Deel 4 van Geld verdienen met opties in 2021: ongedekt schrijven van putopties

Inhoudsopgave

Ongedekt schrijven van putopties: betaald krijgen om je favoriete aandeel te mogen kopen voor een lagere prijs

Ongedekt schrijven van putopties kunt u doen wanneer u een aandeel wilt kopen, maar u vindt dat de prijs te ver is opgelopen. De meeste beleggers wachten dan tot de koers corrigeert om vervolgens in te stappen. Er is echter ook een andere manier. Een slimmere manier.

Iemand betaalt u om te wachten

Ook dit is weer een mooie strategie op basis van het schrijven van opties. Zoals we in de eerdere delen hebben gezien, is het schrijven van opties een interessante manier om een inkomen te genereren. Iemand anders geeft u geld in ruil voor de kans om het aandeel voor een lagere prijs dan de marktprijs te kopen. Hoe klinkt dat?

Ongedekt schrijven van put opties

Betaald krijgen om te wachten totdat de koers daalt tot het niveau waarop u wilt instappen? Met deze strategie kunt u niet alleen op een lager niveau instappen, maar ook een inkomen genereren met beleggen. Deze strategie is het ongedekt schrijven van putopties. Slechts weinig beleggers gebruiken deze strategie en vaak wordt ook gezegd dat het ongedekt schrijven van put opties risicovol is.

Daarbij is het risico van een ongedekte put optie vaak lager dan van een ongedekte calloptie, omdat een aandeel vaak niet oneindig laag kan worden[1][2]. Terwijl aandelen wel ontzettend kunnen stijgen.

De strategie van het ongedekt schrijven van put opties lijkt op de strategie die wordt toegepast wanneer het ene bedrijf een ander bedrijf overneemt. Vaak stijgt de waarde van aandelen van het bedrijf dat wordt overgenomen en daalt de waarde van aandelen van het bedrijf dat het andere bedrijf overneemt. Dan kopen mensen vaak snel de aandelen van het bedrijf dat overgenomen wordt en gaan short op bedrijven die de overname bewerkstelligen[3]. Portfolio’s die vooral bestaan uit overnamebedrijven gedragen zich vaak net zo als ongedekte put optie portfolio’s.

Gebruik dit alleen voor aandelen die u in bezit wilt krijgen

De strategie, het ongedekt schrijven van putopties, wordt succesvol gebruikt door beleggers, naast de bekende strategieën zoals de long call, de short strangle en de iron condorstrategie. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is dat u alleen putopties schrijft voor aandelen, die u in bezit zou willen krijgen. Gebruik dit dus alleen voor aandelen waarbij u met behulp van een bewezen strategie, bijvoorbeeld de Trading Navigator methode, een koopsignaal hebt gekregen.

Vermijd aandelen die in een dalende trend zitten

Vermijd aandelen die in een dalende trend zitten bij het ongedekt schrijven van putopties. Start dus altijd met een analyse van de onderliggende waarde. Kom niet in de verleiding om opties te schrijven op aandelen die in een dalende trend zitten. Iets dat daalt, kan immers steeds verder dalen, zoals we gezien hebben wij bijvoorbeeld DAF, Fokker, Imtech, SNS en Fortis. Ik maak daarom dan ook altijd gebruik van een objectief systeem zodat mijn emoties geen rol spelen.

Ongedekt schrijven van put opties RDS maand

Doe uw huiswerk en stel een verlanglijstje samen

Natuurlijk zijn er ook andere strategieën om aandelen te selecteren, zoals fundamentele analyse. Na een zorgvuldige screening, bijvoorbeeld op basis van het dividendrendement, stelt u dan uw verlanglijstje samen. U bent echter van mening dat de koers van het aandeel op dit moment net iets te hoog is. U zou bijvoorbeeld het liefst willen instappen wanneer de koers een dip maakt naar bijvoorbeeld het 200-daags gemiddelde.

Geduldig wachten of slim zijn?

U selecteert dus aandelen die u voor de lange termijn in uw portefeuille zou willen hebben, en u bent bereid te wachten op een geschikt instapmoment. De meeste beleggers wachten dan geduldig tot de koers van het aandeel, dat zij in portefeuille zouden willen hebben, een tijdelijke dip maakt zodat zij hun slag kunnen slaan. U bent echter slimmer, en gebruikt de strategie van het ongedekt schrijven van put opties.

