Beleggen in de top 30 Afrikaanse aandelen voor 2024

Afrikaanse aandelen

Voor Afrikaanse aandelen liggen mooie beleggingskansen weggelegd. De interesse voor Afrikaanse aandelen groeit dan ook in snel tempo. Afrika wordt daarmee een van de nieuwste bestemmingen voor investeerders in opkomende markten.

 

Sinds 2000 heeft het World Economic Forum vastgesteld dat meer dan de helft van ’s werelds snelst groeiende economieën zich in Afrika bevinden. Hier kijken we naar de economische ontwikkeling en toekomstperspectieven van Afrika.

 

In de afgelopen 20 jaar is Afrika veranderd van een “hopeloos continent” in termen van zijn financiële potentieel, tot een interessant alternatief voor investeerders in opkomende markten.

 

Het continent Afrika heeft uitgebreide natuurlijke hulpbronnen, een jonge en steeds beter opgeleide beroepsbevolking, meer stabiliteit op het gebied van bestuur en meer vooruitzichten voor economische groei dan in de afgelopen jaren.

 

Voor beleggers, die een kleine investering willen doen, zijn op de beurs verhandelde aandelen het meest logisch. Beleggers kunnen ook American Depositary Receipts (ADR’s) overwegen als een manier om deel te nemen.

 

Toch is het continent een riskanter vooruitzicht voor investeerders dan meer ontwikkelde regio’s en moet het met voorzichtigheid en due diligence worden benaderd.

 

De enorme natuurlijke hulpbronnen van Afrika

Het Afrikaanse continent is ongelooflijk rijk aan natuurlijke hulpbronnen. Het heeft enorme, onaangeroerde voorraden aardgas en olie (12% van de wereldreserves) en grotendeels onbenutte waterkrachtcentrales.

 

Afrika is daarnaast de thuisbasis van enorme goud-, platina-, uranium-, kobalt- en diamantreserves. Momenteel wordt slechts 10% van Afrika’s landbouwgrond in cultuur gebracht, maar het bezit in totaal ongeveer 60% van ’s werelds bebouwbare grond.

 

Afrika heeft ook het voordeel van een grote en relatief goedkope beroepsbevolking. Het continent ondergaat een demografische transformatie, met jeugd als thema. Er is een zeer hoog percentage Afrikanen van in de twintig en dertig met minder personen ten laste – zowel jong als oud. Dat zal de komende tien jaar een rol spelen.

 

Er is stabiliteit op het gebied van bestuur en veel landen die getuige waren van vreselijke perioden van onrust, zijn naar voren gekomen als succesverhalen. Er is een beter beleid, de handel is verbeterd en het ondernemingsklimaat ook.

 

Economische groei in Afrika
Volgens het World Economic Forum zal tegen 2030 meer dan 40% van de Afrikanen tot de midden- of hogere klassen behoren en zal er een grotere vraag naar goederen en diensten zijn. In 2030 zal de gezinsconsumptie naar verwachting $ 2,5 biljoen bereiken, meer dan het dubbele van 2015 op $ 1,1 biljoen.

 

Een groot deel van die 2,5 biljoen dollar zal worden uitgegeven in drie landen: Nigeria (20%), Egypte (17%) en Zuid-Afrika (11%). Maar Algerije, Angola, Ethiopië, Ghana, Kenia, Marokko, Soedan en Tunesië zullen ook bedrijven aantrekken die nieuwe markten willen betreden.

 

De sectoren die naar verwachting het meest zullen groeien in de komende 30 jaar zijn voeding en dranken, onderwijs en transport, huisvesting, consumptiegoederen, horeca en recreatie, gezondheidszorg, financiële diensten en telecommunicatie.

 

Nigeria was de grootste Afrikaanse economie, met een BBP van $ 514 miljard USD in 2021. De op een na grootste was Egypte, met $ 394 miljard.

 

Sub-Sahara Afrika heeft ongeveer 29 beurzen die 38 landen vertegenwoordigen, waaronder twee regionale beurzen. Deze beurzen kennen veel ongelijkheid in termen van grootte en handelsvolume.

 

Het Afrikaanse continent heeft een handvol prominente beurzen en veel nieuwe en kleine beurzen die worden gekenmerkt door kleine handelsvolumes en weinig beursgenoteerde aandelen.

 

Alle landen leveren inspanningen om hun beurshandel te stimuleren door de opleiding en het vertrouwen van investeerders te verbeteren, de toegang tot fondsen te verbeteren en de procedures transparanter en gestandaardiseerder te maken.

 

Hoe te beleggen in Afrika?

Afrikaanse aandelenmarkten zijn er in verschillende varianten en in verschillende fases van ontwikkeling en ze vereisen diepgaande kennis om de juiste effectenbeurs te selecteren.

 

Beleggen via een beleggingsfonds of exchange traded fund (ETF) is ook een optie voor kleine beleggers, die op zoek zijn naar blootstelling aan de economieën van Sub-Sahara Afrika.

 

Dergelijke fondsen volgen een groot aantal bedrijven die zaken doen in de regio, in plaats van te vertrouwen op een enkele aandelen of onderneming. Let op: de kosten van fondsen zijn hoog (3 tot 5% per jaar, waardoor 96% van de fondsen de index niet verslaat) en in een index zit bovendien zowel kaf als koren!

 

Het heeft daarom dan ook mijn voorkeur om op zoek te gaan naar de meest interessante aandelen en vervolgens een systeem te gebruiken om te weten wanneer je moet instappen en wanneer je ook weer moet uitstappen.

 

Directe toegang
Het is dus slimmer om rechtstreeks in Afrikaanse aandelen te beleggen, hoewel je dan dus wel het kaf van het koren moet scheiden, bijvoorbeeld met behulp van de Trading Navigator (zie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator). Sommige buitenlandse aandelen worden op Noord-Amerikaanse beurzen verhandeld als certificaten (ADR’s), effecten die aandelen in een buitenlands bedrijf vertegenwoordigen.

 

Grote brokers bieden ook handel in internationale aandelen aan, hoewel dit soms wat extra papierwerk met zich meebrengt.

 

Er zijn ook nadelen verbonden aan het handelen in internationale aandelen, zeker op een continent als Afrika waar de aandelenhandel eigenlijk nog niet volwassen is. Volgens de Amerikaanse Securities and Exchange Commission kunnen handelaren extra risico’s lopen op de buitenlandse aandelenmarkt.

