De Top 17 aandelen met hoge marges

Handleiding aandelen met hoge marges

Aandelen met hoge marges bieden meer veiligheid in moeilijke tijden. Er is gelukkig geen gebrek aan keuzemogelijkheden wat betreft aandelen met hoge marges. De bruto winstmarge is het percentage van de omzet dat een bedrijf behoudt na de kosten van verkochte goederen.

 

De bruto winstmarge is belangrijk omdat dit het uitgangspunt is voor het behalen van een gezonde nettowinst. Bedrijven met een gezonde nettowinst zijn natuurlijk de moeite waard om te onderzoeken.

 

Op basis van de resultatenrekening wordt de brutowinst gedeeld door de omzet. Een brutowinst van $ 400.000 op een omzet van $ 1 miljoen is 40 procent. De brutomarge is belangrijk omdat het laat zien of de omzet van een bedrijf voldoende is om de kosten te dekken.

 

De nettowinst is de brutowinst nadat alle kosten zijn verrekend zoals bedrijfskosten voor werknemers, kantoorleasing en andere kosten. Deze bepalen de totale winst voor het bedrijf.

 

De prijsstrategie en concurrentie zullen uiteindelijk bepalen hoe de marge reageert op het koopgedrag van de consument. Een bedrijf wil steeds de hoogst mogelijke marge behalen zonder verkoop op te offeren om de omzet te maximaliseren.

 

Bij het selecteren van aandelen met hoge marges is natuurlijk ook de cashflow belangrijk. Doorgaans is de manier waarop een product wordt geprijsd gebaseerd op concurrerende marktprijzen. Hoe goedkoper, hoe meer marktaandeel.

 

Een andere strategie is die van een hogere prijsstelling dan de markt om de marges te maximaliseren. Een hoge prijsstrategie gaat vaak gepaard met een grote merkcampagne, waarbij de consument bereid is om meer te betalen voor een product van een bepaald merk.

 

Moeten ik en u beleggen in aandelen met hoge marges?

 

Hoge marges verwijzen over het algemeen naar bedrijven met lage kosten van verkochte goederen en een hoge verkoopprijs, waardoor ze een hoger bedrag aan inkomsten kunnen realiseren.

 

Dergelijke bedrijven zijn winstgevend en genieten een concurrentievoordeel in hun branche. Het concurrentievoordeel kan om verschillende redenen ontstaan, zoals hoge toegangsdrempels, veel onderzoek en ontwikkeling, octrooien en handelsmerken, langdurige betrokkenheid bij de industrie en nog veel meer. Deze bedrijven kunnen zelfs de marktleiders in hun branche zijn.

 

Is beleggen in aandelen met hoge marges duurzaam? Bedrijven met een hoge marge zullen altijd te maken krijgen met concurrentie of interesse van andere spelers die een deel van hun winsten willen inpikken. Zo zijn er aanzienlijk minder kansen dat de winstgevendheid op de lange termijn overleeft. Een aantal factoren speelt hierbij een rol.

 

Ten eerste, aangezien de winstgevendheid van een bedrijf hoog is, zal het bedrijf te maken krijgen met concurrentie en zou het zijn prijzen moeten verlagen of extra aan verkoop moeten besteden, waardoor de marges dalen. De groeiende concurrentie zou het bedrijf kunnen dwingen met lagere marges tevreden te zijn.

 

Ten tweede, wanneer kleine bedrijven zich in een nieuwe sector wagen en zeer winstgevend zijn, worden ze ofwel onderboden in kosten of worden ze overgenomen door een groter bedrijf.

 

We zien bijvoorbeeld dat de grootste tech-acquisities vandaag de dag plaatsvinden, zoals YouTube door Google en WhatsApp en Instagram door Facebook, waarbij enorme bedragen gemoeid zijn. Grote spelers in de industrie willen altijd overleven en groeien voor de lange termijn en ze doen dit met alle mogelijke middelen.

 

Slechts enkele grote spelers kunnen overleven met een hoge winstmarge. We kunnen hier het voorbeeld van Google, Facebook, Windows of Apple nemen. Sommige sectoren kunnen zelfs genieten van een hoge winstmarge vanwege de complexiteit of het soort gespecialiseerde human resources dat nodig is, zoals de chemie, de gezondheidszorg of de farmaceutische sector.

 

Bedrijven kunnen het echter moeilijk vinden om zulke enorme marges vast te houden, aangezien concurrenten altijd op zoek zijn naar innovatie en investeren in R&D om voorop te blijven lopen of om toch alleszins de opgelopen achterstand in te halen.

 

U moet echter ook rekening houden met het feit dat bedrijven die al lange tijd hoge winstmarges genereren, een overgewaardeerde aandelenkoers en een hoge K/W-ratio kunnen hebben (“een hot company in a hot industry”, om het zo uit te drukken).

 

Waardebeleggers zoals Warren Buffett, Charlie Munger, Peter Lynch en vele anderen investeren bij voorkeur in aandelen met hoge marges. Het betreft bedrijven met hoge marges die een concurrentievoordeel genieten, maar alleen als hun aandelenkoers ondergewaardeerd is.

 

Peter Lynch gaf er zelfs een term aan: ‘Ten-bagger’. Een tien-bagger verwijst naar een investering die het potentieel heeft om 10 keer de initiële investering op te leveren. Deze aandelen hebben over het algemeen explosieve groeivooruitzichten en een K/W-ratio onder het sectorgemiddelde.

 

Aandelen met hoge marges bieden meer veiligheid

 

Een bedrijf met hoge marges heeft dus een veel grotere buffer om tegenslagen en stijgende kosten het hoofd te bieden. Als de kosten van een bedrijf aanzienlijk zijn en er weinig van de omzet overblijft om overhead- en andere bedrijfskosten te dekken, kan het moeilijk zijn om consequent winstgevend te blijven.

 

Een goed voorbeeld is Amazon, waar de verkoopkosten normaal 80% of meer van de omzet bedragen. Toen dit bedrijf op een bepaald moment te kampen had met stijgende kosten, boekte het zijn eerste verlies in jaren.