Kies opties met een uitoefenprijs waarop u het aandeel wilt kopen

Stap 2 is het bekijken van de verschillende optieseries, die beschikbaar zijn. U zoekt naar opties met een uitoefenprijs die overeenkomt met het niveau waarop u het aandeel zou willen kopen. U houdt daarbij rekening met de looptijd van de optie, waarbij u een inschatting maakt in hoeverre het redelijk is om te verwachten dat de koers binnen deze looptijd richting uw gewenst aankoopniveau daalt.

Kies bekende en betrouwbare bedrijven

Laten we weer eens kijken naar een voorbeeld met Royal Dutch Shell. We kennen het bedrijf, we weten dat het een van de grootste bedrijven ter wereld is, dat het een betrouwbare uitkeerder is van dividend, een dividendaristocraat, u wilt het aandeel hebben, en ziet het, net als veel andere beleggers, als een vaste basis binnen uw portefeuille. Never sell Shell.

Royal Dutch Shell zit in een stijgende trend

Wanneer we kijken in de maandgrafiek van Royal Dutch Shell, dan zien we dat de koers van Royal Dutch Shell sinds januari 2016 is opgeveerd vanaf € 16,52. De afgelopen jaren bevindt de koers van Royal Dutch Shell zich in een stijgende trend en noteert op dit moment € 28,48. De koers heeft een hogere bodem gevormd eind 2018 rond € 24,50.

U zou niet gek staan te kijken van een correctie

Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat iemand u gaat betalen voor het wachten totdat de koers van Royal Dutch Shell terugvalt tot zeg € 25. U hebt het aandeel geanalyseerd en bent van mening dat u bereid bent om het aandeel te kopen voor € 25. U vindt de stijging sinds eind vorig jaar van € 24,50 naar € 28,50, circa 16% in enkele maanden wat stevig, en zou niet gek staan te kijken van een test van de vorige bodem rond € 25.

In plaats van een doorlopende kooporder, schrijft u een putoptie

De meeste mensen plaatsen dan, op de ouderwetse manier, een doorlopende order voor het kopen van aandelen Royal Dutch Shell voor € 25. Maar u niet. U plaatst een order voor het schrijven van een ongedekte putoptie. Bij het ongedekt schrijven van putopties krijgt u vooraf betaald voor uw tijd en energie. Laten we eens kijken naar de verschillende optiepremies voor december 2019, circa 8 maanden verder.

RDS put opties de 2019

U ontvangt tussen € 16 en € 780 aan premie

We zien dat we € 0,16 krijgen voor een putoptie met een uitoefenprijs rond € 20 en dit loopt op tot € 7,80 voor een putoptie met een uitoefenprijs van € 35. Omdat optiecontracten altijd gaan over 100 aandelen moeten we dus vermenigvuldigen met 100 zodat we tussen € 16 en € 780 krijgen per optiecontract. Wanneer we 10 optiecontracten met een uitoefenprijs van € 25 zouden schrijven, dan ontvangen we 10 × € 0,72 × 100 is € 720.

U gaat de verplichting aan om deze aandelen te kopen

Wanneer u ongedekt putopties schrijft, gaat u dus de verplichting aan om de aandelen Royal Dutch Shell tot en met de derde vrijdag van december 2019 te kopen voor bijvoorbeeld € 25. U bent bereid om dit te doen, omdat u uw huiswerk heeft gedaan en weet dat Royal Dutch Shell de afgelopen jaren in een stijgende trend zit. De Trading Navigator heeft bovendien enige tijd geleden een koopsignaal gegeven.

Nooit meer verlies op aandelen

Waarschuwing: alleen voor beleggers die exact weten wat ze doen. Wil je niet langer geld verliezen op de beurs met aandelen? Beperk eventuele verliezen met deze uitgekiende optiestrategieën

Kijk naar het dividendrendement en de koers-winstverhouding

U heeft vertrouwen in het dividendbeleid van Royal Dutch Shell en vindt het dividendrendement van 5,75% interessant. Het feit dat beleggers slechts 11,37 keer de winst betalen voor een aandeel vindt u prima, maar u zou het liever willen kopen tijdens een dip. Kopen en wegleggen vervolgens dus dit aandeel en overdragen aan uw kinderen.

