Waarom geld beleggen in vastgoed tijdens een recessie?
Geld beleggen in vastgoed is populair, getuige de prijzen van vastgoedbeleggingen die zich nog steeds in een stijgende trend bevinden. Maar de economisch moeilijke periode waar we doorheen gaan, brengt veel onzekerheden met zich mee. Is het wel verstandig om nu te investeren in vastgoed? Mihal Gartenberg, mede-eigenaar van Warburg Realty Partnership, blijft ondanks de coronacrisis, inflatie en een dreigende recessie geloven in de vastgoedsector [1]. Maar waarom is beleggen in vastgoed tijdens een recessie interessant?
Inhoudsopgave
ToggleGeld beleggen in vastgoed blijft een goede investering
Volgens Gartenberg zijn vastgoedbeleggingen zowel vanuit het standpunt van diversificatie als vanuit het realiseren van inkomsten belangrijk. Veel beleggers durven echter niet geld te beleggen in vastgoed, omdat de grote crisis van 2008 veroorzaakt werd door problemen bij de subprimes [2]; vastgoedkredieten van bedenkelijke kwaliteit. Maar veel belangrijker om te weten is dat de prijzen van vastgoedbeleggingen tijdens 3 van de 5 laatste recessies niet zijn gedaald, maar juist zijn gestegen.
Jim Egan, head of commercial real estate banking en senior vice president bij Bryn Mawr Trust, is van mening dat een recessie misschien wel de beste periode is om te investeren in vastgoed [3]. Recessie of geen recessie, mensen willen een dak boven hun hoofd en dus zal er altijd vraag zijn naar de huur van woningen en/of appartementen. Die vraag moet ingevuld worden door voldoende aanbod.
Vastgoedbeleggingen leveren een stabiel inkomen
Er zijn verschillende redenen om een deel van de portefeuille te investeren in vastgoed. Ten eerste is er natuurlijk het feit dat vastgoedbeleggingen een stabiel inkomen opleveren, ook tijdens een recessie. Daarnaast kan bepaald vastgoed op de beurs, de vastgoedfondsen dus, in een recessieperiode waarschijnlijk beter weerstand bieden dan het beursgemiddelde.
De coronacrisis was overigens een geval apart: in de paniek die er toen uitbrak werd niets of niemand gespaard. Maar in het algemeen zijn vastgoedfondsen minder volatiel dan gewone aandelen. Ook kan het rendement van vastgoedbeleggingen hoger liggen dan bij aandelen of zelfs bij obligaties. Niet alleen huurinkomsten maar ook eventuele waardestijgingen dragen hier aan bij. Geld beleggen in vastgoed is dus een interessante optie die extra aandacht verdient tijdens periodes van recessie.
Vastgoedbeleggingen beschermen tegen inflatie
Huurders zullen altijd huur blijven betalen voor hun onderkomen. De hoogte van de huur zal in veel mindere mate schommelen dan de beurskoersen in crisisperiodes. Volgens Jason Laux van Synergy Group biedt vastgoed een veel grotere flexibiliteit in economisch moeilijke periodes dan bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Schommelingen in prijzen van woningen en appartementen zijn veel minder uitgesproken, waardoor vastgoedbeleggingen in een veel rustiger tempo in prijs stijgen of dalen.
Een andere factor die beleggen in vastgoed interessant maakt, is de bescherming tegen inflatie. In een periode van inflatie kan de eigenaar van vastgoed de huur aanpassen aan het tempo van de inflatie. Tevens is het over het algemeen zo dat bij het stijgen van prijzen ook de huurprijzen en vastgoedwaarde mee stijgen. Dit maakt zowel direct als indirect geld beleggen in vastgoed veiliger, omdat de sector minder gevoelig is voor inflatie.