 

Buitenlandse bedrijven zijn mogelijk onderworpen aan minder strenge regelgeving of rapportagevereisten dan die in eigen land, en Europese investeerders kunnen onverwachte belastingen tegen het lijf lopen. Bovendien zijn buitenlandse effecten vaak geprijsd in een vreemde valuta, wat een extra risico toevoegt voor de Europese belegger.

 

Afrika is het op één na grootste continent ter wereld en is de afgelopen jaren een van de meest aantrekkelijke regio’s geworden voor internationale beleggers dankzij het stijgende BBP en de toegenomen economische activiteiten. De Afrikaanse economie is meer dan $ 2,6 biljoen waard, met $ 6,6 biljoen aan jaarlijkse consumenten- en bedrijfsuitgaven.

 

Nigeria staat op de eerste plaats met een BBP van $ 442,98 miljard, gevolgd door Egypte met $ 361,88 miljard en Zuid-Afrika met $ 282,59 miljard. Het land is de thuisbasis van bedrijven zoals MTN Group Limited (OTC: MTN), Naspers Limited (OTC: NPSNY) en Sasol Limited (NYSE: SSL).

 

De overvloedige hulpbronnen van Afrika maakten het continent tot een broeinest van handel en economische activiteiten. Volgens een artikel van adviesbureau McKinsey heeft Afrika een enorm groeipotentieel, met een verwachte industriële productie van $ 930 miljard in 2025.

 

Afrika en de mijnindustrie

De aandelenmarkt in Afrika wordt gedomineerd door mijnbouwbedrijven die het continent in staat stelden te concurreren met zijn Amerikaanse tegenhangers Newmont Corporation (NYSE: NEM), Barrick Gold Corporation (NYSE: GOLD) en Freeport-McMoRan, Inc. (NYSE: FCX).

Afrika is de snelst groeiende regio voor buitenlandse directe investeringen met meer dan 30% van de wereldwijde minerale hulpbronnen. In 2019 bedroeg het Afrikaanse mijnbouwexploratiebudget $ 1,12 miljard. Vanwege reisbeperkingen en risico’s vanwege de maatregelen tijdens de COVID-19-plandemie is het exploratiebudget in 2020 met 10% gedaald, waarna in 2021, 2022 en 2023 een sterk herstel volgde.

 

De regio verwacht in de toekomst een sterkere vraag naar metaal en prijsstijgingen als gevolg van de economische opleving als gevolg van de versoepeling van de beperkingen als gevolg van COVID-19.

 

Afrika is de thuisbasis van enkele van de grootste namen in de mijnbouw, zoals Sibanye Stillwater Limited (NYSE: SBSW). Sibanye Stillwater Limited is een van de meest interessante Afrikaanse aandelen om in de gaten te houden, daar zijn de analisten het wel over eens. Maar Afrika is veel meer dan alleen maar mijnbouw.

 

De opkomst van Afrikaanse technologie

De technologiesector van Afrika groeit in hetzelfde tempo als de mijnbouwsector, waardoor het continent stilaan kan concurreren met de grote giganten uit de sector Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT), Amazon.com, Inc. (NASDAQ: AMZN) en Apple, Inc. (NASDAQ : AAPL).

 

In 2020 rapporteerde Afrika in totaal 643 technologieclusters (regio’s met grote bedrijvigheid op het vlak van technologie), waarvan Nigeria, Egypte, Kenia en Zuid-Afrika de meeste hosten.

 

Volgens een artikel dat gepubliceerd werd door Further Africa, wordt verwacht dat de Afrikaanse interneteconomie in 2025 circa $ 180 miljard waard zal zijn, met een op e-mail gebaseerde economische activiteit die 5,2% van het BBP uitmaakt.

 

Veel Afrikaanse startups vertrouwen op digitale modernisering om dagelijkse problemen aan te pakken, zoals M-Post. M-Post is een startup uit 2016 waarmee gebruikers hun mobiele telefoons kunnen gebruiken als een officiële digitale adresservice die een efficiëntere distributie naar afgelegen gebieden mogelijk maakt.

 

De Afrikaanse economie zal kunnen blijven groeien met een enorm potentieel. Grote hedgefondsen en institutionele beleggers kijken naar de regio om te profiteren van het groeipotentieel, aangezien de gevestigde markten stilaan een soort saturatie-effect te zien geven.

 

‘Afrika is dé plek om te investeren’

Econoom Jeffrey Sachs gelooft dat dergelijke trends laten zien dat “Afrika de komende decennia consequent kan en zal groeien met een groei van 7% of meer per jaar.” “Afrika wordt het snelst groeiende deel van de wereldeconomie. Afrika is de plek om te investeren”, merkte hij op tijdens de lancering van het rapport.

 

Volgens Akinwumi Adesina, president van de African Development Bank Group, is de algehele gestage groei die over de hele linie wordt waargenomen lovenswaardig, omdat deze wordt gezien ondanks de doorwerkingseffecten van de wereldwijde schokken die hard toeslaan en per regio en per land verschillen.

 

Net als de rest van de wereld wordt Afrika aanzienlijk uitgedaagd door torenhoge voedsel- en energieprijzen, krappere wereldwijde financiële voorwaarden en toegenomen binnenlandse schulden. “Household Impacts of Tariffs”, een op grote schaal onderzoek, geeft aan dat huishoudens in 29 Afrikaanse landen gemiddeld 36,3% van hun inkomen aan voedsel besteden”, luidt het rapport.

 

Te midden van deze uitdagingen roept het rapport op tot robuuste monetaire en fiscale maatregelen, ondersteund door structureel beleid om potentiële risico’s aan te pakken. Nu de inflatiedruk naar verwachting tussen 2023 en 2024 zal toenemen, beveelt het rapport verschillende maatregelen aan, afhankelijk van de mate van impact en kwetsbaarheid in de afzonderlijke landen.

 

In landen waar de inflatie het acuutst is, wordt een tijdig en agressief monetair beleid geadviseerd. “Landen met een lagere inflatie zullen een voorzichtige verkrapping van het monetaire beleid moeten doorvoeren om de groei-inspanningen niet te ondermijnen en tegelijkertijd de inflatie onder controle te houden.”

 

Het rapport onderstreept echter de uitstekende kansen van het continent, met name gericht op de noodzaak voor landen om de implementatie van de African Continental Free Trade Area (AfCFTA) te versnellen. Het World Economic Forum voorspelt een groei van 28% in de intra-Afrikaanse vrachtvraag dankzij AfCFTA, waardoor tegen 2030 bijna 2 miljoen vrachtwagens, 100.000 treinwagons, 250 vliegtuigen en meer dan 100 schepen nodig zullen zijn.