 

Hieronder een aantal bedrijven met hoge winstmarges die in de huidige omgeving, gekenmerkt door hoge inflatie en een moeilijkere economie, de moeite waard zijn.

 

1.   Veeva Systems (VEEV)

De focus van Veeva ligt op het leveren van cloud gebaseerde oplossingen voor bedrijven in de gezondheidszorg. Het Veeva Vault product helpt bedrijven bij het beheren van gegevens, terwijl Veeva Commercial Cloud een oplossing voor klantrelatiebeheer is die zinvolle interacties bevordert om de verkoopgroei te stimuleren. En het in Californië gevestigde bedrijf groeit zelf in hoog tempo.

 

Veeva Systems is een cloud computing specialist die softwareoplossingen levert aan life sciences bedrijven. Deze laserfocus op een specifieke niche is een van de sterke punten van Veeva geweest. Hoewel er tal van concurrerende cloud computing-providers zijn, hebben er maar weinig oplossingen die zijn toegesneden op de behoeften van de sterk gereguleerde en kapitaalintensieve life sciences sector.

 

Het in Californië gevestigde bedrijf heeft een solide reputatie opgebouwd in deze niche en als gevolg daarvan heeft het de veel van de grootste farmaceutische en biotechnologische bedrijven als klanten kunnen aantrekken. Het heeft over het algemeen een sterke omzet- en winstgroei gekend. Een vertraging van de omzetgroei in het afgelopen jaar – in combinatie met een hoge aandelenwaardering – leidde echter tot een flauwe prestatie van de aandelenkoers in de afgelopen 12 maanden.

 

De laatste kwartaalupdate van Veeva Systems – die voor het eerste kwartaal van het boekjaar 2023-2024 – maakte echter opnieuw indruk op de beleggers. Tijdens de periode, die eindigde op 30 april, steeg de omzet jaar op jaar met ongeveer 4% tot $ 526,3 miljoen. Het aangepaste netto-inkomen van het bedrijf was 7% lager dan vorig jaar op $ 147,9 miljoen. Die resultaten overtroffen de consensusschattingen van analisten en het bedrijf gaf ook beter dan verwachte verwachtingen voor de rest van het fiscale jaar.

 

Veeva Systems verwacht voor het volledige boekjaar 2023-2024 een omzet van $ 2,4 miljard. Maar het bedrijf ziet een enorme markt van $ 13 miljard tot zijn beschikking, dus er is voldoende groeipotentieel.

 

Ondertussen profiteert het bedrijf van hoge overstapkosten. Voor een klant kan het migreren naar een andere cloud gebaseerde softwareleverancier duur en tijdrovend zijn, de zaken vertragen en mogelijk leiden tot het verlies van kritieke gegevens. Deze bedrijven zullen dat over het algemeen niet riskeren. Veeva kan dus rekenen op trouwe klanten.

 

En hoewel het aandeel rijkelijk gewaardeerd blijft aan een koers-winstverhouding van 65, bevinden zowel die koers-winstverhouding als de koers-omzetverhouding zich aan de onderkant van hun driejaarlijkse gemiddelden. De stevige vooruitzichten voor het volgende jaar, de lange weg naar groei die nog open ligt en de solide concurrentievoordelen zouden het bedrijf moeten helpen om de koers te ondersteunen.

 

De winstmarge van het bedrijf (het bedrag van elke dollar dat in winst verandert) is een indrukwekkende 26% dankzij de hoge brutomarge, die tot nu toe op 72% ligt. Met bedrijfskosten die dit jaar slechts 46% van de omzet van het bedrijf uitmaken, is  Veeva zeer winstgevend. Een bedrijf met stevige marges dus.

 

2.   Docusign (DOCU)

Een ander sterk op de cloud gebaseerd bedrijf is DocuSign, dat dankzij zijn elektronische handtekeningen de werking van de administratie van de bedrijfswereld gemakkelijker maakt. Het bedrijf profiteert van het feit dat de vraag naar digitaal ondertekende documenten zal blijven stijgen.

 

Docusign heeft zijn relatie met Salesforce en Microsoft verdiept en wordt geïntegreerd in hun tools zoals Slack en Microsoft Teams, wat een goed signaal is voor de toekomst.

 

Het bedrijf was een van de grootste winnaars van het thuiswerken tijdens de plandemie. De koers van het aandeel schoot omhoog van $ 80 in 2019 naar $ 300 op het hoogtepunt van de trend van werken op afstand. Toen gebeurde er iets eigenaardigs. Toen de kantoren weer opengingen, veranderde het enthousiasme van investeerders in afkeer.

 

Tegenwoordig (tweede helft van 2023) wordt het aandeel verhandeld tegen minder dan $ 55 per aandeel. Dit betekent een enorme korting ten opzichte van de situatie vóór het begin van COVID-19, om nog maar te zwijgen van de piekkoers in 2021.

 

Was een aandelenkoers van $ 300 gerechtvaardigd? Misschien niet, nee. Maar een koers onder $ 55 lijkt weer pessimistisch. Tegen deze prijs noteert het aandeel aan slechts 21 keer de geschatte winst voor het fiscale jaar 2024. Ondertussen groeit de kernactiviteit nog steeds mooi, met een omzetstijging van 12% in het meest recente kwartaal. DocuSign beleeft misschien zelf geen adembenemende groei meer door, maar de markt voor digitaal ondertekende documenten groeit onverminderd sterk.

 

In 2022 bedroeg de brutomarge van DocuSign een indrukwekkende 74% van de omzet – ongeveer hetzelfde percentage als het jaar voordien. Als het deze hoge marges kan behouden, kunnen beleggers verwachten dat het resultaat zal blijven verbeteren, waardoor het aandeel als een veelbelovende investering mag worden beschouwd.