RDS Bloomberg

Iemand is bereid u te betalen in ruil voor een goede nachtrust

Wat gebeurt er nu wanneer u een putoptie schrijft? De tegenpartij, de koper van de putoptie wil graag zijn bezit verzekeren, vergelijk het met een brandverzekering, en is bereid hiervoor € 0,72 te betalen om tot het einde van het jaar de zekerheid te hebben dat de aandelen Royal Dutch Shell kunnen worden verkocht voor € 25. Deze persoon wil gewoon lekker kunnen slapen, ondanks wat er gebeurt met de olieprijs, een handelsoorlog, een Brexit en wat we nog meer voor ellende kunnen verwachten.

U neemt de rol aan van een verzekeringsmaatschappij

U bent nu echter de verzekeringsmaatschappij en bent bereid om, in ruil voor deze premie, dit risico te lopen. U loopt dus daadwerkelijk het risico om deze aandelen te moeten kopen, ongeacht wat er met Royal Dutch Shell gebeurt. Stel Royal Dutch Shell raakt in opspraak in Nigeria, krijgt te maken met één of ander boekhoudschandaal of een grote milieuramp omdat een boortoren veel olie lekt, of wat dan ook.

U loopt ook risico, net als bij het kopen van de aandelen

U dient zich dus te realiseren dat, mocht de koers van Royal Dutch Shell, om welke reden dan ook fors dalen, dat u vast zit aan een plicht om deze aandelen te kopen voor € 25. Let op, dit is dus niet anders dan wanneer u de aandelen zelf zou hebben gekocht. Iemand die 100 aandelen Royal Dutch Shell zou hebben gekocht voor € 28,48 zou € 2848 hebben geïnvesteerd, wat dus het maximale risico is.

U loopt minder risico dan bij het kopen van de aandelen met het ongedekt schrijven van putopties

U weet echter dat uw maximale risico € 25 min de premie die u heeft ontvangen van € 0,72 is € 24,28 is. Voor een optiecontract is dat dus maal 100 is € 2428. Uw risico is dus lager dan wanneer u direct 100 aandelen zou hebben aangeschaft. Het is natuurlijk een zeer onwaarschijnlijk scenario dat Royal Dutch Shell naar nul gaat, maar het is goed om te realiseren dat u risico loopt.

U heeft een fantastische kans gekregen

Mocht de koers dalen na de derde vrijdag van december, dan is er voor u niet aan de hand. De optie loopt zonder waarde af, wanneer de koers van Royal Dutch Shell boven € 25 noteert. U heeft de kans gekregen om een kwaliteitsaandeel te kopen tegen een lagere koers dan de beurskoers. Iemand heeft u hier zelfs voor willen betalen om te wachten of de koers daadwerkelijk ging dalen tot de prijs die u bereid was ervoor te betalen. Dit was dus een fantastische kans.

Wat gebeurt er wanneer het aandeel sluit onder de uitoefenprijs?

Wat gebeurt er nu wanneer Royal Dutch Shell sluit onder de uitoefenprijs op de expiratiedatum? Laten we zeggen dat Royal Dutch Shell op de derde vrijdag van december sluit op € 24,50. U heeft dan geluk. De koper van de putoptie zal zijn optierecht uitoefenen en u krijgt de aandelen geleverd voor € 25. Op maandag, na de expiratiedatum ziet u 100 aandelen Royal Dutch Shell in uw effectenoverzicht verschijnen.

Uw aankoopkosten voor het aandeel zijn lager

U dient dus wel 100 × € 25 is € 2500 aandelen op uw effectenrekening te hebben staan om deze aankoop te kunnen financieren. U betaalt echter € 25 min de premie die u reeds heeft ontvangen van € 0,72 is € 24,28. Dit zijn dus uw daadwerkelijke aankoopkosten. U heeft dus 100 aandelen kunnen kopen voor een lager bedrag dan waar het aandeel noteerde op het moment dat u de putoptie schreef.

U krijgt de aandelen met een korting door het ongedekt schrijven van putopties

Bovendien was iemand bereid om u € 0,72 te betalen, waardoor de aankoopkoers lager is dan de koers van Royal Dutch Shell op de derde vrijdag van december. U bent daardoor nog steeds beter af. Op de beurs had u immers € 24,50 moeten betalen terwijl u ze nu heeft gekocht voor € 24,28. U wilde de aandelen immers in bezit hebben, alleen heeft u ze nu gekregen met een korting.

