaande producten kunnen binnenhalen.

 

Niet veel mid cap biotechbedrijven hebben zo’n veelbelovende line-up en pijplijn die in de komende 24 maanden positief nieuws zouden moeten opleveren. Daarom zien de aandelen van Axsome Therapeutics er op dit moment uit als een koopje. Sommige aandelen zijn als het duiveltje in een doos -speelgoed waarmee kinderen spelen. Ze wachten en wachten tot de tijd rijp is, dan springen ze plotseling op.

 

Axsome Therapeutics kan één een van die duiveltje in een doos aandelen zijn, wiens koersen plotseling ontploffen. Het is nu wachten op een nieuwe katalysator die de koers in beweging kan brengen. Er is een aantal belangrijke klinische rapporten onderweg.

 

Axsome verwachtte aanvankelijk topresultaten te rapporteren van een onderzoek in een laat stadium ter evaluatie van AXS-12 bij narcolepsie, maar de tijdlijn daarvoor is uitgesteld. De resultaten van een andere studie in een laat stadium van AXS-05 (Auvelity) bij de behandeling van agitatie door de ziekte van Alzheimer zouden in de eerste helft van 2024 moeten worden aangekondigd.

 

Axsome is van mening dat Auvelity, Sunosi en zijn pijplijnprogramma’s samen een jaarlijkse piekomzet in de VS kunnen genereren tussen $ 5,8 miljard en $ 11,5 miljard. Dat zou zich moeten vertalen in enorme groeivooruitzichten voor het bedrijf. En dus ook voor de koers van dit aandeel.

 

7.   Vertex Pharmaceuticals (VRTX)

Vertex Pharmaceuticals is het soort aandeel dat goed presteert tijdens zowel stijgende als dalende markten. Terwijl de S&P 500 vorig jaar (2022) met bijna 20% kelderde, stegen de aandelen van Vertex met meer dan 31%.

 

Het bedrijf hoopt in december goedkeuring te krijgen van de Amerikaanse regelgevende instanties voor Exa-cel bij de behandeling van sikkelcelziekte en begin 2024 voor de behandeling van transfusieafhankelijke bèta-thalassemie. Dat zijn voor buitenstaanders waarschijnlijk nietszeggende woorden, maar deze moleculen houden wel beloftes in.

 

Vertex verwacht de komende vijf jaar nog drie andere nieuwe producten te lanceren, die allemaal een jaarlijkse piekomzet van meer dan $ 2 miljard kunnen genereren. Resultaten in een laat stadium voor twee van die programma’s – een nieuwe vanzacaftor triple-drug combo voor de behandeling van cystische fibrose en niet-opioïde pijnstiller VX-548 – zouden begin 2024 moeten worden vrijgegeven.

 

Naast deze veelbelovende kandidaten, bevordert Vertex programma’s in fase 1 en fase 2 klinische studies die het potentieel hebben om diabetes type 1 te genezen. Dit hoogvliegende biotech-aandeel zou echt explosief kunnen zijn. Op voorwaarde uiteraard dat het succesvol door de testen raakt.

 

Vertex Pharmaceuticals is al winstgevend en profiteert van zijn franchise voor cystic fibrosis (CF). In het tweede kwartaal rapporteerde het bedrijf een omzet van $ 2,49 miljard, een stijging van 14% op jaarbasis, en een winst per aandeel van $ 3,52 vergeleken met $ 3,15 in dezelfde periode een jaar geleden. De groei komt voornamelijk van CF-therapie Trikafta (bekend als Kaftrio in het buitenland), die verantwoordelijk was voor $ 1,51 miljard aan omzet in het tweede kwartaal, een stijging van 14% op jaarbasis.

 

Het bedrijf verhoogde de prognose voor het jaar en hoopt nu om een omzet tussen $ 9,7 miljard en $ 9,8 miljard te laten zien, een stijging ten opzichte van eerdere prognoses van tussen $ 9,55 miljard en $ 9,7 miljard. Het bedrijf rapporteerde in 2022 een omzet van $ 8,75 miljard.