 

3.   Broadcom (AVGO)

Halfgeleidergigant Broadcom is vooral bekend om zijn netwerkswitchchips voor datacenters en zijn radiofrequentiefilters voor high-end smartphones. Maar dankzij een serie goed geplande overnames is Broadcom uitgegroeid tot een zeer gediversifieerd bedrijf actief in een reeks snelgroeiende technologiedeelgebieden.

 

Het bedrijf is zeer winstgevend en goed geleid. De jaarlijkse brutomarges zijn de afgelopen jaren gestaag gestegen. En analisten verwachten dat ze de komende twee fiscale jaren (telkens eindigend in oktober) zullen toenemen tot 76%, tegen 73,9% in fiscaal 2021. Ondertussen zijn de kosten de afgelopen jaren nauwelijks gedaald en keert het bedrijf een fors dividend uit, dat het al 13 opeenvolgende jaren heeft verhoogd.

 

Sterke kasstromen weerspiegelen financiële stabiliteit, waardoor bedrijven schulden kunnen afbetalen, groeikansen kunnen nastreven en dividendbetalingen kunnen doen. Deze bedrijven zijn ook beter uitgerust om een economische neergang te doorstaan, wat beleggers op de lange termijn nog een voordeel biedt. Broadcom is zo’n bedrijf. Het heeft in ieder geval de cashflow om de dividendbetalingen te ondersteunen, waarbij Broadcom in het laatste kwartaal $ 4,4 miljard aan vrije cashflow genereerde.

 

De halfgeleiderindustrie heeft sinds het begin van de pandemie te maken met knelpunten in de toeleveringsketen, merkt John Buckingham, redacteur van de investeringsnieuwsbrief The Prudent Speculator op.

 

Broadcom is daar niet immuun voor, maar de omvang en de uitstekende leveranciersrelaties hebben ertoe bijgedragen de impact van die problemen te minimaliseren, zegt hij. Het bedrijf had vraag en aanbod in de eerste helft van 2023 goed onder controle en slaagde er tot nu toe in om de kosten van gestegen materiaalprijzen door te berekenen aan de klanten.

 

Analisten verwachten dat de winst de komende drie jaar met gemiddeld 15% per jaar zal stijgen. De aandelen worden momenteel verhandeld tegen 17 keer de verwachte jaarwinst, onder de gemiddelde K/W van 21 voor zijn sectorgenoten bij de halfgeleiders.

 

4.   Visa (V)

Visa, een multinationale financiële dienstverlener, faciliteert elektronische geldovermakingen via debet-, krediet- en prepaidkaarten van het merk Visa. De financiële titaan rapporteerde in het laatste kwartaal waarvoor cijfers bekend zijn (het eerste kwartaal van 2023 op moment van schrijven) een vrije kasstroom van $ 3,6 miljard, 13% hoger dan dezelfde periode een jaar geleden.

 

Het bedrijf presteerde consistent op het gebied van winst en overtrof de omzet- en winstverwachtingen in 13 opeenvolgende kwartalen. En dat is ook Warren Buffett niet ontgaan. Zijn Berkshire Hathaway bezit sinds 2013 Visa aandelen en heeft in de loop van de tijd een paar miljoen aandelen in portefeuille genomen. De positie van Visa in het beleggingsvehikel van Buffett is vandaag ongeveer $ 2 miljard waard.

 

Visa is misschien niet Buffett’s favoriete creditcardaandeel, de participatie van $ 2 miljard ligt ver achter op Berkshire’s belang van $ 26,6 miljard in American Express (AXP). De toekomstgerichte initiatieven van Visa zijn veelbelovender dan de meer traditionele benadering van financiële dienstverlening van American Express.

 

Het management van Visa benut de kansen die voor de volgende generaties weggelegd liggen. Van op blockchain gebaseerde betalingsverwerking tot fraudedetectie op basis van kunstmatige intelligentie (AI), Visa is toonaangevend op elk gebied van financiële technologie.

 

Kort samengevat lijkt het erop dat de generatieve AI-boom en de snel evoluerende blockchain-netwerken een baanbrekende bedreiging vormen voor traditionele bedrijven zoals American Express. Tegelijkertijd kunnen ze waardevolle activa worden in de handen van een concurrent als Visa dat oog op de toekomst heeft.

 

Het aandeel Visa kan ook op groei gerichte beleggers kunnen aantrekken, met schattingen die wijzen op een winstgroei van 14% in het huidige fiscale jaar (FY23) en nog eens 13% in FY24. De omzetgroei zal naar verwachting ook solide zijn, met een verwachte verbetering van respectievelijk 11% en 10% in FY23 en FY24.

 

De voortdurende verschuiving naar digitale betalingen en online winkelen is een zegen gebleken voor dit bedrijf, evenals de sterke groei van transacties met de crypto-gekoppelde kaarten van het bedrijf die het gemakkelijk maken om producten en diensten met digitale valuta te betalen.

 

Een fors herstel van internationale reis- en grensoverschrijdende geldstromen biedt meer opwaarts potentieel. Zolang hogere prijskaartjes als gevolg van de inflatie de consumentenuitgaven niet beperken, is een hardnekkigere inflatie positief: ongeveer 55% tot 60% van de Visa-inkomsten zal een boost krijgen door de inflatie, zo berekenden de analisten.

 

Het mooie van het bedrijfsmodel van Visa is de operationele hefboomwerking. Naarmate het volume toeneemt, nemen de operationele marges toe. De operationele marges kunnen de komende twee jaar toenemen tot 68% tegen het einde van 2023, een stijging ten opzichte van 65,6% in 2021, wat bijdraagt aan een winstgroei van ongeveer 20% in die periode.

 

Het betalingsverwerkingsnetwerk van Visa werkt als een tolhuisje, dus hoe meer elektronische transacties Visa verwerkt, hoe hoger de inkomsten van het bedrijf. En daar kan u als belegger van profiteren.

 

5.   Bio-Techne (TECH)

De pandemie heeft de uitgaven voor gezondheidswetenschappelijk onderzoek nieuw leven ingeblazen, en dat is in het voordeel van bedrijven als Bio-Techne. Dit bedrijf is toonaangevend in de productie van eiwitten, antilichamen en andere verbindingen die worden gebruikt in medisch onderzoek, geneesmiddelenontwikkeling en diagnostische tests.