U mag de premie die u ontvangt houden

Wat gebeurt er nu wanneer de koers van Royal Dutch Shell op de derde vrijdag van december boven € 25 noteert? De optie loopt op dat moment zonder waarde af. U mag de premie die u heeft ontvangen, € 0,72 per aandeel, houden. U heeft echter niet de aandelen in bezit gekregen. Maar dat was nu toch juist de bedoeling?

U kunt keer op keer premie ontvangen voor het schrijven van de putoptie

Om de aandelen in bezit te krijgen zal de koers dus onder de uitoefenprijs moeten expireren. U heeft echter de premie ontvangen en kan opnieuw een putoptie schrijven en opnieuw premie ontvangen. Zo kunt u keer op keer premie ontvangen en het spel herhalen totdat u daadwerkelijk de aandelen in bezit krijgt. Tot die tijd genereert u dus een maandelijks inkomen met het schrijven van ongedekte putopties op diverse aandelen die u in bezit zou willen hebben.

U kunt verschillende uitoefenprijzen kiezen

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een lagere of een hogere uitoefenprijs te selecteren. We zien bijvoorbeeld dat de kopers van putopties bereid zijn u € 16 te betalen per optiecontract met een uitoefenprijs van € 20. Hoe lager de uitoefenprijs, hoe lager de premie die u ontvangt. De kans is immers kleiner, dat de koers op de derde vrijdag van december onder de uitoefenprijs expireert.

U kunt ook kiezen voor een langere looptijd van de optie

Wanneer u meer premie wilt ontvangen, dan kunt u ook kiezen voor opties met een langere looptijd bijvoorbeeld voor maart 2020, december 2020 of zelfs 15 december 2023. Beleggers zijn bereid om u € 2,80 te betalen wanneer u bereid bent om de aandelen te kopen voor € 20. U betaalt dan feitelijk € 20 min € 2,80 aan premie is € 17,20 per aandeel.

RDS put opties de 2023

€ 10 korting op de aanschaf prijs van Royal Dutch Shell

Wanneer u bereid bent om de aandelen te kopen voor € 25, dan kunt u zelfs € 5,75 ontvangen. U kunt dan dus de aandelen kopen voor € 19,25 per stuk. Dit is bijna € 10 lager dan de huidige koers van € 28,48. U geeft dan natuurlijk wel de koper van de optie veel meer tijd om daadwerkelijk zijn aandelen aan u te verkopen.

Pas op met volatiele aandelen

Het is natuurlijk verleidelijk om in plaats van opties op Royal Dutch Shell, aandelen te kiezen die veel meer premie opleveren. Zeker aandelen die veel meer fluctueren dan bijvoorbeeld Royal Dutch Shell. Uitgangspunt is echter dat u de aandelen daadwerkelijk in bezit zou willen krijgen. Pas dus op met aandelen die wild op en neer stuiteren. Dit heeft dan minder te maken met beleggen, maar meer met gokken.

De bank of broker vraagt als zekerheid een margin

Let op dit is geen loterij zonder nieten. Uw bank of broker zal daarom vereisen dat u een margin aanhoudt, zodat u in staat bent om aan de verplichting te kunnen voldoen. Er zal daarom een bedrag geblokkeerd worden op uw rekening als zekerheid voor de bank of broker. Er is geen verschil in risico tussen het kopen van aandelen en het schrijven van ongedekte putopties. Het aandeel kan immers naar nul gaan.

U loopt niet meer risico dan met aandelen

Als u opties schrijft, loopt u risico. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld het gedekt schrijven van call opties. Daar komen we later nog op terug. U loopt echter niet meer risico dan met aandelen, ondanks dat veel beleggers beweren dat het ongedekt schrijven van put opties enorme risico’s met zich meebrengt. U dient zich echter te realiseren dat u in staat moet zijn om de aandelen daadwerkelijk te kunnen kopen en dient daarom dit bedrag aan te houden op uw effectenrekening.

De beweeglijkheid per aandeel verschilt

Uw bank of broker vereist echter dat u slechts een fractie van het bedrag aanhoudt op uw effectenrekening. De margineisen verschillen per bank of broker en verschillen per onderliggende waarde. Het ene aandeel fluctueert immers nu eenmaal meer dan het andere. Een vuistregel is dat u 15% van de waarde van het aandeel plus de ontvangen premie als margin moet aanhouden.