 

De volgende grote katalysator voor groei zou eind december aangekondigd kunnen worden. Exa-cel, de CRISPR-therapie voor het bewerken van genen die het bedrijf samen met CRISPR Therapeutics heeft ontwikkeld, heeft een Prescription Drug User Fee Act-datum (PDUFA)-datum van de FDA van 8 december als therapie voor de behandeling van sikkelcelziekte en een PDUFA-datum van 30 maart voor de behandeling van transfusie-afhankelijke bèta-thalassemie, twee zeldzame genetische bloedaandoeningen.

 

In onderzoeken om beide ziekten te behandelen, was Exa-cel effectief als functionele remedie. Het zou de eerste op CRISPR gebaseerde therapie kunnen zijn die door de FDA wordt goedgekeurd, maar eerst wordt verwacht dat een adviescommissie van de FDA zich over Exa-cel zal uitspreken. Waarschijnlijk in positieve zin.

 

Het bedrijf heeft nog twee andere therapieën die binnenkort kunnen worden gelanceerd: VX-548 bevindt zich in drie fase 3-onderzoeken, die naar verwachting allemaal tegen het einde van het jaar zullen zijn afgerond. Het is een niet-opioïde therapie om matige tot ernstige pijn te behandelen en deed het goed in een fase 2 proof-of-concept-onderzoek. De CF-medicatie van de volgende generatie, de drievoudige combinatietherapie van vanzacaftor, bevindt zich ook in een fase 3-onderzoek dat naar verwachting dit jaar zal worden afgerond.

 

Vertex Pharmaceuticals is daarnaast de onbetwiste leider in de behandeling van cystische fibrose (CF), een zeldzame genetische ziekte die ervoor zorgt dat dik slijm zich ophoopt in de longen en andere organen, wat leidt tot chronische infecties, ademhalingsproblemen en een verminderde levensverwachting.

 

Vertex beschikt al over vier goedgekeurde geneesmiddelen voor CF: Kalydeco, Orkambi, Symdeko en Trikafta. Gezamenlijk behandelt het momenteel twee derde van de CF-patiënten in Noord-Amerika, Europa en Australië met deze therapieën.

 

Vertex kent een sterke omzetgroei dankzij zijn CF-franchise, vooral van de kant van Trikafta, dat in 2019 door de FDA en in 2020 door de Europese Commissie werd goedgekeurd. Trikafta is een drievoudige combinatietherapie die CF-patiënten kan behandelen die ten minste één kopie hebben van de meest voorkomende genetische mutatie. In het tweede kwartaal van 2023 rapporteerde Vertex een omzetstijging van 14% op jaarbasis tot $ 2,4 miljard, aangedreven door een stijging van de Trikafta-omzet met 18,3% tot $ 2,24 miljard voor de periode van drie maanden.

 

Maar het bedrijf rust niet op zijn lauweren. Het ontwikkelt ook baanbrekende nieuwe therapieën voor CF en andere ziekten, zoals alfa-1-antitrypsinedeficiëntie (een oorzaak van long- en leverschade), diabetes, sikkelcelziekte (SCD), bèta-thalassemie (BT) en nieraandoeningen.

 

Deze pijplijninspanningen zouden kunnen leiden tot meerdere blockbuster therapieën en medicijnen. Vertex en partner CRISPR Therapeutics wachten bijvoorbeeld momenteel op feedback van regelgevers over hun nieuwe gen-bewerkte therapie, Exa-cel, voor BT en SCD. Indien goedgekeurd, verwachten Wall Street-analisten dat exa-cel tegen het einde van het decennium de blockbuster-status zal bereiken.

 

Met een dominante positie in de behandeling van CF, een robuuste pijplijn van nieuwe medicijnen en therapieën en een solide balans met $ 12,6 miljard aan contanten en equivalenten per 30 juni, is Vertex goed gepositioneerd om door te gaan met het leveren van innovatieve behandelingen voor patiënten met ernstige ziekten en om haar investeerders belonen met groei op lange termijn.