 

De Afrikaanse economie in 2024

In 2023 heeft de Afrikaanse economie een gemengd beeld vertoond, met regionale verschillen en uitdagingen die variëren tussen de verschillende landen. Deze trend zal zich waarschijnlijk ook in 2024 en 2025 doorzetten. Belangrijke factoren die de economische situatie in Afrika beïnvloeden, omvatten de mate van economische diversificatie, politieke stabiliteit, externe schuldproblematiek, infrastructuurontwikkeling en de impact van wereldwijde economische trends.

 

Sommige regio’s in Afrika kunnen blijven profiteren van de groeiende vraag naar grondstoffen, zoals olie, gas, mineralen en agrarische producten. Landen met een gediversifieerde economie en strategische investeringen in sectoren zoals technologie, hernieuwbare energie en productie kunnen gunstige groeiomstandigheden ervaren.

Echter, uitdagingen zoals politieke onzekerheid, corruptie, infrastructuurtekorten en sociale spanningen kunnen de economische vooruitgang in sommige delen van het continent belemmeren. Bovendien kunnen schommelingen in grondstofprijzen en de impact van klimaatverandering invloed hebben op landen die sterk afhankelijk zijn van agrarische productie.

 

Het is belangrijk om de diverse economische landschappen in Afrika te erkennen, van opkomende economieën met snelgroeiende sectoren tot landen die worstelen met structurele uitdagingen. Regionale economische samenwerking en initiatieven om de handel binnen het continent te bevorderen, zoals de African Continental Free Trade Area (AfCFTA), kunnen bijdragen aan de economische veerkracht van Afrika.

 

Ondanks de uitdagingen biedt Afrika aanzienlijke kansen voor investeringen en groei, vooral in opkomende sectoren. Een goed begrip van de specifieke kenmerken en trends in de economieën van individuele landen is essentieel voor een nauwkeurig beeld van de vooruitzichten voor de Afrikaanse economie in 2023. Het blijft belangrijk om actuele informatie te raadplegen, gezien de dynamiek van economische ontwikkelingen.

 

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de Afrikaanse beurzen?

De Afrikaanse beurzen vertonen diversiteit in grootte, liquiditeit en mate van ontwikkeling, met een reeks kenmerken die variëren tussen landen en regio’s. Enkele belangrijke kenmerken van Afrikaanse beurzen zijn:

 

Diversiteit en Verschillen: Afrikaanse beurzen verschillen sterk in omvang en ontwikkelingsniveau. Sommige, zoals de Johannesburg Stock Exchange (JSE) in Zuid-Afrika en de Nigerian Stock Exchange (NSE) in Nigeria, zijn relatief groot en liquide, terwijl anderen kleiner zijn en minder ontwikkeld.

 

Sectorale Focus: De samenstelling van beursgenoteerde bedrijven varieert sterk en weerspiegelt de economische diversiteit van elk land. Afrikaanse beurzen omvatten vaak bedrijven uit sectoren als financiën, mijnbouw, energie, telecommunicatie en consumentengoederen.

 

Grondstoffenafhankelijkheid: veel Afrikaanse economieën en beurzen zijn sterk afhankelijk van grondstoffen, zoals olie, gas, mineralen en agrarische producten. Hierdoor zijn beursgenoteerde bedrijven in deze sectoren gevoelig voor schommelingen in grondstofprijzen op de wereldmarkt.

 

Liquiditeit en Volatiliteit: liquiditeit en volatiliteit kunnen variëren, waarbij sommige beurzen minder liquide zijn in vergelijking met gevestigde markten. Dit kan resulteren in hogere volatiliteit en een grotere prijsfluctuatie.

 

Regelgeving en Governance: regelgeving en corporate governance-standaarden verschillen tussen landen en kunnen van invloed zijn op het vertrouwen van investeerders. Landen met sterke regelgeving trekken doorgaans meer buitenlandse investeringen aan.

 

Technologische Innovatie: sommige Afrikaanse beurzen hebben geïnvesteerd in technologische infrastructuur om de handel te vergemakkelijken. Dit omvat de introductie van elektronische handelsplatforms en andere technologische vooruitgangen.

 

Economische Groeipotentieel: ondanks uitdagingen bieden Afrikaanse beurzen kansen voor investeerders vanwege het potentieel voor economische groei, opkomende markten en toenemende consumentenvraag.

 

Het begrip van deze kenmerken is cruciaal voor beleggers en bedrijven die geïnteresseerd zijn in de Afrikaanse markten, omdat het helpt bij het evalueren van risico’s en kansen bij het nemen van investeringsbeslissingen. Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke context van elk land en de dynamiek van de regionale economieën. De beste Afrikaanse aandelen om nu te volgen zijn:

 

Inhoudsopgave

1.   MTN Group (JSE: MTN)

MTN is een toonaangevende telecomoperator met een sterke aanwezigheid in meerdere Afrikaanse landen. MTN Group is in feite een Zuid-Afrikaanse multinational en een van ’s werelds grootste telecommunicatiebedrijven. Het bedrijf opereert in meerdere Afrikaanse en het Midden-Oosten landen, waaronder Nigeria, Zuid-Afrika, Ghana en Iran. MTN is vooral bekend als een toonaangevende aanbieder van mobiele communicatie- en datadiensten.

 

2.   Safaricom Plc (NSE: SCOM)

Safaricom Group is een toonaangevende communicatie- en technologiegroep in Oost-Afrika, met zijn hoofdkantoor in Nairobi, Kenia. Het bedrijf is vooral bekend als de exploitant van Safaricom, de grootste mobiele netwerkaanbieder in Kenia. Safaricom biedt een breed scala aan communicatie- en financiële diensten, waaronder mobiele telefonie, mobiel bankieren (M-Pesa), breedbandinternet en zakelijke oplossingen.

 

Safaricom heeft een sterke impact gehad op de digitalisering van financiële diensten in Afrika via M-Pesa, waarmee gebruikers geld kunnen verzenden, ontvangen en betalingen kunnen doen via hun mobiele telefoon. Het bedrijf heeft zich ook ingezet voor duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid, met initiatieven op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en milieu.

 

3.   Standard Bank Group Ltd (JSE: SBK)

Standard Bank Group is een vooraanstaande financiële instelling met een sterke aanwezigheid in Afrika en wereldwijd. Oorspronkelijk opgericht in 1862 in Londen, heeft het bedrijf zijn hoofdkantoor nu in Johannesburg, Zuid-Afrika. Het is een van de oudste banken in Zuid-Afrika en heeft een rijke geschiedenis die nauw verbonden is met de economische ontwikkeling van het continent.