U kunt ze niet met de noorderzon vertrekken

In het voorbeeld dus 15% van € 28,48 is € 4,27 + € 0,72 aan premie is € 4,99 × 100 aandelen is circa € 500. Wanneer u 10 optiecontracten zou schrijven, dan wordt er dus circa € 5000 op uw effectenrekening geblokkeerd zodat de bank of broker weet dat u niet ineens met de ontvangen optiepremie met de noorderzon bent vertrokken.

De margin kan tussentijds worden aangepast

Let op deze margin fluctueert met de koers van de onderliggende waarde. Wanneer het aandeel volatieler wordt, zal de bank of broker vereisen dat u meer geld aanhoudt om aan uw verplichting te kunnen voldoen. Hou dus altijd voldoende ruimte over en ga niet langs de randen van de afgrond wandelen.

ING kwartaal

Zorg voor extra spreiding of vergroot uw inkomen

Ten opzichte van de investering in aandelen van circa € 30 heeft u voor de margin van circa € 5 dus veel minder geld op uw rekening nodig. U kunt uit het oogpunt van spreiding hierdoor opties op andere aandelen schrijven of het geld ergens anders in beleggen, bijvoorbeeld in (bedrijfs) obligaties. Dit is een andere manier om inkomsten te genereren.

Schrijf een putoptie na een forse dip van het aandeel

Het is dus bijzonder interessant om andere mensen u te laten betalen voor de kans om uw favoriete aandeel te kopen voor een koers die u kiest. Zeker wanneer de koers van een aandeel een forse dip laat zien, lopen de premies van opties fors op. De impliciete opties/volatiliteit-beweeglijkheid/” title=”volatiliteit”>volatiliteit van de opties schiet omhoog. Wanneer u uw huiswerk goed heeft gedaan, en deze aandelen in portefeuille zou willen hebben, dan is dit een interessant moment om putopties te schrijven.

De premies voor putopties kunnen tijdelijk fors stijgen

De impliciete volatiliteit heeft een direct effect op de hoogte van de optiepremie. De premies voor de put opties schieten omhoog wanneer de koers daalt. Dit kan zeer interessant zijn, met name bij de grote liquide aandelen. Wanneer u van mening bent dat de koers van bijvoorbeeld Royal Dutch Shell of Unilever of Philips of ING weer herstelt, na een forse afstraffing, dan ontvangt u een forse premie voor een lagere uitoefenprijs.

Misbruik ongedekt schrijven van putopties niet voor het opstrijken van optiepremie

Mocht de putoptie dan worden uitgeoefend, dan ontvangt u de aandelen tegen een fors lagere prijs, vanwege de veel hogere put premie. Let op deze strategie is niet voor iedereen geschikt. Kom ook niet in de verleiding om dit alleen te doen voor het opstrijken van de optiepremie. Doe dit uitsluitend voor aandelen die u toch in bezit zou willen hebben. Misbruik deze strategie dan ook niet. En schrijf niet meer putopties dan waar u zich comfortabel bij voelt.

Kies uitsluitend aandelen die u zou willen kopen

Gebruik deze strategie uitsluitend voor aandelen waarbij u de intentie heeft om deze aandelen te kopen en te houden, bijvoorbeeld vanwege het hoge en stabiele dividendrendement. Dit is een bewezen strategie aangezien deze aandelen, met een voorspelbaar en betrouwbaar dividendbeleid in het verleden keer op keer, de aandelenbeurs hebben verslagen.

dividend

Circa 20% rendement op jaarbasis

Er is dus geen enkel probleem wanneer de koers van het aandeel niet onder de uitoefenprijs beland. De premie die u op voorhand ontvangt voor het schrijven van de optie, levert een interessant rendement op. Wanneer u € 72 ontvangt op basis van een margin van € 500 levert op een rendement op van 14,4% over een periode van acht maanden. Dit is een rendement van 21,6% op jaarbasis.

Kijk goed naar de transactiekosten die u moet betalen

Voorwaarde is wel dat u goed kijkt naar de transactiekosten. De verschillen tussen de verschillende brokers zijn groot en kunnen wel een veelvoud zijn. En alles wat u niet hoeft te betalen, heeft hij natuurlijk als eerste verdient.