 

8.   Novavax (NVAX)

Amerikaanse farmaceutische bedrijven kunnen, mits ze succesvol zijn, gigantische winsten realiseren en hun aandelenkoersen tot grote hoogten stuwen. De farmaceutische sector is in het algemeen over de hele wereld lucratief, waarbij in het bijzonder de Amerikaanse markt zeer winstgevend is. Dit omdat de geneesmiddelenprijzen in de VS vaak astronomisch zijn.

 

Het Institute for Clinical and Economic Review heeft bijvoorbeeld onlangs vastgesteld dat twee behandelingen voor sikkelcelziekte jaarlijks wel $ 2,05 miljoen per patiënt waard kunnen zijn. Vanwege de hoge prijzen voor sommige medicijnen, kunnen investeerders grote winsten maken door biotech-aandelen te kopen, mits ze de juiste keuzes maken. En zo belanden we bij Novavax.

 

Dat Novavax kwam over de periode van 1 april tot en met 30 juni 2023  uit met een kwartaalwinst van $ 0,58 per aandeel, waarmee het de consensus van een verlies van $ 1,24 per aandeel versloeg. Dit in vergelijking met een verlies van $ 6,53 per aandeel een jaar geleden. Deze cijfers zijn gecorrigeerd voor eenmalige posten.

 

Novavax, boekte een omzet van $ 424,43 miljoen voor het kwartaal dat eindigde in juni 2023, waarmee de verwachtingen duidelijk werden geklopt. Dit tegenover een omzet van $ 185,93 miljoen een jaar geleden. Voorlopig is dit aandeel een achterblijver, maar daar zou dus verandering in kunnen komen;

 

9.   Doordash (DASH)

DoorDash DASH biedt een logistiek en technologieplatform aan bedrijven. Dat platform verbindt verkopers en consumenten met elkaar. De beursintroductie (IPO) dateert van december 2020. DoorDash breidde daarna zijn wereldwijde voetafdruk uit door de overnames van Wolt en Bbot.

 

De overname van Wolt helpt DoorDash zijn diensten in 23 landen te verspreiden en een groter klantenbestand aan te spreken, wat naar verwachting de omzetgroei zal stimuleren. Een groeiend partnerbestand, waaronder Albertson en Grocery Outlet, zal het bedrijf helpen bij het leveren van boodschappen aan consumenten. De consensusschatting voor het resultaat in 2023 is een verlies van $ 1,73 per aandeel, wat een verbetering suggereert ten opzichte van een verlies van $ 2,59 in het voorgaande jaar.

 

De sector voedselbezorging blijkt verrassend veerkrachtig, ook al stijgen de prijzen. DoorDash rapporteerde over het tweede kwartaal een omzet van $ 2,1 miljard voor de periode eindigend op 30 juni en dat was een stijging van 33% op jaarbasis. De bestellingen van het bedrijf stegen met 25% tot 532 miljoen, dit omdat de vraag onveranderd sterk bleef.

 

Voor het volledige jaar verwacht DoorDash dat de bruto orderwaarde op de markt, het totaal van al zijn bestellingen, dit jaar binnen een vork van $ 64,2 miljard tot $ 65,2 miljard zal liggen, vergeleken met een eerdere prognose van $ 63 miljard tot $ 64,5 miljard. Het bedrijf verhoogde anderzijds zijn prognoses voor aangepaste winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) met $ 150 miljoen en verwacht nu tot $ 1,05 miljard aan aangepaste winst.

 

DoorDash Chief Financial Officer Ravi Inukonda zei dat het bedrijf een groei in de gebruikers blijft zien en dat die klanten vaker bestellen. Het 10 jaar oude bedrijf levert nog steeds voornamelijk vanuit restaurants, maar voegde in 2020 ook de bezorging van boodschappen toe aan zijn aanbod. Leveringen van sportwinkels, dierenwinkels en bloemisten stimuleren ook de groei. Het bedrijf bezorgde meer dan 200.000 bloemenbestellingen tijdens Moederdag.