 

Het bedrijf herinvesteert zijn robuuste operationele cashflow om de productiecapaciteit uit te breiden en in wat het zelf instop-overnames noemt – kleine contante deals voor particuliere bedrijven. Sinds 2014 heeft het meer dan een dozijn van dergelijke deals gesloten. Zo werd Asuragen overgenomen, een maker van diagnostische en onderzoeksproducten zoals oncologische testkits, voor $ 215 miljoen in contanten plus $ 105 miljoen extra als bepaalde mijlpalen worden bereikt.

 

Het bedrijf heeft de afgelopen jaren de brutomarges weten te verbeteren, van 65% in 2017 tot 68,1% in 2021, ondanks de overnames. Analisten voorspellen een gemiddelde jaarlijkse winstgroei van 26% in de komende drie jaar. Dat komt echter met een premie en aandelen worden verhandeld tegen een koers-winstverhouding van 45 keer de verwachtingen voor het lopende boekjaar. Toch is dat onder de gemiddelde K/W voor biotechbedrijven van 59.

 

6.   Regeneron Pharmaceuticals (REGN)

Regeneron een biotechbedrijf gevestigd in Tarrytown, New York, maakte de cocktail van antilichamen die wordt gebruikt om voormalig president Trump te behandelen voor Covid-19. Regeneron verkoopt ook Eylea, een medicijn dat wordt gebruikt om leeftijdsgebonden maculaire degeneratie te behandelen, een belangrijke oorzaak van blindheid bij oude mensen. Bovendien heeft Regeneron verschillende andere goedgekeurde medicijnen in portefeuille en nog meer geneesmiddelen zitten in de pijplijn.

 

De winstmarge na belastingen van het bedrijf voor de afgelopen vier kwartalen bedraagt momenteel 50% en ligt sinds 2017 boven 20%. Het aandeel wordt verhandeld voor 20 keer de recente winst en 15 keer de winst die analisten voorspellen voor de komende vier kwartalen. Dat lijkt niet veel voor een aandeel met een profiel als dat van Regeneron Pharmaceuticals.

 

Als het gaat om beleggen in farmaceutische aandelen, is genbewerking een intrigerend gebied voor toekomstige groei. Dit is een veld dat een oplossing kan bieden voor enkele van onze meest vervelende ziekten, zoals kanker en diabetes.

 

En in 2023 zijn veel bedrijven dichter dan ooit bij een oplossing voor deze aandoeningen.  Farmaceutische bedrijven die een partnerschap aangaan met pure-play bedrijven als Regeneron Pharmaceuticals voor het bewerken van genen, maken een grotere kans dat de belofte van het bewerken van genen zal resulteren in commercieel goedgekeurde en beschikbare producten.

 

Een van de redenen dat dit aandeel zo interessant maakt, is het langdurige partnerschap voor genbewerking van het bedrijf met Intellia Therapeutics (NASDAQ:NTLA). Hoewel dit partnerschap lang kan duren, is het een ander voorbeeld van een bedrijf dat meerdere inkomstenstromen ontwikkelt, waardoor het een van de veelbelovende farmaceutische aandelen is voor deze maand en daarna. Kortom, Regeneron Pharmaceuticals is een aandeel dat we van dichtbij volgen.

 

7.   T. Rowe Price Group (TROW)

  1. Rowe Price Group is een aanbieder van beleggingsfondsen met hoofdkantoor in Baltimore. Met een marge na belastingen van 42% is het bedrijf zeer winstgevend. Die marge bedroeg de afgelopen 15 jaar elk jaar minstens 23%. In de afgelopen tien jaar is de omzet met 11% per jaar gegroeid en de winst met 14%.

 

  1. Rowe Price biedt enkele indexfondsen aan, maar staat vooral bekend om zijn actief beheerde fondsen. Het is vooral sterk in zakelijke 401k-plannen, de Amerikaanse pensioenplanning.

 

Op 2 mei 2023 rapporteerde T. Rowe Price de resultaten van het eerste kwartaal voor de periode eindigend op 31 maart. Voor het kwartaal daalde de omzet met 17,2% tot $ 1,54 miljard, maar dit was in lijn met de schattingen. De aangepaste winst per aandeel (EPS) van $ 1,69 was 6 cent hoger dan verwacht. Tijdens het kwartaal daalde het beheerd vermogen (AUM) met 15,2% tot $ 1,323 biljoen.

 

Het aandeel heeft ook een 37-jarige geschiedenis van stijgende dividenden, waardoor T. Rowe zich op dat gebied tot een selectief clubje mag rekenen. Indrukwekkend is de 10-jaars samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van het dividend van meer dan 10%.

 

Tijdens de recessie plaatste T. Rowe een winst per aandeel van $ 2,40, $ 1,82, $ 1,65 en $ 2,53 in het traject tussen 2007 en 2010. Dit is leerzaam, omdat het zowel het cyclische karakter in mindere tijden laat zien als het vermogen om terug te veren. De balans van het bedrijf is in uitstekende vorm met nul langlopende schulden.

 

De huidige uitbetaling van $ 4,88 per aandeel is goed voor een dividendrendement van 4%, ruim boven het gemiddelde van de S&P 500.

 

8.   Quidel Ortho Corporation (QDEL)

Het betreft hier een minder bekend medisch testbedrijf gevestigd in San Diego, Californië, Quidel heeft de laatste tijd een nettomarge van 49% geboekt. Het aandeel wordt verhandeld aan slechts 7 keer de verwachte winst voor 2023 en daar is een simpele reden voor. Een groot deel van zijn inkomsten haalt een belangrijk deel van zijn inkomsten uit Covid-19-tests en die wereldwijde pandemie lijkt nu over het hoogtepunt heen.