 

Als een van de grootste banken van Afrika heeft Standard Bank Group een uitgebreid netwerk van filialen en dochterondernemingen, verspreid over 20 Afrikaanse landen. Het bedrijf biedt een breed scala aan financiële diensten, waaronder retailbankieren, bedrijfsbankieren, investment banking, vermogensbeheer en verzekeringsproducten. Het heeft ook internationale activiteiten met aanwezigheid in andere delen van de wereld.

 

Standard Bank Group heeft een sterke betrokkenheid bij de ondersteuning van de economische groei en ontwikkeling van Afrika. Het heeft geparticipeerd in verschillende grote transacties en projecten die bijdragen aan infrastructuurontwikkeling, energievoorziening en andere sleutelsectoren. Standard Bank Group speelt een cruciale rol in het bevorderen van financiële inclusie en het ondersteunen van ondernemerschap in de regio.

 

Standard Bank Group is genoteerd aan de beurzen van Johannesburg en Namibië, waardoor het een belangrijk onderdeel is van de financiële markten in de regio. Als een belangrijke speler in de Afrikaanse financiële sector is het van groot belang voor beleggers en waarnemers die geïnteresseerd zijn in de economische dynamiek van het continent en de wereldwijde financiële markten.

 

4.   AngloGold Ashanti Ltd (JSE: ANG)

AngloGold Ashanti Limited is een internationale goudmijnbouwonderneming met aanwezigheid in verschillende delen van de wereld. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Johannesburg, Zuid-Afrika. AngloGold Ashanti is een van ’s werelds grootste goudproducenten en staat bekend om zijn betrokkenheid bij het hele spectrum van de goudwinning, van exploratie en ontwikkeling tot mijnbouw en verwerking.

 

Met mijnen verspreid over Afrika, Australië en Amerika, is het bedrijf betrokken bij verschillende mijnbouwprojecten en heeft het diverse joint ventures en strategische partnerschappen. Een van de bekendste mijnen van AngloGold Ashanti is de Mponeng-mijn in Zuid-Afrika, een van de diepste goudmijnen ter wereld.

 

AngloGold Ashanti is in het verleden met enkele uitdagingen geconfronteerd geworden, waaronder fluctuaties in de prijs van goud, mijnbouwreguleringen en arbeidsvraagstukken. Het bedrijf heeft echter ook geprofiteerd van de stijgende goudprijzen tijdens periodes van economische onzekerheid. Net als veel mijnbouwbedrijven is AngloGold Ashanti gevoelig voor marktschommelingen en externe factoren, zoals geopolitieke gebeurtenissen en de wereldwijde economische situatie.

 

5.   Dangote Cement Plc (NGSE: DANGCEM)

Dangote Cement, gevestigd in Nigeria, is een van de grootste cementproducenten in Afrika en ’s werelds grootste producent van cement van één bedrijf. Opgericht door de Nigeriaanse zakenman Aliko Dangote, heeft het bedrijf cementfabrieken in verschillende Afrikaanse landen, waaronder Nigeria, Ethiopië, Zambia, Tanzania, Senegal, en Zuid-Afrika.

 

Dangote Cement staat bekend om zijn bijdrage aan de infrastructuurontwikkeling in Afrika en heeft een prominente rol gespeeld bij het stimuleren van de bouwsector op het continent. Het bedrijf heeft een sterke focus op kostenbeheersing en efficiëntie in zijn productieprocessen.

 

Dangote Cement is genoteerd aan de Nigeriaanse effectenbeurs en draagt bij aan de economische groei en werkgelegenheid in de regio. Dangote Cement blijft een belangrijke speler in de Afrikaanse bouw- en cementindustrie, waarbij het streeft naar verdere uitbreiding en het versterken van zijn positie als marktleider in de cementproductie op het continent.

 

6.   Orascom Construction PLC (NASDAQ Dubai: OC

Orascom Construction is een toonaangevende internationale bouwonderneming met hoofdkantoor in Egypte. Het bedrijf opereert wereldwijd en heeft een sterke aanwezigheid in het Midden-Oosten, Afrika en de Verenigde Staten. Orascom Construction is gespecialiseerd in diverse bouwsectoren, waaronder infrastructuur, vastgoed, industriële installaties en waterbeheer.

 

Het bedrijf heeft een uitgebreid portfolio van projecten, variërend van snelwegen en bruggen tot energiecentrales en waterzuiveringsinstallaties. Orascom Construction staat bekend om zijn technische expertise en innovatieve benadering van complexe bouwuitdagingen.

 

Orascom Construction heeft de afgelopen jaren aanzienlijke groei doorgemaakt en heeft een sterke reputatie opgebouwd in de bouwsector. Het bedrijf heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de infrastructuur in verschillende regio’s en heeft strategische partnerships gevormd om zijn wereldwijde aanwezigheid uit te breiden.

 

7.   Tullow Oil Plc (LSE: TLW)

Tullow Oil is een Britse onafhankelijke olie- en gasmaatschappij die wereldwijd actief is, met een focus op exploratie en productie. Het bedrijf, opgericht in 1985, is betrokken bij de ontdekking, ontwikkeling en exploitatie van olie- en gasreserves in verschillende regio’s, waaronder Afrika en Zuid-Amerika.

 

Tullow Oil heeft een geschiedenis van succesvolle exploratie-ontdekkingen en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van belangrijke olie- en gasvelden. Het is met name actief in landen zoals Ghana, Kenia en Oeganda, waar het betrokken is bij offshore- en onshore-projecten.

 

De prestaties van Tullow Oil zijn echter beïnvloed door uitdagingen, waaronder schommelingen in olieprijzen, operationele complexiteit en financieringsvraagstukken. Het bedrijf heeft inspanningen geleverd om zijn portefeuille te optimaliseren en kosten te beheersen.

 

8.   Bid Corporation Ltd (JSE: BID)

Bid Corporation Limited, ook bekend als Bidcorp, is een internationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in foodservice en distributie van voedselproducten. Opgericht in Zuid-Afrika in 1988, is Bidcorp uitgegroeid tot een vooraanstaande speler in de wereldwijde foodservicebranche.

 

Bidcorp opereert in diverse markten over de hele wereld en levert een breed scala aan voedselproducten, variërend van verse producten en vlees tot non-food artikelen aan horecabedrijven, hotels, ziekenhuizen, scholen en andere institutionele klanten. Het bedrijf heeft een sterke nadruk op klantgerichtheid en het bieden van op maat gemaakte oplossingen voor de uiteenlopende behoeften van zijn klanten.