3 belangrijke aandachtspunten bij beleggen in vastgoed
Het is overduidelijk dat de rente laag staat en wellicht nog lang laag zal blijven. Wanneer de inflatie wordt meegenomen, verlies je geld wanneer je dit op een depositorekening laat staan. Daarom het is niet zo moeilijk te begrijpen dat veel spaarders op de vastgoedmarkt hun heil elders zijn gaan zoeken. Vastgoedbeleggingen blijven een goede investering, ook tijdens een recessie. Maar de vastgoedmarkt is niet zo makkelijk, daarom hieronder wat aandachtspunten waar je op moet letten.
1. Geld beleggen in vastgoed: locatie, locatie en nog eens locatie
Een kandidaat-belegger krijgt vaak te horen dat hij nooit de 3 L’s uit het oog mag verliezen. Die 3 L’s zijn kort samen te vatten: locatie, locatie en nog eens locatie. De L-factor is de afgelopen jaren eigenlijk alleen maar belangrijker geworden en dat heeft alles te maken met het mobiliteitsprobleem. Of we het graag horen of niet: ons wegennet is aan het dichtslibben. En daar zullen we rekening mee moeten houden, ook wat de keuze van onze woonplaats betreft.
2. We worden steeds mobieler
We worden steeds mobieler en dat is een trend die niet meer te stuiten valt. Daarom is de mogelijkheid van een snelle verplaatsing van en naar het werk een noodzakelijke voorwaarde bij de keuze van een woonplaats. Door de juiste keuze te maken, maak je het jezelf gemakkelijk. Dat geldt voor iemand die op zoek is een woning voor zichzelf, maar ook voor iemand die wil beleggen in vastgoed. Beleggers in vastgoed moeten hier rekening mee houden door een huis of appartement aan te bieden dat een zo perfect mogelijke ligging heeft in het kader van het woonwerk verkeer.
3. Rekening houden met de wensen van de huurders
Het komt er op aan om perfectie in vastgoedbeleggingen zo dicht mogelijk te benaderen. Een huis of appartement dat aan die voorwaarde voldoet, zal relatief snel een huurder aantrekken. Die huurder zal tevreden zijn omdat hij/zij (of allebei samen) heeft gevonden wat werd gezocht. En de vastgoedbelegger zal tevreden zijn omdat hij/zij een behoorlijk rendement realiseert op zijn/haar vastgoedbelegging. Geld beleggen in vastgoed blijft dus een goede investering, maar er moet steeds met twee kanten van de medaille rekening worden gehouden.
Download Nu ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.
Gratis handleiding, hoe jij succesvol
belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met
behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. https://www.10stappen.com
3 belangrijke factoren bij vastgoedbeleggingen
Er zijn natuurlijk tal van variaties op het thema van de bijna-perfectie mogelijk, maar laten we eens uitgaan van een huis/appartement dat zelfs in een markt met een groot aanbod makkelijk verhuurd zal raken. We zetten daarbij 3 factoren voorop, die echter in volgorde van belang kunnen variëren bij beleggen in vastgoed. Vastgoed blijft een goede belegging wanneer aan deze 3 factoren is voldaan.
1. Infrastructuur speelt een grote rol bij vastgoedbeleggingen
De infrastructuur qua wegennet is belangrijk, want die zorgt voor bereikbaarheid. Die bereikbaarheid gaat verder dan alleen maar snelle uitvalswegen naar het werk. Ook kinderopvang, school en andere locaties moeten makkelijk bereikbaar zijn.
2. Koop geen vastgoedbeleggingen ver buiten het centrum
De trend is dat de auto steeds meer aan de kant wordt gezet, tenminste wanneer dit mogelijk is. Sommigen verkiezen natuurlijk om ergens midden in een bos te gaan wonen, maar de meeste (jonge) mensen wonen toch graag dicht bij een centrum dat op wandel- of alleszins op fietsafstand bereikbaar is. Koop dus geen huis/appartement dat ‘in the middle of nowhere’ ligt.