 

QuidelOrtho Corporation maakt kort samengevat diagnostische producten voor de gezondheidszorg en is ontstaan uit de fusie van Quidel en Ortho Clinical Diagnostics. Die fusie heeft geresulteerd in een top 10-speler in de sector van in-vitrodiagnostiek, waarbij het sterke point-of-care-platform van Quidel wordt gecombineerd met het platform voor bloedchemie en transfusie van Ortho.

 

Het fusiebedrijf zal veel consistenter zijn in zijn vermogen om een gestage omzetgroei te realiseren tegen aantrekkelijke marges om de groei van de vrije kasstroom te stimuleren. Dit wordt nog verder versterkt door de robuuste productpijplijn.

 

De pijplijn omvat het Savanna-platform van het bedrijf, dat voorziet in een langdurige behoefte aan near-patient moleculaire tests die nauwkeurig, snel en economisch zijn. Het lange termijn winstpotentieel en het vrije kasstroomprofiel lijken ondergewaardeerd en dat maakt dit bedrijf tot een kanshebber.

 

9.   Gentex (GNTX)

Gentex levert automatisch dimmende achteruitkijkspiegels en elektronica aan de auto-industrie, brandbeveiligingsproducten aan de brandbeveiligingsmarkt en dimbare vliegtuigruiten voor de luchtvaartmarkt. In zijn segmenten van de markt is het een snelle groeier.

 

Het groeiprofiel van het bedrijf is moeilijk te negeren, met een verwachte winststijging van 22% in het huidige fiscale jaar (FY23) en nog eens 25% in FY24. De omzetgroei is ook duidelijk, met een verwachte groei van 14% in FY23 en 10% in FY24.

 

Gentex pakte over de eerste drie maanden van 2023 uit met een kwartaalwinst van $ 0,42 per aandeel, waarmee het de consensus van $ 0,38 per aandeel versloeg. Dit in vergelijking met de winst van $ 0,37 per aandeel een jaar geleden. De omzet bedroeg $ 550,76 miljoen voor het kwartaal dat eindigde in maart 2023, waarmee het de consensus lichtjes overtrof.

 

Het bedrijf realiseerde een nettomarge van 24% over de afgelopen vier kwartalen en de marge bevindt zich sinds 2014 boven 20%. Een eventueel risico is dat de autoverkopen kunnen vertragen vanwege het tekort aan halfgeleiders die erin worden gebruikt. Maar in de afgelopen tien jaar heeft Gentex zijn omzet met bijna 10% per jaar laten groeien en de winst met meer dan 13%. Dat geeft vertrouwen in de toekomst van dit bedrijf .

 

10.                 PotlatchDeltic (PCH)

Grond is een bedrijfsmiddel (of een grondstof zo u wil) met de langste levensduur, en het is misschien wel het enige bezit dat bijna onbeperkt in de tijd meegaat. De waarde van land neemt ook toe vanwege de toenemende schaarste naarmate de wereldbevolking blijft stijgen. Bouwland per persoon neemt wereldwijd gestaag af.

 

Bovendien heeft land de mogelijkheid om in de loop van de tijd over te gaan naar een bestemming met een steeds hogere waarde. Weiland kan bijvoorbeeld worden omgevormd tot landbouwgrond, die later kan worden geïntegreerd in een groeiend stedelijk gebied. Aan de rand van een stad kan een magazijn worden omgebouwd tot een kantorenpark, terwijl binnen de stad een laagbouwkavel kan worden herbestemd tot een torenhoge kantoorstructuur.

 

Investeren in grond betekent het omarmen van het feit dat hoewel het op de lange termijn substantiële rendementen kan opleveren, het proces van waardevermeerdering buitengewoon lang kan zijn. Van snelle winsten is dus (meestal) geen sprake.

 

Het is niet ongebruikelijk dat mensen hun hele leven (moeten) wachten om een aanzienlijk rendement op hun investeringen in onroerend goed te zien. Velen raken ontgoocheld over de investering voordat het langzame proces van samenstellen resultaten kan opleveren. Desalniettemin heeft grond het potentieel om een uitzonderlijk vehikel te zijn voor lange termijn rendementen en als indekking tegen inflatie. En dan komt PotlatchDeltic Corporation in beeld.

 

PotlatchDeltic Corporation bezit een landportfolio van 2,2 miljoen acres verdeeld over de Amerikaanse staten Alabama, Arkansas, Georgia, Idaho, Louisiana, Mississippi en South Carolina. Als fabrikant van houtproducten heeft het bedrijf 1.300 mensen in dienst. PotlatchDeltic is een vastgoedbeleggingsfonds gevestigd in Spokane, Washington. Het bezit en beheert tevens bosgrond in Minnesota en vier zuidelijke staten.

 

Naast haar primaire activiteiten exploiteert PotlatchDeltic verschillende faciliteiten op het vlak van houtbewerking via haar dochteronderneming Taxable Real Estate Investment Trust (REIT), waaronder zes zagerijen, een multiplexfabriek van industriële kwaliteit, een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van residentieel en commercieel onroerend goed, en een programma voor de verkoop van bosgebied op het platteland. Het bedrijf heeft ook een leidende rol in duurzaam bosbeheer.

 

Er is de laatste tijd veel vraag naar hout, omdat de huizenmarkt enorm is gegroeid. Voor PotlatchDeltic was het afgelopen jaar een geweldig jaar, maar het bedrijf heeft in 26 van de afgelopen 30 jaar winst gemaakt (de verliesjaren waren 2000-2003).

 

Op 5 mei 2023 kondigde PotlatchDeltic Corporation (NASDAQ:PCH) een driemaandelijks dividend aan van $ 0,45 per aandeel, dat op 30 september betaalbaar wordt gesteld aan geregistreerde aandeelhouders op 2 september. De recente nettomarge was 34%. Het aandeel wordt verkocht voor een bescheiden 7 keer de verwachte winst voor 2023.

 

11.                 Adobe Systems (ADBE)

De technologie-industrie heeft tot dusverre een geweldig 2023 gekend, waarbij de meeste investeerders deze sector beschouwen als de redder in nood van de markt te midden van zorgen over inflatie en aantrekkende rentevoeten. Om nog maar te zwijgen van de geopolitieke spanningen.