MeXeM tarieven

Beperk je verliezen op aandelen met deze uitgekiende optiestrategieën 

De verschillen in transactiekosten zijn groot

Vergelijk bijvoorbeeld de transactiekosten wanneer u 100 aandelen ASML koopt. Bij MeXeM betaalt u hiervoor € 1,80 en bij Binck betaalt u € 8 voor deze zelfde transactie. Bij opties op aandelen betaalt u bij lynx € 0,79 en bij Binck € 2,75. Stel u ontvangt € 16 per optiecontract dan houdt u bij Binck € 13,25 over. Bij lynx houdt u € 15,21 over.

De kredietcrisis bood enorme kansen

Houd er wel rekening mee dat er zich ook periodes kunnen voordoen, zoals we deze hebben gezien in 2008. De koersen van aandelen daalden in sommige gevallen met 90% of meer. Dit was een van de meest turbulente tijd sinds de grote depressie. Aandelen waren op de laagste niveaus van de afgelopen decennia. Bovendien schoten de premies van opties door het dak. Hoewel dit een zeer angstige tijd was voor beleggers, bood het door het ongedekt schrijven van putopties natuurlijk ook kansen.

Kwaliteit aandelen in uw portefeuille tegen prijzen die u maar eenmaal in uw leven zult zien

Beleggers zagen de koers van Royal Dutch Shell onder € 16 duiken en zouden met het schrijven van put opties een prachtig rendement hebben kunnen behalen. Aan de andere kant zouden beleggers met het schrijven van put opties op Fortis en SNS veel geld hebben verloren. Het bood echter unieke kansen om kwaliteitsaandelen in portefeuille te krijgen tegen prijzen die we maar eenmaal in ons leven zullen zien. Zorg er dus voor dat u uw huiswerk goed doet.

RDS op 16 met vola 100

Zorg voor een bredere spreiding

Er is natuurlijk geen enkele garantie dat deze strategie jaar in jaar uit werkt. De daling van de AEX met circa 50% in 2008 heeft voor veel ellende gezorgd. Beleggers die echter niet geloofden in de ondergang van de wereld, konden profiteren van deze uitzonderlijke situatie. Zorg wel voor een bredere spreiding. Wanneer u zou spreiden over bijvoorbeeld de 25 grootste aandelen van de Amsterdamse beurs, en niet te grote posities opzet, dan bieden dit soort situaties interessante kansen.

S&P 500 Dividend Aristocrats

Koop Royal Dutch Shell rond € 10

Kunt u zich voorstellen dat u op het moment dat Royal Dutch Shell onder € 16 dook, dat u voor het schrijven van een putoptie met een uitoefenprijs van € 15 en een looptijd van 300 dagen in tijden van paniek circa € 5 aan premie zou kunnen ontvangen? Dit zou betekenen dat u de aandelen zou moeten kopen rond € 10. Mocht u niet aan deze verplichting worden gehouden, dan zou u dus de € 5 aan premie hebben verdiend.

Past goed op met de hefboom bij het ongedekt schrijven van putopties

Nogmaals een waarschuwing doe dit niet alleen voor het ontvangen van optiepremie. Als u normaal gesproken 500 aandelen koopt, schrijf dan niet meer dan 5 putoptiecontracten. Als u een te grote hefboom gebruikt, kan dit een grote invloed hebben op de waarde van uw portefeuille. Wanneer u 50% van die portefeuille verliest, zal u vervolgens 100% rendement moeten maken om dit verlies weer weg te werken.

Samenvatting van de strategie van het ongedekt schrijven van putopties

Samenvattend. Gebruik deze strategie dus alleen met aandelen die u in bezit zou willen krijgen. Hanteer voor de selectie van de onderliggende waarde een bewezen strategie, zoals de Trading Navigator methode of een dividendstrategie. Zorg voor een goede spreiding en zorg ervoor dat u voldoende geld op uw rekening heeft staan om daadwerkelijk de aandelen te kunnen afnemen.