3. Winkels of warenhuizen maken vastgoedbeleggingen aantrekkelijker
Iedereen moet regelmatig de koelkast vullen. Ook de aanwezigheid van een aantrekkelijk aanbod aan warenhuizen en winkels zal de aantrekkelijkheid van een huis/appartement verhogen.
Gratis video training?
Kijk op www.tradingnavigator.nl voor mijn gratis video training over beleggen.
Vastgoedbeleggingen kunnen de inflatie kloppen
Traditioneel was men gewend om te sparen voor zijn of haar oude dag. Het wordt echter moeilijk om spaargeld te laten renderen wanneer de rente op nul staat en er weinig hoop is dat die rente op korte, middellange of zelfs lange termijn zal stijgen. Bovendien speelt inflatie vandaag de dag een grote rol.
Die inflatie heeft als vervelende eigenschap de waarde van het spaargeld uit te hollen. Zelfs de meest fanatieke spaarder zal door de inflatie geklopt worden. Hij of zij zal niet voor- maar achteruitboeren wat zijn financiële positie betreft. En dat kan uiteraard de bedoeling niet zijn. Vastgoedbeleggingen blijven een goede investering, want ze bieden een goed alternatief om de inflatie te kloppen en om rendement op het spaargeld te realiseren. Inflatie zou namelijk kunnen uitmonden in hyperinflatie.
Vastgoedbeleggingen geven iets tastbaars in handen
Goud biedt eveneens een vorm van bescherming tegen (hyper)inflatie, maar heeft als nadeel dat het niets oplevert in de vorm van rente of dividend. Door te beleggen in vastgoed heb je iets tastbaars in handen, iets dat altijd een zekere waarde zal behouden. Inflatie hoeft niet het enige argument te zijn om in vastgoed te beleggen, maar het is een goede bijkomende reden.
Huizen en appartementen zijn tegenwoordig niet goedkoop, maar goed en duurkoop zijn in een inflatoire omgeving meer dan ooit relatief. De huurinkomsten van vastgoedbeleggingen kunnen je een rustige oude dag helpen garanderen. Geld beleggen in vastgoed blijft daarom een verstandige zaak, zeker tegen die achtergrond.
Beleggen in vastgoed als invulling op je pensioen
Wil je geld beleggen in vastgoed als noodzakelijke invulling op jouw pensioen? Waarom niet! Hoe zeker ben je dat een goed pensioen zult krijgen, wanneer jouw actieve loopbaan achter de rug is? Ons gewone pensioen zal niet volstaan om een fatsoenlijke oude dag te garanderen. En dat betekent niet meer of niet minder dan dat we zelfvoor één of andere aanvullende vorm van pensioen zullen moeten instaan. Het investeren in vastgoed is dan geen onlogische keuze. Vastgoedbeleggingen bieden een stevige houvast, want een baksteen kan je met beide handen vastpakken.
Europa gaat de VS achterna
De Europese vastgoedmarkt gaat de Amerikaanse achterna: steeds minder mensen zullen een eigen huis bezitten. In dat verband moet een belangrijke vraag worden gesteld: zijn betaalbare woningen een verworven recht of een gunst? Die discussie zal in de toekomst hoog oplaaien voor wie te lang gewacht heeft om zelf in de vastgoedmarkt te beleggen.
Op de huidige prijsniveaus kunnen veel Europeanen zich nog een eigen woning veroorloven, maar in de Verenigde Staten is dat niet langer het geval. Volgens vastgoedmakelaar Redfin zal in de toekomst maar 1 op 2 Amerikanen zich een eigen huis kunnen veroorloven. De andere helft zal moeten blijven huren en dat voor de rest van hun leven. Er moeten dus voldoende beschikbare huurhuizen en -appartementen zijn. Dat kan wanneer voldoende mensen investeren in vastgoed.