 

Bidcorp’s activiteiten omvatten ook logistiek en supply chain management, waarbij het bedrijf streeft naar efficiëntie in de leveringsketen. Bidcorp heeft een uitgebreide portefeuille van merken en werkt samen met leveranciers over de hele wereld om hoogwaardige voedselproducten te leveren.

 

Met een wereldwijd bereik en een focus op innovatie en klanttevredenheid blijft Bidcorp een invloedrijke speler in de foodservice- en distributiesector.

 

9.   Shoprite Holdings Ltd (JSE: SHP)

Shoprite Holdings Ltd is een toonaangevende Zuid-Afrikaanse detailhandelsonderneming, opgericht in 1979. Het bedrijf is actief in de supermarkt- en retailsector en heeft een sterke aanwezigheid in verschillende Afrikaanse landen. Shoprite staat bekend om zijn focus op betaalbare boodschappen en heeft zich ontwikkeld tot een van de grootste retailers op het continent.

 

Met hoofdkantoren in Zuid-Afrika heeft Shoprite een uitgebreid netwerk van winkels, variërend van supermarkten tot hypermarkten. Het bedrijf biedt een breed scala aan producten, waaronder voedsel, kleding, elektronica en huishoudelijke artikelen, en bedient diverse consumentensegmenten.

Shoprite heeft zijn activiteiten uitgebreid naar landen buiten Zuid-Afrika, zoals Nigeria, Angola, Zambia en Mozambique, waardoor het een belangrijke speler is geworden in de detailhandel in sub-Sahara Afrika. Het bedrijf heeft zich ook toegelegd op e-commerce-initiatieven om aan de veranderende consumentenvraag te voldoen.

 

10.                 Aspen Pharmacare Holdings Limited (JSE: APN)

Aspen Pharmacare Holdings Limited is een Zuid-Afrikaans farmaceutisch bedrijf dat wereldwijd actief is. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie en distributie van een breed scala aan farmaceutische producten, waaronder generieke geneesmiddelen en gespecialiseerde producten voor onder andere anesthesie, vrouwen- en kindergezondheid, en oncologie.

 

Aspen heeft een sterke aanwezigheid op de wereldmarkt en bedient zowel opkomende als ontwikkelde markten. Het bedrijf heeft een strategie van diversificatie en heeft zich gericht op het vergroten van zijn productportfolio en wereldwijde aanwezigheid door middel van overnames en samenwerkingen.

 

Hoewel Aspen verschillende successen heeft geboekt en een belangrijke speler is in de wereldwijde farmaceutische sector, heeft het ook enkele uitdagingen ondervonden, zoals marktvolatiliteit en regelgevingskwesties.

 

11.                 EcoBank Transnational Inc. (NGSE: ETI)

Ecobank Transnational Incorporated (ETI) is een pan-Afrikaanse bankholding gevestigd in Togo. Het bedrijf opereert in 33 Afrikaanse landen en heeft een uitgebreid netwerk van filialen. Ecobank is een van de grootste en meest verspreide bankgroepen op het continent.

 

Ecobank richt zich op het aanbieden van diverse financiële diensten, waaronder retailbankieren, zakelijk bankieren en kapitaalmarktactiviteiten. Het bedrijf streeft naar financiële inclusie en heeft innovatieve technologieën ingezet om bankdiensten toegankelijker te maken, met bijzondere aandacht voor mobiel bankieren.

 

Als een belangrijke speler in de Afrikaanse banksector heeft Ecobank bijgedragen aan de bevordering van grensoverschrijdende handel en investeringen op het continent. Het is genoteerd aan verschillende effectenbeurzen, waaronder die van Lagos, Accra, en de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (WAEMU).

 

12.                 FirstRand Ltd (JSE: FSR)

FirstRand Limited is een toonaangevende financiële dienstverlener in Zuid-Afrika, met activiteiten en dochterondernemingen die zich uitstrekken over het Afrikaanse continent. Het is een van de grootste bankgroepen in Zuid-Afrika en staat genoteerd aan de Johannesburg Stock Exchange.

 

De groep omvat drie grote merken: First National Bank (FNB), Rand Merchant Bank (RMB), en WesBank. FNB is gericht op retail- en zakelijke bankdiensten, RMB op zakelijke en investeringsbankieren, terwijl WesBank zich concentreert op financiële dienstverlening aan de automotive sector.

 

Naast zijn binnenlandse activiteiten heeft FirstRand een sterke aanwezigheid in verschillende Afrikaanse landen, waar het een bijdrage levert aan de financiële inclusie en economische ontwikkeling.

 

13.                 Maroc Telecom (EPA: IAM)

Maroc Telecom Ltd is een vooraanstaande telecomoperator in Marokko en een belangrijke speler op de telecommunicatiemarkt in Afrika. Het bedrijf, opgericht in 1998, is genoteerd aan de Casablanca Stock Exchange en de Euronext Paris Stock Exchange.

 

Maroc Telecom is actief in een breed scala aan telecommunicatiediensten, waaronder mobiele en vaste telefonie, breedbandinternet en zakelijke oplossingen. Het bedrijf heeft ook belangen in enkele andere Afrikaanse landen, waaronder Burkina Faso, Mali, Niger, en Gabon, waar het telecommunicatiediensten aanbiedt.

 

Als een belangrijke speler in de Marokkaanse telecommunicatiemarkt heeft Maroc Telecom bijgedragen aan de digitale transformatie en connectiviteit in de regio. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in de uitbreiding van zijn netwerkinfrastructuur en dienstenaanbod.

 

14.                 Attijariwafa Bank (EPA: ATW)

Attijariwafa Bank is een van de grootste en meest prominente bankinstellingen in Marokko en behoort tot de toonaangevende financiële groepen in Afrika. Opgericht in 1904, heeft de bank een lange geschiedenis en heeft het zijn dienstenaanbod aanzienlijk uitgebreid, zowel in Marokko als internationaal.

 

De bank opereert op diverse gebieden, waaronder retailbankieren, zakelijk bankieren, investeringsbankieren en vermogensbeheer. Met een uitgebreid netwerk van filialen en dochterondernemingen bedient Attijariwafa Bank een breed scala aan klanten, waaronder particulieren, bedrijven en overheidsinstellingen.

 

Wat Attijariwafa Bank opmerkelijk maakt, is zijn sterke aanwezigheid in Afrika, met filialen en activiteiten in meerdere landen, waaronder landen in West-Afrika, Noord-Afrika en de Franstalige regio. Deze internationale expansie heeft bijgedragen aan het versterken van de positie van de bank op het continent en het stimuleren van economische groei in verschillende regio’s.