 

De DashPass abonnees, die de meeste leveringen gratis krijgen in ruil voor een maandelijks abonnementenbedrag van $ 9,99 stegen tijdens het derde kwartaal van 2023 naar een nieuwe piek, zei Inukonda. Het bedrijf zei eind 2022 circa 15 miljoen klanten te hebben.

 

10.                 Lucid Group (LCID)

Lucid Group, Inc., een technologie- en autobedrijf, houdt zich bezig met technologie voor elektrische voertuigen. Het bedrijf ontwerpt, engineert en bouwt elektrische voertuigen, EV-aandrijflijnen en batterijsystemen. Lucid Group, Inc. is opgericht in 2007 en heeft zijn hoofdkantoor in Newark, Californië. Lucid Group, Inc. werkt als een dochteronderneming van Ayar Third Investment Company.

 

De Lucid Air Sapphire is ’s werelds eerste volledig elektrische luxe supersportsedan. Dit nieuwe paradepaardje van het bedrijf heeft drie motoren, vier rijmodi, koolstofkeramische remmen, een speciaal aerodynamisch pakket, sportstoelen, op het circuit afgestemde ophanging en nog veel meer technologische snufjes.

 

De Air Sapphire biedt zowel 1.234 pk als een EPA-geschatte actieradius van 680 kilometer op een enkele lading, evenals een efficiëntie van 6,8 km/kWh, wat neerkomt op een buitengewone combinatie van mogelijkheden. De productie van Air Sapphire begint in september 2023 en de leveringen volgen kort daarna.

 

Lucid Group zet dus nieuwe normen voor een luxe elektrische ervaring met de Lucid Air, die de winnaar was van de 2023 World Luxury Car Award. Als de ultieme samensmelting van geavanceerde technologie, verfijnd design en veelzijdigheid op de weg, tilt de Air Sapphire prestaties van elektrische wagens naar nieuwe hoogten – een monumentale stap voorwaarts in auto-innovatie.

 

Lucid Air Sapphire is de ultieme combinatie van toonaangevende technologie, verfijnd ontwerp en veelzijdigheid op de weg, waardoor elektrische prestaties naar nieuwe hoogten worden getild met een driemotorige aandrijflijn, allemaal in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd door Lucid. Dankzij de verbeterde vermogensafgifte van de dubbele achterwielaandrijving, die in totaal 1.234 pk en 1.430 lb-ft koppel produceert, kan de Sapphire in slechts 1,89 seconden van 0 naar 100 km/u rijden en in 8,95 seconden een kwart mijl afleggen.

 

“Met de release van de Lucid Air Sapphire zijn we getuige van een ongewone gebeurtenis in de autosector. De technologie die ten grondslag ligt aan Sapphire biedt een onovertroffen mix van prestaties, behendigheid en veelzijdigheid”, aldus Peter Rawlinson, CEO en CTO, Lucid Group. “Het resultaat is een auto met extreme prestaties die de combinatie van een aantrekkelijk reactievermogen met dagelijkse bruikbaarheid biedt. Met de Lucid Air Sapphire hebben we de lat opnieuw hoger gelegd en de kloof tussen Lucid en zijn concurrenten vergroot, waardoor ’s werelds meest complete en veelzijdige high- prestatie EV.”

 

De Sapphire kost $ 249.000, volledig uitgerust vóór belasting, titel, registratie en andere kosten in de Verenigde Staten. Informatie over beschikbaarheid voor markten buiten Noord-Amerika zal in de toekomst worden gecommuniceerd. Het is dus vooralsnog onduidelijk hoeveel Europese kopers zullen moeten betalen voor deze wagen.

 

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen (of dalen). Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator of de online training https://beleggen.com/training

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.