Prijzen op de vastgoedmarkt blijven stijgen
De American Dream van ‘homeownership’ is voor de helft van de Amerikanen vervlogen en dat waarschijnlijk voor goed, zo stelt Glenn Kelman van Redfin [4]. Dat heeft volgens de CEO van vastgoedmakelaar Redfin alles te maken met de vastgoedmarkt, waar de prijzen maar zijn blijven stijgen. Zelfs in de huidige omgeving van lage rentevoeten kunnen ze zich geen eigen dak boven het hoofd veroorloven. En wanneer de rente ooit zou stijgen, is die droom voor goed verloren.
Tot voor kort waren alleen steden als Seattle en San Francisco onbetaalbaar geworden, maar nu is die situatie uitgebreid naar grote delen van de Verenigde Staten. We weten allemaal dat wanneer het regent aan de andere van de grote plas het hier begint te druppelen. Die regen kan eveneens op het dak van de vastgoedmarkt neerkomen. Geld beleggen in vastgoed blijft een goede investering, ook en zeker in de VS.
Correctie op de markt blijft uit
Dezelfde situatie als in de VS dreigt nu ook in Europa. Sommige kandidaat-kopers van een woning of appartement zijn al jaren aan het wachten op een correctie in de vastgoedmarkt, een correctie die er maar niet wil komen. De prijzen blijven maar stijgen, terwijl niets erop wijst dat de vastgoedmarkt oververhit raakt. Anderzijds staat de rente overal in de wereld superlaag, wat betekent dat de vastgoedprijzen mogelijk nog niet aan hun plafond zitten. Zelfs in het coronatijdperk zijn de vastgoedprijzen blijven stijgen. De kans bestaat dat de piek zal worden bereikt op het moment dat we aan het rentefront een trendommekeer hebben. Maar zo ver zijn we nog niet.
Investeren in vastgoed omdat de markt er heel anders zal uitzien
De kandidaat-kopers die een aankoop alsmaar hebben uitgesteld, dreigen zo tussen wal en schip te belanden. Ze zullen weinig andere keuzemogelijkheden hebben dan de rest van hun leven te blijven huren. De kans is groot dat het profiel van de Europese vastgoedmarkt er in de toekomst heel anders zal uitzien. En dat niet iedereen nog langer met een baksteen in de maag geboren wordt. De Europese vastgoedsector kan zo geleidelijk aan in de richting van een huurmarkt evolueren: meer huren en minder kopen.
Jeugd koopt minder snel een huis
Beleggen in vastgoed blijft een goede investering en dat heeft ook te maken met de opkomst van de deeleconomie. Jonge mensen zijn minder geneigd om een huis te kopen en zich definitief ergens te vestigen, zoals ze ook niet bepaald staan te trappelen om een auto aan te schaffen. Ze zullen ook sneller samen een huis huren in plaats van er eentje te kopen. Jongeren zijn daarnaast mobieler geworden en willen de wereld zien. Een auto of huis vormt daarbij een hinderpaal.
Gevolg daarvan is dat ze de voorkeur zullen geven aan huren, want dat maakt het makkelijker om indien gewenst naar een nieuwe bestemming te verhuizen. Het gebrek aan honkvastheid is een troef die bij beleggen in vastgoed uitgespeeld kan worden, want de woningmarkt zal in de toekomst meer en meer een huurmarkt worden. Een eigenaar van een huis of appartement zal dus makkelijker een huurder voor zijn eigendom vinden, gezien het feit dat de jeugd meer in beweging is.
Interviews met de grootste beleggingsexperts
Wat zijn de grootste trends volgens de grootste beleggingsexperts? Klik hier
~ Harm van Wijk
[1] https://news.yahoo.com/3-reasons-invest-real-estate-during-recession-153255567.html
[2] https://www.thebalance.com/subprime-mortgage-crisis-effect-and-timeline-3305745
[3] https://hhluxuryinvestments.com/blog-16.html
[4] https://www.marketwatch.com/story/american-dream-of-home-ownership-is-lost-in-a-landlord-nation-says-redfin-ceo-2018-05-10
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!