 

Een deel van de reden waarom technologie het zo goed doet, is natuurlijk de huidige opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). De meeste technologiebedrijven van vandaag boeken aanzienlijke vooruitgang op het gebied van AI, aangezien er een wereldwijde AI-wapenwedloop aan de gang is.

 

Geen enkel technologiebedrijf wil achterblijven in deze snel veranderende markt, aangezien AI de technologie industrie blijft revolutioneren zoals het internet in 1995 deed. Als zodanig doen enkele van de beste large-cap technologiebedrijven van vandaag hun uiterste best om te concurreren met AI.

 

Hoewel investeren in AI door veel investeerders wordt beschouwd als de beste manier om in big tech in het algemeen te investeren, is het niet de enige manier die interessant is in het big tech universum. Een ander ding om in de gaten te houden is de snelheid waarmee veel grote grote technologiebedrijven blijven groeien en hun dominantie in de markt behouden, afgezien van hun AI-inspanningen.

 

Gezien de waarschijnlijke nieuwe vraag naar bedrijfssoftware die is geïntegreerd met generatieve AI-functies en een mogelijke verbetering van de winstgevendheid als gevolg van kostenbesparende initiatieven, zijn we van mening dat er nog steeds een aanzienlijk opwaarts potentieel overblijft voor bijvoorbeeld aandelen als Adobe.

 

Dat Adobe heeft zijn voetafdruk in de generatieve AI-ruimte agressief uitgebreid door middel van partnerschappen en nieuwe oplossingen. Door zijn samenwerking met Nvidia ontwikkelde Adobe een generatie geavanceerde generatieve AI-modellen, met de nadruk op diepe integratie in applicaties.

Adobe en Google werkten ook samen om Firefly naar Bard te brengen. Adobe Firefly is de meest gedifferentieerde generatieve AI-service die commercieel levensvatbare inhoud van professionele kwaliteit genereert.

 

Adobe heeft zijn aanbod, met als blikvanger Adobe Sensei GenAI, uitgebreid. Het heeft Generative Fill in Photoshop onthuld, waardoor de generatieve AI-mogelijkheden van Adobe Firefly rechtstreeks in ontwerpworkflows worden geïntegreerd.

 

Op het gebied van kostenbesparingen heeft Adobe in december 2022 ongeveer 100 werknemers ontslagen. Hoewel het een zeer klein aantal is vergeleken met de massale ontslagen die door andere technologiereuzen zijn aangekondigd, weerspiegelt de stap dat Adobe zijn bedrijfskosten onder controle heeft gehouden. Aan een koers-winstverhouding van bijna 50 is het aandeel echter niet bepaald een koopje.

 

12.                 Advanced Micro Devices (AMD)

Macro-economische tegenwind zorgde vorig jaar in sommige gevallen voor forse koersdalingen in de technologiesector doordat de terugval in de consumentenbestedingen de kwartaalresultaten onder druk zette. Technologieaandelen zijn in 2023 echter weer in de gunst gekomen.

 

Bedrijven die actief zijn in innovatieve sectoren zoals kunstmatige intelligentie (AI) en consumententechnologie kunnen een uitstekende manier zijn om gedurende vele toekomstige jaren aantrekkelijke winsten te behalen.

 

Met Advanced Micro Devices profiteert de belegger van de vooruitgang geboekt op verschillende technische gebieden. Die technologische vooruitgang heeft het toevoegen van een chipmaker aan een beleggingsportfolio tot een goed idee gemaakt, en AMD is tegen die achtergrond een aantrekkelijke keuze. Naarmate de technologiemarkt zich ontwikkelt, stijgt de vraag naar krachtige chips in verschillende sectoren. Als gevolg hiervan biedt AMD-aandelen de kans om te profiteren van de groei van verschillende industrieën.

 

De hardware van het bedrijf is overal op de technische markt te vinden in populaire gameconsoles zoals Sony’s PlayStation 5 en Microsoft’s Xbox Series X|S, tal van pc’s en laptops, draagbare spelmachines en cloudplatforms zoals Azure en Alphabet’s Google Cloud via de datacenterchips.

 

Ondertussen heeft AMD steeds meer potentieel in AI uitgebouwd. Het bedrijf is bezig met een inhaalslag op de markt, waar zijn grootste concurrent Nvidia een voorsprong heeft genomen. Maar AMD heeft veelbelovende vooruitgang geboekt om het AI-aanbod van Nvdia te evenaren of zelfs te verbeteren.

 

AMD werkt samen met cloudgigant Microsoft om de uitbreiding van zijn kunstmatige-intelligentiechip te ondersteunen. Het Windows-bedrijf is zeer gemotiveerd om een alternatief voor Nvidia te creëren om de kosten te verlagen van chips die AI-workloads ondersteunen. Als gevolg hiervan voorziet Microsoft AMD van financiële en technische middelen, die haar bedrijf ver zouden kunnen brengen.

 

AMD-aandelen zijn de afgelopen vijf jaar met ongeveer 580% omhooggeschoten. In dezelfde periode is de jaaromzet met 264% gestegen en het bedrijfsresultaat met 180%. En ook de marges hebben een hoge vlucht genomen. Met de kracht van AI aan zijn zijde en recente ontwikkelingen in de technologie-industrie, zou het bedrijf zijn huidige groeitraject kunnen voortzetten.

 

13.                 Silvergate Capital (SI)

Beleggen in aandelen kan ook fout lopen en daar vormt Silvergate Capital het duidelijkste bewijs van. De aandelen van dit Silvergate crashten na sluiting van Crypto Bank. Wat nu overblijft, is niet meer dan een speculatieve penny stock.

 

De in Californië gevestigde Crypto Bank zei dat het haar activiteiten stopzet en het liquidatieproces opstartte. De bank uit San Diego had haar jaarverslag niet ingediend en kreeg te maken met een diepgaand gerechtelijk onderzoek. Crypto Bank bleek niet in staat om zich te herstellen van een run van $ 8 miljard op zijn deposito’s.