Of u krijgt de aandelen of u heeft de premie verdiend

Wanneer u dus aandelen wilt kopen op een lagere koers dan waarvoor ze nu handelen, dan kunt u dus een doorlopende kooporder plaatsen en hopen dat de koers daalt. Of u kunt dus een putoptie schrijven met een uitoefenprijs onder de huidige koers. Er kunnen dan twee dingen gebeuren of u krijgt de aandelen geleverd tegen de koers die u bereid bent om te betalen minus de premie die u hiervoor ontvangt. Of de premie die u hier zelf voor heeft ontvangen mag u houden.

Er is geen garantie dat u de aandelen in bezit krijgt bij het ongedekt schrijven van putopties

In beide scenario’s ontvangt u dus de premie op uw effectenrekening en deze mag u dus houden. Net als dat de brandverzekeraar de premie van de brandverzekering mag houden. Wanneer de optie niet wordt uitgeoefend, kunt u deze strategie met het ongedekt schrijven van put opties opnieuw herhalen. Er is dus geen enkele garantie dat u daarmee daadwerkelijk de aandelen met een korting in bezit krijgt. Dit gebeurt alleen wanneer de koers van het aandeel onder de uitoefenprijs expireert.

Of u maakt een mooi rendement of u heeft aandelen met korting gekocht

In beide scenario’s is het prima. Of u maakt een mooi rendement omdat u premie ontvangt voor het schrijven van de putoptie. Of u krijgt de aandelen geleverd tegen een lagere koers dan waarvoor ze op dit moment noteren. Kies hiervoor aandelen die u ook echt wilt kopen. Gebruik de strategie van het ongedekt schrijven van putopties dus als alternatief voor het kopen van aandelen: https://beleggen.com/ja

Laat hieronder een reactie achter.

Harm van Wijk

Expert Tip: De banken vertellen het je niet: verlies op aandelen is goed te beperken en zelfs te repareren. Het enige dat je hoeft te doen: pas deze uitgekiende optiestrategieën toe

Bronnen:

[1] The Short Put, a Worthwhile Cash Cow

Door Michael C. Thomsett, (https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=as0XmBF_FfQC&oi=fnd&pg=PT3&dq=%22uncovered+put%22&ots=k3eLa6geW2&sig=orb0eYk2THCiG-qaqaffrd2vwJ4&redir_esc=y#v=onepage&q=%22uncovered%20put%22&f=false)

[2] https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-99864-0_13

[3] https://www.econstor.eu/bitstream/10419/60554/1/522100643.pdf (pag. 1)

3 antwoorden
 1. bob van der maas
  bob van der maas zegt:

  Goede Morgen ,

  ja heel duidelijk stuk over schrijven van puts , maar wat is MEXEM
  PRECIES voor een club , zal wel goedkeuring van de AFM hebben
  maar dan nog ? vr.gr. GB

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Veiligheid is zeer belangrijk in de financiële wereld. Ook MeXeM hecht bijzonder veel aandacht aan veiligheid en het bijhorende vertrouwen en zorgen daarom voor een optimale bescherming.

   1. Toezicht AFM en DNB
   MeXeM heeft een vergunning als beleggingsonderneming en is volgens de Wet of het financieel toezicht (Wft) ingeschreven in het register van de AFM.

   MeXeM staat hiermee onder toezicht van AFM (Autoriteit Financiële Markten) en DNB (De Nederlandsche Bank).

   Via een notification for cross border services (Europees paspoort), mag MeXeM zijn diensten aanbieden in België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Ierland, Luxemburg, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

   2. Bescherming bij terugstorting
   Bedragen kunnen enkel teruggeboekt worden naar een tegenrekening die persoonlijk op uw naam staat. Het is dus niet mogelijk om uw geld van uw effectenrekening over te boeken naar een rekening van iemand anders.

   3. Maximale vermogensdekking en juridische bescherming
   Het geldsaldo staat op een gesegregeerde rekening. Hierdoor blijft uw geld volledig gescheiden van de eigen gelden van de broker.

   4. Maximale waarborgen voor je effecten en liquiditeiten
   Uw rekening wordt door de SIPC (Securities Investor Protection Corporation) gewaarborgd tot $500.000 voor effecten waarvan $250.000 aan cash.

   Beantwoorden
 2. Kees
  Kees zegt:

  Interessant verhaal !
  Eerst maar eens droog oefenen nog. .
  Wel heb ik een vraag, zie bij Shell opties RD1 RD2 RD9 en RD staan
  Zijn dat verschillende soorten uit het verleden ofzo?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.