 

Belangrijke aandachtspunten voor beleggers en waarnemers zijn de prestaties van Attijariwafa Bank in het licht van economische ontwikkelingen in Marokko en Afrika, de concurrentie in de financiële sector en de manier waarop de bank omgaat met opkomende trends, zoals digitalisering en fintech-innovaties. De bank blijft een sleutelrol spelen in de financiële stabiliteit en groei van Marokko en draagt bij aan de bredere economische vooruitgang in de regio.

 

15.                 Absa Group Limited (JSE: ABG)

Absa Group Limited, gevestigd in Zuid-Afrika, is een vooraanstaande financiële dienstverlener die opereert in verschillende landen op het Afrikaanse continent. Het bedrijf biedt een breed scala aan financiële producten en diensten aan particulieren, bedrijven en instellingen, waaronder bankieren, verzekeringen, vermogensbeheer en investeringsbankieren.

 

Met een geschiedenis die teruggaat tot meer dan 150 jaar, heeft Absa een sterke regionale aanwezigheid en een groeiende internationale footprint. Het bedrijf heeft zich de afgelopen jaren gericht op digitale innovatie en klantgerichtheid, met als doel het verbeteren van de financiële inclusie en het bieden van moderne bankoplossingen.

 

Absa is betrokken bij gemeenschapsontwikkelingsinitiatieven en heeft zich gecommitteerd aan duurzaamheidsprincipes. Het bedrijf streeft naar een positieve impact op economieën en samenlevingen waarin het actief is, en het integreert milieuvriendelijke praktijken in zijn bedrijfsvoering.

 

16.                 Sasol Ltd (JSE: SOL)

Sasol Limited is een Zuid-Afrikaans energie- en chemiebedrijf dat wereldwijd actief is. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van brandstoffen, chemicaliën en energie uit koolwaterstoffen, met een sterke focus op synthetische brandstoffen en chemische producten. Sasol is bekend om zijn expertise in de Fischer-Tropsch-synthesemethode, waarmee het synthetische brandstoffen uit steenkool en aardgas produceert.

 

Sasol is een van de grootste exploitanten van steenkool tot vloeibare brandstofinstallaties ter wereld. Naast Zuid-Afrika heeft het bedrijf ook activiteiten in andere delen van Afrika, Noord-Amerika, Europa, Azië en het Midden-Oosten.

 

Het bedrijf heeft inspanningen geleverd om zijn activiteiten te diversifiëren en zich te richten op schonere energieoplossingen, zoals het verminderen van zijn koolstofvoetafdruk en het verkennen van hernieuwbare energiebronnen. Dat heeft zich niet vertaald in krachtige prestaties op de beurs.

17.                 KenolKobil Ltd (NSE: KENO) /Rubis (RUI.PA)

KenolKobil Ltd is een van de toonaangevende oliemaatschappijen in Oost-Afrika, met het hoofdkantoor in Kenia. Het bedrijf is actief in de downstream-sector van de olie-industrie, wat betekent dat het zich richt op distributie, verkoop en marketing van afgewerkte olieproducten, waaronder brandstof, smeermiddelen en LPG (vloeibaar petroleumgas).

 

KenolKobil heeft een breed netwerk van tankstations en bedient klanten in verschillende landen in Oost-Afrika, waaronder Kenia, Oeganda, Rwanda, Burundi, Tanzania en Zambia. Het bedrijf is betrokken bij de volledige waardeketen van de olie-industrie, van raffinage tot marketing van eindproducten.

 

Als een belangrijke speler in de energiesector in de regio, heeft KenolKobil zich gericht op efficiëntie, innovatie en het uitbreiden van zijn activiteiten. Het bedrijf streeft naar diversificatie en heeft zich ook beziggehouden met andere diensten, zoals de levering van vloeibaar aardgas en hernieuwbare energieprojecten.

 

Net als veel bedrijven in de olie-industrie is KenolKobil gevoelig voor schommelingen in de internationale olieprijzen, regelgevingskwesties en economische omstandigheden. Het is belangrijk om de specifieke marktomstandigheden in de landen waar het bedrijf actief is, te volgen voor een nauwkeuriger beeld van de prestaties en vooruitzichten van KenolKobil Ltd.

In 2019 werd het bedrijf overgenomen door Rubis.

 

18.                 Equity Group Holdings Plc (NSE: EQTY)

Equity Group Holdings Plc is een van de grootste financiële instellingen in Oost-Afrika, met zijn hoofdkantoor in Nairobi, Kenia. Opgericht in 1984, is het bedrijf actief in diverse financiële diensten, waaronder retailbanking, investeringsbanking, vermogensbeheer en verzekeringen. Equity Group heeft een sterke aanwezigheid in meerdere landen, waaronder Kenia, Oeganda, Tanzania, Rwanda, Zuid-Soedan en Democratische Republiek Congo.

 

Het bedrijf staat bekend om zijn innovatieve aanpak en heeft bijgedragen aan de bevordering van financiële inclusiviteit in de regio. Equity Group heeft zich gericht op het bieden van toegankelijke bankdiensten aan diverse klantensegmenten, waaronder particulieren, bedrijven en boeren, en heeft de uitbreiding van digitale bankdiensten bevorderd.

 

19.                 Vodacom Group Limited (JSE: VOD)

Vodacom Group Limited is een toonaangevende Afrikaanse communicatieprovider en een dochteronderneming van Vodafone Group Plc. Het bedrijf heeft een sterke aanwezigheid in Zuid-Afrika en bedient meer dan 115 miljoen klanten in verschillende Afrikaanse landen, waaronder Tanzania, Mozambique, Lesotho, en de Democratische Republiek Congo.

 

Vodacom biedt een breed scala aan communicatiediensten, waaronder mobiele telefonie, breedbandinternet, dataconnectiviteit en zakelijke oplossingen. Het bedrijf is actief betrokken bij de bevordering van digitale inclusie en technologische innovatie in de regio.

 

Als een belangrijke speler in de telecommunicatiebranche in Afrika heeft Vodacom bijgedragen aan de uitbreiding van mobiele connectiviteit en toegang tot internet, wat van cruciaal belang is voor de sociaaleconomische ontwikkeling van de regio.

 

De telecommunicatiesector in Afrika is dynamisch en onderhevig aan veranderende regelgeving en technologische ontwikkelingen. Vodacom blijft zich aanpassen aan deze veranderingen en streeft naar groei en innovatie in de snel evoluerende markt voor communicatiediensten in Afrika.