 

De regelgevers hebben op hun beurt een onderzoek gedaan naar Silvergate omdat het zijn jaarverslag op formulier 10-K niet had ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC) voor het fiscale jaar dat eindigde op 31 december 2022. Het bedrijf kreeg uitstel tot 16 maart, maar besloot om de boeken te sluiten.

 

“In het licht van de recente ontwikkelingen in de sector en de regelgeving, gelooft Silvergate dat een ordelijke afbouw van de bankactiviteiten en een vrijwillige liquidatie van de bank de beste weg voorwaarts is”, aldus het bedrijf in een verklaring. “Het afbouw- en liquidatieplan van de bank omvat volledige terugbetaling van alle deposito’s.”

 

Eerder had Silvergate aangekondigd dat het het Silvergate Exchange Network (SEN) zou stopzetten. Spelers uit de industrie waren al begonnen afstand te nemen van de bank, waarbij crypto-uitwisselaar Coinbase verklaarde niet langer betalingen van of naar Silvergate te accepteren.

 

Silvergate was het laatste slachtoffer van de besmetting die cryptomarkten op zijn kop heeft gezet na de ineenstorting van FTX. Alarmbellen begonnen te rinkelen voor de beleggers in aandelen Silvergate nadat het bedrijf een verlies van meer dan $ 1 miljard en een run op deposito’s van $ 8 miljard aankondigde. Het zal duidelijk zijn dat hier van een bedrijf met hoge marges geen sprake meer is. Een hoge marge is dus duidelijk geen garantie voor de toekomst. Scheidt dus het kaf van het koren door het gebruik van software zoals de Trading Navigator.

 

14.                 Nvidia (NVDA)

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de financiële markten in 2023 stormenderhand veroverd, wat heeft geleid tot wat inmiddels bekend staat als de AI-boom. Bedrijven over de hele wereld haasten zich om zich aan te sluiten bij de AI-boom door hun eigen AI-aangedreven producten en diensten te introduceren.

 

Terwijl sommigen de AI-boom een hype noemen die (snel?) weer zal wegwaaien, trekken anderen meer optimistische vergelijkingen tussen andere transformationele technologische bewegingen, zoals de dot-com-zeepbel en de AI-boom, en stellen dat AI, net als internet, op weg is om een vorm van technologie te worden. 21e-eeuwse bedrijven en consumenten kunnen gewoon niet zonder.

 

Volgens de analisten zullen de grote spelers op het gebied van AI op dit moment, waaronder bedrijven als NVIDIA Corporation, Microsoft Corporation (NASDAQ:MSFT) en Alphabet Inc. (NASDAQ:GOOG), hogere inkomsten en andere voordelen blijven realiseren dankzij hun actieve bijdragen en deelname aan de AI-industrie.

 

Nvidia is altijd een populair aandeel geweest op Wall Street, maar de aandelenkoers van het bedrijf is in 2023 geëxplodeerd.

 

Een groot deel van de rally was te danken aan het feit dat Nvidia het de facto uithangbord voor AI is geworden. Als ’s werelds toonaangevende producent van microprocessors die geavanceerde kunstmatige-intelligentiefuncties mogelijk maken, wordt Nvidia gezien als de duidelijke winnaar in een wereld die schijnbaar voorbestemd is om maar niet verzadigd te raken van AI. Het bedrijf zit bovendien niet stil.

 

Op 30 mei 2023 kondigde Nvidia-topman Jensen Huang een nieuwe supercomputer, software en diensten voor generatieve AI aan. Generatieve AI kan inhoud creëren, inclusief geschreven artikelen, van eenvoudige beschrijvende zinnen door enorme hoeveelheden gegevens te analyseren en te verwerken. Het kan ook computer programmeercode schrijven.

 

Voor het laatste kwartaal verpletterde grafische chipmaker Nvidia de doelstellingen van Wall Street op het gebied van recordverkopen in datacenters. De productie wordt opgevoerd om te voldoen aan de enorme vraag naar AI-technologie, zei CEO Huang.

 

Nvidia blijft onmiskenbaar toonaangevend wat betreft AI-chips. In de felle strijd van de tech-industrie om AI-dominantie zijn de geavanceerde chips die nodig zijn voor generatieve AI, zoals de ChatGPT-chatbot, van cruciaal belang. Wat dit bedrijf zal toelaten om nog jarenlang hoge marges te verwezenlijken.

15.                 Nova (NVI)

Nova (NVMI), voorheen bekend als Nova Measuring,  is een technologieleverancier met een beurskapitalisatie van meer dan $3 miljard voor de productie van halfgeleiders die geïntegreerde hardware- en softwaretools en -systemen.

 

Nova’s geavanceerde multidisciplinaire dimensionale metrologietechnologieën combineren complexe opto-mechanische hardware met geavanceerde optica en geavanceerde algoritmen om continu te innoveren voor effectieve procescontrole gedurende de hele levenscyclus van halfgeleiderfabricage.

 

Nova behaalde in het eerste kwartaal een winst van $ 1,23 per aandeel, waarmee het de consensus van $ 1,04 per aandeel klopte. Dit in vergelijking met een winst van $ 1,30 per aandeel over dezelfde periode een jaar geleden.

 

Nova boekte een omzet van $ 132,19 miljoen voor het kwartaal dat eindigde in maart 2023 en deed het daarmee iets beter dan verwacht. De omzet lag iets onder de $ 133,96 miljoen gerealiseerd in hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar overtrof de verwachtingen van de analisten opnieuw. Het bedrijf heeft de afgelopen vier kwartalen twee keer de consensus omzetramingen overtroffen. Nova zit dus op de goede weg.

 

Waar past een bedrijf als Nova in de semiconductoren-/AI-ecologie? Metrologie is de wetenschap van meten en nergens is precisie meer nodig dan in de nanosfeer van de fabricage van chips. Een nanometer (nm) is een miljardste van een meter, en dit is de meetafstand voor technische transistors op een IC-bord of -kaart.

 

Chips zijn de afgelopen jaren onder de 10nm gezakt nu de wet van Moore nieuw leven krijgt van GPU-pioniers zoals NVIDIA (NVDA).

 

16.                 RH (RH)

We zijn op moment van schrijven in de tweede helft van 2023 en groeiaandelen hebben een verrassende prestatie geleverd. De beleggers reageerden op de aanhoudende veerkracht van de economie, ook al heeft de Federal Reserve de rentetarieven snel verhoogd en de opwinding over nieuwe technologieën op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft ook een groot deel van de technologiesector doen opleven.

 

Niemand weet wat de tweede helft van het jaar in petto heeft, maar het lijkt erop dat de worst case scenario’s van tafel zijn, en zelfs als er een recessie toeslaat, zal het waarschijnlijk slechts een milde zijn, zo beweren analisten. Dat is goed nieuws voor groeiaandelen zoals RH.

 

RH voorheen bekend als Restoration Hardware, heeft het moeilijk gehad na een sterke stijging van de vraag naar woninginrichting eerder tijdens de thuisblijvende periode van de pandemie.

 

Ondanks de recente tegenslag, die heeft geleid tot dalende inkomsten en winsten voor het bedrijf, gaat RH op volle kracht door met zijn groeistrategie. Het breidt zich uit in Europa met de opening van RH England eerder dit jaar en andere Europese landen zullen ongetwijfeld volgen.

 

Het bedrijf breidt zijn actieterrein ook uit van woninginrichting naar een lifestyle-merk dat vliegtuig- en jachtverhuur, hotels en restaurants omvat. CEO Gary Friedman is van plan een streamingdienst te lanceren gericht op architectuur en design, een mediamerk voor het bedrijf op te bouwen en een onvervulde niche in streaming aan te boren die het merk RH verder zal versterken.

 

En het bedrijf wil rechtstreeks de huizenmarkt betreden door huizen te kopen en ze vervolgens uit te rusten met RH-meubels, bekend als RH Residences.

 

Als luxemerk en woninginrichtingsbedrijf is RH onderhevig aan de conjunctuur, maar het zou zich moeten herstellen zodra de huizenmarkt weer gezond is. De VS hebben nog steeds een tekort aan naar schatting 4 miljoen huizen, en de opkomst van werken op afstand heeft de vraag naar grotere ruimtes en dus meer woninginrichting doen toenemen.

 

RH is op lange termijn een winnaar op de aandelenmarkt en het bedrijf is ondanks de macro-economische uitdagingen nog steeds zeer winstgevend. Het aandeel zou moeten terugkeren naar zijn geschiedenis van outperformance zodra de huizenmarkt zich begint te herstellen.

 

17.                 Universal Display (OLED)

Universal Display Corporation is een leider op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en commercialisering van OLED-technologieën (organic light emitting diode) en materialen voor gebruik in verlichtingstoepassingen met dochterondernemingen en kantoren over de hele wereld.

 

Het bedrijf, opgericht in 1994, bezit momenteel, licentieert of heeft het exclusieve recht om meer dan 5.500 patenten wereldwijd uitgegeven en aangevraagd te sublicentiëren. Universal Display licentieert zijn eigen technologieën, waaronder zijn baanbrekende hoogrenderende UniversalPHOLED fosforescerende OLED-technologie die de ontwikkeling van energiezuinige en milieuvriendelijke displays en solid-state verlichting mogelijk maakt.

 

Het bedrijf ontwikkelt en biedt ook hoogwaardige, ultramoderne UniversalPHOLED-materialen die worden erkend als sleutelingrediënten bij de fabricage van OLED’s met topprestaties. Daarnaast levert Universal Display innovatieve en op maat gemaakte oplossingen aan haar klanten en partners door middel van technologieoverdracht, gezamenlijke technologieontwikkeling en on-site training.

 

OLED’s of organic light-emitting diodes zijn materialen op basis van koolstof die licht uitstralen wanneer er elektrische stroom op wordt uitgeoefend – waardoor ze een soort halfgeleidend materiaal zijn. Deze worden gebruikt bij de ultra-high-definition schermen die je in veel smartphones aantreft (zoals Apple’s iPhones en Samsung’s Galaxy-telefoons), evenals eersteklas tv’s van onder meer LG Electronics, Samsung en Sony.

 

De UDC aandelen worden momenteel verhandeld voor ongeveer 33 keer de winst van de laatste 12 maanden. Samen met andere spelers in de industrie verwacht het management van UDC een geleidelijk herstel van de smartphoneverkoop in de tweede helft van 2023. Hoewel de omzet in het eerste kwartaal van 2023 van $ 130 miljoen ($ 520 miljoen op jaarbasis) aanzienlijk lager was dan in 2022, denkt UDC nog steeds dat de omzet voor het volledige jaar 2023 zal uitkomen op $ 550 miljoen tot $ 600 miljoen – slechts 3% onder de omzet van 2022.

 

Behalve dat de smartphonemarkt weer aan het opwarmen is, denkt het management van UDC dat de pc- en laptopmarkt de  volgende grote afzetmarkt voor OLED zou kunnen zijn. Van de 470 miljoen IT-producten die in 2022 zijn verkocht (pc’s, laptops, monitoren, enz.), had slechts 9,1 miljoen OLED-schermen. Experts voorspellen dat dit aantal dit jaar zal toenemen tot 12,9 miljoen OLED-eenheden en ruwweg zal verdubbelen tot meer dan 25 miljoen in 2024.

 

Ook opvouwbare telefoons met OLED komen op stoom. De Pixel-telefoonlijn van Alphabet krijgt dit jaar een opvouwbare telefoon, net als enkele andere smartphonefabrikanten. En in de auto-industrie kunnen displays tegen 2027 toenemen tot bijna 7 miljoen eenheden, vergeleken met een schamele 770.000 in 2022. Er zit dus nog (toekomst)muziek in dit aandeel.

 

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen (of dalen). Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator of de online training https://beleggen.com/training

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.