 

20.                 The Egyptian Company for Mobile Services (EGX: EMOB)

The Egyptian Company for Mobile Services, beter bekend als Mobinil, was een toonaangevende mobiele telecommunicatieprovider in Egypte. In 2017 fuseerde Mobinil met Telecom Egypt en werd het opnieuw gelanceerd als “Orange Egypt,” waarbij Orange de meerderheidsaandeelhouder werd. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te weten:

 

Mobinil werd in 1998 opgericht als een joint venture tussen Orange (toen France Télécom) en lokale investeerders. De fusie in 2017 met Telecom Egypt resulteerde in een breder dienstenaanbod en een versterkte positie op de Egyptische telecommunicatiemarkt.

 

Mobinil, en later Orange Egypt, bood een scala aan mobiele diensten aan, waaronder spraakcommunicatie, sms en datadiensten. Na de herlancering onder de merknaam Orange werden ook nieuwe diensten en technologische innovaties geïntroduceerd.

 

Als onderdeel van de Orange Group, een wereldwijde telecomoperator, profiteerde Orange Egypt van internationale expertise en investeringen in technologische vooruitgang. Dit stelde het bedrijf in staat om de Egyptische markt te bedienen met geavanceerde mobiele communicatiediensten.

 

Orange Egypt was een belangrijke speler op de Egyptische telecommunicatiemarkt en concurreerde met andere lokale aanbieders om klanten te bedienen in een land met een groeiende mobiele penetratie.

 

De telecomsector ondergaat voortdurend veranderingen, gedreven door technologische vooruitgang en marktdynamiek. Het is belangrijk voor belanghebbenden om de evolutie van Orange Egypt en de bredere telecomsector in Egypte te volgen om op de hoogte te blijven van markttrends en kansen. Beleggen in het aandeel Orange Egypt zelf is niet mogelijk. Het kan alleen via moedermaatschappij Orange.

 

21.                 Guaranty Trust Bank Plc (NGSE: GUARANTY)

Guaranty Trust Bank (GTBank) is een vooraanstaande Nigeriaanse financiële instelling met een stevige reputatie. Opgericht in 1990, heeft GTBank zich ontwikkeld tot een van de grootste en meest innovatieve banken in Nigeria. Het bedrijf biedt een breed scala aan financiële diensten, waaronder retailbankieren, bedrijfsbankieren, vermogensbeheer en elektronische betalingsoplossingen.

 

GTBank heeft zich onderscheiden door zijn focus op technologische innovatie, waaronder digitale bankdiensten en mobiel bankieren, om aan de behoeften van een groeiend klantenbestand te voldoen. Het bedrijf heeft talrijke prijzen gewonnen voor zijn inspanningen op het gebied van klantenservice en technologische vooruitgang.

 

Het is actief in meerdere landen buiten Nigeria, waaronder andere Afrikaanse landen en het Verenigd Koninkrijk. Guaranty Trust Holding is momenteel het achtste meest waardevolle aandeel op de NGX met een marktkapitalisatie van NGN 1,15 biljoen, wat ongeveer 1,98% van de aandelenmarkt van de Nigeriaanse beurs uitmaakt.

 

22.                 Sonatel (BRVM: SNTS)

Sonatel, voluit Société Nationale des Télécommunications du Sénégal, is de belangrijkste telecommunicatieprovider in Senegal en een van de grootste in West-Afrika. Het bedrijf speelt een cruciale rol in het leveren van communicatiediensten aan particulieren en bedrijven, waaronder mobiele telefonie, breedbandinternet en zakelijke oplossingen.

 

Sonatel heeft een aanzienlijke regionale aanwezigheid en is actief in meerdere landen, waaronder Mali, Guinee, Guinee-Bissau, en Sierra Leone. Het bedrijf heeft strategische partnerschappen gesmeed en investeert voortdurend in technologische infrastructuur om innovatieve en betrouwbare communicatiediensten te leveren.

 

Sonatel is genoteerd aan de West Africa Telecommunication Regulatory Assembly (WATRA) en draagt bij aan de economische groei en technologische ontwikkeling in de landen waar het opereert. Het bedrijf staat onder leiding van Orange Group, wat verdere synergieën mogelijk maakt in de wereldwijde telecommunicatiebranche. Investeerders volgen de prestaties van Sonatel als een indicator van de telecommunicatiesector in West-Afrika.

 

Sonatel Senegal is momenteel het meest waardevolle aandeel op de BRVM met een marktkapitalisatie van XOF 1,72 biljoen, wat ongeveer 22% van de gehele aandelenmarkt van de BRVM Stock Exchange is.

 

23.                 Impala Platinum Holdings Ltd (JSE: IMP)

Impala Platinum Holdings Limited, ook wel bekend als Implats, is een Zuid-Afrikaans mijnbouwbedrijf dat zich specialiseert in de exploratie, winning en verwerking van platina-groepsmetalen (PGM’s). Het bedrijf is een van ’s werelds grootste producenten van platina en is gevestigd in Rustenburg, Zuid-Afrika.

 

Implats heeft mijnbouwactiviteiten in de Bushveld Igneous Complex, een van ’s werelds belangrijkste bronnen van platina. Het bedrijf is betrokken bij de ontwikkeling en exploitatie van mijnen die platina, palladium, rhodium en andere metalen produceren.

 

De activiteiten van Implats omvatten zowel ondergrondse als oppervlakteontginning, waarbij het bedrijf zich richt op het waarborgen van duurzame mijnbouwpraktijken en milieubeheer.

 

Als een belangrijke speler in de PGM-sector heeft Implats te maken met factoren zoals grondstofprijzen, mijnbouwregelgeving en marktvraag naar edelmetalen. Het bedrijf heeft ook initiatieven genomen om zijn positie in de waardeketen te versterken, waaronder investeringen in raffinaderijen en verwerkingsfaciliteiten.

 

24.                 EFG Hermes (EGX: HRHO)

EFG Hermes is een toonaangevende investeringsbank en financiële dienstverlener met een sterke aanwezigheid in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Opgericht in 1984 en gevestigd in Caïro, Egypte, biedt het bedrijf een breed scala aan diensten, waaronder investment banking, asset management, effectenmakelaardij en privévermogensbeheer.

 

EFG Hermes heeft zich onderscheiden als een belangrijke speler in de regionale financiële sector en heeft diverse strategische partnerschappen ontwikkeld om zijn bereik uit te breiden. Het bedrijf heeft activiteiten in meerdere landen, waaronder Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Saoedi-Arabië en Pakistan.

 

Het is bekend om zijn deskundigheid in kapitaalmarkten, fusies en overnames, en het beheer van investeringsfondsen. EFG Hermes heeft een sterke nadruk op technologische innovatie en digitale transformatie in de financiële dienstverlening.

 

25.                 Zenith Bank Plc (NGSE: ZENITHBANK)

Zenith Bank Plc is een van de vooraanstaande commerciële banken in Nigeria en een van de grootste financiële instellingen in West-Afrika. Opgericht in 1990, heeft Zenith Bank zich ontwikkeld tot een toonaangevende speler in de Nigeriaanse banksector en heeft het zijn dienstverlening uitgebreid naar andere Afrikaanse landen.

 

Het bedrijf biedt een breed scala aan financiële producten en diensten, waaronder retailbankieren, zakelijk bankieren, vermogensbeheer en elektronische bankdiensten. Zenith Bank staat bekend om zijn innovatieve benadering van bankieren en heeft geïnvesteerd in technologie om digitale oplossingen te bieden aan zijn klanten.

 

Met een sterke focus op klanttevredenheid en zakelijke integriteit heeft Zenith Bank verschillende onderscheidingen ontvangen voor zijn prestaties en bijdragen aan de Nigeriaanse financiële sector. Het bedrijf is genoteerd aan de Nigeria Stock Exchange (NSE) en heeft ook internationale aanwezigheid met filialen en vertegenwoordigingen in verschillende landen.

 

26.                 IHS Towers (NYSE: IHS)

IHS Towers is een toonaangevend bedrijf op het gebied van telecommunicatie-infrastructuur in opkomende markten, met een sterke focus op het aanbieden van zendmasten en -diensten. Opgericht in 2001 in Nigeria, heeft IHS Towers snel uitgebreid en is het nu een van de grootste onafhankelijke telecominfrastructuurbedrijven ter wereld.

 

Het bedrijf richt zich op het bouwen, beheren en verhuren van zendmasten aan telecombedrijven om de connectiviteit en dekking van mobiele netwerken te verbeteren. IHS opereert in meerdere landen in Afrika, Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië, en heeft een uitgebreide portefeuille van zendmasten die diensten ondersteunen voor spraak-, data- en breedbandcommunicatie.

 

IHS Towers heeft een cruciale rol gespeeld in het mogelijk maken van mobiele communicatie in gebieden waar de infrastructuur voorheen beperkt was. Het bedrijf heeft bijgedragen aan de groei van de telecommunicatiesector in opkomende markten door het faciliteren van betere connectiviteit, met name in landelijke en afgelegen gebieden.

 

27.                 KCB Group Plc (NSE: KCB)

KCB Group Plc is een vooraanstaande financiële dienstverlener in Oost-Afrika, met het hoofdkantoor in Kenia. Opgericht in 1896, is KCB uitgegroeid tot een van de grootste en meest invloedrijke banken in de regio. Het bedrijf biedt diverse financiële producten en diensten, waaronder retailbankieren, bedrijfsbankieren, vermogensbeheer en mobiele bankdiensten.

 

KCB heeft een sterke regionale aanwezigheid in landen zoals Kenia, Oeganda, Rwanda, Tanzania, Burundi en Zuid-Soedan. Het bedrijf staat bekend om zijn toewijding aan technologische innovatie, waaronder mobiel bankieren en digitale financiële oplossingen, waarmee het klanten gemakkelijke toegang tot bankdiensten biedt.

 

KCB Group Plc blijft een belangrijke speler in de financiële sector van Oost-Afrika en heeft strategische uitbreidingsplannen om zijn aanwezigheid verder te vergroten.

 

28.                 Rand Merchant Investment Holdings (JSE: RMI)

Rand Merchant Investment Holdings Limited (RMI) is een Zuid-Afrikaanse investeringsholding die opereert in verschillende sectoren, waaronder financiële dienstverlening, verzekeringen en gezondheidszorg. Opgericht in 2010, is RMI betrokken bij strategische investeringen en de ontwikkeling van bedrijven met groeipotentieel.

 

De belangrijkste dochterondernemingen van RMI omvatten Discovery Limited, MMI Holdings, OUTsurance, Hastings Group, en AlphaCode, onder andere. Discovery Limited is een wereldwijde verzekeraar en financiële dienstverlener die bekend staat om zijn innovatieve benadering van gezondheidszorgverzekeringen en Vitality, een programma dat gezond gedrag aanmoedigt.

 

MMI Holdings is een internationaal opererende levensverzekerings- en pensioenonderneming. OUTsurance, een van de grootste directe verzekeraars in Zuid-Afrika, biedt diverse verzekeringsproducten aan particulieren en bedrijven.

 

Hastings Group, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, is een verzekeringsmakelaar die zich richt op autoverzekeringen. AlphaCode, een initiatief van RMI, ondersteunt financiële technologie (fintech) start-ups en innovatie in de financiële sector.

 

RMI heeft een gediversifieerde portefeuille, waardoor het blootgesteld is aan verschillende segmenten van de financiële dienstverlening en verzekeringsindustrie. Het bedrijf streeft naar waardecreatie door middel van langetermijninvesteringen en actieve betrokkenheid bij zijn dochterondernemingen.

 

29.                 Airtel Africa Plc (LSE: AAF)

Airtel Africa is een vooraanstaande telecomoperator die opereert in verschillende Afrikaanse landen. Het bedrijf maakt deel uit van Bharti Airtel, een wereldwijd telecomconglomeraat gevestigd in India. Airtel Africa biedt een breed scala aan communicatiediensten, waaronder mobiele telefonie, mobiel bankieren, breedbandinternet en zakelijke oplossingen.

 

Het bedrijf is actief in landen zoals Nigeria, Kenia, Oeganda, Tanzania, Rwanda, Zambia, Malawi en vele andere, waardoor het een van de grootste spelers is op de Afrikaanse telecommunicatiemarkt.

 

30.                 Old Mutual Limited (JSE: OMU)

Old Mutual Limited is een internationale financiële dienstverlener met Zuid-Afrikaanse wortels, opgericht in 1845. Het bedrijf opereert in diverse financiële sectoren, waaronder verzekeringen, vermogensbeheer, beleggingen en bankieren.

 

Old Mutual heeft een sterke aanwezigheid in Afrika en andere opkomende markten. Het bedrijf biedt een breed scala aan financiële producten en diensten aan particulieren, bedrijven en instellingen. Dit omvat levensverzekeringen, pensioenen, beleggingsfondsen en vermogensbeheer. In de meest recente jaren heeft dit aandeel weinig overtuigende prestaties neergezet.

 

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen (of dalen). Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator of de online training https://beleggen.com/training

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.